2024-08-19 228 瀏覽
呢間餐廳由泰國廚師主理,菜式選擇夠哂多,由泰式小食、肉類、炒粉麵飯、燒烤以至泰式甜品應有盡有🇹🇭💗炸皮蛋球($75)用蝦膠包住皮蛋炸到金黃香脆,外層蝦膠爽彈🍤入面皮蛋甘香🥚蘸上泰式甜酸醬一齊食,一啖有雙重口感💗燒鰂魚($168)鹽燒原條鰂魚超級大條,魚肉雪白嫩滑,魚味濃郁🐟輕輕蘸上表面嘅粗鹽或袐製酸辣汁吊起鮮味🧂💗燒豬頸肉($80)豬頸肉預先用孜然粉醃製,然後燒至表面焦脆,肉質爽脆嫩滑,蘸上特製酸辣汁中和油膩感🐖💗菠蘿炒飯($65)菠蘿炒飯炒得乾身且粒粒分明,酸甜開胃,有雞肉、洋蔥、菠蘿、三色豆、提子乾、肉鬆、腰果、蛋花等,配料都算好豐富🍍💗椰汁芒果糯米飯($68)暖笠笠嘅糯米飯分別用上白糯米同紫米,口感軟糯煙韌,淋上濃郁嘅椰漿,甜而不膩🍚芒果香甜多汁🥭
💗炸皮蛋球($75)
炸皮蛋球

💗燒鰂魚($168)
燒鰂魚

💗燒豬頸肉($80)
燒豬頸肉

💗菠蘿炒飯($65)
菠蘿炒飯

💗椰汁芒果糯米飯($68)
椰汁芒果糯米飯
炸皮蛋球
燒鰂魚
燒豬頸肉
椰汁芒果糯米飯
2024-08-19 121 瀏覽
通菜街兩側有好多臥虎藏龍嘅餐廳,上次試左隱世四川菜,今次去左對面既泰好記,一聽名字就知道係泰國菜。入門口已經感受到濃厚泰國氣息,包括泰國佛像,泰國人既職員等等。- 豬肉生菜包生菜包可以揀牛雞豬,今次揀左經典既豬肉配生菜。豬肉炒得好香口,辣椒同金不換大大提升香味,生菜都好新鮮👍🏻- 椰汁雞湯比起冬陰功,我更喜歡椰汁雞湯,入面有大量雞髀肉同秀珍菇,雞肉好滑身唔會過老,不過椰奶味唔算太香濃,味道唔算太辣幾適合香港人🤣- 馬拉盞炒通菜通菜炒得啱啱好,味道濃郁但唔會過鹹,份量好足夠。泰好記既午餐由11:30去到17:00,價錢抵到爛,我地叫左黃咖喱牛肋粒飯同海南雞飯🤩- 黃咖喱牛肋粒飯泰好記既黃咖喱幾甜完全唔辣,牛肋肉有五至六件非常多,肉質正常,入面仲有好入味既薯仔同洋蔥。- 海南雞飯海南雞肉質非常嫩滑,無骨食落好方便,飯唔係一般白飯而係油飯,粒粒分明,香口但唔油膩👍🏻總括三個字:泰抵食!

豬肉生菜包

- 豬肉生菜包

椰汁雞湯

- 椰汁雞湯

馬拉盞炒通菜

- 馬拉盞炒通菜
通菜炒得啱啱好,味道濃郁但唔會過鹹,份量好足夠。

黃咖喱牛肋粒飯

- 黃咖喱牛肋粒飯

海南雞飯
- 海南雞飯

總括三個字:泰抵食!

2024-08-11
豬肉生菜包
椰汁雞湯
馬拉盞炒通菜
黃咖喱牛肋粒飯
海南雞飯
2024-08-17 95 瀏覽
savour authentic Thai dishes 🌿 from flavourful curry 🍛 tangy tom yum soup 🍲 to succulent bbq 🍢 all prepared by local Thai chef 🐘香港旺角地道泰國菜 🌿 從香濃泰式咖喱 🍛 酸辣冬蔭功湯 🍲 到惹味多汁燒烤及串燒 🍢 餐廳由泰國廚師主理 🐘🍲 冬陰功海鮮湯(細) HKD$68酸辣開胃 香料濃郁 海鮮足料有大蝦 魷魚 鮮香惹味🍢 串燒三拼 (6串)HKD$108自選雞肉 豬肉 牛肉串 肉質有彈性外層燒到焦脆香口 沙嗲醬香濃🐖 燒豬頸肉 HKD$72外層焦香 肉嫩帶脆 配上醬汁 酸辣減膩 💚 泰式青咖喱雞 HKD$78香辣惹味 濃濃椰汁 配飯一流雞肉嫩滑 粒粒矮瓜 爽脆掛汁🥖 蒜蓉包 HKD$38有四大塊 外脆內軟 鋪滿蒜蓉配青咖喱汁 簡直絕配🥢 泰式濕炒海鮮河 HKD$78闊條河粉 煙韌掛汁 淡淡醬油滿滿蔬菜及海鮮 帶點燒焦煙燻 有鑊氣🥬 馬拉盞炒通菜 HKD$70份量十足 幼身爽脆 鹹鮮惹味 🥭 泰椰汁芒果糯米飯 HKD$68黑白糯米 粒粒分明 軟糯煙韌香甜芒果

🍲 冬陰功海鮮湯(細) HKD$68

椰漿香濃 不會過甜 斑斕粉條 軟滑彈牙

🍹 芒果冰沙 HKD$30
香甜芒果 冰涼透心

📍旺角通菜街75-77號地舖 🇭🇰
旺角女人街出名多嘢食,今次呢間都係朋友介紹,話價錢親民,食物出色,所以決定一試究竟。二人套餐A:泰式木瓜絲沙律/青芒果沙律(2選1)泰式木瓜絲沙律:木瓜絲配辣汁,配料比較辣,適合食得辣既朋友。冬陰功湯/椰汁雞湯(2選1):冬蔭海鮮湯:食得出香茅、檸檬葉、辣椒及魚露等材料,仲有4-5隻新鮮彈牙嘅鮮蝦,加上唔少秀珍菇、蕃茄,份量大概4-5小碗,非常足料,味道層次豐富。泰式炒椰菜苗/馬拉盞通菜(2選1):馬拉盞通菜:嫩綠通菜加上惹味馬拉盞,經典配搭。菠蘿炒飯/泰式乾炒河(豬/雞/牛)(2選1):泰式乾炒河,呢款河粉唔似港式咁幼長,係比較大塊,口感更佳,牛肉份量堪比河粉,而且炒得色香味俱存,味道都唔錯。飲品兩杯:由於依家既天氣實在太熱,兩杯都點左沙冰。青檸沙冰比較清新;泰式奶茶就泰國特色啲。沙冰口感順滑,消暑佳品。套餐以外,點了蒜蓉包,都唔錯,但應該配咖喱會匹配啲。套餐$299有沙律、冬陰功、蔬菜、主食、飲品,都算抵食之選了。

二人套餐A:
泰式木瓜絲沙律/青芒果沙律(2選1)

冬陰功湯/椰汁雞湯(2選1):

泰式炒椰菜苗/馬拉盞通菜(2選1):
馬拉盞通菜:嫩綠通菜加上惹味馬拉盞,經典配搭。

菠蘿炒飯/泰式乾炒河(豬/雞/牛)(2選1):

飲品兩杯:

套餐以外,點了蒜蓉包,都唔錯,但應該配咖喱會匹配啲。

2024-08-16 91 瀏覽
天氣熱辣辣,肥仔喺旺角行完街,想食啲酸酸辣辣嘅嘢開胃口啲,食泰國嘢就啱啦。見到泰好記呢間餐廳多人讚一於去試吓佢。🇹🇭泰式皮蛋沙律🇹🇭肥仔未食過泰式皮蛋沙律,所以叫嚟試吓。好鐘意呢個泰式酸辣汁嘅味道好開胃 !皮蛋十分彈牙可口,成件事好清新好fresh。🇹🇭冬蔭功湯粉🇹🇭以柔軟嘅金邊粉搭配酸酸辣辣嘅惹味湯底,邊粉質感起具咬口,唔易折斷。湯底超多檸葉南薑香茅嘅湯渣,真材實料,份量極多,令人滿足!清爽口感與惹味湯底,完美重現泰國嘅極致美味!🇹🇭泰式香葉炒飯🇹🇭一上枱已經聞到,佢浸香味!確實係唔錯喎,非常惹味,而且肉碎肥瘦適中!十分接近香港人口味,唔太辣!不過如果可以辣啲就好啦!🇹🇭串燒三拼(豬/牛/雞)🇹🇭大大串,夠香夠惹味,一秒飛到泰國啊!🇹🇭菠蘿沙冰🇹🇭沙冰非常幼滑,菠蘿味好濃,唔會太甜,酸酸甜甜好啱夏天消暑飲。總結食物質素非常高,泰藉店員姐姐又靚又好禮貌又好笑容,值得再試。

🇹🇭泰式皮蛋沙律🇹🇭

🇹🇭冬蔭功湯粉🇹🇭

🇹🇭泰式香葉炒飯🇹🇭

🇹🇭串燒三拼(豬/牛/雞)🇹🇭

大大串,夠香夠惹味,一秒飛到泰國啊!

🇹🇭菠蘿沙冰🇹🇭

2024-08-16 146 瀏覽
同朋友一齊嚟咗呢間泰國🇹🇭餐廳諗住食個簡簡單單嘅泰式晚飯🤣;唔講得笑呢度真係客似雲來👍$168「燒鯽魚」:鯽魚都幾大條,冇打鱗、又搽咗啲鹽喺魚皮道先嚟燒,魚皮就會燒到硬硬哋,咁樣可以比較鎖住魚汁😋;仲加咗啲香茅同埋好似係南薑、蒜頭喺魚肚裏面🤩;魚肉肉質好鮮甜,夠juicy😋,又因為加咗香茅同蒜頭,加上鯽魚夠新鮮,所以冇腥味喎😋$128「海南雞半隻」:雞肉幾嫩滑,仲去埋骨,所以啖啖肉食得方便兼暢快👍,不同部位有不同口感😋;雞皮就更加滑,忍唔住食咗2/3塊😆;仲有一碟甜甜哋辣辣哋嘅醬汁可以要嚟沾雞食🤣$65「清炒芥蘭」:芥蘭菜🥬新鮮又爽脆,「清炒」簡簡單單,感覺健康,亦都幾好味🤩
👦🏻👧🏻兩個都好鐘意食泰國菜,呢兩年收藏咗唔少好食嘅泰國餐廳,今次介紹間經濟實惠又高性價比嘅泰國餐廳大家!泰好記由泰國廚師主理,侍應都係泰國人,入到嚟好似置身係泰國咁~ 泰式小食、肉類、海鮮、炒粉麵飯同甜品都一應俱全,所以我哋都好鍾意嚟呢度食!🔥辣椒膏炒大蝦 $268泰式辣椒膏食起嚟甜甜辣辣嘅感覺,食唔到辣嘅我地完全可以接受到!大蝦有4大隻,蝦頭多膏鮮甜爆汁,肉質口感爽彈,同泰式辣椒膏配合得超級夾!🥢金不換炒大蜆 $148粒粒大蜆洗得乾淨無沙,肉質飽滿鮮嫩,用金不換去炒令味道好惹味同豐富。🐷燒豬頸肉 $80豬頸肉未沾汁已經好有味道,燒到外脆內嫩,肉質鮮美,入口唔會好油膩。🐤燒雞 $128/半隻燒雞外皮燒到香脆,肉質滑嫩,唔會乾爭爭。沾上甜酸雞醬食,滋味十足!🥖蒜蓉包 $38搽咗蒜蓉醬同烘到脆卜卜嘅蒜蓉包,沾辣椒膏炒大蝦嘅醬汁食,真係一流!🥭椰汁芒果糯米飯 $68一半紫糯米同一半白糯米上枱熱辣辣,口感煙韌軟糯配上香甜椰汁同熟透嘅芒果,做飯後甜品好滿足阿!🥥椰汁沙冰 $30冰涼清爽沙冰打得幼滑,椰汁味濃郁香甜,整杯甜度剛好。🥥椰青 $40食泰國菜一定要嗌個椰青飲,滿滿嘅椰青水超級清甜!📍泰

🔥辣椒膏炒大蝦 $268

🥢金不換炒大蜆 $148

🐷燒豬頸肉 $80

🐤燒雞 $128/半隻

🥖蒜蓉包 $38

🥭椰汁芒果糯米飯 $68

🥥椰汁沙冰 $30
冰涼清爽沙冰打得幼滑,椰汁味濃郁香甜,整杯甜度剛好。

🥥椰青 $40
食泰國菜一定要嗌個椰青飲,滿滿嘅椰青水超級清甜!

📍泰好記 (旺角)
旺角通菜街75-77號地舖
2024-08-05
2024-08-15 133 瀏覽
旺角呢間泰國餐廳味道正宗,店員有唔少係泰國人,餐廳仲播住泰文歌,好有feel!🌟香葉炒肉碎飯 $88一人套餐套餐性價比十足!自選左香葉炒肉碎飯,呢款肉碎加左金不換、辣椒、豆角一齊炒,炒得好香好惹味,仲配埋煎蛋,呢個餸好開胃,送飯食真係一流🤤套餐仲送燒雞全翼,雞翼好入味,燒得好香😍加$8 可升級特飲——龍眼冰,龍眼肉超多超足料,飲落唔會太甜,味道正宗!🌟泰式蛋包金邊粉 $88金邊粉炒得有鑊氣,調味控制得好,酸甜惹味,唔似得出邊嘅金邊粉落好多茄汁,但又會過咸,撈埋花生碎食夠晒正宗。大蝦亦爽口彈牙🤤🌟小食拼盤 $80小食拼盤有炸蝦餅、炸雞卷、炸魚卷,全部都即炸,口感酥脆,蝦餅嘅蝦味濃郁,好彈牙,雞卷個皮超級脆,魚卷食落有冬蔭公嘅味道,好特別,好好食😍🌟椰汁芒果糯米飯 $68芒果甜中帶微酸,糯米飯係鴛鴦糯米,口感煙煙韌韌,加上香濃既椰奶,食完大滿足☺️☺️🌟椰汁珍多冰 $30珍多冰足料,有薯粉條同綠豆,味道唔會太甜。

🌟香葉炒肉碎飯 $88

🌟泰式蛋包金邊粉 $88

🌟小食拼盤 $80

🌟椰汁芒果糯米飯 $68

🌟椰汁珍多冰 $30
珍多冰足料,有薯粉條同綠豆,味道唔會太甜。
  • 香葉肉碎飯
2024-08-14 119 瀏覽
平民價錢大大碟,味道質素不錯👍🏻食泰國菜必須要點生蝦,隻隻都肥美大舊,加上泰式辣汁非常惹味。炭燒豬頸肉燒得啱啱好,完全唔會乾啖啖肉👍🏻咖喱軟殼蟹配蒜蓉包簡直一絕,咖喱汁非常濃郁,軟殼蟹仲係脆卜卜,唔食辣嘅朋友都唔使怕,因為只係微微微微微辣👍🏻冬陰功椰子海鮮湯,酸辣椰香,非常多海鮮,配埋雜菌,好飲💕微度小辣。不得不提芒果沙冰,鮮甜芒果打冰,消暑油膩,唔會死甜。芒果糯米飯都唔使多講㗎啦,一定要食,另外斑斕三色糕係我最愛,食甜品果然係另一個胃😆兩個女仔都食到咁多嘢,就知有幾好食啦👍🏻🤣
平民價錢大大碟,味道質素不錯👍🏻

炭燒豬頸肉燒得啱啱好,完全唔會乾啖啖肉👍🏻

不得不提芒果沙冰,鮮甜芒果打冰,消暑油膩,唔會死甜。

兩個女仔都食到咁多嘢,就知有幾好食啦👍🏻🤣
2024-07-27
2024-08-14 61 瀏覽
好吃的泰國料理,是旺區中的美吃,舒服又有滿滿泰國感覺,非常棒一人餐,主食,小食和飲品,非常豐富。泰式冬蔭公河配上店家特調冬蔭功,以辣味作主角。 泰國出名料理之一喔,河粉大大片,爽口又滑身,湯底香濃。同行朋友大讚非常好吃!青檸梳打來自泰國梳打水,淡中有酸,香甜美味 椰青好大份量,味道清甜,椰肉厚厚的,好新鮮之感,是清新解膩的選擇。清香與甜味完美,帶來甜蜜,為這場美食之旅添出美味泰式紅咖哩牛肉泰式人氣,店內出色的紅咖喱,味道非常的香濃,秘製醬汁,牛肉內嫩又彈牙。風情晩餐,最強人氣熱情之小店,滿滿泰國美吃,紅咖哩香料的口感,肉質軟嫩,惹味。主菜飲品,都感受到對食材尊重,泰國店子,試試旺角之人氣餐廳,食物質素和員工服務非常棒抵吃泰式菜,味道不錯,地道之感

一人餐,主食,小食和飲品,非常豐富。

泰式冬蔭公河

青檸梳打
來自泰國梳打水,淡中有酸,香甜美味

椰青

泰式紅咖哩牛肉

抵吃泰式菜,味道不錯,地道之感
2024-08-13 80 瀏覽
旺角通菜街 泰好記 主打親民正宗泰菜,人均$150左右眼見深受年輕人喜愛,亦有供應2人/4人抵食套餐,另外眼見有素菜menu 俾素食者人士做選擇!提子沙冰 $30係青提子口味,幾清甜~呢求沙冰口味都幾多款式凍泰式奶茶$25相對茶味夠濃,無泰國飲到甘重甜!岩港人口味炸皮蛋球 $75 買少見少炸蝦膠皮蛋,蝦餅爽彈燒豬頸肉沙律$75 調味偏辣咖哩炒大蝦 $268大蝦開晒邊,咖哩汁惹味蒜蓉包$38 簡直咖哩標配燒雞全翼$18 @1 燒得剛剛好串燒三拼 $108豬牛雞各2串,豬最好味泰式乾炒河(豬)$68大大碟幾好味,用泰式闊闊河粉
旺角通菜街 泰好記 主打親民正宗泰菜,人均$150左右

提子沙冰 $30
係青提子口味,幾清甜~
呢求沙冰口味都幾多款式

凍泰式奶茶$25
相對茶味夠濃,無泰國飲到甘重甜!岩港人口味

炸皮蛋球 $75
買少見少炸蝦膠皮蛋,蝦餅爽彈

燒豬頸肉沙律$75
調味偏辣

咖哩炒大蝦 $268

大蝦開晒邊,咖哩汁惹味

蒜蓉包$38
簡直咖哩標配

燒雞全翼$18 @1
燒得剛剛好

串燒三拼 $108
豬牛雞各2串,豬最好味

泰式乾炒河(豬)$68
大大碟幾好味,用泰式闊闊
河粉
2024-08-02
5 分鐘 (堂食)
  • 咖哩炒大蝦
2024-08-12 60 瀏覽
🥣胡椒粉絲焗大蜆煲🥣:💰$160鋪滿大量大蜆,隻隻都肥美又入味,有少許炭燒豬頸肉,彈牙重孜然味,主角係粉絲😍夠入味唔太濕唔會乾,仲有肉桂八角香,勁惹味。🥣蝦醬炒飯🥣:💰$68蝦醬好香,鮮味十足,有炒蛋裝飾,入面有臘味粒少似肉蜜汁豬肉乾,飯粒較幼身,成碟都勁香口。🥣炒芥蘭🥣:💰$65芥蘭爽口幼嫩,有少少調味,較濕潤。🍰芒果糯米飯🍰:💰$68雙色糯米飯,係即叫即整仲熱辣辣😍椰汁香濃,紫米好香,芒果肉較延身偏酸。🥤泰奶綠🥤:💰$30小編中意等啲冰溶咁啲先飲,綠茶味濃,奶同茶比例幾好。
🥣胡椒粉絲焗大蜆煲🥣:💰$160

🥣蝦醬炒飯🥣:💰$68

🥣炒芥蘭🥣:💰$65
芥蘭爽口幼嫩,有少少調味,較濕潤。

🍰芒果糯米飯🍰:💰$68

🥤泰奶綠🥤:💰$30
小編中意等啲冰溶咁啲先飲,綠茶味濃,奶同茶比例幾好。
2024-08-10 78 瀏覽
今日到旺角行街,經過女人街,發覺多咗好多餐廳食店,其中呢間泰國菜,在店舖門口看看餐牌,見到菜式都有很多選擇,價錢又親民,決定入去醫肚。餐廳明亮整潔,卡位寬敞,坐得舒適。侍應大多是泰國人,親切有禮。青芒果沙律$60,清脆爽口,酸酸辣辣,我覺得青芒果有少許過酸,但不失為一度非常醒胃的前菜。菠蘿炒飯$65,泰國米飯配合甜甜的菠蘿粒、臘腸粒和雞蛋同炒,夠乾身,粒粒分明金黃色的炒飯面上再灑上肉鬆和腰果,真的十分美味😋黃咖喱雜菜$75,黃咖喱唔辣帶點椰香味,將洋蔥、馬鈴薯、紅蘿蔔、椰菜花、西蘭花、芥蘭等蔬菜加入咖喱內,令到蔬菜吸收了咖喱汁,好味到唔停口😋食泰國菜必點的甜品,椰汁芒果糯米飯$68,香甜軟糯,十分滋味😋泰式奶茶$25,茶味香濃,正常。椰青$40,新鮮清甜。整體味道唔錯,性價比高👍

菠蘿炒飯$65,

黃咖喱雜菜$75,

泰式奶茶$25,茶味香濃,正常。
椰青$40,新鮮清甜。

整體味道唔錯,性價比高👍
2024-08-07 102 瀏覽
我今日約同好友行旺角女人街,順道去位於旺角通菜街75-77號舖的泰好記食泰國菜,環境舒適,坐得舒服。我和好友點左個二人套餐B $399,套餐有生蝦刺身,柚子沙律,椰汁雞湯(小),小食拼盤(小);黃咖喱雜菜配蒜蓉包,餐飲係泰式綠奶茶,椰汁珍多冰。生蝦刺身擺設得很吸引,蝦身鮮甜豐厚,蝦頭炸得香脆好咬,配生苦瓜,口感豐富;柚子沙律材料新鮮豐富,配左2隻蝦球在面頭,是一道令人好開胃的前菜;椰汁雞湯賣相不錯,材料新鮮豐富,椰汁香濃,雞件嫩滑;小食拼盤有炸蝦餅、炸雞卷和炸魚卷,每款有4件,每件都炸得香脆好味;黃咖哩雜菜配蒜蓉包好味;兩款泰式飲品都好飲。

• 椰汁雞湯
  • 黃咖哩雜菜配蒜蓉包
  • 柚子沙律
  • 生蝦刺身
2024-08-06 147 瀏覽
🥵最近落雨悶熱嘅日子,最岩就係食酸甜辣開胃的泰國菜,呢間位於通菜街的旺角區平民泰式料理有驚喜,🇨🇷泰國廚師主理地道正宗泰國菜選擇夠哂多,由泰式小食、肉類、海鮮、炒粉麵飯、燒烤及泰式甜品等,款式一應俱全而且價錢非常親民,進店已聽到播放地道泰文流行曲,員工大部分係泰國人,佢地除左講英文亦會用廣東話對答介紹。三人行決定叫個勁抵食二人套餐再加其他必點之選,📌二人餐有A $299 / B$399 兩個選擇,B餐尤其吸引! 因為有哂沙律、湯、咖哩、生蝦、小食、飲品及甜品!推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍋柚子沙律爽口開胃鮮柚子,加上魚露及檸檬汁配搭沙律雜菜愈食愈開胃,賣相唔錯,份量豐富,夏天作為第一道菜無得輸!🥘冬蔭海鮮湯(小)充滿香茅、檸檬葉、辣椒及魚露香味熬煮出真材實料正宗酸辣冬蔭海鮮湯,已剝殼的鮮蝦肉質彈牙,魷魚入味,小的份量十足夠二人享用。加上蘑菇、秀珍菇、蕃茄等非常足料濃郁,口感層次豐富。足料滿意,與沙律兩款開胃菜打頭陣令你接住食到飽一飽。🍛黃咖喱雜菜配蒜蓉包吸睛黃咖哩雜菜份量都唔少,黃咖喱有少許甜味,配香脆蒜蓉吸收哂咖喱汁正呀。包上蒜蓉香口,黃咖喱汁夠哂令人想加多一客點汁!🦐泰式生蝦刺身呢款一定係人氣

🥵最近落雨悶熱嘅日子,
最岩就係食酸甜辣開胃的泰國菜,
呢間位於通菜街的旺角區平民泰式料理有驚喜,
🇨🇷泰國廚師主理地道正宗泰國菜選擇夠哂多,
由泰式小食、肉類、海鮮、炒粉麵飯、燒烤及泰式甜品等,
款式一應俱全而且價錢非常親民,
進店已聽到播放地道泰文流行曲,員工大部分係泰國人,
佢地除左講英文亦會用廣東話對答介紹。

三人行決定叫個勁抵食二人套餐再加其他必點之選,
📌二人餐有A $299 / B$399 兩個選擇,
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍋柚子沙律
爽口開胃鮮柚子,加上魚露及檸檬汁配搭沙律雜菜愈食愈開胃,
賣相唔錯,份量豐富,夏天作為第一道菜無得輸!

🥘冬蔭海鮮湯(小)
已剝殼的鮮蝦肉質彈牙,魷魚入味,小的份量十足夠二人享用。
加上蘑菇、秀珍菇、蕃茄等非常足料濃郁,口感層次豐富。
足料滿意,與沙律兩款開胃菜打頭陣令你接住食到飽一飽。

🍛黃咖喱雜菜配蒜蓉包
吸睛黃咖哩雜菜份量都唔少,
黃咖喱有少許甜味,配香脆蒜蓉吸收哂咖喱汁正呀。
包上蒜蓉香口,黃咖喱汁夠哂令人想加多一客點汁!

🦐泰式生蝦刺身
呢款一定係人氣之選,刺身新鮮爽口又厚肉,
放盤花了不少心思,配上辣椒粒及蒜粒香辛交集,
加上有紅綠兩款醬汁酸辣惹味,炸蝦頭香酥可口完全無浪費到蝦的食材。

🫚小食拼盤(小)
拼盤有炸蝦餅、炸魚餅、炸春卷,
炸蝦餅及魚餅外酥裡嫩,口感彈牙,蝦味鮮濃,
春卷皮卜卜脆,整體係唔油膩嘅炸物小食,
配埋泰式辣醬酸甜醒胃,二至三人份量剛好。

🍹西瓜沙冰 & 菠蘿沙冰
無死甜亦有鮮果味道,襯埋個扳泰式大象頭牆身充滿著地道街頭小店風情!

二人餐以外叫的推介菜款。

🐮醉邁牛腩 $168
牛腩採用泰國清邁獨特香料燉煮十分入味,口感軟腍帶點辣味,
係其他扳國菜店較少有的地道泰國菜款,
份量非常有誠意,如果要來送飯或配河粉粉絲都係妃絕配。

🍢串燒三拼 $80
一款叫齊牛肉豬肉雞肉三款串燒,肉質juicy微焦香,
調味上只用鹽帶出原味,脂肪含量低,建議上檯盡快食,
倒入沙嗲汁惹味,肉質亦唔乾柴,合格推介。

🥬馬拉盞炒芥蘭 $78
菜式有唔同嘅款式同埋煮法,例如馬拉盞/蝦醬/鹹魚/泰式/蒜蓉,仲搵到一款啱自己😎

📝整體係近期比較突出的一間泰菜,價錢實惠,位置就在一生懸麵的鋪位隔離,
位置超近地鐵站,十分方便一班朋友聚舊食餐開胃泰菜。