2019-07-28 61 瀏覽
這間位於大埔的民華魚蛋粉麵,除了有廣東粉麵外,還有茶餐廳的常餐及粥品供應,另外唔少得既一盅兩件都有,食物款式很多,而且價錢比較大眾化,所以經常爆滿。西多士即叫即做,表面炸至金黃色,帶蛋香又不會太油膩,中間少了點花生醬,但以煉奶作糖漿,香甜有奶香。薑絲牛肉通粉+腸仔炒蛋配多士這裏最出名的常餐,牛肉嫩腍,通粉爽口,唔會浸到腍哂,炒蛋蛋香十足。淨清湯牛筋腩牛筋腩有差不多七八件,份量十足,牛腩妏到入味又腍,牛筋入口溶化,但欠點蘿蔔香味。魚蛋河$28有三粒魚蛋及魚片及片頭各二,還有炸魚皮及菜,超級抵食,魚蛋爽彈,河粉亦爽滑。最後加多個炸魚皮,香脆好味。

薑絲牛肉通粉+腸仔炒蛋配多士

淨清湯牛筋腩

魚蛋河

最後加多個炸魚皮,香脆好味。

2019-07-28 67 瀏覽
今朝去大埔墟做嘢,所以順便睇呢間茶餐廳度食早餐。點咗個常餐,揀咗煎熟蛋同埋腸仔,再配咗一個叉燒通粉,同埋加咗三蚊要咗個凍奶茶。叉燒通粉啲叉燒都幾大嚿,燒得唔錯!,不過我就覺得韌咗少少,我d牙唔好要咬耐啲先可以吞落肚。腸仔蛋就係正常茶餐廳水準,多士烘左都好好味。其實呢間茶餐廳已經幫襯過好多次,食物水準真係唔錯 !但係座位就真係迫咗啲,坐得唔舒服,細細張圓枱已經要迫四五個人。 拎住好多袋野或者想坐得舒服啲嘅朋友就要考慮下啦。
今朝去大埔墟做嘢,所以順便睇呢間茶餐廳度食早餐。

要咬耐啲先可以吞落肚。

腸仔蛋就係正常茶餐廳水準,多士烘左都好好味。

2019-07-28 44 瀏覽
大埔民華魚蛋粉麵在區內為出名,經常有人在門口等位。有早餐、粉麵飯及中式點心,種類非常之多。薑絲牛肉通配炒滑蛋厚多士,多士烤得剛剛好。滑蛋也不會炒過火。粉麵類:我比較喜歡清湯腩,牛腩炆得夠焾入味,湯底也不會有一層層肥肥的油脂。外脆內軟的西多士配金黃色的糖漿,非常好味吸引。紅豆冰值得推薦,濃濃的椰香加上棉棉的紅豆非飲不可。更有秘製嘅豬軟骨飯,咖喱豬扒飯,咖喱汁夠濃非常惹味,值得一試。呢間餐廳真係好有人情味 夥記即買即到
大埔民華魚蛋粉麵在區內為出名,經常有人在門口等位。
有早餐、粉麵飯及中式點心,種類非常之多。
外脆內軟的西多士配金黃色的糖漿,非常好味吸引。
紅豆冰值得推薦,濃濃的椰香加上棉棉的紅豆非飲不可。
呢間餐廳真係好有人情味 夥記即買即到
2019-07-08 103 瀏覽
今日同daddy媽咪去食飯 行過呢間民華魚蛋粉麵 見到好多人食 食物質素應該唔差 咁就一齊入去試下啦我叫咗一個豬軟骨飯 豬軟骨炆得非常之軟滑同埋入味 食到停唔到口 醬汁有少少甜甜地 非常之好食 而飯上面嘅煎蛋簡直一流 因為蛋味非常之香 令到我食上癮之後就叫咗一個杞子燒賣 顧名思義 每粒燒賣上面都有一粒杞子 非常滋補 燒賣包住嘅豬肉非常足料 好好食最後就當然要試下呢度最出名嘅西多士啦 西多士炸得非常之香 甜甜嘅煉奶配上少少鹹香嘅牛油 簡直係絕配 為呢一餐畫上完美嘅句號

其實有時食茶檔都幾寫意㗎,嘢食又平靚正。今次宵夜又去到我最鍾意嘅大埔墟民華魚蛋粉麵醫下個肚仔。其實深夜都比較多人,呢度嘅食物夠晒多選擇,有蒸飯、點心、常餐及多士等。魚蛋河加紫菜簡直係我嘅招牌配搭,湯底魚味道好濃郁,一啲都唔腥,而且魚蛋夠晒爽口彈牙,認真新鮮!見到大部份客人來到這裏都必吃常餐和多士,我也不忘點了一份西多士及雙拼三文治🥪,三文治🥪加一蚊仲有烘底。當中的多士脆口之外,入面嘅餐蛋非常足料,一啖有幾種口感,可以說是極級享受。還有淨雲吞、點心燒賣,同樣地新鮮美味。最後還Order了我最喜歡的熱檸檬水暖一暖胃,今晚肯定好好訓🤣。朋友就點了可樂爽一爽喉嚨。食到非常飽肚,四個人都只係$150,本人覺得這間餐廳的食物質素唔錯,而且上菜速度快,難怪經常爆滿。

還有淨雲吞、點心燒賣,同樣地新鮮美味。

朋友就點了可樂爽一爽喉嚨。

2019-07-05 132 瀏覽
行山過後來此用膳,點了常餐、炸醬麵+雲吞(雙拼)及西多士各一份。滋味常餐(A+B+C)A: 薑絲牛肉米粉+B: 腸仔煎蛋+C: 牛油多士,配凍奶茶常餐出餐快,但食物質素不馬虎,太陽蛋的蛋邊煎得脆身,多士亦烘得夠脆,而凍奶茶沖得不錯,夠滑身,亦不太甜。炸醬雲吞麵(雙拼)這麵份量比想像中的大呢!兩個女生分著吃剛好,炸醬的量給得多,足夠跟麵條拌在一起,而且裡面好多肉碎啊(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)炸醬的調味酸酸甜甜亦帶點辣,中規中矩。西多士這裡的西多士上碟時已替客人澆上煉奶,西多士炸得金黃色,麵包外層裹著一層厚厚的蛋漿,吃時帶點蛋香,麵包鬆軟,要是再加上糖漿定必更美味(*¯︶¯*)哈哈。

滋味常餐(A+B+C)
常餐

炸醬雲吞麵(雙拼)
炸醬麵+雲吞(雙拼)

常餐
炸醬麵+雲吞(雙拼)
2019-07-01 80 瀏覽
今日去咗由細食到大嘅大埔民華餐廳 可能因為歷史悠久心得街坊歡心 所以好多人 需要等位兼搭枱先食到 下午時間依然有早餐可以食 只係貴幾蚊常餐梗係要揀炒蛋 呢度嘅炒蛋蛋味濃厚之餘 炒得十分嫩滑 多士亦都係出色之作 烘得夠乾身之餘牛油量仲好多 叫咗個薑絲牛肉通 薑味完全可以令鮮牛肉片更加香 牛肉味亦都好濃耐 通粉軟硬適中 每次嚟都會叫即炸西多士 西多士好厚身 而且上面嘅牛油仲係用咗鮮牛油 鹹香十足 多士蛋香味濃 而且入面仲好鬆軟 加上煉奶非常香甜 重點係價錢唔貴

下午時間依然有早餐可以食 只係貴幾蚊

2019-07-01 91 瀏覽
大埔朋友推介的茶餐廳,早上行山過後中午來此用膳,點了常餐、炸醬麵+雲吞(雙拼)及西多士各一份。滋味常餐(A+B+C)A: 薑絲牛肉米粉+B: 腸仔煎蛋+C: 牛油多士,配凍奶茶常餐出餐快,但食物質素不馬虎,太陽蛋的邊煎得脆身,多士烘得夠脆身,薑絲牛肉米粉份量和調味亦剛好,這杯凍奶茶沖得不錯,夠滑身,亦不太甜。炸醬雲吞麵(雙拼)這麵份量比想像中的大呢!兩個女生分著吃剛好,炸醬的量給得多,足夠跟麵條拌在一起,而且裡面好多肉碎啊(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)炸醬的調味酸酸甜甜亦帶點辣,中規中矩。西多士這裡的西多士上碟時已替客人澆上煉奶,西多士炸得金黃色,麵包外層裹著一層厚厚的蛋漿,吃時帶點蛋香,麵包鬆軟,要是再加上糖漿定必更美味(*¯︶¯*)哈哈。
滋味常餐(A+B+C)
常餐

炸醬雲吞麵(雙拼)
炸醬麵

熱柚子蜜
2019-06-29
5 分鐘 (堂食)
炸醬麵
2019-06-27 65 瀏覽
同朋友踏單車由沙田到大埔,想食番快靓正lunch,最後選了朋友介紹的民華魚蛋粉麵。我點了他們的招牌五寶丸河粉,配凍飲都係四十幾蚊, 大大碗河粉又有招牌五寶丸,五寶丸十分彈牙,河粉又多,十分飽肚。西多士($17)也是十分驚喜,外脆內軟,牛油在西多士面自然溶化,而且咬落不油膩,甚至可以媲美其他出名茶餐廳,十分高質。常餐朋友點了沙嗲牛肉,配煎雙蛋三文治。餐包的份量很大非常飽肚,四十幾蚊已經十分抵食.飽肚而且大大份。難怪民華魚蛋粉麵有咁多街坊幫襯、大眾化價錢、大件又抵食,假日更是迫爆。

• 常餐
  • 西多士
2019-06-26 64 瀏覽
大埔墟茶餐廳林立 媽咪成日話有間好食要同我去但對於食茶記我都好有要求 總希望食得特別啲今次我就食啲最基本嘅滋味常餐 估唔到有驚喜我嘅配搭係薑絲牛肉通粉 餐肉炒蛋配牛油方包炒蛋嫩滑重牛油味 炒得有技巧 無散開餐肉雖然薄切 但煎得香口唔油膩牛通好常見 但加埋薑絲就較為少有薑絲正氣暖胃 牛肉溫熱屬性 兩者結合對身體百利而無一害而且薑絲微辣 牛肉軟腍有嚼勁 通粉掛湯彈牙 感冒初起嘅我 食完一碗就覺得有所舒緩 媽咪就點切腩片頭豉油撈粗 附送蔥花湯腩片肉質結實 部份位置帶脂連筋 入口變得鬆軟重牛味但唔羶 片頭爽口彈牙 撈埋煙韌粗麵有口感最後我地叫多個茶記必點西多士厚身金黃色香脆外層鋪滿煉奶 牛油置中 被熱力溶化再慢慢滲透 每粒多士都被香甜包圍 媽咪果然無介紹錯 難怪由食前到食後一直都有人龍 我依家先知呢個好地方 真係枉為大埔人
大埔墟茶餐廳林立 媽咪成日話有間好食要同我去
媽咪果然無介紹錯 難怪由食前到食後一直都有人龍
我依家先知呢個好地方 真係枉為大埔人
2019-06-21
2019-06-23 60 瀏覽
星期五放工去大埔民華魚蛋粉麵食野,因為經濟美味先點鮮油多士 $15,厚厚的牛油好滿足。這個西多士 $20 特別之處是沒有餡,是正宗西多士,而有花生醬餡是港式味道,金黃色的外表,鬆脆可口的質感。常餐也有好多不同湯底、粉麵,配料等選擇。火腿番茄通粉,腸仔炒蛋配牛油多士番茄湯底超濃郁美味,火腿超級多多士好香脆,牛油味香濃,而炒蛋也嫩滑。魚蛋河 $28河粉夠滑,配大地魚湯,有炸魚皮、魚蛋、魚片、魚片頭,用料豐富,$28好抵食!炸魚皮 $17 原來炸魚皮配有魚湯,相當鮮甜可口,而炸魚皮脆卜卜,咬開是「卡擦」的清脆聲音,超好食。炸醬撈粗麵 $33賣相有別平日食的炸醬,再細味品嚐,炸醬甜中帶辣,好香又惹味,配彈性的粗麵好夾。
星期五放工去大埔民華魚蛋粉麵食野,因為經濟美味
先點鮮油多士 $15,厚厚的牛油好滿足。
鮮油多士

常餐也有好多不同湯底、粉麵,配料等選擇。
火腿番茄通粉,腸仔炒蛋配牛油多士
番茄湯底超濃郁美味,火腿超級多
多士好香脆,牛油味香濃,而炒蛋也嫩滑。

魚蛋河 $28

鮮油多士
炸魚皮
炸醬撈粗麵
2019-06-22 40 瀏覽
茶餐廳食物種類多,而且快黎快食,岩晒香港人既生活模式。但雖說係茶記,都要對食物有要求,揀間高質素都好重要!必點❗️第一係常餐:炒蛋配厚多士 + 沙嗲牛通粉炒蛋好大份,而且非常微滑,牛油多士係厚切既,焊得剛好,唔會太乾。牛肉醃得唔錯,質地稔身。第二緊係西多士:可揀煉奶或糖漿西多士又係勁厚身,熱辣辣金黃色,加埋上面熔緊個片牛油,d香味又飄晒出黎喇🤤雖然高卡又邪惡,但外脆內軟,真係好好食,間唔中先食一次唔緊要啦😎

必點❗️
第一係常餐:炒蛋配厚多士 + 沙嗲牛通粉

第二緊係西多士:可揀煉奶或糖漿

2019-06-15 65 瀏覽
週末唔洗番工訓到自然醒就落街食茶記,黎到茶記食常餐是常識吧!沙嗲牛通粉,上湯好濃好有味。牛肉食落稔身唔會老煮。配埋無敵的炒蛋😍份量好多,而且係滑蛋,夾埋係牛油多士簡直係絕配12點前食常餐都係$36(凍飲+$3),依個價錢咁高質,唔掛得枱枱客都有人食常餐一份常餐又點夠滿足呢,再黎一個西多士(可揀煉奶/糖漿)香噴噴熱辣辣又邪惡既西多士,中間放左一個厚厚的牛油,睇住佢慢慢融化好治癒😌外脆內軟既西多士,食到停唔到口,雖然食完會有罪惡感,但週末就放縱一次喇😂嗌番碗魚蛋粉平衡番d邪惡野🤣魚蛋好爽彈,自家製唔係粉感既魚蛋,配埋魚片魚片頭夾開食,正!一碗魚蛋粉有齊魚蛋魚片魚片頭,超抵!仲有大地魚湯底,鮮味濃郁,魚蛋河永遠都係百吃不厭既香港食物❤️
沙嗲牛通粉,上湯好濃好有味。牛肉食落稔身唔會老煮。

一份常餐又點夠滿足呢,再黎一個西多士(可揀煉奶/糖漿)

5 分鐘 (堂食)
$45 (早餐)
  • 常餐
  • 西多士
2019-06-02 96 瀏覽
早前與友人往大埔綠滙學苑半天遊(即舊大埔警署,列作一級古蹟,值得遠道前往參觀)回程覓食,行經廣福里,見到民華魚i蛋粉麵,奇怪啊,多了魚蛋粉麵稱號,睇睇餐牌,餐價好似比市區稍平,橫掂在市區民華餐廳都是我杯茶,就在眼前,梗係入去喇!坐冇虛席,要坐在靠近出餐位呢。去民華食野,有些是必点之選架:常餐叫了义燒米粉配火腿炒蛋多士,一如既往,米粉湯底是很熱的,冇得輸呀!最憎有茶餐廳D湯底不慍不火……---西多亦是民華必選之物,一大塊牛油在中央,新鮮滾熱辣,每人三塊仔就即埸KO左碟西多了😋-跟住叫了紫菜五寶河,五寶河有魚片,魚角,魚皮,魚皮餃,各有特色,---牛腩魚角撈麵-而撈麵有牛腩加魚角,喜歡叫撈面原因是因為常覺得一碗麵通常是唔夠飽的,但撈面只加多少少錢,碟麵就大大碟了,而且是有腍腍的牛腩和彈牙的魚角,-另外以優惠價加了蚝油菜芯及芥蘭,好處是沒有油,較健康,D菜又靚又腍甜,超讚呢。-是日是眼有福,肚子又滿足,盡興而回!
早前與友人往大埔綠滙學苑半天遊
(即舊大埔警署,列作一級古蹟,值得遠道前往參觀)

去民華食野,有些是必点之選架:
常餐

叫了义燒米粉配火腿炒蛋多士,
常餐

一如既往,米粉湯底是很熱的,冇得輸呀!
常餐

最憎有茶餐廳D湯底不慍不火……
西多

亦是民華必選之物,一大塊牛油在中央,新鮮滾熱辣,
每人三塊仔就即埸KO左碟西多了😋
西多
跟住叫了紫菜五寶河,
紫菜五寶河

五寶河有魚片,魚角,魚皮,魚皮餃,各有特色,
牛腩魚角撈麵

但撈面只加多少少錢,碟麵就大大碟了,

而且是有腍腍的牛腩和彈牙的魚角,
蚝油菜芯及芥蘭

是日是眼有福,肚子又滿足,盡興而回!
2019-06-01 95 瀏覽
趁假日往大埔逛逛,回程時往食過番尋味既民華魚蛋粉麵醫肚,番尋味原因,食物價格扺食,魚蛋粉好食,可能是地區關係,這裡的套餐同市區民華差價是有幾塊之錢之距大埔民華叫得做魚蛋粉麵,魚蛋必然是重點喇(是晚所見,的確很多檯食客都是吃緊魚蛋河🤣)魚蛋麵今次試下魚蛋麵套餐(38元),D麪是沒有太鹼多水,吃耐了仍然爽滑---,麪內有魚蛋,魚片,魚角,魚皮套餐改叫油菜,碟芥蘭夠大碟,腍甜,比選飲品更化算呢-常餐是這裡的招牌菜, 無論早午晚時份黎我都係會叫。今次叫了薑絲牛肉通粉,一大碗通粉,內有鮮牛肉及很多切得很幼細既薑絲,千祈不要留它在碗底,這是不識寶了,而因有了薑絲關係,令成碗粉有種好特別的香味!配上餐肉 炒蛋及多士,加埋餐飲檸檬茶, 極滿足!-有人鐘情清湯牛腩飯(39元)牛腩及牛筋各半,是冇飯不歡的飯桶不錯的選擇……----近來天氣幾熱下,見到餐牌有多款粥,而且不是一般粥品店的款式,於是点了方魚肉碎粥(33元),粥底是潮州式的那種,但內裡的方魚脆脆香香的,是粉麵飯外的另一清新選擇--最後還叫了西多士, 西多的確是難以抗拒的誘惑, 即叫即炸, 外層金黃香脆,內裡花生醬甜而不膩, 好食。總括來講,百伍元
趁假日往大埔逛逛,回程時往食過番尋味既民華魚蛋粉麵醫肚,
番尋味原因,食物價格扺食,魚蛋粉好食,
可能是地區關係,這裡的套餐同市區民華差價是有幾塊之錢之距

魚蛋麵

,麪內有魚蛋,魚片,魚角,魚皮套餐改叫油菜,
魚蛋麵

碟芥蘭夠大碟,腍甜,比選飲品更化算呢
魚蛋麵
常餐是這裡的招牌菜, 無論早午晚時份黎我都係會叫。

常餐

千祈不要留它在碗底,這是不識寶了,
而因有了薑絲關係,令成碗粉有種好特別的香味!
常餐

配上餐肉 炒蛋及多士,加埋餐飲檸檬茶, 極滿足!
清湯牛腩飯
近來天氣幾熱下,見到餐牌有多款粥,
而且不是一般粥品店的款式,於是点了方魚肉碎粥(33元),

最後還叫了西多士,

西多士

總括來講,百伍元既價錢,有咁多野吃,行遠些都扺喇!