2021-11-09 781 瀏覽
今天剛好要到中環, 午餐想隨便找些東西吃,剛好看到這間餐廳, 上網瀏覽一下才知道是米芝蓮推介, 看看價錢立即決定入去 試一試點了一個雙拼牛肉鍋雲吞,另外加碟油菜。 打開辣椒油芳香撲鼻! 加一些落雲吞麵!雲吞 尺寸比起乒乓波 還要大! 內裏滿是鮮蝦,爽滑彈牙!牛肉爽滑, 經過醃製仍然不失牛味!分量充足吃得 非常爽快!看一看這雲吞的尺寸, 巨型但仍然非常完整! 皮薄餡靚, 餡料豐富。 入邊包裹着大地魚粉, 因此雲吞鮮味非常, 雲吞湯也是經過牛骨豬骨大地魚及羅漢果熬製,店裏雖然只賣雲吞牛肉及鯪魚球和一些油菜,但每一樣食材都精挑細選非常新鮮,油菜也值得一讚冇渣而且非常鮮甜! 不愧是米芝蓮推介,只要用心做好一件事就算款式不多,也能 聞名中外,客似雲來! 餐廳裝修簡單古樸,乾淨企理,空間充足而且不用排隊!經過 一定要入去試一次

雲吞 尺寸比起乒乓波 還要大! 內裏滿是鮮蝦,爽滑彈牙!
牛肉爽滑, 經過醃製仍然不失牛味!分量充足吃得 非常爽快!

看一看這雲吞的尺寸, 巨型但仍然非常完整!

2021-11-03
2021-10-10 655 瀏覽
這家連鎖店在香港10分有名,多年被評為米芝蓮食肆。由於我不是太餓,只叫了淨雲吞。雲吞上來的時候,我第一時候喝了一口湯頭,湯很清甜,相信是用了大地魚熬製,另外蔥花和九黃的香味也在口中迴盪。接着我便試試他的雲吞,雲吞比一般其他店要大,皮很薄,能透出餡料中有很多蝦。咬下去後,蝦肉彈牙香甜, 10分新鮮,很美味。
2021-08-11 498 瀏覽
#沾仔記 我是超喜歡吃鮮蝦雲吞,特別是巨型雲吞,哈哈!這家雲吞專家連續八年都得到米其林指南的推薦,所以都相當受歡迎😁😁🔹招牌雲吞+鮮鯪魚球雙拼 $40 乒乓球般size的雲吞,鮮蝦超多,皮超級薄,蝦子入口很彈牙😋 鮮鯪魚球有bb仔的小拳頭咁大,真的不誇張嗎,很巨!魚肉有彈彈的口感,吃起來會比較有咀嚼的真實感,肉質滑,很喜歡👍🏼👍🏼👍🏼沾仔記地址: 中環皇后大道中153號兆英商業大廈地庫,港鐵中環站 D2 出口, 步行約6分鐘
#沾仔記 我是超喜歡吃鮮蝦雲吞,特別是巨型雲吞,哈哈!

沾仔記
2021-01-19 866 瀏覽
尋回中學時代的回憶...細細個就食佢架喇😛大大粒雲吞冇得輸雖然一碗只有三粒但配上細細碗面($34)女孩子一碗就夠❤️麵底都夠爽,,,好味道呀男生可能要吃兩碗吧!🤣要留意喔
尋回中學時代的回憶...
細細個就食佢架喇😛

大大粒雲吞冇得輸
雖然一碗只有三粒
但配上細細碗面($34)
女孩子一碗就夠❤️
麵底都夠爽,,,好味道呀

男生可能要吃兩碗吧!
🤣要留意喔
2021-01-18 611 瀏覽
朋友即興到中環搵我食飯,想食得清淡而且時間有限,於是決定食雲吞麵,但中環區出名雲吞麵有數間: 麥奀記、羅富記、麥文記、同埋沾仔記,最後我地思考良久,決定見邊間就腳就去邊間。最後去到中環中心旁兆英商業大廈地庫的「沾仔記」,面門有超多米芝連推介,價錢相宜,鋪面乾淨衛生、明亮光鮮、實而不華風格。至尊三寶麵(HKD 44):招牌雲吞:蝦肉大大粒、爽口彈牙、唯調味可更重手,味道吾夠濃。鮮鯪魚球:如一粒乒乓波般大,食落有驚喜,帶點陳皮香,輕輕調出鯪魚鮮味,要分數啖先食曬成舊,但食到小魚骨,需要謹慎處理。牛肉片:比較滑溜麵底湯頭:用上大地魚湯底,比較清啖。麵質爽口,不會太重鹼水味。總結:價錢相宜抵食中環區麵食之選

至尊三寶麵(HKD 44):

牛肉片:比較滑溜

總結:
價錢相宜抵食
中環區麵食之選
2020-12-20 505 瀏覽
好記得n年前大少同我去中環食左個拳頭一樣大嘅鯪魚球面,今日去開附近唔知食咩就話食返呢間,不過就冇之前噤好食。雲吞牛肉面:湯底得甜味,牛肉用鬆肉粉醃,唔鐘意,雲吞都足料大粒鯪魚球雲吞米粉:湯底淡而無味,鯪魚球依舊大大粒,好食。辣椒油:我個人覺得呢樣係靈魂所在,但呢到既辣椒油得個咸,一d都唔辣價錢黎講2條友食2碗面加個油菜$97算平

鯪魚球雲吞米粉:湯底淡而無味,鯪魚球依舊大大粒,好食。

價錢黎講2條友食2碗面加個油菜$97算平
2020-12-08 304 瀏覽
難得嚟到中環區,欣賞到五光十色嘅街道,佈置得美輪美奐嘅購物中心。今年縱然回復返以往嘅聖誕裝飾,但係由於第四波疫情來勢洶洶,因此夜晚嘅中環區都頗為冷清。我地去咗激安殿堂逛咗一圈之後,就行過對面街口嘅沾仔記食麵,去到門口我先知原來佢係米芝蓮嘅食店!夜晚八點,食店內未有人幫襯,於是我地就坐低點餐啦。話明係米芝蓮雲吞麵,咁就當然係點招牌雲吞麵啦!幾分鐘後兩碗熱辣辣嘅星級雲吞麵送到!而且仲有三大粒鮮蝦雲吞,絕無欺場!此店並無茶水供應,但係匙羹用透明膠盒密封,十分衞生。生麵爽口彈牙,鹼水味唔太重,湯底我估係用蝦殼餚製,非常鮮味,飲曬啲湯都唔覺得太口渴!每碗雲吞麵索價$34,平過一般茶記,仲要係喺中環區喎,簡直難以置信呀!

2020-12-06
2020-12-01 207 瀏覽
沾仔記作為米芝蓮必比登推介,吃了很多年,地方大大的,木桌木凳,地方沒油債,餐牌乾乾淨淨的,点了三併麵,即云吞,鮮牛及鯪魚球。整碗麵份量不少,女生不一定能全吃下。雲吞很大一顆,蝦爽,豬肉份量再加一点更好,雲吞是預煑熟了,皮過軟,扣分。鮮牛做得普通,牛肉片很軟熟的代價是沒有牛味,應是用了調粉把牛肉弄軟之故。鯪魚球才是最大賣点,很大,很彈牙很爽,很有魚味,着實出色。麵條煑得軟了一些,扣分。湯底也是正常,不能叫好,中上吧。总體是中等水平,44元三併麵,不貴也不便宜。
2020-10-18 276 瀏覽
每次嚟中環都必定去呢間老字號麵店,鍾意佢環境舒適,地方乾淨,最緊要係堅好食👍👍。叫咗個雲吞鯪魚球蛋麵$40,中環區黎講佢都算係抵食,佢自家製嘅鯪魚球同雲吞真係大得好誇張,比乒乓波還要大。鮮蝦雲吞彈牙爽口,鮮味十足,裏面啲蝦新鮮又大隻,7分蝦肉, 三分豬肉。鮮製鯪魚球滑中帶爽,食起來口感豐富,有回彈感覺,無魚腥味,鮮味十足。佢嘅蛋麵亦係叫人讚不絕口,麵條分明,爽口之餘又冇鹼水味,令人齒頰留香。食過呢個麵以後就唔會想食其他店嘅雲吞麵🤣🤣。

2020-07-14 343 瀏覽
趁著今天來到中環工作, 可在下午茶時間忙裡偷閒, 所以便來嚐嚐沾仔記雲吞河。店舖裝潢是中國風的懷舊裝修,冷氣足夠, 坐得舒服。下午茶時間基本上沒有其他客人, 如同包場, 可安安靜靜的享用麵食, 才不用怕佔著位置。一碗粉麵只有三顆雲吞, 但每顆大大粒又彈牙, 每顆雲吞裡面有數隻蝦, 十分足料, 而且蝦腸算挑得乾淨, 吃了三顆雲吞仍覺得意猶未盡, 想再添碗呢一碗雲吞粉麵只是$34, 在中上環一帶來說, 算是非常抵食。
雲吞河

2020-05-08
雲吞河
2020-05-16 341 瀏覽
沾仔記呢個名大家都應該好熟悉,事關佢喺香港都屹立左好多年,加上係米芝蓮車軚人推介美食, 所以平時生意都唔錯,中環呢間分店,去到lunch hour 更加係由樓下鋪 ,排隊排到上地面 ,再轉彎😅!介紹吓呢度最出名嘅雲吞🤗今日我食雲吞米粉~🌟雲吞size大過乒乓波,每粒雲吞裏面至少有三隻蝦+豬肉,食落十分爽口,個皮亦都冇乜鹼水味,果然名不虛傳!呢度係用上比較粗條嘅米粉,鍾意口感嘅朋友就啱哂喇!而且呢度阿姐都好殷勤,如果你叫佢多葱嘅話,佢真係會俾成碗葱你😁🌟油菜一碟只係10幾蚊,仲可以俾你揀要蠔油定係菜湯👍👍👍中環區呢個價位,食到呢個質素,CP值極高👍

介紹吓呢度最出名嘅雲吞🤗

今日我食雲吞米粉~

🌟油菜一碟只係10幾蚊,仲可以俾你揀要蠔油定係菜湯👍

👍👍中環區呢個價位,食到呢個質素,CP值極高👍
2020-03-22 372 瀏覽
今天一個人到中環選購物品,恰巧經過這間懷舊老店,早已聽過朋友讚揚這間食店,而且又拿過米芝蓮獎,我當然要入內品嚐他們的招牌雲吞麵。店舖裝潢簡約懷舊,古色古香,是中國風的格調,環境亦整齊乾淨,而且上菜速度快,才下單不久數分鐘便上桌,很有效率。招牌雲吞麵湯底用大地魚、蝦米、豬肉及羅漢果熬製而成,清甜鮮味,沒有味精,麵條幼身爽彈,沒有鹼水味,雲吞大顆,每碗有三隻,雲吞皮嫩滑薄身,用料豐富,皮薄餡足,內饀佈滿新鮮豬肉碎及蝦仁,爽甜彈牙,鮮甜味美。整體而言,環境簡樸乾淨,價錢經濟實惠,食材新鮮美味,是與朋友吃麵食的好地方。
招牌雲吞麵

2019-12-02 412 瀏覽
雲吞入面有透明膠,咩玩法呀?消化唔到喎雖然係平,我亦冇諗住叫你換過佢,但你都唔係就咁由得佢吓嘛,做樣都講聲唔好意思啦。話會同廚房講番咁就算,咁我點呀?碗麵得三粒雲吞,冇左一粒係咪收平啲架?⋯⋯一流服務呀!
雲吞入面有透明膠,咩玩法呀?消化唔到喎
雲吞麵
2019-10-08 414 瀏覽
突然去到一家本地人吃粉面的地方!非常惊喜呢!以前吃过很多次汤面,这次试了一下沾仔记的干捞面!味道真是一级棒!三种配料可以选择,分别是云吞、牛肉和鱼肉~别看菜牌上的种类不多,但是每一样都非常好吃啊,比什么80多块钱一碗的池记不知要好吃几倍!鱼肉非常的弹牙且都非常大个儿,可以说非常实惠啦!旁边配的一碗面汤也非常好喝!淡淡的有葱花的香气~吃完捞面也不会觉得很噎
2019-09-30
  • 雙拼乾撈
2019-09-23 347 瀏覽
今日中午行行下黎到呢間沾仔記食雲吞麵,呢一間都幫襯左好多次,位於中環尾,上環頭,中午時段都容易揾到位,就算要等位都好快有位,因人流很快.店铺坐得舒服,冷氣充足,上菜亦很快,每次嚟到沾仔都必定叫雲吞米,它那雲吞雖然每碗得三粒,但超級大粒,粒粒好似乒乓波咁大,每粒雲吞裡起碼有三隻蝦,粒粒超级彈牙,另外亦会必叫一碗菜湯上,其實佢D菜可以選擇碟上或湯上,個人喜歡湯上,因它的湯亦沒有太多味精,飲左都不会口渴,加上D菜亦超级新鲜,而且碗碗份量都好多,所以亦是必叫的.

2019-09-23