2014-09-11 1130 瀏覽
第一次食洋一,係小學嘅時候。其時仲未有南角道舖,一開始間舖係開喺龍崗道(從門面嚟睇,似乎即係而家嘅泰禾美,嗰陣亦應該唔係叫居食屋),舖頭極細,都唔知有冇十張枱,依稀記得,一入去左手邊係擺漫畫嘅,然後就係收銀枱,之後係座位。近門口右手邊係隔籬大廈嘅樓梯底,只能擺雜物。嗰陣間舖啱啱開冇耐,亦應該係當時九龍城一帶唯一平民日式料理店(海裕已經喺度,但絕唔係一般人afford得起嘅level。元綠都應該係後來先開,先係喺福佬村道恒生對面,後搬去太子道西唔記得係惠康定再落一條街,當時仲叫示字部嘅元「祿」,英文亦唔係GO SUSHI,價錢則係十五蚊一碟起錶)。嗰陣時,佢嘅咖喱飯同燒餅係非一般好味,亦應該係我第一次食拉麵嘅地方(尤其記得站著吃拉麵呢個名),所以後來都不時 ENCORE。細個嘅我當時仲未知究竟燒餅上面嗰啲一塊塊郁嚟郁去嘅嘢究竟係咩東東,只係覺得好得意好好玩。而當然唔少得嘅係去到就會有好多都幾新嘅漫畫,同埋播啲聽唔明嘅日本節目。後來雖然搬咗屋,但中學時期仍然喺呢區返學,LUNCH TIME 有時都會去食,而南角道店,應該都係嗰陣,大約九十年代尾至二千年代頭開嘅。有一段時間兩間舖並存,而南角
後來雖然搬咗屋,但中學時期仍然喺呢區返學,LUNCH TIME 有時都會去食,而南角道店,應該都係嗰陣,大約九十年代尾至二千年代頭開嘅。有一段時間兩間舖並存,而南角道下晝係休息嘅。嗰陣 MENU 都冇乜大變化,而壽司就仲未有。MENU 度有壽司一類食品同埋 LUNCH MENU(即可加配壽司或其他食物、唔加就九折),應該係龍崗道本店結業後嘅事。冇咗龍崗道舖後,南角道舖就全日營業。大學時期亦都曾經同班同學去食過。
之後大學畢業,出嚟做嘢,去九龍城嘅日子少咗好多,係有時星期六日,如果得閒,都會走去食下。
咁多年嚟,九龍城變化好大。細個住九龍城寨、小學時一路上堂一路聽飛機聲,到中學,城寨拆卸,機場搬走,之後慢慢見到越嚟越多高樓落成,而家就開始沙中線封路處處,而喺九龍城呢個舊區亦越嚟越多高級餐廳出現。香港喺呢十幾廿年開咗好多高檔日式料理,可以話係吊高晒香港人嘅胃口,而家食返佢啲咖喱飯、拉麵甚至壽司,我相信唔會話曳,但一定唔算頂級。但我有時都會選擇去呢度食,一來真係由細食到佢大有感情,二來佢嗰種「庶民」情懷係嗰啲高檔舖頭始終搵唔到,三來喺呢個冇加一嘅價錢,我覺得真係抵食,或者我見識少,喺九龍城我都見唔到有乜代替品喺「性價比」及得上佢。
咁多年嚟,洋一冇乜大變化(講起上嚟佢張墊枱紙啲圖案真係始終如一),生意仍舊不俗,不過,漫畫書架就冇再update好耐(而家買漫畫嘅人亦都少咗),而嗰部由CRT後來變LCD、由播帶變成播碟嘅電視,都好似永遠長期LOOP住同一個節目。而我識得嗰位喺龍崗道做到南角道嘅阿姐,幾年前亦已經冇再做。「變幻才是永恒」,我當然明白:細個讀嗰間幼稚園,而家係麥當勞;而間幼稚園上面、屋企人曾經帶我鋸扒嗰間大家樂,而家變咗NEWAY。曾經喺洋一度等食飯前睇嘅 EX-am,已經停刊好耐。不過,喺今日心血來潮,想再去探呢位老朋友時,赫見已經落閘,連個招牌都唔見咗(差啲以為太耐冇去去錯第二條街),只見一個招租牌面,嗰種難以置信、要即刻拎起部電話search「洋一」然後見到google search嘅suggestion係「結業」嘅感覺,真係百般滋味。
去 Openrice 見到「已結業」三字,諗起我冇從來寫過關於呢間餐廳嘅食評(上次寫已係仲接受guest review嘅年代),所以 reg 個 account,記低呢段可能有啲模糊嘅歷史,唔知會唔會再見,唔知佢咁多年嚟其實有冇轉過手,只想借借呢個地方,畀個笑面,並對餐廳老細同埋佢嘅伙記講聲多謝,並祝安好。
2014-07-05 1260 瀏覽
今日黎左依到食野,一開始我自己就叫左依個鍋燒雜錦烏冬鍋,佢就係用清湯做佢個湯底,仲有另上既一個雞肉串,至於料就有蟹柳,少少菜,冬菇同埋蟹柳等等。食落夠哂清清甜甜,唔錯唔錯,如果唔食濃味既,食依個都係一個唔錯既選擇,之後就叫多個廣島蠔味贈鍋,依個真係幾好食。佢D廣島蠔十分之大隻,而且仲有四隻咁多,夠哂足料。入面仲有好多好多菜,豆腐,草菇,佢個菜既配料多到差唔多好似蔬菜鍋咁,之後又吸埋個湯既味道,令D料變得非常入味,而湯底就當然比頭先既清湯更濃味,加埋有蠔既鮮味,食落我同朋友都十分之喜歡,不過我就鍾情自己個清湯鍋。之後就叫左個燒帆立貝,意想唔到咁好味,雖然一碟只有兩個,,但都夠哂因為一個殼裹面有兩粒帆立貝,加左紫菜,汁同埋草菇咁焗,特別入味。
今日黎左依到食野,一開始我自己就叫左依個鍋燒雜錦烏冬鍋

2014-05-25 1728 瀏覽
之前聽朋友講左幾次e次話想黎e到食野,諗番起對上一次黎e到食野已經係幾年前既事,加上岩岩出糧梗係要食番餐好嫁啦我地叫左二人套餐就咁睇menu好似好正咁佢有幾款二人套餐既menu揀,但如果想飽肚d又滿足d 我個人推薦e個@@刺身相忘記左影但除左尤魚好難咬之外其他刺魚都係一流第二到菜係煓爐燒焗蠔我本身好少食蠔,但佢個賣相同香味都吸引緊我去試結果出到黎又ok喎,味道完全冇食酒店個d蠔既腥味勁力推薦大家去食e個啊第三個菜係小鮑魚茶壺湯,個味道清清甜甜好好飲第四個菜係蟹膏蝦籽炒飯,個人覺得味道有小小咸但吾算差,幾香食落去味道都吾錯但可能要飲番多小小茶或者湯先中和到個隻咸之後我地仲叫左店長推薦既雞軟骨,個人覺得如果多d人食e個會好d同埋新出既韓式辣尤魚壽司and鰻魚壽司吾係講笑個個韓式辣尤魚壽司真係辣到飛起鐘意食辣既朋友不妨一試可能我個人吾係好食得辣所以覺得好辣最後個樣菜就係甜品e個真係有驚喜haha 益力多布甸同奶茶布甸個人覺得奶茶布甸既味道比益多力布甸梗加出眾其實仲想試過個燒餅但已經飽到食吾落,唯有下次先啦最後埋單係$315兩個人食價錢算合理,e到免收加一小妹第一次寫食評望大家指教
梗係要食番餐好嫁啦
我地叫左二人套餐
就咁睇menu好似好正咁
刺身相忘記左影
但除左尤魚好難咬之外
其他刺魚都係一流

第二到菜係煓爐燒焗蠔
我本身好少食蠔,但佢個賣相同香味都吸引緊我去試
結果出到黎又ok喎,味道完全冇食酒店個d蠔既腥味
勁力推薦大家去食e個啊

第三個菜係小鮑魚茶壺湯,個味道清清甜甜
好好飲

第四個菜係蟹膏蝦籽炒飯,個人覺得味道有小小咸
但吾算差,幾香食落去味道都吾錯
但可能要飲番多小小茶或者湯先中和到個隻咸

最後個樣菜就係甜品
e個真係有驚喜haha 益力多布甸同奶茶布甸
個人覺得奶茶布甸既味道比益多力布甸梗加出眾

其實仲想試過個燒餅
但已經飽到食吾落,唯有下次先啦

最後埋單係$315
兩個人食價錢算合理,e到免收加一

小妹第一次寫食評
望大家指教
2014-05-24
  • 焗蠔
2014-05-21 1426 瀏覽
今天五月—號公衆假期,探完在九龍醫院療養的外父到洋一居食屋 ( 九龍城南角道5號地下)吃拉麵(資料從Open Rice 取得,128😋40ok),我試了45圓的九州叉燒拉麵(人氣),但味道—般,湯底有粟米粒,筍,味道不是太鹹,太濃,有幾塊bok 溥豬肉片,肉片亦不覺什麼特別,或新鲜,質感鞋及有點硬,拉麵亦没有持別質感,有點腍,不覺彈牙,水準是一般,勝在份量够,kan水味略重,總之,不吃沒有損失,下次不會再來。我們亦試了關東牛肉拉麵,味道沒有驚喜!
2014-05-21
$250 (早餐)
2014-04-17 1995 瀏覽
很久以前在OpenRice搜尋九龍城美食,已看到很多人推介洋一,唯久久沒有幫襯,難得今日來到九龍城,終有機會試試大家的推介。芥末汁海鮮沙律蔬菜面鋪上魚生和粟米粒,加上淡淡的芥末汁,值得一試。三文魚他他多士 (一碟四件) 多士脆脆的,三文魚沙律凍凍的,再加上蟹籽爽爽的,還有甚麼話說。廣島蠔懷石燒 (一碟兩件) D蠔好鮮好juicy, 一人兩隻好滿足。

芥末汁海鮮沙律
蔬菜面鋪上魚生和粟米粒,加上淡淡的芥末汁,值得一試。

三文魚他他多士 (一碟四件)

廣島蠔懷石燒 (一碟兩件)

D蠔好鮮好juicy, 一人兩隻好滿足。
青芥末汁海鮮沙律
題外話/補充資料: 消費滿指定金額才可簽賬
2014-04-16
2014-03-16 2267 瀏覽
九龍城有泰國聚居,使泰國菜在九龍城區內十分出衆。不過在衆衆泰國菜,有一間日本菜的餐廳在每個週末都會有很多人在門口等候位置,就是這間洋一居酒屋。具有日式風味的佈置,座位少許迫陜。但價錢絕對是平民價!!鍋燒雜錦烏冬鍋($48)以清湯作湯底,附上一串的雞肉串,有蟹柳,菜,冬菇,蟹柳等等作配料。清清甜甜,不錯不錯!而我朋友點的是廣島蠔味贈鍋($78)。廣島蠔十分大隻,而且鍋內起碼有四隻,足料之選。入面有大量的蔬菜,豆腐,草菇,除了叫廣島蠔鍋,蔬菜等配料多得可以叫做蔬菜鍋!更吸收了湯的味道變得很入味,而湯底比清湯(我剛介紹的)更濃味,加有蠔的鮮味,我朋友也十分喜歡,但我卻比較鍾情我的清湯鍋,同時十分欣賞廣島蠔味贈鍋的足料。第一次點這個燒帆立貝,意想不到的好味,一碟有兩個,因為加了紫菜,醬汁和草菇去焗,特別入味。可能你會想帆立貝的殼那麼大,帆立貝一定超細粒。對!我也有這個想法,但原來一個貝殼內有兩粒帆立貝,絕不令你覺得偷工減料。可以一試!另外多點了兩碟海膽壽司和三文魚壽司,以他們價錢,海膽壽司大概四十至五十多元,不貴,但仍然很有鮮味,而三文魚的色澤紋路不是很分明,但吃入口仍然好好味!我沒有太高要求
具有日式風味的佈置,座位少許迫陜。但價錢絕對是平民價!!
另外多點了兩碟海膽壽司和三文魚壽司,以他們價錢,海膽壽司大概四十至五十多元,不貴,但仍然很有鮮味,而三文魚的色澤紋路不是很分明,但吃入口仍然好好味!我沒有太高要求,結帳大概二百多,但對我來說,以這價錢吃到這個水準,已經是十分抵食!
2014-03-09
2013-10-01 2328 瀏覽
情侶兩口子,晚餐,半飽。是日由於我倆不太肚餓,而且之前幫襯過兩次,食過主菜都覺得普普通通,所以今日主攻小食。夜晚七點到九龍城,仲未需要等位。環境方面,唯一要批評的是醬油小碟和餐碟都有污漬。順帶一提,因為今次揸車黎可以兩手空空,之前揹住個背囊真係無位放。最後我倆叫左3輪共8個小食:特選刺身拼盤帶子比我家裡常吃的小隻,鮮味亦不夠;蟹籽的味道好奇怪,酸酸的...(可能係俾墊底的青瓜污染左)其他刺身就好新鮮,但味道並不是最頂尖。三文魚壽司個飯團好軟好有日本飯的味道,舊飯唔會太冰凍但又唔似出面個啲直頭係熱既..好喜歡舊飯入口的感覺,不過,三文魚無上面拼盤個啲咁有三文魚既味道...一舊得一舊唔得,下次未必會再叫壽司。青瓜仔拌八爪魚望落似酸辣,食落其實一啲都唔辣,開胃小菜,讚!廣島蠔懷石燒個蠔好鮮,芝士味好濃,好彩無再落檸檬汁,因為啲芝士本身就有酸味,我食到啲芝士汁一滴不漏。日式炒雜菜望落個賣相唔太討好...睇極都唔知有咩夾得上手..但食落又幾惹味,望落好似好多油但食落完全無油味,亦都無好大陣好臭既炒野味。三文魚他他多士每次黎必食!今次覺得特別好食,個多士口感超脆,但又唔會食到啲碎周圍都係,淨係食個
情侶兩口子,晚餐,半飽。

特選刺身拼盤
三文魚壽司
青瓜仔拌八爪魚
望落似酸辣,食落其實一啲都唔辣,開胃小菜,讚!
日式炒雜菜
三文魚他他多士
每次黎必食!今次覺得特別好食,個多士口感超脆,但又唔會食到啲碎周圍都係,淨係食個多士都已經覺得好好味,上面既碎蛋加蟹籽夠凍,用啲碎蛋痴住啲蟹籽保證唔會食到周圍都係。食到有三文魚果啖最感動。
迷你芝士火鍋
芝士係臭個隻芝士味,未必人人接受到,一開始個火好大,啲芝士直頭跳埋出黎,要小心被彈親整污糟,但個火亦熄得好快,唔想食得太傑就要食快啲了。配菜方面少左啲,只有麵包同西蘭花,不過56蚊滾下滾下算係咁啦..
奶茶布甸
本人唔飲奶茶,但都覺得好易入口,味道當然唔係港式茶餐廳既奶茶味道,而上面既cream多啲會更好,否則食到最底下面啲味就會好寡了。

總結,之前黎食都係一人叫一個主菜再叫一兩個小食,但呢度啲主菜實在麻麻,特別係拉麵,食到我好飽都無心機試啲小食,今次淨係食小食就感到非常滿足,但價錢就貴左好多。左右兩邊既情侶主攻主菜埋單只係200多,我倆就要400多,所以我下次都會同今次一樣,唔太肚餓先黎食小食。
2013-09-27
  • 三文魚他他多士
  • 廣島蠔懷石燒
  • 青瓜仔拌八爪魚
久不久都會忽然想食洋一於是就會走15-20分鐘去九龍城通常等20-30分鐘外面總是等了很多人就連店外放的椅子通常都坐滿等待中的人這次我們叫了刺身一品定食二人餐有五色刺身(帶子,三文魚,油甘魚,八爪魚,甜蝦)算幾新鮮唔會因為叫餐就是但比D ja 野焗蠔都OKD汁有D酸酸地甘所以食唔出D蠔味小鮑魚茶壺湯幾特別用茶壺上倒落碗度飲幾好飲真係有鮑魚仔仔架二人餐外多叫了牛肉燒餅本身對燒餅沒有太大好感而且都不太喜歡在燒餅上飄下飄下的木魚但看到餐牌說燒餅是推介食品我們都叫了試試結論都還可以D粉不算很多牛肉幾好味唔會好un蟹膏蝦籽炒飯MB覺得比較失色我覺得都OK都有D蟹膏味奶茶布丁和益力多布丁這兩個布丁很少在其他地方食到感覺很新鮮~
久不久都會忽然想食洋一
於是就會走15-20分鐘去九龍城
通常等20-30分鐘
外面總是等了很多人
就連店外放的椅子通常都坐滿等待中的人

這次我們叫了刺身一品定食二人餐
有五色刺身(帶子,三文魚,油甘魚,八爪魚,甜蝦)
算幾新鮮

這兩個布丁很少在其他地方食到
感覺很新鮮~
益力多布丁&奶茶布丁
2012-08-05
5 分鐘 (堂食)
經常在外吃飯, 但從沒有寫過食評,但這家店令我有寫食評的衝動。大板海鮮燒餅很足料, 很香, 好吃雞翼塞滿明太子, 口感很好燒蠔是不得了的好吃!整隻蠔燒得很香很熱, 但入面的蠔面仍然很嫩, 很juicy!真不知道他們是怎樣做到~~我就是為了這道菜來寫食評的!三色刺身飯份量不少, 刺身也很新鮮, 足料!這餐飯很滿意! 我們兩個人吃這個份量也足夠呢~現在外面日式連鎖店吃到的大多是份量少, 價錢貴, 質量普通, 最緊要是通常都不! 夠! 熱!!!但洋一的價錢較大眾, 質量好, 而且很! 夠! 熱!! 可算是價廉物美! 推介推介!
經常在外吃飯, 但從沒有寫過食評,
但這家店令我有寫食評的衝動。

大板海鮮燒餅
很足料, 很香, 好吃
雞翼塞滿明太子, 口感很好
燒蠔是不得了的好吃!
真不知道他們是怎樣做到~~
我就是為了這道菜來寫食評的!
三色刺身
份量不少, 刺身也很新鮮, 足料!
這餐飯很滿意! 我們兩個人吃這個份量也足夠呢~
但洋一的價錢較大眾, 質量好, 而且很! 夠! 熱!!
可算是價廉物美! 推介推介!

2013-04-21
2013-04-19 1200 瀏覽
咁多好評會唔會係因為佢係九龍城少數既日本餐?終於一試真假今日多人試左好幾樣食物蝦多士,聽講係皇牌佢有三文魚粒伴沙律鋪係多士上面蟹子係加分點沙律唔錯,好穩陣既配搭銀鱈魚天婦羅我本身唔鐘意食天婦羅冇諗住食但朋友話好好味唔食會後悔。咁我就食左最尾一件。。。咬左一啖就放棄左好凍,得粉味唔熱又成口粉既魚,大家自己想像有幾好食==佢其他食物都係居酒屋平時有既野,冇咩特色有幾樣好食D既就係明太子雞翼起碼熱辣辣,脹卜卜的明太子係入面廣島蠔出奇地好食!好多芝士,但又唔會好乾好油蠔身仲好大隻!啖啖肉唔腥好JUICY。咖哩豬扒飯係日本既甜咖哩,唔太辣豬扒皮夠脆!浸左係咖哩到都仲KEEP到!唔錯個人鐘意佢有提子乾係飯到!第一次見好搞笑但又好味道喎芝士年糕個樣幾好,但,好難食整體OK咁啦。但去到九龍城唔食泰國野真係對唔住自己><
咁多好評會唔會係因為佢係九龍城少數既日本餐?
終於一試真假
今日多人試左好幾樣食物
蝦多士,聽講係皇牌
佢有三文魚粒伴沙律鋪係多士上面
蟹子係加分點
沙律唔錯,好穩陣既配搭
銀鱈魚天婦羅
我本身唔鐘意食天婦羅冇諗住食
但朋友話好好味唔食會後悔。
咁我就食左最尾一件
。。。咬左一啖就放棄左
好凍,得粉味
唔熱又成口粉既魚,大家自己想像有幾好食==
佢其他食物都係居酒屋平時有既野,冇咩特色
有幾樣好食D既就係明太子雞翼
起碼熱辣辣,脹卜卜的明太子係入面
廣島蠔出奇地好食!
好多芝士,但又唔會好乾好油
蠔身仲好大隻!啖啖肉
唔腥好JUICY。
咖哩豬扒飯
係日本既甜咖哩,唔太辣
豬扒皮夠脆!浸左係咖哩到都仲KEEP到!唔錯
個人鐘意佢有提子乾係飯到!
第一次見好搞笑但又好味道喎
芝士年糕
個樣幾好,但,好難食

整體OK咁啦。但去到九龍城唔食泰國野真係對唔住自己><
2013-04-12
2013-03-31 901 瀏覽
滂沱大雨的晚上,要找吃的非常不方便。幸好不用等,可以立刻鑽進店內。這家店,店內的擺設告裝修都有點舊,看得出歷史的味道。店名令人想起一齣叫「天才小廚師」的卡通片,如果你有同感,代表你跟我很大機會是同一個年齡層哦。@特級三文魚刺身 因為大件,5件50多元也可以接受。三文魚身很有光澤,入口口感冰涼,而且充滿魚脂香味。@煙牛舌 雖然是厚切,但肉質很腍,而且肉汁都鎖在裡面,牛味甚濃。黑椒份量下得剛好,不會跟牛味搶。@甜蝦蟹膏壽司 熟蝦和壽司飯之間塗了蟹膏,雖然看得見,但味道卻不太嚐得出來。飯團揑得很結實,在碟上跌了一跤滾了一圈也沒有散開。@蟹膏蝦肉炒飯 材料很豐富,有菇、紅蘿蔔粒、蟹柳、紫菜絲、蔥粒和蝦仁,但就是沒有蟹膏。可能胡椒粉味太重,蟹膏味道被完全蓋過了。炒出來的飯,雖然是乾身,不會很油,但未有粒粒分明,反而是一小團的粘在一起。@蕃薯雪糕 紫色一大球,顏色非常討好。濃濃的蕃薯味道又帶點桃哈多栗米條的甜。可惜雪糕奶味不夠,夾雜了很多冰粒,不夠幼滑。這家店的上菜速度奇快,可以媲美快餐店的速度。明明全店滿坐,但落單後五分鐘內,四道菜已經全部到齊,不禁讓我嘖嘖稱奇。
滂沱大雨的晚上,要找吃的非常不方便。
幸好不用等,可以立刻鑽進店內。
這家店,店內的擺設告裝修都有點舊,看得出歷史的味道。

@特級三文魚刺身
@煙牛舌
@甜蝦蟹膏壽司
@蟹膏蝦肉炒飯
@蕃薯雪糕
這家店的上菜速度奇快,可以媲美快餐店的速度。
2013-03-30
2013-01-29 720 瀏覽
難得早放工, 同同事去左 九龍城 試試 大受好評既 洋一大概晚上7:00 去到, 得30%坐滿, 唔洗等位由於事前已經做好功課, 有D 咩係"人氣"食品已經略知一二不過餐牌上選擇好多, 都有D 三心兩意, 最後選擇6樣野 (2個人)鰻魚壽司三文魚他他多士廣島燒蠔雞肉燒餅銀雪魚飯食到呢一刻, 眼闊肚窄既我地已經好飽, 心諗 order 左既 "芝士年糕" 唔黎仲好, 埋單走人, 點知心水清既姐姐問年糕黎左咩? 年糕不嬲都係"最後上" 芝士年糕6樣野埋單 $250, 都幾抵食(今篇係miss moet 既第一篇食評, 多多支持)

難得早放工, 同同事去左 九龍城 試試 大受好評既 洋一

大概晚上7:00 去到, 得30%坐滿, 唔洗等位

由於事前已經做好功課, 有D 咩係"人氣"食品已經略知一二

鰻魚壽司
廣島燒蠔
雞肉燒餅
銀雪魚飯
點知心水清既姐姐問年糕黎左咩? 年糕不嬲都係"最後上"

芝士年糕
6樣野埋單 $250, 都幾抵食

(今篇係miss moet 既第一篇食評, 多多支持

題外話/補充資料: 食食下, 愈來愈多人黎, 唔想排隊, 真係要早d 黎
2013-01-28
2013-01-12 463 瀏覽
平日都要排隊,感覺應該都有咁上下名氣, 應該幾好食啦。等咗大約十幾分鐘,就被安排坐舖頭的角落,唔系特別唔舒服,但係有小小近隔離幾位顧客.唔想聽都人地講MUD都被逼聽到,你眼望我眼.壽司:其他SUSHI CHAINS 好食d, 不過有種屋企飯既味道(牛舌壽司好似午餐肉,我唔系好識評價)金菇牛肉卷:肉燒窿咗. 自己整好食啲.燒餅: 唔係好食到雞肉, 不過整體算幾好啦芝士年糕:最喜歡!!好好味! 因為自己中意食芝士同埋un zizi 既野!Overall: 雖然無令我眼前一亮, 不過價錢合理,味道可以,我會想試其他食物 (感覺好似廚師細心整).
平日都要排隊,感覺應該都有咁上下名氣, 應該幾好食啦。
唔想聽都人地講MUD都被逼聽到,你眼望我眼.

(牛舌壽司好似午餐肉,我唔系好識評價)

金菇牛肉卷:肉燒窿咗. 自己整好食啲.

燒餅: 唔係好食到雞肉, 不過整體算幾好啦

2013-01-10
10 分鐘 (堂食)
2012-12-31 368 瀏覽
三文魚刺身: 點了一客大眾化的三文魚刺身,一客五件,厚度算是合理的,配上日本醬油,是很健怡的選擇,不錯之選。薄燒牛肉燒餅: 知道洋一有名的是燒餅,也要點一個吧,選擇有海鮮燒餅或薄燒牛肉燒餅,愛薄片牛肉的我點了後者。燒餅賣相豐富,表面鋪上了不少木魚,分量頗多,已切成四件的,味道也是好吃,沒有吃到一口粉漿的感覺,有點蔬菜的爽口,牛肉不是特別好吃的,但是屬中等水準,來洋一的話,這個燒餅值得試。芝士焗生蠔: 芝士跟生蠔的配搭確是很融洽, 配料芝士的味道是很鹹香的, 可惜主食蠔的質素屬普通木準, 不夠肥美, 味道略微澀, 加上檸檬汁應會調和一點吧。銀鱈魚西京燒: 雖然曾聽過食友說金田長壽司質素不太行, 但確是曾在金田長壽司吃過很好吃的銀鱈魚西京燒, 自此便有了情意結, 洋一的水準屬中等, 用上的銀鱈魚質素是不錯的, 但醬汁是過甜了, 搶了銀鱈魚的鮮味。消費: $60
消費: $60
2012-12-26
慶祝紀念
聖誕節
  • 薄牛肉燒餅
2012-11-23 269 瀏覽
上星期去了九龍寨城公園亂影一番,之後晚飯就選了這間洋一居食屋。在門口的當眼位置貼了多張雜誌剪報,最多介紹的就是和風燒餅(即お好み焼き ),當然不能錯過。門口的牌介紹本店名物,價錢不貴呢!事不宜遲,即刻進內試試。店子小小,光線有點昏暗,有日式家庭料理店風味。看到餐牌封面上寫著全日免收加一,好難得食日本料理是不用加一!自選兩款刺身:北極貝和油甘魚,我沒有吃,說是中規中矩。小鮑魚茶壺湯:內裡有鮑魚粒、蝦仁、冬菇等,清淡中帶鮮味。廣島蠔懷石燒:頗為大隻,且燒得香口,正!日式脆皮燒膳:外皮香脆,肉質彈牙,不錯吃。薄牛肉燒餅:份量和厚度剛好,上檯時還是熱騰騰的。上面是子薑和木魚碎,中間是薄牛肉,最下層是燒餅。燒餅夠厚實,而且中間夾了大量蔥花和椰菜絲,有咬口,不會腍得像吃一團粉漿那麼難受,再配上旁邊的蛋黃醬,簡直滿嘴都是幸福。唯一可挑剔的是牛肉乾身了一點。埋單$200多元,平均每款只是$50元左右。吃得不多,原因是來之前吃了德昌魚蛋粉,而之後又要留肚食糖水,嘻嘻!絕對會為燒餅而再來!
門口的牌介紹本店名物,價錢不貴呢!事不宜遲,即刻進內試試。
北極貝和油甘魚刺身
自選兩款刺身:北極貝和油甘魚,我沒有吃,說是中規中矩。
小鮑魚茶壺湯
小鮑魚茶壺湯:內裡有鮑魚粒、蝦仁、冬菇等,清淡中帶鮮味。
廣島蠔懷石燒
廣島蠔懷石燒:頗為大隻,且燒得香口,正!
日式脆皮燒膳
日式脆皮燒膳:外皮香脆,肉質彈牙,不錯吃。

2012-11-13
日式脆皮燒膳