🇻🇳 👅最近係油麻地發現呢間豪華靚裝修打卡越南餐廳,原來之前同朋友食過旺角店,今日行過決定再食,呢間高質「河內越式料理」價錢親民,食物選擇夠多,環境舒適,而且食物味道仲好正宗添😍👍🏻⋄⋄====—====—====—====—✦ 小食 ✦🍗法式牛油雞翼($54/4隻)
香脆的雞翼外皮搭配濃郁的牛油,口感豐富,每一口都能感受到雞肉的鮮嫩👍🏻—🐷越式豬頸肉($74)
嫩滑的豬頸肉經過醃製,味道濃郁,肉質鮮美,獨特而美味🤤—🫔越式炸春卷($24/2條/追加小食)脆皮裡包裹著新鮮豐富的餡料,口感層次分明,是經典的越南小食之一👏🏻—🦐越式手打蝦餅($33/細/追加小食)一口都能嚐到海鮮的爽口感,搭配特製醬汁,味道昇華👅⋄✦ 沙律類 ✦🥗蓮藕苗沙律($85)新鮮的蓮藕苗搭配清新,口感爽脆,健康又提神,非常開胃🤤 ⋄✦ 米紙卷類 ✦🦀軟殼蟹米紙卷($73)酥脆的軟殼蟹與柔軟的米紙完美結合,搭配香菜和薄荷,味道香氣四溢,令人垂涎欲滴🤤⋄✦ 廚師精心推介 ✦ 🥘🍞西貢咖哩牛腩配法包($80)濃郁的咖哩牛腩搭配鬆軟的法包,讓人一口接一口⋄✦ 越式湯粉 ✦🦀🍅順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬($70)鮮美的蟹肉與蕃茄湯

====—====—====—====—
✦ 小食 ✦
🍗法式牛油雞翼($54/4隻)

🐷越式豬頸肉($74)

嫩滑的豬頸肉經過醃製,味道濃郁,肉質鮮美,獨特而美味🤤

🫔越式炸春卷($24/2條/追加小食)

🦐越式手打蝦餅($33/細/追加小食)

一口都能嚐到海鮮的爽口感,搭配特製醬汁,味道昇華👅

✦ 沙律類 ✦
🥗蓮藕苗沙律($85)

新鮮的蓮藕苗搭配清新,口感爽脆,健康又提神,非常開胃🤤

✦ 米紙卷類 ✦
🦀軟殼蟹米紙卷($73)

廚師精心推介 ✦
🥘🍞西貢咖哩牛腩配法包($80)

濃郁的咖哩牛腩搭配鬆軟的法包,讓人一口接一口

✦ 越式湯粉 ✦
🦀🍅順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬($70)

鮮美的蟹肉與蕃茄湯交融,湯頭清爽而富有層次,搭配檬粉整體非常美味😋

✦ 精挑細選 ✦
🍝魚露札肉炒河粉($94)

魚露的鹹香與炒河粉的Q彈口感結合,讓人回味無窮,是越南料理的經典之作😛

✦ 特式飲品 ✦

💛龍眼冰($10/套餐價)
清爽的龍眼冰,口感甘甜,炎炎夏日最佳飲料

🧡熱情果冰($10/套餐價)
熱情果的酸甜滋味,清新感十足,非常開胃
====—====—====—====—
📌店名:河內越式料理 (油麻地)’
📍地址:油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖
2024-09-02
2024-08-09 449 瀏覽
📍河內越式料理 (油麻地)油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖正呀,河內開左係油麻地,好近我返工嘅地方☺️之後係花園街食過一次,覺得好正,一直心心念念🤩同同事兩個一齊lunch,一人一個set lunch再加小食同沙律🥗埋單$300有找👍香茅豬扒撈檬呢個超級推介,因為豬扒好大塊,入口軟腍鬆軟又彈牙,而且香茅味好出色,配埋酸甜撈檬粉,令人食到停唔到口🤤番茄蟹肉扎肉湯檬呢個第一次食,蕃茄湯底濃郁無比,入口酸甜開胃,仲有蟹肉及扎肉,非常好食😋而且份量都好多香茅雞翼(2件)最愛香茅味雞翼,所以小食都配左兩隻,入口外皮焦香,但係做到肉質鮮嫩多汁🤤酥香軟殼蟹(1隻)呢個相對有少少失色,味道口感都唔錯,只係小食價份量略嫌細左少少😅青木瓜沙律點左一份沙律中和食肉嘅油膩,青木瓜青爽有口感👍作為前菜或消膩真係好適合🥰套餐包兩杯飲品,我哋揀左2杯特飲,每杯加$10 ,包括椰汁紅豆冰、椰汁三色冰兩杯✌️夏天飲超級透心涼#河內美食 #越式料理 #油麻地 #油麻地美食 #美食推介 #香茅豬扒 #必食推介
📍河內越式料理 (油麻地)

香茅豬扒撈檬

番茄蟹肉扎肉湯檬

香茅雞翼(2件)

酥香軟殼蟹(1隻)

青木瓜沙律

2024-08-02
  • 越式香茅豬扒撈檬
  • 蕃茄蟹肉扎肉湯檬
行開油麻地想食飯,除咗茶記都仲有好多選擇㗎😋 呢間「河內越式料理」環境乾淨又舒適,食物仲又抵又高質🥳👫🏻 優惠2人餐 ($198)🌟自選2款河粉/撈我哋揀咗生牛肉湯粉同雞絲撈檬,兩個都勁大碗😍 河粉好入味好香~ 生牛肉份量都唔少㗎😋 撈檬加仕越式醬汁好開胃!🐥 越式香茅雞翼4隻雞翼即叫即整,又香又惹味😍!🥬 田園灼時蔬1碟係我最鍾意嘅洽生菜!上面仲有啲蒜調味💕🥤 凍熱飲品或特色飲品2杯通餐飲品仲係任叫㗎,淨係得滴漏咖啡要加$10,我哋揀咗越式青檸冰同鮮芒果西米露🥭都唔洗加錢,勁抵😍🍢 濱海雞肉串燒 ($92)大食嘅朋友仲叫多咗個濱海雞肉串燒,又係超大份量!而且雞肉燒得好香好惹味,勁正😍📍 河內越式料理油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖

👫🏻 優惠2人餐 ($198)

🌟自選2款河粉/撈

🐥 越式香茅雞翼4隻
雞翼即叫即整,又香又惹味😍!

🥬 田園灼時蔬1碟
係我最鍾意嘅洽生菜!上面仲有啲蒜調味💕

🥤 凍熱飲品或特色飲品2杯

🍢 濱海雞肉串燒 ($92)

📍 河內越式料理
4天前 0 瀏覽
今天下午,我們去到油麻地河內越式料理午飯。餐廳位置佳,在彌敦道高人流的位置; 入到餐廳,已經有很多客人。我们品嚐了河內招牌豬扒飯,這道美食以香嫩的豬扒為主角,搭配香米和新鮮的青菜,令人難以忘懷。除了豬扒飯,我们還叫了小食拼盒,裡面有蝦餅、春捲 雞翼、生菜、 鲜蝦米紙卷, 各样不同的小吃,每一口都 十分好味。在炎熱的天氣中,芒果沙冰成為了我最喜愛的消暑良品;冰涼的口感與濃郁的芒果香氣,令人心情愉悅。熱情果梳打,則是另一種清新選擇,酸甜的味道,讓我倍感清爽。這次的午餐,真是一次難忘的體驗!

今天下午,我們去到油麻地河內越式料理午飯。

這次的午餐,真是一次難忘的體驗!

2024-10-04
  • 越式豬扒飯
河內越式料理 🇻🇳順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬✨✨融合了蕃茄的酸甜和蟹肉的鮮美。每一口都能感受到蟹肉的嫩滑與蕃茄的酸甜交織在一起,湯檬的清香更是為這道菜增添了幾分清新。這道菜不僅口感豐富,而且色彩搭配也十分誘人,絕對是越式料理中的一大亮點。上湯灼生菜🙌🏻用燙過的生菜搭配鮮美的上湯。生菜的清脆與上湯的鮮美相得益彰椰汁紅豆冰🫶🏻將椰汁的醇香與紅豆的甜美完美結合。冰涼的甜品在炎炎夏日里,給人一種無比的舒適感。越式香茅雞翼✅香茅的香氣與雞翼的鮮美相融合,使得這道菜充滿了異國風情。雞翼外酥里嫩,香茅的香味滲透到肉質里
河內越式料理 🇻🇳

順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬✨✨

上湯灼生菜🙌🏻
用燙過的生菜搭配鮮美的上湯。生菜的清脆與上湯的鮮美相得益彰

椰汁紅豆冰🫶🏻

越式香茅雞翼✅
5天前 0 瀏覽
放假晚上唔煮輕輕鬆鬆同謙謙來到河內嘆個撈檬先,太耐冇食太想念那個魚露了。優惠2人餐⬇️⬇️⬇️✡️ 香茅豬扒撈檬 ~ 即炸的香茅豬扒入口充滿香茅味,鬆軟得來有嚼勁, 配上撈檬拌食一流。✡️ 雞絲撈檬 ~ 很喜歡一絲絲的雞肉絲, 加入魚露拌勻檬粉紅蘿蔔絲青爪絲,一口過特別清新清爽開胃。✡️ 越南香茅雞翼 ~ 香茅味濃雞翼炸得香口,外皮脆雞肉內嫩滑。✡️ 田園灼時蔬 ~ 白灼唐生菜清甜爽口。🍹 龍眼冰 ~ 龍眼份量都幾又粒,入口清甜好滋潤。🍹 椰汁珍多冰 ~ 謙謙愛佢的珍多,一絲絲口感爽口和椰汁好夾。另加✡️ 越式生菜包 ~ 呢到的生菜包份量十足, 肉碎味道帶點香辣惹味, 肉碎放係生菜到包住食口感豐富多層享受。

優惠2人餐⬇️⬇️⬇️

✡️ 田園灼時蔬 ~ 白灼唐生菜清甜爽口。

🍹 龍眼冰 ~ 龍眼份量都幾又粒,入口清甜好滋潤。

另加

2024-10-02 0 瀏覽
去過呢間越南菜嘅唔同分店 每次都唔會失望👏🏼抵食又好味 唔會好重口味搞到食完口渴-🍜越式豬頸肉撈檬 $67豬頸肉肥厚又爽口 個魚露調味岩岩好 酸得嚟又唔會太難入口 撈埋食好開胃🤤-🥗青木瓜沙律 $74 開胃菜必點 清新爽口 辣得過癮 仲有啲蝦🍤-🥪招牌越式三文治 $54好大件🤭法包輕輕烘過 算脆身 夾左啲酸蘿蔔 扎肉 如果再多啲肝醬就perfect-🥙越式生菜包 $108肉碎炒得好惹味 少少辣 又帶香茅味 油香豐富用生菜🥬夾住食減低油膩感 不知不覺就清曬lu-🧋冰鎮奶茶估唔到呢度都有呢款奶茶🥤冰另上 所以唔會溝淡茶底 唔錯😌
去過呢間越南菜嘅唔同分店 每次都唔會失望👏🏼

用生菜🥬夾住食減低油膩感 不知不覺就清曬lu
🧋冰鎮奶茶

估唔到呢度都有呢款奶茶🥤冰另上 所以唔會溝淡茶底 唔錯😌
2024-09-28 0 瀏覽
試試油麻地大量好評越南菜 越式蕃茄湯檬 見到Openrice有近300多好評 吸引我去試試(如果下午茶餐牌會更加平 餐牌可以睇番Openrice)最平套餐 主食 小食 連飲品都係$66.鍾意食蕃茄湯嘅我 好奇越南風味蕃茄湯會係點?⭐️順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬$70表面有幾多蟹膏蟹肉配料仲有蕃茄 扎肉 豆卜👍🏻亦都因為蟹肉含量多 所以湯底充滿蟹味🥰蕃茄湯亦都好濃郁幾特別 同一般港式蕃茄湯好唔同鍾意蟹肉嘅朋友一定鍾意呢一款.⭐️越式豬扒包$54鬆軟豬扒夾住 清新沙律 青瓜蘿蔔絲 酸酸地好開胃豬扒包份量超足法包表面都脆脆地 對半切開啱啱好可以兩個人分如果一個人食會飽死.⭐️越式炸春卷$52招牌必點小食 口感勁脆 餡料豐富.⭐️蔥芫蛋花湯$16越式牛骨湯底 再加一隻生雞蛋因為湯底夠熱 蛋花岩岩好熟 幾滑湯底幾香芫荽味如果冇點越南牛肉河 又想飲牛骨湯 可以試試.最後當然一定要叫返杯 ⭐️椰汁三色冰$10.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_油麻地.#河內越式料理 (油麻地)地址:油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖.#hkfoodie #foodiehk #hk
(如果下午茶餐牌會更加平 餐牌可以睇番Openrice)
最平套餐 主食 小食 連飲品都係$66
鍾意食蕃茄湯嘅我 好奇越南風味蕃茄湯會係點?
⭐️順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬$70
如果冇點越南牛肉河 又想飲牛骨湯 可以試試
最後當然一定要叫返杯 ⭐️椰汁三色冰$10
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_油麻地
#河內越式料理 (油麻地)
地址:油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖
#hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #食評 #旺角美食 #旺角必食 #油麻地美食 #油麻地必食 #佐敦必食 #佐敦美食 #尖沙咀必食 #尖沙咀美食 #香港美食 #香港旅遊 #越南菜 #春卷 #牛肉河粉 #蕃茄湯 #檬粉
2024-09-27 0 瀏覽
彌敦道美食林立,但是不是有更替。今次約了朋友在很近油麻地A二出口的河內越式料理,可以坐在窗邊感受彌敦道的繁榮。每次來越式餐廳都會叫越式湯粉麵,這裏簡直就是神的天堂!每一碗湯粉麵都超大碗,而且很有心思,有青檸辣椒及蔥作配件,自己唧檸檬汁很有儀式感呢。生熟牛肉湯河粉、極品牛三寶湯檬粉就有不同的牛肉選擇,除了有生牛肉屬牛肉牛丸牛腱,感覺10分豐富,加上湯底甘香風口,簡直是碳水愛好者的天堂。.而家$10就有特飲,鮮芒果西米露、椰果椰汁西米露椰香味濃,兩個都差不多分別就是芒果及椰果的分別。.本身有一個朋友打算不吃太飽,所以不選擇粉麵,而是選擇了河內小食拼盒,結果他才是最最最飽的。一送上枱的時候,10分震撼,一大盤小食分別有春卷扎肉蝦餅雞翼等等,作為分享小食,可以供四到六個人吃呢!.座位寬闊,而且份量足,味道也很正宗,很適合一人來大快朵頤或與朋友談天說地!

2024-09-25 0 瀏覽
油麻地有間充滿越南裝修風格嘅餐廳 今日就去試吓食物質素會唔會都同樣咁地道😎一入餐廳環境舒適氣氛舒服 食物款式都有好多選擇🥳前菜就揀咗河內豬頸肉沙律🥗份量好大 酸酸甜甜嘅紅蘿蔔同青瓜絲配上香口豬頸肉 令到胃口大開🤤主食就選擇咗兩款 分別係生熟牛肉湯河粉同順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬🍜一貫作風兩碗粉麵份量都超大碗好足料生熟牛肉肉質鮮嫩 配上香濃又香甜嘅湯底 好惹味🤗另外蕃茄蟹肉超級鮮甜 重點係蟹肉份量都好多 好抵食!🍅因為食物幾高嘅情況下我哋再追加小食 軟殼蟹米紙卷😍軟殼蟹炸得鬆脆 配上煙靭米紙 係地道越南菜嘅味道☺️飲品方面 叫咗咖啡沙冰同牛油果沙冰🍹兩杯味道都好濃郁好推介 不過我極力推薦咖啡沙冰☕️佢係由滴漏咖啡調配出嚟嘅沙冰 超級香滑 好味🥰河內越式料理 (油麻地)油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖
油麻地有間充滿越南裝修風格嘅餐廳

飲品方面 叫咗咖啡沙冰同牛油果沙冰🍹
兩杯味道都好濃郁好推介
不過我極力推薦咖啡沙冰☕️
佢係由滴漏咖啡調配出嚟嘅沙冰 超級香滑 好味🥰

河內越式料理 (油麻地)
2024-09-21 53 瀏覽
牛油果沙冰 ($36)這款沙冰口感滑順,牛油果的香醇與冰涼的口感完美結合,既清新又不失滿足感,特別適合炎熱的日子。順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 ($70)湯底清甜,蕃茄的酸味恰到好處,蟹肉的鮮味令人驚喜。面條彈牙,吸收了湯汁的精華,讓人每一口都充滿驚喜。招牌越式三文治 ($54)這款三文治的配料豐富,扎肉、青瓜和生菜的組合讓人一試成主顧,每一口都充滿層次感,十分美味。安南鮮蝦米紙巷 ($54)米紙包裹著鮮蝦和新鮮蔬菜,搭配特製醬汁,口感清新,讓人感受到越南料理的清爽魅力。蓮藕苗沙律 ($85)這道沙律不僅色澤鮮艷,味道也極為清新,搭配的醬汁恰到好處,讓蓮藕的脆感更加突出,十分開胃。

牛油果沙冰 ($36)

順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 ($70)

招牌越式三文治 ($54)

安南鮮蝦米紙巷 ($54)

蓮藕苗沙律 ($85)
2024-09-21 58 瀏覽
放學後,經過油麻地的【河內越式料理】 ,之前食過其他分店質素都幾好,一於入內試吓。❤️越式炸春卷越式炸春卷外皮金黃酥脆,越南春卷皮包裹豐富的餡料如豬肉、紅蘿蔔、粉絲、黑木耳、菇等等。每一口都能感受到餡料的鮮甜,搭配酸甜的魚露汁更是令人垂涎、胃口大開。🧡香茅雞翼香茅雞翼的香氣四溢,雞翼經過醃製後,肉質鮮嫩多汁。香茅的香味與雞肉的鮮美交融,讓人一口接一口,根本停不下來。💛河内生熟牛肉湯河粉湯河粉的湯底清澈而濃郁,牛肉的新鮮與嫩滑配上香菜和檸檬,增添了清新的口感,果是經典中的經典。💚順化蕃茄牛腩飯牛腩飯的牛腩軟爛入味,蕃茄汁的酸甜恰到好處,與飯粒相互融合,讓每一口都充滿滋味。💙越式豬頸肉越式豬頸肉的香料調味恰到好處,肉質鮮嫩,肉的油脂與香料的香氣交織。💜椰青椰青的清甜滋味及清涼可口, 絕對是炎熱天氣中的最佳解渴飲品。

❤️越式炸春卷

🧡香茅雞翼

💛河内生熟牛肉湯河粉

💚順化蕃茄牛腩飯

💙越式豬頸肉

💜椰青
2024-09-20 27 瀏覽
今天突然興起,好想吃湯檬粉,便想起越南餐廳。看到餐牌便食慾大增,想吃的又豈只是檬粉,也想吃些小食。幸好,這餐廳吃檬粉可加配小食,十分貼心😊越式香茅豬扒湯檬($66)+ 炸春卷($24)喜歡越南湯檬其中之一是它的湯底,有很多香料和「漲卜卜」的芽菜。配以豬扒經過精心醃製後,外焦內嫩,肉質鮮嫩多汁。香茅的清新香氣與豬扒的肉香相互融合,創造出一種誘人的香味。炸春卷也十分香脆可口,以豬肉、紅蘿蔔、木耳為饀料,營養豐富。健康田園米紙卷($54)這道菜需花功夫製作而成,內有蘿蔔、青瓜、粉絲等材料,十分健康,而吃下去清新爽口!餐廳環境也十分舒適!

越式香茅豬扒湯檬($66)+ 炸春卷($24)

健康田園米紙卷($54)

餐廳環境也十分舒適!
2024-09-17 34 瀏覽
📍 河內越式料理 (油麻地)油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖👉 生牛肉湯河粉💰61😋😋😋😋.9/5湯底清澈透亮,散發著濃郁的牛骨香味,讓人一口喝下去就感受到溫暖。河粉柔滑,吸附了湯汁,搭配新鮮的生牛肉片,肉質鮮嫩,切割得恰到好處。加上一點香葉和青檸的點綴,更加清新可口👉 酸辣無骨鳳爪💰76😋😋😋😋.8/5每一口都充滿了濃烈的酸辣味,讓人味蕾瞬間被喚醒。無骨的設計使得食用更加方便,肉質軟嫩,與酸辣醬汁完美融合👉 西貢咖喱牛腩配法包💰80😋😋😋😋.8/5咖喱醬濃稠,色澤金黃,牛腩炖得軟爛入味,肉質彈滑,完全吸收了咖喱的香辛料味道。蒜蓉法包外脆內軟,搭配咖喱牛腩的時候,能完美吸收湯汁,每一口都令人陶醉回頭: yesyesyes,餐廳環境舒適典雅,氛圍輕鬆,,讓食客感受到越南獨特的風味和文化。新鮮的食材和精心調製的醬料,使每道菜都充滿了層次感🙌🏻🙌🏻🩷👍🏻
📍 河內越式料理 (油麻地)

👉 生牛肉湯河粉

👉 西貢咖喱牛腩配法包
💰80
😋😋😋😋.8/5

2024-09-13 57 瀏覽
兩個人食嘢嘅時候一定係睇有冇二人套餐,咁樣先係最抵食2人套餐 $198生牛肉湯粉生牛肉份量幾多,應該都有6-7塊!湯頭清甜,加埋各樣配菜口味好正宗!性價比好高香茅豬扒撈檬豬排即叫即炸,熱辣辣、好夠香茅味道,檬粉既魚露甜酸汁一定要落多d 咁先夠香 每條都有魚露既鮮味,支魚露甜酸汁放檯面 任加唔嬲安南鮮蝦紙米卷佢嘅紙米卷幾煙靭,蝦爽脆幾甜,唔會有霉味!加埋粉絲蘿蔔絲口感豐富!田園灼時蔬額外叫多個小食順化炸蝦餅 大 $74蝦餅蝦味足夠,口感外脆內軟,配埋佢既甜酸醬 好夾套餐包兩杯特飲羅望子冰小編都係第一次聽呢個名!諗住都係同平時嘅一樣,但飲落有驚喜,係兒時食梅糖嘅味道!會不知不覺暴露年齡😂!梅味幾重,飲完味道會徘徊口腔!鮮芒果西米露芒果粒好多 而且好甜,椰汁又唔會過份甜 幾解油膩
兩個人食嘢嘅時候一定係睇有冇二人套餐,咁樣先係最抵食

2人套餐 $198
生牛肉湯粉

香茅豬扒撈檬

安南鮮蝦紙米卷

田園灼時蔬

額外叫多個小食
順化炸蝦餅 大 $74
蝦餅蝦味足夠,口感外脆內軟,配埋佢既甜酸醬 好夾

套餐包兩杯特飲
羅望子冰

鮮芒果西米露
芒果粒好多 而且好甜,椰汁又唔會過份甜 幾解油膩