2022-08-17 148 瀏覽
呢一間位於將軍澳嘅中式料理之前食過好正😎,今日午市就再黎食多次啦🥳.蘿蔔絲酥餅 $45呢一個點心我一直都好鍾意食😆,呢度都做得好好食,外皮唔會太厚又有鬆化嘅感覺❤️.薺菜黃魚春卷 $53呢一個餡料嘅春卷我都係第一次食😋,外皮炸得好香脆,再配上裡面黃魚嘅香味都好正😛.竹炭流沙包 $45流沙包嘅賣相已經好靚🤩,而且裡面嘅蛋黃汁真係多到會流出黎🤤.上海炒飯 $93炒飯粒粒分明😎,豉油皇嘅香氣都特別惹味🔥.宮廷驢打滾 $48呢一款傳統甜品我都係第一次食😍,外皮好煙韌,裡面有紅豆餡料,食完都唔會覺得膩😝
蘿蔔絲酥餅 $45

薺菜黃魚春卷 $53
竹炭流沙包 $45
流沙包嘅賣相已經好靚🤩,而且裡面嘅蛋黃汁真係多到會流出黎🤤
上海炒飯 $93
炒飯粒粒分明😎,豉油皇嘅香氣都特別惹味🔥
宮廷驢打滾 $48
2022-08-08 173 瀏覽
放工同朋友到將軍澳中心食飯突然想食小籠包😆前菜有青瓜飲品叫咗青島啤酒同蘋果荔枝茶上海風味鴨肉唔多勝在夠滋味好適合朋友飲酒配食😋無錫鮮肉鍋貼底部煎到金黃色三件大大件,咬落多汁蔥油餅熱辣辣嘅蔥油餅🥰咬落去酥軟陣陣蔥香撲鼻😋原味小籠包(6PCS)熱辣辣咁蒸出嚟😍皮薄餡靚,肉質鮮美😙皇朝擔拉麵擔擔麵湯底非常出色香濃花生味,叫咗小辣,朋友話好好食😋最後黎個甜品,香煎豆沙鍋餅鬆脆可口,紅豆香甜😋滿足第二個胃

放工同朋友到將軍澳中心食飯

肉唔多勝在夠滋味
好適合朋友飲酒配食😋

無錫鮮肉鍋貼
底部煎到金黃色
三件大大件,咬落多汁

蔥油餅
熱辣辣嘅蔥油餅🥰
咬落去酥軟
陣陣蔥香撲鼻😋

原味小籠包(6PCS)
熱辣辣咁蒸出嚟😍
皮薄餡靚,肉質鮮美😙

皇朝擔拉麵
擔擔麵湯底非常出色
香濃花生味,叫咗小辣,
朋友話好好食😋

最後黎個甜品,香煎豆沙鍋餅
鬆脆可口,紅豆香甜😋
滿足第二個胃

食物質素不錯,上菜速度快,環境衛生不錯。不過酸辣湯麵味道略嫌清淡。八色小龍包中,蟹粉小籠包最美味!但付款時,收銀員把我的信用卡收在自己的口袋,而且態度差,大家要小心!
食物質素不錯,上菜速度快,環境衛生不錯。
不過酸辣湯麵味道略嫌清淡。
八色小龍包中,蟹粉小籠包最美味!
  • 小籠包
2022-08-04 92 瀏覽
朋友想吃小籠包,所以我們想起這中菜館。這裡最著名的應該是八色小籠包,我本打算跟朋友每人一籠小籠包,但朋友說想吃雲吞及生煎包,所以我只好點一份小的…這裡的小籠包皮薄餡靚!它們裡頭充滿湯汁,是非常出色、美味的小籠包。我覺得小籠包本身的味道濃淡適中,因此配搭薑絲及醋並不是必要的。下一道菜是鮮蝦雲吞豬肉湯。雲吞很結實足料,味道很傳統,口感亦很彈牙。這是我喜歡的口味。豬肉湯味道偏淡,但配搭著雲吞品嚐,我覺得是合適的配搭。最後一道菜是生煎包。包子外皮很軟熟,不會很黏牙;底部煎得香脆;而肉餡則很水潤。整體來說,這是一家很優秀的中餐館,這裡的食物讓我很滿意!
朋友想吃小籠包,所以我們想起這中菜館。
2022-08-04 161 瀏覽
紅、橙、黃、綠、啡、灰、黑、白,係八色小籠包呀❤️皇朝小籠包$138原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味。順序品嚐,味道由淡到濃,每一隻味都有特色,而家賣相仲好「打卡able 」竹炭流沙包 $45上枱熱辣辣,搣開流出香甜奶黃餡。一款唔可以襯熱食嘅點心。😂鮮蝦抄手伴麵 $73抄手嘅蝦肉彈牙,而麵質亦軟硬適中。微辣口味幾開胃,如果鍾意辣嘅就可能要再加豆瓣醬。餐廳座位舒適,員工態度友善,幾適合一家大細用膳。
紅、橙、黃、綠、啡、灰、黑、白,係八色小籠包呀❤️

皇朝小籠包$138

竹炭流沙包 $45
上枱熱辣辣,搣開流出香甜奶黃餡。
一款唔可以襯熱食嘅點心。😂

鮮蝦抄手伴麵 $73

餐廳座位舒適,員工態度友善,幾適合一家大細用膳。
2022-08-03
2022-07-30 181 瀏覽
樂天皇朝以八色小籠包聞名,想當年新開嗰時仲喺銅鑼灣街頭派買一送一嘅優惠吸引咗我同個朋友上去🤪佢嘅下午茶五折真係高質又抵食!佢做緊小籠包、點心、涼菜、湯、拉麵五折。但我喺app訂座就全部食物五折(飲品茶芥除外),真係超值!🔸招牌原味小籠包6隻(原價💰68)(8/10)以前食過八色小籠包啦,都係覺得原味嘅小籠包最好食。小籠包黎講,佢真係做到皮薄餡靚,又多湯汁,而且個皮真係唔會爛。👍🏻🔸上海生煎包3個(原價💰45)(8/10)上面係軟熟嘅包,個底煎得好脆,入面又係面一大舊好多汁嘅肉。🔸京醬肉絲(原價💰93)(7.5/10)面啲皮包住啲肉絲,幾夠味,不過如果多啲京蔥就好。🔸上海炒年糕(原價💰93)(7/10)好足料嘅年糕,好多菜、肉、少少菇。不過唔係幾夠味,可以鹹多啲啲。招呼可以,地方舒適,食物都算有水準👍🏻Overall評分: 7.5/10

🔸招牌原味小籠包6隻(原價💰68)(8/10)

🔸上海生煎包3個(原價💰45)(8/10)
上面係軟熟嘅包,個底煎得好脆,入面又係面一大舊好多汁嘅肉。

🔸京醬肉絲(原價💰93)(7.5/10)
面啲皮包住啲肉絲,幾夠味,不過如果多啲京蔥就好。

🔸上海炒年糕(原價💰93)(7/10)

招呼可以,地方舒適,食物都算有水準👍🏻

Overall評分: 7.5/10

• 招牌原味小籠包
2022-07-30 94 瀏覽
想食上海野,第一時間一定係諗起呢間連鎖店,質素有保證👍 仲有佢哋自創招牌八色小籠包,除咗有噱頭之外仲真材實料🫶🏻🫶🏻 將軍澳分店,裝修高雅別緻,座位闊落舒服,襯托出上海菜嘅精緻👏 🌟原味小籠包$68賣相精緻,皮薄餡靚,師傅功力可見一斑,點下浙醋,咬開好爆汁,好香醋味,感覺好開胃👍🌟上海生煎包$45本身係包點愛好者,食上海菜每次必點,皮脆肉滑爆汁,好完美😋🌟皇朝話梅骨$108酸酸甜甜好開胃又醒神,似鎮江排骨又多咗話梅香👍👍 🌟蒜蓉清炒菠菜$68用嘅係菠菜苗,食落唔嚡口,好清甜滑溜,仲有炸蒜點綴,誠意十足👏🌟宮廷驢打滾$48呢個必點,值得推介,甜度適中,口感煙韌,仲有黃豆粉香,一啲都唔膩,真心好味🫶🏻

🌟原味小籠包$68

🌟上海生煎包$45
本身係包點愛好者,食上海菜每次必點,皮脆肉滑爆汁,好完美😋

🌟皇朝話梅骨$108
酸酸甜甜好開胃又醒神,似鎮江排骨又多咗話梅香👍👍

🌟蒜蓉清炒菠菜$68

🌟宮廷驢打滾$48

2022-07-28
  • 招牌原味小籠包
  • 宮廷驢打滾
2022-07-26 105 瀏覽
邊個話中菜一定傳統又古板,呢間靚靚裝修嘅中菜,有大家爭相打卡嘅七彩小籠包💕唔少後生仔同年輕家庭都會嚟食☺️態度仲非常好‼️今次無嗌大家成日嗌嘅小籠包,等我試下其他菜式😈☺️成都口水雞髀 $98雞髀肉好滑溜🌶醬料辛辣而帶果仁香氣。溫度冰涼,夏日之選。京醬肉絲配薄餅 $98肉絲同薄餅分開上,薄餅喺個籠度好適合打卡☺️肉絲沾滿濃濃嘅醬油味,好食。雪菜鹹肉炒年糕 $93年糕好軟糯😚雪菜好香好香,有啲好似茶葉嘅香味,調味充足,我最愛💕每枱除咗有茶仲會有個收費嘅小食,我地嗰日係栗子同豆🌰甜甜地食都唔停得口。

今次無嗌大家成日嗌嘅小籠包,等我試下其他菜式😈☺️

成都口水雞髀 $98
雞髀肉好滑溜🌶醬料辛辣而帶果仁香氣。溫度冰涼,夏日之選。

京醬肉絲配薄餅 $98

雪菜鹹肉炒年糕 $93

2022-07-24 161 瀏覽
-樂天皇朝 🍽- 之前八色小籠包非常出名個個都要去打卡!小編都好耐冇食要去過下口癮🥹-皇朝小籠包 $138八色小籠包顏色十分吸睛😍要跟住餐廳建議食法由淡到濃當然窮窮既小編唔可以一人一籠兩Share啦🤣原味/絲瓜/鵝肝/黑松露/芝士/蟹粉/蒜香/川味😍個人認為最突出係蟹粉蒜香同川味其他個味冇咁出但係好juicy既 😂-葱油餅 $40呢個必點佢唔係一塊又鞋又硬個d葱油餅!佢係酥脆外層入面包住勁多葱油超香😋-鮑魚炒飯 $128本身掙扎緊要蟹粉炒飯定呢個俾佢個鮑魚吸引左😂個飯係幾入味但如果多d配料炒就冇咁單調因為只係得一舊鮑魚🤣-豆沙鍋餅 $58豆沙鍋餅呢d就算飽死都要叫因為冇食呢個唔覺食左上海野😂-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_將軍澳#foodieluveat_上海菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfood
樂天皇朝 🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_將軍澳
#foodieluveat_上海菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #上海菜 #小籠包 #八色小籠包 #豆沙鍋餅 #樂天皇朝
2022-07-21 130 瀏覽
人生第一次寫食評本來friday night諗住order外賣食好啲點知收到袋外賣後 成個friday mood比佢摧毀左叫左個清燉雞湯拉麵湯同麵唔分開都算哇! 我冇睇錯呀? 成碗麵得3舊好細既雞仲要係雞骨!!! 好似係人地食剩嘅嘢咁咁樣賣$102?!大佬呀 外賣都唔係過分到咁呀?打去餐廳問 個職員話: 個份量係咁架 唔好意思我聽完呆左呢兜野真係$30都比多沒有最差員有更差 一定冇下次
人生第一次寫食評
本來friday night諗住order外賣食好啲
點知收到袋外賣後 成個friday mood比佢摧毀左
叫左個清燉雞湯拉麵
湯同麵唔分開都算
哇! 我冇睇錯呀? 成碗麵得3舊好細既雞
仲要係雞骨!!! 好似係人地食剩嘅嘢咁
咁樣賣$102?!
大佬呀 外賣都唔係過分到咁呀?
打去餐廳問 個職員話: 個份量係咁架 唔好意思
我聽完呆左
呢兜野真係$30都比多
沒有最差員有更差 一定冇下次
清燉雞湯拉麵
2022-07-15
60 分鐘 (外賣送餐)
2022-07-19 108 瀏覽
🥢樂天皇朝🥢 一家大細好耐冇食上海野,阿仔最愛小籠包,上次試左傳統味,今次我地就專登去試下佢既8色小籠包🤪將軍澳呢單樂天皇朝好寬敞,鍾意佢樓底較高,空間感足夠,自己填紙落order 夠方便。🥢八色小籠包:顏色好搶,色彩繽紛好吸引。包括 :原味、蒜香、絲瓜、鵝肝、川味、芝士、蟹粉和黑松露。蟹粉味具備蟹黃蟹油,啲蟹味係好香濃;黑松露味都好出,簿簿的皮包裹著鮮豬肉餡,肉汁豐富,一口放入口好爽😄!🥢川味涼皮:爽滑涼皮沾上酸酸辣辣既汁,仲有蒜茸,滑嘟嘟吸啜嘴入邊好過癮。🥢炸饅頭:必叫食物之一,炸至金黃香脆的外皮,一咬下去外層脆脆可口,內裡又軟綿綿。🥢上海炒飯: 第一啖入口係炒得好香,醬油兜到好均勻。有蝦肉做主角,個炒飯望落平平無奇,但味道極正。🥢無錫鮮肉鍋貼:爆哂汁,煎到個底好脆口,金黃色的,火喉剛好。
🥢樂天皇朝🥢

2022-07-17 91 瀏覽
好耐無食上海菜,行街時見到呢間位於將軍澳中心嘅新派上海菜,裝修相當氣派,見到評價都唔錯,就入去試下。職員相當有禮貌,上菜都好迅速,唔會耽誤客人時間~ 🐦上海風味醬鴨見到厨師推介有呢款就試下上菜后見到原來係冷盤有啲似臘鴨嘅口感上海炒飯🍚 上海炒飯個人覺得不錯,分量很多,炒飯粒粒分明, 食落鹹淡剛好,配埋冷盤食都不錯。四川夫妻肺片今日好想食辣,所以試下個辣肺片,辣度啱啱好,牛展同牛肚厚實,配埋蔥花芫荽等等配料,麻辣得嚟食落又好香。鮮蝦豬肉雲吞豬骨湯🥟雲吞漲卜卜好大隻,超多餡料,湯底味道濃郁又唔會太鹹,就咁飲都好味

職員相當有禮貌,上菜都好迅速,唔會耽誤客人時間~

🐦上海風味醬鴨
見到厨師推介有呢款就試下
上菜后見到原來係冷盤
有啲似臘鴨嘅口感
四川夫妻肺片

鮮蝦豬肉雲吞豬骨湯🥟
Shanghai Xiao long bao😋🥢..好耐冇食小籠包,今次黎左新加坡出名既中菜館🥢,主打滬菜 & 粵菜,招牌既八色小籠包❤️🧡💛💚💙💜🖤🤎🤍,外皮用上天然色素製成,有創意之餘,美美又來得健康喔!🔸特色皇朝小籠包 (8色) $138皮薄餡靚😍,8款口味:原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味,各有特色,不過本人還是鍾情於傳統原味🤍。🔸竹炭流沙包 $45 3 pcs滿有咸香既蛋黃💛,趁熱吃很滋味。🔸清燉雞湯拉麵 $93 原盅燉雞湯🐥 很清潤,配上腍滑麵條🍜 吸盡原汁原味雞湯精華。🔸香煎豆沙鍋餅 $58🔸心太軟 (糯米紅棗) $632款甜品都值得一試💕,傳統口味豆沙銅餅帶香甜,而心太軟養生紅棗夾上煙韌糯米,味道很融和好吃!🔸小食花生 $16餐前小食,燜煮入味又軟淋既花生🥜,更健康。..聽講餐廳下午茶時段都有半價優惠😍,好抵食啊啊啊! 下次要瘋狂再吃過👻😋😋😋😋🥢正!..××××ש將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖..@paradisegrouphk #樂天皇朝 #八色小籠包

Shanghai Xiao long bao😋🥢

🔸特色皇朝小籠包 (8色) $138

🔸竹炭流沙包 $45 3 pcs

滿有咸香既蛋黃💛,趁熱吃很滋味。

🔸清燉雞湯拉麵 $93

🔸香煎豆沙鍋餅 $58

🔸心太軟 (糯米紅棗) $63

🔸小食花生 $16
餐前小食,燜煮入味又軟淋既花生🥜,更健康。
×××[樂天皇朝]××
©將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖
@paradisegrouphk #樂天皇朝 #八色小籠包
2022-07-13 91 瀏覽
成日放假訓到晏一晏 諗唔到食咩 就會嚟依間因為原來餐廳連Weekend都有做下午茶☕️優惠大部分點嘅嘢食都有半價優惠!!!!😍😍•紅油抄手$65(折後:$32)好耐之前嚟食過 成日只係覺得得個辣味 諗住叫男朋友唔好叫但佢堅持話好食😌點知真係改良咗 無咁辣 好有麻香味酸辣味適中😋係好食嘅原味小籠包10隻 $105 (折後:$54)哩個真係要襯熱食!!!超多汁好Juicy 係真正嘅皮薄餡靚剛好有兩粒食唔切就凍咗 啲皮硬咗無咁好食🥹🥺所以一定一定要食咗佢先呀!!京味炸醬麵$70 (折後:$35)男朋友必點嘅麵超級多炸醬 所以佢話太好味要再加底 驚我同佢搶😂😂😂淨麵$15 炸醬除咗有肉碎仲有冬菇 添加不少口感☺️茶🍵兩位$16 (另收加一服務費)Total:$179.9(人均:$90)•📍樂天皇朝 (將軍澳中心) (將軍澳)將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖•想繼續見到我哋更新 介紹更多美食請多多支持☛ @comeatwithmehk𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚎 𝚕𝚒𝚔𝚎, 𝚌𝚘𝚖𝚖𝚎𝚗𝚝, 𝚜𝚊𝚟𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎♡
成日放假訓到晏一晏 諗唔到食咩 就會嚟依間
因為原來餐廳連Weekend都有做下午茶☕️優惠
大部分點嘅嘢食都有半價優惠!!!!😍😍

紅油抄手$65(折後:$32)
好耐之前嚟食過
成日只係覺得得個辣味 諗住叫男朋友唔好叫
但佢堅持話好食😌
點知真係改良咗 無咁辣 好有麻香味
酸辣味適中😋係好食嘅

原味小籠包10隻 $105 (折後:$54)
哩個真係要襯熱食!!!
超多汁好Juicy 係真正嘅皮薄餡靚
剛好有兩粒食唔切就凍咗 啲皮硬咗
無咁好食🥹🥺所以一定一定要食咗佢先呀!!

京味炸醬麵$70 (折後:$35)
男朋友必點嘅麵
超級多炸醬 所以佢話太好味要再加底 驚我同佢搶😂😂😂
淨麵$15
炸醬除咗有肉碎仲有冬菇 添加不少口感☺️

茶🍵兩位$16 (另收加一服務費)
Total:$179.9(人均:$90)

📍樂天皇朝 (將軍澳中心) (將軍澳)
將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖

想繼續見到我哋更新 介紹更多美食
請多多支持☛ @comeatwithmehk

15 分鐘 (堂食)
2022-07-11 156 瀏覽
每一間喜歡的餐廳,總是因為有令人回味的菜式。今晚同男友又黎光顧將軍澳依間中菜餐廳「樂天皇朝」食我地最鍾意既小籠包。餐廳環境寬敞,燈光明亮,給人精神感覺-先奉上熱茶☕️與咸軟花生🥜❤️特式皇朝小籠包 餐廳獨創8種顏色8種口味,夠哂特別。用天然食材提煉自然色彩,吃得安心。 8 款口味有招牌原味、蒜香🧄、絲瓜、鵝肝、川味🌶、芝士🧀、蟹粉🦀、黑松露。 味道由淡至濃去品嚐,每款口味突出。絲瓜的清香、蟹粉的鮮香、黑松露的菇香惹味。 繽紛的色彩漂亮,令人吃得份外開心。這道招牌菜印象難忘及再三回味。-❤️糖醋魚片 糖醋魚片好吃之處在於其酸香甜的開胃。這道糖醋醬汁絕不馬虎,酥香脆的外層包裹住嫩滑的魚片,伴飯一流。-❤️楊洲炒飯 炒飯最重要鑊氣! 配料豐富有蝦仁、叉燒、雞蛋與香蔥。這道楊州炒飯色香味俱全,香氣四溢。顆粒金黃分明、粒粒鬆散且軟硬有度。
餐廳環境寬敞,燈光明亮,給人精神感覺

先奉上熱茶☕️與咸軟花生🥜
❤️特式皇朝小籠包

❤️糖醋魚片
糖醋魚片好吃之處在於其酸香甜的開胃。

❤️楊洲炒飯