2018-01-10 175 瀏覽
點解中意食韓式,好食之餘,亦有一個小小原因:前菜有辣辣泡菜,酸酸蘿蔔絲,甜甜南瓜等等,每一碟都好岩我胃口,會次我都會清晒前菜雖然牛舌薄切,但係燒完出黎仍然充滿彈性,牛肉汁同油脂“咇”出黎,牛味遍布成個口腔。令人一試難忘,再試上癮帶子原隻上,新鮮到一個點,燒到岩岩熟,鮮嫩多汁,入口彈牙,仲有海鮮既甜味。水冷麵,最喜歡甜中帶酸既湯汁,加上爽脆雪梨絲及青瓜絲,麵質軟淋,吸引左個湯,食呢個麵唔會有膩既感覺,每次食佢都好清新既感覺食韓國菜又點少得米酒呢呢支甜度不算好高,易入口其實韓國菜既辣係最引人入勝,聽說石頭鍋都好正,下次試試
點解中意食韓式,好食之餘,亦有一個小小原因:前菜

令人一試難忘,再試上癮

食韓國菜又點少得米酒呢

呢支甜度不算好高,易入口

其實韓國菜既辣係最引人入勝,聽說石頭鍋都好正,下次試試
2018-01-03
  • 水冷麵
  • 帶子
  • 牛舌
2017-12-19 280 瀏覽
作為九龍東的吃貨,有時候感覺東九龍的韓國餐廳偏少,掛念韓國味道的時候就需要出到旺角或者尖沙咀,感覺不太方便... 終於,九龍東都有美味的韓國餐廳啦!位於樂富的梨滿園韓國料理就可以一解小妹的恩鄉病, 地點位置十分理想,而且整體設計十分寬敞,坐得十分舒適。 最驚喜是價錢十分吸引,晚市更設有超值套餐,十分抵食! 點菜後,店員細心奉上韓國小菜,分別泡菜、魚乾仔、菠菜及蘿蔔等。 每款小菜相賣精緻,而且味道很不錯,原汁原味。 首先點了香煎餃子,金黃色澤十分誘人,外脆內軟的口感, 充滿肉汁的香甜,配加上粉絲的爽滑口感,十分好味。 然後,再點了香煎辣泡菜餅加芝士,完全十分邪惡! 酸酸辣辣的泡菜與芝士味道十分相襯,味道100分, 而且用料十足不會有好重的粉漿味,感覺相當滿足。 一提韓國菜,當然少不了白飯神偷-「韓式生醃醬油蟹」, 店員一再提醒,因為季節不太合適,醬油蟹未算最肥美。 雖然只是有少許蟹膏,但是味道仍然滿分,完全無得輸! 蟹肉質感似啫喱,十分軟滑,醬汁味道香甜,而且醃得十分入味, 蟹膏香濃,味道鮮甜可口,令人忍不住瘋狂咁啜。 最後,當然少不了燒鮮大蝦及濟洲島黑毛豬五花腩。 大蝦十分新鮮,
作為九龍東的吃貨,有時候感覺東九龍的韓國餐廳偏少,
終於,九龍東都有美味的韓國餐廳啦!
位於樂富的梨滿園韓國料理就可以一解小妹的恩鄉病,
地點位置十分理想,而且整體設計十分寬敞,坐得十分舒適。
最驚喜是價錢十分吸引,晚市更設有超值套餐,十分抵食!
每款小菜相賣精緻,而且味道很不錯,原汁原味。
首先點了香煎餃子,金黃色澤十分誘人,外脆內軟的口感,
充滿肉汁的香甜,配加上粉絲的爽滑口感,十分好味。
然後,再點了香煎辣泡菜餅加芝士,完全十分邪惡!
酸酸辣辣的泡菜與芝士味道十分相襯,味道100分,
而且用料十足不會有好重的粉漿味,感覺相當滿足。
一提韓國菜,當然少不了白飯神偷-「韓式生醃醬油蟹」,
店員一再提醒,因為季節不太合適,醬油蟹未算最肥美。
雖然只是有少許蟹膏,但是味道仍然滿分,完全無得輸!
蟹肉質感似啫喱,十分軟滑,醬汁味道香甜,而且醃得十分入味,
蟹膏香濃,味道鮮甜可口,令人忍不住瘋狂咁啜。

最後,當然少不了燒鮮大蝦及濟洲島黑毛豬五花腩。
大蝦十分新鮮,肉質彈牙爽口,只需簡單燒熟就已經滲出香味,
簡單調料已經可以吃到大蝦的鮮甜味,新鮮滋味十分簡單。
濟洲島黑毛豬五花腩也是大愛,因為經過燒烤後,五花腩變得香脆可口,
而且燒烤過程可以迫走多餘的油份,減低油膩感。
濟洲島黑毛豬的味道「完勝」,肉味香濃而且十分爽口,
再包住生菜一齊食,味道清新爽甜,完全令人食上癮!
2017-10-26
  • 濟洲島黑毛豬五花腩
  • 香煎餃子
2017-12-18 218 瀏覽
自從大學畢業之後,都好少來樂富食飯啊!比較年長一輩就會知道,樂富之前個名叫做老虎岩。幾年冇嚟過,商場裝修得好靚,有得shopping又有好多食肆選擇。今晚選擇了 Korean BBQ早食早享受,早啲到就有位可以揀,舒舒服服坐卡位,一坐低未叫嘢食,就叫左支真露 $58 伴前菜 kimchi、南瓜、魚仔。就好似 do 姐話齋, 千杯不醉成班女仔們姐手姐腳,order 可以即刻食嘅填左肚先,慢慢再 BBQ 吖一於廚師精選: 韓式生醃醬油蟹 $150 隻。賣相夠晒靚,有光澤之餘蟹膏夠鮮艷,新鮮美味之選。食咗唔怕肚仔痛。口感 creamy 又 juicy, 鮮味到難以形容。肉質柔軟細緻,鮮甜帶有鹹香味。特別要了一碗白飯,連汁都撈埋,原汁原味,海鮮的鮮味吸收晒加上天氣咁凍,高麗人參雞湯(小) $80,已經見到有半隻雞同埋滿意份量的高麗人參,感覺夠晒滋補暖胃。食飽飽了一半,終於有心機慢慢燒牛肉啦!特選牛肋骨(無醃) $160。烤金沙牛仔骨 $120。火唔可以太大,慢慢焼出嚟嘅肉先至會夠香滑啊!唔係食放題又唔使趕時間,慢慢食一邊傾吓計,咁先至係真正嘅享受晚餐仲加左我喜歡嘅韓式辣醬,然後加啲蒜片同埋秘製

一於廚師精選:
韓式生醃醬油蟹 $150 隻。

特別要了一碗白飯,連汁都撈埋,原汁原味,海鮮的鮮味吸收晒

仲加左我喜歡嘅韓式辣醬,然後加啲蒜片同埋秘製醬汁,再用生菜包起來食,肉汁豐富之餘,中和了油膩感覺。

食到最後仲有生果送喔!感覺圓滿,埋單每人大概 $250,好抵食
2017-12-17 4238 瀏覽
早前去完親戚家再去吃晚飯才知道樂富也開了梨滿園!YES~我要吃韓燒~~少不了的7小碟,咦...小了一碟..不理了,已經有人在起筷不顧我在拍照呢...餐牌跟旺角大同小異先叫了個熟食的香煎辣泡菜餅 (加芝士)之前沒有加芝士的,芝士控的我這次見到就當然要加一加我覺得芝士味可以再濃點,當然太濃有人一定會覺得蓋過了泡菜味現在吃起來是味道平衡的這個好像叫雪濃湯只怪自己沒拍餐牌,這樣我打文時會沒了個參考肉是嫩嫩的,有點胡椒味,而且有粉絲吸了湯的精華我搶喝了2碗必點必點必點紅燜牛肋骨重要的事要講3次這次點了不少其他食物,所以叫了一個小鍋的店員會先幫你剪一下肉很入味,肉質鬆化,連白蘿蔔也是滲透了汁濟洲黑毛豬五花腩表姐不說我不知道原來菜是用來包著沒醃製過的肉吃包著再加點沙嗲醬,很野味平時我是什麼肉都包著吃..以為用來解肥膩牛肋骨這個雪花紋極吸引半肥瘦的肉質吃起來不會太油膩香香的牛肉味喂!醬油蟹真的必點啦!如果想來到必定有得吃可以預先ORDER這次有運沒預點都有,我怕太飽沒點飯不過...膏還真的配飯還是最一流雖然這段時間還不是最多膏的日子HAHAHAHA....大大隻原來有開劏開背,這樣就比較好燒熟燒的人太

少不了的7小碟,咦...小了一碟..不理了,已經有人在起筷
不顧我在拍照呢...

餐牌跟旺角大同小異
先叫了個熟食的
香煎辣泡菜餅 (加芝士)
之前沒有加芝士的,芝士控的我這次見到就當然要加一加
我覺得芝士味可以再濃點,當然太濃有人一定會覺得蓋過了泡菜味
現在吃起來是味道平衡的

這個好像叫雪濃湯
只怪自己沒拍餐牌,這樣我打文時會沒了個參考
肉是嫩嫩的,有點胡椒味,而且有粉絲吸了湯的精華
我搶喝了2碗

必點必點必點
重要的事要講3次
這次點了不少其他食物,所以叫了一個小鍋的
店員會先幫你剪一下
肉很入味,肉質鬆化,連白蘿蔔也是滲透了汁

濟洲黑毛豬五花腩
表姐不說我不知道原來菜是用來包著沒醃製過的肉吃

包著再加點沙嗲醬,很野味
平時我是什麼肉都包著吃..以為用來解肥膩

牛肋骨
這個雪花紋極吸引

半肥瘦的肉質吃起來不會太油膩
香香的牛肉味

喂!醬油蟹真的必點啦!
如果想來到必定有得吃可以預先ORDER
這次有運沒預點都有,我怕太飽沒點飯
不過...膏還真的配飯還是最一流
雖然這段時間還不是最多膏的日子

HAHAHAHA....大大隻

原來有開劏開背,這樣就比較好燒熟

燒的人太有才(不是我燒的啦)
男友還是最會做菜的一個嘛...

肉燒得剛剛好,蝦頭膏很多
肉是爽口到不得了,想再搶吃多隻已經沒有了

我最愛的牛舌,

男友控制得太好,加上他的手勢真的好吃了一百倍
賣花讚花香

爽口

男友愛吃海鮮,有蝦有蟹也要有帶子

又是厚厚的一粒
有一次朋友燒得不好,太厚裡面還是有點冰
所以要控制好一點
我又拍了片,在爐上跳動

最後還免費送了生果呢,大滿足
  • 紅燜牛肋骨
  • 牛舌
  • 醬油蟹
1K
2017-12-17 2477 瀏覽
放工同一班朋友相約在樂富飯焗,而今晚就係食韓國料理,我見到餐廳就想起之前係另一間分店食過嘅醬油蟹,又可以尋回個種感覺同味道,呢間餐廳餐都好闊落,有卡位選擇,點菜時一班人各有所好,我當然就係點了韓式生醃醬油蟹(1隻) $150落單先,還點埋另一個必吃紅燜牛肋骨(小) $98,同埋個高麗人參雞湯(小) $80,其他就係班愛吃肉嘅朋看友點了特選牛肋骨(無醃) $160,烤金沙牛仔骨 $120,我就主力吃,友人近個鐵板就讓他大顯身手啦!前菜除了常見嘅小吃,泡菜、芽菜、蘿蔔外,還有鹹魚仔、同南瓜小吃,味道唔錯!等了一會,韓式生醃醬油蟹上枱,見到啲蟹膏充滿在個蟹蓋內,加埋啲醬油,認唔住先點了個飯撈埋啲汁食,熱騰騰嘅飯加埋啲醬油汁同蟹膏入口十分滿足!而蟹肉亦好軟滑,一入口就即刻熔化,味道鮮甜,一隻真係唔夠分!紅燜牛肋骨,本身係一個熟食,牛肋骨肉燜得好入味同埋軟熟,店員還會細心地幫我們剪開啲牛肋骨肉,方便我們呢啲懶人吃,最緊要係入口時啖啖肉而且重好味道!友人開始燒枱上嘅牛肋骨,他的手勢絕對不比師傅弱(因要自己燒,重要係他差不多負責了全晚,一定要借呢個機會讚讚他!),燒出來嘅牛肋骨唔會太熟,真係啱啱好,
放工同一班朋友相約在樂富飯焗,而今晚就係食韓國料理,

友人開始燒枱上嘅牛肋骨,他的手勢絕對不比師傅弱(因要自己燒,重要係他差不多負責了全晚,一定要借呢個機會讚讚他!),燒出來嘅牛肋骨唔會太熟,真係啱啱好,保持本身肉質嘅味道,入口時個種軟熟嫩滑加埋本身嘅牛味濃郁香滑!正!

另外個烤金沙牛仔骨味道都唔錯,師傅調味啱啱好,燒完入口軟熟嫩滑,夠晒味道!

當中個高麗人參雞湯亦十分好味,食燒當然要潤一潤,個湯就可以為今餐嘅燒滋潤一下,人參成條,而隻雞裡面重有糯米,除了有湯飲,還可以食埋條人參、雞肉、糯米,一個價錢多種享受!

食下吹水,重要係我食得好滿足,自己選擇朋友們都吃得乾乾淨淨!
以為吃完,估不到店員送上果菜,讓我們清清食飯時吃油膩!抵讚!
  • 生醃醬油蟹
  • 紅燜牛肋骨
2017-12-16 150 瀏覽
其中一間香港嘅韓燒最喜歡嘅就係佢。喺樂富開咗分店,樂富都係個幾舒服嘅地方。同旺角嘅質素幾乎都係咁高質,先來嘅當然就係小菜啦。呢度嘅泡菜同埋魚仔都好好味㗎,尤其是魚仔平均每次都係食一碟,泡菜攞嚟包埋係菜同燒肉食都好好味。其實我自己呢好唔鍾意食五花籃因為好似食緊自己嘅肚腩。呢度嘅五花腩好好味㗎。厚度十足,味道濃郁。講到尾最緊要嘅都係要搵一個識燒嘅人。另外一個必點嘅就係牛仔骨,製過嘅牛仔骨味道香濃,肉同脂肪嘅分布比例平均。最重要係分量超多。我比較少食雞但係朋友呢就推薦呢一度嘅雞,試過之後真係發現幾滑個喎。味道調亦都十分之好唔會太咸。每次你呢都會食新鮮帶子因為呢度嘅帶子係煮極都唔會細㗎!食落去係有種似係高級西式餐廳食嘅帶子嘅感覺。今次叫嘅就係呢個海鮮拼盤有魷魚帶子同埋大蝦,計落呢就平過就咁叫帶子而且可以有多啲選擇!唔少得每次一定要點嘅就係呢度嘅水冷麵我覺得啲一度嘅水冷麵係香港首屈一指㗎啦!食完之後就將之前食過嘅熱氣野通通帶走。正!雖然旺角同樂富對於我來講都好遠,但係呢如果要來食韓燒我都一定會過嚟㗎。價錢扺,最重要係肉類質素好高!

同旺角嘅質素幾乎都係咁高質,先來嘅當然就係小菜啦。

2017-12-14 1630 瀏覽
周不時得閒就會行下商場,睇下有冇D啱自己口味嘅美食,趁有時就會約埋好友就一齊去品嚐,早排行開樂富商場又俾我見到有間韓國料理餐廳係度,而且價錢都好大眾化,口味係韓國傳統風味,咁好自然就入去唔知食落有冇驚喜餐牌有好多口味提供,除咗燒烤有肉有海鮮外仲有唔少得正宗韓國料理,飲品就點咗枝真露飲咁先有Feel,前菜有6款口味提供真細心先來係高麗人篸雞湯(小)飲下補一補身,已見到熱辣辣人嵾雞湯放係枱上仲有陣陣煙霧出來,真材實料,梗要趁熱飲番啖湯湯底夠清澈又冇肥油,入口飲到湯嘅甘香,至於雞肉肉質嫩滑,飲完一碗又一碗而另一款係韓式生醃醬油蟹,蟹吸收咗醬油嘅味道,蟹肉肉質呈現飽滿,已急不及待品嚐,先食蟹蓋已舖滿香濃醬油加上蟹膏肥美鮮甜,而蟹肉亦一樣咁出色零舍滋味食得韓國料理點都要燒一燒才有氣氛,要咗烤金沙牛仔骨,份量足料之餘,牛仔骨肉質平均分佈,入口食到牛肉嘅嫩滑油脂香甜,配埋一碗白飯食就最完美估唔到食完仲送生果可以中和一下,簡簡單單又食到一餐原汁原味嘅韓式料理

• 高麗人蔘雞湯
  • 烤金沙牛仔骨
2017-12-11 166 瀏覽
今日係樂富踢完波,就係附近食飯,經過呢間”梨滿園”見到好掋食即刻入去試下先叫咗個二人套餐先嚟咗韓式小碟先,唔錯有三款醬料選擇豬,牛,雞,望落好似唔多,但絕對夠食,味道亦幾好,夠入味跟埋生菜,蒜片,可以夾住啲肉食,無咁滯仲有白飯,湯各二,最後仲有個炒韓式粉絲,所以絕對夠食,亦食唔晒,不過粉絲唔記得影,下次有機會補返🙈,所以二百令蚊食到飽兩個人,平平地食下韓式燒烤真係掋

叫咗個二人套餐

先嚟咗韓式小碟先,唔錯

有三款醬料選擇

豬,牛,雞,望落好似唔多,但絕對夠食,味道亦幾好,夠入味
跟埋生菜,蒜片,可以夾住啲肉食,無咁滯

2017-12-10 120 瀏覽
天氣開始轉涼,尤其是呢幾日就特別凍,除咗打邊爐之外,其實韓燒都係一個唔錯嘅選擇,都係可以對住個熱辣辣爐。我特別中意你喺呢度食韓燒嘅原因,係佢嘅食物質素非常之好,尤其是我好鍾意食嘅帶子,全部都大大粒又夠厚身,咬落去有肉感,正。仲有大大隻嘅虎蝦,一隻虎蝦嘅長度起碼有我個手掌咁大,食落去啖啖都係肉,有啲總會有蝦膏添。仲有每一次都必點嘅呢一個牛肋骨肉,一片大大片嘅,係由一舊牛肋骨切開,佢嘅肉汁同埋脂肪嘅分布非常之好,食落去之後佢嘅肉質韌度剛好,而且仲有好濃烈嘅牛香味,千祈唔好錯過。除咗燒烤之外,呢個生拌牛肉都係我嘅最愛,每一次去到韓國我都一定會食架。我特別鍾意係佢嘅牛肉再拌上雪梨,本身生果同肉係唔同嘅組合,好似會怪怪的,但係估唔到呢兩者配合上非常之突出。冬天就話可以食下韓燒,如果夏天真係唔鍾意食,覺得熱辣辣嘅話。呢度淨係食韓式嘅小菜都會有好多唔同嘅選擇,仲會有二人或者四人套餐選擇tim。

2017-12-10 103 瀏覽
未開始食主菜之前,呢度貫徹韓國一貫傳統,會有唔同款式嘅小食先奉上。如果人比較多嘅話,款式就會比較多啲嘅,如果食完再想再加嘅時候可以向店員要求就可以㗎啦。我特別鍾意食呢度嘅泡菜,有傳統嘅韓國風味之外,仲會太辣,酸酸地,啱啱好。第一件事我就叫咗最鍾意食嘅醬油蟹,除咗有我最鍾意食嘅豉油味之外,仲會有辣醬嘅味道。咁我當然係食豉油味,佢嘅味道啱啱好,唔會太咸。我最鍾意食嘅蟹蓋,好多蟹膏加埋啲豉油汁就算唔撈飯食,都好好食。之後就叫左呢一個雪濃湯,煲出來湯嘅顏色全部係白雪雪,物如其名。以佢嘅味道就充滿牛骨嘅香,仲會有少少嘅奶香。入邊仲會有一舊舊炆到好淋嘅牛展,夠晒咬口。重點推介係呢一個紅炆牛肋骨,每一次我都好鍾意食呢個牛肋骨,佢嘅味道濃郁之餘仲會有種甜甜嘅味道,而且用咗紅棗炆,感覺非常之滋潤。仲有一樣必提嘅就係佢呢度嘅服務,服務員係會將一嚿嚿嘅牛肋骨剪開d肉,方便d食,好sweet。食到個肚都非常飽嘅時候最好就係食甜品,但係又覺得食甜品好肥,最好就食返啲生果,特別係拒今日送上嘅橙,唔單止可以解滯仲會健康啲添。

2017-12-06 198 瀏覽
一直都知樂富都有梨滿園,不過真係好少去樂富,剛巧到樂富出席活動,所以同朋友順便去試一試呢間梨滿園,一坐低,已放下前菜,有泡菜同菠菜,味道不過不失,之後即點了燒烤嘅烤牛脷($85)同烤牛肉($85),而不用燒的點了紅燜牛肋骨(小,$98)及牛肉石頭鍋飯($68),全部都牛牛牛牛。烤牛脷沒有醃過,是薄切,每面燒兩燒就熟,牛脷爽口彈牙,用生菜夾住食,無咁油膩,而烤牛肉是醃過,其實每次都一次夾一堆落燒爐度,似炒牛肉多過燒,牛肉有咬口,沒有過韌。最喜愛的紅燜牛肋骨到了,服務員會幫客人將牛肋骨剪開,牛肋骨肉嫩但又好咬口,燜得夠入味,連蘿蔔都吸哂啲汁,夠哂淋。牛肉石頭鍋飯,上枱時熱辣辣(要小心石頭鍋非常熱),加上辣汁撈勻後,連飯焦一齊食,正。原來兩間梨滿園晚飯時段都送生果。

泡菜

菠菜

烤牛脷

烤牛肉

牛肉石頭鍋飯

原來兩間梨滿園晚飯時段都送生果。

烤牛脷
烤牛肉
牛肉石頭鍋飯
2017-11-26 127 瀏覽
自從半年前,去完韓國之後, 就好似千頌伊上身咁,成日都好想食韓國嘢! 今日行開去樂富,見到樂富商場入面有間韓國嘢, 價錢仲咁平添,即刻就入去試下,食個下午茶!坐低咗之後,店員就畀咗幾款前菜我哋!都係例牌嗰幾樣前菜, 芽菜,南瓜同埋必有嘅泡菜!每次食完泡菜之後,都覺得特別開胃!今次呢個下午茶,我就叫咗一個辣豆腐湯跟飯$41,飲品就叫咗熱柚子蜜!朋友就叫咗一個 烤牛肉跟飯 $41朋友嗰個飯我就冇食到啦,不過聽佢講話都幾好食!上菜嘅時候,個湯熱辣辣,一大個一大個氣泡咁樣,見到都流曬口水!食落個豆腐好滑,泡菜湯亦都唔會太咸太淡,味道適中!👍聽到隔離枱話叫既時候話要加辣嚟到既時候,佢哋食到嗌曬救命,所以我都係叫番一個普通嘅辣度就夠啦總括而言,見到openrice嗰個食評都係食佢個韓燒,但其實佢啲下午茶餐,包括飯同埋湯都唔錯! 大家如果想食一個價錢公道嘅韓國料理,不妨嚟樂富商場呢一間試一試!
自從半年前,去完韓國之後,
坐低咗之後,店員就畀咗幾款前菜我哋!
都係例牌嗰幾樣前菜,
芽菜,南瓜同埋必有嘅泡菜!

每次食完泡菜之後,都覺得特別開胃!
今次呢個下午茶,
我就叫咗一個辣豆腐湯跟飯$41,
飲品就叫咗熱柚子蜜!
朋友就叫咗一個 烤牛肉跟飯 $41
朋友嗰個飯我就冇食到啦,
不過聽佢講話都幾好食!

上菜嘅時候,個湯熱辣辣,
一大個一大個氣泡咁樣,見到都流曬口水!

食落個豆腐好滑,
泡菜湯亦都唔會太咸太淡,味道適中!👍
聽到隔離枱話叫既時候話要加辣
嚟到既時候,佢哋食到嗌曬救命,
所以我都係叫番一個普通嘅辣度就夠啦

包括飯同埋湯都唔錯!
大家如果想食一個價錢公道嘅韓國料理,
不妨嚟樂富商場呢一間試一試!
愛食韓國野的友人, 較早前帶我去位於旺角的梨滿園韓國料理食飯, 試了後覺得不錯. 早前得知係樂富開了分店, 便與友人去試下. 坐下後, 店員先奉上六款前菜. 當中有我最愛食的小魚仔, 菜仔和酸蘿白. 食完後, 感覺特別開胃. 飲品點了熱蜂蜜生薑茶. 愛食牛的我, 點了細份的紅燜牛肋骨. 上枱時已經香味撲鼻. 牛肋骨燜得夠鬆較, 而且又夠味道, 非常好味. 而蘿白一定要食, 因為完全吸收晒牛肋骨的精華. 另外, 也想一試燒烤, 便點了鮮帶子和烤牛肉. 鮮帶子一碟有七粒. 每粒都幾大隻. 帶子肉質幾彈牙和新鮮. 烤牛肉. 牛肉幾嫩滑, 完全不覺得硬和淨. 食完仲奉送生果一碟.

坐下後, 店員先奉上六款前菜.

當中有我最愛食的小魚仔, 菜仔和酸蘿白.

食完後, 感覺特別開胃.

飲品點了熱蜂蜜生薑茶.

愛食牛的我, 點了細份的紅燜牛肋骨.

紅燜牛肋骨

上枱時已經香味撲鼻.

牛肋骨燜得夠鬆較, 而且又夠味道, 非常好味.

而蘿白一定要食, 因為完全吸收晒牛肋骨的精華.

另外, 也想一試燒烤, 便點了鮮帶子和烤牛肉.

鮮帶子一碟有七粒.

鮮帶子

每粒都幾大隻.

帶子肉質幾彈牙和新鮮.

烤牛肉.

牛肉幾嫩滑, 完全不覺得硬和淨.

食完仲奉送生果一碟.
鮮帶子
2017-11-22 1268 瀏覽
遙想學生年代很喜愛吃韓燒午餐, 學生餐的每人一碟燒肉多款配菜小食好不高興, 笑着吃着的時間過得特別快。這晚跟舊同學couple 一行四人到了樂富商場開餐, 原來這兒已變了很多, 進駐了大量連鎖店。既然大家都沒有什麼特別的吃飯idea, 我便提議到這間韓式食店, 記得在旺角店吃過食物質素不錯, 價錢也得實惠的。我們未點菜, 店員姐姐已經很快手地放下六款前菜。看着六款不同顏色的小食, 令人心情大好, 大家都忍不住先起筷了。這兒的前菜是自己廚房醃製的, 所以較新鮮, 味道控制較好, 不會過咸。其中我最愛的是小魚乾和南瓜條, 魚仔煙韌甘香, 加了調味後甜中帶辣, 好不開胃。而南瓜又甜又糯, 既健康又好吃。這晚我們點了幾款韓式烤肉,  不過也先來一個海鮮煎香蔥餅打過底。煎餅煎得金黃香脆, 十分香口。內有切粒海鮮, 那些魷魚粒尤其彈牙和鮮味, 配上蔥段和辣椒味道更豐富, 我們很快便幹掉整碟了。身邊那位很喜愛燒牛舌,送上來的牛舌賣相很不錯。雖然牛舌所燒的時間不像牛肉般快熟, 但肉質在燒完後仍保持嫩滑, 配上特製醬汁就咸香中帶點爽脆, 十分不錯。原來燒帶子也有一定的技巧, 不能過火, 要保持內裏的鮮甜

身邊那位很喜愛燒牛舌,送上來的牛舌賣相很不錯。

原來燒帶子也有一定的技巧, 不能過火, 要保持內裏的鮮甜, 幸好同學仔出手為我們燒。帶子只用上點點海鹽和黑椒調味, 便能將帶子本身的甜美和軟彈感完完全全發揮出來。不用配上醬汁, 只需全個一口放入口中體驗其獨有的海鮮滋味。

這碟烤無骨雞脾肉份量也不少, 四人開心SHARE 剛好。

吃韓式燒烤我也很喜歡以菜包烤肉, 既可添上清爽脆口, 同時亦能吸收了肉的肥膩。而配這個雞脾肉真是很適合。

最後我們加了特選牛肋骨, 紅白相間的一看就知油脂分佈均勻。

牛肋骨的肉味十分濃, 切的厚度也很適中。既不用燒太耐, 又能鎖着肉汁。咬吃來就是陣陣牛香爆出來, 吃完很滿足呢。

這兒的姐姐服務真的不錯, 這餐我們又食又傾, 吃了近兩個多小時。她們不但不介意, 還自動為我們換碟添水, 最後更有生果增送, 好像讓我們再度重溫屋村食店的人情味。
2017-11-20 104 瀏覽
兩年前曾到過梨滿園的旺角分店吃晚餐, 不知道其樂富分店的質素又如何? 樂富是住宅區, 相信主要客源也是居住附近的街坊吧. 咦? 有晚市套餐喎, 但看來不太乎合我們的喜好, 固此, 我們決定散點一些肉類和韓食, 一同分享.點菜後, 前菜六小碟便送到來. 最喜歡是酸蘿蔔, 酸度十足, 很開胃. 這款無醃過的特選牛肋骨, 肉味濃郁, 油脂亦不弱啊, 加上友人超讚的燒烤技巧, 把牛肋骨燒到剛剛熟, 牛肉裡的肉汁得似保留, 質地腍而有咬口.超級厚身的鮮帶子, 口感夠Q彈, 也夠鮮嫩.燜牛肋骨的牛肉, 體積大如牛腩般, 肉質也尚算軟腍入味. 如果有碗白飯配送這一小煲牛肋骨, 不是更好嗎? 我一向也鐘情海鮮蔥餅, 而這碟海鮮煎香蔥餅也沒有讓我們失望. 八爪魚粒下得慷慨, 煎餅亦香脆. 若果韮菜再多一點, 定必令這份海鮮煎餅更香更惹味. 除了海鮮蔥餅, 牛肉石頭鍋飯也是我的至愛. 集合熱, 辣, 鹹, 甜於一身的石頭鍋飯, 教人越吃越滋味哩.想不到有生果作為飯後甜品. 無錯, 清甜的生果永遠都是解膩良品.
超級厚身的鮮帶子, 口感夠Q彈, 也夠鮮嫩.