2018-07-30 1850 瀏覽
同事帶我來吃小鍋米線,並預告這裡的水準很飄忽。有湯麵跟撈麵,大夥兒通常都點湯的,於是我也跟著點了個雙拼小鍋米線。餸菜我點了金牌腩牛跟鴨腎,前者需要加$3。但我可以告訴大家,這個腩肉是絕對值得的。腩肉份量超多,而且每件都"葉"得很入味,很易咬又不會太肥。鴨腎亦不錯,份量亦是很多。米線配料亦有很多,如果種類可以多點就更好了。反而米線份量一般,吃完覺得不夠喉想再食呢。這次我點了小辣,結果是完全不辣,同事點的中辣她也嫌不夠辣。

雙拼小鍋米線
2018-07-13
5 分鐘 (堂食)
雙拼小鍋米線
2018-07-21 1270 瀏覽
極端唔開心嘅一次體驗,仲未食完碗米線,杯嘢飲仲未開始已經過來趕人走。我梗系又食玩份米線啦,時不時走過來睇,搞得飲佐一半就頂唔順走人。離開時仲聽到個條友係度咦咦喔喔。。。。。真係被佢激死,一早就唔好俾人入啊笨!雖然個味道0K都唔會再去呢間受氣。。
雖然個味道0K都唔會再去呢間受氣。。
2018-07-06 1383 瀏覽
橋香園一直到係我喺中環返工時的最愛之一,愛吃它的牛肝菌,接受小店的服務是九流。 但一排無去今次再來時,d服務真係..每況愈下到不可接受的水平。 我坐中間枱近走廊位,原本都預左俾人撞幾下,點知宜家d侍應係目中無人般不停咁走來走去,唔會話盡量避開你而係好似無感覺咁不停撞開你。我張枱都逼到我大腿兩邊都就掂到隔離位,咁你地都要尊重體諒下食客。我未食完,隔離位食完走左,侍應喺我身邊係咁掃枱執枱都算啦明白嘅,佢剛執完隔離包過鼻涕嘅紙巾,突然佢用同一隻手拿起我隻碗然後抹枱再放低返我隻碗,我真係眼都突埋,我話我未食完喎,佢話佢知。我真係火都黎,咩胃口都無晒走人。我尊重你是小店要坐逼d忍讓下,一直支持你們,但你地有無尊重過食客? 以前可能有,宜家完全無。咁我亦唔需要再來。
2018-05-02
5 分鐘 (堂食)
2018-06-20 1418 瀏覽
中環想揾$40樓下既午餐真係唔容易,咁岩係附近揾到呢間專食米線既小店。鋪頭面積唔大,可能時間尚早,未到lunch time,所以人流不多,大概只有2-3位客人。睇返餐牌,有得選擇1-4個餸,而湯底則可以選擇辣度,包括清湯同大中小辣。炸醬配小辣米線🍜$3X炸醬幾惹味,米線軟硬度啱啱好,有香濃嘅芫荽味道。湯底比較普通,只有單一嘅辣味,而且個種辣真係要好細心咁品嚐先會感受到。我自己都係鍾意食返平時嗰啲酸辣湯底!呢個米線絕對唔難食,只係味道非常普通,對味道要求唔高又想慳錢,呢間都係唔錯嘅選擇!

炸醬配小辣米線🍜$3X
2018-06-01 1061 瀏覽
中環lunch 搵食記平時如果想食麻辣米線,一定會選擇橋香園。覺得佢係全中環最好食嘅米線。平時會去上環嗰間,佢有兩層大間啲,多位啲。不過今日唔就腳,就去咗中環嗰間。雞翼牛展蘿蔔小麻辣米線,牛展唔夠淋,蘿蔔好入味,雞翼屬於普通貨色,但係勝在個麻辣湯底夠香夠濃。朋友叫咗牛展貢丸
中環lunch 搵食記

朋友叫咗牛展貢丸
2018-05-18 731 瀏覽
2018-05-16 657 瀏覽
好耐好耐以前 好似冠上中環兩個字係正面既象徵 但係而家冠上中環兩個字漸漸有左啲負面既感覺 其實呢間米線都唔係唔好食既 不過 同其他大名鼎鼎既米線比較就真係遜色好多啦 呢度啲米線 就純粹係為左滿足你既米線慾 而其實離開中環 一定有更適合你既選擇 不過人 天性唔喜歡走遠 所以就來這裡吃米線 米線底好正路 湯都好正路 唔會話特別香 但係亦都唔會令你覺得難食 腩肉作為要加錢既選擇 我以為會可以令碗麵昇華 但好抱歉 今次腩肉無呢個能力 好普通既腩肉 無肥腩既香 無肥腩既辣 無肥腩既入味 蘿蔔 唔知當唔當造 都係頗甜既 大方地俾左五舊我 但係其中兩舊有啲老 唔想食 剩返三舊唔錯甜 來滿足一下口腹之慾 離開時會有啲啲失落

來滿足一下口腹之慾 離開時會有啲啲失落
腩肉蘿蔔小辣米線
2018-04-27 823 瀏覽
lunch time同朋友想吃米線,於是試試呢間麵店,冇諗過食野既擠迫程度會甘嚴重,只要你既左邊同右邊既人同時間低頭食麵,你係吾可能低到頭食到個麵,因為對筷子撞到人地or人地撞自己隻手無數次,我諗無論個麵好吾好食已經吾係重點,食吾食到個麵先係重點😅 很佩服會係lunch時間再幫襯堂食既客人😂 冇下次!
橋香園是中環較少的米線店之一,每到午飯時間總是大排長龍。排隊期間會有位大叔派發餐牌及替客人下單,下單後會給一個號碼,有位置時樓面馬上就能根據號碼把米線端給客人,過程流暢。這次點了金獎腩肉米線中辣,配一杯豆漿。米線配料有少許肉碎、酸菜、大量蔥及芫荽,辣度一般,湯頭算是不錯;腩肉份量及味道均屬正常,整碗米線算是不過不失,倒是米線份量頗多。店內環境狹窄,位與位之間非常擠迫,一張小圓枱有時要擠上五位客人,常常要跟陌生人手掙互撞著用膳,但始終小店生意也可以理解,然而服務質素卻十分惡劣。並不要求樓面笑臉迎人,即使目無表情也罷了,怎麼可能我才坐下十分鐘,麵也只吃了三分一,手剛放下筷子離開碗邊便把旁邊客人用過的紙巾丟到我碗裡?跟他說我還未吃完,該樓面竟然只把紙巾拿走,難道認為我還能繼續吃嗎?衛生也相當差,不時有蒼蠅飛來飛去,甚至掉在米線湯裡。這種種因素加起來,就算食物味道再好也留不住人客,更何況味道只是一般?

15 分鐘 (堂食)
2018-02-02 1874 瀏覽
這天是2018年入冬以來最凍的一天,天文台錄得是推氣溫最低只有6.8度,一放lunch,就超級想食一些很保暖的食物,而雲南米線一定是我的首選!可能是這天的天氣很凍的關係,很多人和我的想法都是一樣,以排隊的人龍來看,已經門外有10幾人在等候排隊入座了,想食熱騰騰的雲南緯線,便要排隊了,這天真的是特別多人,所以等候時間都需要差不多25分鐘,由於真的很想食的關係,幾耐都要等。這間雲南米線特別的地方是有牛肝菌,這樣配料不是很多地方有得食,所以每次嚟到橋香園,我都會叫牛肝菌,再加豬頸肉及蘿蔔三餸米線($50),牛肝菌爽口彈牙,豬頸肉很鬆軟,蘿蔔也很甜,米線中配上了芽菜、芫荽、酸菜、香蔥、及一些一粒粒的類似花生碎等等的配料,雲南米線多數會配酸辣的湯底,店舖可以選擇小辣、中辣、大辣,我每次都是選擇小辣,已經覺得很野味了,喜歡食辣的朋友,可以試試這間的大辣,同事話這間的大辣真的很過癮也很刺激味蕾,吃完這個米線後,真的覺得全身暖晒!

2018-01-31
25 分鐘 (堂食)
  • 牛肝菌豬頸肉蘿蔔米線
2018-01-19 1527 瀏覽
突然間想食米線,橋香園係我其中一間嘅心頭好。 位於威靈頓街嘅橋香園,舖面面積唔大,所以成日都要排隊。不過喺中環附近食午餐,其實絕大部分都要排隊,所以我都唔介意。 好彩唔算排好耐,大概等左兩個字,就入座啦。橋香園其中一個優點,喺當排緊隊嘅時候就已經幫我落單啦,所以一入座唔使3分鐘食物就上枱。 米線有得揀小窩米線或者撈米線。 我個人比較鍾意撈米線,我點左個三餸米線,三餸分別係豬頸肉、肥牛、台灣貢丸。三餸撈米線一共$53 。米線中附送芽菜、酸菜、花生炸醬同埋十秘製醬汁。我揀咗小辣。 我個朋友就叫咗小窩米線配腐竹同埋墨丸, 一共$43。 配料豐富(米線可以走配料架),味道濃口但偏鹹,面身軟度適中。食物質素中上水平。 不過,呢間餐廳坐得有啲迫,同埋食完好快店員就收碗,示意想你讓返個位出黎。
突然間想食米線,橋香園係我其中一間嘅心頭好。

米線有得揀小窩米線或者撈米線。

我個朋友就叫咗小窩米線配腐竹同埋墨丸, 一共$43。

2018-01-18
每次叫外賣都有錯漏,叫薯粉比米線,叫米線比撈薯粉,亂黎跟本就,1個叫走辣,1個叫小辣,兩碗都可以掉轉,唔食辣既同事辣到癲,冇一次送到碗野系完全岩,有冇攪錯,系果到做野d內地女人極度冇禮貌, 咁唔憂做唔好開呀嘛,垃圾!咁簡單既野都做唔到, 究竟有冇帶個腦返工??????你話你好好食就串得起啊,但又唔系!都唔明點解可以做生意做到咁,我d同事唔出聲忍佢地咁多次, 就變本加厲!!!!!!!!!!!!!!!!!!
每次叫外賣都有錯漏
,叫薯粉比米線,叫米線比撈薯粉
,冇一次送到碗野系完全岩,有冇攪錯
,系果到做野d內地女人極度冇禮貌
外賣自取
2017-05-24 4223 瀏覽
從前在中上環上班時,橋香園是其中一間常常光顧的店鋪。來到中環就是回味,午飯時候,偕太座從來故地,想當年,兩口子常一起前來午飯。我還是叫了金獎腩肉,并黑木耳,上桌,先呷一口湯,好味,吃回昔日的味道!湯內有豬肉碎、芫茜、酸菜、韭菜和芽菜等等,混和一起出來那種酸辣的味道,非常美味!米線不稔有咬口,腩肉稍為瘦了點,美中不足。橋香園的米線確實不錯, 由其是價錢相宜,在中環已鮮有,雙併才$41元。近年不在中環,多吃了三哥,相比下,黎生還是選擇橋香園。盡管黎生覺得還很美味,但又實在不敢推介,因為店內委實太擠迫了,十年仍如是,地下總是黏稠著濕淋淋的,服務亦欠佳,坐下來就很不舒服,午飯時,當妳吃畢放下筷子時,碗就會被瞬間移除去,就是表示下一位要來。還有那位粗聲粗氣的大叔,耳朵也快給他轟穿了。
從前在中上環上班時,橋香園是其中一間常常光顧的店鋪。

米線不稔有咬口,腩肉稍為瘦了點,美中不足。

15 分鐘 (堂食)
2017-05-18 2485 瀏覽
嚟過兩三次,今次要咗麻辣米線、豬腸、 腐竹同埋蟹柳,坦白講真係唔好食,幾次啲酸菜都有一部份有「叔」味,米線質感好怪,,腐竹就冇乜特別,麻辣一啲都唔麻,係豬腸整得好啲。但啲服務真係好差,門口安排排隊嘅人同入邊啲侍應溝通唔清楚,另有個男侍應成日見到人哋仲食緊都想收咗我個碗,今次仲將枱面啲垃圾拋落我個碗,跟住先問我要唔要,我話「我仲食緊架」,佢竟然黑面話我好唔出聲,我即刻忍唔住鬧佢「你揼咗啲垃圾落我個碗度,我想繼續食都唔得啦!」唔怪得其他人都話食到一肚氣,食過幾次都係咁,以後都唔會再食

2017-05-18
10 分鐘 (堂食)
中環返工食過好多次啦! 但係品質真係愈食愈差,每一次去都覺差左!最後今次決定以後唔黎! 唔建議黎!!中午$35魚餃紅薯粉小辣 1。分量好少!薯粉好少,以普遍一間米線比較可能只得一半!魚餃得三粒!每次都要飲哂湯先夠飽!唔合理,唔飲湯唔會夠!另外問老闆娘如要龍蝦丸會有幾多粒,得兩粒佢話! $35得兩粒會唔會太小家? ! ! ? ? ! !? 2。味道不附合要求。講左唔要咁酸,結果都係好酸,唔夠辣,無走到酸菜! !3。薯粉煮得非常淋,同前幾次食差好遠! 4。老闆娘好無禮貌!食完三分鐘都無!見我拎手機禁就「拍我膊頭」趕客走! ! !洗唔洗咁樣?佢話「讓個位」! 5。收錢都一肚氣。門口出面俾錢,個老闆娘好無禮 貌,次次都命令叫個客「企落去」,因為門口有一級,係門口找錢,態度超差 !!令個客覺得唔順耳!中環食飯已經多人唔方便搵食,仲食一肚氣,一次難 食過一次, 已決定唔會再返黎食!

唔建議黎!!

中午$35魚餃紅薯粉小辣

3。薯粉煮得非常淋,同前幾次食差好遠!

分量超少!
唔飲湯唔夠飽,慘