2019-09-11 75 瀏覽
係高壓之下要識得放鬆,如果唔係好易崩潰,所以我繼續 food therapy。 等巴士期間餓了,見到對面有間越南餐廳,決定都係醫左肚先。燒大蝦柚子沙律 - 🍤有燒過好香口,肉質也彈牙,是新鮮蝦,加埋酸酸甜甜既醬汁同柚子,係一道稱職既開胃菜💁🏻‍♀️原味焗蠔 - 有前蠔檔經理係度,佢一試就知蠔係新鮮蠔🤪而且因爲焗既關係蠔味濃縮左,一咬就湧出黎,好濃郁好正,佢有配埋個醬汁,係平時食泰式生蝦果隻,但再辣少少,點埋食到停唔到口😋咖哩蟹+蒜蓉包 - 呢個係絕配 👍🏻個咖哩食得出有炒過 d 配料所以香味好有層次,同埋 d 辣味係慢慢滲出黎,加埋兩隻蟹都多膏,兩個人 ko 一煲無難度,何況加埋蒜蓉包好足料😍滿滿的蒜蓉,再黎食都一定會叫返呢個🤤皇牌火車頭 - 真係皇牌,因為足料到爆,有牛丸、生牛肉、牛柏葉、牛筋同蘿蔔,牛肉出色,湯底醇厚,我飲哂成碗🙈 菠蘿冰好喝 ❤️個平衡做得好好,無話好酸,店員介紹話係因為用新鮮菠蘿+橙煮過,所以好 fresh❗️ 芒果冰都不錯的,不會很甜或很假的味道~

等巴士期間餓了,見到對面有間越南餐廳,決定都係醫左肚先。

芒果冰都不錯的,不會很甜或很假的味道~

• 新鮮菠蘿冰
  • 燒大蝦柚子沙律
  • 咖哩蟹
2019-09-10 70 瀏覽
 河內大娘-間野位於尖東站隔離,地鐵P3出口直行唔洗1分鐘就到,位置好方便。-香茅煮蟶子@ $98本身想叫蜆,但賣曬,所以換左蟶子。個湯好清,帶左些少香茅味,飲飲下就有d鹹。蟶子好鮮甜,肉質都幾爽。但始終覺得個湯同蜆會夾d。-大娘皇牌火車頭 @ $89牛,全部都係牛。火車頭有生牛肉,牛展,牛筋,牛丸同牛柏葉,非常足料豐富。粒牛丸都幾彈牙,牛柏葉煮得唔錯,個湯都幾香,加左香茅同埋九層塔之後,略嫌偏鹹,不過越式食物一向走濃味路線。河粉幼滑彈牙,幾好食。-燒乳豬 @ $239d豬皮燒得好脆 好薄,豬肉仍然係juicy,唔會鞋口。乳豬可以點芥末醬,辣辣地。可惜豬肉有d太肥,食食下有少少滯。-蓮子龍眼冰 @ $39店家推薦既蓮子龍眼冰,好足料。有龍眼的香甜,加上落左黑糖去煮,唔會係死甜既味,蓮子有清熱既功效,食左燒乳豬咁熱氣飲返杯蓮子龍眼冰就最啱啦懷舊紅豆冰 @ $39好足料,有成半杯咁多。除左紅豆,加左紅腰豆,好有咬口,奶唔係一般既淡奶,係用椰奶沖,同普通茶記既紅豆冰相比下有另一番風味。但d豆可以再煮得綿d,就會更好食。.地址:  尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖-推介指數👍🏻
 河內大娘-

懷舊紅豆冰 @ $39

地址:  尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2019-09-09
2019-09-10 66 瀏覽
一直都想試下呢間 以前見到排哂隊~河內大娘 - 蕃茄蟹肉湯檬個蕃茄蟹肉湯檬的確幾大碗,材料都好豐富~好足料有手拆蟹肉,3-4隻蝦,扎肉,鮮茄同埋肉丸等等. 湯底睇落色水都算濃而且味道很鮮味.可惜佢個湯底番茄味道唔太出.  如果湯底蕃茄味更突出一點相信會更加醒胃(無想像中咁好食)咖喱牛UM......比想像中辣好多,都好濃味,但牛炆得唔夠淋無咩驚喜!相反,蒜蓉包都幾好食好脆好香口,用來點咖喱食唔錯~
一直都想試下呢間 以前見到排哂隊~

河內大娘 - 蕃茄蟹肉湯檬

個蕃茄蟹肉湯檬的確幾大碗,材料都好豐富~
好足料有手拆蟹肉,3-4隻蝦,扎肉,鮮茄同埋肉丸等等.
湯底睇落色水都算濃而且味道很鮮味.
(無想像中咁好食)

咖喱牛
UM......比想像中辣好多,都好濃味,但牛炆得唔夠淋
無咩驚喜!相反,蒜蓉包都幾好食
好脆好香口,用來點咖喱食唔錯~
2019-07-04
2019-09-08 64 瀏覽
去完越南旅行一段時間,有少少掛住啲越南野,就同大少出咗去尖沙咀搵越南食。當然我又係搵小店啦。呢間河內大娘,上網睇啲評價都不錯,就試下。有蜆😍嗌左兩杯野飲,蓮子龍眼冰(熱)同埋新鮮菠蘿冰。佢個龍眼冰係用黑蔗糖煲,配上蓮子,唔係啲死甜味👍🏻杯菠蘿冰入面有菠蘿肉,仲有橙皮點綴,好fresh!個蜆係沙白😍大大隻,厚肉👍🏻香茅好香好清,帶出蜆既鮮甜味😋香茅豬頸肉撈檬,難得地啲豬頸肉唔韌,而且烤得好香👍🏻蝦頭膏炒高麗菜,好香既蝦頭膏,好惹味,但同時帶出菜既甜味👍🏻越式香茅烤魚,落order時已經知要等20分鐘。黎到仲有staff幫你分魚,配埋個好似等丄蝦既汁,絕配!Staff個個都好有禮貌,食得好賓至如歸🤗
呢間河內大娘,上網睇啲評價都不錯,就試下。
有蜆😍
蓮子龍眼冰  (熱)  &新鮮菠蘿冰

香茅煮蜆
個蜆係沙白😍大大隻,厚肉👍🏻香茅好香好清,帶出蜆既鮮甜味😋
香茅豬頸肉撈檬
香茅豬頸肉撈檬,難得地啲豬頸肉唔韌,而且烤得好香👍🏻
蝦頭膏炒高麗菜

越式香茅烤魚

Staff個個都好有禮貌,食得好賓至如歸🤗
蓮子龍眼冰  (熱)  &新鮮菠蘿冰
2019-09-05 84 瀏覽
今晚家姐約我吃飯,餐廳位於漆咸道南,放工坐巴士直接到很方便,就算坐港鐵上到地面也只需要不到一分鐘路程,也相當方便。店內裝潢不算很越南風,只掛了些越南特色的帽子。食物方面,我們點了《原味焗蠔》,雖然說是焗蠔,但沒有焗至金黃,感覺只是焗乾一點點表面的水份。我很喜歡吃生蠔,這個焗蠔能保留蠔的鮮甜味,脹卜卜的,沾點酸辣汁更好吃。《香茅燒魚》在魚的肚子裏放大量香茅,再用大量鹽來燒,剝開魚皮,看到裏面的肉還能保持嫩滑新鮮,也可以沾一點酸辣汁吃更惹味。《鮮茄蟹肉湯檬》蕃茄味濃,裏面有蟹肉做成的蟹丸,蝦,扎肉等等。特別一提,我看到蝦子的腸已被清乾淨,還有部份的蝦殼亦已袪除,方便食用。《蓮子龍眼冰》家姐點了這杯熱的,材料的份量都不少,她說味道也不錯,很滋潤的感覺。《越式凍咖啡奶》我就選了凍咖啡,首先把咖啡滴漏出來,然後店員再幫我加奶加冰,咖啡味挺香的,口感幼滑。

店內裝潢不算很越南風,只掛了些越南特色的帽子。

• 蓮子龍眼冰
2019-08-31 100 瀏覽
係尖沙咀行完街,諗住近近地搵間越南野食晚飯,就上open rice睇下。見到呢間啲食評幾好,就不虞有詐咁去試,點知中晒伏。得個蒸粉包同椰青叫正常,其他真係😵每食完一碟野,侍應仲要即刻執走,明明唔係好多客,最後食晒野飲緊椰青果時,連墊枱張紙都執埋,好似趕人走咁都算,埋單見到仲要加一,真係冇野好講。見到廚師推介生蝦刺身,69蚊有10隻,覺得好抵就叫左來食。點知,來到果碟蝦,居然係同超市買到果種幾十蚊盒有十幾廿隻既急凍越南虎蝦刺身一樣,食落完全冇鮮味,得個汁叫幾好味。叫左咖哩豬頸肉飯,咖哩好淡味唔夠香,豬頸肉係炸左既之後切片,雖然唔硬,但頗乾身。蕃茄蟹肉湯檬,檬粉唔入味,晒左個有蟹肉味既湯底。雖然湯底有蟹肉味幾驚喜,但蕃茄味不足,都係偏淡。檬粉有蝦,扎肉同肉丸等配料,尚可。總結,唔會再幫襯。

蒸粉包

生蝦刺身

咖哩豬頸肉飯
咖哩豬頸肉飯

蕃茄蟹肉湯檬

總結,唔會再幫襯。

蒸粉包
2019-08-31 1302 瀏覽
今日去尖沙咀訂月餅,突然收到朋友電話約我到尖東食飯,既然咁近我當然應約!朋友帶我去佢經常返工食午餐的越南餐廳,佢話又平又抵食!講到咁好,令我充滿期待!!餐廳位置十分方便,地鐵P3出口直行不用1分鐘已經到達!餐廳環境寧靜舒適,裝修充滿著越式風格,燈光調教得暗暗地幾有氣氛,雖然餐廳不大,但坐位寬敞,不會有侷促的感覺,令人坐得好舒服!餐牌有好多不同種類的菜式,每一款的圖片都影得好吸引!包括有是日推介,小食,沙律及米紙卷,廚師推介主菜,越式河粉及檬粉,越式飯及三文治,飲品!經過一輪苦惱的選擇,我們決定點一款是日推介,一款小食,主菜,檬粉和2杯飲品!<原味焗蠔> 大大隻的蠔肉肉質結實,清甜而爽口,味道鮮明,非常肥美,還附上自家製醬汁,蘸少許醬汁又有另一番風味!<大娘小食拼盤> 有蒸粉包,炸蝦餅,炸春卷和炸雞翼!!粉包和春卷都是自家製,製作得精緻又吸引!呈透明的粉包皮超薄又軟滑,內裡包住了肉碎,木耳,甘筍,香葉等餡料,十分豐富! 春卷用米漿造,炸得非常香脆,但唔會好油膩!蝦餅炸至金黃色,外脆內軟,香口彈牙! 雞翼嫩滑多汁,唔會炸得好乾身,外層鬆脆,食到牛油香!再配搭

原味焗蠔

<大娘小食拼盤> 有蒸粉包,炸蝦餅,炸春卷和炸雞翼!!粉包和春卷都是自家製,製作得精緻又吸引!呈透明的粉包皮超薄又軟滑,內裡包住了肉碎,木耳,甘筍,香葉等餡料,十分豐富! 春卷用米漿造,炸得非常香脆,但唔會好油膩!蝦餅炸至金黃色,外脆內軟,香口彈牙! 雞翼嫩滑多汁,唔會炸得好乾身,外層鬆脆,食到牛油香!再配搭甜酸醬及泰式辣醬,非常好味!!

大娘小食拼盤

<越式烤雞> 雞有半隻份量,金黃色的外皮食起來脆卜卜,肉質鮮嫩卻不油膩,很香很入味!雞肉鹹鹹地再配上醬汁一齊食,非常惹味!!
越式烤雞

<大娘皇牌火車頭> 有生牛肉,牛展,牛筋,牛丸和牛柏葉,材料非常豐富,份量十足!香濃但唔會好咸的湯底加上九層塔,洋蔥絲和芫荽,更加突出湯底的味道,河粉幼滑彈牙!真係越食越好味!

大娘皇牌火車頭

<珍多冰> 為珍多冰特別調製椰漿的味道香濃,甜度適中,唔會好膩,內裡加入了綠色粉條,綠豆,糯米等配料,可以一邊飲一邊食,真的不錯!
珍多冰

<越南滴漏咖啡> 獨有的越南咖啡壺以滴漏式慢煮,咖啡在滴漏壺逐滴落下,大約10分鐘後,一杯香味濃郁,甘香醇厚的咖啡便製作好!再將冰塊放入杯內,冰涼清爽,非常好飲!
越南滴漏咖啡

今晚食得好滿足!!有機會會再來試試其他招牌菜!
  • 原味焗蠔
  • 大娘皇牌火車頭
  • 大娘小食拼盤
  • 越式燒雞
  • 珍多冰
  • 越南滴漏咖啡
2019-08-27 99 瀏覽
同朋友食飯吹水,好適合約在這裹,尖沙咀P3出口,一出lift直行一兩分鐘就到,真的很方便蓮子龍眼冰平時食越南、新加坡菜都會有機會飲到,飲落甜甜的,帶有蓮子和龍眼的香甜,聽說龍眼是焗熟的,不會熱氣,女仔想對身體好一點,可以叫熱的,很養身新鮮菠蘿冰有粒粒菠蘿可以食到,加了少少橙皮落去攪拌調味,更多了清新的口感,酸酸甜甜的,菠蘿味好夠,解暑、開胃一流小食拚盤有炸春卷、蒸粉包、炸雞翼和炸蝦餅,春卷同粉包都是店家自制,好足料,粉包同春卷的不同就是粉包有更多的肉。而蝦餅好彈牙香口。拚盤裹面嘅炸物炸得好香脆,不同食物更配有不同的醬汁,都好夾香茅豬頸肉撈檬撈檬都算是我越南菜中,每次必吃的食物。淋上酸酸甜甜的汁,撈埋一齊。豬頸肉烤得好香,入口又嫩又脆,同朋友爭住食越式燒雞(半隻)燒雞足足有半隻,皮脆肉嫩,連雞胸同雞背都很滑。燒雞用少少鹽調味,再配鹹辣的醬汁,吃起來又辣又脆的,一件接一件,很快就吃光了性價比幾高,會回頭再吃的

越式燒雞
越式燒雞(半隻)

性價比幾高,會回頭再吃的
越式燒雞
  • 小食拼盤
2019-08-23 905 瀏覽
對於我黎講,越南菜最出名嘅就係香茅豬扒飯亦是我嘅最愛係尖沙咀經過呢間小店於是就即刻勾起我「味蕾嘅回憶」.小店面積不大但係裝潢上可見到落左吾少心思天花掛住搶眼嘅草帽吊飾仲有一幅幅嘅越南掛畫好有越南地道風味.老闆亦好熱情嘅招呼我地為我地介紹佢地嘅招牌菜式於是,我地就改變主意聽從老闆嘅建議除左主餐牌,亦有是日推介.係夏天嘅時候食上呢道菜式無疑令人感到特別清新一粒粒飽滿又多汁嘅甜柚一絲絲清爽嘅青瓜絲椰菜絲紅蘿蔔絲淋上秒秘製醬汁,入口鹹中帶甜,甜中帶辣愈食愈開胃.呢個魚餅令我覺得幾SURPRISE魚肉內混入左吾少香料,所以呈橙紅色濃郁嘅香茅味,再煎至酥香好香口.呢份烤乳豬更係不得了即叫即烤,可以食到最完美嘅味道選用左較肥美嘅豬髀位經燒烤過,去除左多餘嘅油脂,但亦吾會過乾入口先係薄脆嘅豬皮其後係嫩滑富肉汁嘅乳豬肉配上自家製嘅黃芥醬令味道更立體,亦可中和膩感.其實我比較少食湯檬但見係手拆蟹肉又係蕃茄底,就一於叫黎食下呢款湯檬看似平凡一食便可知道廚師嘅心思以鮮茄為湯底,茄味香濃,且極少油份係湯面可見吾係罐頭開出黎果D配料亦好豐富,有大蝦,札肉,豬肉丸,蟹肉表面仲有洋蔥同炸蒜,令香氣提升最特別嘅係原隻剝
對於我黎講,越南菜最出名嘅就係香茅豬扒飯
亦是我嘅最愛

係尖沙咀經過呢間小店
於是就即刻勾起我「味蕾嘅回憶」

小店面積不大
但係裝潢上可見到落左吾少心思
天花掛住搶眼嘅草帽吊飾
仲有一幅幅嘅越南掛畫
好有越南地道風味

老闆亦好熱情嘅招呼我地
為我地介紹佢地嘅招牌菜式
於是,我地就改變主意
聽從老闆嘅建議

除左主餐牌,亦有是日推介

係夏天嘅時候食上呢道菜式
無疑令人感到特別清新
一粒粒飽滿又多汁嘅甜柚
一絲絲清爽嘅青瓜絲椰菜絲紅蘿蔔絲
淋上秒秘製醬汁,入口鹹中帶甜,甜中帶辣
愈食愈開胃

呢個魚餅令我覺得幾SURPRISE
魚肉內混入左吾少香料,所以呈橙紅色
濃郁嘅香茅味,再煎至酥香
好香口

呢份烤乳豬更係不得了
即叫即烤,可以食到最完美嘅味道
選用左較肥美嘅豬髀位
經燒烤過,去除左多餘嘅油脂,但亦吾會過乾
入口先係薄脆嘅豬皮
其後係嫩滑富肉汁嘅乳豬肉
配上自家製嘅黃芥醬
令味道更立體,亦可中和膩感

其實我比較少食湯檬
但見係手拆蟹肉又係蕃茄底,就一於叫黎食下
呢款湯檬看似平凡
一食便可知道廚師嘅心思
以鮮茄為湯底,茄味香濃,且極少油份係湯面
可見吾係罐頭開出黎果D
配料亦好豐富,有大蝦,札肉,豬肉丸,蟹肉
表面仲有洋蔥同炸蒜,令香氣提升
最特別嘅係原隻剝皮蕃茄,咬落滑溜又JUICY
飲完成碗湯底都吾覺得口渴添

老闆介紹,龍眼冰係以「焗」熬製
飲完吾會燥底
味道清甜又自然

甜度上比蓮子冰更甜
杯底係綠豆蓉,入口綿綿,啖啖都椰奶香
2019-08-22
2019-08-22 113 瀏覽
今日放工,約左男朋友行尖沙咀,行到有d攰,係麼地道見到一間越南餐廳,就決定試一試:新鮮菠蘿冰($39)採用左新鮮菠蘿🍍聽侍應講個菠蘿冰仲加埋橙皮🍊整個飲品酸酸甜甜,又開胃,又健康😋蓮子龍眼冰($39)超級多蓮子👀個飲品都唔太甜,係女性欣物🍹大娘小食拼盤($149)呢個小食拼盤一次過滿足你4個願望❤有粉包、春卷、蝦餅、同埋雞亦。粉包皮簿多餡,一口都食唔哂😋春卷炸到岩岩好,唔油膩。蝦餅真材實料好有蝦味🦐雞亦好有香矛味。魚餅($49)一食就知係自家制,同出面嘅連鎖集團嘅魚餅好唔同👍好香嘅魚肉,仲帶有小小辣椒,更加'吊'出個味🤗如果個魚餅可以再厚多少少就好啦🙉大娘皇牌火車頭($89)好大碗,好足料嘅湯河,有生牛肉、牛展、牛丸等等😆 個湯底好有家嘅感覺,有肉味之餘又唔怕太鹹或太重味。越式烤雞(半隻$139)烤雞都入味嘅,個皮微微脆,唔會怕太熱氣😆食得辣嘅朋友可以點埋個辣醬,更加'吊'到個味🙌

新鮮菠蘿冰($39)

蓮子龍眼冰($39)
超級多蓮子👀個飲品都唔太甜,係女性欣物🍹

大娘小食拼盤($149)

魚餅($49)

大娘皇牌火車頭($89)

越式烤雞(半隻$139)
蓮子龍眼冰 &新鮮菠蘿冰
魚餅
大娘皇牌火車頭
越式烤雞(半隻)
2019-08-19
蓮子龍眼冰 &新鮮菠蘿冰
魚餅
2019-08-21 520 瀏覽
雖然離上次往越南西貢旅行已有幾載,偶爾也會想起當地價廉物美的美食。今次就與友人C到尖沙咀的這家越南餐廳試試。門口也算當眼,走過趟門入內,裝潢也很有越南味道,不乏越南色彩的掛畫、長衣女figure及斗笠擺設。由於只得二人,友人亦頗細食,所以點的都是貴精不貴多。飲品點了蓮子龍眼冰($39),用了黑糖調製,粒粒蓮子及龍眼也十分清甜,充滿咬口。懷舊紅豆冰($39)則除紅豆外,加入了紅腰豆,一口吃下大小不一的豆,配上濃濃椰汁味,十分有小時候的滋味回憶。小食點了侍應推介的越南炸雞卷($59),夾上手已覺炸得香脆,腐皮外層包著中間的雞肉及粉絲等,香口夠味。泰式辣醬更能加添東南亞氣息。在當地也沒有吃過烤乳豬,所以在餐牌看到有即叫即烤的大娘皇牌烤乳豬($239),便點來一試。部位用了較肥美的乳豬髀,烤起來也不怕過乾,果然一嚐之下,是驚喜的皮脆肉滑,滑溜的乳豬肉依然多汁。自家製芥末醬也是心思之作,黃芥末味夠勁度,提鮮事半功倍,是平常燒味舖的包裝醬汁難以媲美的。蔬菜本來想選高麗菜,在店員推薦之下轉了份蝦頭膏炒通菜($79),原因是通菜比高麗菜更能吸收醬汁,自然更入味。用蒜蓉爆香了的蝦膏再爆炒通菜,上桌已是香

由於只得二人,友人亦頗細食,所以點的都是貴精不貴多。

蔬菜本來想選高麗菜,在店員推薦之下轉了份蝦頭膏炒通菜($79),原因是通菜比高麗菜更能吸收醬汁,自然更入味。用蒜蓉爆香了的蝦膏再爆炒通菜,上桌已是香氣撲鼻,惹味非常。

既然來到,又怎少得了越式粉麵?今次選了較特別的鮮茄蟹肉湯檬($89),番茄湯上放上了自家手拆蟹肉、大蝦、扎肉、豬肉丸、洋蔥及炸蒜等,材料豐富。番茄湯底也夠濃香,配上鮮甜蟹肉更加令人想喝光!有機會會再來試試其他招牌菜!
2019-08-15
  • 紅豆冰
  • 蓮子龍眼冰
  • 鮮茄蟹肉湯檬
  • 大娘皇牌烤乳豬
2019-08-20 59 瀏覽
呢間位於尖東附近嘅越南菜,已經開業多年,每次經過都見到座無虛席。今日黎食咗唔同嘅菜式,真係覺得高質。首先叫咗越式炸雞卷,炸得好香脆,一粒粒,容易入口,好味。另外,香茅煮大蜆,蜆又大又甜,而且香茅味好香,啲湯係可以飲嘅,具有越式風味。叫咗香茅燒魚,呢個係店員推介嘅,香茅燒魚味道好香,焗得好香。店員會幫你開埋條魚,入邊魚肉夠嫩滑,帶有少少香茅鹹香。如果唔夠味仲可以點啲酸辣醬。鮮茄蟹肉湯檬,蕃茄味夠濃,而且有好多手拆蟹肉,整個未恰到好處。飲品方便叫咗珍多冰及越式咖啡,越南咖啡嘅特點就係用咗煉奶,特別香濃好飲。珍多冰夠多椰汁,夠香,飲品都唔錯。呢間越南菜真係值得再去!
今日黎食咗唔同嘅菜式,真係覺得高質。

首先叫咗越式炸雞卷,炸得好香脆,一粒粒,容易入口,好味。

呢間越南菜真係值得再去!
尖東麼地道巴士對面有間越南菜小店,原來有唔少人都同我地一樣,都咁識食,識得搵到嚟呢度。門口擺放左餐牌好清晰,價錢都幾貼地,餐廳掛起左好多手繪越南草帽,別有一番越南風味。大熱天時,即刻叫左兩杯冰涼飲品解渴。蓮子龍眼冰清甜潤喉又養生,蓮子甜茲茲,龍眼肉飽滿。珍多冰椰奶香濃,綠色粉條口感有點像啫喱,配埋綠豆蓉令整杯飲品口感更豐富,挺喜歡的!香茅煮大蜆用大鐵碗盛載,蜆的品種是沙白,比一般蜆仔大隻啲同厚肉啲,富海水鮮味,用香茅煮嘅湯底清新又鮮甜,成碗湯都飲得,好味到我地飲哂成碗!小食拼盆有4款小食,分別係蒸粉包、炸春卷、炸雞翼同埋炸蝦餅。蒸粉包有木耳絲同其他蔬菜絲,味道較清新,炸春卷外面炸得十分脆口,同越南食過的非常相似,炸雞翼好香口,炸蝦餅彈牙,點少許甜酸醬食更惹味。鮮茄蟹肉湯檬的蕃茄湯底超級濃郁,惹味開胃,有蟹肉、鮮蝦等海鮮令碗檬粉更鮮甜,另外有扎肉、肉丸等配料,整碗湯檬感覺好足料,食完有好滿足嘅感覺。這小店的越南菜相當地道,味道亦非常正宗,味覺彷如置身越南河內之中。

門口擺放左餐牌好清晰,價錢都幾貼地
,餐廳掛起左好多手繪越南草帽,別有一番越南風味。

大熱天時,即刻叫左兩杯冰涼飲品解渴。
蓮子龍眼冰清甜潤喉又養生,蓮子甜茲茲,龍眼肉飽滿。

2019-08-12
2019-08-15 61 瀏覽
今日約好左食越南野,呢個正宗越南菜一出尖沙咀地鐵P3出口就係帝后廣場,餐廳唔算好大,但晚上7點幾之後都幾多人。Wasabi 海蜇手撕雞呢個係凍食的,好FRESH好清新,啖啖WASABI 味,夏天食最岩。越式魚餅聽說係用檸檬葉辣椒膏加魚肉自家制的,魚餅香脆食落微辣好惹味。8/10香茅煮大蜆應該每段期間都會用唔同蜆,而今日係用左沙白蜆,大大粒肉,鮮甜肥美,個湯都仲可以飲,湯係帶有香矛味道既清湯,味道清香而濃味。7/10炸脆皮蝦卷湯河炸蝦卷個皮好薄所以炸到好香脆,食得出有蝦既鮮味。湯河就正常越南河味道,都好夠濃味。7/10蓮子龍眼冰用黑庶糖煲成,完全唔燥。飲落雖然唔夠甜,但係連龍眼肉,蓮子食就好夠甜,亦好好飲。6/10大娘珍多冰好多綠荳蓉同埋大菜糕,仲加左啲花奶,味道唔系好甜姐,唔錯。🤩

Wasabi 海蜇手撕雞

越式魚餅

香茅煮大蜆

炸脆皮蝦卷湯河

大娘珍多冰
2019-08-14 64 瀏覽
今天晚上和朋友到河內道找到這家河內大娘,裝修非常有越南特色。餐牌上除了平時常見的越南菜,竟然還有焗蠔和之前在台灣見過的炸雞卷!原味焗石蠔:有大有小,厚肉,口感粉粉嫩嫩,配合醬汁是咸中帶鮮。大蝦柚子沙拉:柚子都是一粒一粒,晶瑩剔透,口感爽脆,每一顆都可以在口中爆開。清新爽口配合新鮮的大蝦,猶如檸檬配海鮮的口感。越式炸雞卷:好吃到爆,一開始看到以為是炸魚豆腐,但是咬到嘴裡後爽滑的雞肉配合外表炸的酥脆的豆皮,正所謂外焦里嫩,好不過癮。大贊!皇牌火車頭:牛筋很嫩,牛肉丸很勁道,配著河粉大快朵頤非常有滿足感。湯汁也很鮮甜。珍多冰:綠豆沙配大菜糕,加上淡奶,甜而不膩,冰冰涼涼恰到好處。原來是店家自己煲的綠豆!蓮子龍眼冰:朋友的這杯我也嚐了一口,淡雅爽口,甜度適中,很自然,應該是來自龍眼的自然甜,很健康!

清新爽口配合新鮮的大蝦,猶如檸檬配海鮮的口感。

湯汁也很鮮甜。

2019-08-13
5 分鐘 (堂食)