2019-06-28 713 瀏覽
-位於鰂魚涌的《治癒菓子店》🙇🏻‍♀️每日都會有不同口味👄新鮮出爐🤲🏻但注意一下不是每天會開👩🏼‍💻要留意佢哋ig呀📣通常出爐時間係👇🏻13:15/17:15 每天佢哋IG會更新🕵🏻‍♂️🍘焙茶黑糖蕨餅 ($25)係灑了黃豆粉的麻糬+忌廉😽個人最鐘意係呢個🙌🏻不會太甜🍫髒髒比利時朱古力麻糬($25)脆皮泡芙面有朱古力同榛子醬,泡芙面灑了比利時朱古力粉末🤤🤤🍪oreo脆脆 ($25)超級厚的忌廉🤤配上oreo碎🧟‍♂️食落脆脆的口感,好快就整件吞晒😆因為佢每日大概只出幾款口味🤷🏻‍♀️所以有好多款都未試到🕵🏻‍♂️想試的有👇🏻🥛香烤杏仁豆漿🌰脆米玄米茶麻糬🥜花生海鹽焦糖咖啡🍓草莓乳酪麻糬我好快會再來的😚😚😚😚______________________________score:9/10地址:鰂魚涌英皇道901號英麗閣D1
位於鰂魚涌的《治癒菓子店》🙇🏻‍♀️
每日都會有不同口味👄新鮮出爐🤲🏻
但注意一下不是每天會開👩🏼‍💻
要留意佢哋ig呀📣通常出爐時間係👇🏻
13:15/17:15 每天佢哋IG會更新🕵🏻‍♂️

🍘焙茶黑糖蕨餅 ($25)
係灑了黃豆粉的麻糬+忌廉😽
個人最鐘意係呢個🙌🏻不會太甜

🍫髒髒比利時朱古力麻糬($25)
脆皮泡芙面有朱古力同榛子醬,
泡芙面灑了比利時朱古力粉末🤤🤤

🍪oreo脆脆 ($25)
超級厚的忌廉🤤配上oreo碎🧟‍♂️
食落脆脆的口感,好快就整件吞晒😆

因為佢每日大概只出幾款口味🤷🏻‍♀️

我好快會再來的😚😚😚😚

score:9/10
地址:鰂魚涌英皇道901號英麗閣D1
2019-06-26 464 瀏覽
之前已經見到有人介紹呢一間冶療果子,今日決定要試一試佢哋嘅麻薯泡芙!原來要試佢嘅泡芙,係要喺指定嘅時間去排隊,每人亦都只限買四個。店舖一日只有兩個開放嘅時間,冇記錯嘅係1:15pm同埋5:15pm, 為食嘅朋友記住要早啲去排隊啦,我嗰日去都大排長龍啊!泡芙嘅味道有好多種,最後我揀咗藍苺乳酪泡芙,我本身好鍾意食麻薯,喺個泡芙入面加咗麻薯,多咗一種煙un嘅口感,同平時嘅泡芙好唔同,口感豐富左好多,泡芙入面嘅餡甜度適中,唔會甜過龍,食多幾個都冇問題啊!

2019-06-25 385 瀏覽
要買到呢間人氣烘焙店嘅泡芙,真係唔容易架。每日有兩轉出爐時間,每次出爐嘅泡芙數量有限,好多時未夠鐘已經有人排隊等拎籌。 每人限買四個。 店家會每日在ig 公佈出爐時間同埋口味,今日朋友咁岩經過,買左個草莓乳酪麻糬請我食😝。以泡芙黎講,佢嘅外皮做得不過不失,冇咩驚喜,不過佢嘅出色之處在於,草莓乳酪cream 嘅味道清新,有天然嘅草莓味,粉紅色嘅草莓cream 當中有一粒粒白色嘅乳酪。 另一亮點係:佢真係有好大嚿麻糬! 整個泡芙嘅底部都係! 麻糬嘅口感十分討喜,軟糯有黏性,但又有點QQ嘅咬口,唔係珍珠要不停𡁻果種。相信大部份食客都係鍾情這種麻糬嘅口感。順帶一提,由於麻糬嘅分量足,所以吃完整個泡芙後十分飽肚😂

另一亮點係:佢真係有好大嚿麻糬! 整個泡芙嘅底部都係!

順帶一提,由於麻糬嘅分量足,所以吃完整個泡芙後十分飽肚😂

2019-06-16 301 瀏覽
今次要介紹嘅係位於鰂魚涌嘅治癒菓子,成間店鋪嘅唯一產品就係脆皮泡芙,而且數量係好有限。佢哋當日五點半開門,然後五點四十五分左右已經售罄,如果想食嘅朋友真係要留意佢哋喺 Instagram 更新嘅開門時間以及當日嘅泡芙款式。Healing Bakery is located in Quarry Bay, specializes in providing its only product, crumble skin puffs. From our experience, they sold out all puffs within fifteen minutes, so you better stay tune of its opening hour from the Instagram page, they will provide updates of today's item.特濃焙茶香烤麻糬 (Hojicha Mochi) $25所有泡芙皆用上日本麵粉,脆皮質素有所保證。麻糬輕輕咁烤過,質感較抹茶款式更豐富,而且焙茶味道好突出,同香烤麻糬味道好夾,兩者同時突顯出烘焙感。依款係三款之

特濃焙茶香烤麻糬 (Hojicha Mochi) $25
所有泡芙皆用上日本麵粉,脆皮質素有所保證。麻糬輕輕咁烤過,質感較抹茶款式更豐富,而且焙茶味道好突出,同香烤麻糬味道好夾,兩者同時突顯出烘焙感。依款係三款之中最為推薦。
All puffs were baked with Japanese flour, that gives the quality to its crispness. Grilled mochi gives a thinker layer than Matcha mochi without the loss in chewiness. The flavour of hojicha is outstanding and matches well with mochi. This is the most recommended puff out of the three.

焦糖海鹽咖啡 (Coffee with Sea Salt Caramel) $25
咖啡味道好濃,相比平時坊間食到嘅咖啡口味更苦同香,焦糖唔會喧賓奪主,只會喺咖啡嘅苦味之中偶爾感受到少少甜味,我哋幾鍾意依個組合。
The taste of coffee is richer and bitter than usual. Sea salt caramel will not cover the taste of coffee, and bring a bit of sweetness deep inside the bitterness of coffee. We love the combination of this puff.

丸久小山園抹茶麻糬 (Marcha Mochi) $25
依款泡芙將抹茶同時帶入麻糬同奶油當中,但係作為一個抹茶控依然覺得抹茶嘅甘味略顯不足,麻糬質感煙韌。整體而言,依款味道上較其餘兩款遜色。
Matcha was added into both mochi and cream, but the flavour is not rich enough for a match lover. Mochi is chewy, but it is less appealing than the above two in terms of flavour.

2019-06-14 372 瀏覽
#190614 need some heal❤️.<#藍莓乳酪泡芙 $27>.Yeahh bookmark了很久終於試到💕😻機緣巧合下拿到了最後一張籌💞性價比超高的🤩原來是巨乳泡芙寶呢🤣因為藍莓乳酪十分多😝冰涼的好像藍莓雪糕🍦還有一粒粒藍莓配上奶香濃的乳酪的好配💓酸酸甜甜好開胃是夏天必須的😂💛由於藍莓乳酪味道較淡所以厚麻糬的糯香十分突出😻麻糬雖厚但很有彈性不會太韌👍🏿泡芙用上焦糖脆面 💁即使放入冰箱食的時候仍脆卜卜💞😎入面有一層層蛋皮外脆內軟好香蛋味又不會過甜😻唯獨是乳酪上的脆米變軟了🤣🤯經典茶味亦十分出色🥰下次再分享❤️..📍#治癒菓子 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖
#190614
need some heal❤️
<#藍莓乳酪泡芙 $27>
性價比超高的🤩
原來是巨乳泡芙寶呢🤣因為藍莓乳酪十分多😝
唯獨是乳酪上的脆米變軟了🤣🤯
經典茶味亦十分出色🥰下次再分享❤️
📍#治癒菓子 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖
2019-06-08 260 瀏覽
Healing Bakery呢間餐廳其實一早就聽過,我係一直都好想試呢一間鋪頭嘅麻糬泡芙🤩🤩但成日都賣晒,而且佢淨係開星期一至五,只有兩個時段會有新鮮出爐嘅泡芙,每次都會有人排隊,都幾快會賣晒,同埋每日嘅款式都唔同,某個星期五終於預啱時間買到🥳🥳$27一個,仲要每人限買四個🤣我買咗抹茶🍵同朱古力味🍫嘅麻糬泡芙。其實我覺得都幾貴,但係要讚嘅係成個包都真係有好大舊麻糬,抹茶味good!😄試咗一次就夠啦哈哈😝😝

試咗一次就夠啦哈哈😝😝
前排睇到 post佢地既泡芙就已經😍😍膽粗粗Lunch去附近食野 再博下買唔買到啦可惜 真係買唔到呀😭😭😭😭基本上佢地一出就賣曬 返工時間點買呀🤷🏻‍♀️還好 有個好男友💏佢話早左1個鐘去排隊買呀點解咁好架留意返 佢地平時都會有新口味架❤️地方都僻架 但店內環境都真係唔錯髒髒朱古力麻糬泡芙個外皮同bread papa其實幾似 呢間相對上係較酥脆 髒髒朱古力用上Dark chocolate 🍫 做主打除左表面有一層朱古力最引人既當然係沾上大量朱古力粉既麻薯再配埋榛子醬個味雖然俾我想像中既較淡 不過都可以既粒粒花生麻糬呢個係3個味入面 我最鍾意既滿滿都係花生🥜香 唔好以為個cream係花生醬feel既甜加黏喉反而係清清地再加埋個麻薯 正呀焙茶香烤麻糬本身對茶類一般 男友食左😂不作評論食一次就已經夠喇 都真係幾難夾到時間去買仲要味道都係偏啖 質素係ok 但無wow個下
前排睇到 post佢地既泡芙就已經😍😍

不作評論

食一次就已經夠喇 都真係幾難夾到時間去買
仲要味道都係偏啖 質素係ok 但無wow個下
2019-04-08
60 分鐘 (堂食)
$25 (其他)
甜品還未到手 卻吃出苦來名存實亡 所謂實體店 卻經常閉門 開店亦沒有現貨 幸運碰上店主 詢問詳情 只回覆請查閱IG表達能力欠奉 態度甚為惡劣 未能解答問題 便轉過背來 拒絕 不理睬 迴避客人對話 或許店主滿滿自信 認為網上訂單力證了她的客流量 無必顧及路過的客人 被店主拒於門外 本人對此感到非常無助 只能在此分享少少感受鰂魚涌小店林立 有兩兄弟 兩夫婦 年青人 追夢的 創業的 各有各故事我到訪過的 回頭過的 每間都是有血有汗用心經營 讓鰂魚涌額外添加一份人情味食 其實是一種很個人 很貼心的需要一些中小型食肆的食材和出品 未必能媲美知名餐廳然而它的生存之道便是靠真誠有禮的服務贏得顧客的歡心相反 食物的味道再好 如果餐廳的服務態度惡劣可以把好好的一頓的飯變成噩夢
甜品還未到手 卻吃出苦來

未必能媲美知名餐廳
然而它的生存之道
便是靠真誠有禮的服務贏得顧客的歡心
2019-04-26 1425 瀏覽
網店賣到有門市 專程走黎港島試試佢 見網上話5點出爐 預晒時間啱啱好黎到 點知1730先開舖 想試既朋友記住係 《1730出爐》但係15分鐘前已經出現人龍 見唔對路就跟隊排店主一開門見到有人龍都好驚喜 只有兩位女士包辦 所以大家都好有耐性咁慢慢排 每人限買4件 可惜最想試既《小山園抹茶》今日無 好失望😩今次有3款 就試晒佢《海鹽焦糖咖啡》唔知係咪有海鹽既加持 焦糖一啲都唔甜 係偏向苦味 俾海鹽搶晒味 咖啡味都重《小倉紅豆麻糬》呢個正 滿滿紅豆 再加口感十分既黃豆粉麻糬 滿足度即刻提升《髒髒朱古力榛子醬》好多朱古力粉 真係會食到成口都髒髒的 朱古力味普通

今次有3款 就試晒佢
海鹽焦糖咖啡

髒髒朱古力榛子醬
2019-04-03
30 分鐘 (堂食)
2019-04-13 1168 瀏覽
這間泡芙店我覺得不錯的!味道都偏日式,挺特別的!好像焙茶味🍵紅豆麻糬味都是比較少見的!加上我本人是不好甜又不喜歡忌廉的,所以這家的泡芙就很對我胃口了🥰剛好我試的幾款都不太甜,而本身我就超喜歡吃麻糬的,沒想過麻糬加入泡芙會配合得那麼好的😃👍🏻麻糬分量有不少,吃下去好滿足喔!小山園抹茶麻糬抹茶🍵味超重的!好喜歡這個的苦澀味喔!小倉紅豆麻糬好像吃蕨餅泡芙一樣,黃豆粉味好好吃😋髒髒朱古力榛子醬這個的麻糬不只沾了朱古力粉,而是整塊是混了朱古力的!泡芙的忌廉的麻糬的,三種不同濃度和口感的朱古力味,層次豐富!而朱古力是偏向黑朱古力的那種!不會很甜喔~

小山園抹茶麻糬
抹茶🍵味超重的!好喜歡這個的苦澀味喔!

小倉紅豆麻糬
好像吃蕨餅泡芙一樣,黃豆粉味好好吃😋

髒髒朱古力榛子醬
2019-03-18
2019-04-12 831 瀏覽
因為要派散水餅,又唔想派美心東海堂個啲甘老土,所以係ig左搵右搵,最後搵左呢間。我訂左4隻味海鹽咖啡Green tea mochi焙茶 mochiChocolate mochi同事對四隻味都讚話好食,甘我都安心啲。新店開張,所以佢做緊買十送一,價錢合理既,唯一有啲唔滿意,係店主覆message真係好慢,不管係我落order或者過完數想佢reply我,我都要send兩次佢先覆! 希望佢地之後可以做得更好啦

我訂左4隻味

海鹽咖啡
Green tea mochi
焙茶 mochi
Chocolate mochi

2019-04-10 710 瀏覽
感覺非常特別的泡芙~裡面不再只是軟軟的吉士,而是非常有咬口的麻糬。而且全部泡芙都不會太甜,吃下午茶也沒有那麼重的罪惡感~呢度仲有好多款口味,仲要款款都用特別的材料,比一般泡芙店只有幾款生果味同原味吸引好多!每個口味的主要味道都非常特出!小山園抹茶麻糬 |用了日本小山園抹茶,抹茶味好重,感覺真的好像在喝抹茶因為偏苦了一點,但口感真係無敵煙韌!特濃黑芝麻糬 |這個用了台灣的黑芝麻,但個人覺得芝麻的吉士不夠多。髒髒朱古力榛子醬 |呢個是我最喜歡的泡芙,因為味道像黑朱古力一樣,苦中帶甜,而且用了比利時朱古力還有Nutella醬~海鹽焦糖咖啡 |咖啡味較重,焦糖也不會太甜~特濃焙茶香烤麻糬 |用了日本焙茶的這個泡芙,感覺平抹茶香,因為焙茶本身有點烤燶的感覺~

小山園抹茶麻糬 |

特濃黑芝麻糬 |
這個用了台灣的黑芝麻,但個人覺得芝麻的吉士不夠多。

髒髒朱古力榛子醬 |

海鹽焦糖咖啡 |
咖啡味較重,焦糖也不會太甜~

特濃焙茶香烤麻糬 |
2019-03-18
  • 髒髒朱古力榛子醬泡芙
  • 小山園抹茶麻糬泡芙
上網見到推薦有好多特別嘅口味即刻上網訂左幾款去鋪頭拎迷你泡芙 細細個好得意全部都好好食個個同事都爭住食仲好想試吓其他口味要特別讚下店主非常之有心機解釋每隻口味我覺得佢嘅特色係唔會太甜份量啱啱好可以食幾款口味都唔覺得滯係一個好好嘅飯後甜品or 下午茶但係最好就訂定先因為佢真係好受歡迎見到鋪頭成日排晒隊如果唔係訂咗應該未必買到咁多隻味真係好好食一定會再買希望可以每日出多d數量容易d買到現貨大泡芺!香港太多連鎖店好少見到有鋪頭咁有心機做甜品有咁抵食嘅價錢希望店主繼續努力做多啲唔同口味既泡芙
上網見到推薦

份量啱啱好可以食幾款口味都唔覺得滯
係一個好好嘅飯後甜品or 下午茶

真係好好

一定會再買
希望可以每日出多d數量容易d買到現貨大泡芺!

香港太多連鎖店
好少見到有鋪頭咁有心機做甜品
有咁抵食嘅價錢

希望店主繼續努力做多啲唔同口味既泡芙
2019-04-06
10 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
小山園抹茶麻薯泡芙
  • 髒髒比利時朱古力麻薯泡芙
2019-04-04 483 瀏覽
天天都排隊每日分兩個時間新鮮出12點幾同下午5點半得好多人排,你準時1730排的話多數唔會買到我買到紅豆麻薯味,麻薯好軟微暖,同泡芙好夾,每日嘅口味都唔同睇下嗰日出品,最好打電話訂啦,同埋佢每個人可買4個口味。
天天都排隊每日分兩個時間新鮮出12點幾同
下午5點半得好多人排,你準時1730排的話多數唔會買到
紅豆麻薯

2019-03-31 393 瀏覽
公司同事請食新開無耐既麻薯泡芙,同平時食開既有啲分別,中間除左有cream, 仲有煙韌既麻薯,為成個泡芙帶來好多層次既口感另外值得一讚是適中甜味,適合想健康啲既OL美中不足就係間鋪位置較僻,真係同事唔講都唔知個度有間新店

另外值得一讚是適中甜味,適合想健康啲既OL

美中不足就係間鋪位置較僻,真係同事唔講都唔知個度有間新店