2017-09-19 430 瀏覽
晚飯食完西餐, 轉兩個街口到耀華街食糖水~近來由美國高檔路線甜品店吹來一股mille crepe風, 價錢不菲之餘, 仲要排隊等候, 當真是「出錢又出力」。試過外國出品,而家就試試本地出品。法國栗子千層班戟光看名字已令我聯想到Mont blanc, 實物出現時真的很有Mont blanc的影子, 只是形態不同了。栗子蓉又香又濃, 每一層薄皮之間都壓得厚厚實實, 足料! 比起用cream又冇咁漏, 絕對是上得高檔大場面的作品! 而且價錢親民, 一件只需要$30咋! 除了出名的榴槤系列, 原來其他比較冷門的甜品都有水準有驚喜!
晚飯食完西餐, 轉兩個街口到耀華街食糖水~

試過外國出品,而家就試試本地出品。

法國栗子千層班戟

除了出名的榴槤系列, 原來其他比較冷門的甜品都有水準有驚喜
!
宵夜
法國栗子千層班戟
好耐無黎食,原來只餘番銅鑼灣依間,好早食飽飯過黎食,7點幾無咩人,唔洗排隊好多位坐睇睇餐牌好似多左好多野食,但又好似貴左,仲加左好多特別款式,中西冷熱都有,好多選擇;下次多d人可以叫多幾款再試下。但都係叫番我淨係鍾情既榴槤千層班戟😋😋仲叫多左個栗子班戟試下榴槤班戟依然細細啖食都咁香濃,最鐘意忌廉唔多,口感唔會油膩😋😋🌰栗子班戟,都食到有栗子味,但我覺得唔夠濃😛我都幾鐘意栗子味再濃d就好啦😋😋😋

榴槤班戟

2017-06-27
榴槤班戟
2017-06-13 523 瀏覽
最鐘意食黑山貓榴蓮千層糕,勁好食。同埋啲服務都幾好,推薦大家去試嚇。栗子千層糕都唔出,不過希望未來可以有更多口味嘅選擇,如抹茶千層糕,香蕉千層糕同埋牛奶千層糕。
最鐘意食黑山貓榴蓮千層糕,勁好食。同埋啲服務都幾好
2017-04-24 712 瀏覽
朋友從澳門過大海來港shopping, 晚飯後嚷著要吃甜品,由於她們一家都是榴蓮愛好者,就帶了她們去沛公。始終不明白,同一條街,另外一間排長龍,但這間就可以輕易找到位,而其實水準是不差的。也許是有關貓山王的甜品價錢相對較貴的關係吧,但其實除了榴蓮類甜品,也有其他選擇。我去的那一天,他們有一推廣優惠,因為是店的八周年,凡在Facebook 上他們的fan page 內讚好,就有八折,對於我們一行五人來說,20%的折扣真的省回不少。
2017-04-14
$50 (宵夜)
2017-03-28 777 瀏覽
突然好想食甜品減下壓,平時經過耀華街,有間甜品排好長龍,收工決定去食,先放低減肥重任 去到沛公甜品門口,冇乜人,可能已經太夜(23:15),入面仲有好多位。揀左招牌甜品"芒果千層班戟/蛋糕"。芒果千層蛋糕其實好少地方食到,可能工序太多,所以唔係間間甜品店有,所以黎呢間,首選一定係千層班戟。因為未到芒果當造季節,食之前都有D 擔心,但一D 酸味都冇,忌廉都好滑,值得暫時放低減肥重任去食 到芒果當造季節果陣,會再去食多次,期待更好味

揀左招牌甜品"芒果千層班戟/蛋糕"。
芒果千層蛋糕

到芒果當造季節果陣,會再去食多次,期待更好味
2017-03-27
$34 (宵夜)
芒果千層蛋糕
  • 芒果千層班戟
2017-03-08 679 瀏覽
呀妹買左個D24榴槤千層班戟俾我yeahhh啱哂我呢個榴槤癡沛公好耐以前食過一次果次係食芒果味 印象中係幾好食既今次呢個D24榴槤一打開已經聞到好香濃既榴槤味粗略數過好似都有十三四層每層都好薄 一層班戟一層榴槤cream啲cream好多好厚 望落已經好吸引用支叉一叉到底 一啖放入口果下 感覺真係好幸福榴槤cream夾雜住蠻多既榴槤蓉 份量出奇地落得慷慨榴槤香氣喺口腔中爆發食完之後股榴槤香氣久久不散 齒頰留香平平地又可以過足榴槤癮 絕對抵食!
呀妹買左個D24榴槤千層班戟俾我
平平地又可以過足榴槤癮
絕對抵食!
外賣送餐
2017-02-03 640 瀏覽
喺耀華街食完晚飯就過隔離食甜品,有間星級嘅甜品門口排哂長龍,真係唔知要等幾耐。退而求其次就揀間無人排隊立即入座嘅沛公。舖面嘅裝修都幾簡陋,甫坐低已經覺得間舖好噪,因為旁邊幾枱都係一大班操普通話嘅年輕人,似乎呢度好受內地人歡迎。香芋紅豆千層班戟$28,個賣相麻麻地,啲cream跌哂出嚟。個班戟有大量嘅cream,少量紅豆同芋頭肉,香芋味唔係好突出,味道一般。椰汁芒果黑糯米,味道正常,黑糯米同芒果嘅份量都算多,芒果幾甜。三甲$68,包括有楊枝金露、西瓜馬露天使、蜜瓜紫霞仙子。改個咁fancy嘅名,估唔到出嚟係咁普通,賣相唔吸引,食落冇特別,每碗都裝到滴哂喺個碗邊嚟上枱⋯呢個價錢真係接受唔到咁嘅質素。最沉實嘅蕃薯糖水竟然味道最好,睇色水就知足料煲咗好耐,呷一口味道夠薑,唔太甜,仲有大量蕃薯,但因為蕃薯好滯,太飽食唔落,早知叫佢俾多糖水少蕃薯我啦自從當年風靡一時嘅千層班戟之後,似乎已經後勁不繼,再冇推出其他吸引嘅新產品,俾好多新崛起嘅甜品店迎頭趕上,希望遲啲沛公會有改善啦。

香芋紅豆千層班戟
椰汁芒果黑糯米
三甲
蕃薯糖水
2017-01-24
蕃薯糖水
2017-01-16 537 瀏覽
My surprise The cheapest darian pudding is so good Smooth Delicate buy some desserts Purposely choose the promotional items 1/ 15$ darian milk pudding 2/ 25$ piece of mango cream thousand layer pan cake (35$ original) egg This only costs 40hk$For all The mango cream layers I have before But only this night I have seen this less dear pan cake 25$Is rich in 😜❤️CreamBut not mango A super luxurious is named Super mango40$No discount I guess this dearer one is full of mangoes I love cream anyway The p
My surprise

Super mango
40$
No discount
I love cream anyway
The pan cake 25$ is totally okay for me
compared with enough darian
Very happy price
Cream but not too heavy
2017-01-14
3 分鐘 (外賣自取)
  • 芒果千層班戟
  • Darian  milk  pudding
2016-12-13 638 瀏覽
Look for promotions at shopping malls. Its only $75 to have 4 different types of desserts.I ordered:1. D24 Durian cake- Rich taste of durian flavor. Highly recommend for durian lovers. But there is too much cream because of the cake style. There are at 10 layers of cake which will make you feel guilty after finishing that. And it's a bit too sweet when you have eaten 2/3 of the cake. I am overwhelmed by the cream but you can't get rid of that because the durian is mixed in the cream.2. Chocolate

I ordered:

1. D24 Durian cake

2. Chocolate cake

- Taste bitter but it's okay with its mixed with the cream.
Chocolate cake
3. Durian milk pudding

- The durian flavor is less strong than the D24 durian cake. May be this is not made of D24 durians or may be it is mixed with milk.

4. Milk pudding

- All the puddings are palm sized which is quite economical as it's only $10 each.
Milk Pudding
Milk pudding
Different types of puddings
Different types of jelly
2016-12-09
外賣自取
$20 (其他)
Chocolate cake
Milk Pudding
Milk pudding
  • D24 Durian Cake
2016-11-21 572 瀏覽
怀着期待去了沛公。结果点什么没有什么,服务员态度也不好,而且甜品真的很难吃,卖相也不好,应该不会再来了。比起佳佳甜品和聪嫂来说,差太多了。喜欢甜品的朋友别去沛公了。
2016-10-23 738 瀏覽
滿心歡喜去食出名既pancake. 榴連pancake 就無問題喇,但d 芒果pancake 就好大問題。同一時間送上黎,有咩理由個芒果pancake就出曬水,林曬,個榴連仲硬身咩事都無,擺明就係個芒果pancake擺得太耐仲賣俾人食啦。問個職員,佢仲死都話無問題,諸多推搪,仲sale你加錢買個貴d既食就無事,服務態度勁差,勁失望!
2016-10-23
下午茶
2016-07-13 1510 瀏覽
食甜品是一個很奇妙的行為,可以沒有任何原因,卻可以有不同的感覺,尤其女生們,往往會對甜品份外產生一種浪漫的嚮往。而對我而言,食甜品是與朋友分享日常時的一個催化劑。甜品的款式琳瑯滿目,林林總總的,但原材料亦不外乎受歡迎的芒果,巧克力,士多啤梨之類。恰巧今次朋友帶我去沛公甜品,體驗一場由榴蓮所帶來的奇幻之旅。一踏進餐廳,我已經感受到一絲絲由榴蓮所建構的文化氣息。我們點了餐廳主打的榴蓮班戟,一口咬下去,榴蓮馥郁的衝擊縈繞著整個口腔,雖然已經是班戟形狀,但卻奇妙的保留榴蓮獨有的口感。從口中散發的是榴蓮飄香,但心中感受的是從世界另一端,馬來西亞又或是泰國的一種文化風俗,編織了一場瞬間看地球的旅程。另外我們也點了芒果布甸和酒釀雪梨,最後讓味蕾富層次感地得以緩衝,同時亦與朋友享受了一場富有東南亞氣息的交流。

2016-07-10 1003 瀏覽
由細到大不好榴槤,正確來說,應該是未曾一嚐。徧徧男友是榴槤瘋狂愛者,可算是他第三生命,第二是我 朋友介紹沛公甜品的榴槤好好食,為了討佢歡心,我特登帶他踩場一試。餐廳招牌貓山皇千層班戟,眼見約有15層左右,上台已散左濃濃的榴槤香味,本來唔敢嘗試的我,見佢食到咁滋味,都不禁淺嘗一口,佢話非常好味,但老實講,我唔係好接受到,好重口味,哈哈!另外叫左芒果甜品,好甜,芒果味十足,而且賣相好靚。而酒釀雪梨則好潤又唔算好甜,熱辣辣送上台,最合我心意 ;)

2016-06-20
2016-07-08 584 瀏覽
同舊同學係銅記聚完會 本身諗住下場去飲下野 點知個個都話第日要返工要走 得返我同另一個老死 咁就諗住行下睇下有無咩甜品食啦 我地行到去times square後面就見到呢間綠色主題好搶眼ge沛公甜品 係出面就已經聞到陣陣榴槤香 咁我地就決定入去試下入到去我地望一望menu原來榴槤ge甜品基本上都要$70蚊起跳  但入到黎又無理由唔試下榴槤 如果要食芒果個d好多地方都有得食 結果我地就決定叫左個榴盤 有三樣野食好似心理平衡返d 最左邊個個係榴槤法式燉蛋 第一步當然係要試面個層焦糖啦 佢好脆證明佢係即刻整唔會放左係度好耐  個燉蛋我個fd話唔夠甜 我反而就覺得甜度岩岩好 因為榴槤本身好漏如果再加甜應該就無胃口食其他野 佢亦都整得好滑唔會老曬 抵讚 我個人覺得整得最好就係中間個件榴槤crepe cake 我自己本身都有整下甜品ge習慣 crepe cake難度在於好難可以控制到每一層都係咁薄 但佢真係做到而且個班戟皮都算幾香  再加上佢入面有好多貓山王榴槤 真係好難抗拒 至於榴槤糯米糍我就覺得一般般 榴槤都係好香的 但個皮就唔係好夠實淨淋左少少 會有漿住個口的感覺總體呢餐都係滿足ge 每人1

再加上佢入面有好多貓山王榴槤 真係好難抗拒

總體呢餐都係滿足ge 每人100蚊可以試到3款貓山王甜品確係唔錯

2016-05-25
5 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
2016-07-07 345 瀏覽
小宅宅仲未食過Lady M...👉👈黎到沛公,呢個榴槤班戟原來價錢同Lady M都差唔多😹鐘意食榴槤嘅我就梗系要點黎試下啦,聞到好香濃嘅榴槤味,感覺都幾良好食落好濃郁嘅榴槤蓉同cream😽仲食到榴槤絲添,真材實料👍真系榴槤迷 恩物!荔枝沙冰好解渴, 味道比較清淡!但系就真系好大杯!旁邊仲有一粒荔枝肉楊枝甘露奶味都幾香,酸酸地咁都幾開胃!而且味道都唔算係好假~榴槤布丁重點係榴槤醬,味道都好濃郁,榴槤味道好香☺️布丁嘅味道就比較清淡,可以balance返濃味嘅榴槤醬!又係榴槤😂榴槤椰奶昔入口都算系creamy ...椰子味好重,所以好香,而且仲加左脆脆系飲品上,都幾有口感紅棗桂圓燉雪耳, 女人唔補好易老,呢款比較滋補嘅甜品~真係好足料,而且又唔會得個甜字!食完都有少少飽😂😂幾好味