2014-01-20
和兩位同事去機利文新街找地方吃lunch, 到處都要等位, 結果揀左等蛇竇 (兩位跟我同齡的同事竟然不知蛇竇的典故, 又一個「我以為係common sense但原來一D都唔common」的例子)在門外L字型排隊等位, 齊人入座, 餐廳裡有幾多個位就入幾多人。結果我們一行3人應該等了約20分鐘左右吧~ 也OK la被安排坐在樓上。我想叫滑蛋蝦仁飯但蝦仁剛好賣晒, 結果叫了揚州炒飯 ($32) 加多杯熱奶茶 ($15)炒飯夠乾身, 幾有鑊氣, 稍稍加D甜豉油幾開胃, 唔使一陣就清左碟 (但可能因為太餓和食得太快, 吃飽後有點胃痛)不過杯奶茶... 喝了一口, 真係忍唔住鬧左出聲!色淡唔在講, 仲要係冇.茶.味!覺得似飲水多D!好明顯係因為茶袋裡的茶葉被翻沖翻沖又翻沖了多次所致!堅救命!所以飲了一口, 原封不動放在枱面, 寧願食飽再出去買野飲好過!記得第一次到訪蛇竇, 對佢既滑蛋飯印象好深, 好彩今次揚州炒飯味道都不錯; 但身為蛇竇即港式茶餐廳一類, 杯奶茶咁既質素真係完全講唔通。下次都係齋吃飯算了。
被安排坐在樓上。我想叫滑蛋蝦仁飯但蝦仁剛好賣晒, 結果叫了揚州炒飯 ($32) 加多杯熱奶茶 ($15) 炒飯夠乾身, 幾有鑊氣, 稍稍加D甜豉油幾開胃, 唔使一陣就清左碟 (但可能因為太餓和食得太快, 吃飽後有點胃痛)
不過杯奶茶... 喝了一口, 真係忍唔住鬧左出聲! 色淡唔在講, 仲要係冇.茶.味!覺得似飲水多D!好明顯係因為茶袋裡的茶葉被翻沖翻沖又翻沖了多次所致!堅救命!所以飲了一口, 原封不動放在枱面, 寧願食飽再出去買野飲好過!