2023-01-27 330 瀏覽
最近流行食Omakase,左揀右揀之後,都係決定去一間朋友介紹係紅磡幾「隱世」嘅榛Hashibami。雖然位於紅磡,但榛外面就彷似係一條日式嘅美食街,商場都有和風感覺,都幾特別。一入到去,見到坐位都幾舒服同寬敞,乾淨整潔,比預期好。員工嘅服務態度都幾好,好用心同詳細介紹每一道菜,抵讚!晚市都幾full,所以揀左lunch 去試下先。職員介紹佢地每日都係用日本新鮮到港食材,由於時令及季節關係,菜式會有所不同,就咁睇賣相都覺得食材係幾新鮮嘅。廚師安排咗接近15道菜,超有滿足感,烹調方式同擺盤都好有心思,絕對係一次開心滿足既體驗!最鐘意係慢煮北海道活八爪魚,食落口充滿鮮味又好軟滑。食呢道菜之前,廚師特別俾我地睇一盤巨形八爪魚,望落去好新鮮,而且整呢道菜之前,廚師要先幫佢按摩一個鐘,然後再慢煮兩個鐘,呢度菜認真要花好多心機。整體上由前菜同甜品,都好用心同有質素,絕對值得嚟食! 下次會再試埋佢地嘅晚餐,期待有更多驚喜!

2023-01-10
2023-01-18 448 瀏覽
睇到好多人介紹呢間位於紅磡omakase 約左朋友一齊來試下 !選擇lunch $880 前菜3品 壽司大拖都係生食好味d,壽司部分我覺得鰻魚有特色 我呢件就冇刺 。最後個海膽幾好食 有層次感 。 蚝唔好食 都有同餐廳反應此事件⋯中间有小插曲 不愉快 餐廳反應蠔係新鮮送到 冇問題…後來市場部同事主動聯絡我,並給予合理調釋,把原來十級的怒火也漸漸吹熄了。經過這體驗,發覺事情處理手法不同,客人的感受可有這麼大的區別。 小店雖小,誠意確不少,果然沒讓我們失望,有機會定會再訪
2023-01-09 422 瀏覽
今日去咗食呢間嘅紅磡Omakase, 我覺得雖然有啲貴,但係有特別日子慶祝嘅話係值得去嘅。舖頭裏面有大概16個位,但係全部滿座。佢嘅晚餐係分$1680 同 $2080 每位。今日我哋揀咗$2080個晚餐。基本上佢嘅 appetizers 係全部都好出色, 全部都好值得推介。壽司八件正常發揮⭕️北海道毛蟹配十年熟成黑酢啫喱 -😍😍毛蟹🦀🦀🦀本身好矜貴嘅食材配上酸酸美味的啫喱,成個開胃菜好醒神,即刻好fresh. ⭕️冨山縣冰見寒鰤魚刺身- 🐟🐟呢個呢個口味清淡啲,但係好鮮甜。⭕️汁燒青森縣真鱈魚白子- 外面煮得香脆脆裏面好滑。⭕️北海道鮟鰊魚肝配自家製醬汁- 口感軟滑,個醬汁亦都好鮮甜。⭕️和風慢煮北海道活八爪魚 -🐙據說師傅有幫佢按摩一個小時😂😂,再慢煮。🐙🐙個感覺其實都幾軟滑。⭕️佐賀海苔配北海道馬冀海膽 黑松露- 呢個係推介嘅重中之重。我諗應該係舖頭嘅招牌菜,海膽鮮甜配上黑松露 (個底有薄脆包住)個口感非常豐富,絕對推介,

佢嘅晚餐係分$1680 同 $2080 每位。

今日我哋揀咗$2080個晚餐。

壽司八件正常發揮

⭕️北海道毛蟹配十年熟成黑酢啫喱 -
😍😍毛蟹🦀🦀🦀本身好矜貴嘅食材
配上酸酸美味的啫喱,成個開胃菜好醒神,即刻好fresh.

⭕️汁燒青森縣真鱈魚白子- 外面煮得香脆脆
裏面好滑。

⭕️北海道鮟鰊魚肝配自家製醬汁-
口感軟滑,個醬汁亦都好鮮甜。

⭕️佐賀海苔配北海道馬冀海膽 黑松露-

北海道毛蟹配十年熟成黑酢啫喱
北海道鮟鰊魚肝配自家製醬汁      /  佐賀海苔配北海道馬冀海膽 黑松露
2023-01-07
北海道毛蟹配十年熟成黑酢啫喱
  • 北海道鮟鰊魚肝配自家製醬汁
  • 佐賀海苔配北海道馬冀海膽 黑松露
2022-12-19 403 瀏覽
lunch一個餐,最平大概$600左右左到,味道都幾高質雖然我係第一次食,但係覺得佢係非常之認真同細心感覺比其他一般同樣價位嘅omakase 高質而且廚師會同你傾吓計,佢會講吓佢做咗好多年廚師,做咗好耐學徒,而且對食材非常之認真加上我食落去,佢都覺得係值得呢個價位其實平時食過自助餐都要差唔多價錢,所以依個價位其實完全OK另外佢嘅廁所幾靚又買漱口水同埋其他衛生用品連body lotion都有如果得閒嘅話,呢一間係絕對值得嚟食
lunch一個餐,最平大概$600左右左到,味道都幾高質

雖然我係第一次食,但係覺得佢係非常之認真同細心
感覺比其他一般同樣價位嘅omakase 高質
加上我食落去,佢都覺得係值得呢個價位
其實平時食過自助餐都要差唔多價錢,所以依個價位其實完全OK
另外佢嘅廁所幾靚又買漱口水同埋其他衛生用品
連body lotion都有

如果得閒嘅話,呢一間係絕對值得嚟食

想纪念一下自己Omakase 的初次体验😋所以会写得比较详细😂 这次找的这家店也是今年才在红磡开幕听店员介绍料理厨师拥有超过25年的经验,不用去日本也可以体验一下这场日式的美食之旅,日大部分食材其中都是北海道空运。—-前菜有四款如下:✅白身鱼薄切刺身 这一款前菜搭配紫苏花和一丢丢的海胆汁,第一次吃到这么薄身的刺身,口感清淡但是又非常开胃。—-✅北海道鮟鱇鱼肝配自家制酱汁 这道菜是让我感觉非常惊艳的,因为其实在香港非常难吃到鮟鱇鱼肝,也是一般在这个季节才可以吃到😍搭配带了一点高知县柚子皮的酱汁,吃下去非常的滑入口即化的口感—-✅时令日本牡蛎 真的吃到海鲜口感的北海道空运牡蛎,厨师很细心切成上下两片,你可以明显感觉下半片会更滑一些。—-✅和风慢煮北海道活八爪鱼 厨师特地给我们看这一盘巨大的八爪鱼,介绍说非常的花费功夫首先需要厨师按摩一个小时,然后再慢煮2个小时才制作完成,建议第一口不沾任何汁吃出海鲜的鲜味,第二个沾芥末酱别有一番风味。—-✅寿司也是非常讲究采用的是北海道梦美人米配鹿儿岛樱岳火山温泉水煮出来的米,而且会根据刺身的油脂选择是用黑醋还是白醋,所以这次的寿司米也会分成用黑醋的米和上

前菜有四款如下:

—-
✅寿司也是非常讲究采用的是北海道梦美人米配鹿儿岛樱岳火山温泉水煮出来的米,而且会根据刺身的油脂选择是用黑醋还是白醋,所以这次的寿司米也会分成用黑醋的米和上赤醋的米,上赤醋的米会比较有酸的口感适合油脂比较高的寿司。而且可以看着师傅在你面前做的手握寿司感觉食欲大开,我最喜欢的就是吞拿鱼腩寿司,油香的比例控制的刚刚好,入口可以吃到非常浓郁的吞拿鱼香。

——
富山湾白虾
长崎县赤鲑鱼
濑户内海穴子

——
✅今天的重头戏就是这一款佐贺海苔配北海道马粪海胆 黑松露下面是用海苔包着上面的海胆也未免太吸引人了,吃下去真的让人流连忘返,厨师先将已经搅匀的海胆饭放入炸至非常香脆的海苔再加上满满的海胆和一点点黑松露,直接一口吃下真超级鲜甜。

最后的几个大分县兰王玉子烧、味增汤及甜品日本蜜瓜很好吃非常香甜又可以带来一丝清凉的口感😋
2022-11-03 788 瀏覽
和同事慶生,揀咗紅磡新開一間Omakase。未進場,有同事已事先聲明唔食生冷食物,今日係Omakase 喎~唔食生冷嘢,唔通淨係飲味噌湯、海老壽司?!照跟柯打同餐廳打過招呼先,講明慶生,希望各同事都開開心心吃一餐。一進店內,裝潢好簡潔,以木為主題,連天花的接逢位也是一絲不苟,可見手工的講究和精細,簡約中一D都唔簡單。看過某些食評對此店的鮟鱇魚肝讚口不絕,原來晚市才有這道菜,商議後大家同意追加,果然不負眾望,鮟鱇魚肝入口即化,淡淡的柚子蓉,清新可口,回味無窮。正所謂一不離二,我哋食得高興,在店員推介下,我們升級了另一受歡迎菜式 — 佐賀海苔配北海道馬冀海膽黑松露,午市套餐原本是拖羅魚蓉手卷,這回不得了! 塊紫菜脆到好似食緊蝦片咁;海膽果份鮮味,完全係絕配! 布甸蛋好精緻,一進口,美味到一個點! 仲有用蕃茄做甜品,恕我孤陋寡聞,從未試過,也是第一次,原來可以咁好味!全程我見到師傅有特別安排熟食給要加護的同事,但上其他壽司時,同事無特別抗拒,直至甜品完結為止。結論是:「我以後唔會再信同事講嘢!」;連那位誓神劈願不吃海膽的同事,他何嘗不是將成件海膽黑松露手卷吃清光嗎?!一個Omakesa 的體

一個Omakesa 的體驗,便看出他們的誠實指數!!
熊本縣水果蕃茄加啫喱雪芭
題外話/補充資料: 餐廳有 D 隔涉, 要搵左一陣先去到目的地。 商埸是和風設計,好有小京都味道。
2022-10-18
2022-11-02 517 瀏覽
無得旅行,想食高質㕑師發板,晚餐試過唔錯,有驚喜,晚餐要$2480左右, 因每道菜師傅硏發,晚市款式較多。今次想試下Lunch質數是否一樣 ,因通常晚餐材料新鮮,午餐可能價錢相對無咁貴,材料質素無咁好。放假book 了位,揀了$880 set lunch 廚師發板.職員解釋跟季節每次菜式都有不同,前菜和生蠔都新鮮😋最鍾意食八爪魚🐙,廚師按摩完再熟㗎啦,甜品🍮 🍅好清新,對比出面的日本菜唔錯,不妨一試一試。
最鍾意食八爪魚🐙,廚師按摩完再熟㗎啦,
甜品🍮 🍅好清新,對比出面的日本菜唔錯,不妨一試一試。
廚師發板

廚師發板
2022-10-26 435 瀏覽
昨日係老闆既生日, 平時鐘意四圍食Omakase既佢都大讚 ! ( 仲話去埋個廁所, 誠意分爆灑燈 )由價格, 食材質素, 店鋪環境及員工既服務態度, 我地都非常滿意! 特別要感謝whatsapp booking 既員工, 唔怕我問長問短煩左佢幾日 老闆對呢餐生日飯表示非常滿意!我地必定會再嚟🥰
2022-10-25
  • 秋刀魚壽司
進駐紅磡土瓜灣入夜後更富異國風情和色彩🎎🎏活像遊日的夜色一樣✨相信是香港繼 「加太賀街」之後的日本街🏮朋友介紹來附近的 @hashibami.hk Omakase 由前菜到甜品 味道 賣相都不錯❤️款式種類多 加上裝修簡潔 日式禪院風背景配以竹林園境 猶如置身京都一樣🎋🍃特別推介:佐賀海苔海膽黑松露、萬煮北海道活八爪魚同北海道鮟鱇魚肝 😋🤩😍🙌🏻
進駐紅磡土瓜灣

Omakase 由前菜到甜品 味道 賣相都不錯❤️
款式種類多 加上裝修簡潔 日式禪院風
背景配以竹林園境 猶如置身京都一樣🎋🍃
2022-08-14 1267 瀏覽
~OISHII~I cannot believe how nice it is, the Chef team are excellent, as well as the hospitality team, they provide a great service to everyone. Fancy restaurant with great ambiance, what a flavorful experience, I’d to come back here to taste this again.
2022-08-13
Omakase
2022-08-13 1007 瀏覽
每次吃omakase,   食材新鮮係預料中事,  最欣賞係師傅既心機同配搭.  早排生日, 朋友們訂了這間餐應為我慶祝生日很多高級日本餐廳, 都裝修得很靚, 這間當然不例外, 食之前已經瀏覽他們的網站, 但親身去到, 比想像中更靚. 成日覺得, 裝修靚的餐廳, 誠意唔會差得去邊, 咁揼本去裝修, 都會希望餐廳長做長有 (當然就算裝修普通都會有誠意 )襯師傅準備食材時, 周圍影下相, 室內裝修無影, 佢地網站有影片有靚相. 只影左門牌及門口, 但可惜, 我原來唔記得影酒櫃 (因為較少飲)食前菜果陣, 開左佢地自家既清酒, 朋友們比較喜歡清酒(其實咩酒都啱, 無酒不歡), 佢地之前來都未飲過, 呢隻清酒都係早兩日先開始賣, 朋友們梗係唔會放過試新野.  佢地話味道唔錯.  隻味好啱配前菜飲.前菜沖繩縣水雲菜伴北海道毛蟹及山芋蓉北海道粒貝刺身佐賀海苔配北海道赤海膽黑松露, 呢個係最最最好食既一道菜, 我encore 了一次, 有朋友要encore 兩次和風慢煮北海道活八爪魚, 慢煮兩個鐘, massage 一個鐘日式蒸三重縣赤鮑魚配鮑魚肝醬Encore 菜之一,  鮑魚肝醬是重點, sa

早排生日, 朋友們訂了這間餐應為我慶祝生日

自家製清酒

佐賀海苔配北海道赤海膽黑松露

和風慢煮北海道活八爪魚
和風慢煮北海道活八爪魚
日式蒸三重縣赤鮑魚配鮑魚肝醬
Encore 菜之一,  鮑魚肝醬是重點, sauce 追加, 飯也可以追加! 呢個組合正!
日式蒸三重縣赤鮑魚配鮑魚肝醬
煙燻島根縣鯧魚, 好重煙燻
煙燻島根縣鯧魚
壽司
換上另一枝清酒
十四代
$19800

朋友們, 飲完呢枝, 之後我點飲其他清酒?

和歌山縣鰺魚, 唔係飽到咁, 呢個都會係我encore 一道菜之一
和歌山縣鰺魚

千葉縣障泥烏賊
千葉縣障泥烏賊

岩手縣石垣貝
岩手縣石垣貝
吞拿魚腩

宮城縣塩釜中吞拿魚腩
宮城縣塩釜中吞拿魚腩

宮城縣塩釜大吞拿魚腩, 入口即溶是例牌動作
宮城縣塩釜大吞拿魚腩

沖繩縣車海老, 好鮮甜!!

長崎縣赤鯥魚
長崎縣赤鯥魚

長崎縣對馬鯖魚, cfu 話係某KOL 極讚的一道菜
長崎縣對馬鯖魚

師傅忙緊encore order
佐賀海苔配北海道赤海膽黑松露
香蔥宮城縣塩釜吞拿魚手卷
Encore 之一.... 媽對不起, 你既魚湯好好飲.. 都不及呢個魚湯... 真係鮮甜到一個點.
自家製魚湯
甜品

我好少寫食評, 但因為覺得餐廳真的好有誠意, 朋友們又為我帶來難忘的生日, 所以百忙之中都寫下一篇文筆唔係咁通暢既食評, 以表支持及留念.

謝謝朋友!
題外話/補充資料: 沒有什麼不快, 一行多人, 差不多食了四個鐘.. 加上朋友們本身多野講, 所以cfu 們都好亙動
2022-08-11
  • 佐賀海苔配北海道赤海膽黑松露
  • 日式蒸三重縣赤鮑魚配鮑魚肝醬
  • 宮城縣塩釜大吞拿魚腩
  • 自家製魚湯
  • 和歌山縣鰺魚
在不同群組早有聽聞此店,近日又看了KOL的介紹,於是約了朋友一起去試吓。室內裝修確是別緻、簡潔,感覺舒服。師傅上菜的節奏真貼地,完全配合我們多話題又喜歡飮洒的一族。果然一如食評和推介所言,有幾道菜式很有驚喜,最喜歡是幸福的八爪魚,追加項目有三重縣的鮑魚和海苔配馬糞海膽黑松露,塊紫菜脆到好似蝦片咁,每一口也crack crack 聲,但又沒有油膩或油淋淋的感覺,酢飯是用海膽先攪拌好,然後再舖上一排排新鮮嘅海膽,師傅更用心將一片片的黑松露舖上面,吃前先加點青檸汁,味道清新又有層次感,回味無窮!😋😋鮑魚肝醬淨吃有點淡口,當配上鮑魚一起吃時,鮮味即時提升,師傅更刻意給我們一小口的酢飯團,伴上肝醬汁一起吃,粒粒飯香仍縈繞口腔。我班洒鬼朋友,才吃到第三道菜已經喝完一支洒,只好不斷追加⋯期待下次的有更多驚喜~😍😍

我班洒鬼朋友,才吃到第三道菜已經喝完一支洒,只好不斷追加⋯

期待下次的有更多驚喜~😍😍
北海道毛蟹茶碗蒸
幸福八爪魚
日式蒸三重縣赤鮑魚配鮑魚肝醬 (追加)
白蝦壽司
大分縣蘭王玉子燒
2022-08-07
北海道毛蟹茶碗蒸
幸福八爪魚
日式蒸三重縣赤鮑魚配鮑魚肝醬 (追加)
白蝦壽司
大分縣蘭王玉子燒
2022-08-06 1010 瀏覽
食完嬲到我….當晚兩個人去食,揀咗一個$2080餐,一個$1680餐食廚師發板除咗欣賞食物嘅新鮮品質,仲有師傳嘅製造過程(刀工),但我入到去已見到兩盤切好嘅魚生我哋食完前面嘅菜式,就到壽司部分壽司嘅魚生就係用我一入到唎見到嘅果兩盤切好嘅魚生你可以想像下果堆魚生放咗喺度幾耐呢個價位我完全唔預期係咁樣然後件火炙拖羅係有筋,係兩件都有筋最後我哋個半鐘食完餐飯未試過晚市食廚師發板係用個半鐘完成唔講以為係食緊午市時段但係講緊係$2080同$1680(未計加一)好差 超級差嘅體驗絕對blacklist 呢間店
食完嬲到我….
當晚兩個人去食,揀咗一個$2080餐,一個$1680餐
我哋食完前面嘅菜式,就到壽司部分
壽司嘅魚生就係用我一入到唎見到嘅果兩盤切好嘅魚生
你可以想像下果堆魚生放咗喺度幾耐
呢個價位我完全唔預期係咁樣
然後件火炙拖羅係有筋,係兩件都有筋
最後我哋個半鐘食完餐飯
未試過晚市食廚師發板係用個半鐘完成
唔講以為係食緊午市時段
但係講緊係$2080同$1680(未計加一)
好差 超級差嘅體驗
絕對blacklist 呢間店

2022-07-13 2062 瀏覽
因有次見到有朋友IG放咗啲食物相和環境相好似幾好、之後上佢哋網站訂枱、所以上月頭第一次到訪、自己唔知叫邊個兩個都想食、於是叫咗兩個唔同歺食🤪😋食完有驚喜、之後放假有想食壽司、尖沙咀方便去咗一間一位都一千、切法擺設都唔掂、食第一件已經唔想食、壽司🍣飯好失望😮‍💨、自己真係要小心找歺廳食嘢所以第二次再到訪Hashibami、叫咗兩支香檳和朋友慶祝生日、好彩訂咗三號如果訂咗二號打風訂咗D刺身就冇得食🥹🥹知道朋友仲意食日本刺身壽司、自己又再叫兩個唔同歺食😜😋、朋友食一個歺、因同朋友食生日🎂飯、訂枱時預訂咗兩份赤飽魚配飽魚肝醬、叫咗師傅放咗一碟靚 D、飽魚煮得入味又有口感飽魚肝醬好回甘佐賀海苔海膽黑松露、好好食紫菜好脆好似食薯片如有你哋食過就知道我講咩魚生朋友仲意貝類所以訂咗平貝、白象拔蚌、響螺刺身都幾爽脆鮮甜、池魚本身係我特別鍾意刺身之一佢魚味濃郁🥰、現場加咗2pcs厚岸生蠔🦪慢煮八爪魚係佢哋招牌菜之一蝦貝類白身魚用一款熟成黑醋壽司飯、另外多油份如赤睦魚中吞拿魚腩、大吞拿魚腩用一款赤醋壽司飯、師傅們都好用心機及時間、赤睦魚壽司炭燒完入口充滿油香大吞拿魚腩壽司入口齒頰留香、香蔥吞拿魚腩手卷仲意加
佐賀海苔海膽黑松露、好好食紫菜好脆好似食薯片
如有你哋食過就知道我講咩
慢煮八爪魚係佢哋招牌菜之一
、赤睦魚壽司炭燒完入口充滿油香
大吞拿魚腩壽司入口齒頰留香、香蔥吞拿魚腩手卷仲意加咗黃蘿蔔有口感及紫蘇葉這個配搭好清新而不油膩
即時訂下個月再去、食完之後就是我返工的原動力🤣🤣
赤鮑魚配鮑魚肝醬
赤睦魚、黑睦魚壽司
どんちっち池魚刺身
中吞拿魚腩
水果蕃茄配梅酒雪芭啫喱
  • 佐賀海苔海膽黑松露、赤鮑魚配鮑魚肝醬、慢煮北海道活八爪魚
  • 赤睦魚壽司、白蝦壽司、中吞拿魚腩壽司
  • 馬糞海膽手卷、香蔥吞拿魚手卷
2022-06-17 1431 瀏覽
環境:處處充滿禪意,猶如置身京都。洗手間格局豪華又潔淨。菜式:種類多不勝數,味道遠遠超出預期和想像,尤其是煮物,當中慢煮八爪魚最為驚艷,需要先為八爪魚按摩1小時,然後再慢煮2小時。煨北海道飽魚配肝醬也是一絕,飽魚鮮甜軟綿,肝醬濃香鮮滑。服務:接待人員貼心,親切,充分照顧到個別客人的需要。師傅們起初表現得有些拘謹,但經過我們主動提問及為每道菜式給予回饋後,師傅都慢慢建談起來,最後甚至跟我們碰杯。還是利用自家語言才能讓食客與師傅達到最好的溝通。是一次極美好的用餐體驗。
環境:處處充滿禪意,猶如置身京都。洗手間格局豪華又潔淨。

菜式:種類多不勝數,味道遠遠超出預期和想像,尤其是煮物,

是一次極美好的用餐體驗。

2022-06-16
120 分鐘 (堂食)