2018-11-30
青衣城內有間木系牆身用綠油油「Green·素食」的餐廳 以健康素食為主 最近餐廳推出星期一至四「海鮮、牛肉、炸雞、韓式火鍋任飲任食」90分鐘自助晚餐 宜家做緊秋日試食價$188 好似好吸引 一於試試韓式素食料理自助餐🍽甫入座位 熱情既店員會比張「點餐紙」任食既項目包括混醬炸雞、火鍋湯底及配料 當然有加錢追加飲品 甜品 海鮮 美食既部品 但我個人覺得出面自助區既食物都足夠 所以無特別追加兩個一人可以挑選一個火鍋款式: 人蔘雞鍋/海鮮部隊鍋 我就簡左後者 部隊鍋好足料 有海鮮 午餐肉 年糕 公仔麵 豆腐 蔬菜 也可以挑選湯底 番茄韓醬湯加上邪惡半溶既芝士 正🤘🏻☺韓式炸雞🍗炸雞任點任食 係炸雞醬料配料區有6款選擇任你混醬 炸雞好大件 即點即炸 件件都熱辣辣 雞皮炸得酥脆香口 雞肉出奇地嫩滑 仲有肉汁🤤 估唔到素食店既炸雞都咁有水準其中一款的青檸蜜糖醬就最討好 點係炸雞上多一份清新 味道酸酸甜甜為炸雞減去膩感🍗不過眼闊肚窄 加上仲有好多選擇 我地都只係敢嗌一人兩件 食完再食其他野火鍋配料包左3款肉類 都係任點任食 可以滿足到食肉獸既「肉望」肉類分別係雞柳 特選牛肉同黑毛豬 雞柳切得薄薄 較易
兩個一人可以挑選一個 火鍋款式: 人蔘雞鍋/海鮮部隊鍋 我就簡左後者 部隊鍋好足料 有海鮮 午餐肉 年糕 公仔麵 豆腐 蔬菜 也可以挑選湯底 番茄韓醬湯加上邪惡半溶既芝士 正🤘🏻☺ 韓式 炸雞🍗
火鍋配料包左3款肉類 都係任點任食 可以滿足到食肉獸既「肉望」肉類分別係雞柳 特選牛肉同黑毛豬 雞柳切得薄薄 較易掌控熟成時間 入口出奇地嫩滑 有點驚喜😲 牛肉同黑毛豬都係中上質素 熱食方面 有數款比你邊等邊餵飽個肚仔 有港式既瑞士雞翼 咖哩豬皮魚旦 日式關東煮🍢 辣炒年糕 炸物方面 都有天婦羅 泡菜煎餅 同 海鮮煎餅 款式雖然唔算多但可以滿足到食家😎
雖然我地沒有追加任飲套餐 但都會有三款自助飲品 樸生精選冰茶(含有酒精 我嚐了一口就覺得一般) 另外兩款分別係凍桔子茶🍊同青梅汁都幾解渴 不過略甜🤫 最特別既係有得整韓式石鍋飯拌飯🥣 可以拎一個石鍋 加入飯同一堆想要既配料同醬汁 選擇都好多 有雞肉牛肉芽菜波菜 之後放上電爐加熱 自己輕輕拌拌就會成功整到一個自己DIY既韓式拌飯🍚 有步驟教你點整 望落都幾輕易成功 可惜我地太飽就無整 唯有留返下一次再試😟 甜品當然係自助餐既重中之中 我就係食到大半餐既時候 去望下究竟滿唔滿足到我個甜品胃🍮 有常見既朱古力噴泉⛲ 蛋糕切餅 棉花糖 奶凍 最特別就係 中式既芋圓 三色芋圓 咬落QQ彈彈 唔會太粉同太軟糯 必食😍 隔離仲有黑糖仙草凍 加埋入去芋圓食 絕唔單調😝