2019-11-10 87 瀏覽
Today we try this cafe in TST, we ordered two mains and two drinks.The bagel was ok, not the best one I have in town.However, their pasta was very nice, tasted good and many mushroom in it. For the drinks, beer was so flowery! Super nice, avocado drink was ok.I may try their cake and tea/coffee next time 🤗
2019-11-10
2019-11-04 67 瀏覽
星期六起身已經過左食晏時間,夜晚又約左人食肥野,就想食得輕盈啲去到門口已經想講裝修好靚!舖面唔大但枱與枱之間又唔會話太逼,尚算係令人可以舒服傾計嘅距離~門口有三個望街嘅高枱位,中唔中意對住路人食飯就見人見智,但就一定係打卡靚位 🤣叫左個煙三文魚火箭菜 cream cheese bagel,擺碟好靚,伴碟嘅沙律菜都好新鮮。味道唔會太濃幾清新,不過我食得慢個 bagel 凍左就有少少硬,但都唔會話唔好食嘅飲品叫左杯凍 Americano 同一杯熱 mocha,隻咖啡豆幾易入口,後者就略嫌太甜同漏喇

煙三文魚火箭菜  cream  cheese  bagel

Iced  Americano
Hot  Mocha
煙三文魚火箭菜  cream  cheese  bagel
Iced  Americano
2019-11-03 102 瀏覽
又係我同豆豉仔一齊慶祝生日嘅時候喇揀咗幾間比佢揀最後佢揀咗呢間,話未試過同埋見OpenRice啲相都幾靚佢話假設啲嘢唔好食,都打個卡呃like囉🤣因為我哋食六點嘅關係黎到都冇咩人可惜就冇梳化位坐🥴因為好多位都俾人訂晒不過侍應服務態度好好一入到黎已經介紹咗佢嘅餐牌,同埋話定比我哋知得90分鐘用膳時間仲有最低消費係一杯飲品唔包食物😳其實我每次聽到餐廳講呢句唔係幾like嘅不過望吓佢啲嘢飲都好似幾特別試吓無妨啦等到豆豉仔嚟嘅時候我急不及待咁order咗個開心果蛋糕後上跟住仲叫佢即場寫埋名🤪因為定位嗰陣冇講明生日但係佢哋都好好咁樣照我哋嘅意思去做特別send讚佢呢個蛋糕真心好味唔太甜我杯牛油果奶昔都非常值得推介👍🏻意粉來講都唔錯嘅不過雞翼會比較好食啲😋總括來講我係真心欣賞佢哋服務態度多過食物😆
又係我同豆豉仔一齊慶祝生日嘅時候喇
揀咗幾間比佢揀
最後佢揀咗呢間,話未試過
同埋見OpenRice啲相都幾靚
佢話假設啲嘢唔好食,都打個卡呃like囉🤣
因為我哋食六點嘅關係

不過雞翼會比較好食啲😋
總括來講我係真心欣賞佢哋服務態度多過食物😆

2019-10-26
2019-11-02 74 瀏覽
我想講,咁間cafe 其實係少女風instead of 文青風😂。Lunch 時間黎到,其實都等左15分鐘左右。Waitress 都會提醒每個人一定要消費一杯飲品。Fair enough,講清楚就得啦。叫左個Pastrami bagel sandwich。個Bagel 應該係dried tomato flavour, 同埋都好多cream cheese。我覺得都ok好食。不過...果塊芝士...我真係食唔出佢係Swiss cheese... 點睇佢都係American cheese 果類野... 而menu 寫明佢會用Swiss cheese 嘅,and that is a little bit disappointing.杯salted caramel latte 唔算好濃,可能係天氣熱啲冰熔得快。個Dark chocolate cake 好濃味,同埋portion 都幾大,好應該一試!Anyways, 一個人坐向一邊,其實好寫意,就又一個下晝。

位於山林道,旺中帶靜的一個聚會好地方👍🏻呢個除左係文青打卡傾計好地方之外,店員服務都好貼心,提醒我哋店外狀況要小心~評價:⭐⭐⭐⭐🍰Pistachio Mousse 開心果蛋糕Crunchy hazenut base +Pistachio mousse +Light cream +Pistachio +Almond 開心果味好香🥰 啲mousse好滑亦都唔會漏!少少脆嘅餅底幾好口感~🍰🍫Dark Chocolate 朱古力松露蛋糕Dark chocolate mousse & sponge + dark chocolate sauce + freeze dried raspberry 唔會好甜,朱古力mousse一樣都好滑🤤 蛋糕軟軟的,好味!仲叫左杯Avosmoothie, 有牛油果+椰子水+龍舌蘭蜜🍸 好凍~ 仲有啲淡味
位於山林道,旺中帶靜的一個聚會好地方👍🏻

評價:⭐⭐⭐⭐
🍰Pistachio Mousse 開心果蛋糕

🍰🍫Dark Chocolate 朱古力松露蛋糕
朱古力松露蛋糕

Avosmoothie

2019-09-27
10 分鐘 (堂食)
朱古力松露蛋糕
2019-10-27 143 瀏覽
我哋坐低已經9:10 冇為意原來廚房收9點所以得叫pasta嗰啲食物🥺所以叫咗兩個bagel食😋職員有提我地bagel要趁熱食 如果唔係凍左就會變硬☺️兩個bagel嘅口感都好嚼勁😋牛油果配太陽蛋真係絕配💯再加埋杯牛油果昔🥑好健康嘅感覺🤣.整體來講食物質素係幾高幾好食嘅 個因為最低消費一人一杯飲品所以覺得整體比較貴🤧但冷暖色系嘅裝修感覺好清新坐得好舒服可以同朋友嚟打吓卡~.another instagram worthy cafe 😍😍 sadly, I went a bit late and the kitchen has already closed ☹️ so I ordered 2 bagels instead! my favourite has to be the egg 🍳 and avocado 🥑 bagel, seriously, egg and avocado is the ABSOLUTE BEST! overall, the foods were great but it’s mandatory for each person to order a drink :/
another instagram worthy cafe 😍😍 sadly, I went a bit late and the kitchen has already closed ☹️ so I ordered 2 bagels instead! my favourite has to be the egg 🍳 and avocado 🥑 bagel, seriously, egg and avocado is the ABSOLUTE BEST! overall, the foods were great but it’s mandatory for each person to order a drink :/ so it was relatively expensive 🤧
what did i order:
- 牛油果蛋比高包三文治avobagel ($78) 😋😋😋
- 煙三文魚比高包三文治 smoked salmon bagel ($88) 😋😋😋
- 牛油果昔 avosmoothie ($58) 😋😋😋
- 凍朱古力iced chocolate ($43) 😋😋
煙三文魚比高包三文治
牛油果蛋比高包三文治
牛油果昔
凍朱古力
2019-10-22
$150 (宵夜)
煙三文魚比高包三文治
牛油果蛋比高包三文治
牛油果昔
  • AvoBagel
2019-10-21 74 瀏覽
同朋友到尖沙咀下午茶,想試吓新地方,就試吓這間在山林道的Cafe。有午餐set, 不過今天沒有三文治, 也沒有飯, 只有沙律及意粉. 我們叫了紅菜頭沙律,分量不是很大,有紅菜頭及 pine nuts, 材料優質。省點了朱古力蛋糕,濃郁朱古力味,十分捧!Set lunch 加$20 從咖啡或茶轉了蔬果 smoothie, 好清新好好飲! 點了兩杯Shiraz 紅酒, happy hour $68/杯,尚可以. 每人 $188Overall : 7/10 📍尖沙咀山林道8號

Overall : 7/10
📍尖沙咀山林道8號
2019-10-18 80 瀏覽
這間位於佐敦與尖沙咀交界的文清小餐廳,地理位置尚算方便,到尖沙咀站大概走不到十分鍾路程便到,到埗會看見餐廳設置了一個對外的小吧台,食客可以看著街外一事一物,一邊談心。 當日約了友人到這談心聊天, 一坐下點了主食、小食、甜品和一杯Cocktail主食: 牛油果蟹肉意大利麵 頗推介這道,蟹肉多,與牛油果味道很夾,很清新,吃多也不膩 小食: 水牛城雞翼、黑松露薯條初嘗試水牛城雞翼,感覺尚可認為小食薯條更推介,是用薯仔新鮮製成,炸至外脆內軟,與香濃的黑松露醬非常匹配甜品: 開心果蛋糕很多食客都點了這個,淡淡開心果味,不太甜也不膩,mousse 質感,為餐後畫上完美句號  Cocktail:No.8 感覺一般,可能不太習慣這Cocktail的配搭 ,有機會會嘗試手工啤

主食: 牛油果蟹肉意大利麵
頗推介這道,蟹肉多,與牛油果味道很夾,很清新,吃多也不膩

小食: 水牛城雞翼、黑松露薯條
初嘗試水牛城雞翼,感覺尚可

甜品: 開心果蛋糕

Cocktail:No.8

2019-10-11
2019-10-15 5584 瀏覽
最近時間比較鬆動,所以多咗時間去留意同發掘一啲特別嘅小店。同時仲多咗個興趣,就係身體力行去「懲罰」小店,哈哈。早幾晚心情唔太好,想約朋友食飯兼飲下酒。有得飲酒嘅餐廳通常集中係油尖旺一帶,搵咗一輪就決定試吓呢間位於山林道嘅餐廳。建議大家網上預約咗先,可以免卻排隊等太耐嘅問題。餐廳環境比想像中細,另設窗邊位,直接望住馬路食嘢。不過我自己就麻麻地呢種座位,感覺較多塵,所以都係坐返入邊好啲。-牛油果蟹肉意大利麵濃濃嘅牛油果醬汁,配上大量鮮甜蟹肉同奶滑意麵,一食就停唔到口。醬汁帶有青醬嘅感覺,稠身但清甜。蟹肉絲份量出乎意料地多,鮮味濃郁。-水牛城雞翼雞翼醬汁唔算太辣,對我而言啱啱好,冶味之餘仲可以食到雞肉嘅鮮嫩。不過同行朋友就覺得醬料香味可以再突出啲。-黑松露薯條薯條份量頗多,炸嘅程度剛剛好。黑松露醬汁香味非常突出,餘香會停留於口腔,但食落又唔會好膩,反而有股清爽感,驚喜十足。-開心果蛋糕本身驚叫多個蛋糕會唔會太飽滯,好彩唔係用芝士做蛋糕夾層,而係選用慕斯,入口相對輕盈。開心果慕絲香甜,餅底略嫌硬咗少少,果仁如果有烘烤過會更香脆,同蛋糕亦會更夾。-Zi當晚重頭戲在於杯酒,但好可惜呢杯實在唔啱我嘅

-牛油果蟹肉意大利麵
牛油果蟹肉意大利麵

-水牛城雞翼
水牛城雞翼

-黑松露薯條
薯條份量頗多,炸嘅程度剛剛好。
黑松露薯條

-開心果蛋糕

-Zi
當晚重頭戲在於杯酒,但好可惜呢杯實在唔啱我嘅口味。
唔知係咪士多啤梨定其他水果嘅問題,入口會有一股藥水味縈繞於喉嚨,反而朋友個杯no.8清新啲,亦無咩藥水味。
Zi
2019-10-11
10 分鐘 (堂食)
牛油果蟹肉意大利麵
水牛城雞翼
黑松露薯條
2019-09-27 310 瀏覽
有時係尖沙咀都諗唔到食咩好, 而且有時唔想係商場食想幫襯小店, 就比我搵到呢間cafe啦!佢算係半開放式嘅餐廳, 唔算太細都坐得幾舒服嘅!呢度一定要每人叫一杯飲品, 所以我地就叫左一杯earl grey同一杯matcha latteearl grey上到就諗個杯係邊, 原來就係個底!呢個茶壺好靚呀!matcha latte就唔係好重綠茶味, 就普通啦!跟住我地叫左一個菠蘿雞肉藜麥沙律個碗有啲細, 有少少難撈不過個汁加埋其他野都好好食, 都幾清新跟住個pasta都到啦, 就係鮮雜菌菠菜忌廉長通粉!個賣相睇落有啲細同埋個意粉有啲腍煮得比較耐味道就普通跟住就到煙三文魚bagel都係普通, 無咩吸引地方3樣食物加2杯飲品都夠食嘅呢度大部分食物同飲品都係比較普通, 我未必會想再黎食, 因為只係一必水準, 最吸引人都可能只係佢嘅室內設計, 幾舒服又唔會坐到好逼, 好啱打卡嘅文青餐廳!

跟住我地叫左一個菠蘿雞肉藜麥沙律
個碗有啲細, 有少少難撈
不過個汁加埋其他野都好好食, 都幾清新

跟住個pasta都到啦, 就係鮮雜菌菠菜忌廉長通粉!
個賣相睇落有啲細同埋個意粉有啲腍煮得比較耐
味道就普通

跟住就到煙三文魚bagel
都係普通, 無咩吸引地方

3樣食物加2杯飲品都夠食嘅
2019-08-17
2019-09-26 258 瀏覽
位於尖沙咀山林道的梔子,想不到在尖沙咀鬧市中會有這麼舒適、讓人放鬆的地方。餐廳的佈置很用心,小清新的文青風,店員也超級nice,這次因爲是慶祝朋友的生日,所以預先訂位,而且可以在蛋糕上寫上生日祝福很細心٩(ˊᗜˋ*)و這次成功地坐了打卡位🤣,店員很細心地問怕不怕熱,坐入點會涼一些,為了打卡熱也不怕( ・ㅂ・)و ̑̑食物方面,我和朋友點了每人一個餐,分別是大蝦柚子藜麥沙律🥗,一上餐就bling bling眼了,沙律的擺盤很美,而且看起來超新鮮的! 吃下去真的很fresh! 而且蝦也很有鮮味~ 配搭了西柚吃超健康的感覺😆朋友的牛油果高比包也不錯喔,店員溫馨提示叫我們要熱的時候食更美味,流心蛋加上香滑的牛油果~正正(*゚∀゚*)炸芝士條~可能是我們拍照耐了,使它變涼~但也能拉出芝士絲的,吃下去也很脆,熱的時候吃會更美味。到了是次的重點!朋友的生日蛋糕(´∇`)是開心果蛋糕來,有果仁跟開心果moses,超搭的!奶味比較重~ 很喜歡!重點是店員的字很美呀~又幫我們拍照~超好人的!

大蝦西柚藜麥沙律

牛油果高比包

炸芝士條

大蝦西柚藜麥沙律
牛油果高比包
  • 牛油果比高包
2019-09-26 206 瀏覽
店舖位置與佐敦站只相隔5分鐘的路程,地理位置方便📍.店舖裝潢主打文青風格,伴隨着文青風格的歌曲,感覺寫意。食物方面,今次和朋友點了日式慢煮牛肋飯🍚及牛油果煎蛋Bagel🥑牛肋很軟身,不會太韌,唯味道偏淡,整體份量也不算太多,男士們可能會不夠飽🙍🏻‍♂️Bagel內有大約一個的牛油果份量,配以煎蛋及cream cheese,整體口感不錯👍🏻唯Bagel即使新鮮翻熱也很快變冷,有點韌,選用的cream cheese味道不太突出,$88來說就不太值🙈.飲品方面我們點了Jasmine tea,令人失望的是喝起來比較像中式香片,與食物及餐廳的風格格格不入👎🏻唯一值得欣賞的,是茶具十分精美。.店內服務員態度很好,我們在餐廳逗留了兩個多小時也沒有把我們趕走👀
店舖位置與佐敦站只相隔5分鐘的路程,地理位置方便📍
AvoBagel
日式慢煮牛肋飯
推薦指數 : 🤩🤩🤩🤩超推薦文青小Cafe❤️位於山林道,近馬路邊的bar枱好有feel. 一入到cafe感覺好舒服,主要以白色為主調,牆上有唔同的手繪畫,好有感覺。黑松露薯條HK$78炸到超香脆熱辣辣,但一d都唔油膩,香草灑上薯條🍟加上特製黑松露沾醬,我地成班女仔食唔停口。黑松露味好香,配薯條真係好match! 好味到我地最後再encore多份🤪💕 好推介呢間小cafe!老闆們人超好,感覺到佢地好用心去經營,將最好的帶比每位客人。最重點推介啲pasta真係好好食🤤🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻仲有飯後必吃甜點cake🍰🍰🍰🍰
推薦指數 : 🤩🤩🤩🤩

黑松露薯條HK$78
2019-09-18
2019-09-23 109 瀏覽
行到尖沙咀,又無咩胃口又想坐下食小小野飲下野同朋友傾下計,朋友就帶左我去山林道呢間環境唔錯既好地方❤️.由於去到佢啲cake無晒,所以我地就轉食小食,但又唔想飲啲好質既野就飲啲fresh d 既野。Skin angel - 見到個名就吸引左我,而且佢係菠蘿🍍雪梨🍐青檸制成既冷壓juice,清清地好有菠蘿味,飲落去好舒服清新味好岩秋天呢啲天氣飲,飲左好似好補水咁芝士蘑菇雞翼 - 即叫即整,需要啲時間整。黎到熱辣辣,好鐘意一咬落去就有陣芝士味😌蘑菇都有幾片係入面嫁!環境好舒服,個裝潢冷暖色令人好舒服,唔會好噪,好適合休息下或者想搵地方傾下計既地方❤️ .

1K
2019-09-16 165 瀏覽
槴子 #尖沙咀呢間雖然係街邊舖,但係都好有格調,不過佢哋規定每個人只可以食90分鐘,而且有最低消費一杯野飲,如果真係想慢慢嘆就唔係咁適合,不過嗰日Tea Time兩三點嚟,鋪頭唔係好多人,佢都冇趕我地走嘅。Lunch set 三文魚檸檬奶油意大利粉 配 Americano $98望落去正正常常,但係佢個汁調得好好味!奶油本身會好膩,但係加咗檸檬之後,中和返,再加上佢隻奶油係稀稀地,所以完全唔會覺得膩,恰到好處。我自己好鍾意扁意粉,所以更加覺得好味,配埋啲三文魚一齊食,都幾唔錯。不過杯咖啡就偏酸,我自己一般酸嘅咖啡,所以就唔算特別鍾意。Matcha Latte $40另外再買多咗杯鮮奶抹茶,味道正正常常,冇覺得好香濃嘅抹茶味,但又未至於淡。整體來說,作為一間cafe,啲野飲我就覺得麻麻,無咩特別,但個意粉都唔錯嘅,唔會大力推薦,但咁啱經過都可以一試。味道: 3.8/5性價比: 3.5/5
槴子 #尖沙咀

Lunch set
三文魚檸檬奶油意大利粉 配 Americano $98

不過杯咖啡就偏酸,我自己一般酸嘅咖啡,所以就唔算特別鍾意。

Matcha Latte $40

味道: 3.8/5