喺佐敦做完嘢,就食埋晚飯啦!見到彌敦道咁多人都驚😓就入咗內街見到呢間泰國餐廳有,就過嚟試吓,最正係一人餐$88飽到呢🤫🤫地方算大,整齊企理服務都幾周到呀👍呢個係金不換肉碎茄子飯送埋椰子雞湯有個菜再加埋柚子蜜白飯大大碗!超值超值椰子雞湯清甜足料清清地,淥菜👍金不換肉垂炒茄子由左少少,不過都係好香口,金不換好香!特價泰國象啤都係好抵飲$20大大支😍串燒大大碟有六串,即叫即燒肉質很滑呢😋海南雞有質素,比起泰國食到的更好味呢!最咪食埋個黑白糯米芒果飯,芒果很甜,糯米飯煙煙靱靱,很香甜!自己食一碟🤣還有其他很多套餐,下次帶埋屋企人黎試吓先

地方算大,整齊企理服務都幾周到呀👍

椰子雞湯清甜足料

清清地,淥菜👍

金不換肉垂炒茄子由左少少,不過都係好香口,金不換好香!

特價泰國象啤都係好抵飲$20大大支😍

串燒大大碟有六串,即叫即燒肉質很滑呢😋

海南雞有質素,比起泰國食到的更好味呢!

還有其他很多套餐,下次帶埋屋企人黎試吓先

2018-12-03 129 瀏覽
天氣寒冷除咗食火鍋之外 ,食下泰國菜 都時唔錯的選擇。近日和朋友 在佐敦 shopping, 大家有點 疲倦 , 想找個地方唞一唞 ,而且又到晚飯時間, 便上openrice睇下有否好的泰國餐廳介紹, 在佐敦道德興街2號 地鋪, 椰子樹泰國餐廳, 餐廳位置是在 横街入面,颇算 容易搵到。餐廳內客人不多很快便安排入座 無需等位, 侍應生很快便遞上餐牌 ,我們從餐牌上 翻了幾番 ,便選擇了泰式海鮮菠蘿炒飯, 菠蘿炒飯份量有調整空間,但飯 質乾爽,味道也很 美味 ,材料十分豐富 ,有蝦仁,有青口,腰果,提子乾 ,甘筍 ,菠蘿粒,肉鬆等等。另一款 小菜:蠔仔煎蛋, 份量 也很足夠 還有芽菜仔墊底, 廚師的巧手製作 ,上枱時熱騰騰的蠔仔 煎餅, 脆口美味,蠔肉 新鮮沒有腥味,沒有碎 貝殼,認真好食。 餐廳現時 還免加一服務認真超值。🤗
天氣寒冷除咗食火鍋之外 ,食下泰國菜 都時唔錯的選擇。

2018-12-03
2018-12-03 77 瀏覽
最近公司搬到佐敦,適逄朋友在佐敦附近工作,一於放工後约出來食餐晚聊聊。朋友介紹公司乎近有間'椰子樹泰國餐廳',的 海南雞和 咖哩串燒 口碑很好。所以我們放工後一於去 試試。餐廳內環境寬敞 ,座位舒適 ,裝修佈置清雅 ,感覺舒服。朋友 首先 order 餐廳 的招牌菜式 ,海南雞 半隻,海南雞肉質嫩滑, 每件雞肉已起了骨,所以入口 啖啖肉 再點泰式醬一起食, 非常美味。嚟多一碟蒜蓉炒芥蘭, 芥蘭 清翠,嫩綠, 感覺新鮮, 配合蒜蓉 炒起來 令芥蘭更加惹味。飲品方面,朋友order咗一杯龍眼冰, 龍眼冰 清甜解渴, 很有龍眼味道,值得再來飲。 在這 個 餐廳一邊享受美食一邊聊天認真 賞心樂事 ,朋友話 下次再來 品嚐其他 美食。

所以我們放工後一於去 試試。
餐廳內環境寬敞 ,座位舒適 ,裝修佈置清雅 ,感覺舒服。

朋友 首先 order 餐廳 的招牌菜式 ,海南雞 半隻,

海南雞肉質嫩滑, 每件雞肉已起了骨,

所以入口 啖啖肉 再點泰式醬一起食, 非常美味。

飲品方面,朋友order咗一杯龍眼冰,

2018-12-03
2018-12-03 90 瀏覽
未到聖誕🎄已經有靚靚燈飾睇拉,tst係睇燈飾好去處,行埋柏麗大道,行下行下去到佐敦,一於食埋dinner 拉😝行入內街德興街見到呢間地鋪 椰子樹泰國餐廳 睇落去幾正宗,仲有好多優惠呢🤩即刻like 下先😏地方夠大,闊落乾淨來chill 下先,好抵呀!好多套餐選擇呢,講真,堅抵!又大份👍叫左一人餐,有5樣野,$88,無加一,椰子雞湯超級正😍😍如果單點二人份椰子雞湯已經$88 椰子雞好香好濃,有雜菇,雞肉,一下子清曬海南雞走胸,很滑,醬汁好味碗油飯其實好大碗,抔開左先記得影😅 仲好香,乾身,好味!串燒6串$78,配上沙嗲醬好惹味😋串燒juicy又香口薄餅又酥又香,熱辣辣$20真係性價比好高的餐廳😎

即刻like 下先😏

地方夠大,闊落乾淨

來chill 下先,好抵呀!

好多套餐選擇呢,講真,堅抵!又大份👍

椰子雞好香好濃,有雜菇,雞肉,一下子清曬

海南雞走胸,很滑,醬汁好味

碗油飯其實好大碗,抔開左先記得影😅 仲好香,乾身,好味!

串燒6串$78,配上沙嗲醬好惹味😋串燒juicy又香口

薄餅又酥又香,熱辣辣$20

真係性價比好高的餐廳😎

2018-12-02
2018-11-29 68 瀏覽
近排去咗一間係佐敦嘅"泰國餐廳",𥚃面的地方環境都唔錯,可以讓食客坐得好舒服😌而且環境都好大好乾淨!人流唔算多,可以唔洗點等位😃可以好快就入座!真喺坐得好舒服呀!餐牌方面,餐廳有好多唔款式的菜,讓客人都可以選擇自己喜歡的口味,真係好周到!近排主推串燒、咖哩、海鮮等!另外,仲有好多特別的餐飲,例如椰汁冰、椰青、柚子蜜、柑桔檸檬🍋等,都係好新鮮!呢個係菠蘿炒飯,份量需少,但味道、配料十足!呢個係香芒牛柳粒,好好食!

人流唔算多,可以唔洗點等位😃可以好快就入座!

真喺坐得好舒服呀!

近排主推串燒、咖哩、海鮮等!

呢個係菠蘿炒飯,份量需少,但味道、配料十足!

呢個係香芒牛柳粒,好好食!
2018-11-29
2018-11-26 101 瀏覽
星期日中午的午餐。每個餐份量太少,特別是四十幾蚊的泰式濕炒河,份量少得可憐,一個人絕對唔會食得飽,份量少過連鎖快餐店的下午茶!即使是菠蘿炒飯和咖哩雞飯,份量都比同區泰式餐廳少1/3! 唔飽!唔會再幫襯!
2018-11-13 147 瀏覽
今日去完按摩,每次按完摩,總是好肚餓的沿住條路一直行,見到間餐廳係食泰國菜的岩岩做完泰式按摩,再食埋泰國菜就當然最perfect啦午餐既選擇都好多喎冬蔭公湯底海南雞金邊粉海南雞好滑係用黃油雞的,好少餐廳會用黃油雞,雞味好香冬蔭公湯底好岩我既口味,香茅味唔太重,酸辣既味道更能刺激食慾泰式濕炒海鮮河炒得好靚雖然海鮮唔太多,但勝在夠新鮮而且味道岩岩好,又一啲都唔油膩好好味加左兩份小食脆炸蝦餅+牛油雞翼蝦餅好彈牙爽口,而且蝦味好突出熱辣辣食最正而雞翼就沒什麼特別,炸得比較乾,而且食唔到好香既牛油味
今日去完按摩,每次按完摩,總是好肚餓的
沿住條路一直行,見到間餐廳係食泰國菜的
岩岩做完泰式按摩,再食埋泰國菜就當然最perfect啦

午餐既選擇都好多喎

冬蔭公湯底海南雞金邊粉
海南雞好滑
係用黃油雞的,好少餐廳會用黃油雞,雞味好香

泰式濕炒海鮮河
炒得好靚
雖然海鮮唔太多,但勝在夠新鮮
而且味道岩岩好,又一啲都唔油膩
好好味

加左兩份小食
脆炸蝦餅+牛油雞翼
蝦餅好彈牙爽口,而且蝦味好突出
熱辣辣食最正
而雞翼就沒什麼特別,炸得比較乾,而且食唔到好香既牛油味

2018-11-10
午餐
2018-11-12 84 瀏覽
星期一既晚上,咁岩同roommate差唔多時間收工,就一齊喺屋企附近搵野食!其實自己好鐘意喺商場後面呢條街,因為佢又靜又多野食,係佐敦既secret garden👆🏻最後喺度揀咗間泰國野食,望落環境okay好似幾正宗幾好坐咁~兩個人唔係好餓,最岩就係叫個晚餐加個小食!細望餐牌先知晚餐其實都幾豐富🤤有湯有飯有菜,仲可以自己揀主菜同飲品!主菜要咗海南雞差唔多係半隻雞既份量夠晒我地食,雞肉又嫩又滑,仲有齊雞奕同雞腿添!即叫即炸既小食拼盤同樣出色款式齊(有雞、魚、蝦、素)、炸粉不厚、醬汁正宗👍🏻👍🏻👍🏻

兩個人唔係好餓,最岩就係叫個晚餐加個小食!

細望餐牌先知晚餐其實都幾豐富🤤
有湯有飯有菜,仲可以自己揀主菜同飲品!

主菜要咗海南雞

即叫即炸既小食拼盤同樣出色
款式齊(有雞、魚、蝦、素)、炸粉不厚、醬汁正宗👍🏻👍🏻👍🏻
2018-10-30
2018-11-12 104 瀏覽
泰國菜 深受香港人歡迎 香港眾多鋪頭 選一間好食既 不是容易 又係午飯時間今日無意中 係佐敦 發現到一間 泰國菜餐廳招牌紅色的 好易找 門外有泰國裝飾品 另外更有泰國明星 Tony hay 既照片 店內裝修比較簡單舒適 選下野食先 餐牌亦多選擇 海南雞冬蔭公湯米 先說海南雞 雞肉保持嫩滑 亦入味 湯底 好有泰國風味 酸辣度適中 多了ㄧ種味精 就係鮮甜味 另外一樣是自己至愛 香葉肉碎煎蛋飯 煎蛋模式是荷包蛋 肉碎淹得辣辣的炒得乾身 非常惹味 送飯一流 加埋蛋汁滲入飯𥚃 更加豐富餐廳坐得舒適 可以坐低慢慢品嘗午餐 從此又多了ㄧ間泰菜 給大家選擇
泰國菜 深受香港人歡迎

又多了ㄧ間泰菜 給大家選擇

2018-10-11
香葉肉碎煎蛋飯
2018-11-05 91 瀏覽
久唔久會經過但從未試過,所以今晚約好兩個朋友三人一齊試試呢間泰國餐!結果冇失望!仲搵到我覺得值十分嘅菠蘿海鮮炒飯!材料充足,唔油膩,賣相吸引。味道夠鑊氣,海鮮魷魚蝦鮮味配上帶有少少酸但甜的菠蘿,真係好開胃。海南雞半隻:肉身夠嫩滑,雞味亦唔錯,連雞皮食埋都唔覺油膩!沙嗲雞串燒: 雞肉燒得幾香,沙嗲汁有一粒粒花生加添口感!紅咖喱雞拼搏餅:又係雞!咖喱味道中和, 不太辣及夠thick. 我最喜歡係個薄餅!應該係我在港食過最有質素的。出來時熱辣辣,非常香牛油味但食落不會感覺油膩。口感超鬆化!整體服務及環境都非常好。

海南雞半隻:肉身夠嫩滑,雞味亦唔錯,連雞皮食埋都唔覺油膩!

沙嗲雞串燒: 雞肉燒得幾香,沙嗲汁有一粒粒花生加添口感!

整體服務及環境都非常好。

2018-11-01
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 薄餅
因為老友生日所以一齊去試下佐敦椰子樹泰國菜,一坐下環境不太迫,食泰菜嚟講算坐得幾舒服,生蝦夠大隻又爽身但略嫌醬汁唔夠辣,叫咗海南雞半隻,雞肉唔錯幾滑而雞胸亦唔嚡,串燒一般無乜大驚喜,但沾醬就好惹味!冬蔭公湯幾鮮甜,海鮮料都算多柚子沙律香口因為有花生粒同炸香嘅蒜粒,無辣味,小朋友都食到!咖哩虎蝦咖哩汁偏奶味重啲,蝦係炸過所以外殼係脆脆哋,咖哩有一塊薄餅送,薄餅好味,另外叫多一份蒜蓉包都好味佢每日有一款菜式有優惠,我哋當天係明爐烏頭,湯底清甜帶酸(我自己愛食酸)所以朋友仔話魚肉沾醬後太酸我又0k喎😅甜品有我至愛嘅芒果糯米飯,糯米有黑同白熱熱哋好味,芒果超甜一定要食,而且食泰菜又點少得泰啤呢!總結食物唔錯但偏甜唔辣,愛辣嘅可能要叫加辣😅,最後不可不提,服務態度非常好,呢個真要加分!
,叫咗海南雞半隻,雞肉唔錯幾滑而雞胸亦唔嚡,
串燒一般無乜大驚喜,但沾醬就好惹味!
冬蔭公湯幾鮮甜,海鮮料都算多
2018-10-22
慶祝紀念
生日
2018-11-05 44 瀏覽
食媽好朋友生日約食飯,揀咗大家都鍾愛嘅泰菜! 想地點方便大家就揀咗試新餐廳- 椰子樹- 地點喺佐敦嘅德興街! 就喺恆豐酒店後面好方便!!門面好光猛,店內環境都好寬敞感覺唔會侷促幾舒服,而且服務員態度好親切殷勤。一開波就先嚟個泰式生蝦($88), 蝦大隻而肉夠厚實略嫌帶些少雪味但點上秘製泰式醬汁後整體係好味嘅!然後要咗個 柚子沙律($78),味道清新香口因為配上酥炸葱頭惹味無比! 仲有 串燒沙嗲 (6串$78) 豬,牛,雞各2串!串燒燒得啱啱熟唔會過火,點上沙嗲汁好香!係唔錯! 明爐烏頭($168)~味道酸酸甜甜好開胃!冬蔭功海鮮湯($88)~味道帶甜唔太覺得辣,用料豐富!招牌海南雞(半隻 $98)~雞夠嫩滑海南雞汁酸辣適宜!泰式咖喱虎蝦 ($138)~咖哩汁香夠惹味配上香濃又脆口嘅蒜蓉包簡直就一絶!馬拉盞椰菜苗 ($78)椰菜苗爽脆,馬拉盞香!蒜蓉法包($38)夠脆但略嫌蒜蓉味不足芒果黑白糯米飯($58)即叫即蒸,又暖又煙韌,椰汁可以再濃度些少就完美啦!而且飲梳打水系列飲品都會用泰國嘅樽裝梳打水上枱俾你架!^_^總括而言係唔錯嘅,服務殷勤又細心,食物質素性價比高!值得一試!
食媽好朋友生日約食飯
,揀咗大家都鍾愛嘅泰菜!

明爐烏頭($168)~味道酸酸甜甜好開胃!
冬蔭功海鮮湯($88)~味道帶甜唔太覺得辣,用料豐富!
招牌海南雞(半隻 $98)~雞夠嫩滑海南雞汁酸辣適宜!
馬拉盞椰菜苗 ($78)椰菜苗爽脆,馬拉盞香!
蒜蓉法包($38)夠脆但略嫌蒜蓉味不足

而且飲梳打水系列飲品都會用泰國嘅樽裝梳打水上枱俾你架!

2018-10-22
慶祝紀念
生日
2018-11-04 41 瀏覽
平日晚上來到佐敦,突然想念泰國菜的香濃惹味,便與友人來到椰子樹泰國餐廳,一解對泰國菜單思之苦。餐廳環境寬敞,坐得非常舒適。晚市套餐非常抵食,$88免加一,有湯、主菜、飯、時蔬,還有一杯飲品!我們倆點了兩個套餐,選了海南雞和青咖哩雞,另外還加了一個小的小食拼盤。先來湯,我們選了椰汁雞湯,奶白色的湯非常足料,有椰香和香茅香味,還有一點點冬陰公的香辣味,飲完真想再添一碗!海南雞配油飯,海南雞份量多,而且啖啖肉,加上雞肉肉質嫩滑,正!青咖哩雞同樣好味,不太辣而且很香,連𥚃面的蔬菜亦盡吸青咖哩的香濃,配白飯簡直是一流!小食拼盤的4款小食都弄得香脆可口,熱熱的上桌一定要加分,而我亦特別喜愛脆炸蝦餅,外脆内彈!之前未試過熱飲洛神花茶,是意料之外的好喝,酸酸甜甜!朋友點的香茅茶亦很特別,同樣值得一試!這頓飯實在泰滿足!性價比高,喜歡泰國菜的朋友不妨一試!

這頓飯實在泰滿足!性價比高,喜歡泰國菜的朋友不妨一試!
2018-11-04 29 瀏覽
今日經過尖沙咀,佐敦中間既德興街,原來呢條行返有幾間食店被呢間椰子樹泰國食店吸引著店內環境不細, 望落坐得舒服正好入店時間午餐時段未完, 又開始了下午茶是段,兩個餐牌任揀我和朋友都揀了午餐豬頸肉炒金邊粉色澤靚,金邊粉份量適中, 豬頸肉入味調味料還可以任意加上龍眼茶暖胃泰式乾炒牛肉河夠健康哦!好多好多菜伴碟,牛肉分量也很多呢!兩個人食到捧住個肚走,抵。下次經過佐敦彌敦道, 可以試試行入內裏德興街尋找這間隱世泰菜呀!
今日經過尖沙咀,佐敦中間既德興街,原來呢條行返有幾間食店

被呢間椰子樹泰國食店吸引著
店內環境不細, 望落坐得舒服

我和朋友都揀了午餐
豬頸肉炒金邊粉

色澤靚,金邊粉份量適中, 豬頸肉入味

調味料還可以任意加上

龍眼茶暖胃

泰式乾炒牛肉河

夠健康哦!好多好多菜伴碟,
牛肉分量也很多呢!

兩個人食到捧住個肚走,抵。

午餐
2018-11-01 629 瀏覽
好耐冇去過佐敦啦,行行下發現左一間泰國菜,望落舖面幾乾淨,於是就同朋友入內試下啦!餐廳位於恒豐酒店後面,一行入條街已經見到大大個好搶眼既紅色招牌。同朋友大概7半左右到達,餐廳裡面都有不少人在吃晚飯。而餐廳內有2人枱、4人枱及圓枱,我們二人被安排4人枱。坐低後侍應為我們遞上暖水。餐廳晚飯時間有套餐亦可散叫。因為想試下唔同既野,於是我們決定散叫。串燒沙嗲(6串)(雞牛豬各2),串燒熱辣辣,雞肉軟滑、牛肉及豬肉不會燒得太乾,很juicy,食落仲有陣淡淡既泰式香料味!沙嗲醬味道亦很濃,帶有少少辣味!紅咖哩雞配薄餅,咖哩入面除了有雞肉,還有豆角、菠蘿、蕃茄及泰國矮瓜。咖哩味道特別,帶有少少辣,而雞肉亦很軟滑,蔬果吸收了咖哩的味道,份外惹味!而且蔬菜比例都多,令到咖哩感覺不會太肥。另外點任何一款咖哩都會送上簿餅,簿餅跟咖哩一齊食是絕配!泰式生蝦,這裡的生蝦除了有辣椒及生蒜外,還有薄荷葉及生苦瓜。生蝦新鮮肉厚,我先吃了有生蒜的,食落味道已很辣,之後再配埋其他配料感覺很清新。再點上他們的泰式醬汁,酸酸辣辣,口感豐富!鹽燒烏頭,晚市還做緊特價,$78便可享用。上菜時侍應已幫忙整開烏頭的皮,未能影相,但看

鹽燒烏頭
鹽燒烏頭,晚市還做緊特價,$78便可享用。上菜時侍應已幫忙整開烏頭的皮,未能影相,但看見烏頭的表面有很多粗鹽!
魚肉很鮮甜,還有淡淡的香茅味散發出來,魚肉配上泰式醬汁一齊食,酸酸辣辣,十分開胃!

總括黎講餐廳環境大而且乾淨,侍應服務很好,會主動幫我們加水,亦會很快幫忙收碟。食物味道也很泰國,而且價錢不算太貴,值得再來!
2018-10-31
  • 紅咖哩雞配薄餅