2022-06-16 940 瀏覽
太座投訴結婚N年,都冇慶祝過什麼結婚週年紀念日,為了未來有和諧生活,這頓飯省不了。近排興食「廚師發辦」,搜尋了一會,見紅磡區有一棟新打造的和風食府,除咗唔洗破費去買金,體驗一下也無防。尋尋覓覓,在這商場走了幾個圈,終於找到那間外觀神秘的 。店內裝潢全是木製系列,環境簡約、雅緻,看得出設計師的精細手工,各項擺設也不馬虎,花上好些心思。講到食Omakase 方面, 我們沒有經驗, 也不懂有要求,就交由師傅們去處理吧~店員推介了跟店名一樣的 晚餐。每上一道菜,他們都有詳細的介紹,不是有當日的餐單,實在記不了~ 🤨1. 北海道蟹肉陳醋 👍🏻👍🏻👍🏻2. 北海道八爪魚 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻3. 鮟鱇魚肝 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻4. 三重縣的赤鮑魚 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻5. 大分縣太刀魚 👍🏻👍🏻👍🏻6. 鹿兒島A4和牛燒 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻7. 海鰻魚骨 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻8. 愛媛縣縞鰺魚(深海池魚)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻9. 熊本縣小肌魚(黃花魚)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻10. 長岐縣吞拿魚 (赤背) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻11. 長岐縣中吞拿魚腩 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻12. 長岐縣大

尋尋覓覓,在這商場走了幾個圈,終於找到那間外觀神秘的 [榛] 。

店員推介了跟店名一樣的 [榛] 晚餐。每上一道菜,他們都有詳細的介紹,不是有當日的餐單,實在記不了~ 🤨

1. 北海道蟹肉陳醋 👍🏻👍🏻👍🏻

16. 青森県鯖魚 👍🏻👍🏻👍🏻
17. 長崎縣蔥吞拿魚腩手卷 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
18. 廣島縣玉子燒 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
19. 自家製魚湯 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
20. 甜品 - 哈密瓜、蕃茄加啫喱雪芭 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
我不是寫食評或飲食專欄作家,記性又差,只想分享一下食Omakase 的經驗,況且,食這餐的主要目的是補祝結婚紀念日,比到大母指已經好叻啦!
話說用此餐目的,跟店員Book 位個陣,佢地有問類似問題,講左係黎慶祝,估唔到佢地細心到印左係是日餐單上,仲有我和太太的名,太太一見到,心心眼都出哂黎,以為係我專登安排,全程不知幾溫馨~😍😍😍

這頓飯吃得好窩心,店員和師傅團隊親切和殷勤的服務態度,助我挽回不少分數, 下年再同太太黎食, 包無投訴。😉

註: 其實 [榛] 的位置好優越,在corner 位,但梗係個招牌都雅緻過人,又無門牌號碼,建議店主優化她神秘的外觀,不要讓這缺憾美伸延下去。
海鰻魚骨是師傅私人醒的, 好食到不得了, 用來送酒,簡直是人間美食!😋😋😋😋😋
2022-06-06
2022-05-08 1753 瀏覽
早兩日放假😙偷得浮生半日閒, 想對自己好D, 約左個fd食 Omakase, 網上做過一 D 資料搜集🙂, 見近排呢間餐廳有 D noise , 於是試試… 我同個fd揀左$880 午市套餐前菜:- 北海道蟹肉配陳醋- 北海道八爪魚 - 北海道鮟鱇魚肝 壽司:- 竹炭鹽帶子- 深海池魚 +蔥蓉- 春子鯛- 吞拿魚- 中吞拿魚腩- 大吞拿魚腩- 小肌魚- 白蝦 其他:- 馬糞海膽手卷- 玉子燒- 自家製魚湯- 甜品 最回味係鮟鱇魚肝, 軟淋淋☺️, 入口即溶, 好似食緊雪糕咁 ~八爪魚口感好好, 淋淋地又有咬口, 好難形容得到個中既精粹, 真心推介~👍甜品 - 有十個驚喜!!! 從未食過用🍅蕃茄做既甜品, 加上梅酒啫喱, 完全無蕃茄既臭青味, 味道配搭得好 perfect! 🤩我同個fd食得好開心, 仲追加左赤鯥魚手卷, 好滿足! 👍🏻👍🏻👍🏻 感謝店員同師傅團隊親切既服務態度, 好有賓至如歸既感覺~ 🥰🥰🥰

我同個fd揀左$880 午市套餐

- 甜品

• 梅酒啫喱蕃茄
  • 北海道八爪魚
2022-04-21 1434 瀏覽
有兩年多沒有回鄕 - 日本了!為了減少思鄉的情懐,決定好好的吃一頓日本餐。傳說中,紅磡區某商埸有小日本之稱,附近一帶全是日本餐廳,有很多選擇。果然,埸內有拉麵、串燒、居酒屋、日式西餐廳⋯任君選擇。正當有選擇困難症時,我們被一塊木刻的招牌和大花瓶吸引了,跟店員了解後,原來是吃Omakase的。踏進鋪內,全店的裝潢以木為主,色澤柔和,予人一份寧靜、舒適的感覺,放緩了不少急促的步伐。店員和師傅們的親切招待,食材新鮮,精緻的餐具和擺設,感覺有一種說不出的平和⋯有幾道菜印象深刻,最回味是:鮟鱇魚肝,配以自家製的柚子醬汁,入口即溶,柚子醬味道清甜,沒有膩的感覺。店員還悉心講解,時令柚子是黃色,隨著季節變化,它會變成綠色。長崎縣蔥吞拿魚腩手卷- 紫菜很香和脆,手卷外型像雪糕筒,配上紫蘇葉、黃羅白,好可口!還有自家製魚湯,師傅是用了新鮮淮山磨粉,加入大量魚去淆製,每一啖都有濃濃的魚味,配搭很得宜。這頓飯除了有舒適、寧靜環境外,食物質素高,可以再encore 。日本,很想妳啊!Hashibami也可記一功,一個舒適環境、一頓美食,彷彿去了日本一趟。

有幾道菜印象深刻,最回味是:

日本,很想妳啊!
吞拿魚腩
吞拿魚腩手卷
自家製魚湯
小日本 - 紅磡啟岸
2022-04-06
吞拿魚腩
吞拿魚腩手卷
自家製魚湯
  • 八爪魚,鮟鱇魚肝,吞拿魚腩手卷,自家製魚湯
2022-04-20 806 瀏覽
🥈放假冇得飛要嘆一嘆.自從上次食完快餐店式既omakase 之後都好耐冇再食🤣🤣今次趁🐡🐡生日又連假4日就出黎嘆一嘆😝.講左佢地既前菜先😝鮟鱇魚肝自從當年係志食過就愛上左佢綿滑creamy 既口感,唔同志既濃味,呢度既係清新路線💕加左柚子皮係唔會膩🤤可唔可以比多幾舊我😁.蟹肉蟹膏係幾甜😋但老人家我一向都怕酸😜簡走左大部分既十年陳醋啫喱😂酸過酸仔呢😆個八爪魚加wasabi 都幾夾🐙鮑鮑肝醬可以再杰啲就好喇😆第一次食立鱗燒,估唔到魚鱗都可以咁好食咁酥脆👍🏻.壽司有得食晒赤身、中拖同大拖🤤🤤三款都唔錯,其中平時我最冇感覺既赤身,我就最鐘意,軟淋又好味👍🏻大拖有少少筋,但油脂感都係咁正😍深海池魚如果有得喪食呢個刺身就正喇🤤但個赤貝就細舊左少少😂厚身番啲就好喇🤣🤣.最後有兩款甜品:一個係蜜瓜,而另一個就係令我同🐡🐡都覺得有驚喜既蕃茄加梅酒啫喱😍,梅酒同日本甜蕃茄一向都係我既至愛,食落酸酸甜甜,唔似平時用雪糕做結尾咁一般😝.我想講呢度既職員好熱情,全程不停同我哋講野😂Book 位個陣同佢地講左係黎慶祝,佢哋仲幫手印左生日快樂🎂係個Menus 到,呢個🐡🐡都幾鍾意❤️ 順帶一提,咁岩我地個位見到出面既
🥈放假冇得飛要嘆一嘆
我想講呢度既職員好熱情,全程不停同我哋講野😂Book 位個陣同佢地講左係黎慶祝,佢哋仲幫手印左生日快樂🎂係個Menus 到,呢個🐡🐡都幾鍾意❤️ 順帶一提,咁岩我地個位見到出面既竹樹,風吹過個陣啲樹擺下擺下🎋有種日本既感覺😌喂呀!好想飛去嵐山呀真係😭
2022-04-18 766 瀏覽
突然紅日最後一日想食Osmakase,因為無book位,見呢間新開comments 唔錯就膽粗粗試試,訂位後餐廳會Whatapp 確定訂位,要每位$500 Deposit ,為左食材新鮮同謝絕飛機友,咁我一心去食又唔怕比,到達餐廳就會退返了,環境舒適,餐廳服務良好 ,食材新鮮,$880位+10%per people ,價錢親民,😎雖然香港人主理,但食得出每道菜件壽司都有用心制作,師傅仲會問食唔食得飽 ,食埋個甜品岩岩好最尾重有甜品蕃茄,顛覆我嘅思想,蕃茄配埋啫喱,酸酸甜甜🥰滿足既一餐,下次會黎試埋Dinner
北海道八爪魚
北海道馬糞海膽
玉子燒
  • 和風煮北海道八爪魚
2022-03-28 882 瀏覽
高質,員工服務好好 親切!今次第一次食 去到覺得環境都不錯!食物好新鮮,食落有驚喜!本身我不太鍾意食魚類刺身 但呢度食落味道好好!好期待晚市開番去食😄今日同男朋友去食 佢都覺得不錯
2022-03-27
2022-03-27 561 瀏覽
昨日同囡提早慶祝生日飯,因為新開張所以一定要試吓,平時食嘢好少比評價,但係今次一定要比評價因為每一道食材除咗新鮮,廚師又好衛生,幫我挑選的食物,每一樣食品除非想好食都給我驚喜,環境舒服,服務員非常好禮貌、親切和細心會每食一道菜嘅時候都會一一介紹,聽女職員講老闆娘好細心,當我飲燒酒的時候給我好特別的酒杯,每個酒杯都有唔同生肖實在太窩心,簡直超越五星級的服務,平時我囡囡都都好腌尖,一定要同朋友一齊再食過👍👍👍🥰🥰🥰
2022-03-26
慶祝紀念
生日
  • 每一道菜都好好食,如果要我比分我會比一百分,我最欣賞就魚肝,
2022-03-25 616 瀏覽
食了十多年厨師發辦 香港的已經試了二十多家今天香港朋友介紹我來試這家餐廳 本來我拒絕了 因為一向偏愛日本師傅做的壽司 但朋友高度推介 說是一家性價比很高的隱世小店 好吧 就來試試一進店內由環境到杯碟 我都好像置身於日本京都 一問之下原來師傅曾於米芝連餐廳工作多年 師承日本壽司師傅 我已經在心底給了餐廳一定分數好吧 費話不多說 說說食物吧前菜第一道菜是熟食~慢煮八爪魚~外爽內軟 一咬下去便知道處理需時 他們說先用人手按摩了一小時再煮 有誠意再來是鮟鱇魚魚肝~太好吃了 跟我在四季吃過的不相伯仲 入口即化 不留一點痕跡 味道一點不腥 處理得非常好其他的熟食我就先不透露 留待你們自己探店嚕壽司必須讚讚他們的醋飯 他們說是用赤醋 配著味道厚重的吞拿魚腩 太好吃了 肥美而不膩 他家的toro同外面的很不一樣記著還有亮點在最後的手卷 不可錯過總括來說我覺得這小店很有誠意 格局地點雖然很神秘 但適合我這種喜歡到覓食的人 我覺得遠離商業區 還給我一種寧靜舒適的感覺不到$2000有這環境與服務質素 我是真心推介 服務真的好像去了米芝連餐廳 貼身到去洗手間都帶著我 我都有點不好意思呢 唯一不好的 要說
食了十多年厨師發辦 香港的已經試了二十多家

好吧 就來試試
好吧 費話不多說 說說食物吧
前菜
第一道菜是熟食~
其他的熟食我就先不透露 留待你們自己探店嚕

記著還有亮點在最後的手卷 不可錯過

我覺得遠離商業區 還給我一種寧靜舒適的感覺

不到$2000有這環境與服務質素 我是真心推介 服務真的好像去了米芝連餐廳 貼身到去洗手間都帶著我 我都有點不好意思呢 唯一不好的 要說一說 這裡是沒有停車場的

私心地說 我考慮過不推介這家餐廳 因為你們都知道香港現在的omakase 火了就約不到 哈哈
#黃埔 #紅磡#omakase
晚餐菜單
2022-02-14
$2000 (晚餐)
慶祝紀念
情人節
晚餐菜單
2022-03-23 511 瀏覽
😚~~之前見街角開咗間新omakase,一路都諗住試但係疫情太勁佢休業🥺😁知道佢今日會開返,即刻 book 咗嚟食👏嘢食整體都好好,師傅又 friendly,真心推介❤️就講下下面幾張相啦1. 北海道毛蚧配水雲菜 - 🦀啲蟹肉係人手新鮮拆出嚟,清清哋,好開胃!2. 八爪魚 - 呢個前菜我鍾意!師傅話,🐙八爪魚人手按摩完再慢煮,好冧但仲好有咬口,特別是係個吸盤位!3. 🦐白蝦壽司 – 啲蝦煙煙韌韌,好甜4. 吞拿魚壽司 - 🍣吞拿魚魚味好濃👍,又唔會太 over😇仲有好多都好食,一次過講唔曬!價錢亦都唔算貴,lunch 做緊八百幾,經過的話都可以試下啊
😚~~
之前見街角開咗間新omakase,一路都諗住試
但係疫情太勁佢休業🥺
😁知道佢今日會開返,即刻 book 咗嚟食👏
嘢食整體都好好,師傅又 friendly,真心推介❤️
就講下下面幾張相啦
3. 🦐白蝦壽司 – 啲蝦煙煙韌韌,好甜

2022-03-23
午餐
2022-03-01 1217 瀏覽
木既味道永遠都最容易令我喜歡,店舖 陽光 光猛 舒服, 其中一個角 仲擺咗 櫻花樹 及 一對 鶴(好靚)里個鮟康魚肝好味,好滑入口即溶八爪魚都煮得好淋好入味個魚同蟹我就一般魷魚~膠膠地帶子~鮮小肌~以前食開 醃咗,而家食新鮮,味道濃白蝦~清甜清甜鯖魚~我本身偏愛濃味魚,里件特別好食蝦~大愛之一海膽~海膽味濃帶少少甜赤鮭~我都好喜歡,有油香吾知有無人好似我甘吾喜歡吞拿魚,拖羅,但如果師傅叫我試,我梗係會試拉,我最比面師傅

里個鮟康魚肝好味,好滑入口即溶
八爪魚都煮得好淋好入味

個魚同蟹我就一般

魷魚~膠膠地

帶子~鮮

小肌~以前食開 醃咗,而家食新鮮,味道濃

白蝦~清甜清甜

鯖魚~我本身偏愛濃味魚,里件特別好食

蝦~大愛之一

海膽~海膽味濃帶少少甜

赤鮭~我都好喜歡,有油香

2022-02-03