2016-05-14
我同老死之前喺銅鑼灣行完街之後嚟咗呢間嘢到食甜品,本來我都唔係好想食的.因為呢間嘢主打係賣榴槤甜品嘅,而我自己就係唔食榴槤嘅但係我個老死話呢間嘢除咗榴槤之外都有好多芒果甜品.入到去之後見到佢個餐牌有一半都係芒果甜品,本來諗住就算呢間嘢有其他甜品如果唔係主打都唔會話真係有主打嘅質素.我叫咗個芒果千層班戟同沛公主義.沛公主義係一個芒果甜品拼盤,有芒果腸粉(佢哋叫雲中落日),法式芒果燉蛋,楊枝甘露同芒果糯米糍.芒果千層班戟啲班戟皮同啲cream同啲芒果肉分咗做勁多層.但係同時間啲皮又整到勁鬆化.所以咬落去個口感勁豐富.法式芒果燉蛋上面有軟熟嘅芒果肉,下面有微温嘅燉蛋.兩種味道,一甜一鹹.兩種口感,一個軟熟,一個有彈性.出嚟個效果都幾特別同唔錯.楊枝甘露,個份量夠多.唔單止係碗嘢夠多,同時間裡面啲果肉嘅份量都夠多,所以每一羹都係充滿果肉同冰涼嘅湯汁.雲中落日就稍為差啲.裡面啲果肉餡係幾正嘅,一大啖咬落去食口都係芒果肉味確係幾爽.但係外層因為係無味嘅可以整薄啲啲.個芒果糯米糍都唔錯,個糯米外層夠煙韌,裡面啲果肉都特登整到小小液體狀咁,內層夠juicy.
芒果千層班戟啲班戟皮同啲cream同啲芒果肉分咗做勁多層.但係同時間啲皮又整到勁鬆化.所以咬落去個口感勁豐富. 法式芒果燉蛋上面有軟熟嘅芒果肉,下面有微温嘅燉蛋.兩種味道,一甜一鹹.兩種口感,一個軟熟,一個有彈性.出嚟個效果都幾特別同唔錯. 楊枝甘露,個份量夠多.唔單止係碗嘢夠多,同時間裡面啲果肉嘅份量都夠多,所以每一羹都係充滿果肉同冰涼嘅湯汁. 雲中落日就稍為差啲.裡面啲果肉餡係幾正嘅,一大啖咬落去食口都係芒果肉味確係幾爽.但係外層因為係無味嘅可以整薄啲啲. 個芒果糯米糍都唔錯,個糯米外層夠煙韌,裡面啲果肉都特登整到小小液體狀咁,內層夠juicy.