2023-08-04 1061 瀏覽
唔識用積分問又唔答,而家我整到個app之後啲分就過咗期可唔可以補返俾我?你哋啲員工十問九唔應個個都黑口黑面青衣飲茶,$1000都唔係平呀而家通脹,正常價錢飲茶真係貴,好似$17茶錢連埋+1已經$20,蝦餃燒賣腸粉,上台都已經唔係熱辣辣。什麼金牌燒鵝?我覺得係乾柴烈火。同行合作的小伙伴,鍾意食廣東燒味,什麼幾多層冰玉,即係燒腩仔肉,當然高級啲啦,但我就見到白雪雪嘅肥豬肉多啲,基本上食到嘅肉就好少。同埋枱同枱之間都好逼。如果唔係工作關係要揀青衣,請我都唔嚟食。
唔識用積分問又唔答,而家我整到個app之後啲分就過咗期

可唔可以補返俾我?
你哋啲員工十問九唔應
個個都黑口黑面

青衣飲茶,$1000都唔係平呀

什麼金牌燒鵝?我覺得係乾柴烈火。

2023-07-31 908 瀏覽
好耐都冇飲茶啦,難得全家早起身😂7am就黎呢度飲…不過已經排晒隊 🤔原來只有唔識行嘅BB先唔洗計茶位,不過弟弟都食到好多野🫣食物峴蚧鯪魚球呢個幾好食😋夠脆又彈牙!炒米粉呢隻米粉幾乾身!夠幼,同埋鍾意鞋口嘅米粉😂加甜醬,好好食甜薄撐我都唔知原來有呢個食😂感覺好新奇佢有好多芝麻花生碎喺上邊,再點甜醬花生醬食。其實就咁食佢好似糖不甩布拉腸粉呀😂呢個略嫌少咗啲但係佢都夠滑!菠蘿叉燒包黑金流沙包 🔥必食🔥認真😂嚟呢度一定會嗌呢個包食仲有啲金粉可以印上手指燒賣皮蛋瘦肉粥 XO醬炒蘿蔔糕呢個唔錯,少少辣👌🏻外皮煎得好脆唔記得咩黎😂服務呢度因為同啲樓面唔熟😂所以要茶、落單冇咁快不過因為我哋一行5人冇話一定要坐近海個邊,所以俾咗張大枱我哋,so far都幾好!啲小朋友嘈都嘈唔到人地!

食物

峴蚧鯪魚球
呢個幾好食😋夠脆又彈牙!

炒米粉
呢隻米粉幾乾身!夠幼,同埋鍾意鞋口嘅米粉😂加甜醬,好好食

甜薄撐

仲有啲金粉可以印上手指

燒賣

皮蛋瘦肉粥

XO醬炒蘿蔔糕
呢個唔錯,少少辣👌🏻外皮煎得好脆

唔記得咩黎😂

呢度因為同啲樓面唔熟😂所以要茶、落單冇咁快

2023-07-13 903 瀏覽
第一次遇到服務態度咁差嘅員工!首先係一位女士於收銀處,她取到我手上單據後,以非常大聲甚至呼喝的語氣:237 (銀碼)直至整個過程完成,都沒有一句「多謝」,甚至多一個字都沒說,簡直是覺得我付款係阻住佢嘅意思!及後向負責人投訴,但他完全表現不到負責人應有的對客態度,只是說「多謝你嘅意見,我搞搞佢」,便轉身離開。作為一個負責人,面對客人投訴,應用如此態度?客人仍在時,便轉身離開?員工的態度令是次成為非常差的一次用餐體驗!
第一次遇到服務態度咁差嘅員工!

員工的態度令是次成為非常差的一次用餐體驗!

2023-03-18 2412 瀏覽
呢個位置前身係聯邦酒樓以前都成日幫襯因為啲點心唔錯海港薈開咗之後,成日都見到好多人等位適逢星期六同屋企人諗住喺青衣城飲茶都係等十張枱,所以決定試吓係咪咁值得等位正價茶錢$17一位,價錢中規中矩剔緊點心紙嘅時候,阿姐話:「流沙包無、金錢肚無、蟹肉鳳尾餃無」我哋正正剔咗流沙包同鳳尾餃,即刻有啲失望最後叫咗六個點心1️⃣蘿蔔千絲酥一上枱又係失望🫣🫣因為同我以前食開嘅蘿蔔千絲酥爭好遠食開嘅蘿蔔千絲酥層酥皮係一層層好分明而且係細細隻,望落唔會有好油嘅感覺但呢度嘅蘿蔔千絲酥好明顯用現成一層酥皮求其包住啲蘿蔔炸比你食入面嘅蘿蔔亦都唔係絲,係一舊舊唔幼細內餡空虛,唔似得以前食過好飽滿嘅蘿蔔絲食完覺得浪費卡路里🌝2️⃣西班牙黑毛豬叉燒腸呢個叉燒腸就正正常常,叉燒份量都多不過叉燒腸入面有包埋芫茜,比較少見多數牛肉腸先會包,好彩我係鐘意芫茜如果憎芫茜嘅人應該會比佢伏咗而且略嫌啲腸粉唔係好夠熱3️⃣蟲草花野菌餃餃皮好晶凝通透,但略為厚咗啲餡料都好飽滿,入面嘅菇味好濃我個人唔係太鐘意食呢隻餃皮因為好似無味嘅一堆澱粉可能襯返傳統蝦餃皮或餃子皮會夾啲4️⃣上海小籠包小籠包皮都係偏厚,好彩湯汁都Keep到醋就唔太正中,用咗浙醋同其他
呢個位置前身係聯邦酒樓
以前都成日幫襯因為啲點心唔錯
海港薈開咗之後,成日都見到好多人等位
適逢星期六同屋企人諗住喺青衣城飲茶
都係等十張枱,所以決定試吓係咪咁值得等位
正價茶錢$17一位,價錢中規中矩
剔緊點心紙嘅時候,阿姐話:
「流沙包無、金錢肚無、蟹肉鳳尾餃無」
我哋正正剔咗流沙包同鳳尾餃,即刻有啲失望
最後叫咗六個點心
1️⃣蘿蔔千絲酥
一上枱又係失望🫣🫣
因為同我以前食開嘅蘿蔔千絲酥爭好遠
食開嘅蘿蔔千絲酥層酥皮係一層層好分明
而且係細細隻,望落唔會有好油嘅感覺
但呢度嘅蘿蔔千絲酥好明顯用現成一層酥皮
求其包住啲蘿蔔炸比你食
入面嘅蘿蔔亦都唔係絲,係一舊舊唔幼細
內餡空虛,唔似得以前食過好飽滿嘅蘿蔔絲
食完覺得浪費卡路里🌝
蘿蔔千絲酥
蘿蔔千絲酥

2️⃣西班牙黑毛豬叉燒腸
呢個叉燒腸就正正常常,叉燒份量都多
不過叉燒腸入面有包埋芫茜,比較少見
多數牛肉腸先會包,好彩我係鐘意芫茜
如果憎芫茜嘅人應該會比佢伏咗
而且略嫌啲腸粉唔係好夠熱
西班牙黑毛豬叉燒腸
西班牙黑毛豬叉燒腸

3️⃣蟲草花野菌餃
餃皮好晶凝通透,但略為厚咗啲
餡料都好飽滿,入面嘅菇味好濃
我個人唔係太鐘意食呢隻餃皮
因為好似無味嘅一堆澱粉
可能襯返傳統蝦餃皮或餃子皮會夾啲
蟲草花野菌餃
蟲草花野菌餃

4️⃣上海小籠包
小籠包皮都係偏厚,好彩湯汁都Keep到
醋就唔太正中,用咗浙醋
同其他小籠包出名嘅餐廳真係無得比
上海小籠包
上海小籠包

5️⃣中山甜薄罉
呢款點心唔係成日見,所以想試吓
除咗表面鋪滿椰絲花生,入面都有包住
不過係又有太厚嘅問題🫠雖然話「薄罉」
但係一啲都唔薄,明顯見工師傅無心機整薄
中山甜薄罉
中山甜薄罉

6️⃣椒鹽九肚魚
最後呢個椒鹽九肚魚,算係成餐飯最好食
椒鹽香口,九肚魚炸到脆脆
炸粉雖然唔算薄但還可接受

總結💭💭
見樓下東X唔駛排隊,啲人都要喺呢度等位
以為啲嘢好好食,但點知今次叫嘅都一般般
搞到我好掛住以前聯邦🥹🥹
2023-03-18
下午茶
2023-03-14 1280 瀏覽
因星期日,四處都人多,尤其食市,咁今日揀咗海港薈,等位等咗半個鐘左右,終於可以舒服坐低嘆茶,點咗以下食物:黑金流沙包芋頭蒸鳳爪四寶雞扎炸蒜香鮮蝦春卷瑤柱香蔥蒸腸粉炸蘿蔔千絲酥潮州粉果鮮蝦菜苗餃上菜算快、點心整體不錯,全部都熱辣辣,只是略嫌”菜苗餃”及”潮州粉果“皮睇落好精瑩通透,但係皮有啲黏及糊口,影響口感,我就不喜歡,其他都算可以,炸蘿蔔絲酥嘅蘿蔔絲帶點甜,一絲絲的口感不 錯..另外其他味道ok...最緊要夠熱😋今次坐位位置開揚舒適,我四個人要求要兩壺茶😅一壺鐵觀音一無人生烏龍有蠟燭台坐熱啲茶可以keep住温度👍黑金流沙包芋頭蒸鳳爪四寶雞扎瑤柱香蔥蒸腸粉
黑金流沙包
芋頭蒸鳳爪
四寶雞扎
炸蒜香鮮蝦春卷
瑤柱香蔥蒸腸粉
炸蘿蔔千絲酥
潮州粉果
鮮蝦菜苗餃
今次坐位位置開揚舒適,我四個人要求要兩壺茶😅
一壺鐵觀音一無人生烏龍

瑤柱香蔥蒸腸粉

2023-03-12
  • 炸蘿蔔絲酥
2023-03-06 911 瀏覽
茶水唔乾淨,倒出黎d水一堆一粒粒黑點積,請呀姐換一壺,呀姐話,所有壺都一樣,爭論一翻最後換左壺,d水乾淨返。同佢講呢壺水污糟,點解可以覆我所有壺咀都唔靚,所以d水污糟係正常?講乜柒呀?一朝早靚心情當堂冇晒😡😡😡食野食左成個鐘,有2樣點心未到,同呀姐講返,點知呀姐態度語氣差到話師傅未整我都無計,呀姐,我係叫你幫手check check,係咪落漏單呀,睇都無睇,check都無check,就咁窒人。
2023-03-06
早餐
2023-01-14 1766 瀏覽
昨天去飲茶,叫了不同的點心,當中有鳳爪排骨飯。鳳爪排骨飯質素令人驚訝,排骨居然還沒有熟透,就拿出來給客人食。當向職員反映是,職員居然冇道歉及賠償,反而聲稱排骨是急凍,我反問急凍就可以未熟就拿出來給客人食嗎?然後我們要求退款,但職員說因為孖寶所以不能夠退款,要求我們再等多半小時再蒸過鳳爪排骨飯。服務質素實在令人嘆為觀止。職員態度不夠專業,待客散漫,食物質素一般,處理投訴沒有經驗,實在令人10分失望。食物質素方面,食物尚算溫度可以,味精味太重,沒有什麼特別,收費偏貴,性價比低。
2023-01-13
$100 (早餐)
2023-01-08 1377 瀏覽
平時喺青衣城都係飲開某一間連鎖嘅茶樓,今日發現青衣城呢邊開咗一間新嘅茶樓,排隊人數非常多,淨係兩位嘅茶界都排咗接近45分鐘,所以亦都非常之期待,但最後入到去發現排隊嘅真正原因係餐廳嘅人手並唔足夠,好多枱上面嘅食物還未被清酒,都知道唔可以叫啲新嘅客人入去坐住先,建議茶樓可以增加人手,不過上菜嘅速度又唔係話太慢,純粹略嫌食物嘅份量比較少,例如嗌咗一個楊枝甘露,但係個碗就真係非常之細,不過有一啲點心,例如南瓜煎堆個質素就真係幾高,值得一試
2023-01-07 1070 瀏覽
青衣城有兩間酒樓我哋通常都去呢一間,而唔去最底嗰層嘅稻香。呢一間酒樓環境比較優美,如果好彩嘅時候可以望住個河景,食物方面,都不錯的,最不好的就是酒樓人手不足,每次需要侍應的時候,要等好耐,包括落單,加熱水等等,每次都要你揮手揮好耐,先至有有機會有侍應經過黎理你。佢朝頭早係會有一啲早晨套餐,但係就算唔係喺套餐入面嘅食物,都唔係加好多錢,所以作為一個精明嘅消費者,都真係睇吓自己想食啲乜嘢唔散叫,不必俾佢早晨孖寶限制住。
青衣城有兩間酒樓我哋通常都去呢一間,而唔去最底嗰層嘅稻香。
2022-12-29 1111 瀏覽
回家途中 突如其來的邀約食唔食蟹呀?見家中未開始煮飯「好啊 一齊吖」4人同行 1蟹 2餸都唔係好過分色彩吸引 大蝦爽口彈牙 好好食 醬汁雖然唔太食到海膽味另一色彩繽紛的餸 椰菜偏生 所以咬落脆口 一如平常粉絲一注過 所以有人感覺少咗啲 整體很惹味主角進場 嘩嘩嘩~~~~香噴噴的 先清嚐一口蟹羔 美味帶甘蟹肉飽滿 兩隻腳已打飽我了當蟹肉與上蟹羔 點住一齊送入口蟹味炸彈大爆炸 啖啖肉 好滿足
回家途中 突如其來的邀約

海膽醬焗大蝦球

色彩吸引 大蝦爽口彈牙 好好食 醬汁雖然唔太食到海膽味
櫻花蝦椰菜炒粉絲

清蒸阿拉斯加長腳蟹

主角進場 嘩嘩嘩~~~~
香噴噴的 先清嚐一口蟹羔 美味帶甘
蟹肉飽滿 兩隻腳已打飽我了
當蟹肉與上蟹羔 點住一齊送入口
蟹味炸彈大爆炸 啖啖肉 好滿足
海膽醬焗大蝦球
櫻花蝦椰菜炒粉絲
清蒸阿拉斯加長腳蟹
2022-11-07 3170 瀏覽
參加了友人的生日宴,政府剛放寬了防疫限制,所以食肆亦熱鬧起來,因大家很久沒有聚會在一起了,今天訂了在青衣城海港薈一 個全包宴套餐,這間食肆面積很大,裝修新淨座位多。今次套餐有:乳豬全體,蝦球伊麵,西蘭花帶子片,釀蟹鉗,蒸海斑,花膠螺頭雞湯,瑤柱扒豆苗,燒雞一隻,加壽包十二個。球伊麵的蝦球大隻、彈牙,不過伊麵就少了些。乳豬全體外表不錯皮脆,但豬有點過大以致肥肉很厚。西蘭花帶子片爽脆有趙口,西蘭稍嫌夠嫩口感較硬。 釀蟹鉗個頭不大,但味道還不錯夠蝦肉味。蒸海斑以十二人份量來說不可說大條,不過火候掌握得很好,魚肉仍很滑沒有蒸得過老。花膠雞湯味濃、甜美。瑤柱扒豆苗的品質不太好,豆苗過老還有些豆青味道。燒雞就做得很好,上枱時仍然熱辣辣,而且雞皮脆肉質仍然很嫩滑。 最後來的是兩款蓮蓉和奶皇壽包,外表紅紅的個頭大大隻,非常討好。總括今次十二人的全包宴,收費只是二千二百元,以食肆地點舆質量來說是非常超值的,下次亦會再來試其他菜式。

球伊麵的蝦球大隻、彈牙,不過伊麵就少了些。

乳豬全體外表不錯皮脆,但豬有點過大以致肥肉很厚。

西蘭花帶子片爽脆有趙口,西蘭稍嫌夠嫩口感較硬。

釀蟹鉗個頭不大,但味道還不錯夠蝦肉味。

2022-11-05
2022-08-25 2936 瀏覽
親友即興約晚飯,第一次到海港集團食長腳蟹🦀 早早聽聞過海港長腳蟹平靚正!一直無有機會試,估唔到即興揀左青衣呢間分店,內部環境舒適,當日我地5:30 入座,落地玻璃望到青山海旁既靚景,加上特高樓底,本身海港薈有做婚宴場地,自然裝修亦比其他分店靚👍🏻我地揀左隻5.5斤長腳蟹你睇下d蟹腳幾粗😳 鮮甜美味!唔怕自己買俾人厄😆 拆左一條條蟹柳,啖啖肉,估唔到連個身都咁好肉😋 我帶爸爸媽媽去食,老人家食左2條蟹腳,蟹身同其他蟹腳都由我食哂🤣 第一次食蟹食到飽呀🤭🙈我哋仲帶叫兩個小菜,分別係黑毛豬叉燒 半肥瘦,黑毛豬肉地軟滑,的確好味👍🏻 兩老仲叫左碗白飯送飯呀!再叫左個菜,正常水準!呢度絕對係懶人之選,環境舒服,手指指就有長腳蟹煮好俾你食,價錢超級實優,基本上同你自己單買隻蟹既價錢一樣🤩絕對推介大家黎呢度食長腳蟹👍🏻👍🏻👍🏻

我地揀左隻5.5斤長腳蟹
長腳蟹

你睇下d蟹腳幾粗😳 鮮甜美味!唔怕自己買俾人厄😆

第一次食蟹食到飽呀🤭🙈

我哋仲帶叫兩個小菜,分別係黑毛豬叉燒

再叫左個菜,正常水準!

絕對推介大家黎呢度食長腳蟹👍🏻👍🏻👍🏻

長腳蟹
2022-07-31 2296 瀏覽
每次都見好多人排隊以為好好食呢間酒樓。好啦排左七八個字終於可以坐低。入去d姐姐未執完檯。我地企係度等一陣離譜係上一檯食完未用d碗筷直接當我地面就擺我地面前俾我地用!算啦還定都洗。中途小朋友食到成嘴都係油自己原來冇帶紙巾捻住問下d員工拎張紙巾。跟住個阿姐話 冇意思我地公司唔提供紙巾第一次食酒樓話自己公司不提供。我唔知應該笑自己底死唔帶紙巾好定笑呢間垃圾酒樓好。難食服務差仲咁多人排隊唔明點解🤷🏻‍♀️最後都係屋企人走出去旁邊超市買!這就是酒樓覺得沒問題。尷尬的就是客人嗎⋯⋯
2022-07-06 2408 瀏覽
和大夥朋友共聚,分三桌,預訂了三隻阿拉斯加長腳蟹,一隻超過六斤,清蒸,另外兩隻也接近六斤,椒鹽。蟹真的很大,一節的蟹腳,就和銀色的匙羹一樣長,而且還頗粗壯的。我坐的那一桌吃清蒸的,肉質爽口彈牙,味道清甜,真的很好吃。至於吃椒鹽的,朋友說很香口很惹味,也很好吃。除了吃蟹肉,還用蟹膏煮撈麵,每吃一口麵,也嚐到蟹膏的甘香,一試難忘。其他的菜式也不錯,鮑魚煮粉絲,鮑魚味充足,粉絲不油膩。斑片西蘭花,魚味足,肉質彈牙,好吃!蒸海斑頭腩就比較多骨,不是我喜歡的類型,但旁邊的朋友就吃得津津有味。燒鵝味道和肉質都不錯,但外皮不夠脆,有點遜色。通菜炒得爽口,顏色青翠,可惜油較多了一點。壽包的內饀有奶黃和黃蓮蓉兩種,但太飽了,實在吃不下。
2022-06-25 1642 瀏覽
員工服務態度極差,食完嘅嘢冇人收,但係就係咁上菜,張枱根本就唔夠位俾佢上都照上諗住屋企人生日,訂咗蛋糕去到就同侍應交代清楚放咗嗰蛋糕入去未到10點準備叫侍應攞蛋糕,一嚟就話冇喎之後攞到出嚟成張枱未執好,張枱仲要係全部飯餸啲汁都未抹就諗住將個成個蛋糕放上枱真心你自己屋企人生日都唔會咁樣啦明嘅 就嚟收工,有得早收,梗係希望早走到啦咁你營業時間就唔好寫10:30 10點閂晒所有燈,趕客走咁樣嘅服務態度即使你啲嘢食質素再好,都唔會吸引到食客嚟食!
諗住屋企人生日,訂咗蛋糕去到就同侍應交代清楚放咗嗰蛋糕入去
未到10點準備叫侍應攞蛋糕,一嚟就話冇喎
之後攞到出嚟成張枱未執好,
張枱仲要係全部飯餸啲汁都未抹
就諗住將個成個蛋糕放上枱
真心你自己屋企人生日都唔會咁樣啦
明嘅 就嚟收工,有得早收,梗係希望早走到啦
咁你營業時間就唔好寫10:30
10點閂晒所有燈,趕客走

咁樣嘅服務態度
即使你啲嘢食質素再好,都唔會吸引到食客嚟食!
2022-06-25
生日