2024-06-01 468 瀏覽
鵝頸橋街市熟食中心其實有好多美食,牛什燒鴨㗎喱,但每次我都總會把心一横,往根記走,因為由始至終,根記都是我心中香港最美味的素食店。沒來根記好一段日子,原來衹做3小時生意,沒晚市了。老闆依然和藹可親,提醒我加了價,其實$53 有3 餸 1湯 1飯,熱飯熱茶任添,餸不油濃,但每口你都會吃到食物的滋味,是親切的家常味,湯也真材實料,這個無花巧但美味可口的素餐,是無話可說的抵。走的時候,每間店都有少客人,熙來攘往,很是熱鬧,我很希望香港變回這個香港。

2024-06-01
是日放假午餐在銅鑼灣找素,第一次來根記。午餐很多人,男女老幼也有。排隊時在想會不會買飯後找不到坐位。但原來有店員會幫你找坐位,叔叔更幫我拿餐盤,實在太貼心,還溫馨提示可以添飯。在街市熟食中心竟有這樣高質的服務!食物款式不多但很容易找到合自己胃囗的三餸!今次貪心,要了三餸加湯$53。餸菜份量適中,比麗姐廚房同素一素多(p.s麗姐我唔係好夠飽😂)菜式不油膩,沒有味精,是住家菜味道👍🏻 是日靚湯為粟米湯,我誤以為粟米羮😅原來是原個粟米湯,有腰果蜜棗紅蘿蔔,清甜👍🏻

2023-06-28 990 瀏覽
今日唔係好覺得肚餓,同同事兩個人想食Light d ,醒起鵝頸橋街市上面有一間食素食既舖頭 - 根記,就去食個lunch啦。根記位於灣仔鵝頸橋街市內嘅熟食中心,喺最高嗰層。上到去其實有好多間舖頭喺度。最多人排隊嘅係九記牛腩粉,次次嚟都見條龍都好長,真係要搵個機會試吓先。而根記條隊就唔算好長。我哋大概12:45嚟到,前面大概有六個人左右排隊,不過其實大家都係點完餐就坐低食或者拎走,所以好快就到我點餐喇。我決定點一個三餸+飯+素湯餐,盛惠$50。到我點餐啦,我就係大概六個餸入邊揀咗三款,包括煮豆腐,炒雜菜同埋煮南瓜。煮豆腐,職員另外俾個碗仔裝起俾我,豆腐滑捋捋味清淡。炒雜菜即係娃娃菜炒雲耳紅蘿蔔絲,味道正常。至於煮南瓜係我覺得三個入面最好食嘅,因為係比較濃味嘅一款,而且南瓜煮得夠林夠入味。至於個素湯我覺得係成個湯嘅精髓,飲完即刻覺得成個身體清新左。整體味道OK嘅素食店。如果你想間唔中清吓腸胃都係唔錯嘅選擇。

我決定點一個三餸+飯+素湯餐,盛惠$50。

2022-09-23 1126 瀏覽
同事lunch帶我食齋,我心諗你玩我呀🤡 點知去到見到賣相已經唔錯,lunch 係食兩餸/三餸飯,有碗湯,可以轉麵。D餸每日唔同,好啱撈飯食 😋 冇味精,食完都唔口渴。好似食住家飯咁,但好食過我賓賓煮嘅好多。最驚喜係個湯!同事話係佢飲過最好味嘅齋湯。我飲飲下根本忘記咗係齋湯!因為仲好飲過屋企工人煲湯🤪 錨底先發覺原來佢有好多切碎左嘅果仁,仲已經煲到林晒 🤗真係好好味令我返工咁悶都有小小野期待🥰
真係好好味
令我返工咁悶都有小小野期待🥰
2021-11-30 1253 瀏覽
月尾又未出糧最好就係食登記健康素食,首先一定要推介佢哋嘅素菜捲幾都唔算太濃啱啱好,紹菜可能住得太耐比較老左D,另外一個餸雪耳煮冬菇味道普通冇乜特別,不過整體性價比較高所以每個禮拜食一次都係一個好好嘅選擇!
三餸飯$38
2021-11-30
午餐
三餸飯$38
(好適合屋企冇住家飯/煮得難食)去食❗️特別推薦大家✅三拼素菜➕白飯➕例湯💰$48《三拼素菜》️有好多都好好食😍😍😍,每次去都有驚喜唔知佢會煮邊一款👨🏻‍🍳 1️⃣海帶、麵輪、荀、豆卜/麵根,呢個係好濃味,好啱送飯,勁鍾意食佢個荀,又爽又嫩🤤,海帶又勁入味,麵輪又好少機會食到2️⃣豉椒苦瓜,好惹味,勁香🤩3️⃣蕃茄茄子,冇諗過茄子🍆同蕃茄🍅會係組合,竟然好正,茄子吸晒蕃茄嘅味,蕃茄食落係自然嘅酸,送飯一流4️⃣梅菜,爽口濃味,冇撈肉都好好食😋,一定要送飯先好食5️⃣芥蘭頭,切到一嚿嚿,大部份都好嫩,好好食,見到一定要嗌🟢🗣嗰度仲有6️⃣四季豆、7️⃣西芹、8️⃣芽菜炒雜菜、9️⃣腐皮卷、🔟齋叉燒、1️⃣1️⃣芋頭、1️⃣2️⃣南瓜、1️⃣3️⃣節瓜條、1️⃣4️⃣冬瓜、1️⃣5️⃣蓮藕片、1️⃣6️⃣西蘭花、1️⃣7️⃣通菜、1️⃣8️⃣蕃茄薯仔、1️⃣9️⃣齋燒鵝、2️⃣0️⃣芥蘭、2️⃣1️⃣酸齋、2️⃣2️⃣豆腐粒etc《白飯》白飯係任裝🍚😌,唔想食飯,可以揀食撈麵、撈烏冬、湯麵、米粉、烏冬嗰d,不過個set變咗係雙拼素菜,同埋冇跟湯,ard💰$34-38《例湯》以為冇肉嘅湯會好淡,咁就錯啦😌,唔落肉其實都可以好夠味,又多種類🥬🌽🍠🎃🍲,每次都係有一款湯,睇吓你撞唔到得中😏1️⃣粟米枸杞湯,依個好少機會遇到,睇吓你好
(好適合屋企冇住家飯/煮得難食)去食❗️

2️⃣豉椒苦瓜,好惹味,勁香🤩
4️⃣梅菜,爽口濃味,冇撈肉都好好食😋,一定要送飯先好食

《白飯》

《例湯》
1️⃣粟米枸杞湯,依個好少機會遇到,睇吓你好唔好彩😂,枸杞真係好好食,加埋粟米🌽、杞子,個湯好甜☺️
2️⃣冬瓜雪耳湯,佢仲會落番薯去煲🍠,未飲過會落番薯嘅湯,原來係好好飲,同冬瓜雪耳好match,又係好甜嘅湯🤤
3️⃣木瓜湯,係好濃😆,木瓜完整得嚟又淋,加埋眉豆,超好飲
嗰度仲有4️⃣冬瓜去濕湯、5️⃣粟米湯、6️⃣合掌瓜湯、7️⃣南瓜湯、8️⃣黃瓜去濕湯9️⃣西洋菜湯etc

*單點湯就💰$14,加餸每款💰$12
**疫情冇開晚餐❌🌌,之前係有🤔
***係咪好有誠意😂,食咗咁多次去介紹一個post🤫🤫
2020-06-03 1667 瀏覽
今天來了銅鑼灣買東西,順道在鵝頸橋巿政熟食中心的根記吃午飯。這裡是套餐組合,三餸一湯,白飯任裝,價錢是四十五元。這裡的餸份量都足夠,味道偏淡,不太覺加了味精。還有,一定要讚下個木瓜湯,火候十足,真的又足料又甜呀
2020-06-03
午餐
2019-05-28 2390 瀏覽
在銅鑼灣若果想吃得清淡健康經濟實惠,必到鵝頸橋街市2樓的根記素食。不說不知這是香港第一個設有熟食中心的街市,已有三十年歷史。吃午飯時候有長長的人龍排隊,有些是外賣有些堂食,這素食店運作很有效率故繁忙時段流轉也快,要等也不用太奈。午市設兩餸或三餸飯,點餸時付錢,然后拿食物揾位坐下吃。其它如麵食就要等一等,做好後有店員拿到你坐的位置。堂座衛生清潔,坐得都算安樂。雙併素菜清湯粗麵$32介蘭煮得軟硬適中,外表仍翠綠食落清甜,不知道為什么自己在家煮的芥蘭,總係煮不到根記的效果。腐皮卷也是很多食客之選,餡料十足。粗麵彈牙爽口,加清湯味道剛好不濃不淡。好吃。三併素菜加白飯例湯$45三併選了㰖角椒絲豆角、冬菇炆齋、炒瓜。豆角爽甜,齋同冬菇有咬口且爽腍。例湯西洋菜南北杏蜜棗香甜淸爽怡人。茗茶奉送,三餸飯又有湯,真的吃得經濟健康呢!這裡的各種素菜都做得很好,有時有些食客還另外再叫餸打包回家做晚餐。

雙併素菜清湯粗麵$32

三併素菜加白飯例湯$45
2019-02-25 1747 瀏覽
通常無乜胃口想食清啲就會黎食啲野係好食Lunch time 36元3個餸+白飯任裝但負責比餸果個女人,睇佢夾餸落個碟真係辛苦,夾多一舊都驚蝕錢咁咁餐廳都係想賺錢我明但係佢見熟客就會比多啲我覺得咁樣唔好囉大家都係比咁多錢
通常無乜胃口想食清啲就會黎食
但係佢見熟客就會比多啲
我覺得咁樣唔好囉
大家都係比咁多錢
2018-11-30 1778 瀏覽
係銅鑼灣出沒,食個LUNCH真係閒閒地都$100up今次要帶大家食個經濟又正又健康既街市素食餐!去根記食野,你每次都會見到有條人龍係度,事關大家都係排緊隊嗌送食飯。$36你獲得了一個很滿足的3餸飯自己點完餸就去俾錢,再拎返埋位食。次次去食完都好滿足,自選3送飯,又唔會好好飽,食完個感覺係唔係好油/好滯/好膩個種。快快趣,享受一個人的時光。食完仲有得行下街,係lunch time既浪漫啊(坐大圓枱的,預左同人搭搭)ps夜晚唔係宜個模式嫁,無得walkin嫁,要提早打泥卜位留餸!特別推介:炸茄子!!!
係銅鑼灣出沒,食個LUNCH真係閒閒地都$100up

今次要帶大家食個經濟又正又健康既街市素食餐!
$36你獲得了一個很滿足的3餸飯
自己點完餸就去俾錢,再拎返埋位食。
(坐大圓枱的,預左同人搭搭)

20181120Tuesday🎊今日好興奮,Booked 佐兩圍枱,因為北愛表哥一家人返嚟香港,而表嫂係一名素食者,所以選擇佐「根記健康素食」,其實八月份都嚟食過,真係好好食👍一食難忘😋有什麼吸引🤔羅宋湯料足,夠味,又夠熱,感覺好似在西餐廳飲羅宋湯無分別,飲完醒胃👍餸菜真係少油少鹽,無味精,現在齋菜係Fusion, 唔係以前咁呆板及口味咁寡,每一度餸菜放在餐枱上真係好吸精🤩好想快放入囗裏面,一啖😋又一啖😋Mon Stop, 菜又新鮮,豆腐又香滑,食材用料認真,感覺廚師真係好嚴謹製作,真係隱世廚神其實真係要比🌠⭐🌟***溫馨提示:預早定位***
薑茸炒菜心
咕嚕肉
  • 秘製密汁素叉燒根
  • 羅宋湯
2018-10-09 1285 瀏覽
午餐,只求簡簡單單。在港島跑素不是件容易的事,想要平價之選是難上加難,很感激在「素⋯邊度有得食」的幫助之下跟根記相遇了。在網上找它的資料,原來這家店背後有他們的動人故事,也算是家族生意,由當初魚蛋粉,到後來的半素半葷食店改為素食店。餐廳位於鵝頸橋街市附近的熟食中心,一直也很喜歡吃熟食中心的餐廳,大件兼抵食,而且他們一般都是當天準備食材,所以我們吃的是都當造蔬菜。$36三餸一飯;$45三餸一飯一湯,聽說湯跟飯都是免費任添,我選了番茄薯仔、翠肉瓜、素魚餅。吃素後少吃了中式餐點的主要原因是大部分都有厚厚的芡汁,但這裡就是最原始的食材味道,沒有味精、沒有太多的額外裝飾。相信這裡會成為我的食堂,因為每次都可以吃到新鮮的蔬菜,而且不會千篇一律。晚上他們也有營業,但都要特別訂座好讓他們準備食材。另外,他們也有經營Facebook,休息日子會在內公佈。
,很感激在「素⋯邊度有得食」的幫助之下跟根記相遇了

,大件兼抵食
,而且他們一般都是當天準備食材,所以我們吃的是都當造蔬菜

三餸一飯
三餸一飯
2018-05-19 1506 瀏覽
莫笑,不是什麼米芝蓮,不是什麼高尚地段,為的祇是這份在街市食檔、 $45 的三餸齋菜連例湯,因為好評不斷,週日早上專程來根記朝聖。果然名不虛傳,不負眾望。 先説紹菜雲耳粉絲煑頭卜,在家吃這餸不是淡出鳥來,就是因為下了南乳,味太濃,這裡是什麼醬也沒落,清淡有味,極可口。腐皮卷包着沙葛和木耳,沙葛鮮甜多汁,木耳爽脆,令我有外賣多幾份的衝動。素鵝夾着一些冬菰,比起其他食物,它有點咸,但也很合送飯。這裡的飯,尋常,也不尋常,竟好像家的飯,好有飯香,可以吃不停。必須要提是環境,雖然是街市熟食檔,但是是我去過的數一數二最整潔、乾浄、光亮的。這次朝聖唯一遺憾是喝不到聞名遐邇的羅宋湯。

果然名不虛傳,不負眾望。

素鵝夾着一些冬菰,比起其他食物,它有點咸,但也很合送飯。

這次朝聖唯一遺憾是喝不到聞名遐邇的羅宋湯。

2018-02-15 1490 瀏覽
學阿媽教路,新年前食一食齋,不過平時我係完全唔會食㗎,因為係食肉獸,不過一年都會同屋企人去食一次,專登今次去到灣仔食這個素菜先來一碟炸茄子,外脆內軟,平時真係好少食到,真係好好味,熱辣辣上碟,非常香口欖菜炆豆腐,醬汁就偏鹹,非常濃味,配上翠玉瓜同豆腐味道剛剛好,送飯一流仲有一碗完全冇油嘅西洋菜湯,個湯真係用足料去煲,沒有味精,好飲過阿媽煲嗰啲鮮茄野菌雙花,味道配搭得好好,酸酸甜甜開胃無比今次食的素菜真係有驚喜,啲碟餸都好開胃,真係想食多幾碗飯!

鮮茄野菌雙花,味道配搭得好好,酸酸甜甜開胃無比

今次食的素菜真係有驚喜,啲碟餸都好開胃,真係想食多幾碗飯!
2017-10-19 1821 瀏覽
今天為朋友補祝生日。 因為朋友是吃素的就找了一間很久沒去的好味素菜館一起晚餐。 因為這裏常常爆滿,若不訂位的話就怕沒位啦。訂位時也要先訂菜。整體今晚非常精彩,所有菜既健康又美味。今天先来的是羅宋湯,份量充足,湯渣也是爽脆的。薑蓉蒸腐皮,嫩滑配薑蓉很惹味。素义燒很香甜。 咕嚕肉的肉是炸豆腐來的,吃起來真的像咕嚕肉。很好吃。外脆內軟。今天吃着吃着,店家請我們吃台灣黑花生,啤酒和炸茄子(鬆脆兼外脆內軟), 簡直就是三重彩一樣, 真的是重重驚喜啦!

2017-10-19
  • 羅宋湯