2024-01-26 41 瀏覽
呢排老公比較忙,出街食飯要快靚正,快捷得來又唔可以取捨質素,入咗一間中環怡和大廈base hall ,呢個大型food hall 環境好好,裝修好靚,座位舒適。去咗呢間食泰國嘢嘅,點咗兩個飯同啲小食一齊share食。Thai Basil Minced Pork With Rice $85簡單既日常泰式碟頭飯,肉碎濕潤,少少辣,好惹味,戳穿流心蛋黃,蛋黃汁撈飯一齊食,唔錯。Thai Hainanese chicken Rice $88好耐冇食海南雞飯了,有點小期待。雞皮爽,雞肉已去骨,啖啖肉,雞油飯油潤,充滿椰香。Stir fried morning glory $72個炒通菜都幾有鑊氣,用了泰式黃豆辣醬加上類似啲蝦醬,仲有d紅辣椒,好鮮味香辣。通菜係幼身嗰種,好爽嫩。因為太好佐飯,我哋仲加咗碗白飯。Fried shrimp cake $78新鮮炸起,金黃香脆,入口彈牙,有蝦味,好味嘅小食。BBQ skewer combo( 3 pieces) $58串燒有齊豬牛雞三款,燒得香口,又唔會乾巴巴。總括而言,雖然呢度係food hall 嘅小店,但食物質素一啲都唔差,無論環境同埋食物都好有質

Stir fried morning glory $72

Fried shrimp cake $78
新鮮炸起,金黃香脆,入口彈牙,有蝦味,好味嘅小食。

串燒有齊豬牛雞三款,燒得香口,又唔會乾巴巴。

總括而言,雖然呢度係food hall 嘅小店,但食物質素一啲都唔差,無論環境同埋食物都好有質素。
2024-01-12 13 瀏覽
「中環精緻泰國菜🇹🇭」在中環的BaseHall有一家裝修精美的泰國餐廳🍴非常方便附近上班的朋友吃一個美味的午餐泰式虎蝦蛋包飯炒金邊粉 $138金邊粉的份量很多,被香煎的蛋絲包成美麗的形狀炸虎蝦非常大隻,酥脆美味又肉質爽口金邊粉的配料也很豐富,酸酸的很開胃~香葉肉碎煎蛋飯 $80每次吃泰國菜必點的系列,香葉炒肉碎很有🔥氣,油香味四溢辣辣的搭配著蛋液吃,口感非常豐富串燒combo $58雞豬牛各一串,每一個燒得香而不柴但是能鎖住水分,保持細嫩的感覺最喜歡的還是香濃的花生沙爹醬搭配著烤串吃簡直太棒了~泰式酸辣鳳爪 $38鳳爪爽脆至極,冰冰涼涼的太清爽了酸辣度非常高,很有泰式風味的一個小菜泰式奶茶 +$15
「中環精緻泰國菜🇹🇭」

在中環的BaseHall有一家裝修精美的泰國餐廳🍴
非常方便附近上班的朋友吃一個美味的午餐

泰式虎蝦蛋包飯炒金邊粉 $138
金邊粉的份量很多,被香煎的蛋絲包成美麗的形狀
炸虎蝦非常大隻,酥脆美味又肉質爽口
金邊粉的配料也很豐富,酸酸的很開胃~

香葉肉碎煎蛋飯 $80
每次吃泰國菜必點的系列,
香葉炒肉碎很有🔥氣,油香味四溢
辣辣的搭配著蛋液吃,口感非常豐富

串燒combo $58
雞豬牛各一串,每一個燒得香而不柴
但是能鎖住水分,保持細嫩的感覺
最喜歡的還是香濃的花生沙爹醬
搭配著烤串吃簡直太棒了~

泰式酸辣鳳爪 $38
鳳爪爽脆至極,冰冰涼涼的太清爽了
酸辣度非常高,很有泰式風味的一個小菜

泰式奶茶 +$15
2024-01-10 531 瀏覽
如果唔係朋友講都唔知道怡和大廈開咗新嘅food Court(其實都好耐🤣),今日約咗喺中環返工嘅朋友放工一齊食飯,佢就帶咗我嚟呢度。原來下面個food court非常之大,仲分咗一期二期,我同朋友都幾鍾意食泰菜,就揀咗其中一間餐廳「泰Grill」。就算晚餐時間,佢都提供套餐,喺中環區嚟講非常之抵食👍我哋一齊揀咗冬陰功雞肉湯麵,食麵最緊要個湯底熱辣辣,佢個湯底就唔算係好辣,反而有少少酸酸地幾開胃,另外我哋仲嗌咗個蒜蓉包,個蒜蓉包幾香脆,朋友話用嚟點湯食就一流!佢個面好足料,有啲芽菜、菇、車厘茄等配菜,無論係雞肉定係粉麵都係非常之足,夠我哋兩個女仔一齊分享!我都嗌咗一個菠蘿海鮮炒飯,餐廳擺盤一流,菠蘿除咗燒過,仲有好有心思,佢原舊菠蘿上之外,仲會幫你切開一粒粒,海鮮款式好多,非常之彈牙,仲有唔少肉鬆,加埋炒飯一齊食,完全唔夠分👍另外我哋都好鍾意食芒果糯米飯,完全冇諗過咁有心思,佢個糯米飯整成心心形,嗌咗兩個相同既甜品,佢俾咗兩個唔同嘅顏色心形我,非常之有心思!飲品我地就嗌咗椰奶,同青檸梳打,大大杯夠我同朋友傾一晚偈飲!🚩(Main) TOM YUM NOODLES SOUP $78 +CH

就算晚餐時間,佢都提供套餐,喺中環區嚟講非常之抵食👍
TOM YUM NOODLES SOUP +Chicken

GARLIC BREAD

MANGO STICKY RICE

COCONUT MILK

LIME SODA

🚩(Main) TOM YUM NOODLES SOUP $78 +CHICKEN $15
✣ (Drink) LIME SODA +$35
✣ (Snacks) MANGO STICKY RICE +$48
🚩 (Main) PINEAPPLE AND SEAFOOD FRIED RICE $128
✣ (Drink) COCONUT MILK +$35
🚩 GARLIC BREAD $38
TOM YUM NOODLES SOUP +Chicken
GARLIC BREAD
MANGO STICKY RICE
COCONUT MILK
LIME SODA
  • TOM YUM NOODLES SOUP
High CP value Thai food option found at Basehall❗️I have eaten at their Tseung Kwan O branch for a couple of times and now here they are, having a stall in Basehall for those at Central😋🥢 Fried Shrimp Cake ($78)The shrimp cake is very bouncy and nicely seasoned, the sweet and spicy sauce that comes with it no doubt is the best combo🍤🥢Omelet Pad Thai with Fried Tiger Prawn ($138)For sure the pad thai is my favourite dish, the amount of noodles is super generous which I believe can be shared betwee

🥢 Fried Shrimp Cake ($78)
Fried Shrimp Cake

For sure the pad thai is my favourite dish, the amount of noodles is super generous which I believe can be shared between 2 people👭🏻The tiger shrimp is huge and nicely fried, also love the peanuts crumbs and chili on the side to elevate the overall flavour😋

🥢Thai Hainanese Chicken Rice ($88)
The chicken rice comes with two sauce with different level of spiciness, the rice is so fragrant and the chicken is super tender and juicy😮
Thai Hainanese Chicken Rice

🥢 Thai Crispy Pork Knuckle ($228)
There are two types of pork knuckle, one with soy sauce and one is crispy. Remember to only order this if you have a big group of people to share with because it’s gigantic🤣However, it is a bit too dry to my liking🙈
Thai Crispy Pork Knuckle

2024-01-04
Thai Hainanese Chicken Rice
  • Omelet Pad Thai with Fried Tiger Prawns
  • Thai  Hainanese  Chicken  Rice
🌸Thai Boat Noodles(Raw beef+$10)|$98船麵湯底偏甜,香料味好重,有芽菜、炸豬皮等配料。生牛肉份量都幾多,食落就似一般肥牛片,麵底系偏幼身既金邊粉。🌸Tom Yum Noodles(seafood+$15)|$113⭐️必食!超中意呢個冬陰功湯底,夠酸夠辣!佢既辣系慢慢惨出黎越食越辣嗰種,好過癮。金邊粉吸晒湯汁加埋豐富既海鮮(青口、魷魚、蝦)亦有秀珍菇等配料,好滿足~🌸BBQ Skewer combo(3pcs)|$58⭐️必點!牛、羊、雞3款都保持到嫩滑一D都唔乾柴,搭配沙嗲醬更加惹味。個肚有quota絕對可以叫6串~🌸Thai Style Platter|$128呢個價錢有齊春卷、蒜香雞翼、蝦餅每款四件實在太超值。蝦餅大大舊咬落口感好實在彈牙,入面系粉紅色充滿蝦味,鮮味十足。雞翼、春卷炸到外皮夠脆,點埋一大碟既泰式辣醬食到停唔到口~🌸Thai Milk Tea|$20(跟餐加配)甜度剛好,飲落滑順。🌸Thai Lemon Tea |$20(跟餐加配)呢杯第一啖飲落好衝擊,因為佢既酸味非常突出,適合解膩。

🌸BBQ Skewer combo(3pcs)|$58

🌸Thai Style Platter|$128

🌸Thai Milk Tea|$20(跟餐加配)
甜度剛好,飲落滑順。

🌸Thai Lemon Tea |$20(跟餐加配)
呢杯第一啖飲落好衝擊,因為佢既酸味非常突出,適合解膩。
2024-01-05 23 瀏覽
是日去中環接朋友放工,朋友話同我去附近嘅food court食個靚飯我當時心諗:food court有乜好去啊?人多又烏煙瘴氣😥佢就叫我唔好咁多聲氣,去到就知咩料喎!😯呢個food court名為BaseHall,位於怡和大廈,好近地鐵站,交通方便👍🏻👍🏻而且,佢同一般嘅food court真係好唔同,地方闊落,環境高級,裝潢甚有格調😍原諒我大鄉里出城,唔知food court都可以咁靚🤣入面有十幾間餐廳,我哋想食泰國菜🇹🇭,於是揀咗間做「泰Grill」嘅泰國餐廳試試佢☺️泰式虎蝦蛋包炒金邊粉($138)大大隻虎蝦炸到金黃色 賣相十分誘人外皮入口鬆脆 蝦肉紮實有口感金邊粉份量十足 炒過之後夠晒鑊氣配上伴碟嘅花生碎🥜同辣椒碎🌶️仲有酸甜嘅泰式辣醬 幾惹味泰式菠蘿海鮮炒飯($128)擺盤好特別 同一般嘅海鮮炒飯好唔同😍飯同海鮮同樣份量十足 有青口、蝦、魷魚等🤤🤤食到舔舔脷👅泰式豬手飯 ($85)滷水汁豬手夠入味 送飯食一流😋泰式咖啡(跟餐+$20)泰式咖啡味道甜而不苦 啱晒不慣飲苦味嘅我😘芒果糯米飯(跟餐+$48)紫米同白糯米砌成一個心 有如黑白配 相當可愛💕糯米質感煙韌可口 芒果清甜 加上椰
佢就叫我唔好咁多聲氣,去到就知咩料喎!😯
好近地鐵站,交通方便👍🏻👍🏻
而且,佢同一般嘅food court真係好唔同,
地方闊落,環境高級,裝潢甚有格調😍
原諒我大鄉里出城,唔知food court都可以咁靚🤣

入面有十幾間餐廳,我哋想食泰國菜🇹🇭,
於是揀咗間做「泰Grill」嘅泰國餐廳試試佢☺️

泰式虎蝦蛋包炒金邊粉($138)

大大隻虎蝦炸到金黃色 賣相十分誘人
外皮入口鬆脆 蝦肉紮實有口感
金邊粉份量十足 炒過之後夠晒鑊氣
配上伴碟嘅花生碎🥜同辣椒碎🌶️
仲有酸甜嘅泰式辣醬 幾惹味

泰式菠蘿海鮮炒飯($128)

擺盤好特別 同一般嘅海鮮炒飯好唔同😍
飯同海鮮同樣份量十足
有青口、蝦、魷魚等🤤🤤
食到舔舔脷👅

泰式豬手飯 ($85)

滷水汁豬手夠入味 送飯食一流😋

泰式咖啡(跟餐+$20)

泰式咖啡味道甜而不苦 啱晒不慣飲苦味嘅我😘

芒果糯米飯(跟餐+$48)

紫米同白糯米砌成一個心 有如黑白配 相當可愛💕
糯米質感煙韌可口 芒果清甜 加上椰漿享用
味道更甜入心😍
2024-01-04 20 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk就腳🫶🏻 × 高質😍 × 海鮮🇹🇭平時喺中環放飯💼嘅朋友想食個快飯,鼠尾草🌱就會推薦去怡和地下嘅food court食😚!今次試咗一間呢度嘅泰國菜小店🤤,喺呢個靚靚環境,價錢合理,同埋嘢食高質✨。海鮮冬陰功麵湯底酸酸辣辣,調味適中,好有泰式感覺🫶🏻。而且海鮮嘅份量幾多,同埋口感彈牙😚。泰式菠蘿炒飯炒得好香,海鮮嘅味道同口感都同樣好正💗,而且菠蘿燒過表面,酸酸甜甜好夾炒飯🥰。想食輕食嘅話,泰式小食拼盤都好高質,而且份量夠晒一齊share🙌🏻。炸雞翼真係好香,肉質厚又嫩,特別係炸蒜超級香😍!泰式蝦餅彈牙,酥脆外層配泰式雞醬好好食🥰。炸春卷都好脆,點泰式雞醬好啱feel🫶🏻。呢度嘅飲品都好有泰國特色🇹🇭。泰式奶茶嘅甜奶香、茶香味好夾,好有泰國特色嘅香味,而且入口順滑🤤。泰式檸檬茶嘅酸甜配搭好好飲,除咗有檸檬嘅酸味😳,仲有一種似酸梅嘅感覺,好特別✨。💰 TomYum Noodle (Seafood) ($93)💰 Thai Pineapple Fried Rice with Seafood ($128)💰 Thai Style Platter ($12
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
就腳🫶🏻 × 高質😍 × 海鮮🇹🇭

💰 Thai Style Platter ($128)
💰 Thai Milk Tea (+$20)
💰 Thai Lemon Tea (+$20)
🥢 Thai Grill
🗺️ 中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓BaseHall內
2024-01-04
2024-01-04 13 瀏覽
中環怡和大廈的泰菜😍位於中環怡和大廈,地理位置超級方便,喺中環午餐同埋晚餐好選擇😃我哋叫咗咖喱海鮮,咖喱味道濃郁,有少少辣,好開胃😋😋另外叫咗半隻海南雞,海南雞肉質鮮嫩,好滑口,好味呀😍另外叫咗芒果糯米飯,個飯好煙韌,有咬口,另外個甜度都適中👍🏼👍🏼環境方面好乾淨,好闊落坐得都好舒服,推介大家過嚟試吓🩷😎
中環怡和大廈的泰菜😍

我哋叫咗咖喱海鮮,咖喱味道濃郁,有少少辣,好開胃😋😋
另外叫咗半隻海南雞,海南雞肉質鮮嫩,好滑口,好味呀😍

環境方面好乾淨,好闊落坐得都好舒服,推介大家過嚟試吓🩷😎
Thai Boat Noodles $78: +$10 Raw Beef 船邊湯底濃厚,帶少少甜味,加咗$10要生牛肉 份量好多,而且肉質好嫩滑😋Tom Yum Noodles $78+$15Seafood 冬陰功湯麵用上金邊粉好索湯😋湯底酸酸甜甜好開胃💗 加咗$15要海鮮 有齊魷魚、青口、蝦仲有大量蘑菇同蕃茄,食完飲埋啲湯,好回味依碗麵🥹Iced Coconut Drink +$35: 食物可以再另加配餐飲品,揀咗椰汁冰,真係好香椰奶味🥥而且好夠凍又大杯,夠晒兩個人share!BBQ Skewer Combo (6pcs) $98: 雜錦串燒有豬牛雞,點沙嗲汁夠晒惹味😆每樣都好Juicy多汁,而且表面燒得脆脆地🙌🏼Fried Shrimp Cake (6pcs) $78: 炸蝦餅好爽口彈牙 蝦膠好厚🍤 配泰式酸甜醬好正🥰
Thai Boat Noodles $78

Tom Yum Noodles $78

Iced Coconut Drink +$35

BBQ Skewer Combo (6pcs) $98

Fried Shrimp Cake (6pcs) $78
: 炸蝦餅好爽口彈牙 蝦膠好厚🍤 配泰式酸甜醬好正🥰

推薦: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)       味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)       價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)       打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)         位置: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)       回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)      蒜蓉包 $38  🍉🍉🍉🍉面頭舖咗好多蒜蓉,勁正!包邊脆得嚟麵包內層係軟心😍 呢個價錢有呢個份量同質素真係好抵食👍串燒 (豬牛雞各1串) $58  🍉🍉🍉🍉 估唔到會燒得咁香,仲脆卜卜😆 但係又唔會乾到柴咁,食落都仲幾軟嫩& juicy💦 醬汁係好濃味嘅沙嗲醬,有好多花生粒🥜 配合串燒食好夾🫶燒豬頸肉 $88  🍉🍉🍉🍉豬頸肉就正常發揮,燒得幾香脆,最特別係個醬汁! 隻Tamarind醬汁嘅味道好獨特,酸&辣味都好突出,但係完全唔會覺得佢重口味,係其他泰國餐廳未食過嘅味,正到想自己學吓個醬點整🤤菠蘿海鮮炒飯 $128  🍉🍉🍉🍉就咁睇好似份量唔太多,但係2個人差啲食唔哂😂 個飯炒得幾出色,粒粒分明🍚 海鮮都幾好,蝦幾彈牙🍤 魷魚青口都幾有鮮味~ 🦑泰式酸辣鳳爪沙律 (加配 $30)  🍉🍉🍉🍉🍉完全無諗到咁好食!😍每一隻鳳爪都好入味,酸
推薦: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)
味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)
打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)
位置: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)
回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
蒜蓉包
菠蘿海鮮炒飯
菠蘿海鮮炒飯 $128  🍉🍉🍉🍉
泰式酸辣鳳爪沙律
泰式酸辣鳳爪沙律 (加配 $30)  🍉🍉🍉🍉🍉
完全無諗到咁好食!😍每一隻鳳爪都好入味,酸得好惹味,又唔會太辣,非常開胃😋 因為呢個係跟炒飯加配嘅小食,所以份量少啲,食得唔夠喉🤤
泰式奶茶 & 泰式檸茶 $32 (加配$20) 🍉🍉🍉🍉
泰茶香好濃郁😍 比起其他泰式奶茶店嚟講,呢度嘅奶茶無咁甜,比較啱我口味🧋 檸茶係用青檸,配合泰茶嘅獨特茶香,好解膩😋
後記
💟 可惜到訪當日無芒果,試唔到芒果糯米飯,下一次再嚟一定要試吓!
💟 由中環站A 出口喺天橋經干諾道中巴士站隔離嘅樓梯行落地面,左邊就有樓梯,一行落去就直接到餐廳🫶 如果經怡和大廈入面嘅電梯落Base Hall 就會兜得多咗路~

📍泰Grill
燒豬頸肉
菠蘿海鮮炒飯
泰式酸辣鳳爪沙律
2023-12-30 366 瀏覽
仲有一星期就飛泰國,估唔到喺香港都嘆到地道泰菜,去AIA前嚟附近覓食,聽講怡和大廈basehall開咗唔少高質餐廳,今日發現咗呢間正嘢--泰Grill😆泰國船麵呢碗泰國船麵有著濃郁湯底同彈牙嘅米粉,湯底味道豐富,整碗麵食好開胃。配料方面,肉片同豬皮嘅口感都好不錯,搭配豐富嘅香草,增添咗層次感同新鮮感,係一道美味又滿足嘅泰國傳統麵食。雞腳沙律呢道雞腳沙律給人留下深刻嘅印象。雞腳經過處理後,肉質鮮嫩,搭配清爽嘅沙律蔬菜同酸辣嘅調味汁,口感豐富。雞腳嘅軟綿綿同蔬菜嘅脆爽形成咗有趣嘅對比,而酸辣嘅調味汁為整道菜帶來咗一種獨特嘅風味。手工綠咖哩牛肉飯呢道手工綠咖哩牛肉飯係一道超正宗嘅泰式主食。牛肉經過烹煮後鮮嫩多汁,搭配濃郁嘅綠咖哩醬,味道香辣而濃郁。飯吸收了綠咖哩嘅風味,口感鬆軟飽滿,完美地平衡了整道菜嘅味道❤️❤️❤️冬蔭功湯呢碗冬蔭功湯簡直係泰國經典嘅酸辣風味。湯底酸中帶辣,口感鮮明,搭配鮮蝦、魷魚、青口同菇類,增添了豐富嘅口感。湯中嘅香草同香料帶來了獨特嘅香氣,令整碗湯更有層次感。呢碗湯係有大量海鮮,熟既程度岩岩好!真係食神,你無話可說啦掛🤯🤯🤯🤯燒烤串燒組合呢份燒烤串燒組合包含豬肉串燒、牛肉

泰國船麵

雞腳沙律

手工綠咖哩牛肉飯

冬蔭功湯

燒烤串燒組合
呢份燒烤串燒組合包含豬肉串燒、牛肉串燒和雞肉串燒,每一款都有獨特嘅炭烤風味。豬肉串燒鮮嫩多汁,牛肉串燒帶有濃郁嘅牛肉香味,雞肉串燒則嫩滑鮮嫩。燒嘅過程令肉質更加香脆,搭配上沙嗲調味醬汁,增添咗口感。

碎豬肉生菜包
豬肉經過炒熟後,搭配上脆爽嘅生菜,捲成小卷,搭配上特製嘅調味料,口感豐富。豬肉嘅鮮味同蔬菜嘅清爽相互融合,調味料嘅香辣風味為整道菜增添了一份特別嘅味道。

十分推介大家嚟試吓呢間泰菜,細細嘅店舖,友善嘅服務,食物令人有大大嘅滿足同驚喜。
呢度環境都好優美,微黃燈配上懷舊綠色sofa,播放著經典英文舊歌,整體感覺好chill又舒服。

2023-12-30
  • 冬陰功湯
  • 手工青咖哩飯配牛肉
  • 泰國船麵
2023-12-29 8 瀏覽
🐔雞肉冬陰功 Tom yum noodle soup with chicken ($93)Super rich broth & good amount of spice! The sweet & sour flavour is balanced👌🏻 There was a lot of chicken & it was very tender! 😋 Highly recommend!!🧋泰式奶茶 Thai milk tea (+$15)Wasn’t expecting such a big cup😯 super good deal for the price! As I don’t like super sweet drinks, I was happy to see that there’s unsweetened option👍🏻 Very rich in flavour even unsweetened! —𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $118 𝗉𝗉🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 8/10📍 Thai GrillLG/F, Jardine House, 1 Conna

🧋泰式奶茶 Thai milk tea (+$15)

𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $118 𝗉𝗉
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 8/10
📍 Thai Grill
LG/F, Jardine House, 1 Connaught Place, Central

位於中環怡和大廈的basehall,佔地18,000呎,果然位於中環嘅Food court係唔同啲😂 環境超大超靚,燈光偏暗,人流唔多,似喺好有情調嘅餐廳食飯😆今次試咗呢間泰國菜,質素亦都好高👍🏻.▪️ Tom Yum Noodle Soup 配料可以選擇雞或豬,而我則加了 $15 配海鮮,冬陰功湯底辣度適中,味道濃郁,係我喜歡的味道💕..▪️ Omelet Pad Thai with Fried Tiger Prawns賣相靚靚👍🏻 蝦嘅size好大又彈牙😛 仲有兩大隻,配埋旁邊嘅花生碎及辣椒一齊食,簡直好似去咗一趟泰國旅行咁,泰國味道返晒嚟😎..▪️ Grilled Pork Neck 豬頸肉烤到有少少焦香,而又不會乾身,肉身軟腍,配埋酸辣醬好開胃。份量比較多,可以同朋友開心share..▪️ BBQ Skewer combo 串燒有豬/牛/雞 選擇,我揀了每樣一款,串燒味道非常出色,每款都保留到肉汁及鮮味,唔點沙嗲醬已經好好味,當然配埋沙嗲醬味道會更惹味🫶🏼
▪️ Tom Yum Noodle Soup

▪️ Grilled Pork Neck

▪️ BBQ Skewer combo

2023-12-22 11 瀏覽
這家泰國菜位於中環怡和大廈地庫,場內光線昏暗,氛圍感十足,很有情調,十分適合和朋友一起來放鬆☺️地庫分了兩個區域,有很多美食可供選擇,亦可在此小酌一杯,很多上班族下班的時候都會來這裏👍🏼這次我們嘗試了這家泰國餐😋Tom Yum Noodle Soup (Chicken) $78湯底香濃,酸辣程度適中👌🏻材料十分豐富,有不少種類的蔬菜🥬滿滿的雞肉鋪在表面,肉質鮮嫩飽滿,麵條又軟又順滑,吃完還可以把湯喝完🤤Thai Hainanese Chicken Rice $88飯的份量很足,雞油味很香😋但同時也不會太油膩👍🏼雞肉份量也很多,還有雞腿😍雞肉滑嫩,再配上泰式辣醬,更加惹味🤤Green Curry Rice (Chicken) $82青咖哩味道濃郁,稀稠程度適中,配飯一流👍🏼裏面配料十足,香料令味道層次更加豐富😋雞肉肉質嫩滑,入口即溶❤️Thai Milk Tea 隨餐加$20吃泰國菜怎麼能沒有泰式奶茶呢🤭這裡的泰式奶茶茶底香濃,口感絲滑,也不會太甜😋Mango Stick Rice 隨餐加$48賣相一流😍一邊以白糯米飯,另一邊以蝶豆花糯米飯堆砌成一個心型❤️又甜又多汁的新鮮芒果🤤口感很有咬勁的
這家泰國菜位於中環怡和大廈地庫,

Thai Milk Tea 隨餐加$20

Mango Stick Rice 隨餐加$48
賣相一流😍一邊以白糯米飯,另一邊以蝶豆花糯米飯堆砌成一個心型❤️又甜又多汁的新鮮芒果🤤口感很有咬勁的糯米飯搭配椰漿真的永遠不會讓人失望!

Fried Shrimp Cake $78
大大塊的炸蝦餅😍炸的金黃酥脆,不油膩👍🏼肉質飽滿,超級彈牙🤤必食推介!❤️

之前尖沙咀店時食過兩次 早前搬去將軍澳了 最近更進駐中環basehall💖 Basehall有多間餐廳 裝修帶本土懷舊風情 環境好寬敞舒適🫶🏻 上星期去更有liveband 超有氣氛🎄(真心覺得現家的food court越來越好看🥹!!)選擇都很多 當中這家泰國菜定價較抵食♡更是由泰廚主理 食物質素很不錯 而且食物份量都很多😗推介大家一試!.▫️Thai boat noodle $68 raw beef + $10湯麵幾大碗( •̤ᴗ•̤ ) 預設可以選豬/雞 湯底味道香濃帶少許甜 麵條幼滑掛湯生牛肉份量都好多 還有必備的脆卜卜炸豬皮😗.▫️Tom Yum Seafood noodle soup $78 Seafood + $15同樣地預設可以選豬/雞 😚冬蔭公酸酸辣辣好惹味開胃 辣度適中 蕃茄味偏重 麵條同樣掛湯( ¨̮ )︎︎♡海鮮有青口.魷魚.蝦 同樣都好豐富.▫️grilled pork neck $88豬頸肉烤得剛好 肉質嫩中帶咬口點上甜辣汁味道更香desu.▫️minced pork lettuce wraps $82差不多每次都會點的生菜包.ᐟ‪‪.ᐟ超大一碟的😳 酸辣度溫和包生菜食就pe
之前尖沙咀店時食過兩次 早前搬去將軍澳了
最近更進駐中環basehall💖
Basehall有多間餐廳 裝修帶本土懷舊風情

(真心覺得現家的food court越來越好看🥹!!)
選擇都很多 當中這家泰國菜定價較抵食♡
更是由泰廚主理 食物質素很不錯
而且食物份量都很多😗推介大家一試!

Thai boat noodle

差不多每次都會點的生菜包.ᐟ‪‪.ᐟ
超大一碟的😳 酸辣度溫和
包生菜食就perfect 每口都充滿肉汁💖
▫️Thai lemon tea + $20

酸甜度剛好 可以解膩( ˃ ᵕ ˂ )
▫️Thai milk tea + $20
味道香甜 帶有泰奶的茶香~
  • Tom Yum Seafood noodle soup
  • Thai boat noodle