2011-03-24 25 瀏覽
第一次写食评 恩 有点紧张 来香港两个月啦 对甜品完全没有抵抗力 第一篇就写甜品 嘿嘿今天逛街回家的路上 看见 沛公甜品 一下子就定在门口走不动了 大大感慨尖东是个好地方 荃湾的沛公也过来开分店了 下午4:30左右 走进店内 入眼就是醒目的海报 沛公家的招牌千层班戟 兴冲冲的拿着菜单问榴莲千层班戟 被告知:“现在没有榴莲班戟啦” “除了班戟,还有别的榴莲味甜品吗?”“没有了...榴莲味的都不做了”“......”.......好吧 难道以后沛公会focus on mango?虽然没有榴莲有点失望 不过就试试最出名的 芒果千层班戟啦 这是菜单 左边的是朱古力味套餐 右边的是芒果味哒芒果千层班戟恩 果肉很滑嫩啦 芒果的香味混着忌廉 好浓郁 整个班戟口感很不错 ps:只是忌廉有点多 吃到最后会有一点点腻...白衣天使 好友对士多啤梨好感兴趣 就点了和白里透红类似的这款 不过夹心都是士多啤梨 外层的白色外衣像果冻 很Q很弹 士多啤梨很新鲜 ps: 士多啤梨有一些些少 可能是块状不好包在皮内 外层比较厚 尝起来没有味道 整体还是很不错的啦 分店的环境和服务有待加强 继续加油
第一次写食评 恩 有点紧张
来香港两个月啦 对甜品完全没有抵抗力 第一篇就写甜品 嘿嘿

千层班戟 兴冲冲的拿着菜单问榴莲千层班戟
被告知:“现在没有榴莲班戟啦”
“除了班戟,还有别的榴莲味甜品吗?”
“没有了...榴莲味的都不做了”
虽然没有榴莲有点失望 不过就试试最出名的
芒果千层班戟
右边:沛夫人乐园($58)左边:沛公拼盘(58)
这是菜单 左边的是朱古力味套餐 右边的是芒果味
右边:芒果千层班戟($22) 左边:白衣天使($24)
芒果千层班戟
ps:只是忌廉有点多 吃到最后会有一点点腻...
白衣天使

整体还是很不错的啦 分店的环境和服务有待加强 继续加油
2011-03-24
右边:沛夫人乐园($58)左边:沛公拼盘(58)
右边:芒果千层班戟($22) 左边:白衣天使($24)
  • 芒果千层班戟
2011-03-24 5 瀏覽
第一次到這間甜品店,試了兩款甜品。芒果千層班戟($26)-芒果幾甜,班戟皮味道也不錯,但真的好多cream,兩個人share都覺得太漏,喜歡吃忌廉蛋糕的人會好喜歡這班戟。椰果紫霞仙子($20)-紫霞仙子=泰式黑珍珠西米+利賓納糖水,椰果份量頗多,但糖水只有淡淡的甜味,味道稍遜色,整體感覺一般,唯價格較其他大型連鎖甜品店的糖水便宜。兩款甜品的味道都沒甚麼驚喜,未必會再光顧。
第一次到這間甜品店,試了兩款甜品

兩款甜品的味道都沒甚麼驚喜,未必會再光顧。
2011-03-22
10 分鐘 (堂食)
2011-03-22 3 瀏覽
已是上兩個月的幫趁, 但既然見無人寫有關"日本梅子千層班戟", 咁就等我分享下啦~講真, 可能因為我唔太好cream, 呢款甜品, 我真的麻麻~但即使撇開cream唔講, 本人覺得佢既班戟太硬 (可能是雪得太耐的關係~)不過, 可以一讚的是, 佢尚算甜度適中, 用日本梅子做dessert亦有創意, 酦酦地也有咬口, 味道都幾得意 .................. 可是, 以呢個價錢, 就的確唔係好抵食, 另別以為外賣自取就唔會評此店服務, 門口那位小姐, 似乎有點不在狀態 (=發緊夢~)叫都無反應, 差d仲以為認錯, 以為搞錯佢其實唔係staff ...

2011-03-21 10 瀏覽
友人常說這店的芒果千層班戟好味,剛巧今晚在附近又想吃甜品,於是便來到這裡叫了一個。班戟裡有很多忌廉,而芒果都有不少,可能因為不是有好芒果的季節,所以芒果的味道一般,我亦覺得忌廉太多了,有點蓋過了芒果的味道,所以並不是我想像中好吃。
2011-03-13
$26 (其他)
2011-03-20 16 瀏覽
在附近吃過一頓飽足的晚飯後,再閒逛了一會,來到這間在荃灣打響名堂,前些時進駐尖沙咀的「沛公甜品」買外賣甜品回家吃。這店的鎮店甜品據說是它的「千層班戟」。從店前甜品櫃中所擺放的各款甜品中,也可見到不同款式的千層班戟,可見傳言非虛。除了各款千層班戟外,這裡的各款蛋糕也甚是吸引,真令第一次來到的自己很想買回家試試呢!可惜這晚實在吃得甚飽,肚子再沒有太多的空間,所以只打算買一件最吸引的千層班戟回家作宵夜。在眾多的班戟款式中,當中有一款是沛公、人氣和傳媒三方面均有推介的,就是價錢最貴,售$33的「勁量版芒果千層班戟」。這裡普通的「芒果千層班戟」只售$26件,而這「勁量版版芒果千層班戟」卻要比它賣貴$7,當中的分別相信全在於班戟中芒果餡的份量。這天在選購班戟時,也曾從旁比較過兩款芒果班戟的模樣,見到強化版的芒果肉的確比普通的一款多的多,那當然是要強化版啦!雖然因為外賣回家,旅程較遠的關係,回家揭開外賣盒子後,見到這「勁量版芒果千層班戟」的美貌已有點破損,有點凌亂,幸好她的內涵沒有因此受損。大量香甜膩滑的忌廉,大量鮮甜美味的芒果肉,再加上多層柔軟的班戟皮,組成一個無敵的鐵三角,成為一道十分美味的甜品
店舖門面
甜品櫃中有大量不同款式的班戟
朵朵芒果玫瑰花擺放在千層蛋糕上,甚為吸引
星形蛋糕,外型別致

,確是好味。
沛公推介,確是佳品
勁量版,好味道
這次只是外賣,只是試了小試牛刀而已,下次有機會進店內堂食的話,一定要多試幾款,看看它還有多少水準之作呢
外賣自取
$33 (其他)
店舖門面
勁量版,好味道
  • 勁量版芒果千層班戟
(非會員)
2011-03-06 4 瀏覽
Today i went to TST and saw this neon green shop so i went to have a looki ordered this cheese thousand layer pancake and took it homeit tasted great even after a few hours~~~verrryyy delicious~~~

verrryyy delicious~~~
2011-03-06
2011-03-05 31 瀏覽
芒果千層班戟 $26LEE個的確幾好味, 雖然我覺得個口感lum左d, 但佢做到一層一層而且又唔會太甜, 我覺得唔錯, 最驚喜係佢仲張"千層"發揚光大, 變化左好多唔同款式o既蛋糕添!!! lee個要讚~~~ 如果鍾意食芒果o既網友應該會幾鍾意蘆薈馬露天使 $20其實lee個category係叫"馬露天使" 因為同左馬蹄露、綠豆邊、雪耳加蛋白而成, 所以整左lee個名, 都頗有心思, 食字ma, haha!!! lee個都有驚喜, 因為本身我都鍾意食蘆薈, 夾起上o黎都幾match =) lee仲可以配其他o既水果添~其他o既特式甜品我想試又未試仲有: 紫霞仙子(利賓納+黑珍珠+西米)同埋果凍~~~ 下次再搵機會試下!
芒果千層班戟 $26

蘆薈馬露天使 $20

芒果千層班戟
蘆薈馬露天使
2011-03-03
$23 (其他)
芒果千層班戟
蘆薈馬露天使
2011-02-23 7 瀏覽
是日吃完豐富的三星午餐, 跟著竟然是溝貨. 就是來了此店吃吃甜品.芒果千層班戟 $26: 8分, 當然要一試這裡的皇牌甜品: 千層班戟, 有不少選擇, 最後揀了掛頭牌的芒果. 始終現在的天氣芒果不是最當做, 不算太鮮甜, 不過個千層班戟就相當出色, 夠鬆軟, 層次分明, 皮夠薄, 是高水準之作.肧芽好立克鮮奶布甸 $16: 7分, 有奶香, 好立克味也幾出到, 不過就未夠滑, 面頭加上肧芽, 就像在飲肧芽好立克一樣, 豐富了味道.白裡透紅 $22: 5分, 即是紅豆餡的有料腸粉, 腸粉外皮是帶有椰汁味, 入面就是紅豆餡. 此甜品四個人也分來分去也吃不完, 紅豆餡實在太濃, 杰杰的, 加上雪得偏凍, 是不太吸引.下次再來, 單吃千層班戟已經足夠.
下次再來, 單吃千層班戟已經足夠.
  • 芒果千層班戟
2011-02-22 1 瀏覽
由於我好鐘意食甜品..今次決定去試下tst間沛公門面好青色..有d怪怪的感覺~先叫個布甸..超重好立克味我覺得麻麻地..入口既質地都唔算滑..不過十幾蚊,都可以一試呢個有利賓納味..酸酸甜甜..都幾特別!都係唔使$20,可以試下..因為出面應該無呢隻味既糖水
由於我好鐘意食甜品..今次決定去試下tst間沛公

門面好青色..有d怪怪的感覺~

先叫個布甸..
麥芽好立克布甸
超重好立克味
呢個有利賓納味..酸酸甜甜..都幾特別!
都係唔使$20,可以試下..因為出面應該無呢隻味既糖水

$20 (其他)
間野好細, 次次去都要排3個字至半個中今次食左石板街千層同蘆薈馬路天使千層極度creamy, 食兩啖就已經好漏@o@反而上次食GE芝士千層口感仲好仲美味馬露天使唔錯, 多料幾清潤
間野好細, 次次去都要排3個字至半個中
今次食左石板街千層同蘆薈馬路天使

千層極度creamy, 食兩啖就已經好漏@o@
反而上次食GE芝士千層口感仲好仲美味

馬露天使唔錯, 多料幾清潤
2011-02-11
30 分鐘 (堂食)
$22 (宵夜)
  • 朱古力芝士千層
2011-02-14 30 瀏覽
年初二看完煙花表演後, 打算去五代同糖食甜品, 但等候的人多到得人驚, 見到斜對面的沛公新店反而唔駛等位, 反正之前只有荃灣店時我已經想試一下它們的千層pancake, 於是決定幫趁一次, 點了最受歡迎的榛子千層以及紅豆腸粉.榛子千層果然份量十足, 真的有十幾層, 每層的蛋皮做得非常之薄, 但蛋香味就唔太吃得出. 榛子mousse的味道尚算滑溜及夠味, 但吃到一半之後已經覺得有少許漏, 吃完整個pancake後簡直有很飽濟的感覺. 我個人還是喜歡鮮果餡料的pancake多些, 起碼這種飽漏的感覺少得多, 味道上這兒的千層pancake唔算差, 但唔係我杯茶囉.紅豆腸粉有兩條, 紅豆味道合格, 唔算太甜, 可惜自從吃過菓匠茶屋的十勝紅豆後, 沛公這種層次的紅豆已經不能再滿足我了. 腸粉皮標榜是用椰汁所做, 但椰汁味非常之淡, 淡到唔多吃得出, 之前看過有位食家說是因為紅豆味遮蓋了椰汁味, 但我認為根本是榔汁味太弱, 因為我單吃皮時都唔覺幾有椰汁的味道.大致上這兒的出品除了那個千層pancake稍為特別些之外, 其他的甜品只是大路的貨式, 唔覺有太大的驚喜, 味道上亦不見得有幾出眾, 那個

榛子千層果然份量十足, 真的有十幾層
, 吃完整個pancake後簡直有很飽濟的感覺

. 腸粉皮標榜是用椰汁所做, 但椰汁味非常之淡

大致上這兒的出品除了那個千層pancake稍為特別些之外, 其他的甜品只是大路的貨式, 唔覺有太大的驚喜, 味道上亦不見得有幾出眾, 那個招牌千層pancake賣點其實只是份量上給人很抵食之感, 但味道上只是一般水準, 所以沒有令我回頭再來的慾望, 唔怪之得人流和斜對面的五代同糖比差咁遠了.
2011-02-04
妹妹一直期待食沛公甜品皆因甜品是千層班戟而且有多款口味可供選擇在買甜品回家前同男友在店中品嚐一下先試了個芒果千層班戟 $26和 凍冰糖雪耳海底椰 $14價錢總共 $ 40,都算幾抵食千層班戟以前都試過一次,是急凍貨色雪得比較實,但口感特別沛公的雪得冇咁實,但味道唔錯不過略厭芒果有點酸冰糖雪耳海底椰,有凍同熱揀我喜歡凍食,材料有很多感覺上亦好似比較抵食沛公的logo好可愛採用綠白色而且店面都是綠色的,十分搶眼下次到沛公食千層班戟的時候,不妨試下其他糖水原來都唔錯嫁,又多一個選擇
妹妹一直期待食沛公甜品
皆因甜品是千層班戟
而且有多款口味可供選擇

在買甜品回家前
同男友在店中品嚐一下先

試了個芒果千層班戟 $26
和 凍冰糖雪耳海底椰 $14

價錢總共 $ 40,都算幾抵食

千層班戟以前都試過一次,是急凍貨色
雪得比較實,但口感特別

沛公的雪得冇咁實,但味道唔錯
不過略厭芒果有點酸

冰糖雪耳海底椰,有凍同熱揀
我喜歡凍食,材料有很多
感覺上亦好似比較抵食

沛公的logo好可愛
採用綠白色
而且店面都是綠色的,十分搶眼

下次到沛公食千層班戟的時候,不妨試下其他糖水
原來都唔錯嫁,又多一個選擇
2011-02-08
5 分鐘 (堂食)
2011-01-19 9 瀏覽
唔使等位,叫左個榴槤千層班戟好好味,d榴槤好香,味道夠,d cream比較多,但唔影響班戟既質素開頭都擔心一個人叫食唔晒,諗住揾人share黎食點知太好味,係咁食係咁食最後自己一個人食晒~~~
唔使等位,叫左個榴槤千層班戟
開頭都擔心一個人叫食唔晒,諗住揾人share黎食
點知太好味,係咁食係咁食
最後自己一個人食晒~~~
榛子千層班戟Finally, a branch that’s not all the way in Tsuen Wan. However, the mango flavour that I most wanted to try was already sold out, at 7.30pm. This hazelnut one was enjoyable nonetheless, since it had an adequate taste of hazelnut, and I’m a crazy cream fan. However, the cream was perhaps not as light (like whipped cream) as I would have preferred, and almost bordered on being slightly moussey. The slice remained solidly unchanged even after 2 hours of being out of the fridge (something
榛子千層班戟
Finally, a branch that’s not all the way in Tsuen Wan. However, the mango flavour that I most wanted to try was already sold out, at 7.30pm. This hazelnut one was enjoyable nonetheless, since it had an adequate taste of hazelnut, and I’m a crazy cream fan. However, the cream was perhaps not as light (like whipped cream) as I would have preferred, and almost bordered on being slightly moussey. The slice remained solidly unchanged even after 2 hours of being out of the fridge (something you can't expect from lighter cream).

And, it would be even more impressive if there were even more layers – the layers of cream would therefore be thinner and the whole thing less 漏. Something else that would improve this hazelnut cake would be… hazelnuts! If the mango cake has mango bits, and the durian one has durian flesh, why doesn’t this one have hazelnut crumbs?
2011-01-10 19 瀏覽
星期六晚約9時,攞咗籌,在門口等了十多分鐘便有位了. 五個人叫咗4 個甜品:沛公拼盤 ($58) : 有朱古力千層, 紅豆腸粉和胚芽好立克布甸. 朱古力千層忌廉很新鮮, 不甜膩, 加上一粒粒的提子和開心果, 令人回味! 紅豆腸粉也很好吃, 然而紅豆餡的味道太搶, 把腸粉的椰汁味遮蓋了! 胚芽好立克布甸,用料簡單, 滑滑溜, 友人都很喜歡!酒釀桂花果凍 ($18) : 密布糯米和桂花的果凍, 甜味和酒味亙相平衡, 味道不俗!芒果千層班戟($26) : 小店以這個甜品出名, 但味道卻最普通, 也許芒果肉多點會更有口感!菊花清酒燉雪梨 ($38) : 除了主角雪梨外, 糖水用料豐富, 有菊花、蜜棗、杏仁、雪耳和桂花, 絶不欺場! 菊花採用價錢較貴,較少有虫的胎菊, 加上清淡的酒香, 滋潤養顏, 感受到小店的心機!店舖面積較小, 座位較迫, 加上很多人等位, 我們只好匆匆吃完便離開. 留待 下次非繁忙時間,再來吃其他 原盅燉甜品.
星期六晚約9時,攞咗籌,在門口等了十多分鐘便有位了.

五個人叫咗4 個甜品:

沛公拼盤 : 各有所愛
密布糯米和桂花的果凍
芒果千層班戟:也許芒果肉多點會更有口感!
菊花清酒燉雪梨: 感受到小店的心機!

10 分鐘 (堂食)
$30 (其他)
菊花清酒燉雪梨: 感受到小店的心機!
密布糯米和桂花的果凍
沛公拼盤 : 各有所愛