2024-02-19 63 瀏覽
有一段時間沒有與姐姐吃晚餐,姐姐最愛吃中菜😏,今晚就去有好多人推薦的 蒲東蒲西試吓啦!餐廳比想像中更高雅,環境有點古典feel,播著懷舊上海歌曲好有氣氛呀!食物款式多,有川菜、滬菜,有辣有不辣😏。我們點了幾款菜式,全部都覺得好吃,值得再來!脆皮炸子雞$200半隻的炸子雞,份量都幾大。炸子雞果然好脆皮,一咬有酥脆感😍。而雞肉好嫩滑,一樣好食。生煎鍋貼$68不愧是川滬菜餐廳,鍋貼好好食呀!麵包好鬆軟,包底好脆,肉餡好多汁鮮嫩,正!經典上海生煎 $72生煎包一樣好好食,一咬爆汁,要非常小心!蒜蓉炒菜 $118蔬菜不可選擇,今晚的炒菜是小白菜,也不錯。

脆皮炸子雞$200

生煎鍋貼$68

經典上海生煎 $72

生煎包一樣好好食,一咬爆汁,要非常小心!

蒜蓉炒菜 $118

蔬菜不可選擇,今晚的炒菜是小白菜,也不錯。
大家的團年飯在那裏吃呢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/ 個人認為團年飯及開年飯之類的中式聚會,還是去中式餐館比較合適🤫~銅鑼灣的🇭🇰 蒲東蒲西 𝐏𝐮𝐃𝐨𝐧𝐠 𝐏𝐮𝐗𝐢 開業不久,大受好評,當然要去試試啦(≧▽≦)! 餐廳環境古典優雅,主打傳統經典的川滬菜式,喜歡正宗味道的朋友,不要錯過啦~☆ 炸銀絲卷💛$𝟑𝟖我最愛吃炸銀絲卷,外脆內軟😚,軟綿綿的包心,蘸上煉奶,好好吃呀~☆ 上海素餃🥟$𝟓𝟔素餃質素同樣不錯,皮薄餡靚,蔬菜鮮甜。☆ 招牌小籠包💕$𝟔𝟖小籠包薄皮通透,肉餡鮮嫩多汁,又鮮又有肉香。☆ 脆片炸子雞🍗$𝟐𝟎𝟎/半隻炸子雞真心有水準😏,皮焦脆,肉鮮嫩,鹹香十足,正!☆ 上海粗炒🍜$𝟏𝟒𝟖獲得全枱人歡心的上海粗炒😍,不但麵條彈牙,醬油香濃入味,超~值得一試!!

☆ 炸銀絲卷💛$𝟑𝟖

☆ 上海素餃🥟$𝟓𝟔

素餃質素同樣不錯,皮薄餡靚,蔬菜鮮甜。

☆ 招牌小籠包💕$𝟔𝟖

小籠包薄皮通透,肉餡鮮嫩多汁,又鮮又有肉香。

☆ 脆片炸子雞🍗$𝟐𝟎𝟎/半隻

炸子雞真心有水準😏,皮焦脆,肉鮮嫩,鹹香十足,正!

☆ 上海粗炒🍜$𝟏𝟒𝟖

2024-02-16 71 瀏覽
第一次幫襯,新年想食中菜又想試新嘢,見到OpenRice 食評幾好,又訂到枱,不妨試一試。定了五人七時入座,坐到十時,未見爆滿,但有9成入坐。地點入了內街,有位朋友要搵了一陣。食物質素非常滿意。叫了醉乳鴿(肉質嫩滑),小籠包做頭盤。主菜:獅子頭,樟茶鴨(略為鹹了些少),賽螃蟹,嫩雞煨麵(湯底很濃,麵質較普通),蔥油餅(稍燶),豆沙鍋餅及壽桃。服務態度良好,整體來說非常不錯的上海美食,下次再會嚟幫襯!

食物質素非常滿意。
叫了醉乳鴿(肉質嫩滑
),小籠包做頭盤。
主菜:獅子頭
,樟茶鴨(略為鹹了些少),賽螃蟹

服務態度良好,整體來說非常不錯的上海美食,下次再會嚟幫襯!
  • 賽螃蟹
  • 砂鍋獅子頭
2024-02-12 76 瀏覽
話說某日☀️,係一個眾所周知嘅原因下,Duck哥🦆同朋友去咗大球場睇波⚽️。臨入場前,諗住去附近醫肚,最後揀咗係球場附近,Cubus 5️⃣樓嘅 浦東蒲西🥰。店內裝潢優雅又帶點老上海風格😍,牆身以白色⚪️為主色,配上蔚藍色🔵的天花及鈷藍色🟦的地氈,仿佛回到了六、七十年代嘅高級上海菜館🥰。雙蔥爆牛肉 $148牛肉🐂炒得出色又有鑊氣,肉質軟嫩鮮味,牛肉味重帶油脂香🥰,京蔥口感爽脆,吸引咗肉汁及醬汁後,非常好食😋。上海粗炒麵 $148麵條炒得非常出色,乾身又軟硬適中,色澤均勻,每條麵條都有陣陣醬香味😋,加上肉絲、東菇絲及大白菜一齊食,味道更豐富鮮香🤤。麻醬雲吞 (6粒) $52雲吞皮薄餡料飽滿,菜肉比例剛好🥰,肉餡鮮香濕潤,掛上滿滿的麻醬,味道融合又香味四溢😋。招牌小籠包 (4隻) $68小籠包皮薄餡靚,肉與湯的比例剛好,味足湯汁滿滿,食得好滿足🥰😮‍💨😍。總括而言,坐得舒服,有服務,食物有質素,價錢又合理,絕對唔會叫回水😂。食🦆指數:9.5/🔟🦆浦東蒲西📍銅鑼灣 - 開平道1號Cubus 5樓

雙蔥爆牛肉 $148

🦆浦東蒲西
📍銅鑼灣 - 開平道1號Cubus 5樓
2024-02-04
2024-02-11 954 瀏覽
👌🏻又到左周末同朋友出外覓食既時間,今次同朋友試既係上海菜,係銅鑼灣食完行街就岩哂啦~🧚🏻‍♀️ 午市自選套餐 ( $368 / 2人)午市點左個 2 人餐,有齊冷盤(2份)、熱湯、小菜(2份)同菜飯,比起單點實惠得多~👅 小籠包 ( + $48 )加左 $ 48 點左一籠 4 件既小籠包,認真好食,皮薄而肉餡飽滿,一咬就爆汁 💦 薑絲醋汁將小籠包襯托得更甜美 💕 值得一試 👍🏻👍🏻👅 蟹肉薺菜豆腐湯清淡既豆腐湯,加胡椒更香口,不過不太食得出蟹肉,有啲可惜 🥹👅 雞絲粉皮難得一見以花生醬作伴醬既雞絲粉皮,味道惹味突出,口感爽滑 😜👅 洞庭小蓮藕超開胃既冷盤,爽脆可口,酸中帶辣,個人相當喜歡,但同行友人就覺得較辣,未必個個都受到個種辣味 🤔👅 賽螃蟹清淡微甜既小菜,以蛋白炒勻蝦仁、青豆、碎菇,口感滑溜 👍🏻👅 酸菜炒牛肉有鑊氣既熱炒 ☄️ 爆香辣椒後加入酸菜及牛肉片炒成,酸辣俱全,滋味十足,送飯尤佳 🍚▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️浦東蒲西 (銅鑼灣)📍銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓💸 $500 / 2人 連加一、茶芥
👌🏻

🧚🏻‍♀️ 午市自選套餐 ( $368 / 2人)

👅 小籠包 ( + $48 )

👅 蟹肉薺菜豆腐湯

👅 雞絲粉皮

👅 洞庭小蓮藕

👅 賽螃蟹
清淡微甜既小菜,以蛋白炒勻蝦仁、青豆、碎菇,口感滑溜 👍🏻

👅 酸菜炒牛肉

浦東蒲西 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
💸 $500 / 2人 連加一、茶芥

2024-02-09 61 瀏覽
同好友去咗位於銅鑼灣Cubus 5/F新開嘅浦東蒲西食川滬上海菜😍,呢度環境好古典優雅,有種老上海菜館的感覺,牆上掛滿很多懷舊風景畫,玻璃飾櫃暗藏多支靚紅酒🍷,仲有近窗位置放滿一支支矜貴嘅茅台🤩🤩🤩,好像展覽館似的😉,呢度仲有VIP 房,私隱度高又靜,好適合一家大細、成班朋友來食飯🥰🥰🥰,服務員態度友善,有耐性地介紹不同美食,原本想食佢地既性價比高二人午市套餐,但原來幾日前已停左😅,唯有單點😉➿前菜($20/碟)➿✔️海苔花生三個字,「好好食」🤩✔️醃酸蘿蔔青瓜酸酸甜甜,好開胃😚✔️手撕烤麩($88)(Wheat Gluten with Black fungus & Broad Beans)大大件,好入味,但味道唔會過濃😋👍✔️賽螃蟹($148)(Scrambled Egg White)賽螃蟹係一度經典嘅中國菜 ,以蛋白模仿蟹肉嘅質感,師傅炒嘅火喉啱啱好,蛋白鮮嫩,蝦夠彈牙鮮甜,好食👍👍👍✔️小籠包 ($68/4隻)(Signature Xiao Long Bao )小籠包熱辣辣,皮夠薄,豬肉餡伴著湯汁,食時我習慣咬開小籠包嘅頂端,然後才落鎮江醋及薑絲一齊食,嘩,好滿足👍👍😋✔️經典上海生煎包($

➿前菜($20/碟)➿
✔️海苔花生
三個字,「好好食」🤩
✔️醃酸蘿蔔青瓜
酸酸甜甜,好開胃😚

✔️手撕烤麩($88)
大大件,好入味,但味道唔會過濃😋👍

✔️賽螃蟹($148)
(Scrambled Egg White)

✔️小籠包 ($68/4隻)
(Signature Xiao Long Bao )

✔️經典上海生煎包($72/4 隻)
(Signature Pan-fried Pork Buns)
好友好鐘意食呢個熱辣辣嘅生煎包,包底煎到微焦,脆脆地,好香口,豬肉餡夠juicy,除了小籠包,又另一必食之選👏🏻👏🏻👏🏻

✔️甜品
柑桂欖蓉露($48/ 位)
(Citrus ,Osmanthus,Olive Soup)
平時川滬菜嘅甜品會食豆沙鍋餅、雷沙湯丸等甜點,今次試咗個賣相好高貴嘅甜品,食落粒粒柑皮味,又帶有桂花香,還有橄欖蓉,仲有胖大海,夠晒清熱解毒,啱晒我🤩

📯茶芥:$20/位
多款茗茶選擇:
龍井/壽眉/鐵觀音/祁門紅茶/普洱/香片/雪菊(每壼需另加$28)

剛從外國回港的我,第一時間約了我的好朋友晴出來聚聚。🥹聽朋友介紹銅鑼灣這邊有間高質中菜館開張不久,就來試試吧~😛在荷蘭那邊很少吃到有質素的中菜,實是想念。🥰這裡環境裝修光明整潔,予人一種乾淨的感覺。☺️其中牆上的牌匾寫著「飲龢食德」,年輕的我網上翻查一下了這句的意思,原來是代表飽餐後感到快樂和享受自在,同時感受到祖先輩的德澤,即提醒我們要懂得感恩。💝我們一坐下來就點了壺香片🫖,我點了招牌小籠包( HK$68/4隻)和賽螃蟹(HK$148) ;她點了醉乳鴿(HK$148)和香芹毛豆肉絲炒豆干(HK$128) 。這裡的招牌小籠包有4隻,打開籠蓋冒煙的,熱辣辣,每隻薄皮,咬下去都好多汁,好久沒吃小籠包的我覺得好好味!😋😍賽螃蟹🦀這道其實並不是真正的蟹肉,是用炒蛋白用以模仿真正蟹肉的上海料理,這裡配料有草菇、胡蘿蔔、小蝦粒、青豆⋯⋯吃下去滑溜溜,清清淡淡,我們把這碟都吃光了。😛好友說她覺得她點的都很好吃,這裡的醉乳鴿一上枱時,把我們都嚇壞了😮,擺碟有心機,肉質結實,吃下去有濃濃酒味,雖然我平時不是太喜歡凍盤,但這碟我也很可以喔!🥳香芹毛豆肉絲炒豆干,這道菜好友很喜歡吃,很適合一邊聊天一邊慢慢吃,
剛從外國回港的我,第一時間約了我的好朋友晴出來聚聚。🥹

聽朋友介紹銅鑼灣這邊有間高質中菜館開張不久,就來試試吧~😛
在荷蘭那邊很少吃到有質素的中菜,實是想念。🥰

這裡環境裝修光明整潔,予人一種乾淨的感覺。☺️

我們一坐下來就點了壺香片🫖,

賽螃蟹🦀這道其實並不是真正的蟹肉,
是用炒蛋白用以模仿真正蟹肉的上海料理,

這裡配料有草菇、胡蘿蔔、小蝦粒、青豆⋯⋯
吃下去滑溜溜,清清淡淡,我們把這碟都吃光了。😛

好友說她覺得她點的都很好吃,

我平時很少吃豆干,覺得這道家常小炒炒得很惹味😆,不過小心吃多了會比較鹹~😂😂

值得一提的是,
這裡的前菜花生和醃蘿蔔都是自家製👍🏻,
花生很特別,加了海苔,還有少少辣,和外面的花生是不同的,🤣
而且這裡的花生是非賣品,
所以大家來這裡的話記得要慢慢品嘗一下啊!🤗

飲茶真是本地重要的飲食文化啊🥢

Info
店名:浦東蒲西
營業時間:星期一至日 11:30-15:00,17:30-23:00
地址:銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
2024-02-06 47 瀏覽
好耐冇食上海菜,今次去銅鑼灣搵咗呢間新開嘅餐廳,環境唔錯,可以舒服啲食個lunch ❤️今次主要試點心,下次食晚飯可以試埋小菜類,質素應該都唔錯🙈🙈🙈.✨津白炒年糕超級推介呢個炒年糕,味道好好,年糕煙靭軟熟,唔會太肥膩🫶🏻🫶🏻🫶🏻.✨招牌小龍包小籠包好Juicy,皮薄多汁.✨生煎包.✨炸銀絲卷.✨雷沙湯丸芝麻饀好多,流心效果做得好好,熱辣辣作為飯後甜品好滿足🥰.📍蒲東蒲西(銅鑼灣)
✨津白炒年糕

✨招牌小龍包
小籠包好Juicy,皮薄多汁

✨生煎包

✨炸銀絲卷

✨雷沙湯丸
芝麻饀好多,流心效果做得好好,熱辣辣作為飯後甜品好滿足🥰

📍蒲東蒲西(銅鑼灣)
2024-02-06 73 瀏覽
酒家環境古典優雅,一邊用餐一邊聽著懷舊中文歌曲,猶如時光倒流,感覺帶點老上海的感覺,週遭牆上掛滿富有中國情懷既風景畫,意境令人不禁地懷緬過去,氣氛充滿濃濃既韻味,令食客賞心悅目雞絲粉皮必吃前菜!粉皮晶凝通透富有嚼勁,花生醬味道香濃,伴上青瓜絲一起品嚐,倍添口感蟹肉薺菜豆腐湯清新湯羹,豆腐香滑軟綿,蟹肉鮮味,配上薺菜,湯羹綠油油般,令人食慾大增小籠包上海小籠包 招牌必食!小籠包皮薄餡多,肉汁鮮美濃郁,餡料豬肉肉味香濃而不油膩,湯汁滿滿,令人齒頰留香。賽螃蟹經典粵菜,將嫩滑的蛋白配上鎮江醋,神還原蟹肉之鮮味砂鍋獅子頭熱騰騰的砂鍋,有助保溫,獅子頭肉味香濃以半肥瘦豬肉製成,入口軟淋肉香,惹味!浦東浦西📍銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓

雞絲粉皮

蟹肉薺菜豆腐湯

小籠包
上海小籠包

賽螃蟹
經典粵菜,將嫩滑的蛋白配上鎮江醋,神還原蟹肉之鮮味

砂鍋獅子頭

浦東浦西
📍銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓

週末下午選擇到訪「浦東蒲西」,位於銅鑼灣開平道,餐廳主打上海菜,內部裝修典雅,走中式風格。選擇了兩位用自選套餐($368),包含湯、冷盤兩款、小菜兩款、菜飯/雞煨麵。餐廳也有提供四位用的自選套餐,各多一款冷盤和小菜,價錢為$688。湯點了蟹肉齊菜豆腐湯,入口比較像羹湯,蟹肉絲鮮甜,豆腐香滑,加些胡椒粉可增添口感~冷盤選擇了雞絲粉皮和杭州醬鴨。雞絲粉皮攪拌過後,花生醬濃厚,煙煙韌韌的粉皮拌以雞絲、青瓜,開胃冷盤。杭州醬鴨肉色棗紅,醬香油潤,鹹中帶鮮小菜選擇了賽螃蟹和砂鍋獅子頭。賽螃蟹以蛋白模仿蟹肉,加上蘿蔔、蝦肉、菇,擺盤精美,蛋白確實炒得像蟹肉;獅子頭以半肥瘦豬肉製成,糯香軟淋,伴飯一流小編也是第一次嘗試雞煨麵,原來菜式是把麵條放入高湯內煮熟,煮得澱粉都溶入湯中,形成這個濃稠的口感,因此麵條口感比較軟爛留意茶芥每位$20,泡菜每碟$20,另收加一服務費

留意茶芥每位$20,泡菜每碟$20,另收加一服務費
  • 砂鍋獅子頭
  • 賽螃蟹
  • 雞絲粉皮
  • 蟹肉齊菜豆腐湯
2024-01-28 78 瀏覽
朋友介紹銅鑼灣最近開左新餐廳,📋餐廳既午市套餐幾抵食,而且味道唔錯,餐廳既裝修偏向古典風,都坐得幾舒服🥰✨ 午市自選套餐:湯➕冷盤➕小菜➕附送🔸海參酸辣湯湯有兩款,我就揀左酸辣湯,個湯好足料😍味道比較酸,好開胃🔸冷盤有八款可以揀,自己就揀左,醉豬手同杭州醬鴨🐽醉豬手:豬手皮爽口彈牙,酒味香濃,唔會過重🦆杭州醬鴨:有少少煙燻既味道,略嫌鹹左少少🔸小菜有11款可以揀,真係好易選擇困難症🫣最後揀左賽螃蟹同回鍋肉🦀賽螃蟹:蛋白嫩滑,調味岩岩好,加埋醋一齊食,味道真係好似食緊蟹😋🐷回鍋肉:五花肉切到好薄,肥瘦適中,食落唔會覺得好油膩,加埋椰菜同豆乾,好惹味🤤🔸附送可以揀菜飯或者雞燴麵,我就揀左雞燴麵🍜,湯底濃郁,味道比較清淡,用黎配回鍋肉一齊食岩哂🔸小籠包另外追加小籠包🫢小籠包一啖一個,入面充滿湯汁,個皮一啲都唔厚,正👍🏻

✨ 午市自選套餐:湯➕冷盤➕小菜➕附送

🔸海參酸辣湯
湯有兩款,我就揀左酸辣湯,個湯好足料😍味道比較酸,好開胃

🔸冷盤
有八款可以揀,自己就揀左,醉豬手同杭州醬鴨

🐽醉豬手:豬手皮爽口彈牙,酒味香濃,唔會過重

🦆杭州醬鴨:有少少煙燻既味道,略嫌鹹左少少

🔸小菜
有11款可以揀,真係好易選擇困難症🫣最後揀左賽螃蟹同回鍋肉

🔸附送

🔸小籠包

午餐
2024-01-27 51 瀏覽
CUBUS is in the heart of Causeway Bay, and for lunch, I visited @pudongpuxi - a modern Shanghainese restaurant in a cosy setting with an excellent valued lunch set: My favourite dishes are actually the starters. Hot & Sour Soup was appetising & authentic with sea cucumber. While the Tofu was aromatic and delish. Here’s the full set of dishes I had:🍽️ 海参酸辣湯 (Hot and Sour Sea Cucumber Soup)🍽️ 豆干馬蘭頭 (Tofu and Horseweed Sprout) 🍽️ 杭州醬鴨 (Hangzhou Roast Duck)🍽️ 雙蔥爆羊肉 (Double Onion Sautéed Lamb)🍽️ 賽螃蟹 (Stir

🍽️ 杭州醬鴨 (Hangzhou Roast Duck)

🍽️ 賽螃蟹 (Stir-fried Egg White with Shrimps)

🍽️ 小籠包 (Soup Dumplings)
上個月和一班朋友去了銅鑼灣新開幕的滬川中菜廳午飯,一試難忘。這次和MM爸撐枱腳吃晚餐讓他品嚐老上海味道💖。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸《有舊有新·東西口味》《有老有嫰·聚首一堂》《有東有西·五湖四海》《浦東浦西·川滬口味》🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸打開餐牌看到以上幾句,相信這幾句話總括了這家中菜廳的特色和老闆的期望😀。✅韭黃炒鳝糊 $228 - 我們喜歡吃傳統上海菜韭黃炒鳝糊,所以特地點了這道菜式。鮮嫩的鳝魚與香氣四溢的韭菜非常搭配,鱔魚量多且肉質鮮嫩,口感豐富,值得一試。✅蔥油開洋拌麵 $73 🍜 - 拌麵份量多,陽春麵彈牙爽口,蔥油加醬油香氣四溢,令人吃不停口。✅麻醬雲吞(6粒) $52🥟 - 麻醬雞絲粉皮和紅酒抄手吃得多,但麻醬拌雲吞比較少有。原來味道也不錯。✅招牌小籠包(4隻) $68 - 小籠包皮薄餡靚,充滿肉汁,豬肉肥瘦適中,味道一流✅壽桃(每個) $18 - 以紅豆蓉做的壽桃🍑 壽桃的外皮柔軟有彈性,而且不黏手。紅豆蓉細膩滑潤,甜度適中,為我們的晚餐寫上完美的句號。浦東蒲西把傳統上海菜「濃油赤醬」的味道👅演繹得淋漓盡致。食物質素保持一貫高水準,MM 爸也讚口不絕😁。而且服務
上個月和一班朋友去了銅鑼灣新開幕的

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
《有舊有新·東西口味》
《有老有嫰·聚首一堂》
《有東有西·五湖四海》
《浦東浦西·川滬口味》
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

浦東蒲西把傳統上海菜「濃油赤醬」的味道👅演繹得淋漓盡致。食物質素保持一貫高水準,MM 爸也讚口不絕😁。而且服務質素也比蕉媽上次來有提升。服務員態度好,經常臉帶笑容,也勤力幫忙加水。這些細節令整個餐飲體驗更好。

浦東蒲西 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
2024-01-27 67 瀏覽
呢間餐廳班底好有來頭,由前馳名老雪園師傅主理,將舊派菜式重新演繹。當日所有菜式都好值得叫,前菜當中 無錫脆鱔,醉香乳鴿,酒槽鴨舌分別係食到脆,香,滑。招牌火瞳雞燉翅,蟹粉煲拌陽春麵,紅焼大元蹄,四寶片皮雞,招牌小籠包,經典上海生煎都非常出色。首先講明,今晚真係全部自費。先讚火瞳雞燉翅,湯香唔太鹹,雖然漿口度可再改善,但係勝在足料,多到離譜🥹火朣個皮先係精粹,唔算好鹹仲食到應有嘅口感👍蟹粉香滑,無殼碎唔腥,夠掛身。四寶片皮雞係出面已經好少食到,好有心機嘅舊菜新造,除咗旁邊嘅拌碟以外,雞皮係脆嘅。小籠包多汁呢啲好基本,反而最後個上海生煎係驚喜嚟。真正水煎嘅做法做到好似炸出嚟嘅底,入口鬆脆,內裡真心爆汁👍👍反而炒豆苗有爭少少,鹹左少少。 酸辣湯正常操作。總結,13人每位$1000 呢個份量,質素,無投訴。唔係最平嘅價錢,不過真心好食,而且好合理。值得再黎試下佢其他簡單菜😌當晚菜單:蔥油海蜇頭 無錫脆鱔 醉香乳鴿小蔥皮蛋拌豆腐 茶香煉蛋 風味素鴨秘制口水雞 酒槽鴨舌招牌火瞳雞燉翅清炒蟹粉煲拌陽春麵椒椒相見酸菜魚紅焼大元蹄(芝麻大餅)四寶片皮雞清炒時蔬招牌小籠包經典上海生煎蓬茶湯圓(加薑)

反而炒豆苗有爭少少,鹹左少少。 酸辣湯正常操作。

當晚菜單:
蔥油海蜇頭 無錫脆鱔 醉香乳鴿
小蔥皮蛋拌豆腐 茶香煉蛋 風味素鴨

秘制口水雞 酒槽鴨舌
招牌火瞳雞燉翅
清炒蟹粉煲拌陽春麵
椒椒相見酸菜魚

紅焼大元蹄(芝麻大餅)
四寶片皮雞
清炒時蔬
招牌小籠包
經典上海生煎
蓬茶湯圓(加薑)
  • 經典上海生煎
  • 椒椒相見酸菜魚
  • 無錫脆鱔
  • 醉香乳鴿
2024-01-27 44 瀏覽
今日約咗朋友食飯,之前有其他人推介過新開既🌟蒲東蒲西🌟,話比岀面一樣價錢但食到好嘢又有服務,我即管去探下店先😂 雞絲粉皮🐥麻醬非常之香濃,雞亦非常嫩好Juicy,粉皮超滑溜🩷 招牌小籠包🥟皮薄餡多,皮非常薄食得岀自己整,好巧功夫,湯汁非常多,餡肉做到鮮嫩多汁,非常好食😋 糖醋金薯咕嚕肉🍍平時岀面配菜係用燈籠椒,佢哋一改傳統式用金薯+菠蘿,完全自創風格,值得一提平時岀面食咕嚕肉係多數好厚粉,但呢到啲咕嚕肉整到無炸粉一樣,但又可以炸到脆😍 嫩雞煨麵🍜天氣凍可以食到一碗熱辣辣的麵,真係好幸福,麵條好有口感,煮到剛剛好,好細心將雪菜同雞砌到四方粒好細舊,令到餸同面融合一齊🩵 豆沙鍋餅💜一啲都唔油膩,未見過豆沙鍋餅無油但又脆,豆沙蓉好滑,又唔太甜,現在好多人好注重健康,所以好多餐廳都會選擇少甜😋

雞絲粉皮🐥
麻醬非常之香濃,雞亦非常嫩好Juicy,粉皮超滑溜🩷

招牌小籠包🥟

糖醋金薯咕嚕肉🍍