2024-11-09 54 瀏覽
西環真的沒有甚麼好味的粥品店原本海亮還好的。但自大老闆沒有做後食物水平就每況愈下。伙計就更加係不知所謂。粥底唔得+炒面炸物都不到位。今日試菜乾豬骨。。。結果見伙計只是從雪櫃拎了兩盒材料放了入粥窩中撩兩下上碗。原來所謂豬骨係“燒肉骨”很咸又很油。菜干還卷一舊舊。。。很老。。。難食都要食了d粥。因為見伙計鬧食客。因為食客投訴皮旦瘦肉粥少皮旦。半粒皮旦都無。平時沒咁少。伙計鬧“次次一樣多㗎?食你就食啦。”我唔識講。我下次不來就是了
西環真的沒有甚麼好味的粥品店
原本海亮還好的。但自大老闆沒有做後
食物水平就每況愈下。伙計就更加係不知所謂。
粥底唔得+炒面炸物都不到位。
難食都要食了d粥。
伙計鬧“次次一樣多㗎?食你就食啦。”

我唔識講。我下次不來就是了

2022-10-10 1019 瀏覽
街坊舖頭,近年換咗其他人接手,外賣炒面得番以前3份1份量,小得可憐,粥店既靈魂油炸鬼變得好硬,當然整體亦細件咗,冇以前既香脆,以前見檔主一朝早密密新鮮炸,依家懷疑係隔夜,食開生滾雞粥底唔夠米香,雞肉難揾得啲骨,總之冇意欲再幫襯。
外賣自取
2022-09-30 656 瀏覽
早幾日整親條頸,郁大力d都會痛😓今日九月最後一日,本想出去食餐豐富d,點知又落大雨,最後都係屋企附近食粥。叫咗及第粥,$28。粥底幾杰身,仔細睇原來落咗腐竹,味道都幾好。豬什都有唔少,不過味道就冇乜,好可能係煮既過程已經出晒味,粉腸,豬肚同豬潤都係冇乜味。另外炒麵可能擺耐咗,比較淋,$13份量正常。海亮粥店西環德輔道西356號地下
早幾日整親條頸,郁大力d都會痛😓

另外炒麵可能擺耐咗,比較淋,$13份量正常。

海亮粥店
西環德輔道西356號地下
2022-09-30
2022-05-09 687 瀏覽
好耐早餐冇食粥,今朝試吓呢間粥店。看看味道如何。早上10:30左右,店內有兩三台客人,牆上的價目表, 生滾粥都係$28 ,叫咗個豬潤魚片粥同埋一碟蝦米腸,蝦米腸都係$13。潤魚粥,豬潤切薄片,但係較為腍,好彩又唔柴,魚片又較為散啲,兩樣都冇異味或者魚腥味。粥底都過得去。一碗平平凡凡的豬潤魚片粥。至於蝦米腸,暖暖哋,有幾粒蝦米,入口中規中矩,喺一碟平凡的蝦米腸。見到客人叫其他腸粉,好似蛋腸粉咁樣,係即做。下次可以試吓。店內除咗一個阿嬸外,有兩個應該係20幾歲嘅姊妹花負責煮粥同埋腸粉。較為傳統的粥店,好少見到有年青人主打廚藝。
好耐早餐冇食粥,今朝試吓呢間粥店。看看味道如何。
見到客人叫其他腸粉,好似蛋腸粉咁樣,係即做。下次可以試吓。
2022-05-08
$40 (早餐)
2021-09-19 722 瀏覽
係隔離酒店叫外賣食,點知質素仲差過酒店d隔離食物。皮蛋艇仔粥/魚片皮蛋粥:d粥同稀水真係冇分別,一d味道都冇,d料味道就正正常常但份量偏少。豉油皇炒面:成盒面得兩條韮菜,味道還可以。炒米粉:得個咸字,乜料都冇。蝦米腸:同普通腸粉冇分別,成盒得三粒蝦米少蔥,重點又係咩味都冇。豉油都冇滴。餃子:味道正正常常,不過不失。服務:落單時係粥到寫明唔該加蔥,係腸粉到寫明混醬走辣,兩樣都冇。最重要係外賣連膠匙羹都冇俾到我,成餐飯我都係用牙籤夾野食,d粥倒落個口到....
係隔離酒店叫外賣食,點知質素仲差過酒店d隔離食物。

豉油皇炒面:成盒面得兩條韮菜,味道還可以。

炒米粉:得個咸字,乜料都冇。

餃子:味道正正常常,不過不失。

2021-09-19
25 分鐘 (外賣送餐)
$60 (早餐)
2021-06-12 593 瀏覽
這間粥店的食物一般,唯獨是那個番薯糖水,又平又好味。$11一碗,有幾舊大番薯,雞蛋黃番薯煮得夠粉又不會過於腍啤啤(雖然間中會有根),糖水夠薑但不是死辣,有時還會吃到薑粒,證明係真材實料。糖水甜度剛好又有香味。完全是屋企的味道,但又比阿媽煮得更好味。$11一碗簡直超值,自己煮應該都差不多這個價錢。由於份量十足,肚細的朋友真係可以當飯食。環境就是街坊粥店的環境,冇乜特別,簡單整潔就夠啦。每次食完一碗,都可以滿足地離開。
番薯糖水
2021-06-12
番薯糖水
2020-11-21 765 瀏覽
無意中發現咗呢一間傳統嘅粥店,從裝修上睇得出已經好多年,但係有鋪面好乾淨,值得一讚。前後食過好幾次,先講吓粥底,煲得好透,夠棉,個人好喜歡。生滾粥$27一碗,加送都係加$5 ,真係好抵食,前後食過幾款,最鍾意都係豬潤魚片粥,唔知點解兩個餸但係呢個粥都係$27。豬潤夠薄,同魚片一齊滾, 熟嘅程度啱啱好唔會過老,好夠爽。之前試過粉腸粥,唔係嗰種使到全部乾淨嘅粉腸,所以想試嘅人自己衡量一下接唔接受到呢想粉腸啦。試過牛脷酥,但係唔會幫你剪,食物比較麻煩。試過炸兩,呢間會整定一堆喺度,一叫就俾你,雖然係快,但係冇即刻整咁好味。齋腸嘅話醬料係冇麻醬嘅,個人覺得混醬少咁一種冇咁好味。

豬潤魚片粥
牛脷酥
豬潤魚片粥
2020-10-29 514 瀏覽
在美國回港,早餐想食中式食物,所以想到粥。外賣當然有自備餐具。點了兩碗粥,一碗碎牛粥、一碗皮蛋瘦肉粥。碎牛粥超多料,吃進口全是牛肉味非常好食。皮蛋瘦肉粥備有半隻皮蛋份量,亦非常出味。煎堆是非常之有驚喜,是筆者最外的冇涵煎堆,面還是脆的,味道亦不太甜。反而炸兩就有點失色。由於油炸鬼不是新鮮製造,加上腸粉皮後,更加是都軟林林。最後埋單離開後,老闆娘從舖頭追出來,要給我退回一蚊因為我自備餐具。這就是小區中的一些人情味。
在美國回港,早餐想食中式食物,所以想到粥。
外賣當然有自備餐具。
碎牛粥
皮蛋瘦肉粥
煎堆
炸兩
碎牛粥
皮蛋瘦肉粥
煎堆
2018-06-18 1495 瀏覽
假期去西環辦點事,已經是六點多.想起今天是端午節.就去食碗粥,豬潤粥,香滑粥底,滿滿的豬潤,再叫了蘿蔔糕好味.店子小小,人不太多,但老闆親切有禮.買了兩隻糭回家.下次再來.這種小店在今天耍生存都不易.
假期去西環辦點事,已經是六點多.
想起今天是端午節.
就去食碗粥,豬潤粥,香滑粥底,
滿滿的豬潤,再叫了蘿蔔糕
好味.
店子小小,人不太多,但老闆親切有禮.
買了兩隻糭回家.
下次再來.
這種小店在今天耍生存都不易.
2018-06-18
2017-05-15 1377 瀏覽
食粥一定要去粥店,因為夠專一,去流快,材料保持新鲜。還有一定要有油炸鬼。上世紀六七十年代銅鑼灣名店叙香園的「白灼腰膶」被目為必食之佳肴。自從膽固醇之說興起大家對動物內臟都懷戒心不敢多吃,不過時至今日「生滾腰膶粥」仍是甚受歡迎的粥品。最近有醫學報告指出膽固醇非因食物问题,今日就马上叫咗個豬腰膶生滾粥,配一條油炸鬼。第一粥要滚,带出姜葱香氣第二豬腰豬膶風味之美首重口感脆嫩。材料新鲜必然首選。其次煮猪肝时,时间不宜过长,否则猪肝不嫩滑,但时间太短猪肝未熟透又不卫生,因此火候控制就是厨子功力所在。第三绵绵不带味精的粥底,纯粹带出粥料原味食粥一定要配油炸鬼。这𥚃又有一绝。因为幫襯的時候已近晚上六点。油炸鬼已放在櫃裡,但食落还是外脆內鬆又不油,用来点粥一起吃又一食法!

第一粥要滚,带出姜葱香氣
第三绵绵不带味精的粥底,纯粹带出粥料原味

2017-04-20
下午茶
2014-02-25 2151 瀏覽
一點幾鐘開始在半山遊走,差不多到黃昏時我的肚子覺得好餓,於是便在附近找尋有什麼好吃的﹗真是不找過都不知道原來西環這一帶真是存在著好多小店及咖啡室,一時之間令人花多眼亂。友人表示想吃炸兩,於是我們便隨便入去一間粥店。店內陳設相當簡單,衛生度都算接受,牆上掛有一部電視,周日的賽馬聲浪在場內圍繞。而提供的食物字眼全都貼在牆上,不過每枱都有一張小餐牌,兩面的內容都是一樣。身邊的食客多數都是街坊,場內有一位阿姐打點,而點餐亦可以直接通知駐守在半開放式廚房內師傅。明火白粥$6,粥底綿滑,質感不算太厚身也不會是水汪汪,吃得出存在著微弱的米香。豉油皇炒麵$8內有韭菜及芽菜,份量很多,麵條爽口,不過並不是條條麵都沾有豉油,味道亦略淡。再吃多一碗清甜綠豆沙$7,綠豆的量真的有很多,而且粒粒煲到起沙,不錯的,但甜度對我來說是較甜膩。友人選擇的兩款食物都是經濟又足料﹗埋單後,我們沿著這一條街走,這裡有著不少小店,有賣飽點的,有賣餃子的,賣什麼都好他們的食物價錢統統都是平到我O咀﹗現在才知道現今仍有這些保持著相宜價錢的食店,我也希望他們不會因快將有鐵路站的將來而被迫離開。

明火白粥
友人選擇的兩款食物都是經濟又足料﹗
魚片艇仔粥$16
炸麵腸$8
2014-02-23
明火白粥
三個字黎形容!! 味精粥!!!!!!!! 份量都夠, 幾足料, 但係味精味好重!!!! 食完番到屋企勁口喝!!!!!! 仲有, 最可惡既事係, 我明明食左碗$15 豬肚粥, 個女人竟然收我$19!!!!仲要話我係雙拼唔肯找番錢我!!!!以後我都唔黎幫襯!!!

三個字黎形容!! 味精粥!!!!!!!!

份量都夠, 幾足料, 但係味精味好重!!!!

食完番到屋企勁口喝!!!!!!

仲有, 最可惡既事係, 我明明食左碗$15 豬肚粥,
以後我都唔黎幫襯!!!
2010-05-19
2010-01-23 749 瀏覽
10-1-2010最近花得太多錢, 食又食得貴, 慳返D先, 去食粥啦海亮光臨已不是十隻手指可數, 好好味道哇, 我也不想多講, 對上一篇也是我的, 坐底叫左皮蛋廋肉粥 知唔知食既時候係真係有家既味道, 老闆剛剛熟, 就要離別, 皮蛋廋肉粥粥有香味, 香哇香哇香哇,,這次應該是最後光臨, 因為搬家的日子只有四天 $11再見了海亮, 到西貢後我會再來
10-1-2010

最近花得太多錢, 食又食得貴, 慳返D先, 去食粥啦

廋肉粥
知唔知食既時候係真係有家既味道, 老闆剛剛熟, 就要離別,

再見了海亮, 到西貢後我會再來
2010-01-10
  • 雞粥
  • 皮蛋廋肉粥
2009-12-25 324 瀏覽
最近搬來港島.. 所以周圍搵野食.. 行行下見到有間粥店..最衰5記得影相啦.... 老闆一入黎就問食咩..好親切..生滾滑雞粥 D雞大大隻 有雞味. =$17 蝦米腸 大大條.. 好第食 旦係好似凍左d.. 旦只是 $6皮蛋X豬粥 好多皮飛 好香.. 又快 又熱 好味.只是$1330元食飽兩個人......................去邊搵呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

最衰5記得影相啦.... 老闆一入黎就問食咩..好親切..

生滾滑雞粥 D雞大大隻
有雞味. =$17

蝦米腸 大大條.. 好第食 旦係好似凍左d..
旦只是 $6

皮蛋X豬粥 好多皮飛
好香
.. 又快
又熱
好味.只是$13

2009-12-24
  • 生滾滑雞粥
今天有點需要吃粥,所以來到西環尋粥吃,順道會找一些啱食的地方,第一站就來吃碗夜粥。坐好之後,也點吃的,就每人一碗粥,再加一個腸粉,粥點了魚片粥及魚腩鮮牛粥,粥是生滾的,分別在魚片上加入一大匙羹粥,也在魚腩及鮮牛肉加入一大匙羹粥,製成一碗魚片粥及魚腩鮮牛粥,就端上我們的桌子上。先用匙羹舀兩羹望一望,魚片粥內的魚片很零碎,而且看見還是生的,也不敢即吃,先讓魚片吸多一點粥的熱力,煮熟一點再吃,等了一會兒,也開始吃了,魚片粥的魚片糜爛,吃起來很霉身,一點也不好吃,加上粥底的味道來得很不自然,有味精,其味道是濃得吃不出米香了,粥底雖然夠綿,但此點已經是大大扣分了。另外的魚腩鮮牛粥,也舀兩羹望一望,也有兩大件魚腩及一大堆鮮牛肉,由於魚腩是生滾的,魚腩的肉是非常之滑,亦有鮮魚味,而且一點淡水魚常有的泥腥味也沒有,骨多但不難肚,連着魚皮一起吃,更是美味,而鮮牛肉也是嫩滑得很,師傅的味道不強,可能師傅的味道走了進粥吧,所以粥底吃起來的味道,比魚片粥的更假,更強味精味,也濃得吃不出米香,夠綿也無濟於事了。另外也點了一碟叉燒腸,九元一碟,真的是很便宜,用筷子夾開一看,嘩!層腸粉皮厚得厚過我的面皮,更要命的竟

另外也點了一碟叉燒腸,九元一碟,真的是很便宜,用筷子夾開一看,嘩!層腸粉皮厚得厚過我的面皮,更要命的竟然是黏筷子的,一點也不順溜滑口,加上米香不足,這腸粉皮除了飽肚之外,就是一無是處,加上在內的叉燒餡只不過是切得細粒的不得了的豬肉碎,吃起來一點口感也沒有,叉燒的味道不突出,吃起來不太中用,只可以說一聲差。

怎說也好,埋單三十九元,真的是很便宜,還想怎樣。
對住個海雙眼發亮?
生滾粥粥底
價位非常便宜
魚腩鮮牛粥粥底的味道很假,有很強味精味
鮮牛肉也是嫩滑得很,師傅的味道不強
魚腩的肉是非常之滑,亦有鮮魚味
魚片粥內的魚片很零碎,粥底又是味精的天下
叉燒腸腸粉皮厚又黏筷子
2009-11-07
$19.5 (晚餐)
對住個海雙眼發亮?
價位非常便宜
鮮牛肉也是嫩滑得很,師傅的味道不強