2017-02-05 793 瀏覽
星期六,天氣清爽,與先生到元朗一遊。在元朗之友推薦下到此店食餃子。看過餐牌,有常見餡料的餃子,有特別口味的餃子,最終選擇淨食雙併,,還點了酥炸鯪魚球。酥炸鯪魚球(五粒), 新鮮炸,好大粒,食落好彈牙香口,好重鯪魚味,好味道。飲啖湯,好重胡椒粉味,餃子Size大,餃子皮用上雲吞皮,皮薄滑口,隱約見到南瓜的橙色。先食南瓜餃,南瓜與豬肉分量平均,南瓜清甜可口,調味不重,以食南瓜的甜為主。菜脯沙葛餃子,內𥚃又見不到菜脯及沙葛,因為與豬肉的顏色差不多,食落菜脯與沙葛爽口, 味道帶甜,好特別的餡料。HK$32雙併餃可算便宜,有機會下次再試其他味的餃子。
酥炸鯪魚球
香甜南瓜併菜甫沙葛餃子
香甜南瓜豬肉餃
菜甫沙葛餃子

HK$32雙併餃可算便宜,有機會下次再試其他味的餃子。
2017-02-04
2016-07-18 2072 瀏覽
就係奶奶屋企樓下,成日大排長龍。原因得一個,好味大件夾平。好好彩唔使等位,最後一個搭枱位比我地坐埋。可能多食客關係,都等左10 分鐘。老公既菜甫沙葛淨餃子。有7粒。餃子入面包豬肉。 唔知點解今次食有少少咸。餃子入面有沙葛同菜甫,好爽口好有口感。餃子大粒,食到中間都好夠熱。我就叫左個豬扒沙葛餃雙拼上海面。 豬扒新鮮炸起, 美中不足我覺得應該要另外上,因為放上湯上面會淋。 份量都幾多,食完好飽凍豆漿岩岩好口唔會太甜, 但覺得太細杯。雖然野食好味,但要頂得順呀姐d 皮氣食食下野有食客問有無紅豆冰,呀姐大聲到有回音甘講左個"無"字,而且塊面全程西到爆,表露一副唔想做但又要做既樣,真係可憐。
就係奶奶屋企樓下,成日大排長龍。原因得一個,好味大件夾平。
好好彩唔使等位,最後一個搭枱位比我地坐埋。
可能多食客關係,都等左10 分鐘。
完好飽
凍豆漿岩岩好口唔會太甜, 但覺得太細杯。

雖然野食好味,但要頂得順呀姐d 皮氣
2016-06-06 2305 瀏覽
今天放假, 要到元朗上課, 上課前吃個午餐, 心目中想吃菜, 就揀了梁記。去到大約一點半, 正是午巿繁忙時間, 我一個人都容易搵到位。諗好食咩, 想叫人落單, 但店員都很忙, 見有店員幫附近的食客落單, 當中有細節食客未能一次過說出, 店員語氣不耐煩的問, 我已心知不妙, 心裡也有點緊張, 好似要考試般。到我落單, 我要雜錦餃子, 店員問: 「跟什麼?」 我: 「沒有, 就要餃子。」 店員: 「即是淨餃呀嘛!」我:「係 (心諗一黎就答錯了一題, 慘)...要多個菜同豆漿添。」店員:「生菜?」我:「係呀 (不敢再問有冇其他菜, 以求保命)。」店員:「係咪要蠔油?」我:「不要蠔油。(心諗蠔油好咸, 唔想要...)」店員: 「係咪全走?」我: 「係...(思考緊除左全走仲可以點).. 呀...唔好意思, 請問有冇腩汁?」店員: 「有。」我:「咁跟腩汁啦。」店員腩腩:「自己講呀嘛, 乜都要問.......」我: 「.............」全程我都好快好急咁對答, 只是我少幫襯, 一來流程不太熟, 二來太緊張, 故未能一次答對所有, 但店員的態度實在差, 來食野啫, 要不要像考試般? 這樣的

全程我都好快好急咁對答, 只是我少幫襯, 一來流程不太熟, 二來太緊張, 故未能一次答對所有, 但店員的態度實在差, 來食野啫, 要不要像考試般? 這樣的氣氛令我想起澳牛, 澳牛都算紅到好多遊客食, 抵佢串, 連元朗的小店也這樣??

雜錦餃子 $30, 有八隻餃子, 當中較喜歡南瓜餃子, 很香甜, 特別的配搭, 很清新, 還有青瓜餃子, 也是清新之選, 味道與別不同, 沙葛餃子又好爽口, 最喜歡這幾款, 而在進餐期間, 聽到不少人點南瓜餃, 似乎南瓜餃是這裡的人氣no.1。豆漿豆味幾香濃, 飲到最底仲杰杰地, 有豆蓉的沉澱, 生菜份量好多, 夠晒健康。食物質素可以, 但比「OK」因為服務扣了分, 希望下次幫襯不會再這樣吧。
2016-06-01 1224 瀏覽
又去食餃子了,尼間小店餃子有好多口味,蕃茄、南瓜、韭菜、白菜。仲係人手包既添。我元朗食宵夜既好去處,11點幾都可以坐底食碗麵既,酸辣豬扒白菜餃米線$36豬扒食過好多次了,覺得好好食,豬扒唔硬好鬆軟,炸得好脆,味道岩岩好唔會太咸。餃子都大大粒好足料,係白菜豬肉餃,白菜同豬肉比例都岩岩好,好味。加埋本來既酸辣湯底酸酸辣辣好開胃,正
2016-04-15 1018 瀏覽
今日去快食碗餃子都幾有驚喜喎!我哋總共叫咗3碗米線米粉同埋一碟炸鯪魚球!呢度有好多唔同種類既餃子餡!又粟米豬肉又蕃茄牛肉, 幾特別!菲菜豬肉米線菲菜豬肉唔駛講, 好香菲菜味,食落去好新鮮好爽, 一定係新鮮包出嚟炸鯪球嚟啦真係即叫即炸, 好大粒!!感覺唔油, 好乾身, 熱辣辣...記住食之前吹一吹先蕃茄牛肉米粉蕃茄牛肉好掂少少酸加上牛肉香!皮又薄菲菜豬肉都好好味豬扒應該另一碟上因為浸喺湯度霖哂!認住呢個招牌呀!
今日去快食碗餃子都幾有驚喜喎!

我哋總共叫咗3碗米線米粉同埋一碟炸鯪魚球!

菲菜豬肉米線

炸鯪球嚟啦

真係即叫即炸, 好大粒!!

感覺唔油, 好乾身, 熱辣辣...

記住食之前吹一吹先
蕃茄牛肉米粉
蕃茄牛肉好掂

少少酸加上牛肉香!

皮又薄

菲菜豬肉都好好味
豬扒應該另一碟上

因為浸喺湯度霖哂!

認住呢個招牌呀!
2015-07-26
10 分鐘 (堂食)
2016-03-28 656 瀏覽
之前其實經常來梁記吃雜錦餃子, 間中亦會買外賣, 但原來一直沒有寫過。後來發現原來梁記的豬扒更見出色,甚至比元朗的地道著名豬扒飯如天奴、開心豬扒飯等更為出色。 豬扒麵加一款餃子,$33,本人大多數都會叫青瓜餃子,青瓜餃子外皮薄薄,內裏有青瓜有點肉,輕盈清新,健康有益,又不至於極之清淡。豬扒-其實先炸了一下,但炸完後會直接放進湯内,所以也不見得非常熱氣,不用擔心,每次來吃的豬扒均是痴骨部份,沒有骨的地方滑溜,有時有點兒肥,而痴骨的更加美味,肥瘦均勻、軟硬適中。外賣人流留意:梁記餃子不時有顧客買外賣餃子回家,所以看見門外有人排隊,不用擔心,如看見店內有位子,長驅直進即可,其實不用等。內裏氣溫唯一不足之處,就是內裏比較悶熱,但是沒法子,小店只得細細間,名副其實的後面有「熱廚房」,難免比較焗熱,建議怕熱的顧客脫下外套才吃麵。
,甚至比元朗的地道著名豬扒飯如天奴、開心豬扒飯等更為出色

,健康有益,又不至於極之清淡。
、軟硬適中。

外賣人流

內裏氣溫

,難免比較焗熱,建議怕熱的顧客脫下外套才吃麵。
2016-03-25
  • 豬扒米線
2016-03-18 439 瀏覽
見到食評,諗住一試餃子,店鋪係幾整潔既,叫左蕃茄牛肉餃,難食到。。。。。d...牛肉唔新鮮,有陣味。。。。但係,見到同枱有人嗌豬排麵餐,睇落都ok, 但如果要食餃子就中奉勸唔好抱大希望, 唔會再黎。
2016-03-12 416 瀏覽
小朋友放學,陪食碗麵。幾個店員話只食一碗,無叫個個五可以坐低。叫小朋友一個人留起度食,其他人出門口等。食碗麵最多十五分鐘,點解要趕客走。什麼服務態度?無下次。劣評。
小朋友放學,陪食碗麵。
幾個店員話只食一碗,無叫個個五可以坐低。
叫小朋友一個人留起度食,其他人出門口等。
食碗麵最多十五分鐘,點解要趕客走。
什麼服務態度?無下次。劣評。
2016-02-15 458 瀏覽
蕃茄牛肉餃子上湯淨食 $27(6/10)配麵都一樣價 但我個時吾太肚餓就點左淨食 有7隻餃子 但配麵我估3隻吧 餃子皮好薄 所以都有啲爛身 可見碗內既餃子係有啲見到蕃茄肉 入面內餡重酸 梗係來至蕃茄啦 牛肉有啲爛 食吾出牛肉 個湯不錯既 但整體餃子大大粒蕃茄肉又多囉 下次一定要試其他口味 我諗係依隻口味既問題 加上鋪頭人手好像不足 可能甘樣就質素有啲參差吧鮮蝦雲吞米線 $30 (6/10)米線控當然嗌米線 雲吞還過得去 但我都係鐘意之前介紹過個間既細蓉❤ 依家加左價都係廿雞咋 但一碗有3/4粒 爽口彈牙 不過要推介既係梁記既套餐好抵唷👍👍 32蚊包酸辣口味既指定餃子麵 仲包埋豆漿或菊蜜下面既菊蜜就係嗌左碗粉就可以加4蚊享用 加10蚊就有油菜
蕃茄牛肉餃子上湯淨食 $27(6/10)

鮮蝦雲吞米線 $30 (6/10)
下面既菊蜜就係嗌左碗粉就可以加4蚊享用 加10蚊就有油菜
2016-01-02 635 瀏覽
落到元朗先食啲暖胃野先。第一次黎,見到隔離枱個後生仔食餃子豬排麵,張單寫住34蚊。我就好疑惑,點睇個餐牌都計唔到34。咪問下個後生仔,佢教我地嗌。一碗韮菜餃麵加豬排,一碗全蝦雲吞麵。本人唔太好韮菜,所以食咗一粒餃,都幾好味同足料。豬排醃得幾好。全蝦雲吞,入面只有蝦,真係無肉(餐牌已食無肉)。由於我唔好餃類,雲吞類,我都覺得幾好。反而,我朋友熱愛餃類,佢就覺得中上,不過不失。
落到元朗先食啲暖胃野先。
一碗韮菜餃麵加豬排,一碗全蝦雲吞麵。
由於我唔好餃類,雲吞類,我都覺得幾好。
反而,我朋友熱愛餃類,佢就覺得中上,不過不失。
韮菜餃麵加豬排
全蝦雲吞麵
2016-01-02
5 分鐘 (堂食)
2015-11-15 757 瀏覽
是日相約大學的友人一起到元朗覓食,今次到了梁記餃子麵坊、這間街坊餃子小店~餐單一目了然,當然以售賣餃子為主。思考了一會,我選了香甜南瓜餃子上海麵 $25,想不到以這經濟的價錢竟有五隻漲卜卜的南瓜餃子!纖薄的餃子皮隱約透出黃色的南瓜餡料,皮薄但不易穿,南瓜味未算香口卻頗清新,而麵條則長短不一,質地有點粗糙,整體很有特色。友人謂難得來到,要吃齊8款口味的上湯雜錦淨食 $28。她都很欣賞這裡的餃子皮很薄又不易穿,最喜歡南瓜味餃子~她又點了豆漿 $4。她說這杯豆漿頗為失色,完全沒有豆味,很清淡。 整體自家製水餃味道不俗,當天所見小店都擠滿街坊客,可見是有一定的捧場客呢~
餐單一目了然,當然以售賣餃子為主。
香甜南瓜餃子上海麵
南瓜豬肉餃子
上湯雜錦淨食

2015-11-14
南瓜豬肉餃子
住咗元朗咁耐都無食過, 畢竟元朗太太太多嘢食, 你根本無可能食得晒所有.但哩間我真係每次經過都想食, 唔係隔離個人話食A食B, 就係多人等位所以唔食星期五的下午終於趁得我自己一個, 又無乜人排隊, 所以走入去食入到去都唔知叫乜 (新手), 唯有叫手工白菜餃, 阿姐好好識得問我加唔加豬扒, 原來加埋豬扒, 又叫埋豆漿都只係$35. 豆漿唔會似水又唔會太甜 (不過豆味再重D會好D), 豬扒好軟又唔會太過咸, 麵有米線、米粉等的選擇, 手工餃仲多款式, 仲可以混搭. 如果唔食豬扒仲有雞亦揀, 包保有樣啱你口味!!雖然冷氣唔係好夠, 但係整體係唔錯. 似家出街食嘢, 想有個人講多句問你﹕"加唔加豬扒" 都好似好難咁, 唔知點解突然覺得好有人情味. 埋單見到非"MY"品, 究竟係"唔賣"0既意思, 定係"唔係佢"0既意思呢?! 都幾有幽默感~食完2個鐘喇, 但都無太口渴0既感覺, 可以証明佢地唔重手, 依家要鋪頭唔落味精可能已經好難, 所以我諗少味精係"讚"!元朗小店買少見少(比起以前), 我只係希望每次都幫襯小店用行動支持佢地, 唔好食咁多連鎖店, 同埋保持元朗食之天堂0既地位!! 加油小店!

元朗小店買少見少(比起以前), 我只係希望每次都幫襯小店用行動支持佢地, 唔好食咁多連鎖店, 同埋保持元朗食之天堂0既地位!! 加油小店!!

2015-10-09
想吃餃子的時候,會專程來朗屏站一趟,從西鐵朗屏站步行5至10分鐘到擊壤路梁記餃子, 每次都必吃豬扒米線 豬扒香脆爽口 但又不會炸得太乾身 味道十足的八餃子任君選擇,或淨食雜錦餃子也可,再加全蝦雲吞,鯪魚球…… 全蝦雲吞,真正全蝦肉,新鮮彈牙
豬扒香脆爽口
但又不會炸得太乾身

豬扒米線
全蝦雲吞,真正全蝦肉,新鮮彈牙
大大隻的餃子,加全蝦雲吞,鯪魚球及豬手
題外話/補充資料: 吃過必定返尋味,雖然不太就近,但隔幾個月便會返來尋味…^^!
2015-10-01
5 分鐘 (堂食)
豬扒米線
  • 全蝦雲吞
  • 豬扒
  • 炸鯪魚球
  • 芹菜餃子
2015-09-21 451 瀏覽
突然想食餃子,就想起梁記。佢有好9款餃子選擇,真係要比d時間諗一諗食邊款,叫左個北京香蔥豬肉餃子,配個河粉加底。餃子真係唔錯,大大粒,皮薄料多,抵讚!,再食淡河粉,唔知係未河粉定d湯問題,臭臭地咁....接受唔到,同個呀姐講,換左米粉比我,正常返曬,都算係咁啦...準備星期尾再幫襯,目標係試曬全部餃子!
突然想食餃子,就想起梁記。
佢有好9款餃子選擇,真係要比d時間諗一諗食邊款
,同個呀姐講,換左米粉比我,正常返曬,都算係咁啦...
準備星期尾再幫襯,目標係試曬全部餃子!
  • 各款餃子
不起眼的小店,位於近元朗廣場巴士總站的附近。店內客似雲來,6點半到達店內己坐無虛席。客人通常會挑選皇牌套餐及抵食套餐,$30左右已可以食飽飽,非常抵食。若想要有更多口味的餃子,可參考餐牌的背面,有九款口味的餃子,還有雲吞。散叫的價錢較套餐貴$4-7。脆口的炸雞翼、餡料滿滿的餃子、秘製酸辣菜,總會時不時令人想起回味。香炸雞中翼$30 (5隻)炸雞翼即叫即做,一碟有5隻。這是每次必點的小食,没有粉漿,外表呈焦黃色,夾起時已感覺到外表非常脆。咬一口,外表乾身帶著似是美極的咸香,外皮脆口,再來是被撕開的雞肉充滿肉汁嫩滑。切記「要等一等」才放入口,因為剛剛炸起,非常燙口。酥炸鯪魚球30 (5粒)鯪魚球,這是另一道客人會常點的小食。剛上桌時,整個球像快要被吹爆的氣球。因為即叫即炸的原故,鯪魚球處於高温膨脹狀態,這時候千祈不要放入口,放涼一回兒,氣球漏氣變得皺皮,如上圖狀態,才是適合入口的温度。沾上秘製辣椒醬,辣中帶甜,好開胃。足料的鯪魚球,啖啖肉,帶點彈口,喜歡鯪魚球的必點。酸辣韮菜餃子配上海麵自家製的酸辣菜,有嚼頭的酸菜,微酸帶甜,清晰可見的辣椒籽,使人感到後勁微微刺辣,讓人容易流鼻水,配上淡淡

自家製的酸辣菜,有嚼頭的酸菜,微酸帶甜,清晰可見的辣椒籽,使人感到後勁微微刺辣,讓人容易流鼻水,配上淡淡的湯底剛剛好。

飽滿的餃子比乒乓球還要大。所有餃子都是現場現包現做,不少客人都會買新鮮生餃子回家。一打$28,半打$15。店內職員坐在店鋪角落的桌上不停地包餃子。

每碗麵食都配有5粒大餃子,餃子皮薄透滑,咬開充滿肉汁,清清的韮菜香,帶點住家的味道,好好味。店內的食品都是出自新鮮自家製,難得樣樣都親力親為地用心製作的店家。店內簡單乾淨的裝修,簡單的餐桌,賣的是用心製作的食物,充滿人情。

2015-04-29
  • 酸辣菜