2019-10-05 77 瀏覽
週末最啱一家人去食嘢,有講有笑咁渡過一個愉快的週末。今次就來到尖沙咀呢間樂天皇朝食上海菜,平時飲茶飲得多都要轉一轉口味咁先唔厭,同時又食到招牌美食一舉兩得。《皇朝小籠包》$118門面已見到師傅用心製作呢度招牌美食之一的小籠包,咁當然一定要試吓啦!必吃特色小籠包想食得貪心,就要點呢款皇朝小籠包有齊八款獨有口味七彩繽紛,真係可以滿足大家不同口味。一咬開已飲到鮮甜肉汁又食到滑溜肉粒,口感飽滿。《竹炭流沙飽》$42餐牌上仲有一系列風味菜式俾大家提供,識食嘅我就點左幾款心水美食,先來有竹炭流沙飽,熱辣辣嘅竹炭包入口香軟內裏食到濃郁奶黃,一定要趁熱食先至好味。《上海蔥油大餅》$45另一款上海蔥油大餅,同平時食開嘅有D不同的,而且係即叫即製會比較耐少少,要食記得早D落單, 蔥油大餅煎得香脆可口表面又有芝麻食落會更香,咬開食到蔥粒香甜之餘仲有肉鬆更加滋味。《重慶水煮魚片》$198再來有人氣川菜正宗重慶水煮魚,賣相十足唔知味道如何,先食件魚片肉質鮮嫩滲出淡淡香辣味道,一定要食埋鍋內其他配料咁先夠刺激,風味十足。《香煎豆沙窩餅》$55特色美食之後,最後又點會冇甜品食呀?點了香煎豆沙窩餅,入口外

《皇朝小籠包》$118

《竹炭流沙飽》$42

《上海蔥油大餅》$45

《重慶水煮魚片》$198

《香煎豆沙窩餅》$55
特色美食之後,最後又點會冇甜品食呀?點了香煎豆沙窩餅,入口外脆內軟,啖啖香濃豆沙蓉,食得相當滿足嘅一餐滬菜風味。

• 竹炭流沙包
  • 香煎豆沙鍋餅
1K
2019-10-05 686 瀏覽
今天難得放假,於是相約家人都這裡,這裡最出名就係不同口味嘅即製小龍飽,家人喜歡吃小龍包當然要同他們一齊享受一下!餐廳位置都十分方便到達,餐廳座位都十分闊寬舒適,除了小龍包外,這裡還有其他美食,第一時間先落單特色皇朝小龍包,有齊這裡所有嘅口味,一次過讓家人試試!跟住點了成都口水雞,雞肉軟滑十分入味,雞肉辣辣地又好香滑,味道十分配合!而我最愛嘅竹炭流沙包,都係推介,咬開時中間嘅超級流心,而個包都十分軟熟,又軟又有香濃郁流心餡料,十分好味!而個上海生煎包都係另一推介,煎得個包十分香口,包底香脆,咬開都充滿肉汁,而肉餡夠晒熱辣辣,真係要趁熱食!主角特色皇朝小龍包上枱,個人覺得最出嘅味道就係鵝肝小籠包,鵝肝配埋小籠包餡料,味道十分配合,而這裡嘅小籠包皮薄咬開多汁,喜歡食小籠包嘅朋友不能錯過!而個皇朝擔擔拉麵都十分好味!個湯底超濃郁花生味!而個麵身十分煙韌有口感!配埋個湯入口真係十分配合!最後加埋個宮廷驢打滾,賣相已經十分吸引,帶點黏性的糯米裹入豆沙捲成螺旋狀後再滾上炒香的黃豆粉,入口甜度適中,入口煙韌好有彈性!今天同家人一齊共聚在這裡又品嘗到精緻即制美食,同埋呢到嘅環境同服務,家人都十分滿意!我
今天難得放假,於是相約家人都這裡,

今天同家人一齊共聚在這裡又品嘗到精緻即制美食,同埋呢到嘅環境同服務,家人都十分滿意!我又多個地方可以同家人朋友選擇!
午餐
2019-10-05 52 瀏覽
每次想食中菜,但又唔想去傳統酒樓,就會即刻諗起樂天皇朝,這裏有著西餐廳的雅致環境,吃的卻是美味的上海菜,符合晒我嘅要求寬敞的空間,舒服的椅子,可以好優雅地吃一餐上海菜蘿蔔絲酥餅即叫即炸,可以食出一層一層的酥皮,口感鬆脆,炸得一點都不覺肥膩,裏面充滿着足料蘿蔔絲,唔係好多地方可以整得咁好食上海風味醬鴨鴨隻要先以蔥、薑、酒等燙煮去腥,瀝乾後再乾煸,再淋上以醬油、冰糖及八角、桂皮等調成的醬汁並泡滷入味。口感柔軟,咀嚼時,醬汁甘甜飽滿的滋味很迷人原味小籠包(六隻)樂天皇朝嘅小籠包,吃過嘅朋友相信都好難係其他地方搵到這個味道,皮薄而充滿湯汁,夾上來時不易破爛,可以原汁原味地吃到一個滋味嘅小籠包加些薑,加些醋,一啖吃下去,實在滋味清燉雞湯湯清而味帶甜,湯水充滿鮮雞的香味,每啖雞肉都鮮嫩無比無錫鮮肉鍋貼大大隻,外皮煎得香脆,亦能鎖死鮮肉嘅肉汁,咬下去的時候,一不小心就會湯汁四濺上海炒年糕上海菜某些菜式好適合喜歡濃味的朋友,如這個上海炒年糕,濃厚嘅醬汁配上肉絲,冬菇,不同類型嘅蔬菜,豐富你嘅味蕾熱檸檬菊花蜜,金草麥芽山楂茶飲品嘅味道都一絲不苟,真材實料,菊花蜜菊花足料,山楂茶真係會飲到一個個已切開嘅山

寬敞的空間,舒服的椅子,可以好優雅地吃一餐上海菜

蘿蔔絲酥餅

上海風味醬鴨

口感柔軟,咀嚼時,醬汁甘甜飽滿的滋味很迷人

原味小籠包(六隻)

加些薑,加些醋,一啖吃下去,實在滋味

清燉雞湯

湯清而味帶甜,湯水充滿鮮雞的香味,每啖雞肉都鮮嫩無比

無錫鮮肉鍋貼

上海炒年糕

熱檸檬菊花蜜,金草麥芽山楂茶

飲品嘅味道都一絲不苟,真材實料,菊花蜜菊花足料,山楂茶真係會飲到一個個已切開嘅山楂,可想而之,味道絕對充實

擂沙湯丸

煙靱彈牙嘅糯米皮,配上溫暖而流心嘅黑芝麻,一碟有四粒,色香味俱全

香煎豆沙鍋餅

餅皮煎得夠脆口,咬落去會有撲撲聲,紅豆蓉多但不會過甜,有外脆內軟嘅雙重口感

檸檬蘆薈桂花蜜

每次嚟樂天皇朝,都一定會叫嘅呢杯甜品,佈滿粒粒嘅桂花,香氣十足,每一口都係已切細嘅蘆薈,感覺滋潤,檸檬加蜜糖,又可以好好咁中和到飽的感覺,滿分💯

雅致的環境吃上海菜,食物滿分,服務滿分
2019-10-04 477 瀏覽
小籠包起香港唔難食得到,但係色彩繽紛的小籠包呢?成日起廣告見到樂天皇朝的特色小籠包,今日終於食到啦!皇朝小籠包(8pc) $118一直想試的小籠包,一上菜,有別於一般的小籠包,色彩繽粉,好精神!有8種不同口味,估唔到小籠包都可以咁有創意!試了幾款,都食到個味,有啲味道出奇地夾!值得一試!除咗小籠包,仲叫咗好多食物!醋醬海蜇頭$78好鐘意食海蜇,不過唔係咁易遇到好食的!呢一個海蜇夠脹,夠彈牙,酸酸的,連青瓜食好開胃!紅油抄手$62大大粒,菜肉比例適中,略嫌唔夠辣,辣啲就正!李白醉雞$85呢個份量啱晒兩至三人食,可以試多啲其他餸!酒味香濃,夠入味上海風味醬鴨$58呢個是推介菜式,鴨味濃,本身鴨肉已經入晒味!有啲煙燻既味道酸辣湯拉麵$68好大碗,好飽肚。平時都鍾意叫酸辣湯拉麵,因為又可以有拉麵食,又可以有酸辣湯飲!蘿蔔絲酥餅$42呢個係我最愛嘅點心,可惜越來越少食店有得食!今次見到,就算食到飽都要叫!熱辣辣,蘿蔔真係做到一絲絲,好滿足!食到好多鍾意食嘅菜式,又坐得舒服,可以慢慢傾計,唔錯!

皇朝小籠包(8pc) $118
有8種不同口味,估唔到小籠包都可以咁有創意!
試了幾款,都食到個味,有啲味道出奇地夾!值得一試!

除咗小籠包,仲叫咗好多食物!

醋醬海蜇頭$78
好鐘意食海蜇,不過唔係咁易遇到好食的!
呢一個海蜇夠脹,夠彈牙,酸酸的,連青瓜食好開胃!

紅油抄手$62
大大粒,菜肉比例適中,略嫌唔夠辣,辣啲就正!

李白醉雞$85
呢個份量啱晒兩至三人食,可以試多啲其他餸!酒味香濃,夠入味

上海風味醬鴨$58
呢個是推介菜式,鴨味濃,本身鴨肉已經入晒味!
有啲煙燻既味道

酸辣湯拉麵$68

蘿蔔絲酥餅$42
熱辣辣,蘿蔔真係做到一絲絲,好滿足!

食到好多鍾意食嘅菜式,又坐得舒服,可以慢慢傾計,唔錯!
  • 李白醉雞
  • 醋醬海蜇頭
2019-10-04 47 瀏覽
家人愛中菜,所有中國的菜式他們都喜歡,所以每次家庭聚會最簡單就是選一間舒適的中菜店,他們就會吃得高興😊第一次來這間大集團尖沙咀店,還有開放廚房給好奇的媽媽和姨姨看看小籠包的制作過程!前菜點了涼拌黑木耳,邊吃邊談談天~蟹粉小籠包一人一件小籠包,外皮不厚也不太簿,只過太多超簿皮的包子反而會一夾就破!湯汁十分濃郁,還有吃得到蟹肉!蘿蔔絲酥餅媽媽說醉皮很脆口,蘿蔔也很香甜!黃魚春卷揚洲糟滑魚塊大大件的魚塊口感一流!因為魚肉又滑又煮得剛好不會太淋。瑤柱芙蓉賽螃蟹蒜蓉清炒菠菜

前菜點了涼拌黑木耳,邊吃邊談談天~

蟹粉小籠包

湯汁十分濃郁,還有吃得到蟹肉!

蘿蔔絲酥餅
媽媽說醉皮很脆口,蘿蔔也很香甜!

黃魚春卷

揚洲糟滑魚塊
大大件的魚塊口感一流!因為魚肉又滑又煮得剛好不會太淋。

瑤柱芙蓉賽螃蟹

蒜蓉清炒菠菜

2019-09-24
2019-10-03 32 瀏覽
和朋友在尖沙咀行街晚飯時間兩個人都突然想吃小籠包朋友建議了位於加拿芬廣場的這一間 — 樂天皇朝 便一起來了試試看座位寬敞 環境舒適麻辣鳳爪鳳爪爽口 配麻辣醬汁好過癮特色皇朝小籠包(八色)八色包括蒜香、芝士、蟹粉、黑松露和招牌原味等等 每一款都可以試一試友人推薦皮薄內裡仍滿滿肉汁 每一款都不同滋味自已最喜歡原味 濃濃鮮味友人則選擇蟹粉 淡淡蟹粉香氣肉碎欖菜乾煸四季豆以欖菜、蒜蓉、肉碎和蔥花等炒得好香依碟四季豆配飯就最夾正宗重慶水煮魚魚肉嫩滑 還配有芽菜和粉絲等 很豐富選擇了小辣出來的效果比想像中辣適合喜歡重口味的朋友檸檬薏米水薏米水帶淡淡檸檬味不會太甜 清清的 養生又好喝

和朋友在尖沙咀行街
晚飯時間兩個人都突然想吃小籠包

座位寬敞 環境舒適

麻辣鳳爪
鳳爪爽口 配麻辣醬汁好過癮

特色皇朝小籠包(八色)
皮薄內裡仍滿滿肉汁 每一款都不同滋味
自已最喜歡原味 濃濃鮮味
友人則選擇蟹粉 淡淡蟹粉香氣

肉碎欖菜乾煸四季豆
以欖菜、蒜蓉、肉碎和蔥花等炒得好香
依碟四季豆配飯就最夾

檸檬薏米水
薏米水帶淡淡檸檬味
不會太甜 清清的 養生又好喝
2019-10-01 44 瀏覽
今日同個朋友慶祝生日,食西餐食到悶,決定食上海菜,哩間以前食過,覺得坐得舒服,食物質素都唔錯,交通方便,就決定黎前菜叫左醋味海蜇頭同埋蒜香青瓜,原來海蜇個底有好多青瓜,早知唔專登叫青瓜。海蜇好爽脆,醋味岩岩好,青瓜正正常常,幾爽甜好耐無食過雪菜咸肉炒年糕,年糕好煙韌,咸味岩岩好,雪菜有咬口,好快清哂梗係要叫招牌八色小籠包啦,分別有原味小籠包,仲有人蔘、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香同埋麻辣,我覺得鵝肝同黑松露最好味,人參唔苦但有甘味,其他朋友食,佢話比想像中夾味,每隻小籠包都有好多湯汁好耐無食炸饅頭,金黃色既饅頭炸得好脆,點埋煉奶好好食女人中意食甜點,叫多左個豆沙窩餅,新鮮煎好,但外皮有少少硬最後叫多左兩杯豆漿,無特別咁食法都係500幾蚊,但飽到想嘔,3人食完全無問題

好耐無食炸饅頭,金黃色既饅頭炸得好脆,點埋煉奶好好食

女人中意食甜點,叫多左個豆沙窩餅,新鮮煎好,但外皮有少少硬
最後叫多左兩杯豆漿,無特別

咁食法都係500幾蚊,但飽到想嘔,3人食完全無問題

2019-09-16
2019-09-30 40 瀏覽
前幾日夜晚同朋友我想食上海菜,揀咗呢一間, 佢裝修同埋食物都幾吸引就嚟試吓叫杯酸梅湯飲下先點左一個醋醬海蜇頭,海蜇頭好爽口,加埋酸酸地嘅醋同青瓜食好開胃點左個雞湯,味道清清地,都有啲雞肉喺裏面當然要試吓佢哋個招牌皇朝小籠包,每種小籠包都代表一種味道,紅色係麻辣,綠色係人心,啡色係鵝肝,黑色係黑松露,黃色係芝士,橙色係蟹粉,灰色係蒜蓉,白色係正常。每種小籠包都帶有淡淡的佢哋獨特嘅味道,個皮好薄你都好多湯汁跟住叫咗個菠蘿咕嚕肉,甜酸度啱啱好,排骨外皮鬆脆唔會林晒齊菜黃魚春卷,呢個係咁耐第一次食,裏面有菜同埋好新鮮嘅黃肉,炸到外面好脆但係裏面嘅魚肉仲係好多汁,用了好新鮮食多幾件都唔會覺得制跟住叫咗呢個鮑魚飯,鮑魚係新鮮鮑魚,整個飯都被鮑魚汁包圍着,飯底係炒過,好多蛋粒,亦都有陣陣鮑魚味唔係好夠飽之後就叫左呢個三鮮餃子,裏面有菜有肉餃子亦都多汁,皮唔會好厚都幾好食叫咗好多嘢食真係食到好飽

叫杯酸梅湯飲下先

點左個雞湯,味道清清地,都有啲雞肉喺裏面

跟住叫咗個菠蘿咕嚕肉,甜酸度啱啱好,排骨外皮鬆脆唔會林晒

叫咗好多嘢食真係食到好飽
2019-09-26 67 瀏覽
舖環境設計高雅時尚,座位舒適,相當適合朋友相聚,食物款式眾多,多種經典上海菜選擇。皇朝小籠包一籠八款不同顏色和味道,包括原味,人參,鵝肝,黑松露,芝士,蟹粉,蒜香及麻辣口味不一,要由淡味小籠包食至濃味順時針食起。小籠包皮薄餡靚,皮入口煙韌唔糊口,豬肉真材實料,隻隻入面都有豐富的湯汁。原味鮮甜,人蔘甘甜清新,鵝肝味濃郁、黑松露芳香撲鼻、蟹粉幼滑香濃、川味少辣惹味李白醉雞上海菜必點的醉雞,加10蚊仲可以轉雞脾,醉雞酒味頗濃烈,非常入味,雞肉嫩滑無比,雞皮冰涼爽口!

皇朝小籠包

李白醉雞
  • 李白醉雞
2019-09-23 56 瀏覽
已經是第四次來這家餐廳,但每次都很想吃他的七色小籠包。今次朋友未吃過,他便一種一種顏色吃,吃到最後就大叫起來,因為是咖喱味。可想而知每一種味都很有特色,真的要吃晒七種。我個人也是所有味都喜歡,若真的要選我較喜歡黑松露味。這個油麥菜是生的,配合芝麻醬,很有特色。這兩杯飲品不能不試,尤其是山楂特飲,酸酸甜甜,味10分濃,好極了!擔擔面是一貫的好,有花生味有適當的辣,麵線入味,很好。這個海蜇頭跟海蜇不一樣,他很有嚼勁,而且入味,作為餐前小吃實在是一百分。
已經是第四次來這家餐廳,但每次都很想吃他的七色小籠包。

這個油麥菜是生的,配合芝麻醬,很有特色。

擔擔面是一貫的好,有花生味有適當的辣,麵線入味,很好。

2019-09-20 58 瀏覽
今晚去咗尖沙咀食樂天皇朝的8色小籠包很有特色,這次一吃果真名不虛傳的8色小籠包有8種口味,分別是原味、人參、鵝肝、黑松露、起司、蟹粉、蒜香、麻辣,賣相已經非常吸引,熱騰騰,皮薄多汁,入口隻隻都帶出不同驚喜。賽螃蟹這道菜式,嫩滑的蛋白,像蟹非蟹,是一個看似簡單但技巧很高的菜式。所以每次食上海菜都必食,加上醋食,有口感又很像蟹肉的感覺。唔錯!店子都幾乎適合傾斜,因為每張枱都有足夠空間,食中餐都有privacy !
今晚去咗尖沙咀食

2019-09-18
2019-09-18 68 瀏覽
今日一家人到尖沙咀搵食 媽媽一向喜歡上海菜 所以好快己經決定好要去樂天皇朝👋🏻一坐下店員已經拎小食和茶上桌 又向我們介紹晚市優惠 服務不錯 上菜速度都很快 小籠包細細一粒 皮做得名夠薄 入面包豬肉餡 重馅薄皮有滿滿的湯汁 味道鬆軟可口 🥢蘿蔔絲酥餅炸至金黃色 口感十分酥脆 一卷卷的排紋 手工真好👍🏻酸辣湯拉麵 酸度辣度配合得剛剛好 濃而不膩 十分開胃 拉麵沒有太稔 有口感 💁🏻‍♀️上海風味醬鴨 色澤與味道才能均勻 鴨肉非常入味 肉質細緻鮮嫩甘甜夠味宮廷驢打滾 佈滿黃豆粉的糯米裹入豆沙 煙韌幼滑 在香港比較少見 不能錯過☺️桃膠圓肉湯 補血養顏 還有雪耳和杞子 相當足料 滋潤😋

桃膠圓肉湯 補血養顏 還有雪耳和杞子 相當足料 滋潤😋
2019-09-16 54 瀏覽
朋友生日, 當然要去大吃一餐啦,朋友想食上海菜,而上海菜必食的就是小籠包,但一般的小籠包都比較普通,不是傳統的小籠包,就是蟹粉小籠包,想給朋友一個驚喜,所以找了間對小籠包頗為有特色的店舖。特式皇朝小籠包,有八種不同顏色,內裡有不同味道,由原味至川味,各有特式。而我就喜歡黑松露,陣陣的黑松露加入小籠包內,味道出奇的夾,很美味,另外蒜香味也很特別。還有皇朝話梅骨,這個味道很好,酸酸甜甜,非常開胃,排骨細細粒,每粒都拈有話梅味,好好味。另外涼拌黑木耳,黑醋加入蒜粒,這個前菜也是必選之一。

另外涼拌黑木耳,黑醋加入蒜粒,這個前菜也是必選之一。
2019-09-16 59 瀏覽
難得朋友約我食飯,一於搵間坐得舒服而有特色的餐廳。這間一直想來吃的,因為見到有特別版的小籠包而顏色又好吸引。首先坐低就有碟小食是醬汁花生同栗子。金草麥芽山楂茶,這杯口感清新香甜,飲落很潤喉好醒胃。松子鮮果桂魚原條桂魚好吸睛,師傅刀功一流整條魚介花後落鑊炸,配上松子同水果醬汁伴上,味道惹味肉質鮮嫰。肉碎欖菜乾煸四季豆,欖菜乾加肉碎炒四季豆真的絕配,味道濃郁要來配白飯一流。特色皇朝小籠包,主角出場八隻顏色八種口味。一人一粒順住吃,好像玩遊戲好搞笑。宮廷驢打滾,這款甜品係我至愛因為軟軟糯米加上紅豆蓉好好吃,質感煙煙韌韌不太甜。
難得朋友約我食飯,一於搵間坐得舒服而有特色的餐廳。

這間一直想來吃的,因為見到有特別版的小籠包而顏色又好吸引。

首先坐低就有碟小食是醬汁花生同栗子。

金草麥芽山楂茶,這杯口感清新香甜,飲落很潤喉好醒胃。

松子鮮果桂魚

特色皇朝小籠包,主角出場八隻顏色八種口味。

一人一粒順住吃,好像玩遊戲好搞笑。

• 松子鮮果桂魚
  • 宮廷驢打滾
2019-09-14 139 瀏覽
平日下午茶時份, 想食小籠包。 就近尖沙咀我哋去咗《樂天皇朝》。 難得平日下午茶時段光顧,有六折, 嘩勁抵叫咗好多點心!點心款款賣相精美, 樣樣都想試。《原味小籠包》$62, 幾時食都係 即叫即做, 皮夠薄又勁多湯汁, 肉餡不肥不瘦啱啱好肉味濃!《麻醬油麥菜》都係第一次食生嘅油麥菜, 油麥菜捲起之後咬落好脆口, 味道和熟咗嘅油麥菜有唔同,捲起再蘸麻醬, 好中式嘅沙律菜好特別。《肉絲配薄餅》肉絲夠嫩,肉一啲都唔嚡。 爆炒嘅醬油非常濃郁惹味, 配合蒸龍裏嘅經式薄餅和蔥白絲, 味道豐富醬汁濃郁! 真有種食京式片皮鴨嘅感覺。《鮮肉卷拉麵》每次來都吃這個拉麵, 豬骨湯底配又幼又滑嘅上海麵 非常美味, 材料有肉片,木耳, 健康 又唔肥膩。《蔥油餅》酥脆可口, 裏面嘅韭菜同餡料 同樣美味!《炸饅頭》 也是我最喜愛的京式點心, 炸到金黃色,咬落唔油膩, 饅頭裏面好軟熟, 蘸練奶更帶出饅頭本身嘅甜味。《熱檸檬薏米水》, 自家煲製,內有好多薏米,令檸檬水入口順滑, 清潤。《紅油抄手》淋上的醬汁非常惹味,唔算太辣, 抄手餡料足, 非常美味。《 煎鍋貼》煎到金黃色的外皮, 香脆可口, 肉餡份量味道調較適中,

原味小籠包

點心款款賣相精美, 樣樣都想試。

麻醬油麥菜

《麻醬油麥菜》

肉絲配薄餅

《肉絲配薄餅》
真有種食京式片皮鴨嘅感覺。

鮮肉卷拉麵

《鮮肉卷拉麵》

蔥油餅

《蔥油餅》
酥脆可口, 裏面嘅韭菜同餡料 同樣美味!

炸饅頭

《紅油抄手》
淋上的醬汁非常惹味,唔算太辣, 抄手餡料足, 非常美味。

煎鍋貼

《 煎鍋貼》
煎到金黃色的外皮, 香脆可口, 肉餡份量味道調較適中, 蘸醋吃更可減低油膩。

豆漿,香濃夠滑!

多款點心,麵食都做到水準, 唔會因為下午茶時段將貨就價, 份量和味道 和正價時段 一樣美味。

原味小籠包
肉絲配薄餅