江戶壽司秀📍紅磡民泰街53-73及73A-C號地舖黃埔日本菜愈開愈多間!最近發現原來以前板長位置有間omakase。所以我哋擇咗日去品嘗一下!好好彩當晚老闆娘在場招呼周到,所以先知道原來店內所有同魚相關嘅畫,都係出自日本大阪名畫家谷口先生嘅作品!最大型果幅畫用咗10 年時間去畫,每條魚都運用咗一條真嘅魚印落去再精細勾畫番紋理,所以像真度特別高,亦都非常之精緻!絕對係一間藝術氛圍高嘅餐廳!餐牌Menu 大概有3個價位,分別係每位$880, $1280 同 $1580。價錢上嘅分別主要在於刺身食材同埋有冇日本生蠔食。🔅前菜雜菌涼拌菠菜 ,磯燒海螺 ,日本白粟米海螺質感柔嫩又彈牙!第一次食日本白粟米,唔好提佢白雪雪冇乜顏色,果種甜並非一般粟米嘅清甜!🔅刺身刺身部份最值得讚係擺盤非常精美!食材配搭都幾新鮮,特別運用左比較多嘅海苔醬,對提鮮好有幫助!🔹間白魚、拖羅蓉配新鮮海苔酸汁🔹松葉蟹凍配紫海膽🔹牡丹蝦加凹貝 旁邊有個甜度有8度嘅蕃茄,配埋米做淡雪鹽!蕃茄加鹽原來一啲都唔會奇怪,因為蕃茄甜度比較高,加咗少少鹽,更加可以幫佢中和一下!配搭好新鮮!🔅生蠔獨眼龍仙台生蠔,表面加咗酸汁,所以食落好開胃
江戶壽司
📍紅磡民泰街53-73及73A-C號地舖

🔅前菜
雜菌涼拌菠菜 ,磯燒海螺 ,日本白粟米
海螺質感柔嫩又彈牙!

🔅刺身
刺身部份最值得讚係擺盤非常精美!
🔹間白魚、拖羅蓉配新鮮海苔酸汁
🔹松葉蟹凍配紫海膽
🔹牡丹蝦加凹貝
旁邊有個甜度有8度嘅蕃茄,配埋米做淡雪鹽!

🔅生蠔
獨眼龍仙台生蠔,表面加咗酸汁,所以食落好開胃!
獨眼龍本身肉質肥美,入口非常Creamy,甜味重!
師傅再自己整咗梅酒啫喱,同生蠔一齊食口感更加豐富!
🔅刺身
食完生蠔之後,師傅為我哋送上一個好似生死戀嘅拖羅卷!
外面用咗黃豆做嘅豆紙,入邊包住炙燒大拖羅中拖羅、山葵蓉/同埋紫蘇葉! 拖羅入口即溶,肥美甘香!完全係味覺嘅一大享受!
🔅茶碗蒸
又熱又細滑嘅茶碗蒸,中間食返啲熱嘢好暖胃!
🔅燒物
進入壽司還是之前最後嘅一個燒物。
呢度菜比較儀式感重少少,因為要做個煙燻效果,所以上菜時先為你打開玻璃蓋。
蘋果木煙燻金鯛配海膽醬,同埋京蔥絲
🔅壽司
🔹真鯛 - 油脂味香,加咗海苔更能提鮮
🔹紋甲魷魚 - 加咗七色芝麻 ,入口爽彈

🔹北海道帆立貝 - 師傅加咗經過自家煎炒間白魚而成嘅魚粉,充滿咸香

🔹梭子魚 - 落咗柚子皮 ,味道有微微辣
🔹左口魚魚身加裙邊 - 個人最愛之選!第一次食雙層左口魚,油脂滿滿,after taste 好強!
🔹金目鯛 - 配搭咗日本蛋黃做的蛋黃醋,肉質嫩滑
🔹新鮮銀鱈魚 - 加咗明太子,味道甜甜,油脂豐富
🔹紫海膽配磯之雪 - 海膽份量多又鮮,好滿足!
🔅甜品
靜岡蜜瓜 + 綠茶奶凍黑豆
個人就非常之鍾意個綠茶奶凍,因為做到綠茶味濃郁又甘甘地之餘,亦都不失奶味!味道個平衡做得好好👍🏻
2023-07-27
和朋友慶生,選擇了位於紅磡食街民泰街的「江戶壽司秀」,這間日料店最近重金禮聘了匠人級的劉晉維師傅,當然要一嘗這位名廚下的omakase~餐廳裝潢充滿日式風格,最觸目莫過於牆上多幅「魚拓」,據說是由著名藝術大師所精心繪製,巨型魚拓栩栩如生,恍如置身水族館一樣,提升了餐廳的格調和氣派。雖然當晚劉師傅休息未能品嚐其親手造的料理,但依然可以品嘗到他設計的菜式。我們選擇了「秀麗」$1280 +10% 🥗前菜前菜有3道,包括雜菌涼拌菠菜🥬 / 磯燒海螺🐚 / 日本白粟米🌽。有心思而且味道都不錯。🍱特選刺身6款✨第一道是油脂豐富的間白魚包裹着拖羅蓉,再配上新鮮海苔酸汁。入口味道層次豐富,用料上乘,是一道非常有誠意的刺身👍🏻✨第二道包括了三點刺身:1)🍮松葉蟹造成的果凍,上面加上了厚厚的紫海膽和魚子。兩樣食材一起食,鮮甜味爆燈,回味無窮🤩2)🦐有牡丹蝦和凹貝海螺,牡丹蝦沾上了自身的蝦膏,配上爽口彈牙的螺肉,再加上少許紫蘇花,非常配搭。 老闆之後還將蝦頭酥炸,完全不浪費且非常味美!😋3)🐟已經用醬油調味過的鰹魚腩,肥美而味道香濃,中間夾雜著山芋蓉,增加口感層次,味道亦非常匹配👍🏻伴碟還有甜度達8度的日本
🥗前菜
前菜有3道,包括雜菌涼拌菠菜🥬
/ 磯燒海螺🐚
/ 日本白粟米🌽
。有心思而且味道都不錯。

🍱特選刺身6款
✨第二道包括了三點刺身
伴碟還有甜度達8度的日本蕃茄,配搭由米造的淡雪鹽,令這道3點刺身更加豐富。
這道菜無論用材和配搭,還有賣相都體現到劉師傅的誠意十足,值得一讚👏🏻
✨第四道是🦪宮城縣仙台生蠔(獨眼龍),蠔身肉質飽滿非常creamy且鮮甜,再加上梅酒啫喱和酸汁,出色之作!😤
✨最後一道刺身是炙燒大拖羅和中拖羅夾著山葵蓉,再以黃豆造的豆紙隔著紫菜包住,入口油脂的香味非常澎湃,衝擊味蕾,絕對是一試難忘🤤。
☕️接下來是非常滾熱辣而且滑溜的茶碗蒸,內裡有豬肉、白果、菇和蝦,好有蛋香調味剛好,是一個非常出色的茶碗蒸👍🏻
🍲燒物是蘋果木煙燻過的金鯛,配上海膽醬和炸京蔥絲。金鯛魚皮連著魚鱗炸至香脆,肉味濃郁配上海膽醬一流👍🏻
🍣接下來是8件壽司,每一件都好有特色,而且用上了赤醋米,屬於水準之作
✨真鯛+海苔 - 鮮味十足
✨紋甲魷魚+七色芝麻 - 爽口彈牙
✨北海道帆立貝+自家煎炒間白魚魚粉 - 入口鮮甜而帶點咸香
✨梭子魚+柚子皮 -經過炙燒逼出油脂,味道帶少許辛辣
✨左口魚 魚身+裙邊 - 油脂豐盈,鮮甜味美
✨金目鯛 + 日本蛋黃做的蛋黃醋 - 肉質鮮甜爽彈,加上蛋黃醋相得益彰
✨新鮮銀鱈魚+明太子(魚春)- 鮮嫩甜味,油脂豐富
✨紫海膽+磯之雪 - 以鮮甜的紫海膽作尾,大滿足😌
🍧甜品
靜岡蜜瓜 + 綠茶奶凍黑豆
總結:老闆娘非常好客,廚師亦會主動和食客交流和講解菜式,服務絕對是滿分。其次是食材用料講究,菜式亦花盡心思盡顯誠意。味道亦當然是十分出色。「江戶壽司秀」絕對是我其中一間最喜愛的omakase店,誠意推介👍🏻
2023-07-24
生日
2023-07-24 52 瀏覽
江戶壽司秀位於黃埔,上星期在大衆點評見到這間 江戶壽司秀 獨有優惠的御膳,$540價錢也不太貴,坐ʙᴀʀ位的話可以直接觀賞師傅的準備過程,蟹膏時令生蠔,精彩壽司拼盤,串燒再加上味噌湯、沙律、蒸蛋及北海道自家製牛奶布甸絕對夠飽。另外亦有全日供應ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ 三文魚、油甘魚、赤身、甜蝦都是當日的新鮮來貨,這一點很吸引的!
2023-07-21
用餐優惠
優惠券
  • 江戶宴
店里安静惬意,小而美的氛围感,小姐姐服务体贴,会耐心解说食材,师傅健谈手艺精湛,全程像看魔术一样,确实是一场视觉和味蕾的双重享受了!晚市有3️⃣种set:🍣前菜、生蚝、特选刺身7款炸物或烧物、茶碗蒸、汤、甜品 💰1580🍣前菜、特选刺身7款、炸物或烧物、茶碗蒸、汤、甜品💰1280🍣前菜、特选刺身2款、炸物或烧物、茶碗蒸、汤、甜品 💰880我们选的2,前菜是开胃的甜玉米,小番茄,蟹肉丝搅拌蟹膏,包着海苔吃~💛烟熏金鲷立麟烧苹果目烟熏鲛鲽鱼,打开时烟雾弥漫,真是视觉味觉都享受,表面搭配油炸的葱丝,鱼肉鲜嫩多汁,下面是蟹膏调的酱,丰富味蕾的层次,深得我心!💛赤牡丹虾海胆啫喱杯晶莹剔透的外观,口感冰爽Q弹,在味蕾里融化了,很适合夏天💛象牙蚌日本象牙蚌,肉质很清甜爽脆可口,撒上青柠粉末,清爽香气倍增💛蟹肉蒸蛋蒸蛋地下藏着虾,每一口都很鲜甜,很喜欢一口气吃完了📍江户寿司秀旺角 红磡都有店红磡民泰街53号至73号地下黄埔站A出口步行1分钟#香港日料#香港探店#香港omakase#红磡美食#日料#香港美式打卡#周末探店#我的美食日记

晚市有3️⃣种set:

💛烟熏金鲷立麟烧

💛赤牡丹虾海胆啫喱杯
晶莹剔透的外观,口感冰爽Q弹,在味蕾里融化了,很适合夏天

💛象牙蚌
日本象牙蚌,肉质很清甜爽脆可口,撒上青柠粉末,清爽香气倍增

💛蟹肉蒸蛋
蒸蛋地下藏着虾,每一口都很鲜甜,很喜欢一口气吃完了

📍江户寿司秀
旺角 红磡都有店
红磡民泰街53号至73号地下
黄埔站A出口步行1分钟

很适合初次尝试的omakase的uu们,中档价位~.我们吃的是秀丽的第二个course前菜、精选刺身6点、茶碗蒸、手握8贯、汤和甜点.🌟烟熏金鲷立鳞烧外酥里嫩的口感,苹果目烟熏的鲛鲽鱼,玻璃器皿装着打开有一种仪式感🌟赤牡丹虾海胆啫喱杯很喜欢这个冰凉爽口的海胆杯和颗颗鱼籽,完成之时加上了现磨的岩盐粉末,食物本身的味道🌟北海道白象牙蚌脆爽的口感,青柠的细碎点缀更吃出鲜甜的感觉🌟蟹肉蒸蛋生食搭配温热的蒸蛋,很鲜很嫩.不仅是食材的丰富和新鲜,造型也是精致,整个体验👍🏻👍🏻节奏由自己慢慢品味去把控.小伙伴们可以去试试呀~
很适合初次尝试的omakase的uu们,中档价位~
我们吃的是秀丽的第二个course
前菜、精选刺身6点、茶碗蒸、手握8贯、汤和甜点
🌟烟熏金鲷立鳞烧
🌟赤牡丹虾海胆啫喱杯
🌟北海道白象牙蚌
脆爽的口感,青柠的细碎点缀更吃出鲜甜的感觉
🌟蟹肉蒸蛋
生食搭配温热的蒸蛋,很鲜很嫩
小伙伴们可以去试试呀~
2023-07-16
2023-07-17 24 瀏覽
Indulged in a culinary journey at Edo Sushi Shu 🍱🍣, where they honor the traditional techniques of the Edo period with their exquisite omakase. The ingredients are carefully selected from various regions in Japan 🇯🇵 and air-flown to Hong Kong 🛬, allowing diners to savor the authentic taste of the Edo era at an affordable price 💰.I came here for the master chef 👨‍🍳, and his omakase never fails to surprise me 😲. Of course, we couldn't miss out on his signature dishes. The restaurant boasts a stunn
I came here for the master chef 👨‍🍳, and his omakase never fails to surprise me 😲. Of course, we couldn't miss out on his signature dishes. The restaurant boasts a stunning 7-meter-long hanging scroll of "gyotaku," or fish printing 🐟, directly imported from Japan 🇯🇵, which looks incredibly lifelike! 🤩
But the highlight of my meal was undoubtedly the heavenly uni 🌟. The uni in Edo Sushi Shu's omakase is so fresh and perfectly sweet, it simply melts in your mouth 👅. The flavor is delicate yet robust, and the texture is creamy with just the right amount of bite 😋.
And let's not forget about their Edo-style sushi, which is an absolute must-try 🤤. Each piece is carefully crafted with precision and skill, leaving you wanting more. The rice is perfectly seasoned and has the right amount of stickiness to hold the fish together 🍚🐟. The fish is so fresh that it practically jumps off the plate! 🐠
But what really blew me away were the fresh oysters served during the omakase 🦪. They were plump, juicy, and bursting with flavor. Each oyster was served with a hint of citrus 🍋 and a pinch of sea salt 🧂, perfectly complementing the natural sweetness of the oyster 🤤.
The attention to detail and the quality of each ingredient used in their dishes is truly impressive 👌. From the fresh uni to the succulent oysters, everything is top-notch. Edo Sushi Shu definitely exceeded my expectations and left me with a memorable dining experience 🤩.
If you're looking for an unforgettable sushi experience, Edo Sushi Shu is the place to be. Trust me; your taste buds will thank you 🤗. 🍣🇯🇵

🇯🇵Edo Sushi Shu
📍G/F, 53-73&73A-C Man Tai Street, Hung Hom

#江戶壽司秀 #谷口先生魚拓大師 #黃埔美食 #foodlover #hkfoodie
#EdoSushiShu #OmakaseExperience #TraditionalJapaneseCuisine #FreshIngredients #SushiLovers #UniLove #FreshOysters #SushiArt #JapaneseFoodie #HongKongFoodie #FoodieLife #FoodieTravel #FoodieAdventures #FoodieExperience #FoodieHeaven #FoodieGram #FoodieGoals #FoodieInspiration #FoodieFinds #FoodieJourney #SushiTime #SushiPorn #SushiAddict #SushiObsessed #SushiGoals
2023-07-13 30 瀏覽
同女朋友一齊約咗去食Omakase,選咗秀麗$1280,性價比幾高😎🌳前菜梅酒蕃茄啫喱、南瓜蓉豆腐、白飯魚仔前菜都幾特別,比較中意梅酒蕃茄啫喱,酸酸甜甜好開胃🍅🌳刺身🐟真鯛🐟北海道馬糞海膽🐟北海道帆立貝🐟鮟鱇魚肝🐟金目鯛🐟中拖羅呢個套餐嘅刺身款式都幾多,仲好新鮮😍 馬糞海膽配土佐醋啫喱,令到海膽鮮味更突出👍🏻鮟鱇魚肝係師父嘅獨門配方,用紅酒煮過完全冇腥味,口感軟嫩,充滿驚喜👍🏻👍🏻旁邊仲有隻炸蟹仔裝飾,竟然可以連殼食都幾香口🥚茶碗蒸曉蛋茶碗蒸配高湯,茶碗蒸滑溜又重蛋香,好滿意🐟真鯛立鱗燒煙燻過嘅魚口味獨特,連炸京蔥絲一齊食好夾🌳壽司🍣赤貝:用冰水浸過令赤貝肌肉收緊,拍一拍打仲識郁,好新鮮🍣深海池魚:油脂豐富,魚嫩油香🍣梭子:口感香軟,炙燒逼灑魚嘅油分出嚟🍣鯖魚:魚味最濃嘅一款,配薑蔥蓉又幾唔錯🍣赤身:魚香味突出,吞拿魚😍🍣大拖羅:吞拿魚中油分最豐富的部位,最喜歡😍🍣銀鱈魚: 係銀鱈魚BB,用黑松露調味都幾正🍣右口魚:滿口都係油香,比左口魚更好食🌳甜品靜岡蜜瓜配抹茶奶凍:蜜瓜香甜、奶凍滑溜,非常滿足😙🧑🏻‍🍳Billy🦥江戶壽司秀 (民泰街) (紅磡)紅磡民泰街53-73及73A-C號地
🌳前菜

梅酒蕃茄啫喱、南瓜蓉豆腐、白飯魚仔
前菜都幾特別,比較中意梅酒蕃茄啫喱,酸酸甜甜好開胃🍅
🌳刺身

🐟真鯛
🐟北海道馬糞海膽
🐟北海道帆立貝
🐟鮟鱇魚肝
🐟金目鯛
🐟中拖羅
🥚茶碗蒸
曉蛋茶碗蒸配高湯,茶碗蒸滑溜又重蛋香,好滿意
🐟真鯛立鱗燒
煙燻過嘅魚口味獨特,連炸京蔥絲一齊食好夾
🌳壽司

🍣赤貝:用冰水浸過令赤貝肌肉收緊,拍一拍打仲識郁,好新鮮
🍣深海池魚:油脂豐富,魚嫩油香
🍣梭子:口感香軟,炙燒逼灑魚嘅油分出嚟
🍣鯖魚:魚味最濃嘅一款,配薑蔥蓉又幾唔錯
🍣赤身:魚香味突出,吞拿魚😍
🍣大拖羅:吞拿魚中油分最豐富的部位,最喜歡😍
🍣銀鱈魚: 係銀鱈魚BB,用黑松露調味都幾正
🍣右口魚:滿口都係油香,比左口魚更好食
🌳甜品
靜岡蜜瓜配抹茶奶凍:蜜瓜香甜、奶凍滑溜,非常滿足😙
🧑🏻‍🍳Billy
🦥江戶壽司秀 (民泰街) (紅磡)
2023-07-13 16 瀏覽
發現黃埔都開咗唔少好嘢食,原來呢頭都有Omakase,餐廳充滿藝術氣息,牆身掛滿魚嘅畫作🐟✅秀麗$1280💛前菜梅酒蕃茄啫喱:味道酸酸甜甜,梅酒味好香南瓜蓉豆腐:口感綿密,淡淡南瓜香🎃白飯魚仔:炸過之後口感好香脆💛刺身🔸真鯛用竹炭鹽青檸調味,肉質嫩滑🔸北海道馬糞海膽配土佐醋啫喱,海膽口感Creamy,啫喱酸酸地幾開胃🔸北海道帆立貝帆立貝肥美大件,好新鮮,用小小青檸汁提味已經足夠🔸鮟鱇魚肝味道香軟無腥味,紅酒煮過令鮟鱇魚肝更香嫩🍷旁邊的炸蟹仔非常香脆,仲可以連殼食😳🔸金目鯛表皮輕輕燒過,加柚子胡椒調味,重油香🔸中拖羅用養殖吞拿魚,口感非常軟身,味道濃郁🔸茶碗蒸選用曉蛋,蛋味比較濃郁,配上一個濃郁嘅高湯,非常美味🔸真鯛立鱗燒炸京蔥絲配立鱗燒,煙燻過特別有層次💛壽司🔸赤貝超級大隻,一啖都食唔晒🤣非常爽口🔸深海池魚魚味散發係口中,加小小柚子皮新鮮啲🔸梭子炙燒過油分豐富,口感香軟🔸鯖魚魚味較濃郁,油脂感豐富,配薑蔥蓉好夾🔸赤身口感偏軟,魚香突出🔸大拖羅油脂感好強,入口即溶,非常滿足!🔸銀鱈魚BB加入黑松露,都幾香🔸右口魚油脂感強,非常當造🔸靜岡蜜瓜 抹茶奶凍配黑豆,茶味香濃,非常出色🍵🧑🏻‍🍳B

✅秀麗$1280
💛前菜
梅酒蕃茄啫喱:味道酸酸甜甜,梅酒味好香
南瓜蓉豆腐:口感綿密,淡淡南瓜香🎃
白飯魚仔:炸過之後口感好香脆
💛刺身

🔸真鯛
用竹炭鹽青檸調味,肉質嫩滑
🔸北海道馬糞海膽
配土佐醋啫喱,海膽口感Creamy,啫喱酸酸地幾開胃
🔸北海道帆立貝
帆立貝肥美大件,好新鮮,用小小青檸汁提味已經足夠
🔸鮟鱇魚肝

🔸金目鯛
表皮輕輕燒過,加柚子胡椒調味,重油香
🔸中拖羅
用養殖吞拿魚,口感非常軟身,味道濃郁
🔸茶碗蒸
選用曉蛋,蛋味比較濃郁,配上一個濃郁嘅高湯,非常美味

🔸真鯛立鱗燒
炸京蔥絲配立鱗燒,煙燻過特別有層次
💛壽司

🔸赤貝
超級大隻,一啖都食唔晒🤣非常爽口
🔸深海池魚
魚味散發係口中,加小小柚子皮新鮮啲
🔸梭子
炙燒過油分豐富,口感香軟
🔸鯖魚
魚味較濃郁,油脂感豐富,配薑蔥蓉好夾
🔸赤身
口感偏軟,魚香突出
🔸大拖羅
油脂感好強,入口即溶,非常滿足!
🔸銀鱈魚BB
加入黑松露,都幾香
🔸右口魚
油脂感強,非常當造
🔸靜岡蜜瓜
抹茶奶凍配黑豆,茶味香濃,非常出色🍵

🧑🏻‍🍳Billy師父

💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.8/5

2023-07-13 14 瀏覽
最近喺黃埔發現咗一間價錢親民嘅日本菜。我哋試咗dinner omakase - 秀逸 $880。🔸前菜、刺身2款梅酒蕃茄芝麻豆腐油甘魚北海道帆立貝兩款前菜都好有特式!梅酒蕃茄清爽開胃。油甘魚好肥美。帆立貝大隻又鮮甜。🔸炸物或燒物、茶碗蒸煙燻甘鯛立鱗燒甘鯛口感脆卜卜。加埋煙燻香氣好特別。🔸手握壽司8件池魚間八金目鯛黑鯥穴子腦天海膽池魚、間八味道清爽。我哋比較鐘意煮得柔軟又入味嘅穴子。腦天好重油香。🔸湯、甜品蜆湯好鮮甜。最後仲有抹茶奶凍同靜岡蜜瓜。📍江戶壽司秀 (民泰街) (紅磡)紅磡民泰街53-73及73A-C號地舖

🔸前菜、刺身2款
梅酒蕃茄
芝麻豆腐
油甘魚
北海道帆立貝

🔸炸物或燒物、茶碗蒸
煙燻甘鯛立鱗燒
甘鯛口感脆卜卜。加埋煙燻香氣好特別。

🔸手握壽司8件
池魚
間八
黑鯥
穴子
腦天
海膽

🔸湯、甜品
蜆湯好鮮甜。最後仲有抹茶奶凍同靜岡蜜瓜。

2023-07-12 26 瀏覽
自從認識我的好姐姐後,不但對我照顧有加,更常常帶我吃美食。今天是時候,我帶她去吃廚師發辦啦! 紅磡的江戶壽司秀,我第一次去,環境和食物質素都一百分,難怪在餐廳有多個好評啦😝。 我們晚市到訪,選擇兩個晚市秀麗廚師發辦,食物種類好豐富,食得好開心! 先有前菜,胡麻菠菜、胡麻豆腐、梅酒蕃茄。蕃茄好有驚喜,甜度好高,用梅酒浸,好食! 刺身就有鮫碟魚、間八、帆立貝、金目鯛、紅酒鮟鱇魚肝 和中拖羅,款款都好高質。第一款的鮫碟魚薄切,又爽又甜。帆立貝好厚肉,中拖羅夠曬肥美。自家製的紅酒鮟鱇魚肝,好甜好滑,正! 茶碗蒸,不但夠滑,而且有蟹肉和蝦,好鮮甜! 金目鯛立鱗燒,勁好食!魚鱗脆卜卜,口感層次好豐富。 壽司有 深海池魚、牡丹蝦、梳子魚、馬糞海膽、銀鱈魚bb、赤身、大拖羅和青魚卷。深海池魚好鮮甜,梳子魚炙燒過更好食!海膽好清甜,令人慾罷不能!青魚卷有點酸,有解膩的感覺。 甜品是日本哈密瓜和抹茶奶凍。兩個都有驚喜!哈密瓜好甜,奶凍又好夠滑!
自從認識我的好姐姐後,不但對我照顧有加,更常常帶我吃美食。

茶碗蒸,不但夠滑,而且有蟹肉和蝦,好鮮甜!

金目鯛立鱗燒,勁好食!魚鱗脆卜卜,口感層次好豐富。

2023-07-11
話說之前曾經去🇯🇵 江戶壽司秀,參加過餐廳舉辦的《京都の夜》,吃得開心,又玩得開心(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),所以又約朋友去嚐嚐囉!! 紅磡分店裝潢高雅,貫徹高級日本料理店風格,全部客人能坐上廚師吧枱,並Billy師傅親自介紹菜式,用餐體驗一流呢(≧▽≦)! 「 廚師發板·秀麗🍣$1280/位 」 包括: 前菜、刺身6款、炸物或燒物、茶碗蒸、手握壽司8件、湯及甜品。 前菜有胡麻菠菜、胡麻豆腐 及 梅酒蕃茄🍅。前菜清爽,好適合夏天品嚐。 刺身6款,有北海道鮫碟魚、間八、北海道帆立貝、金目鯛、紅酒鮟鱇魚肝 及 中拖羅🐟。 北海道鮫碟魚好鮮甜,肉質有咬口。帆立貝厚肉大塊,炙燒金目鯛魚肉爽甜哦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~ 蟹肉茶碗蒸🍳,雞蛋滑溜溜,蟹肉鮮美,還有蝦及魚蛋呢! 煙燻金目鯛立鱗燒✨,視覺效果一流! 魚鱗超脆,魚肉鮮嫩,配上海膽汁,好好吃~ 手握壽司🍣有 深海池魚、牡丹蝦🦐、梳子魚、北海道馬糞海膽、銀鱈魚bb、赤身、大拖羅😍及青魚卷,好豐富。 當中我比較喜歡 有蝦膏的牡丹蝦、鮮甜幼滑的馬糞海膽、肥美的銀鱈魚bb,及 入口即化大拖羅🥰,不得了~ 最後有鯛魚湯及 靜岡蜜瓜🍈和 抹茶奶凍🍵。蜜瓜多汁超甜,奶凍滑嫩

紅磡分店裝潢高雅,貫徹高級日本料理店風格,

廚師發板·秀麗🍣$1280/位 」

前菜清爽,好適合夏天品嚐。

蟹肉茶碗蒸🍳,雞蛋滑溜溜,蟹肉鮮美,還有蝦及魚蛋呢!

最後有鯛魚湯及 靜岡蜜瓜🍈和 抹茶奶凍🍵。蜜瓜多汁超甜,奶凍滑嫩嫩,好好吃~

師傅好有善,下次再來哦(≧▽≦)!!
2023-07-09
地調門面入黎 店鋪環境寬敞清雅牆身處處可見和式藝術畫作 可見店長品味非凡與店長交談了解到 全部畫作係出自日本國寶級藝術家谷口岬人先生之手 最大幅嘅魚拓更是經歷逾十年才完成嘅作品極具價值之餘 藝術意義非凡💗.👨🏻‍🍳Omakase Dinner 秀麗 $1280.🥗前菜 南瓜豆腐、梅酒啫喱蕃茄、胡麻波菜芯木魚絲啫喱番茄淡淡酒香 好有特色🫶🏻.🥘熟食紅酒煮魚肝配紫草花 魚肝充滿油香入口即溶於口好特別.磯煮鮑魚用醬汁及昆布慢火炆鮑魚 肉質入味彈牙 秘制鮑魚醬味極香口.🐟刺身 帆立貝、深海池魚、每日日本空運 肉質鮮甜嫩滑好肥美🤤.🔥燒物 金錭立魚燒配海膽蛋黃醬濃郁煙燻味 外皮香脆可口 估唔到配呢個醬汁都幾夾 鹹甜層次分明.🥚茶碗蒸茶碗蒸好濕潤 面頭仲會見到一層高湯有別普通店鋪嘅茶碗蒸 用料豐富混合蟹肉絲、蝦仁、魚糕、白果等 增添口感層次 調味得宜細緻.🍣手握壽司8件食到呢度已經有啲飽了原本還擔心8件可能唔夠最念念不忘嘅係北寄活赤貝🥹 肉質爽口彈牙而且好大隻師傅切出嘅刀法都好特別 花紋好靚張牙舞爪的加上少許香濃醬汁作點綴 更加提升鮮味😋.🍵純鯛魚湯魚湯濃郁無味精 店家精心熬煮充滿天然奶香同魚嘅鮮
地調門面入黎 店鋪環境寬敞清雅
牆身處處可見和式藝術畫作 可見店長品味非凡
最大幅嘅魚拓更是經歷逾十年才完成嘅作品
極具價值之餘 藝術意義非凡💗
👨🏻‍🍳Omakase Dinner 秀麗 $1280
🥗前菜 南瓜豆腐、梅酒啫喱蕃茄、胡麻波菜芯木魚絲
啫喱番茄淡淡酒香 好有特色🫶🏻
🥘熟食
魚肝充滿油香入口即溶於口好特別
用醬汁及昆布慢火炆鮑魚
肉質入味彈牙 秘制鮑魚醬味極香口
🐟刺身 帆立貝、深海池魚、
每日日本空運 肉質鮮甜嫩滑好肥美🤤
🔥燒物 金錭立魚燒配海膽蛋黃醬
濃郁煙燻味 外皮香脆可口
估唔到配呢個醬汁都幾夾 鹹甜層次分明
🥚茶碗蒸
茶碗蒸好濕潤 面頭仲會見到一層高湯
有別普通店鋪嘅茶碗蒸
用料豐富混合蟹肉絲、蝦仁、魚糕、白果等
增添口感層次 調味得宜細緻
加上少許香濃醬汁作點綴 更加提升鮮味😋
🍵純鯛魚湯
魚湯濃郁無味精 店家精心熬煮充滿天然奶香同魚嘅鮮甜味👍🏻
🍮抺茶奶凍配蜜瓜
單食上面嘅抹茶微微帶苦 一匙𢳂到底食抹茶味都非常濃郁口感順滑十分高質令人回味無窮😋
📍江戶壽司
🐾紅磡民泰街53-73及73A-C號地舖

2023-07-08 38 瀏覽
呢晚嚟到「江戶壽司秀」,嗌咗Omakase course「秀逸 $880」,令人驚喜。✨前菜、刺身2款🥢梅酒蕃茄 & 芝麻豆腐梅酒蕃茄作為前菜感覺清新,甜酸開胃,值得一讚👍🏻。芝麻豆腐口感豐富,豆香十足。🥢油甘魚 & 北海道帆立貝同樣嚟自北海道肥美油香,咬口爽利;竹炭鹽點綴下嘅帆立貝味道甜中帶咸,新鮮感高。✨炸物或燒物、茶碗蒸🥢煙燻甘鯛立鱗燒煙燻儀式感十足,亦令甘鯛帶有木香,一口咬落除咗品嚐到鱗片嘅香脆,亦品嚐到甘鯛魚嘅油香同肉嫩。👍🏻茶碗蒸✨手握壽司8件🥢池魚🥢間八🥢金目鯛:肉質爽利👍🏻🥢黑鯥:肉嫩帶香🥢穴子🥢腦天:外面餐廳較少見腦天,外表其貌不揚,但味道其實唔錯,火炙後令魚油逼出嚟,幾甜美。🥢海膽✨湯、甜品好欣賞最後提供清蜆湯,轉換口味,感覺較清新。抹茶奶凍好好食😋,又滑又有香濃抹茶❤️。📍江戶壽司秀 (民泰街) (紅磡)紅磡民泰街53-73及73A-C號地舖

✨前菜、刺身2款

🥢梅酒蕃茄 & 芝麻豆腐

🥢油甘魚 & 北海道帆立貝

✨炸物或燒物、茶碗蒸

🥢煙燻甘鯛立鱗燒

🥢黑鯥:肉嫩帶香

🥢穴子

🥢海膽
✨湯、甜品

好欣賞最後提供清蜆湯,轉換口味,感覺較清新。

抹茶奶凍好好食😋,又滑又有香濃抹茶❤️。

2023-07-06
2023-07-05 20 瀏覽
\ 是日靚晚 /紅磡一帶食肆林立,《江户壽司秀》門面低調中帶點性格。推門入內,是清雅的日式佈置,舒靜怡人🤎一共有4個廚師發辦枱,可應付多位客人。牆上掛住一幅魚拓,把餐廳襯托得格外貴氣。原來這魚拓出自大阪國寶級藝術家谷口岬人先生之手。畫上每尾魚均以1比1拓製,每塊魚鱗都是親手畫上,因此製作時間逾十年。現年74歲嘅谷口先生雖身在日本,仍心中掛牽這幅極具價值嘅魚拓,經常渴望回店探訪此嘔心瀝血之作。\ ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ - ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ 秀逸 $880 /包括前菜、刺身2款、燒物、茶碗蒸、手握壽司8件、湯及甜品,好豐富呀🤎▫️前菜第一味包括南瓜豆腐、梅酒啫喱蕃茄、胡麻波菜芯木魚絲。清新開胃,好好為晚餐掀開序幕。▫️紅酒煮魚肝配紫草花大推😍魚肝幼滑質感,入口即溶,讓人陶醉於美味中。紫草花食落似紫蘇,天然風味正好中和魚肝油膩感。▫️茶碗蒸高湯係茶碗蒸嘅靈魂,混合了蟹肉絲,調味清而不淡,帶陣陣甜鮮。蛋香滑嫩,好似bb皮膚一樣咁光滑細嫩。用料仲好豐富,加入咗蝦仁、魚糕同白果,令口感更豐富。▫️磯煮鮑魚磯煮指用醬汁及昆布慢火去炆。肉質鮮嫩彈牙,淡淡昆布湯汁裹住鮑魚。秘制鮑魚醬味濃,為軟嫩清甜嘅鮑魚點綴。
\ 是日靚晚 /

南瓜豆腐、梅酒啫喱蕃茄、胡麻波菜芯木魚絲

▫️前菜

▫️紅酒煮魚肝配紫草花

▫️茶碗蒸

▫️磯煮鮑魚

▫️燒物
金錭立魚燒配海膽蛋黃醬
煙薰味帶木質調,外皮香脆可口,內裏仍能保持魚嘅淡淡鮮嫩。醬汁滑溜流心,嚐到層次分明嘅海鮮味,令人再三回味。

▫️壽司
北海道帆立貝:肉質扎實。彈牙爽口。鎖住大海純淨鮮甜。
北寄活赤貝:一抹香濃醬汁點綴,輕輕帶出鮮味。
銀鱈魚:沾上秘製醬汁,油脂惑十分誘人,魚香持久。
黑鯥:以微灸逼出油脂,油光閃閃,食落滑嫩香甜。而且產量稀少,特別矜貴。
拖羅:肉嫩脂香,視覺味覺嗅覺三重享受。
金目鯛:經火槍灸後,滿滿魚油浮現,綿密感融化在口中。
純鯛魚湯

▫️純鯛魚湯
用咗七七四十九小時緩緩熬煮,每一滴湯都經多重過濾,萃取當中最珍稀精華。青蔥灑於奶黃色精華之上去腥,食湯清澈不濁,散發陣陣天然魚香。
黑豆抺茶奶凍配哈蜜瓜

▫️黑豆抺茶奶凍配哈蜜瓜
抹茶鋪滿白色奶凍之上,師傅建議一匙𢳂到底食,昇華味道。抺茶味極濃,微苦餘韻令人難以忘懷。奶凍順滑細膩,同黑豆好match。為今晚嘅餐飲畫上完美句點,好治癒☺️
北寄活赤貝
2023-07-04
南瓜豆腐、梅酒啫喱蕃茄、胡麻波菜芯木魚絲
純鯛魚湯
黑豆抺茶奶凍配哈蜜瓜
北寄活赤貝
2023-07-03 15 瀏覽
返工咁辛苦,間唔中要對自己好啲~上星期專程黎到紅磡嘅「江戶壽司秀」嘆omakase~.除左可以坐吧台欣賞師傅功藝,仲有包廂座位,私隱度高~想三五知己或親朋戚友黎個聚會都無問題😉.當晚有三款omakase course,揀左秀逸 ($880) 黎試下~.前菜已經好精緻~有超香甜車厘茄、南瓜豆腐好滑、同白飯魚天婦羅,好脆又唔油~.鮟鱇魚肝放上炸紫菜上,一啖咬落有黃蘿蔔同香蔥索索聲,中和左魚肝肥膩感覺~.師傅即席切鮑魚,鮑魚片好新鮮,配塔鮑魚肝醬飯寧舍豪華~🤣.平日最愛茶碗蒸,熱辣辣又超嫰滑~仲有一絲絲蟹肉~.甘鯛立鱗燒好巧功夫~要將滾油淋落魚身令魚鱗垂直香脆,連埋香蔥絲一齊食超好食~.一共有八件壽司~帆立貝、甘目鯛、真鯛、赤貝、梭子魚、銀鱈魚加右口魚、海膽、赤身,每件都非常新鮮有光澤🤩 當中最鐘意右口魚,輕輕燒過後魚油味香到不得了~仲有海膽超鮮甜,一啲腥味都無~.食完壽司有湯飲~湯底好清,有兩粒蜆肉,無沙又鮮甜~.最尾仲有甜品,抹茶奶凍好滑身,抹茶味好濃郁~仲有靜岡県嘅蜜瓜,點解可以甜到咁~非常好食如果有得encore就好~🤣.師傅同店員都非常親切,每一道菜師傅都會同客人有交流~非常高質嘅

師傅即席切鮑魚,鮑魚片好新鮮,配塔鮑魚肝醬飯寧舍豪華~🤣
平日最愛茶碗蒸,熱辣辣又超嫰滑~仲有一絲絲蟹肉~

食完壽司有湯飲~湯底好清,有兩粒蜆肉,無沙又鮮甜~

師傅同店員都非常親切,每一道菜師傅都會同客人有交流~非常高質嘅一餐👍🏻