心血來潮,同💁🏻‍♂️去尖沙咀食中菜,睇開我嘅人都知道我對服務態度同環境都有啲要求,如果我係有比適當嘅價錢嘅話我認為服務質素同環境要相對上合適依間係我心目中來講,佢無論服務又好環境友好冷氣又好都做得非常之好,最重要係食物質素都幾好,價錢又唔會非常之貴,CP值高店員做嘢快,有禮貌,今次我哋叫咗個燉湯,本身諗住會唔會係茶餐廳嗰啲好希嘅湯,因為都成$55一位,點知原來係咁有心整嘅燉湯,佢個雞非常之嫩,連啲骨都煲到林晒,入面仲有北氏黨參等等,又唔會非常油,好飲見到個個人都叫脆皮雞,我哋又叫,皮脆肉嫩,加埋個酸酸甜甜嘅醬汁有啲泰國feel,幾好食💁🏻‍♂️最欣賞係個鐵板豆腐,個豆腐個人認為篇重口味,汁有啲似酸辣湯嗰啲,有啲肉有啲蛋不過非常之適合送飯,同埋上枱嘅時候熱辣辣都幾好食我自己比較喜歡嘅係個燉湯,因為街邊嘅燉湯冇咁多了收費都一樣,所以覺得好抵食😂😂😂總括嚟講,如果有多啲人多啲朋友或者一家人來講想慢慢食餐飯,依度冇而係一個非常之好嘅選擇

• 藥材雞湯
  • 菜香鐵板豆腐
喺炎熱嘅夏天入面,一間餐廳要好坐冷氣夠對於我來講係非常之重要,喺出面暴曬左全日之後,我哋嚟到食呢間中菜,餐廳位置非常之方便,喺條大街嘅樓上鋪不得不讚嘅係有入門口個一刻開始,店員嘅態度都非常之良好同埋有禮貌,呢一點唔係好多間餐廳都做到,尤其是係咁多旅客嘅旺區入面,加上餐廳冷氣非常之足夠如果行街行咗一日又想慢慢食吓野嘅人依度非常之啱首先我哋叫咗個頭盤,我哋叫咗個炸美人魚,店員輕微介紹咗一下話依啲魚仔全部都有新加坡運到,食落去辣辣地甜甜地非常之開胃,加上價錢都唔貴,喺尖沙咀你講一個頭盤$58絕對係正常,加上係要坐得舒服同冷氣㗎喎上網見到好多人推薦食櫻花蝦四季豆,我哋都叫左,四季豆炒得剛剛好唔會太過林太過硬,係有咬口嘅加上櫻花蝦同埋菜譜,調味剛剛好,唔會太過油膩,好食由於本人都鍾意食蟹,今次叫咗個最細嘅胡椒蟹,依間店舖非常之細心俾咗條圍裙同埋手套同埋蟹鉗我哋方便用餐胡椒蟹我哋帶最細嗰隻大概一斤到,呢度都幾大隻本身廚師已經博瑞左啲殼,令到啲蟹肉可以吸收啲胡椒嘅汁,辣辣地好惹味,不過我認為兩個人食細嘅就夠如果多啲人嘅話要叫更加大隻最後叫咗杯凍飲清洗下口腔 ,不過啲杯凍飲坦白來講就好普通,你可以唔需

胡椒蟹我哋帶最細嗰隻大概一斤到,呢度都幾大隻

最後叫咗杯凍飲清洗下口腔 ,不過啲杯凍飲坦白來講就好普通,你可以唔需要叫😂😂

不過依間餐廳嘅地點環境食物質素服務態度都非常之好,尖沙咀來講係非常之值得食嘅,如果想食中菜嘅話
  • 黑胡椒蟹
  • 脆醬美人魚
  • 櫻花蝦四季豆
2019-07-27 36 瀏覽
星期一到五 lunch 有折,但我和老婆星期六黎,主要是上海菜,無set, 要單點,食物算可以,小龍包可以一試,還是原味好。但service 勁差,態度惡劣,直係要檢討下,這裏消費不算便宜,怎配做飲食集團. 認真的無下次。

2019-07-27
5 分鐘 (堂食)
2019-07-25 56 瀏覽
平時去樂天,都是食隔離個小籠包多,但今次試下南洋Singapore的美食。同朋友約飯,去這種就最好啦,座位比較鬆動。星洲食蟹多,我地都叫咗個招牌龍虎燴。好大個蟹,肉質比較實,仲有蝦,蜆,粉,不過粉浸得太耐,斷好多,好難夾。個枸杞淮山雞湯幾好飲,湯液清澄,湯味濃郁。我鐘意食脆皮雞,層皮真是好脆,比起平時的燒雞皮要好,雞肉不會太柴。朋友話配送的蝦片都幾好食。仲加個新加坡炒通菜,比較特別,是特別的南洋醬炒,配飯幾好。

個枸杞淮山雞湯幾好飲,湯液清澄,湯味濃郁。

仲加個新加坡炒通菜,比較特別,是特別的南洋醬炒,配飯幾好。
2019-07-25 27 瀏覽
呢日放工同咗同事呢附近呢一度食飯!!!呢度地方都幾闊大坐得幾舒服選擇嚟呢度其中一個原因就係因為知道呢度嘅餸有得嗌大中細size,即使我哋兩個人都可以試多幾款菜嘛~~我哋total揀咗三款餸:“客家豆醬黃花魚”HKd$118+10%、“馬來風光(s)”HKd$78+10%同“荔枝咕嚕肉(s)”HKd$95+10%~~用咗豆醬蒸嘅黃花魚比較惹味,魚肉都好滑!!!而馬來風光就係炒通菜,又炒得幾有鑊氣喎xpp最後嚟嘅荔枝咕嚕肉用上身鮮嘅荔枝配以酸甜嘅脆炸肉粒,yumyummmm!!!三個餸都好好餸飯呀, 三扒兩撥就將成碗白飯食清光嚕=D之後見到menu上有甜品,我哋就要咗一份“三色桂花班蘭糕”HKd$45+10%一齊share 一份有六件, 估唔到清甜嘅桂花糕、香滑嘅椰汁糕同清香嘅班蘭糕,三款糕點嘅味道夾埋冇違和之餘仲幾合拍添嗰日我哋冇開到熱茶,反而每人嗌咗杯凍嘅水果茶嚟飲!我飲嘅個杯接骨木花蜜瓜果茶,清清甜甜, 個味都幾夾;)走嘅時候仲見到原來九點後有優惠價嘅宵夜時段添!!!
呢日放工同咗同事呢附近呢一度食飯!!!

呢度地方都幾闊大坐得幾舒服

用咗豆醬蒸嘅黃花魚比較惹味,魚肉都好滑!!!

而馬來風光就係炒通菜,又炒得幾有鑊氣喎xpp

三個餸都好好餸飯呀, 三扒兩撥就將成碗白飯食清光嚕=D

嗰日我哋冇開到熱茶,反而每人嗌咗杯凍嘅水果茶嚟飲!

我飲嘅個杯接骨木花蜜瓜果茶,清清甜甜, 個味都幾夾;)

走嘅時候仲見到原來九點後有優惠價嘅宵夜時段添!!!
最近尖沙咀新開了24小時日本雜貨店,我和朋友行完後,不久就見到大大個樂天經典的廣告牌,朋友說這間是新加坡菜,她在這裡曾經吃過晚飯覺得好食,介紹我到樂天經典品嚐新加坡fusion的特色美食。餐廳裝修雅致,設計時尚帶出高貴,地方寛闊,環境整潔,坐在這裡享受高品質的美食,感覺舒適寫意。餐牌裡有多款特色菜,經典新加坡螃蟹、海鮮、小菜、燉湯、素菜、冷盤小食、甜品等,款款吸引,fusion有特式,很不錯。淮山杞子鮮螺頭湯     $188原煲老火靚湯,有個細火爐熱住,保持溫度,隔了一陣再飲,仍然都是熱辣辣,這個湯不會有油膩感。豐富的滋補湯料包括鮮螺頭、老雞、淮山、杞子、排骨、雞腳、赤肉,清甜可口,滋潤補身,令身體更健康!菜香鐡板豆腐       $108 (S)以熱辣辣的鐵板盛載食物,可以保持熱的溫度,就算慢慢食都不會好快凍。底層是雞蛋皮,盛載著大大件豆腐、香菇、肉碎,豆腐嫩滑,豆味濃厚,配合雞蛋皮、肉碎、香菇一起吃,撈飯一流,醬汁香濃,豆腐幼滑,口感豐富,非常惹味!花菇雲耳蒸鱸魚片    $108 (S)  好厚肉的鱸魚片,魚肉結實,不會淋淋的,魚肉非常新鮮,爽口彈牙,肉質鮮美,與花菇、雲耳、金

淮山杞子鮮螺頭湯     $188

淮山杞子鮮螺頭湯

菜香鐡板豆腐       $108 (S)

菜香鐡板豆腐

花菇雲耳蒸鱸魚片    $108 (S)

好厚肉的鱸魚片,魚肉結實,不會淋淋的,魚肉非常新鮮,爽口彈牙,肉質鮮美,與花菇、雲耳、金針、紅棗味道很配,花菇厚肉爽甜,這碟蒸魚真的美味可口,讚!

花菇雲耳蒸鱸魚片

沙律排骨     $88 (S)

酥脆口感的排骨,肉質鮮嫩,啖啖肉,外脆內嫩,沾上沙律醬,味道更有層次,越食越起勁,很不錯。

沙律排骨

檸檬薏米水     $16

這杯檸檬薏米水味道清新,帶淡淡的檸檬香,飲起來有粒粒薏米,很爽口。它是一杯美容飲品,有美白、消腫、去濕、清熱等功效,好處多多,女士們最適合。
檸檬薏米水
2019-07-24
午餐
菜香鐡板豆腐
花菇雲耳蒸鱸魚片
沙律排骨
檸檬薏米水
2019-07-24 38 瀏覽
今日有個朋友約我嚟到尖沙咀食飯,佢就做法律工作嘅。佢姓余,話佢上司姓毛,人稱 Miss Mo.佢吹水咁講話民間餐廳佢屋企開嘅,所以用咗佢個名,就叫樂天。我去到先所以要等下佢。餐廳D員工都好好服務。坐咗一陣,就睇下菜牌,睇下有咩食,睇下有無咩優惠。原來部分時間嚟食飯好大折扣,下次可以嚟試下宵夜。等了10多分鐘,撥個輪俾佢先,隨即傳來一陣歌聲......"藍藍天空高掛我的夢深海 潛入最深追逐確與眾不同沿途快樂自由陪伴我美夢成真因你讓我到處去碰"呢首係個衰仔嘅首本名曲,佢用嚟做鈴聲。寒暄一番,佢唔駛睇菜牌就點好餸。先嚟一個湯水,響螺湯,非常清甜可口。湯渣都一流。我話好飲,佢話俾埋我飲"又如何!!"炒通菜,鑊氣十足,仍然好青翠,屋企整唔到嘅水準。我話好食,佢話叫多一碟"又如何!!"呢度最招牌嘅燒雞,半隻都唔少野。皮香肉嫩。我話好正,佢話叫打包多半隻翻屋企做宵夜"又如何!!"龍虎燴,非常精彩,食唔停口。我唔敢再講,佢話日日帶我嚟食"又如何!!"我忍唔住話......好啊。最後係甜品,好花心機嘅菜式,3層嘅糕點,椰汁,斑蘭,桂花糕。剩低一塊,我同佢講,兩兄弟最後一塊俾埋你食"又如何!!"
佢吹水咁講話民間餐廳佢屋企開嘅,所以用咗佢個名,就叫樂天。

我去到先所以要等下佢。餐廳D員工都好好服務。

坐咗一陣,就睇下菜牌,睇下有咩食,睇下有無咩優惠。

原來部分時間嚟食飯好大折扣,下次可以嚟試下宵夜。

等了10多分鐘,撥個輪俾佢先,隨即傳來一陣歌聲......
"藍藍天空高掛我的夢
深海 潛入最深追逐確與眾不同
沿途快樂自由陪伴我
美夢成真因你讓我到處去碰"

呢首係個衰仔嘅首本名曲,佢用嚟做鈴聲。
寒暄一番,佢唔駛睇菜牌就點好餸。

先嚟一個湯水,響螺湯,非常清甜可口。湯渣都一流。
我話好飲,佢話俾埋我飲"又如何!!"
炒通菜,鑊氣十足,仍然好青翠,屋企整唔到嘅水準。
我話好食,佢話叫多一碟"又如何!!"
呢度最招牌嘅燒雞,半隻都唔少野。皮香肉嫩。
我話好正,佢話叫打包多半隻翻屋企做宵夜"又如何!!"

龍虎燴,非常精彩,食唔停口。
我唔敢再講,佢話日日帶我嚟食"又如何!!"
我忍唔住話......好啊。

剩低一塊,我同佢講,兩兄弟最後一塊俾埋你食"又如何!!"
2019-07-23 35 瀏覽
今日同屋企人一齊食飯,平時工作繁忙,其實基本上都好少同屋企人食飯。難得大家今日一齊食飯,就食餐好的,我就介紹大家去呢間樂天經典食南洋風味嘅菜式。黃金蝦球 $155 S我一向好鍾意食大大個蝦球,呢度有三種味既蝦球,有辣有唔辣,仲有話Wasabi口味,都幾有新奇。不過蝦球就唔係好大隻,但鹹蛋味都幾濃,所以食落都好好食。酸甜生魚片 $108 S酸甜魚不嬲係我嘅摯愛,嚟到呢度都一定要叫!不過魚片就比較細條,可能係因為嗌咗細版嘅關係。醬汁好濃好稠,小朋友都好喜歡,餸飯一流。砂煲花菇西蘭花扣海參 $297 M同屋企人食飯,當然要叫番少少貴價菜啦,要有返啲名貴嘅菜式,先係一家人食飯既! 海參係我屋企食飯必備既菜,海參預早切好,有大大隻冬菇同大量西蘭花,都唔錯嫁。

黃金蝦球 $155 S

酸甜生魚片 $108 S

砂煲花菇西蘭花扣海參 $297 M

2019-07-18
位於尖沙咀的樂天經典,是一間主打南洋風味的中菜餐館。曾經跟家人品嚐過一次,不論是餐廳的環境和地方,菜式的價格和款式,都適合家人聚餐,所以時日跟其他親友來試試啦。這裡的菜式很客製化,可以選擇大中小的份量,大家族和小家族也適合光顧哦。星洲黑胡椒螃蟹 $468(大)以南洋風味招來客人,新加坡的招牌名菜: 黑胡椒螃蟹,又怎能不試啦!充滿黑胡椒味的大螃蟹,滿佈香濃的胡椒醬,香氣逼人。螃蟹很大一隻,蟹鉗超巨型,蟹肉非常鮮甜,且充滿胡椒的辣嗆味,味道不錯哦。蝦醬雞中翼 $98(小)沒想到這個小版的雞中翼,份量會如此的多呀! 大約有七隻飽滿肥大的雞中翼,慷慨得深得我心。雞中翼炸至脆卜卜的橙黃色,一咬脆香可口,然後肉汁爆發,親友們吃不停口唷。招牌扣肉包 $26/片每次光顧樂天經典,我必定會點選一份招牌扣肉包! 鬆軟可口的白麵包,夾上肥嫩肥膩膩的扣肉,入口油香甘濃,軟熟質感,令人一吃愛上。三色桂花斑蘭糕 $45最後點選一份三色糕,一同分享。有齊桂花,椰子和斑蘭,三種口味,糕品質感彈軟,清新清爽。
位於尖沙咀的樂天經典,是一間主打南洋風味的中菜餐館。

星洲黑胡椒螃蟹 $468(大)

蝦醬雞中翼 $98(小)

招牌扣肉包 $26/片

三色桂花斑蘭糕 $45

2019-07-20
2019-07-22 33 瀏覽
好耐之前係新加坡食胡椒蟹同辣椒蟹,覺得好好食,除左無招牌之外就係樂天,最近比我發現佢係我公司附近尖沙咀開左一間樂天經典,然後就抱住唔會輸既心態去試下上網做左Research都知道食蟹既價錢,本身以為細蟹係手掌咁細隻$3XX,點知黎到既時候係成隻碟咁大架,我仲叫左兩隻,一隻胡椒蟹,另一隻係黃金蟹我先食左黃金蟹,味道同平時係出面食黃金蝦既味道差唔多,胡椒蟹相對香好多,呢到既蟹好大隻又多用,而且餐廳會準備好圍裙同手套比你慢慢嘆除此之外,我地仲叫左其他野食So Far 我覺得呢到既食物質量同服務態度都好值得推介不過4個人食兩隻細蟹都已經好飽,唯有下次再試其他味
除此之外,我地仲叫左其他野食
So Far 我覺得呢到既食物質量同服務態度都好值得推介
不過4個人食兩隻細蟹都已經好飽,唯有下次再試其他味
  • 星洲黑胡椒螃蟹
2019-07-22 42 瀏覽
一早聽過呢間樂天經典,好評甚多,今日帶埋屋企人來呢度食飯。餐廳位置甚多,除左有卡位,仲有唔少大枱,適合聚會,而且雲石枱都好適合打卡menu選擇甚多,除左招牌必食螃蟹,仲有燒雞、海鮮、小菜、粉麵等,價錢有平有貴,視乎點D乜。午市同宵夜時段原來仲有優惠,又幾抵喎,每日中午12時至3時/晚上9點半至凌晨1點,單點餐牌係可以有68折優惠。前菜香片金牌脆皮燒鵝即點即炸,好正,我地點左半隻,雞皮炸到金黃,薄身而且非常香脆。雞肉啖啖肉,而且好香,基本上完全唔油膩,亦都可以配上附上嘅醬汁食用,醬汁酸酸辣辣,特別開胃。伴碟仲有蝦片,好香脆海鮮米線湯跟圖片相符,非常豐富,除左有蝦仁,仲有魚片、豆腐、蟹柳、木耳、蕃茄等。湯頭清甜,完全唔油,米線入口十分滑溜,聲。蝦仁爽口,魚片厚肉、味道唔錯呢大部份小菜分大、中、小份量,幾有彈性,我地點左小份嘅黃金蝦球,一份六件,值得一讚,蝦肉大隻,而且新鮮彈牙,沾滿鹹蛋黃,香氣十足,製作有誠意,只係略嫌價格稍高。金銀蛋菠菜同樣點選小份量,夠哂我地食,呢餐真係十分豐富,人均都唔洗2百蚊。環境坐得舒服,服務都好好,食物有水準,希望下次再來試下招牌蟹!

前菜

香片

2019-07-17 27 瀏覽
樓下有大大個招牌,所以行完街就俾佢吸引到上黎食啦,我六點到黎到唔算好多人,到七點到時已坐無虛席!淮山杞子螺頭湯 $188先食個湯補補先!香螺頭味,好清甜,一小煲份量好多,裝到超過五碗!砂煲花菇西蘭花扣海蔘 $198雖然係小煲,但份量唔少,好多海蔘,仲有幾只大花菇。海蔘同花菇都炆到好稔好入味,個汁有蒜蓉同蠔油香味,但唔會好咸,剛好。海蔘稔得黎唔會爛晒,有咬口。麥皮蝦球$155呢個好好好食!首先,蝦球大只,好爽口。二黎個麥皮脆口,甜甜地,兩者好夾,岩晒唔食得辣既我!聚寶海鮮豆腐$128面頭勁多肉鬆,正!豆腐大大塊,外邊炸左,內裡係好嫩滑既豆腐,用火一路滾住,熱辣辣。用肉鬆夾住食好夾,好食!三色桂花班蘭糕$45桂花糕好大件,一次過可食晒椰汁味、班蘭味同桂花味,甜度剛好,好爽,仲有六舊,抵食!楊枝甘露$38超級濃既芒果醬汁!好好味既一餐!朋友都好滿意!下次想黎食佢個黑椒蟹!

淮山杞子螺頭湯 $188

砂煲花菇西蘭花扣海蔘 $198

海蔘稔得黎唔會爛晒,有咬口。

麥皮蝦球$155
呢個好好好食!

聚寶海鮮豆腐$128

三色桂花班蘭糕$45

楊枝甘露$38
超級濃既芒果醬汁!

好好味既一餐!朋友都好滿意!下次想黎食佢個黑椒蟹!

屋企人中意食中菜,所以帶左佢地黎呢度!淮山杞子螺頭湯$188先先叫左個螺頭湯,佢話一煲夠三至四人飲,我就覺得五,六人飲都無問題!裝到成六碗出黎,仲有一大碟渣!個湯好清甜,滋陰養顏!金牌脆皮燒雞 半只$178燒雞皮薄,脆口!雞肉就好嫩滑,似醃過,有少少味。點埋個酸酸地既醬汁更和味!個皮可以用晶瑩剔透去形容,無物肥膏南乳香酥五花肉 $88平時好少食,覺得佢幾特別!好香南乳味,充滿住每一吋肉!五花肉唔算好肥,廋得黎好稔,又脆脆地,幾好食!招牌扣肉包$26/@ 呢度4個我見好多枱客都有叫,雖然有可能食唔晒,但都忍唔住就叫左份!個包好鬆軟!腩肉多汁,好稔,扣肉無得頂!有啲五香粉既味道,唔算太咸,夾住生菜同包食好唔錯,啲汁滲晒落菜同包度,正!豆豉鯪魚炒油麥菜 S $78油麥菜好爽口,每一啖都有豆豉鯪魚既肉同香味!絕配!三色桂花斑蘭糕 $45好有心思,分左三層,擺都擺得特別靚!唔算好甜,爽口,好香桂花味,但食落又有斑蘭同椰汁味,凍凍的,好岩夏天食!呢個好抵食,大大碟先$45!值得推薦大家黎的餐廳!仲有一特別之處係佢既送可因應食量同人數而自選大中細唔錯!
屋企人中意食中菜,所以帶左佢地黎呢度!

淮山杞子螺頭湯$188

個湯好清甜,滋陰養顏!

金牌脆皮燒雞 半只$178

個皮可以用晶瑩剔透去形容,無物肥膏

南乳香酥五花肉 $88
平時好少食,覺得佢幾特別!

招牌扣肉包$26/@ 呢度4個
我見好多枱客都有叫,雖然有可能食唔晒,但都忍唔住就叫左份!

個包好鬆軟!

豆豉鯪魚炒油麥菜 S $78
油麥菜好爽口,每一啖都有豆豉鯪魚既肉同香味!絕配!

三色桂花斑蘭糕 $45
好有心思,分左三層,擺都擺得特別靚!
呢個好抵食,大大碟先$45!

值得推薦大家黎的餐廳!
仲有一特別之處係佢既送可因應食量同人數而自選大中細
唔錯!

2019-07-08 208 瀏覽
星期六一大早,沒有訓個自然醒,因為中女太多事要做!去完銀行又做完個facial,已經接近2點,早餐都未食,餓到暈。就係Facial隔離加拿芬廣場食野。誰知朋友去錯地方,樂天皇朝變了樂天經典,錯有錯著,亦懶得再行。   錯有錯著卻有大驚喜,樂天經典竟然午市及宵夜時段,單點餐牌68折。真心抵食!因為真心餓,完全將午飯當晚飯食。   我要食飯的感覺強烈,點的揚州炒飯炒得乾身,叉燒、蛋絲、葱、蝦仁等配料亦足,好好食!    送飯必點的荔枝咕嚕肉,很有水準!加入了荔枝代替菠蘿,有荔枝的香甜,加上肉一啲都唔肥,炸得香口配上甜酸汁,我差不多一個人食晒成碟!   薑蔥爆生魚片夠鑊氣,炒得好香,生魚片爽脆又夠肉厚,入口啖啖肉。外加了一個金銀蛋浸時蔬,份量頗多,不失為一個健康之選。   不得不推介蒜香紅海蜇頭,那個醋汁酸酸甜甜好清新,晶瑩爽脆的海蜇頭浸係入面,好醒胃!檸檬薏米水都好足料,好好飲!   兩個人食四個菜好似有點誇張,但因為呢度好貼心,有大份同細份揀,所以基本上我地都食得晒!仲留位食甜品。   楊枝甘露同椰汁西米湯丸都好好食,我尤其鍾意椰汁好香,湯丸粉皮好軟糯,而且有爆漿的黑芝麻。   再點埋

再點埋個三色桂花斑蘭糕,估唔到有咁多件,而且件件都扎實,層次分明,食落有杞子香,又有椰汁香,呢個午餐食得好豐富,飽到連晚飯都唔使食!直接睇戲直落先返屋企。

很多人話連鎖乜乜乜,但其實連鎖的好處係食物水準有保證,而且服務好環境又坐得舒服,我地食到最後一刻,臨落場前啲侍應都係好好服務,真係值得大讚!

2019-06-22
  • 楊枝甘露,
  • 椰汁西米湯丸,
  • 三色桂花斑蘭糕
2019-07-04 2566 瀏覽
週末放假約咗老朋友晚飯聚舊, 當然要搵間有質素又坐得舒適嘅食店啦, 這間尖沙咀加拿分道樂天經典就最合適不過。主打廣東菜、 新加坡菜嘅樂天經典跟隔離同系樂天皇朝的上海菜食法不一樣,口味更迎合大眾,加上這店的裝修高雅堂皇, 雲石效果的枱配上木色座位, 寬敞的間隔,令人 進餐時倍感輕鬆自在。廣東菜、新加坡菜的餐單款式甚多, 加上圖片賣相吸引, 不其然多叫了幾碟餸。先來招牌菜必吃首選之一, 黃金焗螃蟹, 點了中size份量, 這隻經典新加坡螃蟹估計有斤幾重, 價錢HK368元 絕對超值, 加上蟹肉新鮮鮮甜, 配上陣陣香氣撲鼻嘅鹹蛋香味, 絕對是色香味俱全,CP值其高。跟著古法清蒸黃魚,每份HK$118, 肉質鮮甜、口感香滑,食黃花魚絕對以清蒸為最正確的烹調方法。之後砂煲花菇西蘭花扣海參,HK$198, 雖然是細份量,但三個人食絕對可要飽肚。 味道方面,海參入口即化, 而冬菇味道香濃, 西蘭花滲滿了海參和冬菇的味道,非常入味爽口。燉湯點了個淮山杞子鮮螺頭湯,大大盎只係HK$188 , 材料豐盛,除了鮮螺頭,也有淮山、杞子、排骨、赤肉、老雞和雞腳, 夠曬營養,入口溫和滋潤,每人可飲到兩大碗,加上湯

黃金焗螃蟹

古法清蒸黃魚

砂煲花菇西蘭花扣海參

燉湯點了個淮山杞子鮮螺頭湯,大大盎只係HK$188 , 材料豐盛,除了鮮螺頭,也有淮山、杞子、排骨、赤肉、老雞和雞腳, 夠曬營養,入口溫和滋潤,每人可飲到兩大碗,加上湯渣食落也非常美味, 滿足到瀉。

淮山杞子鮮螺頭湯

最後來個臘味炒飯, 香口味濃, 飯粒粒分明,濕濕地食入口又特別惹味,口感嫩滑美味。

臘味炒飯

原來呢度的甜品好有水準, 叫了楊枝甘露, 香甜又滑, 比起一些著名的糖水店的更好味,好滿足。

楊枝甘露

2019-06-29
5 分鐘 (堂食)
黃金焗螃蟹
古法清蒸黃魚