2023-12-04 21 瀏覽
這間位於中環的【椈】,主打日本菜,走日式居酒屋路線,晚市以串燒及炸物為主,配搭多款日式清酒,可以跟朋友食飯傾計的好地方。串燒全部即叫即燒,新鮮熱辣。煙三文魚沙律沙律新鮮爽脆,加了芝麻醬更添風味。炸物拼盤雞軟骨拼豆腐炸至金黃香脆,豆腐幼滑,雞軟骨有咬口,送酒一流。雞軟骨、多春魚、明太子雞翼雞軟骨有咬口;多春魚香脆帶焦香;雞翼中間包滿了咸香味十足的明太子。三文魚腩三文魚燒至表面焦脆,中間油脂滲出,入口滿口魚油脂甘香。番薯仔番薯仔燒至表面焦脆,中間軟糯。豚肉炒烏冬用了三色椒、洋葱及豚肉等,加上燒汁,烏冬炒至爽滑。開心果雪糕紅豆蓉墊底,加上香甜開心果雪糕及小丸子,十分滿足。

串燒全部即叫即燒,新鮮熱辣。

煙三文魚沙律
沙律新鮮爽脆,加了芝麻醬更添風味。

炸物拼盤

雞軟骨、多春魚、明太子雞翼

三文魚腩
三文魚燒至表面焦脆,中間油脂滲出,入口滿口魚油脂甘香。

番薯仔
番薯仔燒至表面焦脆,中間軟糯。

豚肉炒烏冬
用了三色椒、洋葱及豚肉等,加上燒汁,烏冬炒至爽滑。

開心果雪糕
紅豆蓉墊底,加上香甜開心果雪糕及小丸子,十分滿足。
2023-11-27 21 瀏覽
Suntory,三得利啤酒,無論同串燒或者炸物都係最好嘅朋友。煙三文魚沙律,沙律菜新鮮,醬汁豐富,沙律醬同麻醬令人相當開胃。炸物拼盤,分別有炸豆腐、炸雞軟骨同埋炸魷魚鬚,豆腐外脆內軟,雞軟骨爽脆,魷魚鬚彈牙,三種炸物都俾到唔同嘅口感,拼埋一齊相當之有層次。明太子雞翼,師傅將雞翼嘅熟度掌握得恰到好處,雞肉嫩滑,配合啖啖嘅明太子,非常出色。豬頸肉串,口感紮實,散發住令人滿意嘅豬味。日本岩手雞皮,雞皮燒得極之香脆,燒製過後雞油被悉數逼出,非常美味。鹽燒三文魚頭,嚟到鍾意食魚嘅我最愛嘅鹽燒三文魚頭,三文魚頭油脂豐富,燒過後嘅魚油香氣令人著迷,加上嫩滑嘅魚肉,係我嘅是夜之最。最中餅雪糕北海道牛乳,最中餅係日本常見嘅和菓子,係由一塊米做成,有如威化餅咁樣嘅外皮,喺和菓子嘅世界,會喺兩塊餅皮中夾住不同的甜餡,例如紅豆蓉或者栗子蓉等。最中餅同雪糕呢個組合亦都不輸傳統,兩者配合得天衣無縫。

豬頸肉串,口感紮實,散發住令人滿意嘅豬味。

2023-11-16 34 瀏覽
去咗蘭桂芳附近嘅日式居酒屋🏮「椈」食日本料理。呢度地方细細,但佈置充滿和風味,食物質素唔錯,而且價錢親民價,好抵食👍👍👍 🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥✔️前菜🥢煙三文魚沙律🥗($78)煙三文魚好惹味,份量都唔少,配埋新鮮嘅沙律菜,為整個料理揭開序幕😍😍😍✔️小食🥢炸物拼盤($88)炸物剛炸起😍,炸豆腐粒,外脆內嫩;炸墨魚咀,乾身酥脆好嚼口😋🥢燒三文魚頭連魚鮫($68)好大個三文魚頭,燒得啱啱好,魚頭邊的肉好嫩滑,又可以補充骨膠原,正😚✔️串燒🔥🥢明太子雞翼 ($38)🥢鹽燒牛舌($48)🥢翠玉瓜($18)🥢多春魚($28)🥢冬菇 ($18)✔️主食🥢海膽櫻花蝦炒飯🦐($138)用櫻花蝦嚟炒飯特別香口,D飯師傅炒得粒粒分明,配埋我至愛嘅海膽,食多碗都得呀✔️甜品🍨最中餅雪糕有北海道牛乳🥛($48)及抹茶味🍵($38),唔只賣相吸引,仲好好味😋👍雪糕香滑,蜜味嘅紅豆🫘,配埋煙靱嘅厥餅同脆卜卜嘅最中餅,食完好🈵️足🥰✔️飲品巨峰梳打🍇($48)富士山柚子🍊($30)🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥

🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥

✔️前菜
🥢煙三文魚沙律🥗($78)

✔️小食
🥢炸物拼盤($88)

🥢燒三文魚頭連魚鮫($68)

✔️串燒🔥
🥢明太子雞翼 ($38)
🥢鹽燒牛舌($48)
🥢翠玉瓜($18)
🥢多春魚($28)
🥢冬菇 ($18)

✔️主食
🥢海膽櫻花蝦炒飯🦐($138)

✔️甜品
🍨最中餅雪糕

✔️飲品
巨峰梳打🍇($48)
富士山柚子🍊($30)

🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥🚥
這次來到𝐥𝐤𝐟小巷裡面的一家串燒𝐱居酒屋🏮環境不算很大,小店人情味打滿❤️———✤ 煙三文魚沙律|$𝟕𝟖煙三文魚鋪滿沙律面頭,相當𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠🥗✤ 炸物拼盤|$𝟖𝟖包括雞軟骨、炸豆腐、以及沙律。✤ 牛肋肉|$𝟑𝟖肉質軟稔,口感豐富,調味適中,美味可口🐂✤ 雞軟骨串|$𝟑𝟖酥脆的雞軟骨串,咬下去有嚼勁,帶點焦香風味🔥-✤ 雞中翼|$𝟑𝟖雞中翼略為烤得少許過火,做不到多汁鮮嫩的效果🥹-✤ 月見雞肉軟骨棒|$𝟑𝟖月見雞肉軟骨棒口感豐富,搭配蛋黃和醬油做𝐬𝐚𝐮𝐜𝐢𝐧𝐠、雞肉和軟骨,味道鮮美。✤ 翠肉瓜|$𝟏𝟖清爽可口的翠肉瓜,口感嫩滑,味道清甜😝-✤ 燒鯖魚|$𝟓𝟖燒鯖魚香烤美味,鯖魚肉質鮮嫩,搭配燒烤風味十分適合🐟✤ 原條粟米|$𝟒𝟖新鮮的原條粟米,甜脆可口,保留了粟米的原始風味。✤ 最中餅雪糕(牛乳味雪糕)|$𝟑𝟖 (+$𝟏𝟎)牛乳味雪糕濃郁順滑,最中餅的酥脆外層和冰涼的雪糕完美結合。✤ 最中餅雪糕(抹茶味雪糕)|$𝟑𝟖最中餅的口感和抹茶的苦甜風味相得益彰。
———
✤ 煙三文魚沙律|$𝟕𝟖
煙三文魚鋪滿沙律面頭,相當𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠🥗

✤ 炸物拼盤|$𝟖𝟖
包括雞軟骨、炸豆腐、以及沙律。

✤ 牛肋肉|$𝟑𝟖
肉質軟稔,口感豐富,調味適中,美味可口🐂

✤ 雞軟骨串|$𝟑𝟖
酥脆的雞軟骨串,咬下去有嚼勁,帶點焦香風味🔥
✤ 雞中翼|$𝟑𝟖
雞中翼略為烤得少許過火,做不到多汁鮮嫩的效果🥹
✤ 月見雞肉軟骨棒|$𝟑𝟖

✤ 翠肉瓜|$𝟏𝟖
清爽可口的翠肉瓜,口感嫩滑,味道清甜😝
✤ 燒鯖魚|$𝟓𝟖
燒鯖魚香烤美味,鯖魚肉質鮮嫩,搭配燒烤風味十分適合🐟

✤ 原條粟米|$𝟒𝟖
新鮮的原條粟米,甜脆可口,保留了粟米的原始風味。

✤ 最中餅雪糕(牛乳味雪糕)|$𝟑𝟖 (+$𝟏𝟎)
牛乳味雪糕濃郁順滑,最中餅的酥脆外層和冰涼的雪糕完美結合。

✤ 最中餅雪糕(抹茶味雪糕)|$𝟑𝟖
最中餅的口感和抹茶的苦甜風味相得益彰。
2023-11-01 25 瀏覽
富士山柚子、信州蘋果嗌咗兩隻日本直送嘅有汽飲品試吓,信州蘋果味道較清甜,富士山柚子酸酸地好開胃。前菜係煙三文魚沙律🥗仲有啲粟米粒,估唔到用煙三文魚唔係用刺身三文魚,啱晒一啲唔太好剌身的朋友~炸物拼盤好豐富,全部都係香脆可口的小吃,有外脆內嫩熱辣辣的炸豆腐、Q彈魷魚🦑和爽口的雞軟骨,不知不覺好快清晒🤭雞軟骨唔夠喉,我追加多兩串添。牛肋肉串燒全部都係即叫即燒,坐吧枱可以望住師傅細心嘅調理,牛肋肉食落肉質軟淋,鮮嫩多汁,調味輕淡食得出牛肉嘅原汁原味。雞中翼串燒基本必嗌雞中翼,雞皮食落香脆而雞肉依然保持juicy,好考師傅嘅火候掌控。活白鱔魚皮依然脆卜卜,加分!白鱔肥美,烤至金黃色,聞到魚油的香氣。燒年糕串有塊紫菜係表面,食落有甜醬油的味道,好涮嘴的一道傳統日本美食。海膽櫻花蝦炒飯推介之一。炒飯很足料,每啖都嚐到海膽和櫻花蝦,鹹鮮惹味。還會撒上三文魚籽呢~芝士甲羅燒蟹蓋入面係芝士通心粉,還有粟米、蟹肉,同多士一齊食,口感好rich。平時餡料只有芝士會好膩或只有蟹膏又冇乜新意,所以呢個幾特別~最中餅雪糕最後當然要點甜品,雪糕係日本直送。很冰涷,食到有冰塊係入面。配料也蠻多,蕨餅、紅豆、最中餅,每
富士山柚子、信州蘋果

炸物拼盤
雞軟骨唔夠喉,我追加多兩串添。

牛肋肉

雞中翼

活白鱔

燒年糕串

海膽櫻花蝦炒飯

芝士甲羅燒

最中餅雪糕
最後當然要點甜品,雪糕係日本直送。很冰涷,食到有冰塊係入面。配料也蠻多,蕨餅、紅豆、最中餅,每啖都食出不同的味道。造型精緻,絕對要相機食先!
  一間位於中環的日式居酒屋,近排係中環蘭桂坊發現咗一間日式居酒屋,串燒選擇多,更有小食、炸物以及主食等選擇!經過就決定試試佢! ---------------------- 🔴 三得利啤酒 HKD68🔴 煙三文魚沙律 HKD78 沙律配有沙律菜之外更有甘荀片,煙三文魚不錯。  🔴 炸物拼盤 HKD78 炸物一共有豆腐、墨魚及雞粒,佐酒小吃之選。 🔴 阿波雞腎 HKD38  雞腎有咬口,大約有5粒。  🔴 日本雞心 HKD35 雞腎大大粒,烤得不錯。  🔴 雞軟骨串 HKD38/2pcs 雞軟骨一共有2串,正常發揮。  🔴 日本岩手雞皮 HKD28 雞皮相對比較肥仔,怕肥肥嘅女士們要留意啦!  🔴 燒蕃薯仔 HKD28/2pcs 燒蕃薯仔絕對係我兒時回憶,甜甜地份量剛好。  🔴 七味粉骨付腸 HKD28 呢個我都係第一次食,咸咸地幾特別。  🔴 燒三文魚頭 HKD88 魚頭大小適中,配上酸汁,兩人share剛剛好!  🔴 最中餅雪糕 HKD38 呢個雪糕外貌一流,最岩女士打卡! ---------------------- 評價:  🍽 食物選擇多 🍢 串燒種類多 🌃 蘭桂坊串燒選擇

🔴 三得利啤酒 HKD68

🔴 煙三文魚沙律 HKD78
沙律配有沙律菜之外更有甘荀片,煙三文魚不錯。

🔴 炸物拼盤 HKD78
炸物一共有豆腐、墨魚及雞粒,佐酒小吃之選。

🔴 阿波雞腎 HKD38
雞腎有咬口,大約有5粒。
🔴 日本雞心 HKD35
雞腎大大粒,烤得不錯。

🔴 雞軟骨串 HKD38/2pcs
雞軟骨一共有2串,正常發揮。

🔴 日本岩手雞皮 HKD28
雞皮相對比較肥仔,怕肥肥嘅女士們要留意啦!

🔴 燒蕃薯仔 HKD28/2pcs
燒蕃薯仔絕對係我兒時回憶,甜甜地份量剛好。
🔴 七味粉骨付腸 HKD28
呢個我都係第一次食,咸咸地幾特別。

🔴 燒三文魚頭 HKD88
魚頭大小適中,配上酸汁,兩人share剛剛好!

🔴 最中餅雪糕 HKD38
呢個雪糕外貌一流,最岩女士打卡!
----------------------
評價:
🍽 食物選擇多
 🍢 串燒種類多
🌃 蘭桂坊串燒選擇

推介指數:❤️❤️❤️❤️ (五個心心為滿分)
2023-10-25 30 瀏覽
朋友係中環返工,發掘左一間隱世日式居酒屋🏮,佢話食過好好食,而且性價比高,力推要食,咁揀日不如撞日😍今晚就約去食!店面細細但好有feel,服務態度亦好親切👍🏻我哋叫咗好多嘢食🫣煙三文魚沙律🥗三文魚份量好多,沙律菜都好新鮮😊炸物拼盤,有八爪魚🐙雞軟骨同豆腐,估唔到豆腐甘香滑😳串燒有燒雞皮,燒雞翼,多春魚,明太子燒雞翼😳呢度串燒好不錯,特別鍾意佢哋啲燒雞翼,出面層外皮燒得好香脆,但入面啲雞肉仲係好滑好juicy🤤個明太子雞翼辣辣地好惹味!甲羅燒配燒面包,第一次食呢個食法,又幾好味幾特別,面包淡淡味又鬆鬆軟軟配搭勁濃郁嘅蟹膏,仲有啲蟹籽,口感十足🥰最後叫咗個最中餅雪糕收尾😍牛奶同綠茶味都好食🤝🤝

煙三文魚沙律🥗三文魚份量好多,沙律菜都好新鮮😊

炸物拼盤,有八爪魚🐙雞軟骨同豆腐,估唔到豆腐甘香滑😳

最後叫咗個最中餅雪糕收尾😍牛奶同綠茶味都好食🤝🤝
2023-10-24
2023-10-20 23 瀏覽
居酒屋位於中環蘭桂坊中心 非常方便📍煙三文魚沙律🥗 $78包括三文魚 沙律菜 蕃茄仔配沙律醬炸物拼盤🧆 $88有4款小食 包括雞軟骨 豆腐 池魚仔 芝士相當豐富 比一般嘅炸物拼盤選材特別炸得剛好 配埋沙律醬/檸檬汁更開胃 炸芝士好出色🧀牛肋肉 $38大蔥雞頸肉 $38翠肉瓜 $18日本雞心 $35活白鱔 $78串燒醬汁香濃 肉質都好juicy🍢明太子雞翼 $38雞翼釀左辛香明太子 脹卜卜 香口惹味🌶️鰻魚炒飯🍚 $108鰻魚粒同三色豆炒飯 都幾有鑊氣😗最中餅雪糕 抺茶$38 北海道牛乳 $48外型十分打卡able🍨 最中餅同彩色玄米粒粒令口感提升到另一層次仲有蕨餅同紅豆 😆Suntory三得利生啤🍺 $68信州蘋果梳打🧃 $30
居酒屋位於中環蘭桂坊中心 非常方便📍

仲有蕨餅同紅豆 😆

Suntory三得利生啤🍺 $68
信州蘋果梳打🧃 $30

2023-10-18 24 瀏覽
《椈》蘭桂芳居酒屋小店。煙三文魚沙律 ($78)。唐揚八爪魚及炸豆腐 ($58)。秋葵串燒 ($22)。燒番薯仔 ($28)。日本岩手雞皮 ($28)。雞中翼 ($38)。燒牛舌 ($48) 。阿波雞腎 ($38)。豚肉炒烏冬 ($78)。最中餅雪糕 ($38/個)。三得利啤酒 ($68/杯)↪️ 唐揚八爪魚及炸豆腐都炸得好酥脆,八爪魚肉粒爽口彈牙。串燒都已經預先調了味,調味適中,不會過鹹,雞中翼燒得皮脆但肉質仍然有肉汁,牛舌亦有嚼口。豚肉炒烏冬好有大阪燒風味,酸酸甜甜好開胃,豚肉亦夠嫩。最中餅雪餅色彩繽紛,好岩打卡。
《椈》
蘭桂芳居酒屋小店

。煙三文魚沙律 ($78)
。唐揚八爪魚及炸豆腐 ($58)
。秋葵串燒 ($22)
。燒番薯仔 ($28)
。日本岩手雞皮 ($28)
。雞中翼 ($38)
。燒牛舌 ($48)
。阿波雞腎 ($38)
。豚肉炒烏冬 ($78)
。最中餅雪糕 ($38/個)
。三得利啤酒 ($68/杯)
↪️

2023-10-18 20 瀏覽
椈 (中環)中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖。去蘭桂芳除左可以飲酒,仲有唔少餐廳,飲野前其實可以係附近食左野先呀 🙂。而呢度就兩樣可以一齊做曬~ 飲下啤酒食下串燒 🍢。煙三文魚沙律($78)沙律加左麻醬,仲有煙三文魚,夠refreshing 🥗 。炸物拼盤($88)送酒必叫嘅炸物拼盤, 有池魚、雞塊、豆腐、流心芝士 🍺 。阿波雞腎($38)、日本岩手雞皮($28)、月見雞肉軟骨棒($38)全部都係雞呀~ 🐓 火喉燒得岩岩好。多春魚($28)、秋葵($22)、雞中翼($38)食親串燒基本上我都會食燒雞翼,果然係我至細鐘意食 😆 多春魚係好易燒爛,呢度成條魚係完整ga 🐟 。豚肉生薑燒定食($93)驚唔夠飽叫左碟炒烏冬,食完岩岩好 😌。最中餅雪糕($38)呢款係日本食品,將雪糕送上最中餅一齊食,別有一番風味 🍨 。@kiku.izakaya 。#gpigcentral

椈 (中環)
中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖

而呢度就兩樣可以一齊做曬~ 飲下啤酒食下串燒 🍢

煙三文魚沙律($78)
沙律加左麻醬,仲有煙三文魚,夠refreshing 🥗

炸物拼盤($88)
送酒必叫嘅炸物拼盤, 有池魚、雞塊、豆腐、流心芝士 🍺

全部都係雞呀~ 🐓 火喉燒得岩岩好

多春魚($28)、秋葵($22)、雞中翼($38)

豚肉生薑燒定食($93)
驚唔夠飽叫左碟炒烏冬,食完岩岩好 😌

最中餅雪糕($38)
呢款係日本食品,將雪糕送上最中餅一齊食,別有一番風味 🍨

@kiku.izakaya

#gpigcentral
2023-10-11
2023-10-16 27 瀏覽
蘭桂坊好多好野食,今日收工想食日式野,朋友就推介呢間椈,話小巷中嘅居酒屋好有feel,野食都好食,結果食完都即刻加入我個bookmark清單。來得izakaya,飲品就當然要配酒啦,要左suntory頂級黑白啤酒,好順滑。今日叫左幾樣嘢都好好食,包括個炸物platter,個octopus同豆腐都炸得好香口!另外都知道食串燒會熱氣所以要左個煙三文魚salad,呢個份量都好大。至於skewers都食左幾款比較特別嘅items,包括雞心同鰻魚。雞心我第一次食,口感好正!鰻魚油脂分配好好!之後都叫埋居酒屋必播叫嘅牛舌、雞中翼、雞軟骨。之後都有叫到個三文魚炒飯。最後見到人哋隔籬枱叫咗個甜品,個樣超靚,所以我哋都叫咗一個紫薯味,一個抹茶味,完美嘅一餐!

2023-10-15 467 瀏覽
早兩日同朋友放完工後意外地搵到間係蘭桂坊既日式居酒屋🤫位置係斜路底既轉彎位🤪唔會嘈又係正蘭桂坊入面,岩曬大家星期五醫飽個肚去玩啦😂煙三文魚沙律 💰78沙律菜多醬多煙三文魚都好多🥰岩曬開胃用炸物拼盤 💰88有炸豆腐,炸墨魚仔同炸雞軟骨熱到辣親嘴🤭炸漿薄薄的,最喜歡炸墨魚仔,非常推薦另外叫咗一堆串燒~阿波雞腎 💰38月見雞肉軟骨棒 💰38一致比我地評為最好食‼️熱辣辣沾上日式醬油同雞蛋🥚食落又有啲軟骨增加口感,絕對encore多春魚 💰28燒番薯仔 💰38一串細細粒有四粒,睇到有明顯燒香既味道清清甜甜,難怪平時屋企人食親串燒都會點🤣原來燒得好真係好好食明太子雞翼 💰38被明太子塞漏既雞翼,呢個價錢黎講cp值最高🥰三文魚炒飯 💰98滿滿兩大碗既炒飯,岩曬食完曬小食後補充碳水呢💁🏻‍♀️最中餅雪糕 💰38最中餅係用糯米粉搓成用模式固定放入焗爐烤制😍係非常傳統既日式甜品~有紫薯同抹茶味雪糕選擇,配超煙韌抹茶蕨餅,大滿足😚除咗野食,仲叫咗一杯三得利生啤💰68同荔枝梳打💰48,飲落都唔錯呢~

煙三文魚沙律 💰78
沙律菜多醬多煙三文魚都好多🥰岩曬開胃用
炸物拼盤 💰88

有炸豆腐,炸墨魚仔同炸雞軟骨
熱到辣親嘴🤭炸漿薄薄的,最喜歡炸墨魚仔,非常推薦

另外叫咗一堆串燒~
阿波雞腎 💰38

月見雞肉軟骨棒 💰38
多春魚 💰28

燒番薯仔 💰38
一串細細粒有四粒,睇到有明顯燒香既味道
明太子雞翼 💰38
被明太子塞漏既雞翼,呢個價錢黎講cp值最高🥰

三文魚炒飯 💰98
滿滿兩大碗既炒飯,岩曬食完曬小食後補充碳水呢💁🏻‍♀️

最中餅雪糕 💰38
有紫薯同抹茶味雪糕選擇,配超煙韌抹茶蕨餅,大滿足😚

2023-10-04
蘭桂坊小巷中嘅型格日式風味居酒屋有Bar枱位置可以坐 圍住串燒/壽司吧😋一邊睇下師傅燒串 又可以熱辣辣嘆野食主打日式串燒/刺身/壽司/炸物/各式料理提供多種日本酒選擇 放工/假日同朋友嚟嘆就最啱✨俾我發現仲有一人啤酒餐:前菜+炸物+串燒5串+啤酒 $198😉😉🥗煙三文魚沙律 $78嚟到日式餐廳梗係叫返個前菜沙律等上菜啦‼️煙熏味十足嘅三文魚 漲卜卜蟹籽補返鹹味沙律菜新鮮爽脆 配上胡麻醬/柚子醋更滋味🍢炸物拼盤 $88拼盤兩個人分享最啱 份量唔會太多有炸雞軟骨/炸豆腐/唐揚炸雞粒/炸池魚最好食係豆腐 外皮炸至金黃粉夠薄😌旁邊有少量沙律 食下炸野食少少菜減油膩感👍🏻👍🏻師傅掌握串燒嘅技巧幾好 見到都已經流口水🤤牛舌厚而有嚼勁 雞翼色澤金黃嫩滑 仲有多肉汁😋明太子雞翼夠鹹鮮 裏面有滿滿明太子翠玉瓜保持鮮嫩清甜 咋落去好juicy😌😌🐮牛舌 $48🐔明太子雞翼 $38🐔雞中翼 $38🫑日本青椒仔 $22🍡燒年糕串 $38🐓日本岩手雞皮 $28🥒翠玉瓜 $18🍨最中餅雪糕(Matcha) $38🍨最中餅雪糕(紫薯) $38食日本野甜品唔少得 賣相精緻吸引🩷🩷雪糕日本直送絕對唔馬虎配搭最中餅/紅豆蓉
蘭桂坊小巷中嘅型格日式風味居酒屋

好靚又可以打卡 仲非常好味道
下次有機會再嚟食會再叫‼️😋😋

🧃信州蘋果果汁 $60

2023-10-13
10 分鐘 (堂食)
  • 最中餅雪糕
  • 炸物拼盤
為食妹搵 #居酒屋🔸三文魚沙律🥗三文魚都有好多,絕對唔會覺得小,另外平時食開既沙律🥗大多都淨係用用菜,佢就有青瓜絲,蘿蔔絲,粟米黎製造嘅沙律🥗係特別唔同d🔸炸物拼盤個拼盤都好多野食有炸豆腐,沙律,炸雞軟骨,炸多春魚,一睇個樣貌已經好靚啦,佢炸到金黃色嫁,食落都唔會好油膩🔸串燒坐喺吧枱可以睇住師傅喺度燒串燒我哋就叫咗冬菇,燒番薯仔,日本青椒仔,阿波雞腎,豬頸肉串,日本雞頸肉串燒燒得啱啱好👍🏻外面燒得好香,入面好滑🔸明太子雞翼燒到好靚嘅明太子雞翼,入邊有勁多明太子🔸豚肉炒烏冬呢個烏冬好特別,佢好似食緊章魚小丸子咁,唔炒得唔錯,不過我覺得有少少偏甜😂🔸最中餅雪糕我同老公就一人叫咗一個,就揀咗抹茶同埋紫薯味呢個我覺得一定要食下,佢嘅雪糕一直就知道係自家製嘅,裏面仲有紅豆tim🔸荔枝梳打🔸巨峰提子梳打梳打我覺得甜度適中,個人覺得巨峰提子比較好飲👍🏻
為食妹搵 #居酒屋

🔸三文魚沙律🥗

🔸炸物拼盤

🔸串燒
坐喺吧枱可以睇住師傅喺度燒串燒
串燒燒得啱啱好👍🏻外面燒得好香,入面好滑

🔸明太子雞翼
燒到好靚嘅明太子雞翼,入邊有勁多明太子

🔸豚肉炒烏冬

🔸最中餅雪糕
我同老公就一人叫咗一個,就揀咗抹茶同埋紫薯味

🔸荔枝梳打
🔸巨峰提子梳打
梳打我覺得甜度適中,個人覺得巨峰提子比較好飲👍🏻
去蘭桂芳唔一定落酒吧飲酒,都可以轉入小巷享受一下居酒屋。今次坐到Bar枱,飲住酒望住眼前燒緊嘅串燒都幾寫意。💡煙三文魚蟹籽沙律 $78點返個沙律清新開胃,煙三文魚新鮮好味,配上胡麻醬就冇咁寡,蟹籽有口感又為煙三文魚補返鹹味。💡炸物拼盤 $ 88居酒屋唔少得炸物,炸豬軟骨、豆腐、池魚,唔只送酒一流,最好係一粒粒適合邊傾計邊食唔狼狽。每樣份量唔會太多,樣樣食啲,太油又可以食吓沙律。豆腐外脆內軟,池魚味道送酒超夾。💡串燒 (翠玉瓜、白鳝、雞腎、牛舌、雞翼)白鳝肉質彈牙,調味恰好,個人最鍾意!牛舌好厚,勁有口感,七味粉調味夠惹味。整體串燒都不錯,熟度啱啱好,燒得好香~💡最中餅雪糕 (紫薯 & 牛奶) $38 x 2平時唔算特別鍾意雪糕,覺得幾膩,所以好鍾意雪葩,或者日本最中餅,每啖脆飯配雪糕,類似食雪糕筒既口感。雪糕底仲有紅豆,味道唔怕太單一。💡三得利頂級生啤酒 & 荔枝梳打日本三得利生啤,口感順滑,唔會苦澀。荔枝梳打好清香,甜甜地幾啱女仔飲。
💡煙三文魚蟹籽沙律 $78

💡炸物拼盤 $ 88

💡串燒 (翠玉瓜、白鳝、雞腎、牛舌、雞翼)

💡最中餅雪糕 (紫薯 & 牛奶) $38 x 2

💡三得利頂級生啤酒 & 荔枝梳打