我同老死之前喺銅鑼灣行完街之後嚟咗呢間嘢到食甜品,本來我都唔係好想食的.因為呢間嘢主打係賣榴槤甜品嘅,而我自己就係唔食榴槤嘅但係我個老死話呢間嘢除咗榴槤之外都有好多芒果甜品.入到去之後見到佢個餐牌有一半都係芒果甜品,本來諗住就算呢間嘢有其他甜品如果唔係主打都唔會話真係有主打嘅質素.我叫咗個芒果千層班戟同沛公主義.沛公主義係一個芒果甜品拼盤,有芒果腸粉(佢哋叫雲中落日),法式芒果燉蛋,楊枝甘露同芒果糯米糍.芒果千層班戟啲班戟皮同啲cream同啲芒果肉分咗做勁多層.但係同時間啲皮又整到勁鬆化.所以咬落去個口感勁豐富.法式芒果燉蛋上面有軟熟嘅芒果肉,下面有微温嘅燉蛋.兩種味道,一甜一鹹.兩種口感,一個軟熟,一個有彈性.出嚟個效果都幾特別同唔錯.楊枝甘露,個份量夠多.唔單止係碗嘢夠多,同時間裡面啲果肉嘅份量都夠多,所以每一羹都係充滿果肉同冰涼嘅湯汁.雲中落日就稍為差啲.裡面啲果肉餡係幾正嘅,一大啖咬落去食口都係芒果肉味確係幾爽.但係外層因為係無味嘅可以整薄啲啲.個芒果糯米糍都唔錯,個糯米外層夠煙韌,裡面啲果肉都特登整到小小液體狀咁,內層夠juicy.

2016-04-23
  • 芒果千層班戟
  • 法式芒果燉蛋
  • 楊枝甘露
朋友是榴槤控,說到要吃飯後甜品,當然會選擇有很多榴槤選擇的沛公甜品⋯⋯不過這裡好在我不是榴槤控,還有很多很多的選擇。這個是我的選擇⋯⋯三甲($68)由擺放已經告訴你吃的次序了!第一樣是利賓納蜜瓜西米露(蜜瓜紫霞仙子)⋯⋯味道最淡,帶一點點酸,十分開胃。第二樣是中間的西瓜馬蹄露(西瓜馬露天使)⋯⋯味道濃一點點,有馬蹄及蛋花的清香。第三樣是楊枝金露⋯⋯萛是最濃味的了,但相比起其他甜品,仍屬清甜一族,甜甜酸酸,有芒果的香甜味。還未夠?我點了這杯飲品⋯⋯三檸沙冰($36)由檸檬,咸檸同青檸打的的三檸沙冰,清甜得來帶一點咸檸的獨有味道⋯⋯像我一樣喜歡微酸的,實是一個很好的選擇。

這個是我的選擇⋯⋯三甲($68)
由擺放已經告訴你吃的次序了!

還未夠?我點了這杯飲品⋯⋯
三檸沙冰($36)

2016-05-11
$50 (宵夜)
2016-05-13 324 瀏覽
是日放假,到銅記等好姊妹放工晚飯後由於仲未吃甜品(店家不製作)特意走到「沛公甜品」一嚐心願此小店不大,卻在夜深都見到長長人龍有外國人也有本地人到此品嚐甜品可見味道有一定的保證難得同行姊妹不介意,終於吃到心儀的貓山王甜品先來一杯榴槤咖啡,看似平平無奇搞勻後就是似足奶昔口感的榴槤咖啡香滑而滿足每一個味蕾,是榴槤迷必試作品必點:「貓山王千層班戟」班戟皮薄而香軟,層層都充滿香滑的榴槤忌廉可說是一道功夫與心機同在的作品細滑的口感實在是難以停口真材實料之作,難怪是鎮店之寶!小評:小店職員落單也快手有禮本來很想再要芒果的作品然而,榴槤真的已滿足了是夜的胃食下次必定要再來一試其他口味!
是日放假,到銅記等好姊妹放工
晚飯後由於仲未吃甜品(店家不製作)
特意走到「沛公甜品」一嚐心願
此小店不大,卻在夜深都見到長長人龍
有外國人也有本地人到此品嚐甜品
可見味道有一定的保證
難得同行姊妹不介意,終於吃到心儀的貓山王甜品
先來一杯榴槤咖啡,看似平平無奇
搞勻後就是似足奶昔口感的榴槤咖啡
香滑而滿足每一個味蕾,是榴槤迷必試作品
必點:「貓山王千層班戟」
班戟皮薄而香軟,層層都充滿香滑的榴槤忌廉
可說是一道功夫與心機同在的作品
細滑的口感實在是難以停口
真材實料之作,難怪是鎮店之寶!
小評:
小店職員落單也快手有禮
本來很想再要芒果的作品
然而,榴槤真的已滿足了是夜的胃食
下次必定要再來一試其他口味!
2016-05-11
5 分鐘 (堂食)
2016-05-13 182 瀏覽
在銅鑼灣想吃大路一點嘅甜品可以走到時代廣場後街附近,以前只得一家甜品店,無得㨂而且常常排長龍,依家終於多個選擇了!由時代廣場果邊行過去一轉入後巷,發現人氣名大排長龍,如果一個不留神,就會睇漏眼,其實再後幾個舖位還有另一家甜品店。店子雖然話係貓山王專門店,但招牌甜品又豈止榴槤? 這店出奇地無其他甜品店局住榴槤嘅味,平時行到門口聞到大陣榴槤味都會調頭走⋯廚窗有好幾款蛋糕和甜品店子光猛,座位相對無咁迫我不是榴槤人,但也有很多選擇又想吃熱的又想吃芒果第一個目標⋯噢⋯心花露放賣晒我好鍾意食芒果,所以要試勁量版芒果千層班戟嘩不得了,每層都有大量芒果肉,蛋皮超薄其實呢⋯今次又患選擇困難症,有好幾款想食,自知食凍野無乜益,所以又揀了一款熱品市面甜品店嘅燉雪梨多是雪耳燉,這家有菊花,可以明目更下火另一不得不讚係⋯我食依兩款甜品嘅甜度不算甜,尤其燉品,推介給想潤番下又怕甜嘅人!

店子雖然話係貓山王專門店,但招牌甜品又豈止榴槤?

廚窗有好幾款蛋糕和甜品
店子光猛,座位相對無咁迫
我不是榴槤人,但也有很多選擇

又想吃熱的又想吃芒果

第一個目標⋯噢⋯心花露放賣晒
勁量芒果千層蛋糕
我好鍾意食芒果,所以要試勁量版芒果千層班戟
勁量芒果千層蛋糕
不得了,每層都有大量芒果肉,蛋皮超薄
菊花燉雪梨
市面甜品店嘅燉雪梨多是雪耳燉,這家有菊花,可以明目更下火

2016-05-09
$90 (宵夜)
菊花燉雪梨
  • 勁量芒果千層班戟
2016-05-12 128 瀏覽
開始踏入炎夏啦 一離開公司就爆汗了放工好想食雪條 經過沛公 啪左支榴連雪條其實佢有三款榴連雪條 D24/貓山王/黑刺頭兩款都聽得多食得多 今日對自己好啲食最貴嘅黑刺 $98!!!其實外貌係同其他兩款一樣 但口感有別同D24/貓山王嘅濃味同鮮甜相比 黑刺係大佬級 微甜帶甘相比下貓山王會比較易入口受歡迎
開始踏入炎夏啦 一離開公司就爆汗了
放工好想食雪條 經過沛公 啪左支榴連雪條
其實佢有三款榴連雪條 D24/貓山王/黑刺
頭兩款都聽得多食得多 今日對自己好啲
食最貴嘅黑刺 $98!!!
其實外貌係同其他兩款一樣 但口感有別
同D24/貓山王嘅濃味同鮮甜相比
黑刺係大佬級 微甜帶甘
相比下貓山王會比較易入口受歡迎
黑刺
黑刺
Step和娘子在銅鑼灣食完川菜, Step和娘子咀唇還有點辣,娘子提議去食甜品解解辣;一說起甜品,Step突然私心一起很想食榴槤/貓山皇,記得同事跟Step說過在銅鑼灣時代廣場後面的耀華街,有一間甜品店專門食貓山皇甜品,二話不說立即拉著娘子行過去(娘子不愛榴槤 ),這家甜品店名叫沛公甜品。沛公甜品其實很容易認得出,門面招牌以至全店裝修都是用上了搶眼的螢光綠色,這個顏色就算你行過此地不是來幫襯,都會被它的全店顏色所吸著眼睛;店內室內顏色以白色綠色為主(連牆上時鐘都是螢光綠色),顯得光猛整潔,感覺清新年輕,四周牆上都貼上了各式各樣的甜品圖片以供食客參考;另一邊的凍櫃裡放了各式各樣的千層蛋糕,還有一個大榴槤放在凍櫃上提示食客這裡最出名就是榴槤/貓山皇;坐位與坐位之間空間不算大,如果想和朋友坐耐一點的話,老實說不太適合了。------------------------------當晚店內人客不多,立即已經可以入內就坐;事不易遲,立即看看menu先!!除了有主打的榴槤貓山皇甜品外,還有千層班戟、中式糖水、布甸、果凍、腸粉、原盅燉品、沙冰、河粉等等,還有套餐可供選擇,一次過可以滿足2-3個願望;

一說起甜品,Step突然私心一起很想食榴槤/貓山皇
),這家甜品店名叫沛公甜品
沛公甜品其實很容易認得出
店內室內顏色以白色綠色為主(連牆上時鐘都是螢光綠色
),顯得光猛整潔,感覺清新年輕
,四周牆上都貼上了各式各樣的甜品圖片以供食客參考

menu上的甜品簡直是多數,目不暇給,Step和娘子的選擇困難症又出現了
Step要食貓山皇的決心是堅定不移的
(因為很久沒有吃了
),但由於店員告知Step因季節性關係不是合時水果,貓山皇的質素不似預期,並不是每一款貓山皇甜品都能如常供應
結果Step最後獨立選了貓山皇法式燉蛋、榴槤千層班戟和榴槤糯米糍;而不吃榴槤的娘子則叫了沛公主義

榴槤千層班戟($44)
(8♥/10♥)
這個可說是鎮店之寶的榴槤千層班戟
(不過這裡對上還有貓山皇版本
),賣相可以說和LadyM的千層蛋榚差不多(不過LadyM當然是精緻一點
);

一塊塊的班戟皮,中間塗上了榴槤慕絲,Step仔細地數過,這裡總共有13層榴槤慕絲
!!
用叉慢慢地切開班戟,意外地一切即開,感覺鬆軟,讚!!

原因時常最令Step頭痛的,就是用叉切開時,因班戟皮太硬而切不開,導致千層班戟的Cream完全壓了出來有礙觀瞻
榴槤千層班戟
入口時,榴槤Cream香甜滑溜,奶油油的口感吸引
,唯獨是榴槤味未算濃郁,但可能是Step的口味關係;班戟皮香軟鬆化,入口隨著Cream一齊在口中融化,口感不俗

唯一投訴則是班戟size略感小了一點,不過以44元來說這個Size絕對比LadyM更為厚道呢!!

榴槤糯米糍($49三粒)
(7♥/10♥)
榴槤糯米糍
這個榴槤糯米糍,中間放了一大塊的榴槤果肉,果香比之前吃的榴槤千層班戟更香濃;入口時糯米糍的皮較為軟身黏口,口感未算煙韌;

榴槤肉鮮甜帶點Creamy,整體感覺就是甜絲絲軟綿綿,味道不俗

貓山皇法式燉蛋($98) (9♥/10♥)

來到Step最愛的貓山皇
,這個是店員告知尚有供應的貓山皇甜品,也建議Step最後先食貓山皇的甜品,原因先食的話,會令之後食的榴槤甜品變得沒有果香了
貓山皇法式燉蛋
這個燉蛋,在一層薄薄的焦糖底下,中間位置放了份量不少的貓山皇果肉,當店員拿到Step面前時,立即感覺到四周的空間完完全全充斥著貓山皇的香味,令娘子也大呼救命!!
貓山皇法式燉蛋
由中間開始起動,全個匙羹都是貓山皇果肉,看到Step異常興奮
,入口時,果肉滲透著齒隙之間,味道濃郁鮮甜
,口感幼滑甘香又Creamy,層次感不俗

吞下後還有陣陣果香的回甘效果
,哈哈,其實就是充滿比榴槤更香濃的味道!!
貓山皇法式燉蛋
燉蛋在貓山皇的襯托下明顯變得清淡了,味道略為帶甜,口感香滑可口

整體來說如果你是榴槤控的話,這個燉蛋是不能抗拒的!! 雖然貓山皇版本比榴槤版貴一倍,但Step仍然覺得物有所值!!

但對榴槤無愛的人士來說坐在你隔離卻是一個地獄!!

沛公主義($68)
(8♥/10♥)

娘子點了這個沛公主義,這個名字頗為抽象,聽完完全不會明白自己將會吃甚麼

看看menu,才知道是楊枝甘露, 芒果糯米糍, 芒果法式燉蛋和雲中落日的套餐。
沛公主義 - 芒果焦糖燉蛋
娘子說最愛的就是個芒果法式燉蛋,焦糖燉蛋上面,放了大大粒的芒果肉在上面;
沛公主義 - 芒果法式燉蛋
燉蛋蛋味濃郁,口感香滑可口,配上酸酸甜甜的芒果肉,味道出奇地幾match
,味道層次不錯,而值得一提是芒果果肉份量不少,正!!
沛公主莪 - 楊枝甘露
楊枝甘露用料十足,每一羹都有不少材料在匙羹上;而且調得較為milky且濃郁,絕非一般糖水店的水狀甘露;而味道甜味剛好,材料新鮮可口,好味道 !!

芒果糯米糍的糯米皮和Step食的榴槤糯米糍一樣,糯米糍的皮較為軟身黏口,未算煙韌,影響了整體口感,但好在芒果鮮甜微酸,整體不失水準!!
沛公主義 - 雲中落日
雲中落日其實就是水晶皮包著芒果肉,水晶皮本身沒有味道,全依靠芒果鮮味

水晶皮入口時感覺似食涼粉,爽口帶點質感,而芒果粒和之前吃的一樣鮮甜微酸,整體味道不俗

以68元來說有4個口味,而且每一個甜品都是獨當一面,這個沛公主義絕對是超值之選!!

看到menu上面有介紹沛公甜品的由來,沛公這個名字是來自劉邦於沛懸起義時的稱號,最後稱帝成為了漢高祖,改這個名字是老闆們想有如漢高祖劉邦一樣發起一場甜品革命,為顧客帶來更多別出心裁兼且新穎的甜品選擇。

而店中的logo是一個Q版蛋形的人面,也意指沛公的『公』字…
沛公甜品其實是由一對夫妻創立,興趣就是日常做甜品(如千層蛋糕/榴槤班戟)給朋友做白老鼠試吃,最後於2008年金融海嘯時成立的沛公甜品,第一間店舖位於荃灣登發街的一間小店,以千層班戟和榴槤甜品打響名堂,特別是榴槤焦糖燉蛋,也是夫妻二人突然靈機一動而創制而成…
發展至今天的4間店舖在旺角、尖沙咀、銅鑼灣和荃灣,果然利害。

銅鑼灣店和其他店是有所不同的,這家是貓山皇專門店,將原本用榴槤所做的甜品,改以由馬來西亞入口的貓山王重新製作,把榴槤甜品的口感與味道推至另一個層次。

最後結帳時每人大約130元,Step和娘子食得開心滿足
(份量真的不少呢!!

其實最貴的還是食貓山皇甜品,店員說貓山皇類甜品是榴槤類甜品的2倍價錢:
貓山皇法式燉蛋98元,
而榴槤法式燉蛋則49元…

大家可能會覺得貓山皇貴很多不值得吃,但正所謂買米不知米貴,在超市買貓山皇的價錢正正就是榴槤價錢的一倍或以上,一分錢一分貨,當然味道也是比榴槤好味和正太多!!

雖然沛公的其他甜品充滿著原創性和特色,又有質素又好味道,但食材本質就是皇道,是最為根本的,貓山皇就是貓山皇,鮮味無可取代

榴槤控來到這家貓山皇專門店而不吃貓山皇好像有點不是味兒吧(榴槤無愛者另計),快點來被貓山皇征服吧!!

沛公甜品 (貓山皇專門店)

地址: 銅鑼灣耀華街25號丹納中心2號地舖

味道: 8♥/10♥

環境: 7♥/10♥

服務: 8♥/10♥

衛生: 8♥/10♥

抵食: 7♥/10♥

整體評價: 7.5♥/10♥

是次消費: HKD259 (人均消費HKD130)
題外話/補充資料: 想食貓山皇的話,要記得先問問店員,因季節性關係不是合時水果,貓山皇的質素不似預期,並不是每一款貓山皇甜品都能如常供應…
2016-03-14
$130 (宵夜)
榴槤糯米糍
沛公主義 - 芒果焦糖燉蛋
沛公主義 - 芒果法式燉蛋
沛公主義 - 雲中落日
  • 沛公主義
2016-04-30 133 瀏覽
這幾天, 心情有點兒不悅, 最好就是和朋友到甜品店吃甜品. 他帶我來到這間以榴槤甜品著名的甜品店, 果然沒有讓我們失望.我們點了一個榴白和一個榴盤, 名字挺有趣的. 食物很快就來到. 榴白賣相簡單, 底是正常的鮮奶燉蛋白, 配上上面的榴槤溶. 氣味聞下去挺香, 榴槤味挺突出的.份量以一個甜品來說是屬於適中的, 不會說吃完之後, 會有帶點多的感覺. 味道不錯, 榴槤溶配上鮮奶燉蛋白, 感覺挺新鮮, 一個是偏向濃的, 而鮮奶燉蛋白味道較清, 兩者的配搭得出來的味道感覺很好. 榴槤溶是用上貓山王榴槤, 味道較濃, 坊間較少有. 而榴盤是一個拼盤, 包括榴槤法式燉蛋, 榴槤千層班戟等. 榴槤法式燉蛋賣相不錯, 表層帶一點焦糖, 顏色挺吸引. 份量較多, 吃完之後有點兒吃不下其他的食物. 溫度較冷, 感覺有點兒奇怪, 因為普遍法式燉蛋會帶有微熱 味道還可以, 不太甜. 榴槤溶位於法式燉蛋的中間, 但兩者均屬於濃味食物, 榴槤溶的味道並不是太重. 榴槤千層班戟賣相不錯, 表層帶一點微焦, 千層班戟的分布挺好 份量較多, 吃完之後有點兒吃不下其他的食物, 整體千層班戟較大件. 溫度適中, 不會說太冷
我們點了一個榴白和一個榴盤, 名字挺有趣的. 食物很快就來到. 榴白賣相簡單, 底是正常的鮮奶燉蛋白, 配上上面的榴槤溶. 氣味聞下去挺香, 榴槤味挺突出的.份量以一個甜品來說是屬於適中的, 不會說吃完之後, 會有帶點多的感覺. 味道不錯, 榴槤溶配上鮮奶燉蛋白, 感覺挺新鮮, 一個是偏向濃的, 而鮮奶燉蛋白味道較清, 兩者的配搭得出來的味道感覺很好. 榴槤溶是用上貓山王榴槤, 味道較濃, 坊間較少有. 而榴盤是一個拼盤, 包括榴槤法式燉蛋, 榴槤千層班戟等. 榴槤法式燉蛋賣相不錯, 表層帶一點焦糖, 顏色挺吸引. 份量較多, 吃完之後有點兒吃不下其他的食物. 溫度較冷, 感覺有點兒奇怪, 因為普遍法式燉蛋會帶有微熱 味道還可以, 不太甜. 榴槤溶位於法式燉蛋的中間, 但兩者均屬於濃味食物, 榴槤溶的味道並不是太重. 榴槤千層班戟賣相不錯, 表層帶一點微焦, 千層班戟的分布挺好 份量較多, 吃完之後有點兒吃不下其他的食物, 整體千層班戟較大件. 溫度適中, 不會說太冷. 口感不錯, 千層班戟配上榴槤溶的口感挺好. 味道很好, 榴槤溶位於千層班戟的中間, 能夠吃出榴槤溶的味道. 整體而言, 挺好的榴槤甜品.
2016-04-26
2016-04-20 782 瀏覽
同班fd係附近食完飯,佢地仲想坐係度傾計,但係我就話唔想飲酒,所以就一班麻甩佬去左食糖水勒。呢一間野之前聽過最出名係榴槤,所以我都想試下,就叫左呢個榴盤嚟試勒。呢個榴盤係有榴槤法式燉蛋、榴槤千層班戟同埋榴槤糯米糍。可惜嘅係,今日無榴槤糯米糍,所以我就換左個腸粉俾我~ 等我可以食到一個叫做係特別版嘅榴盤。先講呢個榴槤法式燉蛋,裡面嘅蛋都算滑,而且除左面層嘅焦糖外,其實都無乜點落糖,因為本身榴槤都好甜,所以無太漏嘅感覺。不得不介紹嘅係呢度嘅榴槤千層班戟,我成日覺得好似好考功夫嘅一道甜品,因為要班戟皮做得夠薄,又要每一塊滲透香濃嘅蛋香實在不易,而呢度我覺得做得唔錯,賣相又唔差,加上榴槤真係好滑,完全成唔停口。就咁單買一件都要成$88 ,睇嚟貓山王榴槤係名不虛傳。呢個就係特別版嘅榴槤腸粉,首先佢個皮我覺得厚左少少,同埋有少少hea底,不過都算做到個腸粉嘅形出嚟,入面係榴槤肉,不過我覺得其實兩者唔係好夾..... 我個fd子叫左另一個甜品我又痴啲嚟食,試下佢地嗰啲嘅芒果類甜品,叫沛公主義,哈! 個名真係搞笑....佢裡面個內容有楊枝甘露、芒果糯米糍、芒果法式燉蛋同埋雲中落日。呢個楊枝甘露嘅奶味比

榴盤
沛公主義
呢個楊枝甘露嘅奶味比較重,芒果同埋柚子肉mix左一齊之後,變左另一種味道.... 唔似平時食到嘅楊枝甘露芒果汁底多啲。我覺得唔係好啱我口味...
可以咁講...其實呢粒糯米糍比較難食,咬入口個質感好爛.... 軟到好似溶左咁.... 而且唔同一般啲糯米糍咁煙韌....希望店方可以改善一下....................
比較正常嘅係芒果法式燉蛋,芒果係甜嘅,但係個蛋好結實,雖然蛋味都香,但係個質感就有啲麻麻,好似我個榴槤好食啲~
本人意見係.... 都係食返榴槤啦~ !
2016-04-07
$133 (宵夜)
榴盤
2016-04-13 445 瀏覽
每次... 係每次!我同朋友食完飯行完街,你都總係會見到聰嫂好多人,但係我唔明... 隔壁沛公其實唔差但人流明顯較少,所以我真係要幫佢平反一下。 (當然,我每次一入去就會突然好多人入,然後最後坐爆哂人.... =_=") 餐牌其實無乜點變,只係因為冬天嘅緣故,所以多左個《期間限定暖笠笠糖水》嘅餐牌不過由於呢度嘅榴槤甜品太出名,所以我就想試下啲另類啲嘅(大路啲嘅)甜品,今次就點左一直吸引我眼球嘅心花怒放$45,因為令我諗起Tony Wong 嘅著名玫瑰cake 啊~單係賣相真係拎滿分,而且都幾考功夫,係芒果唔太當造嘅季節都可以有咁甜咁深黃色嘅芒果,可見店家除左榴槤之外,都落左功夫。而最底層係用左芒果布甸去做,好香滑,而且吃得出粒粒芒果,不過我個人認為味道有點像梳打汽水~另外我又怕自己唔飽,叫左個「雪中落日」個名起得係有詩意嘅,因為其他地方應該會係叫芒果腸粉。佢唔似其他甜品舖咁加芒果汁啊、朱古力醬呀、士多啤梨醬呀咁~ 佢真係原條上 !個人喜好係乜都唔加嘅~雖然佢做唔到有卷幾卷嘅效果,不過我同朋友一致覺得個皮真係食得出好濃厚嘅椰汁味道,而且個皮亦好爽口,看來椰汁和蒟蒻粉的比例控制得不錯~由於

心花怒放
雪中落日
由於唔好意思問人拎杯水飲,我就叫左胎菊杞子蜜潤返下,侍應上枱時已聞到陣陣胎菊嘅幽香
胎菊杞子蜜
而且杞子都佈滿整個杯,份量都真係好足料。蜜糖味道亦不會被菊花同埋杞子搶左,亦唔會太甜,而且杯野都幾大杯,算係抵飲。
如果隔離聰嫂要排咁耐隊其實都係差唔多質素,我就寧願食呢邊算勒~我時間好保貴架嘛~!
2016-04-06
$37 (宵夜)
心花怒放
雪中落日
2016-04-10 170 瀏覽
一晚飯後跟友人轉場吃點甜品再回家,記得耀華街附近也有好幾間甜品店,先後經過兩間甜品店,人流蠻多的,再多走幾步,就來到了沛公,店內人流不多,正好友人跟我同樣愛吃榴槤,無需排隊等候就能入坐實在太好了千層班戟及蛋糕正有特價優惠,全部7折,班戟的口味還真不少呢,有D24榴槤,貓山王榴槤,朱古力及芒果等來到沛公相信每枱也少不了點上一個或數個榴槤類甜品。所以大大張的牌餐上,有一半以上也被榴槤類甜品佔據了。除了有二人份的榴槤下午茶,套餐及拼盤外,還有大量的單點項目,有熱又有凍。即使飲品亦有提供榴槤奶昔或咖啡,相當特別雖然經已踏入春夏季,但餐廳還有供應不少冬日暖笠笠糖水,不過當然不及主餐牌上的特別榴心朱古力 $128/4粒 $35粒每次來到沛公也只為榴槤千層班戟,這次就多點了一粒榴心朱古力試試。小杯的榴心朱古力份量不多,上方是一層軟身的朱古力,而底下就是大量的榴槤溶,兩者的味道同樣不錯,但兩種食材同吃時,感覺味道不太相配貓山王榴槤千層班戟 $88每次少不了的當然是貓山王榴槤千層班戟,吃過多款沛公的榴槤甜品,還是覺得千層班戟做得最為出色。一層一層的班戟皮間有著薄薄的忌廉,當中還混合了一絲絲的榴槤肉,每啖
榴心朱古力 $128/4粒 $35粒
[分數:7/10]

貓山王榴槤千層班戟 $88
[分數:8.5/10]

每次少不了的當然是貓山王榴槤千層班戟,吃過多款沛公的榴槤甜品,還是覺得千層班戟做得最為出色。一層一層的班戟皮間有著薄薄的忌廉,當中還混合了一絲絲的榴槤肉,每啖也充滿著濃烈的榴槤香外,口感又香又滑,即使平日不太愛忌廉的我也不會抗拒
山楂話梅沙冰 $36
[分數:8/10]

吃過兩款榴槤甜品後不禁有點膩感,所以多點了一杯味帶酸甜的山楂話梅沙冰。話梅沙冰多得似是一客甜品多於一杯飲品,上方還有三片大大的山楂餅作點綴,份量絕對不能忽視。話梅冰入口冰涼,味道酸酸甜甜的,甜度不會過高,吃過榴槤後,再來一杯話梅沙冰,膩感全消

沛公甜品 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街25號丹納中心2號地舖
以上消費:$ 160
味道:8/10
環境:8/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:7/10

$80 (宵夜)
2016-04-08 203 瀏覽
一早已知呢度係主打榴蓮的,身為榴蓮控的都必然要朝勝下啦!葡萄林酒果凍,賣相幾靚,椰果肉好多,但味道較淡口,基本上沒有林酒味。楊枝金露,賣相一般,顏色不鮮明,而且太杰身,很甜,直得一讚的是非常足料,啖啖都是豐富的果肉。杞子元肉蜜,夠大杯,杞子元肉好多但是味道是很淡的,而且有一建議,餐具太殘舊膠杯已經由透明變白哂。榴蓮凍咖啡,買相非常古怪,榴蓮蓉好大堆頭,咖啡和榴蓮溝暈榴蓮味非常濃郁可惜咖啡淡得似溝了水般,扣了分。榴蓮奶昔,味道ok,榴蓮味濃奶香,濃度適中,屬中上品也。而是次消費個人認為略貴格,如要食榴蓮甜品,大有更多選擇。
一早已知呢度係主打榴蓮的,身為榴蓮控的都必然要朝勝下啦!
榴蓮奶昔,味道ok,榴蓮味濃奶香,濃度適中,屬中上品也。
而是次消費個人認為略貴格,如要食榴蓮甜品,大有更多選擇。
葡萄林酒椰果凍
楊枝金露
杞子桂元蜜
榴蓮咖啡
榴蓮奶昔
葡萄林酒椰果凍
榴蓮奶昔
2016-04-08 166 瀏覽
今日同朋友係銅鑼灣行街,見行到好咁夜,諗住食埋甜品先走喇。。。行下行下經過呢間野,就諗住不如入去試下,入去嘅時候先發現原來呢間沛公係專門食榴槤架, 一入到去就聞到好大陣榴槤嘅香味。。。花式榴冰呢個花式榴冰份量真係唔少,未食已經聞到陣陣嘅榴槤香味,入口有唔小榴槤蓉,但亦算順滑。口感又岩岩好 , 而且仲唔會太甜。榴槤雪條黑刺呢個榴槤雪條係食過嘅雪條比較重榴槤味嘅一款雪條,同平時係7仔食到嘅雪條真係無得比,濃濃嘅榴槤香真係好鬼正,岩晒我同朋友呢啲榴槤發燒友
花式榴冰
榴槤雪條黑刺
$100 (宵夜)
2016-03-30 183 瀏覽
上個星期約左個好鍾意榴槤既朋友去食沛公甜品,我自己本身對榴槤興趣不大,諗住都係坐下傾下計,但係望一望餐牌先知,呢間甜品店除左榴槤之外都有好多其他甜品選擇。餐廳以綠色為主調,配合埋陣陣既榴槤氣味,一入去就知道係以榴槤作為主題的甜品店。同大部分甜品店唔同,店入面同外面都有小型廚窗擺放甜品比顧客參考或購買。我地去既時候係晚飯時段,入面既顧客雖然唔多,但好多人都外賣甜品。另外餐廳入面比較安靜,枱與枱之間好鬆動,坐得都幾舒服。 雖然呢間餐廳大部分都係榴槤口味既甜品,但係本人對榴槤興趣不大,所以點了三檸沙冰以及沛公拼盤。三檸沙冰分別是由檸檬,青檸以及咸檸製成。沙冰中有咸檬的果肉,所以飲起來有少少咬口。但係略嫌味道偏咸,青檸及檸檬的味道不夠特出。另外沛公拼盤有一個千屠班戟(自選口味,我選了芒果),胚芽好立克鮮奶布甸及白裡透紅。但係由於無胚芽好立克鮮奶布甸,所以轉做芒果布甸。我自己一個食就有少少多,適合二至三個人,所以只好每樣試少少,但係真係一次過滿足你三個願望!布甸同班戟都很幼滑,裡面的果肉都很充足,但係班戟的忌廉有點多,吃起上來好膩。之後白裡透紅個名非常趣致,其實係紅豆腸粉,味道唔錯,食落既口感好
另外沛公拼盤有一個千屠班戟(自選口味,我選了芒果),胚芽好立克鮮奶布甸及白裡透紅。但係由於無胚芽好立克鮮奶布甸,所以轉做芒果布甸。我自己一個食就有少少多,適合二至三個人,所以只好每樣試少少,但係真係一次過滿足你三個願望!布甸同班戟都很幼滑,裡面的果肉都很充足,但係班戟的忌廉有點多,吃起上來好膩。之後白裡透紅個名非常趣致,其實係紅豆腸粉,味道唔錯,食落既口感好新穎。
2016-03-23
相公無榴槤不歡, 還是鍾情於貓山王, 所以每次娘子我從馬拉出差時都要想辦法運貓山王回來餵食相公相公來到沛公甜品當然要吃出名的榴槤甜品系列 – 榴盤(HKD198), 有榴槤法式燉蛋, 榴槤千層班戟, 及棟槤糯米糍這個榴槤法式燉蛋還真是天下無敵, 一整舊貓山王果肉(真的是一整舊貓山王啊~) 放在法式燉蛋中, 其味道已經是皇道, 軟腍濃郁的貓山王味道, 一食口腔內的貓山王味道久久不散, 不過幸好燉蛋的甜味並沒有被蓋過.而榴槤千層班戟 (因為店員說沒有了貓山王的榴槤千層班戟, 所以問我地用D24 來代替, 當然價錢也平了一半) 用D24 榴槤來做,皮尚算薄之餘層層榴槤Cream 都好幼滑, 不會太膩, 不過D24的味道與貓山王就真是比下去了…我就叫了個沛公主義 (HKD68), 有楊枝甘露, 芒果糯米糍,芒果法式燉蛋, 雲中落日楊枝甘露用料十足, 而且不算太甜, 剛好, 而雲中落日就是水晶皮包了芒果肉粒, 雖然水晶皮本身並沒有味道, 而質感就似涼粉一樣, 所以所有芒果味道就落在芒果肉粒中.而芒果糯米糍的糯米皮就有點黏, 不過如果可以皮做得再現煙靭點就好了最後吃的昰芒果法式燉蛋, 法式燉蛋蛋味

這個榴槤法式燉蛋還真是天下無敵, 一整舊貓山王果肉
芒果法式燉蛋, 雲中落日
楊枝甘露用料十足, 而且不算太甜, 剛好,
最後吃的昰芒果法式燉蛋, 法式燉蛋蛋味甚濃而且幼滑, 加上帶酸甜味的芒果肉, 層次口感甚多呢~

不過貓山王實在皇道, 有什麼都會被比下去

2016-03-14
$70 (其他)
  • 榴槤法式燉蛋
2016-03-20 284 瀏覽
我是個甜品控,吃完晚餐總覺得要吃點甜食一天才圓滿。最近好友帶我去了一家在銅鑼灣的甜點店,如果大家愛吃榴蓮一定要去試試看,因為這家店大部份甜點用新鮮榴槤製作,走進店鋪就能聞到濃濃的榴槤味!當然我知道很多人不喜歡吃榴蓮,那我就不建議大家去啦哈哈!晚上9點多,當銅鑼灣的聰嫂門口排了十幾二十人,這家沛公雖然店鋪不大但人很少,直接可以拿到座位,開心!好友推薦我吃人氣的貓山王千層蛋糕,大家可以叫一個蛋糕兩個人share,因為吃半個已經很飽。吃一口感覺像在直接吃榴蓮的感覺,而且貓山王這品種超級甜!味道是新鮮榴槤的甜味不是那種人造糖精的味道,而且混合奶油一起,很滑很creamy! 像Lady M的千層蛋糕是層層分明但是中間cream不是很厚很多,這家的cream很厚一層!沛公還有賣一種普通的榴槤千層蛋糕,我也試過一次但是明顯榴槤甜味少很多,所以如果大家是榴槤加甜點控一定要試試他們家的貓山王千層蛋糕,真的食過返尋味(流口水)哈哈!✪ω✪
貓山王千層蛋糕
2016-03-17