2019-01-27 163 瀏覽
今日相約幾個好友到元朗相聚,去食泰國菜開心下先泰式炸蝦餅$69,店舖會以半邊形式呈現蝦膠豐富,有泰式辣醬提供,口感彈牙串燒拼盤(豬牛雞)$78,每款兩串,有沙爹醬提供泰式鹽燒烏頭$145,燒魚很香,烤得剛好,好抵食揭開魚皮又有黃油流岀,肉質嫩滑柚子鮮蝦沙律$75,有幾隻大蝦配上柚子,感覺清新泰式蝦醬肉碎炒飯$69,配上蝦醬口感惹味泰式什菜粉絲煲$78,有幾款雜菜乜都有,多元化餐廳還有户外坐位,啱哂而家有少少涼的天氣,適合知己好友相聚店內環境優雅

今日相約幾個好友到元朗相聚,去食泰國菜開心下先

泰式炸蝦餅$69,店舖會以半邊形式呈現
泰式炸蝦餅

蝦膠豐富,有泰式辣醬提供,口感彈牙

串燒拼盤(豬牛雞)$78,每款兩串,有沙爹醬提供
串燒拼盤(豬牛雞)

泰式鹽燒烏頭$145,燒魚很香,烤得剛好,好抵食
泰式鹽燒烏頭

揭開魚皮又有黃油流岀,肉質嫩滑

柚子鮮蝦沙律$75,有幾隻大蝦配上柚子,感覺清新
柚子鮮蝦沙律

泰式蝦醬肉碎炒飯$69,配上蝦醬口感惹味
泰式蝦醬肉碎炒飯

泰式什菜粉絲煲$78,有幾款雜菜乜都有,多元化
泰式什菜粉絲煲

餐廳還有户外坐位,啱哂而家有少少涼的天氣,適合知己好友相聚

店內環境優雅

2019-01-09
泰式炸蝦餅
串燒拼盤(豬牛雞)
柚子鮮蝦沙律
泰式蝦醬肉碎炒飯
泰式什菜粉絲煲
2019-01-25 139 瀏覽
呢日搵食到元朗大陂頭徑,見呢間泰廳嘅招牌,十分搶眼,泰國菜又係我哋嘅 favorite,就決定入去開餐。餐廳到處掛滿泰式裝飾品,天花掛有蓮花型嘅吊燈,甚具泰國風情。泰式香葉肉碎炒金邊粉 ($69) - 除咗肉碎,金不換,真有,青椒黃椒紅椒,紅蘿蔔,生菜,法豆……等材料,材料豐富,香辣惹味。鹹魚雞粒炒飯 ($65) - 飯入邊有惹味嘅鹹魚粒及雞粒,仲有加雞蛋及洋蔥。鹹度適中,既惹味又炒得夠乾身唔會太油膩。椒鹽鮮魷 ($89) - 大大碟,有好多鮮魷塊,鮮魷塊外層鬆化,仲加有三色椒、炸蒜等配料,十分惹味又抵食。今餐呢幾款食物,都十分香口惹味,盡現泰菜特色。

今餐呢幾款食物,都十分香口惹味,盡現泰菜特色。
2019-01-20 119 瀏覽
今日同幾個朋友一齊慶祝生日,去咗一間新開嘅泰國菜餐廳...地點喺大馬路馬會後面,地點一啲都唔難搵....門口都有幾張枱....串燒拼盤 $78都係有牛...豬...雞 3款....配埋沙嗲醬...同埋燒得剛剛好...肉質唔會好un 泰式炸蝦餅 $69每次必點小食之一、口感脆卜卜....😊柚子鮮蝦沙律$75柚子酸酸甜甜好開胃、花生都係好香口、蝦🦐係大大隻的...雜菜粉絲煲$78泰式鹽燒烏頭$145烏頭內裡肉質鮮嫩...好滑....又唔會太咸..!最後今晚既食後感係...食物質素都唔差...價錢又合理...下次都會再黎take two!

門口都有幾張枱....

串燒拼盤 $78

泰式炸蝦餅 $69
每次必點小食之一、口感脆卜卜....😊

柚子鮮蝦沙律$75
柚子酸酸甜甜好開胃、花生都係好香口、
蝦🦐係大大隻的...

雜菜粉絲煲$78

泰式鹽燒烏頭$145
烏頭內裡肉質鮮嫩...好滑....又唔會太咸..!

2019-01-16 110 瀏覽
今日帶表弟黎元朗搵食,佢想試下香口辣既,咁試下泰國菜啦,呢個位係元朗人就會搵到就係商中附近。聽聞係新舖位裝修,門面大左好多。入到去樓下已經坐滿人,我地上樓上雅座首先梗係黎個冬蔭公湯啦!酸酸辣辣,好開胃,仲有大大隻蝦煮湯,非常足料!唔錯我地愛魚之人,梗係要黎個明爐物頭啦!真係大大份,配料十足!疊得高高!條魚食落好香茅,而且好滑、好嫩。無骨!連唔太愛魚既男朋友都讚再黎炒個馬拉盞通菜!香辣可口!又炒得乾爽。呢餐非常滿足!
就係商中附近。

條魚食落好香茅,而且好滑、好嫩。無骨!
連唔太愛魚既男朋友都讚

再黎炒個馬拉盞通菜!香辣可口!又炒得乾爽。

呢餐非常滿足!
2019-01-15 103 瀏覽
今日兩條友仔喺元朗大坑渠附近搵午餐食,行下行下見到有間泰國餐廳,朋友就話入去食個午餐先再食甜品啦😜餐廳內有泰國既佈置☺️我地入去既時間係下午兩點啦,所以無咩人唔使等位👍🏻生牛肉湯河👍🏻👍🏻超得,個湯好濃味,牛肉又夠淋,成碗粉都好香,我連湯都飲埋香葉肉碎炒飯配太陽蛋望落去好似好細琳,但食落都好多飯,少辣好野味,食哂就超飽咸檸七/三色冰呢度有泰國既調味料,辣粉,辣醋令我回味緊泰國碗河粉😋

餐廳內有泰國既佈置☺️
我地入去既時間係下午兩點啦,所以無咩人唔使等位👍🏻

生牛肉湯河👍🏻👍🏻
超得,個湯好濃味,牛肉又夠淋,成碗粉都好香,我連湯都飲埋

香葉肉碎炒飯配太陽蛋
望落去好似好細琳,但食落都好多飯,少辣好野味,食哂就超飽

咸檸七/三色冰

呢度有泰國既調味料,辣粉,辣醋
令我回味緊泰國碗河粉😋
2019-01-15 58 瀏覽
午餐突然想吃泰國菜,路過決定試試這間小店。選擇很多,不過我跟朋友都各點了一份泰式炒金邊粉。泰式炒金邊粉一上枱令人眼前一亮,整個金邊粉都被金黃的雞蛋做成的雞蛋絲網覆蓋住。金邊粉的份量十分多,用料也不少,有大量雞肉,芽菜,等等。花生碎如不足夠還可以要求添加。加了花生碎令整體金邊粉的質感吃下去更有變化。金邊粉的味道偏甜,但吃下去不會很膩,金邊粉的麵質也很有咬口。跟餐還有一杯飲品,都只需四十多元,整體算抵食。

。加了花生碎令整體金邊粉的質感吃下去更有變化。

• 金邊粉
2019-01-12 75 瀏覽
天氣凍就想飲熱湯同食辣野,朋友提議食泰國菜,飲碗冬蔭公又開胃又暖,完美!冬蔭公海鮮湯 佢有分兩種SIZE。估唔到細碗嘅份量咁多,出到黎裝到4-5碗。湯嘅酸味十足,我地叫左小辣,個辣都幾輕微。鐘意食辣嘅人可以叫中辣。湯非常足料,每裝一下都撈到有菇。 泰式炒金邊粉 上到黎個賣相出奇地靚,師傳整左塊蛋皮係上面,分外精緻。金邊粉炒得乾身不油膩,額外加花生碎好香好好食。 泰式炸蝦餅 蝦餅有成八舊咁多,平時呢個價錢係出面得4,5 個到。 雖然平,但質素一樣掂。蝦餅外面包褭住炸得酥香嘅麵包糠,而且彈牙鮮味。 呢到每樣菜嘅份量好多,價錢合理,下次都係帶成家黎, 咁就可以叫多D款試啦。

2019-01-10 75 瀏覽
新裝修左既元朗泰菜😳位置係係大坑渠隔離既後街🤔都好易搵呀😊人流都好多😌 入面環境聽講係新裝修好😄成件事好泰!玫瑰花燈好靚😌入面台數都好多🤔但唔會好逼坐得都好舒適🤗飲品都好多種類😌好啦!又係一輪討論之下就決定今日兩人之份量😳🤘熱檸蜜 ($16)&熱奶茶($16)Pad thai( $72)份量好大既pad thai😌重有好多蝦仔🥳條條分明唔會痴埋一堆😌可以先係加辣椒魚露👏🏻😍本身個粉就唔太辣,怕辣既朋友唔洗擔心🤤🤤豬頸肉湯金邊 ($59)豬頸肉有成10 舊🤤 唔會乾身,肉質有彈性😊配埋甜甜地既醬🥳 湯金邊真係地盤哥哥都會飽既size 😍絕對唔係兩執就完左🤗🤗飽飽飛天炒通菜 ($65)超級推介lee 個必食! 辣辣地好開胃之餘唔會太油🤗菜都唔會太老👏🏻熱辣辣出黎真係成件事好泰國地道穫氣feel 😳👏🏻👏🏻👏🏻上面有辣椒同金蒜🤤🤤🤤真係泰菜必食呀好正!下次多d 人黎就可以多幾樣👏🏻👏🏻😍
新裝修左既元朗泰菜😳

位置係係大坑渠隔離既後街🤔都好易搵呀😊
人流都好多😌

入面環境聽講係新裝修好😄成件事好泰!玫瑰花燈好靚😌

入面台數都好多🤔但唔會好逼坐得都好舒適🤗

飲品都好多種類😌

好啦!又係一輪討論之下就決定今日兩人之份量😳🤘
熱檸蜜 ($16)&熱奶茶($16)

Pad thai( $72)
本身個粉就唔太辣,怕辣既朋友唔洗擔心🤤🤤

豬頸肉湯金邊 ($59)
絕對唔係兩執就完左🤗🤗飽飽

飛天炒通菜 ($65)

好正!下次多d 人黎就可以多幾樣👏🏻👏🏻😍
2019-01-10 52 瀏覽
夜晚黎到元朗廣場附近嘅內街有好多唔同嘅餐廳🤗🤗🤗 我同朋友揀左呢間食泰國菜,見佢裝修好泰式,個樣又夠地道好啱feel,價錢相宜之餘,最大原因係見到呢度7點未到已經full左一半喇!!!😲😲😲 泰式乾炒河(牛) $69牛肉炒得好香細嫰滑身🐮🐮🐮惹味得黎仲一啲都唔油 👍👍👍飛天通菜 $72 高水準!!!!唔會太辣 通菜炒得好脆嫩!! 大推💯💯💯青咖哩(雞) $75 & 印度油鬆餅 $39滿滿嘅青咖哩棷香撲鼻,配左超多餸:雞肉/豆角/茄子/南瓜!!!!!好足料😍😍😍 識食一定係襯印度油鬆餅(or蒜蓉包haha)😝😝😝用嚟點咖哩食真係一絕👍👍👍我哋食完差唔多八點離開,全場已經坐滿要等位!!! 好彩我哋嚟得早咋😂😂😂

泰式乾炒河(牛) $69

高水準!!!!唔會太辣 通菜炒得好脆嫩!! 大推💯💯💯

青咖哩(雞) $75 & 印度油鬆餅 $39

2019-01-09
2019-01-09 62 瀏覽
「飯聚」是必不可少的。不論返學返工,Work Life Balance是很重要的,因此宵夜夜聊 / 假日飯聚,我們都會約朋友出黎吹吹水,聯誼下咁。但係「飯聚」亦是一件麻煩事,抵食好吃、選擇夠多、環境傾到偈(可大聲笑的地方)、唔好太逼⋯⋯,絕不易事。但今日可同大家分享呢個作為「屯元天」人的飯聚好點元朗是一個「新界小泰國」,別以為只有九龍城才有美味泰菜,元朗泰菜亦不少選擇,相對價錢還更貼地,而呢間就是其一。早已屹立多年,現更換上新裝,更舒服,令更多「屯元天」人受惠。泰菜精妙在於它不花巧,但充滿風味。由於當地長期處於炎熱狀應,食物味道以惹味開胃為主,讓食客能在炎熱天氣也能開胃。就如 柚子蝦沙律 一樣,柚子酸甜醒神,蝦🦐肉爽口但味淡,整個菜都是清新爽快的感覺,開胃菜最適合不過。雜錦串燒 在泰菜也是非常普及,惹味之餘,好適合作為大群朋友的聚會小吃;同日本夜宵時吃「日串」有異曲同功之妙。今次同朋友點了豬、雞,肉質本已調味,經燒烤後,不沾醬已經好夠味,然而喜歡其仍然保持肉汁豐富,肉質不會太老。朋友點的 蒜蓉包 同平時吃開的不太一樣,平時那些是烘脆得會「界」損嘴邊的法包,而這裡是用厚切方包,烘後外皮脆
朋友點的 蒜蓉包 同平時吃開的不太一樣,平時那些是烘脆得會「界」損嘴邊的法包,而這裡是用厚切方包,烘後外皮脆但內裡保持鬆軟;周圍就是遍佈牛油蒜蓉的足跡,濃郁非常,單吃已經是
最後來一客 椰青 作結,要點名加讚那裡的椰青,可能您認為椰青都是入貨根本唔關店事。其實貨都是店子揀選的,是有眼光才揀到好貨讓大家受惠。那裡的椰青大個又多水,更重要的是它的椰肉是非常嫰,用鐵匙羹輕輕一起,肉就輕易掉下,不像有些店的椰青,吃它勞動我們非「開山劈石」不可,我同朋友都飲得非常舒暢。

大家聚會目的都大同小異,都只是傾得暢快,食得開心。呢裡足夠令大家盡興而歸。
2019-01-09 1053 瀏覽
今晚約朋友吃晚飯,因為朋友住天水圍,所以就選擇地點大家交通最方便的元朗。朋友的要求只要食物濃味香口,所以我就提議去近豐年路輕鐵站的泰廳。佢舊鋪搬新鋪,新鋪門前有露天坐位,地鋪都差不多滿座,幸好等一會兒,店員好快便安排我和朋友兩人入坐近茶水間的二人坐位。抬頭一望,原來樓底幾高下,仲好似有兩層。最後同店員証實真係有兩層,樓上有大約三十多個座位。習慣先望牆上圖片睇下有什麼食物。先決定飲品,我飲椰青沙冰$49。又解渴又可以食沙冰,椰青水好清甜。朋友要咸檸七$28先來一個焗牛油雞翼$65。皮香肉嫰唔使點醬已經夠味了。再來一個明爐烏頭$145。 最初想叫冬蔭公湯,但又想食明爐魚,何不來一個明爐烏頭加冬蔭功湯底呢?配菜都幾多,椰菜很甜,菇也很好吃,魚肉浸在冬蔭功湯,魚肉索滿湯汁,酸酸甜甜而不辣,冬蔭功湯亦香濃,但可以再辣一點就更美味。最後來一個香芒蟹肉炒飯$72。蟹肉都幾多下。炒飯粒粒分明不過硬。總結食物味道水準以上。員工服務態度不錯,因為與朋友聊天,爐火已熄滅,竟然主動加火🔥。價錢不算貴,特式飮品椰青沙冰也只不過$49

習慣先望牆上圖片睇下有什麼食物。
椰青沙冰
咸檸七
朋友要咸檸七$28
牛油雞翼
先來一個焗牛油雞翼$65。皮香肉嫰
唔使點醬已經夠味了。
泰式明爐烏頭x冬蔭公
泰式香芒蟹肉炒飯

椰青沙冰
咸檸七
牛油雞翼
泰式明爐烏頭x冬蔭公
泰式香芒蟹肉炒飯
2019-01-07 47 瀏覽
約埋朋友一齊去元朗食泰國嘢,朋友介紹話呢間唔錯,今次仲要係新裝修左添,位置坐得舒服,唔會迫。餐牌入邊有唔同嘅食物種類,主菜、小食、甜品同特色飲品都有,任君選擇食泰國嘢唔少得嘅係菠蘿炒飯,原隻菠蘿上,賣相已經好吸引,炒飯炒到粒粒分明,再加埋啲蝦肉、菠蘿粒同腰果,好有咬口,都好開胃再嚟到小食啦,叫咗雞肉同牛肉串燒,啲肉好大塊,都燒到好入味,肉質鮮嫩,再溝埋秘製嘅醬汁,更帶出肉質嘅鮮味今次叫咗椰汁西米糕做甜品,絕對係好驚喜呀,椰汁同西米嘅份量好平均,唔會比是但一邊搶左個味,一啖咬晒兩層入口,食到粒粒嘅西米,令人食完仲想再食

2019-01-07 51 瀏覽
今次嚟到元朗覓食,揀咗一間泰國菜。餐廳新裝修左有兩層,可以揀樓上或者樓下坐,今次我哋坐咗樓上,靜靜地岩曬傾計,但係又可以有鐘禁,隨時可以搵到侍應餐廳嘅食物選擇都唔少,有小食都有唔同嘅主菜。首先我哋叫咗一個泰式肉碎生菜包,賣相都唔錯,生菜好新鮮,都好乾淨,肉碎入邊加咗啲泰式調料,酸酸地,又有啲洋蔥,幾開胃,再加埋啲生菜包埋一齊食就更好,肉碎嘅份量可以因應自己嘅喜好而加。之後再叫咗一個大嘅小食拼盤,拼盤一啲都唔失望,入邊嘅食物好多,唔孤寒,幾個人食都夠晒,串燒燒得入味,再加埋啲咖喱醬就更野味,蝦餅入邊有蝦肉,再點埋甜酸醬好開胃春卷炸到外脆內軟,個春卷皮都好薄!咬落去又有啲汁,正
今次嚟到元朗覓食,揀咗一間泰國菜。

餐廳嘅食物選擇都唔少,有小食都有唔同嘅主菜。

春卷炸到外脆內軟,個春卷皮都好薄!咬落去又有啲汁,正

2019-01-03
2019-01-07 50 瀏覽
思鄉情發作,放工即刻貢落嚟元朗食個泰國菜一解思鄉情懷,元朗嘅泰國菜館有好多間,同事推介泰廳都係剛剛7點呢度已經好多人,裝修格局好地道嘅泰國餐館,入咗嚟就好似身處泰國一樣仲有樓上位置同門口位,食品選擇多樣化,咖哩、燒烤甜品樣樣有今次叫咗...咸魚椰菜苗,椰菜苗本身都幾硬,但廚師細心切開幾瓣,容易咬開又夠入味咖哩大蜆,名符其實啲蜆真係好大隻,隻隻嘅肉都好肥,咖哩好香口好滑,配飯一流燒鱿魚,好大隻,燒得剛好唔會過火蒜蓉包超好食,方包厚切,包身塗滿蒜蓉,蒜味濃郁呢間係我喺元朗食過最好食嘅泰國餐館

仲有樓上位置同門口位,
食品選擇多樣化,咖哩、燒烤甜品樣樣有
今次叫咗...

燒鱿魚,好大隻,燒得剛好唔會過火

蒜蓉包超好食,方包厚切,包身塗滿蒜蓉,蒜味濃郁
呢間係我喺元朗食過最好食嘅泰國餐館

2019-01-07
  • 蒜蓉包、咖哩大蜆
2019-01-05 41 瀏覽
有時諗唔到食乜,身為街坊,都會選擇泰廳因爲佢午餐、下午茶都特別平,晚餐時間嘅價錢都唔離譜嘅~但店門外有泰式雕像,十分當眼易認,甚有泰式風味。之前未搬鋪嘅時候食過佢,水準都ok,估唔到搬左鋪(轉左or請多左師傅?),有啲野好似比以前好味左喎一坐低就嗌個生菜bel熱下身啦。基本上食泰國野次次都會嗌生菜包的,而泰廳呢個都算係我地試過數一數二好味嘅佢撈入去嘅芫茜、辣椒切得比較細,所以比較容易撈均,令每啖肉碎都有香辣味啊。而本人係鍾意食洋蔥的,洋蔥一條條食落口感同味道都好過切粒嘅做法!唔太好芫茜、而又鍾意洋蔥嘅朋友仔應該都會like!扮下健康嗌個菜。份量都幾多其實。馬拉盞咸度適中,通菜生鮮嫩,十分推薦。繼而是咖哩。軟殼蟹分量十足,惜不太香脆,且咖哩味道偏淡。最後是我最欣賞的河粉。河粉鑊氣夠,配上蛋碎和蔬菜,十分惹味。總的來說,餐廳價錢中傭,店只親切有禮,是一間滿高CP值的小店,值得再次光臨!
有時諗唔到食乜,身為街坊,都會選擇泰廳
因爲佢午餐、下午茶都特別平,晚餐時間嘅價錢都唔離譜嘅~

但店門外有泰式雕像,十分當眼易認,甚有泰式風味。

一坐低就嗌個生菜bel熱下身啦。

唔太好芫茜、而又鍾意洋蔥嘅朋友仔應該都會like!

繼而是咖哩。軟殼蟹分量十足,惜不太香脆,且咖哩味道偏淡。