2019-11-13 47 瀏覽
同家人慶祝升職,當然要食好啲。成家人都咁中意食蟹。就去咗著名新加坡菜的「樂天經典」。新加坡菜當然少不了「黑胡椒蟹」。點了他家的必食首選「星洲黑胡椒螃蟹」、「辣椒螃蟹配炸刀切小饅頭」、「砂煲花菇西蘭花扣海參」。. 「星洲黑胡椒螃蟹(大)」 大約一斤8兩的蟹,一上枱就聞到陣陣黑胡椒香氣。蟹肉非常鮮味!動手吃啖啖肉!. 「辣椒螃蟹配炸刀切小饅頭(大)」 同黑胡椒蟹一樣大!有好多醬汁,小饅頭現炸,外邊香脆,內面鬆軟熱辣。. 「砂煲花菇西蘭花扣海參(小)」 有大約6條海參在內,海參爽口彈牙。花菇配上醬汁也好吃。📍樂天經典 尖沙咀加拿芬道20號加拿芬廣場2樓

「星洲黑胡椒螃蟹(大)」

「辣椒螃蟹配炸刀切小饅頭(大)」

「砂煲花菇西蘭花扣海參(小)」
有大約6條海參在內,海參爽口彈牙。花菇配上醬汁也好吃。

📍樂天經典
尖沙咀加拿芬道20號加拿芬廣場2樓
能夠吃是一種福氣,特別倒數聖誕階段,作為零售行業的打工仔,忙到整天翻天覆地,不能好好地進食一餐。難得這天晚上相約了爸爸,就決定放下工作,放下煩惱,享受一頓晚餐。知道爸爸喜歡偏中式的派系,今天特意帶他來到尖沙咀這間樂天經典,他並不是一間中菜,而是加入了星加坡特色菜系的餐廳,環境光亮乾淨。我們七時入座,未見有太多客人,到七點九左右客人陸續入座,入座率高達七成 。食物選擇非常之多,選擇困難症的我們決定了十分鐘才落單,食物上菜速度快而且熱辣辣,分量適中,性價比適中。每日靚湯,設有四款湯選擇而當中餐廳會選取其中一款湯作為每日靚湯,可供一位用,因為只有我和爸爸的緣故,擔心點一盅就什麼都不用再吃,所以我們只點了一碗每日靚湯。湯的容量不算多,但配料十足用上排骨淆製,有乾貝,豬肚,瘦肉等等,清甜滋潤。鍋香豆腐蝦球超喜歡豆腐製品的我點了這個份量不少的豆腐鍋。炸滑豆腐上幾隻超大牙的大蝦球,海鮮的清甜令人有驚喜!炸豆腐外層的炸漿,豆腐做到真正外脆內滑。阿婆苦瓜炒蛋未踏入吃苦瓜的階段,但知道爸爸喜歡吃,所以點了苦瓜炒蛋,淺嚐了一片苦瓜後就停不了口,沒有認知中苦,反而充滿金香,而且非常爽口,炒蛋香滑。老鼠粉煲相信
每日靚湯,設有四款湯選擇
用上排骨淆製,有乾貝,豬肚,瘦肉等等,清甜滋潤。
鍋香豆腐蝦球
超喜歡豆腐製品的我點了這個份量不少的豆腐鍋。

阿婆苦瓜炒蛋

老鼠粉煲
相信這是星加坡的其中一樣特色菜,老鼠粉即是銀針粉,加入了些蔬菜海鮮一同煮製,重點是老鼠粉煲上桌後,員工會為你加入鹹魚香的汁

這是重點,令整個粉煲但有一點酸味,但卻開胃,銀針粉香滑,懷念以前的味道。

2019-10-23
中菜食得多,今日特別同朋友嚟食下南洋風味嘅中菜,打開餐牌見到餸菜嘅款式,感覺好特別,好期待🥰🥰招牌扣肉包🌮🌮呢個對女性來講絕對係非常邪惡,但係實在忍唔住口,好在呢度係每一片咁叫,所以我哋每人只係一片,咬入口,扣肉味道濃郁,肥瘦適中,加埋個包一齊食,令你覺得無咁油膩,真係好想食多一片啊酥炸豬肉蝦棗😍😍見到係廚師推薦梗係試吓啦,裏面係一啲豬肉再加鮮蝦做餡料,鬆脆可口,好特別香酥南乳五花肉😋😋呢款真係好好味,南乳味好香好惹味,而五花肉亦都絕對唔油膩,邊飲邊食最正古早魚香老鼠粉👍🏼👍🏼佢嘅老鼠粉其實同我地嘅銀針粉一樣, 不過煮法好特別, 嚟到除咗個煲之外, 仲會有一個小小嘅碟裝住魚檸檬桔仔水, 侍應會問你加唔加哂落去, 我哋選擇加晒,加左之後會幫我地將煲內嘅雞蛋同桔仔水一齊攪勻,跟住就可以食啦,食物味道好特別可能係有檸檬, 所以你會感覺到有少少檸檬嘅酸味, 又有鹹魚嘅鹹香, 特別開胃,而且材料都好豐富, 例如鮮蝦, 香菇, 椰菜等等, 真係既醒胃又好味,必食之選

招牌扣肉包🌮🌮

酥炸豬肉蝦棗😍😍

香酥南乳五花肉😋😋

古早魚香老鼠粉👍🏼👍🏼

自從之前在新加坡吃過黑胡椒炒蟹後一直念念不忘, 聽說在新加坡有名的樂天集團原來在香港也有分店, 也有黑胡椒炒蟹, 就決定來吃吃看!到餐廳門口, 店員很有禮貌,很快安排入坐, 餐廳裝修格調高, 坐得很舒服, 環境真的不錯! 坐下就先送來茶和小食滷花生和栗子, 花生滷過很入味, 而且不會熱氣! 栗子也很香甜!有小圍巾以食蟹之用。很快,主菜就送來了!星洲黑胡椒螃蟹 蟹很大隻,很爆肉, 小心撥開蟹殼, 蟹肉多到貼著蟹殼, 蟹肉很新鮮,吃得出一絲絲的質感, 蟹肉超鮮甜, 黑胡椒味也足,十分惹味!手剁鹹蛋馬蹄蒸肉餅 瘦肉和肥肉約7:3比例, 手剁肉和機器絞完全不一樣的口感, 配上醬油後, 肉餅味道帶微甜, 入口順滑沒有筋, 鹹蛋黃起沙又不會死咸, 馬蹄大小適中,增加了口感﹐ 真是上等的肉餅, 價錢不貴, 必食推介!馬來風光 蔬菜今天選了馬來風光, 是用馬來特製醬炒通菜, 意外的好味! 通菜新鮮, 馬來特製醬很惹味,帶小辣, 很好配飯!
自從之前在新加坡吃過黑胡椒炒蟹後一直念念不忘,
聽說在新加坡有名的樂天集團原來在香港也有分店,
也有黑胡椒炒蟹,
就決定來吃吃看!

到餐廳門口,
店員很有禮貌,很快安排入坐,
餐廳裝修格調高,
坐得很舒服,
環境真的不錯!

坐下就先送來茶和小食滷花生和栗子,
花生滷過很入味,
而且不會熱氣!
栗子也很香甜!

有小圍巾以食蟹之用。

很快,主菜就送來了!

星洲黑胡椒螃蟹

蟹很大隻,很爆肉,
小心撥開蟹殼,
蟹肉多到貼著蟹殼,
蟹肉很新鮮,吃得出一絲絲的質感,
蟹肉超鮮甜,
黑胡椒味也足,十分惹味!

手剁鹹蛋馬蹄蒸肉餅

瘦肉和肥肉約7:3比例,
手剁肉和機器絞完全不一樣的口感,
配上醬油後,
肉餅味道帶微甜,
入口順滑沒有筋,
鹹蛋黃起沙又不會死咸,
馬蹄大小適中,增加了口感﹐
真是上等的肉餅,
價錢不貴,
必食推介!

馬來風光

蔬菜今天選了馬來風光,
是用馬來特製醬炒通菜,
意外的好味!
通菜新鮮,
馬來特製醬很惹味,帶小辣,
很好配飯!
難得有個空閒既Happy Friday🤣搵埋放緊假既女友黎尖沙咀行下街食下野就最好不過☺️適逢朋友介紹呢間中菜幾吸引而且氣氛幾好🤣還掂近近地一於黎撐下枱腳啦☺️👫🍴位於尖沙咀加拿芬廣場既樂天經典喺尖沙咀站B2出口行過黎亦十分方便😆當中亦難得地有兩間同集團旗下既樂天打對台🙊相同旗下卻存在不同的「皇朝」與「經典」風味😋順帶一提星期一至五午市有搞六折優惠確係更抵食呢😆藥材燉走地雞湯以大量中藥食材配合嫩滑肉質走地雞老火熬煮👨🏻‍🍳☺️啖啖湯都濃郁鮮甜之餘😋更有益脾潤肺活血補氣功效😆暖胃又養身☺️🙇🏻‍♂️馬友咸魚雞粒炒飯將特別濃香既馬友咸魚配合嫩滑雞粒煮成既炒飯🤩炒到好香之餘飯亦粒粒企身😋🍚有口感之餘而且十分足料😆🤤金絲麥片蝦球麥皮同蝦夾埋竟然出奇地合拍!🤩蝦新鮮大大隻啖啖肉🦐結實夠哂彈牙之餘😋配上麥片一齊炸香🤤食落充滿口感又帶有麥香🤤十分得意又叫好😋🤪必食!😆特選溏心皮蛋秘制醬汁夠哂開胃之餘😋營造出溏心效果既皮蛋更係難得一見😆做開胃菜一流😋阿婆苦瓜炒蛋一片片均勻既苦瓜片食落唔會有渣之餘☺️回甘既苦瓜片配合嫩滑炒蛋亦食出啖啖甘香🤤😋
難得有個空閒既Happy Friday🤣

一片片均勻既苦瓜片食落唔會有渣之餘☺️
回甘既苦瓜片配合嫩滑炒蛋亦食出啖啖甘香🤤😋

2019-10-25
2019-11-02 18 瀏覽
今日約咗朋友收工後去尖沙咀聚舊,想大家坐得舒服啲,所以就決定中菜,我的朋友對食咁有要求,當然要簡返d特色野俾佢地食啦,記得早前食過樂天經典,佢地係南洋菜同中菜結合,食過都覺得唔錯,於是就再食過。餐廳環境光猛,地方闊落,環境乾淨衛生,唔使同人逼都幾好㗎。喇沙滑雞雞米線 $75呢間餐廳係主打南洋加中菜,咁我地見到有喇沙,我地就想試下呢個喇沙,碗喇沙好有椰香,又唔係 好辣,味道非常之好,d雞又滑,值得一試,仲好大碗。香酥南乳五花肉 $88呢味南乳五花肉,南乳香口,五花肉肥瘦適中, 肉質幾好,不過好似細舊了小小。可以大舊d就低食d。揚州炒飯 (小) $88呢個炒飯,雖然係(小),不過都幾大碟,佢用的蝦都好大隻,叉燒粒都幾有咬口,炒飯又夠鑊氣。蒜香海蜇頭 $78海蜇頭又係好少見,難得呢度有,當然要試下,海蜇頭比一般海蜇爽口, 佢個底汁調教得幾好又有蒜香味,又有少少華梅香味。薑蔥爆生魚片 (中) $177呢味餸出面又係好少見,難得呢度有所以就試下,生魚片處理得幾好,魚片已起骨又唔會太林,薑蔥爆得好香,好食完啲生魚片,仲要食埋啲蔥同洋蔥。白胡椒豬肚湯 $178( 一盅)一盅湯,可以分到5

餐廳環境光猛,地方闊落,環境乾淨衛生,唔使同人逼都幾好㗎。

喇沙滑雞雞米線 $75

香酥南乳五花肉 $88

揚州炒飯 (小) $88

蒜香海蜇頭 $78

薑蔥爆生魚片 (中) $177

白胡椒豬肚湯 $178( 一盅)
一盅湯,可以分到5-6碗湯,個湯的底味濃郁,白胡椒唔會太辣,無蓋過晒d湯味。 見到佢個湯渣入面都幾足料。

菜香鐵板豆腐 (中) $162
呢味餸喺出面又係好少見到,佢哋將舊豆腐放喺燒紅嘅鐵板上面,所以上到碟再隔了好耐,呢味豆腐都係熱辣辣,件豆腐的texture 幾特別,出面無食過,淋淋地又有豆香, 加埋啲肉碎同啲汁去食,非常唔錯。

金銀蛋浸時蔬 (中) $132
估唔到一份中size嘅菜,上到碟係咁鬼大碟,又靚又足料。

總結: 呢間餐廳的菜好有特色,好多菜出面都食唔到,想食特色野的人一定要試下。

• 菜香鐵板豆腐
2019-10-31 30 瀏覽
尖沙咀美食多,近來很多朋友愛吃蟹,我喜歡刺激一點,所以決左試試金牌脆皮燒雞燒得皮香脆酸甜鱸魚片(小)鱸魚片無腥味,炸得外脆內嫩,配合酸甜汁更滋味金銀蛋菠菜菠菜香嫩,鹹蛋惹味排骨王厚切排骨肉厚,肉淋夠鬆化,酸酸甜甜好醒胃招牌扣肉包扣肉半肥瘦啖啖肉,包香甜鬆軟,包著食油香四溢黑胡椒蟹(中)蟹肉多肉夠大隻,胡椒令蟹提鮮,味道不會太辣,不嗆喉,滿口黑椒香三色桂花斑蘭斑糕賣相吸引,斑蘭清香,桂花杞子夠清新,椰汁香,清甜

金牌脆皮燒雞燒得皮香脆

酸甜鱸魚片(小)
鱸魚片無腥味,炸得外脆內嫩,配合酸甜汁更滋味

金銀蛋菠菜
菠菜香嫩,鹹蛋惹味

排骨王
厚切排骨肉厚,肉淋夠鬆化,酸酸甜甜好醒胃

招牌扣肉包
扣肉半肥瘦啖啖肉,包香甜鬆軟,包著食油香四溢

黑胡椒蟹(中)

2019-10-31 19 瀏覽
經典嘅新加坡美食來襲香港,一家人食飯點可以唔揀佢。呢度嘅裝修一隻比我嘅感覺都係適合一家人食飯、有時去到啲餐廳佢個感覺比較暗屋企人都唔係好鍾意。呢度嘅餐牌都幾多唔同嘅嘢食然後亦都見到佢夜晚會有個夜貓優惠,真係幾抵喎。青芥末蝦球,Wasabi調製的醬料鋪滿整隻大蝦,非常香口。黃金鹹蛋蝦球,這一款是用鹹蛋將加上麵粉炒製成的蝦球,賣相十足又金黃色,令到食指大動。呢度嘅海鮮真係幾新鮮、真係好鍾意佢嘅鹹蛋黃蝦,味道係我全餐最愛嘅。乾貝朗菜膽燉竹笙燉湯,元貝,加上大量豬內大家白菜燉制的竹笙湯非常清潤可囗。另外蝦醬通菜都唔錯還點了三客素菜:分別是酸辣素羹,南乳羅漢素菜煲,南乳醬料加上多款的時菜和雲耳,亦是唔錯的選擇。滑子茹炒麵缐,放款的顧慮和炒香的麵線,是唔錯的主食。
經典嘅新加坡美食來襲香港,一家人食飯點可以唔揀佢。

2019-10-31 19 瀏覽
南洋菜有特式,近來蟹成為大熱,決左食胡椒蟹招牌扣肉包扣肉每件半肥瘦,厚身啖啖肉,用香軟包包著食,口感更好,油香四溢金牌脆皮燒雞皮燒得香脆,半隻份量都不少,多肉酸甜鱸魚片(小)鱸魚片無腥味,炸得外脆內嫩,配合酸甜汁更滋味三色桂花斑蘭斑三隻色賣相吸引,椰汁香,斑蘭清香,桂花杞子夠清新,清新好味排骨王(小)厚切豬扒肉淋又入味,酸酸甜甜好送飯黑胡椒蟹(中)蟹肉大隻有份量,多肉又肉質甜,配上黑胡椒令蟹提鮮,不會太辣,滿口椒香環境舒適,乾淨企理,職員有禮,下次會再來
南洋菜有特式,近來蟹成為大熱,決左食胡椒蟹

招牌扣肉包

金牌脆皮燒雞
皮燒得香脆,半隻份量都不少,多肉

酸甜鱸魚片(小)
鱸魚片無腥味,炸得外脆內嫩,配合酸甜汁更滋味

三色桂花斑蘭斑
三隻色賣相吸引,椰汁香,斑蘭清香,桂花杞子夠清新,清新好味

排骨王(小)
厚切豬扒肉淋又入味,酸酸甜甜好送飯

黑胡椒蟹(中)

環境舒適,乾淨企理,職員有禮,下次會再來
  • 招牌扣肉包
2019-10-31 14 瀏覽
今晚約咗長輩食飯,搵咗間地點方便又坐得舒服嘅餐廳。我哋早去到,成間舖都冇乜人。點了一個湯,淮山杞子螺頭湯,每人有兩碗,味道幾鮮甜。鍋香豆腐蝦球煲好食,豆腐先煎香再煮,口感一流,蝦球爽口彈牙,成個餸都幾好食!之後再叫咗另一個蝦球嘅餸:麥片蝦球。呢個配搭好新鮮,未試過咁食,但估唔到又幾好味,脆脆地咁樣!三色蒸水蛋面頭鋪左好多鹹蛋黃,我哋個個都好鍾意!!之後要咗碗海鮮米線,米線好滑,不過湯底味道比較淡。甜品係三色桂花斑蘭糕桂花嗰層口感最豐富,入面有好多杞子肉大家都覺得今餐整體食物都唔錯,性價比幾高,下次可以再試下呢度嘅海鮮菜式!
今晚約咗長輩食飯,搵咗間地點方便又坐得舒服嘅餐廳。

我哋早去到,成間舖都冇乜人。

點了一個湯,淮山杞子螺頭湯,每人有兩碗,味道幾鮮甜。

之後再叫咗另一個蝦球嘅餸:麥片蝦球。

呢個配搭好新鮮,未試過咁食,但估唔到又幾好味,脆脆地咁樣!

三色蒸水蛋面頭鋪左好多鹹蛋黃,我哋個個都好鍾意!!

之後要咗碗海鮮米線,米線好滑,不過湯底味道比較淡。

甜品係三色桂花斑蘭糕

桂花嗰層口感最豐富,入面有好多杞子肉

2019-10-15
  • 淮山杞子鮮螺頭湯
2019-10-31 24 瀏覽
傳統嘅中菜食得多,有時都想試啲新嘢!今次就去咗樂天經典食南洋風味嘅中菜,估唔到選擇都幾多而且都幾啱我哋口味。地方亦都好闊落,坐得好舒服。餐前小食都整得好食。花生同栗子都好淋好入味。我哋先要咗個海蜇頭做小食,調味辣辣地、酸酸地咁㗎,幾開胃!跟住我哋要咗個麥皮蝦球,必食推介呀,口感好特別,好好食!蝦球新鮮、爽口!跟住我哋要左半隻脆皮燒雞,皮脆肉嫩,而且調味都好好食!如果食得辣嘅人,仲可以點小小辣汁,更加惹味啊!主食叫咗海鮮王炒飯,雖然我地點細size,但係份量已經好多!個飯炒得唔錯,好乾身,好足料!之後叫咗飲品同甜品。檸檬薏米水清清地,可以消滯。椰子西米露一碗得兩粒,唔夠喉呀呢度食嘢環境唔錯,下次一大班朋友可以嚟呢度開餐。

餐前小食都整得好食。花生同栗子都好淋好入味。

我哋先要咗個海蜇頭做小食,調味辣辣地、酸酸地咁㗎,幾開胃!

個飯炒得唔錯,好乾身,好足料!

之後叫咗飲品同甜品

檸檬薏米水清清地,可以消滯。

椰子西米露一碗得兩粒,唔夠喉呀

呢度食嘢環境唔錯,下次一大班朋友可以嚟呢度開餐。
  • 金牌脆皮燒雞
  • 海鮮皇炒飯
  • 前菜
  • 椰子西米露湯丸
  • 蒜香紅海蜇頭
  • 金絲麥片蝦球
2019-10-30 13 瀏覽
餐廳座位好寬闊,我地被安排一半卡位😊最鍾意餐廳既菜式有細/中/大3個份量俾大家揀,就算人少少都可以試多一兩款,好欣賞👍蟹🦀:我地一家都鍾意食,點左2款,細portion - 黑胡椒蟹&黃金焗蟹!兩款蟹既煮法完全唔同,黑胡椒好香口,味道較刺激;黃金即係用咸蛋黃焗,食到沙沙蛋黃,好入味。細份量既肉蟹都有1斤重,蟹身分開左4舊,加埋大細蟹鉗各2件,4個人分岩岩好😋蟹肉非常新鮮,而且廚師預先將硬硬既蟹殼扑左幾下,蟹肉易拆又入味,細心👍兩種煮法各有特式,小妹較喜歡黃金焗,除左咸蛋黃惹味,仲會食到蟹肉既鮮味🥰餐廳仲好窩心,預備左即棄圍裙同手套湯🥣:白胡椒排骨豬肚湯,見到menu話補氣活血,同埋祛濕,即係叫黎試下,一盎可以3-5人。睇佢細細煲,估唔到肥嘟嘟既身形可分到8小碗。白胡椒唔算好濃,但飲完有種回甘,可一試菜香鐵板豆腐:家人覺得好好食,豆腐外脆內滑,配埋肉碎醬汁,加埋底層既蛋漿一齊食,推介😋馬來風光空心菜:微辣,重口味左小小,配飯吃就剛好咸魚雞粒炒飯:好驚喜呀,好多時都食唔到咸魚,今次有喇🤤雞粒好嫩滑,炒飯亦好乾身唔多油,大大碟,份量十足,飽飽

餐廳仲好窩心,預備左即棄圍裙同手套

馬來風光空心菜:微辣,重口味左小小,配飯吃就剛好

2019-10-30 115 瀏覽
在可以選擇食物的情況下,年輕人大多都不會特意去吃中菜,除非是和長輩有聚會,才會讓他們選擇中菜,說是遷就他們也好,什麼也好。這次我還真的特意去選擇中菜,全因自己真的很久沒有吃了,一早已經預訂了「樂天經典」的位子。裝潢簡約之餘也不失華麗,喜歡金色和藍色的組合。餐牌有太多頁數,不能盡錄,不過價錢好像都不便宜,畢竟在尖沙咀這個地段。也是差不多了。很多時候和長輩到中菜廳吃晚飯都會吃到燒雞這道菜式,雖然只是雞肉,卻聽人說看似愈容易弄的菜式實際上愈難弄。這裡的燒雞也算是不錯,外皮有足夠的鹹味,雞肉也嫩滑非常,只是整體來說略嫌油膩。沙拉排骨是朋友點的,好像跟我想像中的沙拉排骨有很大的出入,沙拉醬佈滿整份沙拉骨,沙拉骨的口感非常像肉餅😂偏向軟身,還以為應該是硬身的。黃金蝦球是很多中菜廳或大排擋都有的食物,不得不承認,我自己幾乎每次到中菜廳都會點的這裡的黃金蝦球也有著很高的質素!鹹蛋黃佈滿全部蝦球,呈現流沙的狀態,滋味十足。而且廚房亦細心的為我們剝了蝦殻,好讓我們吃的時候能更直接的感受到那份美味。餐廳除了一大碗羹那些湯品款式來分給大枱外,原來還有「一人一碗」的形式。點了一款「是日靚湯」,事先並不知道是菜膽

裝潢簡約之餘也不失華麗,喜歡金色和藍色的組合。

沙拉排骨

黃金蝦球

餐廳除了一大碗羹那些湯品款式來分給大枱外,原來還有「一人一碗」的形式。點了一款「是日靚湯」,事先並不知道是菜膽瘦肉湯,喝進口又感覺挺好的,可以跟平時母親在家弄的湯品媲美~只是略嫌油膩,這方面做得好一點就可以了。
是日靚湯

咕嚕肉也是我挺喜歡的中式食物之一,在這裡當然都有這道菜式,只是驟看好像洋蔥的數量比咕嚕肉還要多😅荔枝清甜爽滑,想不到已經過了夏天的全盛時期,荔枝的質素仍能保持。咕嚕肉則有點兒脆身,肉質結實,醬汁酸酸的頗開胃。
荔枝咕嚕肉

這款三色桂花斑蘭糕想必是這裡的「獨家」甜品,在其他食店不會有這一款。三色分別就是椰汁糕、班蘭糕和桂花糕,椰汁糕很清甜,我一向都很喜歡吃,桂花糕也是,很有中式的味道
班蘭糕的班蘭味則稍微欠缺。
三色桂花斑蘭糕

楊枝甘露是餐廳有名的甜品,即管試試吧。外形明顯比平時那些甜品店和中菜廳的楊枝甘露花了更多的心思,不過整體來說芒果味偏酸,西米軟軟的,好吃。
楊枝甘露
黃金蝦球
是日靚湯
荔枝咕嚕肉
三色桂花斑蘭糕
2019-10-22 52 瀏覽
中午跟朋友在樂天經典用膳,這裡環境清靜、座位闊落舒適,難得在尖沙咀有這樣一個在平日午膳時間能夠不衝忙適合坐耐一點跟朋友聊天的好地方。我們點了胡椒蟹和另三樣前菜小菜,都好味。主要想說說胡椒蟹,如果上菜時可以把大大的蟹鉗蟹腳的殼扑得再碎一點會更好。因為我那位吃慣蟹的朋友,在剝蟹殼時,受傷流血了。幸好店內有藥水膠布提供。除了胡椒蟹,經理推介的老鼠粉都好好味,比較大碟,兩人吃不下全部,三至四人來吃就差不多。

胡椒蟹
2019-10-14
胡椒蟹
  • 黑胡椒蟹
認識樂天是由它的七彩小籠包開始的,後來發覺它的粵菜也同樣出色,每次都大飽口腹,盡慶而歸。內堂小偏廳大圓桌,三代同席無難度,配以桃紅色餐椅,分外優雅。三五知己或情侶夫妻的小卡座,設計簡潔,整齊舒適。金牌脆皮燒雞 $178 半隻,脆皮獨特的香味在口腔久久不散,用齒頰留香來形容不為過,小妹一向對燒雞興趣不大,今趟也為之動容。酥炸豬肉蝦棗 $72,傳統潮州菜餚,家中老爺大愛,皆因潮州人也……😁😁。外皮酥香,肉饀鬆軟,味道豐富,沾一下帶甜的醬汁,味道吸引。雙菇扒西蘭花 $108,素菜一客,西蘭花爽口,冬菇香味強烈軟腍,雜菌吸滿醬汁,好味道。臘味炒飯 $92,臘腸、蔥花、蛋粒,濕潤度適中;飯粒分明,上色平均,味道很好,高質炒飯。楊枝金露 $38,奶昔般的湯底,軟線幼滑,飯後甜一甜,心情都特別好 😁😁樂天是小妹甚為喜愛的中菜館,久不久都會到此一聚,每次都滿足滿意🥳💖😋🥰😍

三五知己或情侶夫妻的小卡座,設計簡潔,整齊舒適。