2019-08-13 121 瀏覽
堅尼地城民華餐廳,裝修格調跟一般餐廳無異, 但當你細看掛在入口處的餐牌, 又覺得很有趣, 因為它集合中式的點心和蒸飯, 又同時有湯河、 米粉或米線供應,更還有一般茶餐廳的必有的常餐, 與老友一起進食仍可各適其式。 滋味常餐只是$41,但可以選擇的通粉配搭有9款。 如果不想要通粉,也可改叫麥皮。 我要沙嗲牛肉通粉,內有很多片沙嗲牛肉,湯底味道不太濃烈, 十分適合我的口味 。套餐亦包括火腿、餐肉或香腸炒蛋或淨雙蛋, 我選了餐肉炒蛋, 蛋炒得嫩滑, 而且蛋味香濃,值得一試,更有即焗牛油多士或牛油方包同上。 套餐也包括飲品,我選了熱檸茶。 由於舆老友同享, 也叫了西多士和點心。 西多士$20,麵包很厚, 炸得火候剛好,配上牛油和糖漿,很有兒時的回憶。 我們點了鳳爪、燒賣、金錢肚和雞扎, 每款是 $17或$18,並且全部送上時都蒸得熱哄哄的。 這店有很多食物款式選擇,而且價錢不貴,所以人氣極盛, 看食客打扮似是街坊居多。 建議如果想嚟幫襯,還是早點到嚟。
2019-08-12 89 瀏覽
做facial之前食個茶記先,作為民華粉絲又黎食啦,無記啦常餐太高質,今次叫左常餐沙嗲牛通粉配餐肉炒蛋,牛油烘底多士,沙嗲牛照樣湯底味道不錯,濃而不鹹,通粉煙煙韌韌幾有咬口,牛肉易咬而且肉質夠稔,餐蛋多士照舊出色,炒蛋超級滑仲有少少蛋醬流出黎,有賣相又好味,餐肉都幾厚,多士烘到外皮微脆,新鮮熱辣辣食連埋溶左既牛油,正啊!至於野飲我就加錢跟餐叫左杯紅豆冰,大大杯,有一半都係紅豆,甜度適合,好味道啊!
2019-08-11 64 瀏覽
久唔久就會想去民華食份常餐之前永遠都係去旺角分店依家西環都有,近左咁多,當然要即刻去食下啦常餐炒蛋多士當然唔少得個炒蛋拍得住其他出名嘅冰室多士夠晒口又夠香脆另外可以揀餐肉火腿或者腸仔呢度嘅牛肉絕對唔係梳打牛個薑絲湯亦都夠晒濃味,飲完直情成個身滾晒西多士炸到外脆內軟雖然裏面冇花生醬,簡簡單單已經好好味糯米雞比塊荷葉包到含勁澎湃五香牛腩飯佢哋所有嘅碟頭飯都會包一隻煎蛋感覺上有睇頭啲凍咖啡仲有少少胚芽碎
久唔久就會想去民華食份常餐

之前永遠都係去旺角分店

依家西環都有,近左咁多,當然要即刻去食下啦

常餐炒蛋多士當然唔少得

個炒蛋拍得住其他出名嘅冰室

多士夠晒口又夠香脆

另外可以揀餐肉火腿或者腸仔

呢度嘅牛肉絕對唔係梳打牛

個薑絲湯亦都夠晒濃味,飲完直情成個身滾晒

西多士炸到外脆內軟

雖然裏面冇花生醬,簡簡單單已經好好味

糯米雞比塊荷葉包到含勁澎湃

五香牛腩飯

佢哋所有嘅碟頭飯都會包一隻煎蛋

感覺上有睇頭啲

凍咖啡仲有少少胚芽碎

翻到黎以前讀書時既堅尼地城,當然食最地道既茶記。一出地鐵站B出口就見到一排餐廳,行兩步就見到呢間民華餐廳。黎到就見到餐牌上既常餐,價錢$41幾吸引,已經包通粉、多士、雙蛋、咖啡或茶。我揀左番茄牛肉通粉。勁大碗,入面都幾多牛肉,仲有粒粒番茄,番茄湯底超濃郁。多士炕底夠曬脆,仲幾厚身,中間搽滿牛油,超正,決定加錢叫多份西多士。西多士賣相夠曬吸引。切開九宮格咁方便食。一樣超厚身,面頭可以揀落煉奶或蜜糖,我揀左煉奶。每啖都超滿足,因為真係超大塊,而且又唔會覺得太油膩。

2019-08-09
  • 常餐
西環有唔少街坊茶記,今晚黎到呢間位於堅尼地城地鐵站附近的民華餐廳。首先點左招牌鮮牛油多士。剛烘得外脆內軟熟的方包,夾著一大塊厚切冰鎮牛油,一咬落去D牛油唧哂出黎,然後滿口都是牛油香,邪惡卻又叫人無法抵擋。去茶記點少得點一份常餐!牛油多士香脆美味,炒滑蛋亦是非常出色。雞蛋入口嫩滑而且帶點牛奶香味,配上香腸一齊食,味美無窮。炸茶肉絲公仔麵,肉絲同炸菜的份量十足,炸茶充滿咸香。麵的湯底用左香濃忌廉雞湯,十分有誠意。咖啡豬排飯。豬扒有點少乾身,咖哩味道帶微辣十分香口惹味。北菇滑雞飯,雞肉嫩滑,米飯粒粒分明。跟餐像品:凍檸蜜和熱檸水。

咖啡豬排飯。豬扒有點少乾身,咖哩味道帶微辣十分香口惹味。

北菇滑雞飯,雞肉嫩滑,米飯粒粒分明。

跟餐像品:凍檸蜜和熱檸水。
2019-08-02
2019-08-07 44 瀏覽
呢間茶餐廳好似唔少分店,但我都係第一次黎,非常有驚喜!首先大推西多士!睇個樣就知正嘢🤤炸得勁金黃香脆,係心機之作。佢唔係落糖漿,反而用煉奶,都係第一次,但都好好味。而且麵包好厚身,食完好有滿足感!跟住就係常餐,大概$41,都唔係hea你嘅。麵包又係大大舊,鬆軟好味沙爹牛肉通粉就略嫌細碗啲.咖哩牛筋腩又係另一個必食!咖哩夠香濃,牛筋好淋滑,而且份量十足👍🏽意外吧?竟然仲有點心叫😂雖然無酒樓咁好食,但勝在多選擇,可以過下口癮!
呢間茶餐廳好似唔少分店,
但我都係第一次黎,非常有驚喜!
首先大推西多士!

睇個樣就知正嘢🤤
炸得勁金黃香脆,
係心機之作。
佢唔係落糖漿,反而用煉奶,
都係第一次,但都好好味。
而且麵包好厚身,
食完好有滿足感!
跟住就係常餐,
大概$41,
都唔係hea你嘅。
麵包又係大大舊,
鬆軟好味

沙爹牛肉通粉就略嫌細碗啲.

咖哩牛筋腩又係另一個必食!
咖哩夠香濃,牛筋好淋滑,
而且份量十足👍🏽

意外吧?竟然仲有點心叫😂
雖然無酒樓咁好食,但勝在多選擇,
可以過下口癮!
2019-08-02
  • 咖哩牛腩飯
2019-07-27 67 瀏覽
星期六落街食早餐, 又去咗食大件搭夾抵食嘅民華。 三十幾蚊一個常餐真係好抵食, 所以未到九點鐘, 就開始大排長龍。 好在廚房出菜都相當之快, 等於一陣就可以入座啦~<常餐-蕃茄叉燒通+ 火腿炒蛋+熱檸水$37> (好味: 3.8/5) (抵食: 4.3/5)今日就食佢推介嘅蕃茄叉燒通粉, 蕃茄味非常濃郁, 蕃茄湯底配上嫩滑嘅炒蛋真係一流 厚多士係即焗嘅, 外脆內軟, 口感煙煙靭靭。<燒賣$17> (好味: 3.8/5) (抵食: 4.2/5)燒賣嘅口感偏硬, 雖然唔係大食妹特別鍾意嘅口感, 但食落又幾實在嘅<西多士$20> (好味: 4.5/5) (抵食: 4.3/5)西多士值得大推厚多士麵包鬆軟, 加上一層薄薄嘅蛋汁, 再攞去炸。顏色同埋口感都相當唔錯, 外脆內軟, 再加上充足嘅煉奶同埋牛油, 甜甜地、鹹鹹地又熱辣辣~…食完想再嗌多份呀
好在廚房出菜都相當之快, 等於一陣就可以入座啦~

厚多士係即焗嘅, 外脆內軟, 口感煙煙靭靭。

西多士值得大推
2019-07-25 43 瀏覽
We went to Man Wah restaurant this afternoon. We love the toast and the scrambled egg~ My friends ordered a steamed rice. She said the minced beef and fried egg are great. Too cold in the restaurant 😢😢😢We took photos before we eat this time😂

2019-07-22 69 瀏覽
西環宜家逐漸開始多嘢食,不過最多嘅始終都係茶餐廳同埋冰室而且佢哋大多數都係會食點心或者蒸飯為主今次就係夜晚試咗呢間文華餐廳都算係一個幾出名同埋幾抵食嘅一個餐廳款式唔太多但係傳統嘅蒸飯同埋點心佢都有咁今次就試咗個北菇蒸雞飯加杯香港地道嘅凍奶茶先講個份其實夠佢份量有啲小練筆good都係得一細粒就咁睇好似有啲唔太抵雖然啲飯都幾多不過都要讚一讚啲雞係的確幾滑嘅份量唔算太多不過都值至於凍奶茶稍嫌許小小淡雖然都係用咗黑白淡奶但係成杯野味道有小小淡

2019-07-18
  • 北菇滑雞
2019-06-19 131 瀏覽
約左媽媽撐枱腳食早餐👩‍❤️‍👩早上想醒醒胃😚叫左蕃茄叉燒通🍅紅通通嘅蕃茄色🤩胃口大增略帶酸😙真係幾醒胃架而且叉燒同通粉份量多😝另配炒蛋🥚火腿🍞多士大讚炒蛋👍🏻炒到半生熟😌滑一滑蛋味香濃☺️搭埋多士一齊食滋味滿分早上當然飲杯咖啡提提神☕️飽到呢🤪食咁多野都係平民價$35好滿足😋整西多士好易😉但做到好食唔易厚切方包炸至外層金黃色🍞內層keep住方包質感😍再淋上大量煉奶🍼熱烘烘大啖一咬😚外脆內軟嘅感覺😍正最邪惡嘅係果舊牛油😈食落更加油香四溢
約左媽媽撐枱腳食早餐👩‍❤️‍👩

熱烘烘大啖一咬😚
外脆內軟嘅感覺😍正
最邪惡嘅係果舊牛油😈食落更加油香四溢

2019-05-28 148 瀏覽
成日都約人食好西今次自己一個人走黎堅離地城既民華食茶記傳統菜餐廳都係用光管同埋吊扇裝修簡單,呢間茶記就比較新派我叫左個火腿炒蛋、加個薑絲牛肉通粉及熱檸水都係傳統港式茶記既配搭另外都怕自己唔夠飽,叫多個左燒賣你無聽錯係燒賣!平時一般既茶記既通粉或者公仔面個湯底都係好hea既雞精湯呢間既湯底食落去似係豬骨湯加上薑絲牛肉,令到成個通粉感覺唔太膩多士烘得啱啱好,脆口唔硬身加上炒蛋就更絕配特別讚讚個炒蛋!蛋黃味道香濃,唔會太老個蛋炒出黎係濃香牛油及鮮黃色的咬入口個質感比平時一般齋炒蛋有好大分別後尾上左燒賣呢度既燒賣無咩用肥豬肉咬入口啖啖肉香唔係酒樓果種感覺大家得閒可以過來試試埋單都係5-60蚊抵食抵玩
成日都約人食好西
今次自己一個人走黎堅離地城既民華食茶記
傳統菜餐廳都係用光管同埋吊扇
裝修簡單,呢間茶記就比較新派

我叫左個火腿炒蛋、加個薑絲牛肉通粉及熱檸水
都係傳統港式茶記既配搭
另外都怕自己唔夠飽,叫多個左燒賣
你無聽錯係燒賣!

平時一般既茶記既通粉或者公仔面
個湯底都係好hea既雞精湯
呢間既湯底食落去似係豬骨湯
加上薑絲牛肉,令到成個通粉感覺唔太膩

多士烘得啱啱好,脆口唔硬身
加上炒蛋就更絕配

特別讚讚個炒蛋!
蛋黃味道香濃,唔會太老
個蛋炒出黎係濃香牛油及鮮黃色的

唔係酒樓果種感覺

大家得閒可以過來試試
埋單都係5-60蚊
抵食抵玩

Lunch hour 去左堅尼地城附近食晏晝,一出B出口就到,等左5分鐘先有位點左最平的常餐,可以點 A+ B + C 三樣食物,點咗個A. 叉燒蕃茄通心粉B. 牛奶炒雞蛋,多士,以及午餐肉 C. 紅豆冰唔洗5分鐘,食物已經差唔多上哂枱,唔洗等牛奶炒雞蛋炒得好靚半固液態狀態,食落軟軟的,紅豆冰入面嘅椰汁同其他地方食到嘅椰汁有啲出入,呢個紅豆冰嘅椰汁係情半固液態狀態,有口感。多士脆口,牛油剛好,其份量不多,其餘嘅食物都好standard。«咖哩牛腩飯配雪碧» 分量正常ok多, 薯仔都煮得好冧, 正常普通冇辣咖哩牛腩質素。«勁厚煉奶西多士» 20hkd另外額外加左勁厚西多士一件, 一開九食,可以揀煉奶或者花生醬,牛油可以自己決定加唔加。

點左最平的常餐,可以點 A+ B + C 三樣食物,點咗個
A. 叉燒蕃茄通心粉
B. 牛奶炒雞蛋,多士,以及午餐肉
C. 紅豆冰
唔洗5分鐘,食物已經差唔多上哂枱
,唔洗等

«咖哩牛腩飯配雪碧»

«勁厚煉奶西多士» 20hkd
厚多士

«咖哩牛腩飯配雪碧»

厚多士
小肥放大假繼續食食食☺️😋🍴難得天氣總算好返啲啲之際😆🌤適逢開心星期五又可以接隻豬收工🤪🐷當然要食返餐正正茶餐醫下肚補充下先啦🤤🍴位於堅尼地城卑路乍街既民華餐廳🍴喺堅尼地城站B出口行過黎亦十分方便😆呢度簡約既環境裝修🤪亦煮出充滿茶記特式食材🤤幫忙上餐既店員都好爽手的😆☺️💨滋味常餐常餐以A,B,C加餐飲作組合☺️份量都夠豐富的🤤叫左至愛既叉燒番茄通粉、炒雙蛋🤤但因小肥最近熱氣所以被叫齋包🥺🍞以濃郁鮮味既蕃茄湯底作配合叉燒通粉🍅🐷通粉有咬口啖啖濃郁茄香之餘🤤🍅爽口脂肪比例均勻既叉燒亦夠滑嫩Juicy🐷🤤以及配合牛奶炒香既奶滑炒蛋🤤🥚絕對係常餐既Perfect Match☺️🍴西多士以厚切方包配合牛油花生醬夾起🤤油炸至金黃酥脆既西多士🥞🤤食落油香滿溢充斥酥脆口感之餘😋大大舊厚牛油擺面更是邪惡😈🤤🍞🔥唯一美中不足係上枱後攤凍左啲🙊但整體還是不錯的☺️燒賣大大粒既燒賣配合半肥瘦豬肉既鮮蝦蒸煮😆🦐🐷肉質夠彈性食落好咬口之餘🤤燒賣豬肉餡同樣肉質鮮嫩Juicy😆😋配合原隻鮮蝦更帶出所在鮮味🤤鮮竹卷以蠔汁熬煮細蒸既鮮竹卷😋🦞更為入味之餘鮮竹卷內餡更為滑嫩Juicy🐷🤤啖啖濃郁蠔香🤤
小肥放大假繼續食食食☺️😋🍴

呢度簡約既環境裝修🤪
亦煮出充滿茶記特式食材🤤
幫忙上餐既店員都好爽手的😆☺️💨

滋味常餐
常餐以A,B,C加餐飲作組合☺️
份量都夠豐富的🤤
叫左至愛既叉燒番茄通粉、炒雙蛋🤤
但因小肥最近熱氣所以被叫齋包🥺🍞

更為入味之餘鮮竹卷內餡更為滑嫩Juicy🐷🤤
啖啖濃郁蠔香🤤

2019-05-24
2019-05-24 69 瀏覽
西多士 ($20)有得揀煉奶或者糖漿既西多士🥰🥰見平時d餐廳都係得糖漿 今次一於試煉奶!超好食😍😍😍 個多士邊炸得好脆 食得成個都唔覺得漏呢 🤧-常餐 ($41)係最愛既即烘牛油多士 配 餐肉炒蛋同 蕃茄叉燒通粉 🥰 牛油多士外脆內軟 我就最鐘意一半點糖食 一半配蛋食🙊大家都可以試下架!包你鐘意🥰-咖哩牛筋腩飯 ($56)咖哩唔係辣個隻 正合我心意!就咁用咖哩汁都可以送一碗飯🥰 牛筋腩煮得幾淋 美中不足係隻蛋無流心><-燒賣 ($17)食到最後已經好飽了....但又心郁郁想食埋燒賣 🙊 應該蒸完放耐左 有d淋 但個味道都keep到 ☺️☺️
西多士 ($20)
常餐 ($41)
咖哩牛筋腩飯 ($56)
燒賣 ($17)
2019-05-19 62 瀏覽
星期日成家人一齊落街食早餐,返嚟食早餐有個好處就係可以嗌野黎share 四個人嗰個想食嘅嘢都唔同,最後揀咗文華餐廳,貪佢有常餐、有點心,咩都可以食少少因為係星期日嘅關係,所以好多人食緊嘅時候仲有唔少人係出面排隊呢<早餐- 鮮奶麥皮+餐肉炒蛋+奶多$35> 鮮奶麥皮好食,落咗小小淡奶,健康得來又唔會陣味又唔會太寡餐肉炒蛋正常茶記水準,奶多烘得岩岩好,唔錯三十三蚊高質素早餐,推介<糯米雞餐$36>糯米雞大大隻好足料,糯米可淋容易入口,食兩啖又食到料,食完真係飽到晏晝都唔使食<西多士$20>西多士可以簡配煉奶或蜜糖,西多士煎到金黃香脆,睇落都流曬口水 因為小朋友鐘意食煉奶,所以簡左配煉奶,多士炸到外脆內軟,仲食到好香蛋味,極推<鵪鶉蛋燒賣$17>豬肉爽滑,平時食蟹子燒賣就食得多啦,燒賣上面成粒鵪鶉蛋都系第一次食,估唔到蛋同豬肉陣味又唔違和wor,大食妹弟弟食得妹開心

因為係星期日嘅關係,所以好多人
食緊嘅時候仲有唔少人係出面排隊呢

<早餐- 鮮奶麥皮+餐肉炒蛋+奶多$35>
鮮奶麥皮好食,落咗小小淡奶,健康得來又唔會陣味又唔會太寡
餐肉炒蛋正常茶記水準,奶多烘得岩岩好,唔錯

三十三蚊高質素早餐,推介
<糯米雞餐$36>
<西多士$20>