2018-11-30 67 瀏覽
青衣城內有間木系牆身用綠油油「Green·素食」的餐廳 以健康素食為主 最近餐廳推出星期一至四「海鮮、牛肉、炸雞、韓式火鍋任飲任食」90分鐘自助晚餐 宜家做緊秋日試食價$188 好似好吸引 一於試試韓式素食料理自助餐🍽甫入座位 熱情既店員會比張「點餐紙」任食既項目包括混醬炸雞、火鍋湯底及配料 當然有加錢追加飲品 甜品 海鮮 美食既部品 但我個人覺得出面自助區既食物都足夠 所以無特別追加兩個一人可以挑選一個火鍋款式: 人蔘雞鍋/海鮮部隊鍋 我就簡左後者 部隊鍋好足料 有海鮮 午餐肉 年糕 公仔麵 豆腐 蔬菜 也可以挑選湯底 番茄韓醬湯加上邪惡半溶既芝士 正🤘🏻☺韓式炸雞🍗炸雞任點任食 係炸雞醬料配料區有6款選擇任你混醬 炸雞好大件 即點即炸 件件都熱辣辣 雞皮炸得酥脆香口 雞肉出奇地嫩滑 仲有肉汁🤤 估唔到素食店既炸雞都咁有水準其中一款的青檸蜜糖醬就最討好 點係炸雞上多一份清新 味道酸酸甜甜為炸雞減去膩感🍗不過眼闊肚窄 加上仲有好多選擇 我地都只係敢嗌一人兩件 食完再食其他野火鍋配料包左3款肉類 都係任點任食 可以滿足到食肉獸既「肉望」肉類分別係雞柳 特選牛肉同黑毛豬 雞柳切得薄薄 較易

甫入座位 熱情既店員會比張「點餐紙」任食既項目包括混醬炸雞火鍋湯底及配料 當然有加錢追加飲品 甜品 海鮮 美食既部品 但我個人覺得出面自助區既食物都足夠 所以無特別追加
韓式炸雞🍗

火鍋配料包左3款肉類 都係任點任食 可以滿足到食肉獸既「肉望」肉類分別係雞柳 特選牛肉同黑毛豬 雞柳切得薄薄 較易掌控熟成時間 入口出奇地嫩滑 有點驚喜😲 牛肉同黑毛豬都係中上質素
熱食方面 有數款比你邊等邊餵飽個肚仔 有港式既瑞士雞翼 咖哩豬皮魚旦 日式關東煮🍢 辣炒年糕 炸物方面 都有天婦羅 泡菜煎餅 同 海鮮煎餅 款式雖然唔算多但可以滿足到食家😎

雖然我地沒有追加任飲套餐 但都會有三款自助飲品 樸生精選冰茶(含有酒精 我嚐了一口就覺得一般) 另外兩款分別係凍桔子茶🍊同青梅汁都幾解渴 不過略甜🤫
最特別既係有得整韓式石鍋飯拌飯🥣 可以拎一個石鍋 加入飯同一堆想要既配料同醬汁 選擇都好多 有雞肉牛肉芽菜波菜 之後放上電爐加熱 自己輕輕拌拌就會成功整到一個自己DIY既韓式拌飯🍚 有步驟教你點整 望落都幾輕易成功 可惜我地太飽就無整 唯有留返下一次再試😟
甜品當然係自助餐既重中之中 我就係食到大半餐既時候 去望下究竟滿唔滿足到我個甜品胃🍮 有常見既朱古力噴泉⛲ 蛋糕切餅 棉花糖 奶凍 最特別就係 中式既芋圓 三色芋圓 咬落QQ彈彈 唔會太粉同太軟糯 必食😍 隔離仲有黑糖仙草凍 加埋入去芋圓食 絕唔單調😝
2018-11-29 67 瀏覽
近幾年流行的韓國菜大多是韓式燒肉,部隊鍋,炸雞等,但我最喜愛的都是傳統韓國菜。今晚我地食哩間韓國菜就走傳統韓式家庭料理,不過亦有的菜式用全新方式呈現。佢地有一個素食專區,所以吸引好多人素食愛好者過黎韓式紫菜石鍋飯,飯底香脆,有小量飯焦,飯粒也很煙韌,整個飯的味道不錯人參雞火鍋用上原隻的雞,大大條人參,仲有好多杞子紅棗栗子等配料。雞腹仲塞滿好多糯米,十分足料除左有濃郁雞湯味,仲嚐到淡淡藥材味,超補身!魚蛋口感爽脆,配上醬汁一齊食就是美妙的配搭炸魷魚蘇好香脆,本身對這個沒有什麼特別期待的,但係食完之後就覺得這個是全晚最有驚喜的菜式,最主要令我們喜愛的是它不會是一團厚粉的炸物,吃下去的時候,你會感受到滿滿魷魚蘇的口感麵粉的作用只是將這些材料黏在一起。吃完整個你不會覺得好飽滯的感覺

佢地有一個素食專區,所以吸引好多人素食愛好者過黎

人參雞火鍋

用上原隻的雞,大大條人參,仲有好多杞子紅棗栗子等配料。

雞腹仲塞滿好多糯米,十分足料
除左有濃郁雞湯味,仲嚐到淡淡藥材味,超補身!

魚蛋口感爽脆,配上醬汁一齊食就是美妙的配搭

• 炸魷魚蘇
  • 人參雞火鍋
  • 韓式紫菜石鍋飯
2018-11-29 79 瀏覽
見openrice咁多好評就同朋友黎試下點知伏到冇朋友!!!🤢點左個人蔘雞湯,個店員剪隻雞剪左好耐先搞掂都算(冇咩技術可言)最重要係佢冇幫我地開火!!傻更更等左兩三個字見個煲都冇咩反應,裝下個枱底先知原來要㩒個開關制😑😑😑然後個人蔘雞湯係冇咩味,似蔘水多過蔘湯🤦🏻菜式選擇又少,真心冇咩好食,圍起上黎每人$220左右,完全唔抵食!真係唔知食左啲咩!寧願加多少少錢食個有質素既放題/打冷好過!
見openrice咁多好評就同朋友黎試下
點知伏到冇朋友!!!🤢
然後個人蔘雞湯係冇咩味,似蔘水多過蔘湯🤦🏻
2018-11-26
2018-11-27 1467 瀏覽
今日去青衣探朋友,佢話最近青衣城開左間新韓式餐廳,就提議一齊去試下啦!原來佢分左兩邊,一邊係素食,一邊係部隊鍋加韓食。因為天氣有啲涼,所以我地就揀左部隊鍋啦!首先講下佢個自製鍋飯先!超正!佢個鍋飯係自己先揀想食既鍋飯材料,放落個鍋度,再拎返去燒熱。原來佢個鍋係適合放係火鍋個電池爐上,一陣就會燒慶晒!熱辣辣,焦焦地,撈埋個韓式辣醬食,一流!最欣賞係配料可以自己揀,種類都好多,有粟米、泡菜、牛肉、辣雞肉、紫菜同芽菜。最最最開心係有溫泉蛋!水汪汪的,撈埋落飯食好好味!炸雞任食,雞肉嫩滑,外邊炸到卜卜脆!仲可以自由撈醬,有成十款醬料揀,包括有青檸蜜糖、柚子醬、士多啤梨韓式辣醬等,任均選擇!人蔘雞湯湯底成只雞,湯底有淡淡既人蔘味!食食下發現只雞內有玄機!原來雞入面係有糯米飯!吸晒啲精華,好入味!蔬菜區有蓮藕、冬菇、翠肉瓜同青菜等。部隊鍋有木耳、午餐肉同不同丸類等。甜品區可以自己整棉花糖!幾款味道水果朱古力噴泉芋圓同仙草夠煙韌,唔會太甜,不錯!飲品有水果燒酒、梅酒同柚子茶。除上述自己夾外,套餐包左可任叫黑毛豬、牛肉同雞柳架!食到好飽!好滿足!

首先講下佢個自製鍋飯先!超正!

人蔘雞湯湯底

蔬菜區
有蓮藕、冬菇、翠肉瓜同青菜等。

部隊鍋有木耳、午餐肉同不同丸類等。

甜品區可以自己整棉花糖!幾款味道

水果朱古力噴泉

芋圓同仙草
夠煙韌,唔會太甜,不錯!

飲品有水果燒酒、梅酒同柚子茶。

除上述自己夾外,套餐包左可任叫黑毛豬、牛肉同雞柳架!

食到好飽!好滿足!
2018-11-27 52 瀏覽
呢度係SELL半自助餐的韓式餐廳一開始就可以點選自己喜歡既湯底因為炸雞係可以任食的, 所以我既選左既係海鮮部隊鍋, 泡菜番茄湯, 淨係個湯底都夠哂韓式啦哈哈佢仲可以加錢食醬油海鮮生牛肉等等D美食追加, 下次第一次食都係試下D基本野先部隊鍋既食材都可以出面既自助吧拎到基本上由海鮮到普通既肉丸等等都係好齊全除左有部隊鍋食之外, 仲有呢D可以即食既, 我個人就係咁不斷拎個韓式烤牛肉食, 因為實在太好味了有炸物有泡菜有熟食!! 應有盡有個鍋黎喇!! 超大個而且D材料都好多下!! 都係部隊鍋會有既野炸雞, 都幾推薦叫!! 係冇骨既, 岩哂我呢D懶人, 而且好大份下, 任食真係可以食到回本!!唔淨止得汽水飲既, 仲有健康飲品, 食完個罪惡感都冇咁大自己配既醬油選擇超多!! 總有一款岩自己拎左勁多野食返黎做部隊鍋!!仲自製左溫泉蛋韓式白飯!! 超YUMMY!!
呢度係SELL半自助餐的韓式餐廳
一開始就可以點選自己喜歡既湯底

部隊鍋既食材都可以出面既自助吧拎到
基本上由海鮮到普通既肉丸等等都係好齊全

有炸物有泡菜有熟食!! 應有盡有

唔淨止得汽水飲既, 仲有健康飲品, 食完個罪惡感都冇咁大

自己配既醬油選擇超多!! 總有一款岩自己

拎左勁多野食返黎做部隊鍋!!

仲自製左溫泉蛋韓式白飯!! 超YUMMY!!
2018-10-27
2018-11-27 49 瀏覽
韓國菜就食得多, 但係半自助餐型式既真係第一次之前黎到青衣城, 見呢間既門口都排左好多人引起我既興趣, 即刻搵日黎食下一入門口差D入錯門口佢同隔離店係貼住咁開, 差D就入左隔離個間一入到去見到都幾多人下呢面係打邊爐揀湯底, 更係揀個人參湯底夠哂韓丫嘛之後除左想食炸雞係要比單之外打邊爐既材料或者前菜野飲等等都係自取既炸雞任點架, 都等左幾耐下, 估唔到咁香口同埋雞肉都好嫩滑仲要係好大隻!! 食落勁滿足我地叫得保守D, 因為現場實在仲有太多好野食打邊爐既材料都幾多下人參雞湯底呢個湯底都幾正因為佢係因為有人參雞係入面SIZE大約係足足有成隻雞!!牛肉佢除左任食包埋既牛肉之外, 仲有D貴價牛可以點, 但係佢任食包既都已經夠好味!!仲有好多不同既食材可以選擇
韓國菜就食得多, 但係半自助餐型式既真係第一次

之前黎到青衣城, 見呢間既門口都排左好多人
引起我既興趣, 即刻搵日黎食下

一入門口
差D入錯門口
佢同隔離店係貼住咁開, 差D就入左隔離個間
一入到去見到都幾多人下
呢面係打邊爐揀湯底, 更係揀個人參湯底夠哂韓丫嘛

之後除左想食炸雞係要比單之外
打邊爐既材料或者前菜野飲等等都係自取既

炸雞
任點架, 都等左幾耐下, 估唔到咁香口同埋雞肉都好嫩滑
仲要係好大隻!! 食落勁滿足
我地叫得保守D, 因為現場實在仲有太多好野食

打邊爐既材料都幾多下

人參雞湯底
呢個湯底都幾正
因為佢係因為有人參雞係入面
SIZE大約係足足有成隻雞!!

牛肉

仲有好多不同既食材可以選擇
2018-10-15
2018-11-27 44 瀏覽
場景比較大, 入面野食比較特色, 坐得好舒服, 不過比較大問題係坐得太入既位置會比較難收到電話但係又無WIFI提供比較麻煩如果有時要用到電話呢間店D野食我覺得算係特色的, 佢係自己創作自己想要既食物同埋煮熟佢,自己整野食, 本身已經幾有趣,食物自選得黎又唔係太貴, 味道黎講我覺得唔錯, 幾新鮮因為唔係太多間野有呢D味, 不過芝士有D 濟.醬汁其實好好食,不過味有D重, 所以比較易食到好濟食唔落個種感覺.但食小小既話其實好好味. 所以建議多D人分會比較好D.牛肉撈麵,又係味道好特出, 尤其係個醬, 我呢放得比較多醬入去 ,所以搞到比較咸小小如果早D有人教會好小小, 味道我覺得好好味, 汁建議小小地咁放, 唔好一次過放晒,如果唔係會搞到過咸的. 牛肉味本身重, 醬汁都濃, 都係比較味覺刺激大D既菜.牛助骨鍋, 呢個都係味道極濃,整體黎講呢間餐廳野食味道係比較重, 牛肉係有小小似台灣牛肉麵D牛肉, 好大件, 份量唔算太大, 幾件咁, 味道有小小甜+咸咁,因為比較少食呢種味都有D難形容,  但味道真係重, 所以配D 淡D既飯食會比較好.
場景比較大, 入面野食比較特色,
但係又無WIFI提供比較麻煩如果有時要用到電話

自己整野食, 本身已經幾有趣,食物自選得黎又唔係太貴,
但食小小既話其實好好味. 所以建議多D人分會比較好D.

• 牛肉撈麵
  • 牛助骨鍋
2018-11-25 572 瀏覽
今天放假,友人專程來我家附近探我聚舊,順道一起晚飯,大家也想吃得健康點,所以選了樸生,這家主打健康韓國菜的新派餐廳^^ 這家餐廳有很多不同款式的食物包括素食、火鍋、炸雞等等.... 自選韓式鐵鍋飯 可以選擇一款肉類和兩款素食配搭,我們選了春川辣雞、栗米和羽衣甘藍(需要另加6元)  這個配搭十分特別,配菠菜,冬菇等,和醬混起來一起吃,味道很不錯,份量亦相當十足。 帶點辣味而且夠乾爽,吃起來很惹味可口,是一道很傳統的韓式食品。 另一款自選韓國手拉撈麵,可以自選一款肉類和醬汁,配自選麵,我們揀了韓式牛肉配麵和麻醬豬骨湯 ,麻醬和牛肉的味道很濃很突出, 配上淡口而陣牙的麵來吃味道剛好,而且牛肉不會太肥膩,入口即溶,配上黑白芝麻,吃起來很有口感... 最後是兩杯特式飲品,藍莓玄米綠茶感覺清甜又清新,甜度剛剛好,杞子士多啤梨沙冰士多啤梨味較濃,不只配搭特別,而且也很健康。最重要是不論是藍莓和玄米,還是杞子和士多啤梨的味道也很夾,實在是非常美味和特別的飲品,絕對要一試。. 這裡不只食物特別,而且環境很舒適,非常適合聚會,下次必定會和朋友來再試。
今天放假,友人專程來我家附近探我聚舊,順道一起晚飯,

大家也想吃得健康點,所以選了樸生,

這家主打健康韓國菜的新派餐廳^^

這家餐廳有很多不同款式的食物包括素食、火鍋炸雞等等....

春川辣雞 鐵鍋飯

自選韓式鐵鍋飯 可以選擇一款肉類和兩款素食配搭,

我們選了春川辣雞、栗米和羽衣甘藍(需要另加6元)

這個配搭十分特別,配菠菜,冬菇等,和醬混起來一起吃,

味道很不錯,份量亦相當十足。

豬肉炒粉絲

牛肉撈麵

另一款自選韓國手拉撈麵,可以自選一款肉類和醬汁,配自選麵,

我們揀了韓式牛肉配麵和麻醬豬骨湯 ,

泡菜豆腐湯

海鮮香蔥煎餅

最重要是不論是藍莓和玄米,還是杞子和士多啤梨的味道也很夾,

實在是非常美味和特別的飲品,絕對要一試。
2018-10-04
人手不足 鋪位乾淨 一入門口都覺得okay我唔明點解咁多人話衣間好食但係質素一啲都唔得除咗蔬菜類新鮮熟食類都還可以之外服務員的質素簡直是垃圾 明明見到你揮手叫佢哋都可以見到都走開尤其唯一一個女人 叫靚女先應人啲senior系咁叫啲junior出菜Refill 得好慢 甜品芋圓一早冇晒我地book19:30咁早都冇晒芓圓一定冇下次😢
人手不足 鋪位乾淨 一入門口都覺得okay

咁早都冇晒芓圓
一定冇下次😢

2018-11-23
2018-11-24 51 瀏覽
服務態度差極,員工已經不夠,在做的員工個個似吾想做,埋單都用左十幾分鐘。食物質素差,這間餐廳是在浪費食物,湯底食韓式牛骨湯,完全吾店,甜品供應不足,奉勸大家不要再去
2018-11-22 53 瀏覽
食物質數仲差過茶記仲話试食放題2百加诲鲜'要比多68以為okD海鲜差到極点,全90分鐘任叫只叫一轉就不想再叫,以我食放題只叫一次只有呢間最差,你地寫食評吾好正系識收廣告費啦
  • 冇样得
2018-11-22 65 瀏覽
呢間店最大嘅特色係可以DIY拌飯、部隊鍋等等,另外,仲可以任食炸雞(雖然都食唔到好多)😂,但係佢有成14種醬料俾你揀!另外,甜品方面都幾特別,有朱古力噴泉同DIY棉花糖🤩
2018-11-21 89 瀏覽
今日約咗一位12月新娘子到青衣城聚舊. 我約7:30, 但我7:00已到, 就係青衣城睇睇有邊間好食又好座. 見有間 “樸生” 係食韓國菜的. 但望真d, 原來餐廳有個特色. 就係餐廳有2邊, 一邊係韓式素食. 另一邊食韓式烤雞及其他韓國菜. 每位任食任食都只是$188+10%,抵!. 餐廳好大好光猛. 感覺已唔錯. 入座後, 職員會比張「點餐紙」. 餐紙上寫明任食食物. 有韓式炸雞,韓式火鍋. 每兩個人可以揀一個火鍋底~人蔘雞鍋或海鮮部隊鍋,而海鮮部隊鍋也有4款湯底可揀(蝦汁芝士/麻辣/泡菜蕃茄湯/韓國雪濃湯)。再睇睇點餐紙, 炸雞任食,但眼見出面有好多嘢食,所以,先order兩件雞. 由於係即叫即做。所以肉質嫩又保留肉汁又唔油膩. 絕對唔係”乾睜睜”最驚喜係連埋炸雞醬一齊食. 由於我係揀咗2款超特色炸雞醬. 青檸蜜糖果醬, 帶點青檸味. 感覺清新. 黑糖梅子醬~酸酸甜甜,帶點醒謂. 所以配搭一齊食味道真係好正. 所以一定要再叫多2件食先夠滿足食完前菜及炸雞, 其實都已經飽咗一半. 但仲有火鍋未試. 咁真係冇理由唔試呀!韓式火鍋鍋底有2款任君選擇. 人參雞鍋有一隻雞; 海鮮部隊鍋由於

韓式火鍋鍋底有2款任君選擇.
人參雞鍋有一隻雞; 海鮮部隊鍋
由於已經有炸雞食. 所以我地揀咗海鮮部隊鍋, 剛才一開始, 我都有提及有4款湯底. 而我地揀咗韓國雪濃湯. 湯底呈奶白色,味道都唔錯,有鮮味,又有芝士香味。部隊鍋,當然係有好多食物放晒係鍋裡面,有蝦、蜆、餐肉、菜……配我至愛嘅韓國公仔麵, 麵質煙靮彈牙。

牛肉~雪花分佈平均, 肉質都唔錯

雞柳~雞柳切得唔算太厚,所以唔需要淥太耐。雞柳應該係雞脾肉, 肉質嫩滑。

黑毛豬~黑毛豬腩, 色澤新鮮。好有肉味。

叫咗湯底, 當然要走到餐廳中央選擇其他火鍋食材(任食的).
另外, 雪柜亦有好多丸類、香腸、餃子、海澡……等等.
實在太多, 未能盡錄.

食完咁多肉,當然要食吓蔬菜類,其中羽衣甘藍仲係我至愛, 而且唔係間間食店都有。除咗羽衣甘藍, 仲有南瓜、粟米仔、翠玉瓜、雞髀菇、粉絲、蓮藕片、豆卜、生菜、娃娃菜。款式太多, 未能盡錄。而所有蔬菜都好新鮮。

其實除以上咁多食物. 其實仲有熟食區.
熟食有4款~包括:韓式果醬雞翼、辣炒年糕、關東煮仲有港咖喱魚蛋豬皮

再望望其他位置. 原來仲有韓式海鮮煎餅、泡菜煎餅及天婦羅野菜. 而且睇落都唔錯. 唔油膩。除咗煎炸食物外, 仲有石鍋飯或韓式拌飯, 枱上有好多配料配比客人自己配搭。有黑豆、菠菜、大豆芽、泡菜、韓式辣雞、韓式烤豬肉、韓式烤牛肉、海鮮雜綿……等等,全程自己搞掂。
仲有溫泉蛋, 不過我覺得太生了.

最後係飲品及甜品
有2款自家製特飲冰茶。不過甜咗少少。

甜品
款式唔算太多,但部份做得幾精緻。芒果拿破崙、宇治金時蛋糕杯、石板街、朱古力噴泉、棉花糖機自製棉花糖、芋圓、仙草(等於涼粉)……等等。

其他甜品都唔錯, 但我比較鍾意芒果拿破崙同埋芋圓. 芋圓及南瓜圓配上椰奶及黑糖水. 口感煙靭有咬口.

其實真係好抵食. 又飽又滿足!
2018-11-19 54 瀏覽
上次到青衣已經試過樸生素食餐廳現在旁邊的樸生餐廳也在做推廣每位任食都只是$188如果再加$18更可享用樸生素菜餐廳的素食任食一坐下去我們就迫不及待到自助餐區看看有什麼吃的・食物種類比較多而且放得整齊把熟食、飲料、部隊鍋區、炸雞等等分到不同的區域・飲料的選擇多而且特別 不是每一家餐廳都可以吃得到的飲品都是無限量的,有柑桔水、甘露特飲等等.炸雞是原味炸雞比較大塊 不會太油沒有骨頭 方便吃而且還有不同口味既醬料和配料可以到自助調整自己喜歡的口味 ・而且還可以自制石鍋飯、韓式拌飯如果你覺得自已的胃是個黑洞這裡很適合你而且可以在石鍋飯上加上自己喜歡的食材如雞、牛、海鮮,再加入醬、紫菜、泡菜等・甜品也不馬虎選擇多 還有小朋友喜歡的巧克力噴泉
上次到青衣已經試過樸生素食餐廳
現在旁邊的樸生餐廳也在做推廣
每位任食都只是$188
如果再加$18更可享用樸生素菜餐廳的素食任食
一坐下去我們就迫不及待到自助餐區看看有什麼吃的

食物種類比較多
而且放得整齊
把熟食、飲料、部隊鍋區、炸雞等等分到不同的區域

飲料的選擇多
而且特別 不是每一家餐廳都可以吃得到的
飲品都是無限量的,有柑桔水、甘露特飲等等

炸雞是原味炸雞
比較大塊 不會太油
沒有骨頭 方便吃
而且還有不同口味既醬料和配料
可以到自助調整自己喜歡的口味

而且還可以自制石鍋飯、韓式拌飯
如果你覺得自已的胃是個黑洞
這裡很適合你
而且可以在石鍋飯上加上自己喜歡的食材
如雞、牛、海鮮,再加入醬、紫菜、泡菜等

甜品也不馬虎
選擇多 還有小朋友喜歡的巧克力噴泉

2018-11-17 67 瀏覽
食物同服務質素差冇下次冇下次冇下次冇下次冇下次一個字,伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏以前會用OpenRice搵嘢食以後都唔會信5過小心選擇浪費食物浪費環境浪費金錢太伏
食物同服務質素差冇下次
冇下次冇下次冇下次冇下次