有邊個鐘意食#煲仔飯?🙋🏻‍♀️鐘意煲仔飯啲咩?唔洗問,肯定係#飯焦!😍不過有時啲飯焦真係「焦」得太過火,硬到刮都覺得吃力😩如果妳喜歡吃煲仔飯,鐘意食飯焦,我會推介妳來吃這個👉🏻#煎飯 😍👍🏻低溫牛柳意式煎飯 $98咩係#煎飯?原來係煎香左嘅忌廉燴意大利飯!!!😍米飯外層煎得香脆,吃下沒有黏牙👍🏻內裡米飯燴得creamy帶點粒粒米飯的口感,味道惹味豐富忌廉味又帶洋蔥香甜,好正呀喂!😋👍🏻👍🏻放面的牛柳有足兩大塊😱肉厚切開微粉紅色,食落肉質非常嫩腍亦有牛味😋不過略厭肉質真係腍左啲可能係落多左鬆肉粉?😂點都好,以這個份量和價錢是合格有餘!👍🏻性價比高,推薦!———總括說,格局和通菜街其他的小店西餐都很相似,不過質素是更勝的!👍🏻試了好幾款都認為是性價比很高,份量大質素不差價錢又十分平民,火焰鐵板扒餐和自助燒的鐵板牛柳粒相信是其中必點性價比之選!.不過唯一要挑剔的是空間感很窄,坐卡位會較好,但如果不是卡位又和其他人搭枱的話.........只可以話香港寸金尺土😢
有邊個鐘意食#煲仔飯?🙋🏻‍♀️
鐘意煲仔飯啲咩?唔洗問,肯定係#飯焦!😍
不過有時啲飯焦真係「焦」得太過火,硬到刮都覺得吃力😩

低溫牛柳意式煎飯 $98
咩係#煎飯?原來係煎香左嘅忌廉燴意大利飯!!!
😍米飯外層煎得香脆,吃下沒有黏牙👍🏻
不過略厭肉質真係腍左啲可能係落多左鬆肉粉?😂
點都好,以這個份量和價錢是合格有餘!👍🏻
性價比高,推薦!
———
相信是其中必點性價比之選!
只可以話香港寸金尺土😢
2018-01-28 82 瀏覽
隱藏在排檔中的街道上,發現有著形形式式的食店,各國菜色都有。見這間店有許多食客,便進去一試了。中文名是冰室,英文名卻是Garden。店內的裝潢西化,水泥牆上貼上有古典味道的poster和掛上古舊電話,枱面和牆壁上都貼上彩色花紋tiles,加上暗暗的烏絲燈光,氣氛不錯。可惜四人卡位實在太逼,即是細細粒的女士坐下也左右前後動彈不得,桌面也是細細的,不能放太多食物。和陌生人拼桌時,因為實在太近,對面的談話內容清晰可聽見,加上環境嘈雜,沒法好好和坐在身邊的人談話。雖然坐在身邊,好幾次也聽不清楚太家在說什麼。餐牌附有圖片,值得一讚!食物圖片吸引,和真實食物大致相同,擺盤美麗!午餐不用加一,包餐湯、蒜蓉包和一般熱飲。也可加錢特色飲品,例如黑牛、紅牛、黃牛、白牛等等。羅宋湯:足料好味蒜蓉包:香脆好吃豬柳菇汁珍珠米飯午餐$42:* 擺盤:精美如照片一樣* 兩片豬:一片白肉,有豬味,淋,好好吃;另一片薄些,是紅肉。白肉那片好吃些。* 配菜:生車厘茄,洗得乾淨。瓜煮熟,但完全沒有調味,較遜色。* 珍珠米飯:好多飯,一定夠飽!質感非常差,並不像珍珠米,感覺好削,好淋,好濕,一堆碎米的感覺。真的是整個食物的

羅宋湯和蒜蓉包

羅宋湯:足料好味

蒜蓉包:香脆好吃

豬柳菇汁珍珠米飯

豬柳菇汁珍珠米飯午餐$42:
* 擺盤:精美如照片一樣

* 兩片豬:一片白肉
,有豬味,淋,好好吃;另一片薄些,是紅肉。白肉那片好吃些。
* 配菜:生車厘茄,洗得乾淨
。瓜煮熟,但完全沒有調味,較遜色。
* 珍珠米飯
:好多飯,一定夠飽!質感非常差,並不像珍珠米,感覺好削,好淋,好濕,一堆碎米的感覺。真的是整個食物的敗筆。

* 菇汁:ok正常好味,但太太太少汁。

珍珠米飯

好多飯,可惜D米唔好食,好「削」好濕但又好「巷」。

熱特濃谷古

熱特濃谷古:加$5
沒有加糖,good~

真的非常濃,足料,扺讚!

如相片中可見,有好大堆谷古粉完全冇溶到啊~

焗豬排石斑飯

焗豬石斑飯$50
* 比較少餸
* D 飯比較濕,如果焗耐些就好了~

整體感覺:
* 不要坐卡位,就算是女仔都覺得太逼。
* 不妨一試,再試也無防。
* 感覺是有誠意的店,但真的要煮好些D飯。見D薯塊好似炸得太硬。
2018-01-27
3 分鐘 (堂食)
羅宋湯和蒜蓉包
熱特濃谷古
2018-01-25 1163 瀏覽
茶記、冰室喺懷舊嘅代名詞,但最近到訪嘅「水蜜桃冰室」,絕對跟個名喺兩回事,既唔喺以水蜜桃為主打食材,又唔喺玩懷舊嘅冰室裝潢,但賣嘅產品又有點特色,小弟就覺得佢喺一家幾玩味嘅港式西餐廳。位處喺「女人街」內,還好鋪面都算幾顯眼,唔難搵。踏入餐廳內,估唔到裝修幾有特色,幾有個性,一室帶少少工業風嘅水泥牆,昏黃嘅燈泡,不過,襯深啡色皮梳化,感覺有點笨重,但又真喺幾好坐喎。而裝修最吸晴喺啲花花階磚,唔止鋪晌部分牆身,仲連所有枱面都鋪埋,令整體感覺沉實而多添一點繽紛及活力。此外,牆上所掛嘅帆船模型、美國色彩甚濃嘅懷舊廣告板,都睇得出老闆確喺花咗唔少心思。翻一轉餐牌,選擇幾港式西餐格,由鐵板燒、沙律、焗飯、意粉、小食……等等,較為特別喺有一系列雪葩,以及仲提供懷舊港式特飲,如黑牛、忌廉溝鮮奶。店員就推介我哋試試一款「期間限定」嘅套餐,會定期轉款,喺韓式火山石燒靚牛肉,或可加錢轉日式壽喜鍋,依家更喺做緊「老闆瘋了」價,打個六五折,就算喺宣傳策略,睇個折實價都極之「MK」吓。蒜蓉包受人歡迎嘅餐前麵包,其實,有啲心機搽勻蒜蓉牛油,焗香佢,上枱時熱辣辣應該喺最基本,但有時有啲餐廳貪快,連基本都做唔好。「水蜜
,就算喺宣傳策略,睇個折實價都極之「MK」吓。
蒜蓉包

受人歡迎嘅餐前麵包,其實,有啲心機搽勻蒜蓉牛油,焗香佢,上枱時熱辣辣應該喺最基本,但有時有啲餐廳貪快,連基本都做唔好。「水蜜桃」嘅蒜蓉包就合枱有餘喇,有蒜香,帶微暖,再添多少少香草就更佳啦!
羅宋湯

喺港式西餐嘅標準「紅湯」,做的酸香開胃,味道濃郁,而且,非常足料。餐湯更可以加12蚊轉酥皮湯,不過,好彩無加,因為啲主菜份量十足呀!
羅宋湯
紫薯忌廉湯

「白湯」就唔喺常見嘅蘑菇忌廉湯,而喺紫得夢幻嘅紫薯忌廉湯,質感挺順滑,但味道就有點玄,紫薯嘅甜味中帶點減,個人感覺就未算好夾。
紫薯忌廉湯
鐵板燒紐西蘭羊扒 $118

佢哋啲鐵板餐都幾抵,都喺$88-$125,當晚目測,都見唔少客人點鐵板餐,因為不時聽到隔離枱傳出吱吱響聲。而小弟就揀咗客中價嘅羊扒,包晒餐湯及飲品。
佢哋嘅鐵板唔喺就咁淋上醬汁,而喺先因應唔同肉類淋上唔同嘅酒,可能喺白蘭地、冧酒……,再點火增加香氣及可觀性
鐵板燒紐西蘭羊扒
之後,再淋上蘑菇洋蔥汁,發出「咋咋聲」,香煙四溢。
鐵板燒紐西蘭羊扒
一客足有三大件羊扒,件件又大又厚身,堆到成塊鐵板都喺。件扒嘅肉質比預期要軟腍,帶微羶,唔食開羊嘅人都應該OK,咁嘅價其實好抵食,要挑剔就喺筋多,切起嚟帶少少麻煩。配菜亦無手緊,有青瓜、車喱茄、西蘭花,大量脆炸薯條,成份餐真喺大堆頭
熊本一口牛 $148

有熊本牛供應,標明220g,只喺賣嚿半水,所以,心裡已打個底唔會抱住最頂級嘅期望。而整個套餐,仲包埋生菜包、珍珠飯、餐湯、熱飲,石板之上早已放上多款野菜,食完真喺唔飽有鬼咯。
熊本一口牛
既然話喺韓式石燒,睇得韓劇多嘅朋友就知佢哋不時會以生菜捲住啲燒肉嚟食,啲生菜仲會配埋蘿蔔蓉、蒜片、醬油讓客人自行調味
熊本一口牛
至於啲熊本牛切成一粒粒,一口一件超方便,單睇碟牛,又喺份量無欺場,睇出充滿油花,但有解凍未足嘅感覺。放落石板,雖然石板下有火酒糕加熱,但整體石板嘅熱度應該唔夠強,「咋咋聲」唔喺好響,辣唔出焦香嘅效果,但啲肉本身質素喺不俗嘅,既腍滑又帶點油香
。以生菜包住,加點蘿蔔蓉、蒜片,個人就覺得更好食。熱騰騰嘅珍珠米又香又軟糯,一啖飯,一啖牛,沾點醬油,亦叫人滿足
熱檸茶、熱特濃唂咕 +$5
今晚全部都喺肉,所以,就改改餐後嘆咖啡嘅習性,而飲熱檸茶,有助消滯去膩;友人就喜歡唂咕,因為比朱古力更香濃。
熱檸茶、熱特濃唂咕
店家嘅甜點就獨沽一味只有雪葩「日本Lisse雪葩」,其實,食完鐵板燒、石燒,以雪葩降吓火都幾好嘅配搭。有食開鮮果肉雪葩嘅朋友都知,單價一向都唔平,依家跟餐仲要平啲,簡直喺心動價
,搞到我哋都各點一客試試,而且,款式頗多,睇得我哋十五十六。
蜜桃雪葩 $35(套餐價)

寫明喺原個嘅,送到嚟就梗喺成個啦。啲雪葩釀晒入蜜桃裡面,味道清爽,蜜味不俗。由於桃肉本身都可以連皮食,所以,我哋夾手夾腳將成個蜜桃雪葩處理掉,哈哈!
蜜桃雪葩
芒果雪葩 $32(套餐價)

本來首選喺菠蘿口味,可惜是晚缺貨,不過,芒果我都好啱。芒果喺半個份量,睇到外皮上帶少少果肉,可惜比較難刮嚟食。而雪葩嘅芒果味非常突出,清甜冰涼,且甜味自然。
芒果雪葩
無論環境,抑或食物,都睇得出花過心思,同埋有誠意,難得無話開天殺價。雖然位處MK,服務唔會爛撻撻,店員都非常有禮,整體都比預期好呀!
2018-01-20 117 瀏覽
今日幫朋友番新工,因為聽人講旺角有個冰室幾得意,但都搵唔到時間去試,於是就去左試下,之前已經一直想食冰室貪佢地夠多野揀,但係一直都就唔到時間,今日終於去到去食喇。一入去都令人覺得都幾靚裝修,地方俾人感覺都算寬敞。真係幾舒服架香煎意大利飯呢個絕對值得讚下架,塊扒都幾大塊,肉味夠濃又唔會太肥膩不過你無睇錯呢個意大利飯係經過香煎,質素真係唔錯架,夠晒份量,入口有小小脆身,不過有點太多洋蔥。。。另外順帶一提,呢度嘅野食選擇都真係幾豐富下,都算係咩都有啲,食完正餐仲有甜品可以叫埋估唔到呢間唔起眼舖頭都唔錯,真係令人幾意外,下次都要同其他人黎先得。
香煎意大利飯
呢個絕對值得讚下架,塊扒都幾大塊,肉味夠濃又唔會太肥膩
2018-01-20 88 瀏覽
旺角食野選擇真係多,本來諗住食放題,跟住突然發現餐廳,見到餐牌啲價錢好似都ok,係openrice睇左一陣,最終決定去呢間餐廳,地方都算幾大,但員工好有熱情招呼我地,都幾貼心店員強烈推薦我地叫個火焰扒餐食下,不過上枱之後我地都發現個火焰扒真係好唔錯下,店員話火焰扒係即叫即整架,點火果一下夠呃Like。。。而且入口真係好重肉味,份量又夠多。菠蘿雪葩呢度嘅菠蘿雪葩雖然聽落比較普通,不過都真係有啲意思,有成隻菠蘿仔上枱之餘,師傅係上枱時會用火槍輕輕燒一燒,方便食客食用貼心嘅服務再加埋唔錯嘅食物,餐廳都值得再食下
菠蘿雪葩
貼心嘅服務再加埋唔錯嘅食物,餐廳都值得再食下
2018-01-17 744 瀏覽
之前在平安夜,我在將軍澳的酒店食過了平安夜自助晚餐,到了聖誕節正日,遇上二妹當時仍在醫院分娩,阿媽在醫院陪伴侍候在側,所以聖誕節三天假期,家裡都沒有明顯的慶祝活動。平安夜我食過自助餐過後,第二日又要開始想想,用來慶祝聖誕節的「聖誕」大餐。以前我們一家人,最喜歡在聖誕節食的晚餐,多數會是,在西貢區內的扒房「蘇X娜餐廳」食聖誕節大餐。可是小外甥女的出生,注定今年我的聖誕節,只能一個人孤單地渡過。但是眼見其他酒店的網上訂座,已幾乎接近爆滿。我唯有轉換場地,轉到旺角鬧市內,鋸扒食鐵板晚餐去慶祝吧。後來,我從「開飯喇」裡面發現到,旺角「女人街」最近有一間可以食鐵板晚餐的西式餐廳。更重要的是,這間餐廳真正的主題,是「冰」,而且是水果被雪凍後,未曾被磨碎刨碎的「水果冰」。由於餐廳的名稱,一早已經被改造成為「水蜜桃冰室」,所以去「水蜜桃冰室」,頭號首選必食的「水果冰」,按理應該就是「水蜜桃冰」才對。不過既然「水蜜桃冰室」老闆明知自己的「水蜜桃冰」才是招牌食品,所以更加不得不改個更有看頭的名稱,就變成了「日本Lisse水蜜桃雪芭」。大約七點鐘左右時間左右,我來到旺角「女人街」,看見「水蜜桃冰室」場內幾乎

大約七點鐘左右時間左右,我來到旺角「女人街」,看見「水蜜桃冰室」場內幾乎高朋滿座,坐無虛席,我唯有站在「水蜜桃冰室」店外等候,看看需要搭檯的單人座位剩下可以給我。

我大概等候了一會兒過後,終於都等到了有一人位多出,我進入了餐廳,跟坐到一檯,正在食飯的七八人座位處搭檯。

對我來說,搭不搭檯都不是最重要的事,最重要的反而是「水蜜桃冰室」還有沒有,我最想想食的甜品「日本Lisse水蜜桃雪芭」。不過詢問之前我都已經作好了心理準備,「水蜜桃雪芭」不是我想食就可以食的食品。

果然不出我所料,果然「日本Lisse水蜜桃雪芭」,早在中午至下午茶時間左右已經售罄。雖然是有點失落,但是也需要面對現實,結果我改選了一客「日本Lisse菠蘿雪芭」當補數好了。

至於「水蜜桃冰室」的聖誕鐵板晚餐那一方面,我就選擇了「鐵板燒香草珍寶雞扒」,另外包括一碗白飯。「水蜜桃冰室」的「鐵板燒香草珍寶雞扒」,鐵板餐還包括餐湯和牛油蒜茸包。

至於餐湯那一方面,「水蜜桃冰室」餐湯包括了「羅宋湯」跟「粟米忌廉湯」,由於我不敢確保「羅宋湯」裡面的會是牛肉還是豬肉,所以為保險計,我選擇了「粟米忌廉湯」。
忌廉湯

不過,「粟米忌廉湯」實際從廚房端出來的製成品,「粟米忌廉湯」的外貌很水汪汪,另一方面,「粟米忌廉湯」入口後的味道都是偏淡而已。

我試飲「粟米忌廉湯」期間也發現不到,任何跟粟米有關的跡。所以我試飲期間,一直對「水蜜桃冰室」「粟米忌廉湯」的感覺,都只是很一般。

就算我把蒜茸麵包,都直接放入「粟米忌廉湯」裡頭,之後的味道都還是依然故我,沒有太大的變化。

現在再回想,我覺得「水蜜桃冰室」的蒜茸麵包,都是不好點忌廉湯,直接把它吃進肚子算數,沒有點湯的蒜茸麵包,起碼還有來自蒜茸的香濃蒜茸味道吧。

等我吃「水蜜桃冰室」的蒜茸麵包和粟米忌廉湯,吃到七七八八的時候,「水蜜桃冰室」的晚餐主菜,「鐵板燒香草珍寶雞扒」亦已經準備好了。

為了方便拍照起見,我還把淋上醬汁這一步重要工作,留待給「水蜜桃冰室」的侍應代勞完成好了。

「水蜜桃冰室」的侍應一方面在為我淋上醬汁,另一方面我攤開餐巾,抵擋着因為醬汁淋到鐵板燒面頭,因而冒出來的龐大油煙。

「水蜜桃冰室」的「鐵板燒香草珍寶雞扒」,雞扒足足有三大塊,而且雞扒體積一點也不小,配上旁邊伴碟的西蘭花、青瓜和小蕃茄,「鐵板燒香草珍寶雞扒」的份量一點也不能小覷。
鐵板燒香草珍寶雞扒

「鐵板燒香草珍寶雞扒」相對其他扒房或西餐廳,都有一個好處,就是白飯另外分開附上,而不是白飯直接倒在燒紅灸熱的鐵板上面,白飯面頭還另外灑上,有點像香草的香料,令白飯多了一陣香味。

至於主角的「鐵板燒香草珍寶雞扒」,雞扒預先煮至一定程度,但肯定不是全熟的熟成程度,再放上灸熱鐵板加熱。雞扒最後沒有煮得太熟,雞扒沒有明顯的燶味,肉質不會太韌的同時,還有些微的香草香味。

另一方面,表面被灑上了少許香草的白飯,白飯多出了,一陣來自香草的香味。而且,白飯沒有被廚房直接蓋到鐵板面,所以白飯的口感沒有因此變燶,用來送燒雞扒肉,兩者的味道算是配合得剛剛好,恰到好處。

「水蜜桃冰室」鐵板餐吃到尾聲,甜品「日本Lisse菠蘿雪芭」亦都終於可以上檯了。「日本Lisse菠蘿雪芭」雖然沒有餐廳招牌雪芭「日本Lisse水蜜桃雪芭」那麼有名氣和受歡迎,但是「日本Lisse菠蘿雪芭」實際味道其實也不差的。

礙於鮮菠蘿的表面,不像水蜜桃一般幾乎可以原個食落肚,所以「日本Lisse菠蘿雪芭」裡面的雪芭果肉,用鐵餐匙挖到差不多七八深度時,已經再沒有菠蘿果肉,和菠蘿味雪芭可以享用。
日本Lisse菠蘿雪芭(原個)

至於「日本Lisse菠蘿雪芭」的果肉,由於雪芭已經差不多被雪硬的關係,我最初還有點擔心,要花盡氣力,才能用鐵餐匙刮到一丁點的菠蘿雪芭。

但是實際上,用鐵餐匙去刮「日本Lisse菠蘿雪芭」,沒有我想像中那麼困難。「日本Lisse菠蘿雪芭」沒有我預期那麼硬,當然用上鐵餐匙,開頭只刮到表面的那一層雪芭,是意料之中的事。

「日本Lisse菠蘿雪芭」的菠蘿味道也算是很甜,還有部分來自原隻小菠蘿的生果原味,只是水果經過冷藏雪凍,營養有少許打折扣,亦是在所難免的一回事。

吃到最後,雖然「日本Lisse菠蘿雪芭」的菠蘿甜味也不算差,但是我吃完之後,始終還是更加期待傳說中「日本Lisse水蜜桃雪芭」的水蜜桃香甜味道。

最後我吃完埋單結賬,「水蜜桃冰室」整餐價錢需要港幣一百四十六大元,以同類型西餐廳鐵板餐的價錢而言,「水蜜桃冰室」對我來說不算最昂貴,跟我在西貢食的鐵板餐比較下,感覺都是差不多。

雖然「水蜜桃冰室」鐵板餐的感覺都還可以接受,但是我始終還是很期望,將來很想吃一次「水蜜桃冰室」的招牌水果冰甜品,「日本Lisse水蜜桃雪芭」多一點。
2017-12-25
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
鐵板燒香草珍寶雞扒
日本Lisse菠蘿雪芭(原個)
  • 菠蘿雪芭(原個)
2018-01-15 683 瀏覽
香港的冰室買少見少,傳統風格的已不多,不過還有些較現代化的,就如旺角這家水蜜桃冰室。餐廳的裝修很有特色又精緻,我特別喜歡牆上那架帆船。餐點選擇多,我看到很多食客都叫鐵板,但我和男友倆畢竟還在咳嗽,所以只點碟上的扒,另外加個飯。不過,這裡的原個水果雪葩太吸引,我們最後還是有破戒餐湯先上鮮紅色的羅宋湯,酸味頗重,蕃茄味濃郁,蔬菜煮得軟軟的,清新醒胃。蒜蓉包烘得熱熱的,又香又脆,蒜味頗濃~湯加12元有酥皮~ 酥皮本身有牛油香味,有多層酥脆的口感,浸進湯很變得滑溜。忌廉湯濃厚creamy,加上浸軟的酥皮是perfect match! 唯一壞處就是會好飽~低溫牛柳意式煎飯:先說煎飯外層有牛油香,質感脆身,中心的飯就如忌廉汁意大利飯,幼滑creamy,混有雜菜。上面還舖了瓜和西蘭花呢。低溫煮熟的牛柳非常軟身好容易切,咬下去牛味香濃突出,又多汁又嫩滑,超級正紅菜頭意大利飯伴日本帶子:鮮艷粉紫色的紅菜頭汁緊緊包裹著每一顆飯粒,跟洋蔥和雜菌片混在一起,味道微甜,質感好creamy,有黏黏的感覺。配菜是香煎日本帶子和蟹子,帶子是煎熟兩邊,所以中間還有刺身的感覺,味道鮮甜中帶有海水味~ 蟹子混進飯吃口感更豐

餐廳的裝修很有特色又精緻,我特別喜歡牆上那架帆船。

不過,這裡的原個水果雪葩太吸引,我們最後還是有破戒

酥皮忌廉湯

低溫牛柳意式煎飯

紅菜頭意大利飯伴日本帶子

配菜是香煎日本帶子和蟹子,帶子是煎熟兩邊,所以中間還有刺身的感覺,味道鮮甜中帶有海水味~ 蟹子混進飯吃口感更豐富

雪葩上菜時會月火燒表面,讓我們更易吃。蘋果雪葩月原個蘋果裝著,雪葩質感綿滑,味道就如新鮮蘋果一樣香甜多汁,還有靚蘋果中粉粉的感覺

日本Lisse蘋果雪葩

水蜜桃雪葩也是用了本身的水果,質感比蘋果的的滑,香香甜甜的,女生一定喜歡。
日本Lisse蜜桃雪葩

真實他們的主菜毫不遜色,雪葩又有好多款式,定價也不貴,值得再來,最重要是必定要來吃完其他雪葩口味
2018-01-07
5 分鐘 (堂食)
酥皮忌廉湯
低溫牛柳意式煎飯
日本Lisse蘋果雪葩
日本Lisse蜜桃雪葩
放工去旺角同另一半行街是常識吧!唔想食連鎖貴價餐廳,可以去女人街揾下啲平民少店,有正宗韓國菜,土耳其,日本,當然西餐都唔少。呢間水蜜桃門面唔大一條長巷,但裝修骨子,有種舊紐約風。正餐之前叫了芝士焗田螺。一上菜已經聞到芝士好香,挑開厚厚既芝士有6粒主角。大大粒,仲有彈性。重點,跟餐都係$18咋,真心抵食,良心企業。晚餐送湯同包,我哋加左$12要酥皮。酥皮同包都焗得好香脆,同另一半仲爭住食。今期有紫薯湯同羅宋湯,羅宋湯正常,唔多講。紫薯湯真係好出色,紫薯好足料,有味又香。大家黎到記住試,不過湯比較稠,飽肚可以分享黎飲。主食有鐵板紐西蘭羊扒,是日加影火焰羊扒, surprise!火燒過後唔會好似火焰蛋糕咁大陣火酒味,反而燒香肉皮。肉質很好,好滑,咬兩下就爛曬,皮脆肉嫩,肉汁多,好出色。我叫了個菠菜茸帶子蟹肉天使麵。一上菜就覺得好靚,第二就係大,好大,真係好大碟。兩個人食一碟都得,我建議店主可以減少少,因為應該無人可以食得晒。我都唔想做大哂鬼。講返食物本身,帶子面頭好香,心好滑,剛剛熟,時間控制得好。食條麵好多質感,有軟綿綿既麵,有爽口嘅菜,有煙韌既菇,有香口既蟹肉,一流,比起連鎖店,名店好幾

正餐之前叫了芝士焗田螺。

晚餐送湯同包,我哋加左$12要酥皮。

火燒過後唔會好似火焰蛋糕咁大陣火酒味,反而燒香肉皮。
肉質很好,好滑,咬兩下就爛曬,皮脆肉嫩,肉汁多,好出色。

我叫了個菠菜茸帶子蟹肉天使麵。
一上菜就覺得好靚,第二就係大,好大,真係好大碟。兩個人食一碟都得,我建議店主可以減少少,因為應該無人可以食得晒。我都唔想做大哂鬼。講返食物本身,帶子面頭好香,心好滑,剛剛熟,時間控制得好。食條麵好多質感,有軟綿綿既麵,有爽口嘅菜,有煙韌既菇,有香口既蟹肉,一流,比起連鎖店,名店好幾倍。

叫得做水蜜桃,最當然要試下水蜜桃雪皅。
點知見到真係好驚訝,居然真係成個水蜜桃咁上。原來係月光寶盒,中間挑空放入雪皅。雪皅好綿,入口即空仲有,仲有好清甜既水蜜桃味。我哋就以呢個咁出色既甜品為呢餐平靚正既晚飯劃上句號。
2018-01-13 103 瀏覽
位於旺角通菜街嘅水蜜桃冰室,入面環境雖然唔大,但都坐得舒適。晚餐餐牌價錢唔貴,而且款式夠多!我們先點款沙律當前菜蕃茄青瓜蟹肉沙律 $72滿滿的蟹肉啊!還已經為我們去骨,味道非常鮮甜呢!沙律菜都非常新鮮,淋上芝麻醬,簡單而美味!佢哋嘅番茄唔知點解可以做到咁淋甜,唔駛咀嚼,入口即溶!非常推薦!我哋點咗一款熊本一口牛,係用韓式火山石燒嘅方式,非常特別!而家做緊六五折優惠,只係$148!有成220g仲配埋珍珠米飯同埋生菜包俾你燒完包菜配飯食都得!上枱之後店員會教你點樣燒,石板中間係發熱嘅位置,將牛粒放落去燒到八成熟左右,牛脂係口中散發自己燒自己食,特別正!另外叫左份鐵板燒紐西蘭西冷 $118估唔到咁大塊牛扒!上枱之後店員淋上酒,再用火槍即場燒,場面相當矚目驚人,引來別枱的注目。最後再淋上我們的燒汁,「嘶嘶沙沙」就是應有這樣的聲音,才稱得上是鐵板燒!牛肉肉質偏淋喔,今次燒得比較生,大概只有五成熟左右,西冷扒果然不是太肥,沒有過多的油脂,但口感卻不會鞋。店員溫馨提示如果覺得牛扒太生,可以放在石鍋板上燒一燒,哈哈我同時點了這兩款竟然多了這個好處。可以配飯/意粉/薯菜,我選擇了薯菜。薯角炸得非常香脆,
晚餐餐牌價錢唔貴,而且款式夠多!

我們先點款沙律當前菜

蕃茄青瓜蟹肉沙律 $72

仲配埋珍珠米飯同埋生菜包
俾你燒完包菜配飯食都得!

自己燒自己食,特別正!
另外叫左份鐵板燒紐西蘭西冷 $118

可以配飯/意粉/薯菜,我選擇了薯菜。
薯角炸得非常香脆,而且不油膩,薯味味濃郁,令人一口接一口!
個人應為牛扒這麼大份也只是這個價錢,也是非常划算!

加錢要了一份小食

芝士焗西蘭花
份量非常足夠 真的是用上滿滿的芝士去焗,不是只是芝士白汁喔!
這樣的質素只是$12,真的是必食呀!

佢哋附送嘅餐湯有得揀紅湯白湯,白湯係紅菜頭忌廉湯
感覺好特別
所以都點左款嚟試吓,出面好少有
感覺就無咩紅菜頭味,就好似正常嘅忌廉湯。
而紅湯係雜菜湯,味道酸甜開胃

店員的態度非常友善,吃之前都會講一下食物的做法,下次一定會再去!
2018-01-09 121 瀏覽
聖誕節最好的就是約朋友聚會,這次選了朋友推介的水蜜桃,果然平靚正!cp值好高呢!蒜香雞中翼($28)雞翼非常香脆,而且有非常濃的蒜香,肉質嫩滑香口,最適合冬天吃呢!感覺非常唔夠喉,真心十分推介呀!鐵板燒紐西蘭西冷($118)主食方面,我叫了一個西冷餐,鐵板餐不愧是主打,竟然會落酒做鐵板餐,令到成個餐既,都充滿濃濃的酒味,而且令肉質更加鮮嫩!推介!整體上,店員尚算友善,店佈置都不錯,絕對可以一去再去!
聖誕節最好的就是約朋友聚會,
這次選了朋友推介的水蜜桃,
果然平靚正!cp值好高呢!

蒜香雞中翼($28)
雞翼非常香脆,而且有非常濃的蒜香,
肉質嫩滑香口,最適合冬天吃呢!
感覺非常唔夠喉,真心十分推介呀!

鐵板燒紐西蘭西冷($118)
主食方面,我叫了一個西冷餐,
鐵板餐不愧是主打,竟然會落酒做鐵板餐,
令到成個餐既,都充滿濃濃的酒味,
而且令肉質更加鮮嫩!推介!

整體上,店員尚算友善,店佈置都不錯,
絕對可以一去再去!

2017-12-28
15 分鐘 (堂食)
2018-01-08 126 瀏覽
同朋友睇完戲就到隔離嘅女人街覓食,冇咩特別想食,所以就周圍睇下先,見到水蜜桃冰室個名幾得意,野食又幾多款式就入左去試下啦,焗飯、意粉、扒餐都有。我就叫左個焗鮮茄豬扒拼芝士石斑飯,而朋友就叫左個鐵板牛扒,好似都唔錯,不過佢太餓,我未影得切佢就己經食緊了。我個焗飯50蚊就包哂蒜蓉包、餐湯、野飲同個飯。蒜蓉包同餐湯好快就黎,一黎到有啲嚇親,明明我叫白湯,點解會係綠色嘅,心諗唔係菠菜掛... 好彩飲落去係正常忌廉湯味,一啲菠菜味都冇,係顏色唔同姐。個焗飯就正正常常啦,兩種口味,一半茄汁,一半白汁,兩面都不過不失,鍾意食焗飯都可以黎試下。

忌廉湯

焗鮮茄豬扒拼芝士石斑飯

2017-12-27
2018-01-07 852 瀏覽
一講到冰室,女生可能不會太喜歡,因為感覺好「麻甩」!不過最近我試了一間CP值很高的冰室,相信女生都會好鍾意!餐牌圖文並茂,食物款式非常多,有鐵板餐、蛋包飯、不同的小食,重點是價錢超級經濟!首先點了一個小食,一口芝士,外層脆脆的流心的芝士,很邪惡但惹味!這裡的牛肉燒烤正做優惠,65折,太抵了,我們點了熊本一口牛,只是$148,加$28就可以變壽喜鍋,天寒地凍,當然要火鍋!會跟溫泉蛋和白飯!牛肉粒不韌,有牛味,火鍋還有很多蔬菜配料!食完暖笠笠!朋友點了鐵板燒柳西蘭羊扒,份量非常足,有三件,鐵板上熱辣辣,先淋上酒,用火槍燒過,再淋惹味燒汁,羊扒不羶,又嫩又稔!還有很多脆脆薯角!汁燒鰻魚蛋包飯也很不錯,超香的滑蛋配合鰻魚,好夾,咖哩醬汁甜度適中,鰻魚份量也不少!不得不說,這裡有齊日本牌子Lisse所有口味的雪葩,女生怎能抗拒?我們分別點了椰子雪葩和芒果雪葩!侍應非常貼心,會用火槍燒一燒,不會太冰吃不到!椰子味超香濃!身為椰子控,完全是我的菜!芒果味道也很清新!所有晚餐都包餐湯和熱飲,真是物超所值!這裡的侍應也十分細心和快手,又有禮貌,食得好開心!

牛肉粒不韌,有牛味,火鍋還有很多蔬菜配料!食完暖笠笠!

椰子味超香濃!身為椰子控,完全是我的菜!
芒果味道也很清新!

所有晚餐都包餐湯和熱飲,真是物超所值!
這裡的侍應也十分細心和快手,又有禮貌,食得好開心!
2018-01-07
  • 熊本一口牛
  • 鐵板餐
2018-01-07 84 瀏覽
Boxing Day 同女朋友去左旺角行街,因為聖誕節要返工所以Boxing Day補返數經過女人街女人街側面嘅兩邊巷仔,原來兩邊我哋有時都忽略咗嘅地方估唔到咁多餐廳,經過一間冰室,感覺有啲懷舊喺外邊睇好似間扒房,所以我哋揀咗呢間食聖誕大餐補數套餐加錢就可以將餐湯改做酥皮湯蒜香雞中翼熱辣辣皮脆肉卜卜幾好食我點左個汁燒鰻魚蛋包飯,鰻魚都幾大塊而且個飯都幾健康,有啲配菜配胡麻醬,個咖喱汁同日式咖喱有啲唔同,佢有少少印度咖喱嘅風味因為有少少辣食落都幾醒胃安格斯牛肉壽喜燒壽喜燒個鍋有好多蔬菜同豆腐,湯底飲落幾清甜唔算咸。牛肉係厚切嘅,侍應好好咁提醒我哋唔好淥咁耐。但因為厚切所以比較難控制生熟,可以淥完一陣之後放係碗到,等佢熱力慢慢滲入去,咁就唔會太生/太熟啦!壽喜燒套餐配埋珍珠米同埋溫泉蛋,溫泉蛋撈飯真係好正加d湯汁就一流! 不過湯會愈煲愈咸,所以襯早撈定好d甜品梗係食返個雪葩啦! 芒果口味 係好濃郁嘅芒果味!但份量比較少南瓜本身未到就淡啲,咁所以如果你先食咗芒果味咁就唔係好食得出南瓜味,反而比較似雲呢拿
套餐加錢就可以將餐湯改做酥皮湯
蒜香雞中翼熱辣辣皮脆肉卜卜幾好食

安格斯牛肉壽喜燒

壽喜燒套餐配埋珍珠米同埋溫泉蛋,溫泉蛋撈飯真係好正
加d湯汁就一流! 不過湯會愈煲愈咸,所以襯早撈定好d

甜品梗係食返個雪葩啦!
芒果口味 係好濃郁嘅芒果味!但份量比較少

行完朗豪坊吃什麼?今次我就揀選左呢間開業不久既水蜜桃冰室,有新野當然要快試,是常識吧。餐廳以簡約風為主,黑白相間既地板配上牆身及餐桌上彩色的瓷磚,感覺不太俗,亦帶點貴氣。😳😳餐廳可選的菜式比預期多,以歐美菜式為主,今次點了兩個套餐(鐵板燒紐西蘭西冷-$118)及(香煎虎蝦蟹肉南瓜意大利飯-$98),晚餐黎講,價錢都不算貴跟其他西餐廳一樣,餐包餐湯是必然的,餐包香脆,不錯,反而餐湯較淡,有點失望。所有鐵板上枱都有點火儀式,西冷上枱啦!火有點誇張吧。哈哈份量相當多,而且都算厚身,表面色澤亦不錯。Medium既西冷肉質不會韌,仍保留大部份肉汁,先不計味道,廚師控制牛扒熟度岩岩好,值得一讚,咁juice既牛扒,好吃就不用多説吧。Risotto選了比較小見既南瓜口味,果然有驚喜,原來南瓜sauce可以咁配合,虎蝦尺寸不過不失。難得黎到水蜜桃冰室,緊係要試埋日本直送既(日本lisse蜜桃雪葩-$48),除外總共十款不同口味選擇,及至番薯味同南瓜味都有,可惜已經飽到一個點,吃不下了。

所有鐵板上枱都有點火儀式,西冷上枱啦!火有點誇張吧。哈哈
鐵板燒紐西蘭西冷

份量相當多,而且都算厚身,表面色澤亦不錯。

香煎虎蝦蟹肉南瓜意大利飯

2018-01-02
5 分鐘 (堂食)
香煎虎蝦蟹肉南瓜意大利飯
2018-01-05 60 瀏覽
以前中學成日行完街去女人街食野,對女人街好有回憶,最近看見新开的水蜜桃冰室,設計幾舒服,見到有火焰鐵板餐,好吸引立即沖去試試! 鐵板燒紐西蘭羊扒 大大塊羊扒,厚切多汁,但酒味重左少少,羊如果So D更好味,但勝在抵食價錢合理, 有時扒癮起黎食一流。這價錢算十分不錯。忌廉湯(+$12 可轉酥皮)正常的忌廉湯,不會好似糊仔,味道和質感也不錯。加$18叫左蟹肉炸薯餅雖然不太食到蟹肉的味道,但薯餅外脆內滑,熱辣辣好好味,熱氣都要食。鐵板燒肉眼扒 要了推介的5成熟,肉質嫩滑,不會用梳打粉醃出來的,牛味也算不俗,想不到這價錢也有這水準, 如果牛同羊比較起來,我比較like肉眼扒。 聽講這裏的日本雪葩好出名,食完肉類想清下口腔,叫了柚子雪葩,意外地清新,而且不會太甜,感覺清新健康,好似H牌的Ice cream甘香滑。雪葩比雪糕健康,可以食多幾啖。

鐵板燒紐西蘭羊扒

忌廉湯(+$12 可轉酥皮)

正常的忌廉湯,不會好似糊仔,味道和質感也不錯。

加$18叫左蟹肉炸薯餅

鐵板燒肉眼扒