2023-12-29 32 瀏覽
女女放假帶她出去食下野,今次係女女最愛的上海美食😍來到銅鑼灣高級食廈Cubus,享用精心製作的滬菜😚😋環境高雅,我們坐在小包廂,可以安靜歎茶品嚐佳餚❤️服務亦好高質。☕🍵茶位每位20元🥢泡菜每碟20元🥢糖醋金薯咕嚕肉咕嚕肉炸得香脆,最驚喜係蕃薯十分霖甜,食到1塊都無淨👍🥟菜肉雲吞雲吞粒粒飽滿, 餡料新鮮👍🥢招牌小籠包 小籠包裝滿湯汁,一定要趁熱食。🥇金牌年糕湯年糕煙煙韌韌,湯裏面仲有唔少蔬菜同金華火腿,冬日暖胃飽肚之選。

☕🍵茶位每位20元

🥢泡菜每碟20元

🥢糖醋金薯咕嚕肉

咕嚕肉炸得香脆,最驚喜係蕃薯十分霖甜,食到1塊都無淨👍

🥟菜肉雲吞

雲吞粒粒飽滿, 餡料新鮮👍

🥢招牌小籠包

小籠包裝滿湯汁,一定要趁熱食。

🥇金牌年糕湯

2023-12-28
2023-12-24 67 瀏覽
最近係銅鑼灣新開左一間川滬菜餐廳,主打傳統川滬菜,裝潢典雅又新淨,坐得好舒適。除咗梳化卡位外,仲有幾張大圓枱,好適合家庭聚餐。午市有套餐非常抵食,二人餐份量十足,應該要三個人先食得晒😂午市自選套餐 (2位用) $368🔹 小籠包 (4隻) +$48食上海菜一定要試吓佢哋嘅小籠包!熱辣辣一啖入口,皮好薄,鮮嫩豬肉加上鮮甜上湯,好味到一口氣食左幾隻😍🔹 湯 ~ 海參酸辣湯先黎一碗海參酸辣湯暖暖胃。足料海參低卡酸辣湯。海參鮮嫩帶鹹,酸酸辣辣好醒胃!🔹 冷盤 (8款選2款)🐷 醉豬手花雕酒味香濃,豬手超爽脆,滿滿骨膠原😍🦆 杭洲醬鴨鴨肉質嫰滑厚實,自家製既醬汁入哂鴨肉內,唔會過份死鹹,做得幾出色👍🏻🔹 小菜 (13款選2款)🐣 賽螃蟹以蛋白模仿蟹肉,蛋白入口非常嫩滑,加上蝦仁和蘑菇片,味道及質感比得上蟹肉的鮮甜及細嫩。🐷 砂鍋獅子頭拳頭大般的獅子頭,肉丸入口不油不膩,入口鬆酥軟滑,白菜吸收醬料入味,送飯一流!🔹主食🍜 雞煨麵可以揀菜飯或者雞煨麵。濃郁的雞湯來煨煮麵條,麵條口感軟滑,配上嫰滑雞肉,好味又飽肚!

午市有套餐非常抵食,二人餐份量十足,應該要三個人先食得晒😂

午市自選套餐 (2位用) $368

🔹 小籠包 (4隻) +$48

食上海菜一定要試吓佢哋嘅小籠包!

🔹 湯 ~ 海參酸辣湯

🔹 冷盤 (8款選2款)
🐷 醉豬手

花雕酒味香濃,豬手超爽脆,滿滿骨膠原😍

🦆 杭洲醬鴨

🔹 小菜 (13款選2款)
🐣 賽螃蟹

🐷 砂鍋獅子頭

🔹主食
🍜 雞煨麵

約朋友去cwb食lunch,發現左呢間新開高水準上海菜❣️超豐富5-6款菜式都係$368/2人,真係幾高性價比❣️位置方便之餘,坐得又舒服,適合傾計🔸$368二人午市自選套餐🔸🥣蟹肉齋菜豆腐湯- 粒粒豆腐配上都好多蟹肉,仲有海帶,健康得來味道唔錯🌟2款冷盤🐷醉豬手- 酒香味濃,隻隻豬手都幾多筋,口感幾好🍆金蘭拌茄子- 係唔錯嘅開胃凍盤,茄子都幾淋🌟小菜2款🥘砂鍋獅子頭- 滿滿肉碎,好香口入味又唔會太鹹太油,用來撈飯一流🥘砂鍋乾煸花菜- 整到夠鑊氣,值得一食🥟小籠包(+$48)- 皮薄多湯,味道幾好,值得點來食套餐可以配飯/麵,完全可以好飽肚!下次再來食其他菜式~

約朋友去cwb食lunch,發現左呢間新開高水準上海菜

❣️超豐富5-6款菜式都係$368/2人,真係幾高性價比
❣️位置方便之餘,坐得又舒服,適合傾計

🔸$368二人午市自選套餐🔸

🥣蟹肉齋菜豆腐湯

- 粒粒豆腐配上都好多蟹肉,仲有海帶,健康得來味道唔錯

🌟2款冷盤
🐷醉豬手

- 酒香味濃,隻隻豬手都幾多筋,口感幾好

🍆金蘭拌茄子

- 係唔錯嘅開胃凍盤,茄子都幾淋

🌟小菜2款
🥘砂鍋獅子頭
砂鍋獅子頭

- 滿滿肉碎,好香口入味又唔會太鹹太油,用來撈飯一流

🥘砂鍋乾煸花菜

- 整到夠鑊氣,值得一食

🥟小籠包(+$48)
- 皮薄多湯,味道幾好,值得
點來食

套餐可以配飯/麵,完全可以好飽肚!下次再來食其他菜式~

2023-12-22 56 瀏覽
今次同朋友去到一間裝修新穎中式餐廳食午餐,窗外玻璃透入陽光,覺得係到食午餐都係種享受,飲下茶傾下計!午市套餐兩個人一共368可以選擇冷盤兩款手撕烤麩烤麩口感鬆軟有彈性,食落有少少甜既醬汁,好下飯開胃!雞絲粉皮芝麻味比較濃郁,食落好香,而且特別鍾意食佢哋嘅粉皮,比較柔軟有彈性!然後仲可以選擇一碗湯,分別有蟹肉齊菜豆腐湯 或 海参酸辣湯,我哋就選擇左酸辣湯!雞煨面麵條柔軟咁嘅天氣食碗熱湯面,真係好暖胃砂鍋獅子頭兩粒大大粒嘅獅子頭,上面鋪滿白菜寶螃蟹蛋白柔軟質感細嫩,口感滑身!而且帶有鮮味浦東蒲西 (銅鑼灣)銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓

午市套餐兩個人一共368
可以選擇冷盤兩款
手撕烤麩

烤麩口感鬆軟有彈性,食落有少少甜既醬汁,好下飯開胃!

雞絲粉皮

雞煨面
麵條柔軟咁嘅天氣食碗熱湯面,真係好暖胃

砂鍋獅子頭
兩粒大大粒嘅獅子頭,上面鋪滿白菜

寶螃蟹
蛋白柔軟質感細嫩,口感滑身!
而且帶有鮮味

浦東蒲西 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
平時食得最多嘅中菜就一定係去酒樓,但係好多時坐得都唔舒適。今次就轉場去高級中菜廳《浦東蒲西》,聽過名都估到同滬菜有關。但係啱得一半,其實佢地主打川滬菜,仲有落地大玻璃,坐得好舒適。午市自選套餐 $368湯蟹肉齊菜豆腐湯蟹肉份量都唔少,湯身濃稠又有蟹肉嘅鮮甜。冷盤杭州醬鴨顏色深紅又有光澤,鴨肉經過醬油醃製,咸中又帶鴨肉嘅香味。金蘭拌茄子茄子熱油爆香再煮到軟身,茄子皮香脆而內層茄肉就熟度剛好唔會個老。小菜糖醋金薯咕嚕肉咕嚕肉用咗較薄嘅炸粉,令到外皮更加香脆又掛汁。而內層嘅肉用咗半肥瘦嘅豬肉,所以口感比較軟腍又開胃。砂鍋干煸花菜花菜放入砂鍋爆炒,再加入各種香料如辣椒,口感爽口又充滿辣香。菜飯浦東蒲西 (銅鑼灣)銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓

午市自選套餐 $368

蟹肉齊菜豆腐湯
蟹肉份量都唔少,湯身濃稠又有蟹肉嘅鮮甜。

冷盤
杭州醬鴨
顏色深紅又有光澤,鴨肉經過醬油醃製,咸中又帶鴨肉嘅香味。

金蘭拌茄子

小菜

砂鍋干煸花菜

菜飯

浦東蒲西 (銅鑼灣)
2023-12-19 41 瀏覽
小籠包嘅外皮好夠薄😍,配埋酸酸地鎮江黑醋同埋薑絲好match Steamed vegetables dumplings 🥟 上海素餃 $56即叫即蒸嘅上海素餃夠晒新鮮🔥,裏面主要係白菜蓉同埋菠菜苗,好健康🌿,又唔會太過單調,仲好啱素食者食!Braised noodles with chicken 🍗🍜嫩雞煨麵 $68大大碗嘅嫩雞煨麵係餐廳熱門main course,裏面主要有蔬菜、火腿片同埋雞絲🐔,加埋彈牙好食嘅嘅上海麵底,相當飽肚,性價比好高,值得推介

上海素餃 $56

嫩雞煨麵 $68

📍 浦東浦西(CWB)@pudongpuxi個名太型格啦~華麗經典嘅裝修好傳統✨本人十分鐘意😍✨海參酸辣湯足料海參低卡酸辣湯酸酸辣辣嘅湯,最啱就係冬天暖吓個胃用天然海參既鹹味就己經令整碗湯提升鮮甜😍✨醉豬手豬手超爽脆骨已起啖啖肉豬手去毛非常乾淨豬毛一條不淨✨杭洲醬鴨來自杭州既做法醃製出一道岀色既冷盤自家製既醬汁入哂鴨肉內一食就好驚喜😌唔會過份死鹹😘✨砂鍋獅子頭當打開砂鍋嘅一刻,香氣芬溢慢工出細活,拳頭大般的獅子頭,口感緊實又濕軟,豬肉新鮮無油耗味,吸收醬料入味,白菜也滷的很透,配白飯也超好吃。✨麻婆豆腐家常小菜必定點麻婆豆腐又麻又辣,十分開胃🤤送飯一流-🍚豆腐嫩滑到自己滑入喉嚨真心推薦💕必配✨上海菜飯🥬✨小籠包熱乎乎既小籠包,永遠都係我嘅心頭好💕肉感鮮鹹大口咬下直接噴汁裡面的肉餡紮實飽滿搭配薑絲更對味~
📍 浦東浦西(CWB)
@pudongpuxi
個名太型格啦~
華麗經典嘅裝修好傳統✨
本人十分鐘意😍

✨海參酸辣湯
足料海參低卡酸辣湯
酸酸辣辣嘅湯,最啱就係冬天暖吓個胃
用天然海參既鹹味就己經令整碗湯提升鮮甜😍

自家製既醬汁入哂鴨肉內
一食就好驚喜😌
唔會過份死鹹😘

✨砂鍋獅子頭
當打開砂鍋嘅一刻,香氣芬溢
慢工出細活,拳頭大般的獅子頭,口感緊實

✨麻婆豆腐
家常小菜必定點麻婆豆腐
又麻又辣,十分開胃🤤
送飯一流-🍚
豆腐嫩滑到自己滑入喉嚨
真心推薦💕
必配✨上海菜飯🥬

✨小籠包
熱乎乎既小籠包,永遠都係我嘅心頭好💕
肉感鮮鹹大口咬下直接噴汁
裡面的肉餡紮實飽滿
搭配薑絲更對味~

⛅️ 週末的午後暖陽下,來到新開的高級滬菜殿堂,享受一場悠閒的下午茶時光。🪟我們一邊享受悠揚老上海背景的音樂聲,一邊品嘗美食,暫時忘卻塵囂~ 🪞餐廳裝修風格簡約典雅,以淡雅的藍色調和深棕色木質傢俱為主,像是置身於六、七十年代上海著名飯店一樣~餐廳環境優美雅緻,菜單選擇豐富,每一道菜式的質素非常有驚喜!📍#dia_銅鑼灣✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • 糖醋金薯咕嚕肉賣相呈金黃色,色澤誘人,配上香脆的烤番薯,醬汁帶甜中帶酸,餘味悠長~🍠🥕🧡🥰 第一道上菜的是一籠四隻的小籠包,每一隻都包得非常飽滿,賣相精緻,中間夾著湯汁鮮美的肉餡,每一口都想再吃一口!🥟之後再來了兩盅海參酸辣湯,海參鮮嫩帶鹹,酸辣味上湧,每口都讓人回味無窮。🥣醉豬手的花雕酒味香濃,令人垂涎三尺。🧊🍖杭州醬鴨鴨肉質嫰滑厚實,滲入鴨肉的醬汁更顯豐富滋味。🦆酸菜炒牛肉的牛肉份量充足,酸菜的鮮味和泡椒的辣味非常突出,縈繞著味蕾,時不時讓人回味!🫑🌶️🥓🤩 配上湯頭鮮美的雞煨麵,吃起來暖胃又舒服🍜🫶🏻😍茗茶的選擇很多,有龍井、壽眉、鐵觀音、祁門紅茶、普洱、香片等,各具特色。我們點了幾壺泡好的茶,茶香清新帶回甘,讓人不由自

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ •

醉豬手的花雕酒味香濃,令人垂涎三尺。🧊🍖
杭州醬鴨鴨肉質嫰滑厚實,滲入鴨肉的醬汁更顯豐富滋味。🦆

茗茶的選擇很多,有龍井、壽眉、鐵觀音、祁門紅茶、普洱、香片等,各具特色。我們點了幾壺泡好的茶,茶香清新帶回甘,讓人不由自主地感到一些惬意!🍵🫧🤍🍽️

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

浦東蒲西
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓

蒲東蒲西價錢💲: $368/ +$48/ $20(每人茶位/小碟一碟)好味程度😋: 4/5服務🍴: 4/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.7/5-係銅鑼灣新開的川滬菜環境企理,裝修新淨,用啲木的元素加藍色做主調,坐得好舒服。仲有幾張圓枱,適合家庭聚餐。呢個格調的上海菜午市有套餐非常抵食,二人餐好似夠3人食咁,碟頭係平時例牌的份量😯侍應仲會幫手加下茶,服務唔錯。-✅✅醉豬手。豬手的皮清理得非常乾淨,一啲毛都冇。仲要去晒骨,非常方便進食😀豬手骨膠原滿滿,皮層好爽彈,夠入味😝-✅杭州醬鴨。醬鴨都係一樣入曬味,醬香幾濃夠鹹香,肉質都唔柴的。但略嫌有小小鴨騷味🫣-✅海參酸辣湯。酸辣湯稀杰度適中,味道上都夠酸又夠辣😋入面的配料有木耳、海參絲、荀、蝦仁、豆腐等,好味!-✅糖醋金薯咕嚕肉。咕嚕肉一粒粒方便食用,係里脊肉咁,肥瘦適中,唔會好乾😌 糖醋醬已經裹實每粒肉!最好食係d蕃薯🍠炸過香口,入面好軟綿好甜,有埋個醬的外皮不得了!-✅✅酸菜炒牛肉。酸菜偏甜,切到碎碎咁,但加d辣味完全唔膩。好濃醬的一道餸適合撈飯🤣牛肉好多片,唔韌,亦冇用梳打粉醃過,好純正的牛肉片,呢個好難得!-✅雞煨麵
蒲東蒲西
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅雞煨麵。呢個麵用雞湯熬煮,再有小小臘鴨味,味道非常濃郁!上海麵雖然望落有d一patpat但食落都唔係好軟,索晒啲湯的味道🥳加上雞肉粒同菜粒都幾多。

✅小籠包。小籠包比一般的大個,入面的湯汁非常多,夾起都覺得重手🥰所以塊皮都相對上有d厚先可以承載住啲湯,特別個頂位皮疊左好多層所以有啲硬。但湯好多,又鮮甜,肉味有,肉質ok,都係唔錯的小龍包☺️

食物質素幾好,味道都保留到上海菜咁偏濃味同多醬。呢個價錢絕對值得再來。如果可以慢慢上菜留意客人進度,唔係一次過好快出曬就好啦🤫但侍應主動話幫手蒸返熱小籠包個下都值得讚賞👍🏻

#piggyfoodiein尖沙咀
2023-12-13 44 瀏覽
來緊聖誕節我地去上海,唯媽媽去日本,就帶媽媽先食正宗上海菜❤️餐廳設計闊落,食既時候十分舒服,午市有套餐,十分高質👍🏻雞絲粉皮:滑嫩的粉皮條伴隨著鮮嫩多汁的雞絲,香味四溢,滋味鮮美。杭州醬鴨:肉質鮮嫩多汁,外皮酥脆,醬汁的豐富層次感增添了濃厚的口感。蟹肉齊菜豆腐湯:湯底鮮濃,豆腐滑嫩,蟹肉的鮮甜與蔬菜的清爽完美結合,讓人回味無窮。雞煨麵:麵條細緻有彈性,配上口感鮮嫩的雞肉,湯汁濃郁,帶有煨燉的溫暖風味。糖醋金薯咕嚕肉:外皮金黃酥脆,肉質酥嫩多汁,糖醋醬汁的甜酸口感完美平衡,加上配金薯,感覺特別。賽磅蟹:蟹肉豐潤味美,蟹黃鮮嫩濃郁,咸香的融合口感瞬間滿溢口中,鮮味十足👍🏻
餐廳設計闊落,食既時候十分舒服,午市有套餐,十分高質👍🏻

• 糖醋金薯咕嚕肉
  • 雞煨麵
2023-12-11 37 瀏覽
臨近聖誕想預早帶媽咪食餐好嚟多謝佢對我無私嘅付出🩷 今次帶咗媽咪去銅鑼灣食一間新開嘅上海菜。跟老公去得上海多,食過幾間正宗上海菜館,今次一入到餐廳就覺得餐廳裝修好有老上海風格。午餐除咗可以散叫仲有套餐選擇,我同媽咪叫咗個2人套餐。午市套餐 2人 $368🔸️蟹肉齊菜豆腐湯味道清清哋飲落好舒服,每啖都有粒粒豆腐同齊菜口感豐富。🔸️醉豬手傳統上海前菜,以為前菜會細細舊細細碟,呢碟豬手每舊都大大舊,好抵食。🔸️雞絲粉皮我最愛呢碟雞絲粉皮,粉皮又薄又滑,配埋一絲絲雞絲麻醬相當開胃。🔸️糖醋金薯咕嚕肉📍必點,Menu寫明廚師推介。果然出色,咕嚕肉好脆口,味道酸酸甜甜食完一舊又一舊。🔸️砂鍋獅子頭兩粒大大舊獅子頭,肉打得好碎先再整成球狀,每口都充滿鮮嫩肉汁。🔸️追加4隻小籠包 $48皮夠薄,最正係咬開一刻充滿香甜肉汁,必食!📍浦東蒲西 •銅鑼灣
臨近聖誕想預早帶媽咪食餐好嚟多謝佢對我無私嘅付出🩷
今次帶咗媽咪去銅鑼灣食一間新開嘅上海菜。

午餐除咗可以散叫仲有套餐選擇,我同媽咪叫咗個2人套餐。

午市套餐 2人 $368

🔸️蟹肉齊菜豆腐湯
味道清清哋飲落好舒服,每啖都有粒粒豆腐同齊菜口感豐富。
🔸️醉豬手

🔸️雞絲粉皮

🔸️糖醋金薯咕嚕肉

🔸️砂鍋獅子頭

🔸️追加4隻小籠包 $48

皮夠薄,最正係咬開一刻充滿香甜肉汁,必食!

📍浦東蒲西 •銅鑼灣
2023-12-11 50 瀏覽
銅鑼灣新開以老上海為主題既浦東浦西主打由老師傅巧手製作既川滬菜餚亦會播放住一連串老上海既歌曲🎶整個氛圍都充滿懷舊氣氛 好有特色!而午市套餐性價比都好高可選湯品,兩款冷盤,兩款小菜,再附送菜飯/雞煨麵,仲可以追加小籠包🌟蒜拍黃瓜黃瓜爽口兼重蒜蓉香味🥒夠哂清新開胃🌟金蘭拌茄子茄子吸滿醬料既味道🍆口感軟腍又夠入味🌟蟹肉薺菜豆腐湯用上蟹肉,嫩滑豆腐同鮮嫩青香既薺菜烹煮出美味湯羹 鮮美十足兼且濃稠適中🌟賽螃蟹火喉控制得好好又不失油香 蛋白炒得好嫩滑淋上鎮江醋更提鮮🌟糖醋金薯咕嚕肉咕嚕肉炸得好酥脆搭上酸酸甜甜既糖醋蕃薯🍠又幾特別🌟小籠包小籠包皮薄多汁湯汁濃郁又品嚐到肉餡既鮮味🌟菜飯最後配上香氣撲鼻既上海菜飯作結尾💯
銅鑼灣新開以老上海為主題既浦東浦西
主打由老師傅巧手製作既川滬菜餚
亦會播放住一連串老上海既歌曲🎶
整個氛圍都充滿懷舊氣氛 好有特色!
而午市套餐性價比都好高
可選湯品,兩款冷盤,兩款小菜,
再附送菜飯/雞煨麵,
仲可以追加小籠包

🌟蒜拍黃瓜
黃瓜爽口兼重蒜蓉香味🥒
夠哂清新開胃

🌟金蘭拌茄子
茄子吸滿醬料既味道🍆
口感軟腍又夠入味

🌟蟹肉薺菜豆腐湯
用上蟹肉,嫩滑豆腐同鮮嫩青香既薺菜
烹煮出美味湯羹 鮮美十足兼且濃稠適中

湯汁濃郁又品嚐到肉餡既鮮味

🌟菜飯
最後配上香氣撲鼻既上海菜飯作結尾💯
2023-12-09 959 瀏覽
最近去咗銅鑼灣Cubus新開嘅川滬菜館「浦東蒲西」 ,餐廳裝修古典高雅,環境寬敞舒適,背景播放住老上海背景音樂,令人恍如置身六七十年代的老上海飯店! 午市套餐非常抵食,二人餐$368,四人餐$688,開幕期間仲做緊優惠!冷盤選擇好多,試咗呢幾款都唔錯:杭州醬鴨蒜拍黃瓜雞絲粉皮金蘭拌茄子湯可以揀蟹肉薺菜豆腐湯或者海參酸辣湯!揀咗蟹肉薺菜豆腐湯,比較清淡健康!豆腐嫩滑富豆味,湯頭鮮甜!小菜都有12款選擇之多,二人餐可以揀兩款,四人餐就可以揀三款,一次過可以試到多啲菜式!糖醋金薯咕嚕肉金薯炸得外脆內香甜,咕嚕肉薄脆,肉質彈牙!整體酸甜有致!麻婆豆腐豆腐好香豆味,麻麻辣辣,調味恰到好處,同樣送飯一流!賽螃蟹呢度嘅賽螃蟹水準唔錯,蛋白嫩滑,口感細緻。最後可以揀菜飯或者雞煨麵,難得有得選擇雞煨麵,當然要試下!雞湯底濃郁,麵條滑溜,吸收雞湯嘅精華後,味道鮮甜。

冷盤選擇好多,試咗呢幾款都唔錯:
杭州醬鴨
蒜拍黃瓜
雞絲粉皮
金蘭拌茄子

糖醋金薯咕嚕肉

金薯炸得外脆內香甜,咕嚕肉薄脆,肉質彈牙!整體酸甜有致!

麻婆豆腐
豆腐好香豆味,麻麻辣辣,調味恰到好處,同樣送飯一流!

賽螃蟹
呢度嘅賽螃蟹水準唔錯,蛋白嫩滑,口感細緻。

2023-12-09 56 瀏覽
知道銅鑼灣Cubus新開咗間川滬菜「浦東蒲西」 同事一早訂定位 中午一大班人去擦番餐 午市有提供二人/四人自選套餐 想試勻晒全部食物 真係要嚟多幾次😎自選套餐包括冷盤•湯•小菜•菜飯/雞煨麵+$48 小籠包🫧冷盤🫧醉豬手•雞絲粉皮•手撕烤麩•蒜拍黃瓜•金蘭拌茄子杭州醬鴨.豆干馬蘭頭•洞庭小蓮藕🫧湯🫧蟹肉齊菜豆腐湯•海参酸辣湯🫧小菜🫧賽螃蟹•糖醋金薯咕嚕肉•麻婆豆腐•韭黄炒蛋•雙蔥爆羊肉•砂鍋干煸花菜•砂鍋獅子頭•酸菜炒牛肉•開洋四季豆•回鍋肉•清炒時蔬味道整體不錯 其中兩款湯我都好鍾意🥰獅子頭飽滿肉汁💦雞煨麵清清地麪條軟腍🍜小籠包皮薄多汁 一定要加配🫶🏻•

自選套餐包括冷盤•湯•小菜•菜飯/雞煨麵+$48 小籠包

🫧冷盤🫧

🫧湯🫧
蟹肉齊菜豆腐湯•海参酸辣湯

🫧小菜🫧
賽螃蟹•糖醋金薯咕嚕肉•麻婆豆腐•韭黄炒蛋•

1K
2023-12-08 40 瀏覽
銅鑼灣上班的我經老闆朋友介紹得知有間富豪級數但做親民價格的高質中菜館開張,其中中午時間的套餐性價比最高👍上海小籠包身為小籠包控♨️的我今次在香港終於遇到難得一見,食落傾心💓的熱烘烘的正宗小籠包啦!🤩除小籠包,我都喜歡這款:糖醋金薯咕嚕肉 咕嚕肉味道酸酸甜甜,惹味又開胃,原來浦東蒲西的糖醋金薯咕嚕肉特別選用了豬頸肉,廚師🧑‍🍳廚藝了得,特別酸甜香酥😋浦東蒲西🏮川滬品味📍 銅鑼灣開平道1 號 CUBUS 5樓

上海小籠包

除小籠包,我都喜歡這款:

浦東蒲西🏮川滬品味
📍 銅鑼灣開平道1 號 CUBUS 5樓