2018-06-05 43 瀏覽
星期六同屋企人去左旺角行街,行到個個都累就去搵野食,咁啱見到依間就走入去試下,見到佢有韓式石板燒美國黑毛(Prime)牛肩胛 180g配 日本廣島蠔2隻原價$268 我去時做緊優惠7折$188百幾蚊有肉、有蠔、有飯、另外仲有自家制Handmade鹹蛋黃炸魚皮(一客)牛肩胛比較薄,容易燒,入口較(淋)熊本一口牛 220g 配廣島蠔2隻 7折價$168燒起來比較麻煩因爲要燒六面,燒要燒至7成熟會(淋)身啲,過熟會難咬啲,石板燒上配有時疏西班牙穀飼黑毛豬 180g 配燒蠔2隻 7折價148絕對超值黑毛豬切得薄薄,所以燒係上黎都好快熟,豬味香濃美國特級(Prime)極黑牛小排 180g 配 燒蠔2隻原價$340 7折價$238小排肉比較厚身,燒時要俾少少耐性,時間要掌握得好好每點一個套餐可以用優惠價+18點選小食(芝士焗田螺)蒜香雞中翼 套餐+$18芝士焗西蘭花 套餐+$18最後就係甜品 日本🇯🇵直送 雪葩 有多種口味我地點左 椰子🥥 蜜桃🍑 蘋果🍎芒果🍋
美國黑毛(Prime)牛肩胛 180g配 日本廣島蠔2隻
原價$268 我去時做緊優惠7折$188
牛肩胛比較薄,容易燒,入口較(淋)
熊本一口牛 220g 配廣島蠔2隻 7折價$168
燒起來比較麻煩
黑毛豬切得薄薄,所以燒係上黎都好快熟,豬味香濃
美國特級(Prime)極黑牛小排 180g 配 燒蠔2隻
原價$340 7折價$238
小排肉比較厚身,燒時要俾少少耐性,時間要掌握得好好
每點一個套餐可以用優惠價+18點選小食(芝士焗田螺)
蒜香雞中翼 套餐+$18
芝士焗西蘭花 套餐+$18
最後就係甜品 日本🇯🇵直送 雪葩 有多種口味
我地點左 椰子🥥 蜜桃🍑 蘋果🍎芒果🍋
2018-05-31 25 瀏覽
呢排天氣炎熱到不得了,同媽咪出1⃣出街已經身水身汗,汗流浹背,辛苦得很!!咁岩途經女人街見到新開左間冰室就入黎試下!出面同呢到溫度簡直係兩個世界,呢到d冷氣非常足,坐左係到之後令人完全唔想行番出去😆😆地點亦算十分就腳,就係女人街街尾尾段位置,非常容易找到環境舒適,佈置上亦睇得岀花了不少心機落去!我地兩個人點了不少道菜,隔左陣陸續送到。首先送上的是跟餐附送的飲料及餐湯(羅宋湯及菠菜忌廉湯)、蒜蓉包。媽媽話兩個湯都好飮,本人就只飲了白湯,見到有1⃣粒粒菜茸在,飲落去十分可口,兩款湯亦都可加$12轉做酥皮湯。飲完到食小食啦,芝士焗田螺(套餐加配$18)十分抵食!係時候到主角出場了:熊本一囗牛、日本廣島燒蠔2隻,隨餐附送鹹蛋黃炸魚皮&白飯$168。呢個餐堅正首先佢隨餐附送的炸魚皮,熱辣辣送到,咬落去脆卜卜,勁香鹹蛋味超正👍🏻👍🏻熊本一口牛就要自己放落去慢慢燒熟佢,好玩又好食,一囗牛咬落去肉質鮮嫩,一啖一口好好味!!點埋佢附送個汁,滋味無窮!仲有2⃣隻生蠔,亦鮮甜美味。再黎仲有兩份主菜:菠菜茸蟹肉帶子天使麵$98及香煎虎蝦蟹肉南瓜意大利飯$98,兩者都好正,前者天使麵有三大粒帶子,天使麵麵質軟硬適中,
環境舒適,佈置上亦睇得岀花了不少心機落去!我地兩個人點了不少道菜,隔左陣陸續送到。首先送上的是跟餐附送的飲料及餐湯(羅宋湯及菠菜忌廉湯)、蒜蓉包。媽媽話兩個湯都好飮,本人就只飲了白湯,見到有1⃣粒粒菜茸在,飲落去十分可口,兩款湯亦都可加$12轉做酥皮湯。飲完到食小食啦,芝士焗田螺(套餐加配$18)十分抵食!係時候到主角出場了:熊本一囗牛、日本廣島燒蠔2隻,隨餐附送鹹蛋黃炸魚皮&白飯$168。呢個餐堅正首先佢隨餐附送的炸魚皮,熱辣辣送到,咬落去脆卜卜,勁香鹹蛋味超正👍🏻👍🏻熊本一口牛就要自己放落去慢慢燒熟佢,好玩又好食,一囗牛咬落去肉質鮮嫩,一啖一口好好味!!點埋佢附送個汁,滋味無窮!仲有2⃣隻生蠔,亦鮮甜美味。再黎仲有兩份主菜:菠菜茸蟹肉帶子天使麵$98及香煎虎蝦蟹肉南瓜意大利飯$98,兩者都好正,前者天使麵有三大粒帶子,天使麵麵質軟硬適中,又易入囗好快成碟清曬。後者意大利飯飯粒分明,囗感煙煙韌韌好特別,再加上足料既配料,大大隻虎蝦,完全令人食到停唔到口😍😍😍最後到我最為期待既甜品出場了:芒果雪葩半個$32,蕃薯雪葩半個$36,這都是跟餐價,非常抵食!仲要全都係曰本新鮮水果,老闆仲要非常貼心地幫我地用打火機燒溶D雪。雪葩甜甜的,入口即溶化👍🏻👍🏻👍🏻
今頓晚餐我同媽咪都十分滿意,下次一定再度光臨🙆‍♀🙆‍♀
2018-05-29
朋友介紹咗我嚟呢間餐廳,開咗幾個月,裏面裝修都係非常之新淨,餐牌除咗一般餐廳冰室嘅嘢食,而且仲要好抵食。高價位小小嘅就係日本牛肉,可以自己慢慢燒。睇餐牌真係好多野都好抵食,可以叫多幾樣嘢食,當然唔少得試吓佢啲身材食。11號低溫牛柳意式煎飯$98呢個飯真係好得意,平時食嘅通常都係焗飯或者意大利飯,呢一種飯香脆好似脆米飯咁,而且有少少燒焦嘅香氣。低溫牛柳我哋選擇咗三成熟,都係果一類型嘅調味牛肉, 不過講到三成熟都真係幾準確嘅!熊本一口牛220克配日本廣島燒蠔兩隻七折$168由於而家都仲係推廣期間之內,所以有優惠,有好多粒熊本一口牛同埋有兩隻廣島蠔。店員同事送上豉油,蔥花同埋蒜蓉;仲有一啲鹹蛋黃炸魚皮啊可以好似日式蒜蓉片咁樣,配搭一口牛增加口感同埋咸香。表面看起來比較多油,而且亦都有幾款配菜配搭。啲一向都非常鬆化口感唔錯,而且不會經過太多調味可以食到原本嘅口味!蠔就味道比較清新了。加$12轉酥皮湯 係南瓜湯表面嘅酥皮非常鬆化香脆,可以混合係啲清新嘅南瓜湯裏面,雖然變得比較林但係依然好有口感同埋牛油嘅香味。以下食物全部都係跟餐有優惠芝士焗田螺加$18$18竟然裏面有四隻田螺同埋咁多芝士,真係算

11號低溫牛柳意式煎飯$98

熊本一口牛220克配日本廣島燒蠔兩隻七折$168

加$12轉酥皮湯 係南瓜湯

以下食物全部都係跟餐有優惠

芝士焗田螺加$18
$18竟然裏面有四隻田螺同埋咁多芝士,真係算好抵食,仲有冇泥味呢!

芝士焗西蘭花加$18
芝士西蘭花同樣豐富,時間剛好口感爽口。

小麥黑啤酒跟這個餐加$24
呢度有得飲啤酒,而且跟餐嗰個一口牛餐更加抵飲!之後朋友唔夠後再叫多一杯白啤酒。

黑牛+$9 跟餐
黑牛不嬲都係朱古力雪糕配上可樂,今次呢一個可樂係罐裝上,分量多好多架!個朱古力雪糕都唔錯,上面有啲果仁增加唔少口感。

蘋果雪芭+$32
柚子雪芭+$32

兩款甜品都好精美,見到都覺得好清新好想影多啲相,我嗰個柚子味道嘅雪芭真係唔錯,甜味適中又清新,食完之後不會話好飽架!
2018-05-26 201 瀏覽
今天朋友去左旺角睇戲,然後去食飯行左去女人街果邊睇下有咩食,就見到呢間冰室食d野都幾特別,所以就去試入到去雖然地方唔大,都有一排卡座,環境都很舒適檸檬薑味果酒天氣熱坐底就點左枝果酒同朋友share飲,又唔會太甜,帶點檸檬味但是飲唔到有薑的味道。餐湯首先黎左湯,點了羅素湯和磨菇忌廉湯美國黑毛牛肩胛份量都好足,可以share食,肉質都很鮮美多汁細細個爐可以自己燒黎食,無諗過冰室都有燒肉食到套餐都包左白飯、肉、廣島蠔,相當豐富!美國特級牛小排肉質鮮美,燒熟左都好冧又好juicy芝士焗西蘭花食得太多肉清清地點番個菜食,平衡一下!最後點少得甜品有好多款日本的雪葩蘋果雪葩蘋果味雪葩第一次食,好香濃的蘋果味,整得好似食緊蘋果一樣芒果雪葩好香的芒果味軟棉棉很有食緊芒果的味道

入到去雖然地方唔大,都有一排卡座,環境都很舒適

餐湯
首先黎左湯,點了羅素湯和磨菇忌廉湯

美國黑毛牛肩胛
份量都好足,可以share食,肉質都很鮮美多汁

美國黑毛牛肩胛

細細個爐可以自己燒黎食,無諗過冰室都有燒肉食到

套餐都包左白飯、肉、廣島蠔,相當豐富!

美國特級牛小排
肉質鮮美,燒熟左都好冧又好juicy

芝士焗西蘭花
食得太多肉清清地點番個菜食,平衡一下!

最後點少得甜品
有好多款日本的雪葩

蘋果雪葩
蘋果味雪葩第一次食,好香濃的蘋果味,整得好似食緊蘋果一樣

好香的芒果味
軟棉棉很有食緊芒果的味道

2018-05-26
2018-05-26 53 瀏覽
星期三晚,要到旺角上興趣班,例必經過女人街,如果時間鬆動的話,通常都會食完晚飯,然後去上堂。今晚,女人街有點特別,近登打士街的攤檔提早收檔。原來前面爆了水管,兼路陷,要搶修,所以要清場,攤檔要提早收檔。不過,地舖餐廳仍可照常營業。我們走到這間餐廳,內裡的裝修很和諧,牆上,甚至餐檯上都有好多特色磚塊裝飾。打開餐牌,選擇很多,一時間不知吃什麼? 幸好,有個侍應大哥,好細心,推介了幾款特色的食物給我們去挑選,更悉心講解食物的造法,好專業啊!所有晚餐都奉送餐湯和餐飲。我們都選了白湯,【菠菜忌廉湯】。朋友覺鹹了一點,我就覺得啱啱好。蒜蓉包又熱又香即磨咖啡,香夾滑。【黑牛 (跟餐只加 $9】,好耐都無飲過了,普通餐廳係沒有提供的,年青一輩相信都未必知道什麼是黑牛。其實,它是一杯朱古力雪糕加一罐可樂。不過,這裡的黑牛有個特色,就是朱古力雪糕是有原粒果仁的。除了金牛之外,我都鍾意呢隻牛。【火灸三文魚蕎麵沙律 $75】在餐牌上是沒有這個沙律的相片的,所以不知道它的份量竟是這麼大的。三文魚超大片,蟹籽又多,下面係好多沙律菜和蕃茄,還有蕎麵托底,加上日式芝麻醬來吃,很好吃! 其實,基本上,這個沙律是足夠四個

蒜蓉包又熱又香

即磨咖啡,香夾滑。

黑牛

【火灸三文魚蕎麵沙律 $75】
火灸三文魚蕎麵沙律
在餐牌上是沒有這個沙律的相片的,所以不知道它的份量竟是這麼大的。三文魚超大片,蟹籽又多,下面係好多沙律菜和蕃茄,還有蕎麵托底,加上日式芝麻醬來吃,很好吃! 其實,基本上,這個沙律是足夠四個人來吃的,所以我們兩人吃完之後,都開始飽了。

【鐵板燒紐西蘭牛柳配野菌汁 $118】
侍應姐姐捧了一個鐵板來,然後淋上特別調制的酒,點起來。

香噴噴的鐵板燒牛柳便呈現眼前。
鐵板燒紐西蘭牛柳

牛柳大件,肉質腍嫩,一切即開,配野菌汁來吃,唔錯!

【照燒羊扒意式煎飯 $98】
照燒羊扒意式煎飯
侍應大哥說,這個飯的特色是,先將飯用 cream 煮至七成熟,然後再用鑊慢煎,煎至有少少燶,少少脆,那麼樣便會有飯焦香味。食落,果然好特別。兩件大羊扒煎得好香,無羶味。

最後是食水果雪葩,【蜜桃雪葩 $35】和【蘋果雪葩 $32】
老闆說,這是由日本直送,成本高。先把水果的肉挖出來,然後打成高密度的雪葩,放回水果內,再急凍。臨食之前,用火慶一慶,去一去雪味,亦方便打開水果雪葩的蓋。

用小湯匙,把雪葩挖出來吃,入口溶化,水果的味道便滲進味蕾,冰涼,清新又可口。比較之下,蜜桃比較香甜一點,蘋果就清淡些。
蜜桃雪葩

實在好飽,好滿足。四百元多些,真係大件夾抵食!

充滿力量去上堂。
2018-05-23
黑牛
火灸三文魚蕎麵沙律
鐵板燒紐西蘭牛柳
照燒羊扒意式煎飯
蜜桃雪葩
2018-05-09 61 瀏覽
由於學校好近旺角嘅關係,所以一放lunch就會去旺角覓食😋 然後行行下入左女人街,女人街一向都聚集左好多餐廳,見到門口貼住d相幾吸引就入左去試試!Lunch一般都係around $40-$55左右,包野飲、餐湯同蒜蓉包🥖突然好想食扒就叫左個烤焗豬肉眼扒松茸野菌燒汁(可配飯、意粉或者薯菜)($42)我揀左薯菜🍟d食物好快就上齊哂,而且份量驚人🤔塊扒勁大塊又厚肉!切落好淋完全唔會韌❤️d汁勁入味添,加埋佢薯菜都好大舊,所以唔會出現唔飽嘅情況,仲會食唔哂添😂😂😂 至於蒜容包都好食架!所以好快已經成為左我嘅近期致愛了。 42蚊咁多野十分抵🤤

5 分鐘 (堂食)
2018-05-08 40 瀏覽
羅宋湯認真好難飲🤷🏻‍♀️入面既配料煲到淋到難哂,明顯地一煲過煲左勁耐雖然唔係熱辣辣, 但都好彩冇咩特別負評🤔香草菠菜雞肉忌廉意粉冇咩特別好評,唯一係大碟, 算抵食既

羅宋湯
認真好難飲🤷🏻‍♀️
入面既配料煲到淋到難哂,
明顯地一煲過煲左勁耐

雖然唔係熱辣辣, 但都好彩冇咩特別負評🤔

香草菠菜雞肉忌廉意粉
冇咩特別好評,
唯一係大碟, 算抵食既

2018-05-07 59 瀏覽
旺角女人街嘅小巷當中,其實藏住不少的小店,大家可以多d去試下有興趣的小店~支持下佢地💪💪一開始係比呢見鋪嘅裝修吸引入黎嘅,牆身都有不少裝飾品~可見老闆的小心機🎀🎀每次餐廳有酥皮湯~我都必點❤好彩今次呢個湯都冇令我失望👍👍意粉個汁都幾creamy,不過意粉比較硬身😌我個人感覺一般般呢個扒真係比較失望,扒都唔會問你想幾成熟……雖然冇期望好好食,但肉質實在太鞋身了,再加上有酒味,令到味道更加怪😓最好食應該就係腸了😥十分不建議🙅
支持下佢地💪💪

每次餐廳有酥皮湯~我都必點❤好彩今次呢個湯都冇令我失望👍👍

2018-04-24 24 瀏覽
情人節...周街都情人節MENU...想食散叫都有難度~呢度竟然可以散叫平日既餐~雖然無平日套餐~但係都算係咁啦~6點到都仲可以坐卡位但7點要交台了..因為full booking是常識吧...快叫快食!!情人節餐要揀2個鐵板...但唔想咁燥~散叫算~~餐巾都有design的~~美美滴呀~真火來的呀~~不是電子~~~內籠design~白汁墨魚闊條麵~唔夠熱~芝士焗田螺~以為純芝士無薯蓉....原來又係田螺焗薯蓉羊架~有3個已算驚喜~通常得2個~唔錯唔錯~夠騷似我^0^驚唔飽叫多個沙律~^o^嘩~黎個大合照先^o^~個沙律大得好誇張~可以唔叫都得...食到好飽.......................主角patpat出場^o^記得要點餐時就好落order...食完正餐先落單已經會無晒~~~夠軟熟~夠香甜^o^~~~正呀總結:^o^環境一流^o^暗暗浪漫的~但時間超急~細餐廳無計了?服務態度幾好~要食雪芭請早落單^o^~日日都是情人節^o^~
情人節...
周街都情人節MENU...
想食散叫都有難度~
呢度竟然可以散叫平日既餐~雖然無平日套餐~但係都算係咁啦~

6點到都仲可以坐卡位

但7點要交台了..
因為full booking是常識吧...
快叫快食!!
情人節餐要揀2個鐵板...
但唔想咁燥~散叫算~~

餐巾都有design的~~美美滴呀~

真火來的呀~~不是電子~~~
內籠design~

白汁墨魚闊條麵~唔夠熱~

芝士焗田螺~
以為純芝士無薯蓉....原來又係田螺焗薯蓉

羊架~有3個已算驚喜~通常得2個~
唔錯唔錯~夠騷似我^0^

驚唔飽叫多個沙律~^o^

嘩~黎個大合照先^o^~
個沙律大得好誇張~

主角patpat出場^o^
記得要點餐時就好落order...
食完正餐先落單已經會無晒~~~
夠軟熟~夠香甜^o^~~~正呀

總結:^o^
環境一流^o^暗暗浪漫的~
但時間超急~細餐廳無計了?
服務態度幾好~
要食雪芭請早落單^o^~
日日都是情人節^o^~
2018-02-14
慶祝紀念
情人節
2018-04-02 685 瀏覽
平時去到受歡迎而且又質素高既餐廳固然高興,但如果無意中搵到啲吾算出名但真系高質素既餐廳就會更高興,會好似發現左新大陸咁哈哈。同埋我覺得香港都幾多比人忽略左既優質餐廳,其實一間餐廳吾一定多人知先好食。今次去到通菜街小巷一間「冰室」,通菜街戈邊既小巷向來多野食,即使吾突登去srarch有邊間好食都分分鐘會搵到「寶藏」。與其話呢間系一間冰室,我會更認為佢系港式西餐廳,因為佢入面賣既食物都系比較港式,但確實系西餐無誤。而且冰室比人既印象多數都真系賣多士、通粉奶茶戈啲,呢間叫得做冰室又真系破格。連環境都好有港式西餐廳feel😂坐得幾舒服,啲櫈軟林林架,同埋成個餐廳得我同我男朋友兩個客,冇乜人食,開頭都幾驚中伏好彩之後冇。系食正餐之前就緊系先叫左啲野食食住先,首先叫左個蜜糖炸雞翼,真系成隻都沾滿曬蜜糖,完全冇厄秤。然後啲雞翼都好脆卜卜,但又吾會太多炸粉,仲有滑滑地既雞肉,讚呀跟餐加$12就可以轉酥皮湯,雖然真系吾系間間都有酥皮湯,而系呢度有就真系幾特別,但味道我覺得就一般啦。酥皮脆度還可以,但就吾好期望佢系好脆。咁飲酥皮湯就當然就將啲酥皮撈埋入湯食,啲忌廉湯就有點兒偏鹹。菠菜茸帶子蟹肉天使麵 $9

好彩之後冇。

菠菜茸帶子蟹肉天使麵 $98
成日覺得好食嘅嘢一定係好唔健康、落咗好多味精嗰啲,但經過今次之後我發覺其實唔一定嘅。第一次食到一個天使麵咁健康有咁多菜,仲有新鮮既帶子同埋碎碎地既蟹肉,個汁其實都系系菠菜汁但又吾會話太淡,鹹度我覺得系剛好。以平時食帶子同蟹肉多數都係配海鮮天使面或者意大利飯嗰啲,今次竟然係配菠菜加天使麵,感覺有點兒新奇

低溫牛柳意式煎飯 $98
價錢同上面嗰個菜式一樣,水準都係一樣咁好。唔好睇佢個樣以為係平時茶餐廳食嗰啲牛扒飯,其實呢個係低溫嘅牛柳同埋係煎飯,低溫牛柳係點樣煮我就真係唔知,但係食嘅人感覺質素好就OK啦。牛柳大塊而且軟稔,十分好咬,而煎飯既口感其實同西餐既意大利飯有點相似,都系有少少痴牙既感覺,但系都幾特別。

以咁樣既價錢食到有水準既食物,都算系咁了,呢家好多時因應出面既舖租貴,而餐廳賣既食物都貴埋一份,食西餐消費每人最少都200幾300蚊,呢度每人200都吾洗就有找,抵食
2018-03-24 74 瀏覽
第一次黎食 因為驚好多人的關係所以提前訂了位一到場便見到店員已為我地留檯點餐時店員有略略講解肉眼和西冷的分別餐湯今次飲紫薯湯 味道很好由於版主很喜歡食紫薯所以大大加分面個蒜蓉包 蒜蓉味道也很夠 亦夠脆口之後小食叫了雞翼雞翼夠脆身 而且帶著濃濃的牛油蒜香味但略嫌雞翼太細隻 主菜方面叫了一個肉眼排 一個牛粒飯先講下肉眼排 呢個就係會著火的排店員在你面前表演火也很有氣勢吃的時間店員主動來問個排有沒有苦澀味 因為驚落得太多酒助燃會令到個排苦好彩沒有 個排肉汁好juice 味道也很好 又夠大塊👍🏿另一道牛粒飯也重點推薦牛粒很香很重牛味 而且肉汁夠juice 配著蒜香 真的令人一試難忘 一定會返頭食多次呢個但美中不足是個飯太淋 個人喜歡飯是粒粒分明的口感 所以扣了一點兒分數
第一次黎食 因為驚好多人的關係所以提前訂了位

好彩沒有 個排肉汁好juice 味道也很好 又夠大塊👍🏿

另一道牛粒飯也重點推薦
一定會返頭食多次呢個

2018-02-28 80 瀏覽
同朋友行完潮流特區,都夠鐘食晚餐,驚再晏啲多人,咁就6點幾決定搵餐廳,又費事上網搵,就諗住一路行睇下邊間岩就入,咁正常都近近地走去女人街啦行到去過左幾間,朋友就停低左,睇左menu就入左間冰室喇我地2個叫左一個飯一個意粉,同小食飯同意粉餐有野飲同蒜蓉包同餐湯送個蒜蓉包焗到好鬆脆,蒜蓉味好香,好味黑松茸忌廉三文魚意大利飯送到黎都呆一呆,因為多數都會用煙燻三文魚,意大利飯本身偏硬會比較好食,咁飯硬度剛好,但略微黏口,黑松茸味道比教淡,三文魚無咩味,有啲乾,有啲失望XO醬鮮蝦炒意粉鮮蝦唔入味,淡既,但意粉炒到岩岩好,麵唔會太乾太硬,味道亦都唔錯日式蟹肉薯餅蟹肉或蟹柳之類既食唔出,但薯餅薯泥好好味,入口溶化,外面炸到好香脆,外脆內軟呢間冰室既野ok既,坐位都舒服,梳化櫈,侍應服務都唔錯,但如果食物質素同價錢黎計,就好似比較貴左少少,但整體都ok既

行到去過左幾間,朋友就停低左,睇左menu就入左間冰室喇
我地2個叫左一個飯一個意粉,同小食

飯同意粉餐有野飲同蒜蓉包同餐湯送
個蒜蓉包焗到好鬆脆,蒜蓉味好香,好味

黑松茸忌廉三文魚意大利飯

XO醬鮮蝦炒意粉

日式蟹肉薯餅

2018-02-24 83 瀏覽
有時候都會想念水蜜桃冰室的前身皇后冰室,不知道大家吃過沒有?事實上,水蜜桃冰室的食物皇后不差太遠,餐牌都差不多,不過份量比皇后多了。下午兩點半來到旺角覓食,當然是吃下午茶,比午餐便宜一點嘛!水蜜桃冰室午餐時段會跟餐湯和飲料,下午茶只會配飲料。我點了一個黑椒雞扒意粉,不用很久食物便來了。雞扒不算大塊但總共有兩塊,所以都挺多的。黑椒汁很夠,雞扒和意粉可以粘著吃。配菜有些沙律菜,兩粒車厘茄,還有些青瓜。一般餐廳的青瓜配菜都比較生,但水蜜桃的配菜青瓜是煮過的,較生的容易入口,不會像生的那麼硬,只是之前煮好現在凍了。$42份量多的雞扒意粉,有飲品,下午茶時段飽肚選擇。

下午兩點半來到旺角覓食,當然是吃下午茶,比午餐便宜一點嘛!

黑椒雞扒意粉

$42份量多的雞扒意粉,有飲品,下午茶時段飽肚選擇。
又係冰室!不一樣的冰室都係冰室,但係食牛牛加日本雪葩~先黎熊本一口牛(220g)成個套餐配生菜包,珍珠飯,餐湯及熱飲原價HKD228,65折後HKD148真係無想過用上韓式火山石燒,放滿蔬菜當然少不了主角一口一粒上檯仲見到冰花,唔怕唔新鮮一向懶人的我,就全部放曬上火山石到等佢慢慢燒牛脂滿滿加上牛味濃濃,配上有口感的白飯,開胃吃過滿足的一口牛,當然呢到必食的雪葩怎可錯過,點完套餐只需加HKD42就得,原價要HKD65未食前,仲會幫我用火槍燒一燒外層令其唔會太冰太硬,又唔會溶,口感適中用火槍噴一噴,雪氣無曬燒完後,唔單止無左冰感,而且唔會硬,輕輕就可吃到味道微酸甜甜的,而且好香的菠蘿香氣,味美無窮!下一次我會再黎食盡所有雪葩~
又係冰室!不一樣的冰室都係冰室,但係食牛牛加日本雪葩~

先黎熊本一口牛(220g)
成個套餐配生菜包,珍珠飯,餐湯及熱飲

原價HKD228,65折後HKD148真係無想過
用上韓式火山石燒,放滿蔬菜

當然少不了主角
一口一粒
上檯仲見到冰花,唔怕唔新鮮

一向懶人的我,就全部放曬上火山石到等佢慢慢燒

牛脂滿滿加上牛味濃濃,配上有口感的白飯,開胃

未食前,仲會幫我用火槍燒一燒外層
令其唔會太冰太硬,又唔會溶,口感適中

用火槍噴一噴,雪氣無曬

燒完後,唔單止無左冰感,而且唔會硬,輕輕就可吃到
味道微酸甜甜的,而且好香的菠蘿香氣,味美無窮!

下一次我會再黎食盡所有雪葩~
2018-02-03 76 瀏覽
香港已經無乜懷舊冰室喇!不過旺角近排有間環境懷懷地舊,專食鐵板嘅冰室!而且仲要唔止係得鐵板咁簡單!仲會點火!緊係要去食下!餐湯可以加錢轉酥皮湯!有紅同白湯!鐵板餐跟酥皮湯是常識吧!唔止有酥皮食,餐包仲有蒜蓉包!法包好脆好香蒜蓉味,用黎送湯或者就甘食都好好味!朋友叫咗個冰室雜錦鐵板燒!入面有牛柳、羊扒、雞扒、德國腸送嚟之後侍應幫我地淋汁!之後就係最令人期待嘅畫面!點火喇!因為加左酒,啲火都燒幾耐下!所以食牛嘅話一開始可以叫生啲!而我就叫咗鐵板燒紐西蘭牛柳!一樣會倒酒再點火!所以我就叫咗3成熟!經過鐵板嘅熱同火燒之後,都唔會老曬!牛柳夠厚,份量夠多!夠曬豐富!飲品轉咗雪糕紅豆冰~去冰室飲紅豆冰就最岩feel!仲要有埋球雪糕,奶味就更加香喇!估唔到呢到仲有咁多款雪葩做甜品!蕃薯雪葩真係好少見!蕃薯味好濃!真係好似食緊蕃薯咁!凍凍地咁食,比平時真系食蕃薯,感覺清新啲又無咁漏!
香港已經無乜懷舊冰室喇!
不過旺角近排有間環境懷懷地舊,

餐湯可以加錢轉酥皮湯!
有紅同白湯!
鐵板餐跟酥皮湯是常識吧!

唔止有酥皮食,餐包仲有蒜蓉包!
法包好脆好香蒜蓉味,
用黎送湯或者就甘食都好好味!

朋友叫咗個冰室雜錦鐵板燒!
入面有牛柳、羊扒、雞扒、德國腸
送嚟之後侍應幫我地淋汁!
之後就係最令人期待嘅畫面!
點火喇!
因為加左酒,啲火都燒幾耐下!
所以食牛嘅話一開始可以叫生啲!

而我就叫咗鐵板燒紐西蘭牛柳!
一樣會倒酒再點火!
所以我就叫咗3成熟!
經過鐵板嘅熱同火燒之後,
都唔會老曬!
牛柳夠厚,份量夠多!
夠曬豐富!

飲品轉咗雪糕紅豆冰~
去冰室飲紅豆冰就最岩feel!
仲要有埋球雪糕,奶味就更加香喇!

估唔到呢到仲有咁多款雪葩做甜品
蕃薯雪葩真係好少見!
蕃薯味好濃!真係好似食緊蕃薯咁!
凍凍地咁食,比平時真系食蕃薯,感覺清新啲又無咁漏!