2022-05-28 3188 瀏覽
整體黎講我覺得中式出色過西式既,全晚最最最多人排而又好快冇晒既當然就係清蒸龍蝦🦞,因為坐位比較入都等左幾輪先排到,味道好鮮好重咸水味,多膏而肉吾會蒸過火,配上另上既牛油令龍蝦味道更升華👍🏼另一個不得不提真係燉湯,超級多料,夠味但吾係味精湯,每盅都有一隻鮑魚仔😳至於其他中式質素都好好,咕嚕肉吾太甜皮好脆,油雞同叉燒都好入味好冧,片皮鴨個卷皮薄大大舊鴨包係入面🤩至於西式就當然係鵝肝同韓式和牛最出色啦,鵝肝即整好香夠肥🫣韓式和牛即叫即煎,好香好juicy好鮮不過就冇調味,可以加配鹽或者油浸蒜頭同菠菜👍🏼

2022-05-16
10 分鐘 (堂食)
  • 甜品
2022-05-18 3106 瀏覽
Staycation 的package 包左lunch buffet, 當然要黎試下啦。一入門見到傳說中的雪糕櫃,一杯杯吸引的雪櫃,真係想食左雪糕先。再行入去左手的刺身吧竟然有帶子仲要大大粒,真係好少地方lunch 帶帶子刺身。另外熟食同甜品都好多種類。
2021-12-16
午餐
受惠於晚市堂食解禁,忍咗咁耐,又有消費卷,好多餐廳都出優惠,點都要放縱一下,呢間buffet想食左好耐,因為正價有啲貴,今次比我等到優惠喇!⭐⭐ Klook $1530 晚市2位,用大X銀行信用卡再減多$150,折實每位$724.50(包加一)呢個價以香港物價來講,合理!⭐⭐另外,⭐⭐HSBC 信用卡星期一至四 85折, 星期五,六,日88折!好過無啦!⭐⭐🕔食用時間6:30 -10:00 pm, 但聽講平時係兩輪時間,定位前記得👀check清楚! 🚝交通超方便,港鐵”海洋公園站B出口” 沿天橋行兩分🏃鐘即到! 約6點15分到🕔,人流唔算多,不用一分鐘登記入座,職員安排先入座,到6點30分開始才可出去攞食物! 先講最吸引我回本👛食物主打,蒸波士頓龍蝦🦞,溫馨提示,食呢款蒸龍蝦🦞,建議加呢個牛油汁,一來令到龍蝦冇咁乾,二來可以提鮮!酒店大量提供,未見長人龍,龍蝦不斷供應,源源不絕!每次每人限取半隻🦞, 讚!味道方面,當然係好味過凍龍蝦好多,有鮮味,啲肉好容易成舊起出嚟,啖啖肉,真係好爽呀!🦞🦞第二樣我覺得回本👛食物,就係刺身,我用高質來形容,樣樣都好新鮮,直頭係日式餐廳嘅質素,是日刺身

先講最吸引我回本👛食物主打,蒸波士頓龍蝦🦞,

第二樣我覺得回本👛食物,就係刺身
我用高質來形容,樣樣都好新鮮,直頭係日式餐廳嘅質素,是日刺身,油金魚🐟,2L碼帶子🦪,3L碼甜蝦🦐,八爪魚🐙,希靈魚🐠! 還有即製壽司🍣供應!

第三樣回本食物,鵝肝多士,厚厚的鵝肝,配上多士,真係覺得無械可擊!

第四樣回本食物,我最愛燉湯🥣,是日燉湯,海底椰雪梨燉鮑魚,差唔多都係源源不絕供應,我一個人飲左4個湯,真心好足科,每個湯都有一隻鮑魚!

第五樣回本食物,韓式和牛🐮,肉質媲美4A和牛,
每次兩片,真係肉質林,有牛肉🐮味!👍

第六樣回本食物之一凍海鮮,勝在樣樣都有,
麵包蟹,花螺,凍蜆,凍蝦,翡翠螺,長腳蟹, 青口! 樣樣都尚算新鮮!

之後我覺得唔錯既,北京填鴨!車仔麵檔!

燒味有叉燒,油雞,羊架,燒牛肉

熟食唔算好多,食晒之前啲回本食物,都食唔到其他野,要留返個肚食甜品

甜品都唔錯,樣樣細細件,唔太甜🍧🍨🍦🍰,可多食幾款,門口個旋轉雪櫃,好吸精,多款雪糕,Haagen Dazs,Movenpick 等!

整體💝: 唔錯,如果再有優惠推出,會再encore!

2022-04-30
團購
2021-12-29 4258 瀏覽
🏨香港海洋公園JW萬豪酒店推出左聖誕節🎄主題的午市自助餐冷盤海鮮分別有蟹/蝦🦐/青口/蜆/螺當日刺身有帶子/希靈魚/池魚/油甘魚/八爪魚等👧🏻👦🏻強烈推薦帶子刺身😍😍非常鮮甜,大大粒好厚身😎👧🏻食左大概5-6粒,不停Encore 😂多款精緻的甜品,有多款以聖誕節為主題的🎄還有👧🏻最愛的焦糖燉蛋和聖誕乾果麵包😍Pier酒廊聖誕主題的雙人下午茶☕️甜點方面最吸引👧🏻當然是🎄聖誕樹的車厘子雲呢拿慕絲-味道帶點酒香🥂🎅🏻聖誕老人腰帶造型的紅莓朱古力松露蛋糕完全充滿著節日的氣氛🎄🎄🎄鹹點方面有鴨肝慕絲配杏脯果醬麵包🥯杏脯果醬帶點微酸甜可以中和鴨肝的膩感🦆鴨肝慕絲非常軟滑
🏨香港海洋公園JW萬豪酒店
推出左聖誕節🎄主題的午市自助餐

冷盤海鮮分別有蟹/蝦🦐/青口/蜆/螺

當日刺身有帶子/希靈魚/池魚/油甘魚/八爪魚等

👧🏻👦🏻強烈推薦帶子刺身😍😍非常鮮甜,大大粒好厚身😎

👧🏻食左大概5-6粒,不停Encore 😂

鹹點方面有鴨肝慕絲配杏脯果醬麵包🥯
杏脯果醬帶點微酸甜可以中和鴨肝的膩感
🦆鴨肝慕絲非常軟滑
2021-11-02 5965 瀏覽
今日是萬聖節 31號,同左朋友及屋企人,Book咗這間酒店,我前兩年都食過萬聖節自助餐,今年又試,今年特別啲,有蒸龍蝦,麵包蟹,其餘就差唔多,今年沒有太多萬聖節特色甜品蛋糕,可能係疫情關係,講食品👉韓國黃牛麻麻哋沒有太大牛味,蒸龍蝦鮮甜,叉燒丶燒鵝丶油雞好好味 今次做到好似燒臘舖味道一樣,燉湯可以,可惜沒有 三文魚和吞哪魚刺身,其他魚生就麻麻哋,鮮帶子好味,羽衣甘藍沙律,我覺得不是沙律嗰款羽衣甘藍,所以非常難食,檸檬茶和咖啡任飲,鮑魚唔錯 當然海洋公園酒店一定係海鮮為主 大約平均每人$700 實質已經有八折,當然要成為會員才有八折 ,甜品各類麻麻哋 ,雪糕有三至四款選擇,燒牛肉唔錯 夠軟身,羊架 就不太好食 ,大致上其實都可以。最後補充朋友話啲牛雜好味 但可惜最後沒有電子Apple Pay和Google pay俾錢,一定需要實體卡,這個問題希望盡量改善,因為現在好多人都會用這兩個系統方便俾錢 ,一間高級酒店冇理由落後過出邊小舖頭 ,希望日後改變 轉用新系統最後梗係個人口味不同,我就會再食

最後梗係個人口味不同,我就會再食
2021-10-31
2 分鐘 (堂食)
信用卡優惠
  • 蒸龍蝦
  • 叉燒
  • 豉油雞
  • 燒鴨
  • 燒牛肉
2021-10-29 4975 瀏覽
如果你以酒店嘅質素去評價一間酒店嘅早餐,呢間係絕對係名過於實。29X嘅早餐,提供到嘅食物竟然係連泰國三星級酒店都比唔上,食咗薯餅係堅硬不屈,muffin冇燈照住又冇得加熱。呢間酒店竟然冇麵檔,冇炒蛋檔。唯一既熱食就係烚蛋,同埋白粥。唯一值得讚嘅就係佢有朱古力奶,點解個味道咁熟悉嘅?維記豬朱奶。總括嚟講超及失望,試完呢個早餐之後我係唔會再試佢嘅自助午餐同晚餐。聽聞自助晚餐要成$800連生蠔都冇得食!冇期望就冇失望。諗住接近三百幾蚊嘅早餐一定唔差
2021-10-29
$300 (早餐)
慶祝紀念
生日
2021-10-17 5610 瀏覽
上一次去迪士尼staycation碰上黑雨,今次去海洋公園 staycation,竟然又遇上8號風球。幸好兩次都能夠順利完成任務,入到去樂園嬉戲 ⋯⋯ 尤其今次,可以試玩闊別香港多年的水上樂園;小公主就最開心,玩過不亦樂乎。香港依然未容許遊客入境,酒店仍然有抵玩staycation package,今次就揀咗個包成人自助晚餐的package。準時6:30入座,打算食足三個鐘,同佢死過!「Marina Kitchen」自助晚餐原價成人每位$798,小童每位$399;標準香港金鐘及尖沙咀五星級酒店自助餐的頂級價錢,甚至貴過同系金鐘 JW Marriott;如果唔係 package 價,是否值這個價錢,食完就知道!由於是渡假式酒店,欠缺大面積基座,冇辦法開闢寬闊空間作為酒店餐廳;所以,「Marina Kitchen」的門口很窄、又唔顯眼。另外,室內空間三尖八角;餐枱雖然有足夠空間,但佈局未能集中擺放,整體感覺欠缺五星級酒店自助餐應有的格調。受制於餐廳面積,雖然有齊五星級酒店自助餐應有的多類型美食,但全部 food station 的面積稍為細小,部份 food station 甚至未能開揚地

香港依然未容許遊客入境,酒店仍然有抵玩staycation package,今次就揀咗個包成人自助晚餐的package。準時6:30入座,打算食足三個鐘,同佢死過!「Marina Kitchen」自助晚餐原價成人每位$798小童每位$399;標準香港金鐘及尖沙咀五星級酒店自助餐的頂級價錢,甚至貴過同系金鐘 JW Marriott;如果唔係 package 價,是否值這個價錢,食完就知道!
由於是渡假式酒店,欠缺大面積基座,冇辦法開闢寬闊空間作為酒店餐廳;所以,「Marina Kitchen」的門口很窄、又唔顯眼。另外,室內空間三尖八角;餐枱雖然有足夠空間,但佈局未能集中擺放,整體感覺欠缺五星級酒店自助餐應有的格調。受制於餐廳面積,雖然有齊五星級酒店自助餐應有的多類型美食,但全部 food station 的面積稍為細小,部份 food station 甚至未能開揚地展示美食在眼前,缺少了氣派。
有兩個 Free flow package 可以選擇,任飲汽水及果汁(非鮮榨)每位 $48;如果要包含紅 / 白酒、汽酒及啤酒,就要 $198。由於自助餐已包括無限添飲熱茶及凍檸茶,放棄了 Free flow package。
冷盤區的正中央位置就是自助餐不能缺少的凍海鮮,有海蝦東風螺青口花蟹藍青口麵包蟹花甲,每款海鮮旁邊又配有一瓶專用醬汁,可按個人喜好添加。雖然凍阿拉斯加長腳蟹腳的味道唔算出色,好多時海水味勁重、蟹肉唔夠鮮甜,但這個價位的自助餐沒有長腳蟹腳,就好像有點不太化算。一如所料,同其他自助餐一樣,任食凍海鮮唔係特別好味,但亦唔差,屬水準之上。
正如前文所述,地方唔夠,其他冷盤就要放在凍櫃內,很容易走漏眼。Cold cut自助餐的熱門食物款式之一,亦不應該與港式茶餐廳的本地火腿同日而語。鬼佬 cold cut 品種繁多,價格不一定便宜過新鮮肉,隨時還要更貴,西班牙Jamon Iberico Bellota 正是最好例子。不會奢望自助餐有Jamon Iberico Bellota,凍櫃內有四款 Cold cut:salami 鹹香味濃。意大利豬肉腸(mortadella) 加入了開心果粒,增加果仁香氣及提升口感。
用豬頸背脊肉風乾醃制而成的 coppa ham 味鹹香、肉質略帶爽身;但始終不是原隻火腿,油香一般。西班牙辣肉腸 (Chorizo) 味道微辣、鹹香,帶濃郁煙燻香氣,入口爽硬。美中不足 cold cut 缺少了原隻即切意大利Parma ham 或西班牙白豬火腿 Serrano ham。

其他 cold cut 有煙三文魚刁草三文魚。另外還有五款芝士,由最淡口味的忌廉芝士、到重口味的藍芝士都有;但地方唔夠,冇辦法展示原塊大芝士,唔夠引人注目,甚至有點寒酸。話說回頭,直接品嚐芝士(配香檳)在香港始終只是小眾口味;即使在貴價自助餐,芝士也只是點綴角色,不能缺少而已。
Cold cut 凍櫃旁是自助沙律吧,食材款式一般,選擇未夠多;有四款沙律醬汁及黑醋,獨欠橄欖油。整體來講,凍海鮮比起其他同級自助餐優勝;至於其他 cold cut 及沙律,就及不上其他星級酒店自助餐
另一種自助餐不能缺少的美食日式刺身共有6款,包括油甘深海池魚帶子赤蝦希靈八爪魚。雖然沒有三文魚及吞拿赤身,小編就覺得沒有所謂。首先,三文魚雖然是大部分港人至愛,但一向稱不上是高級剌身;至於自助餐的吞拿赤身更一向唔好味,從來未見過自助餐有顏色鮮紅、新鮮好味的吞拿。至於今日供應的刺身,意想不到地很新鮮、有光澤,入口鮮甜、有彈性;尤其油甘有魚脂油香、深海池魚清爽味濃。印象中全部刺身好味過其他同級酒店自助餐(希靈除外,一直唔明點解自助餐會採用,其他日本料理根本唔會出現)。
除了刺身,還有6款壽司。其中兩款是赤貝及螺片,自助餐一貫採用急凍貝類制作壽司,所以一定唔會好食,冇試。凍烏冬凍蕎麥麵反而幾好,最緊要細細碗,兩三啖食完,唔怕太飽,一試無妨。
餐廳空間有限,本來應該佔據最大範圍的中西熱盤 food station 竟然同中式粉麵檔差不多大小,亦沒有即煮意大利麵 live kitchen 及即焗 pizza。即使空間有限,仍然擺放了多款西日式熱盤,包括煎鴨肝磯煮鮑魚仔西式脆皮燒肉芝士焗青口芝士焗菠菜燴牛尾焗盲曹魚片;另外還有粟米湯番茄湯
磯煮鮑魚仔最失敗,好韌。鬼佬燒肉皮脆肉香,但欠間花脂肪,肉質稍嫌少少粗嚡。其他西式熱盤味道不錯,尤其煎鴨肝,件件厚切,咬落滿口鴨油脂肪香氣,入口即溶。
西日式熱盤旁邊是印度咖喱。款式比較少,只有咖喱雞素菜咖喱印度黃薑飯薄餅。印度菜有多款不同款式的薄餅,是日款式碰巧正是小編最喜歡的口味。
西日式熱盤及中式熱盤區之間的僅有空位插入了 grill station,位置有點隱閉,唔留心好容易錯過。烤羊架肉質鬆軟冇筋膜、有羊肉香而不會太羶,五成熟火喉剛剛好。
還有即煎韓牛配四款醬料韓式辣醬、麻油、芝麻及海鹽,稍為失望偏偏沒有韓式醬油。韓牛軟滑,入口充滿油花;加一點韓式辣醬做成生菜包,實在美味。
中式熱盤有6款,包括翠玉瓜炒魚塊上湯雙蔬京都肉排沙嗲牛肉片配鍋巴客家荷葉蒸雞避風塘魷魚鬚。全部非常好吃,接近酒店中菜廳質素,並非自助餐出品。
必吃推介一定是即蒸原隻活龍蝦。由於空間有限,酒店冇法展示活龍蝦,但「Marina Kitchen」一向以活龍蝦作賣點,應該不會改變路線吧?難得是晚乃平日兼8號風球高掛,餐廳沒有滿座,唔需要排隊取龍蝦。龍蝦唔算大隻,勝在熱辣辣、鮮甜、爽口彈牙,遠勝只有海水鹹味的開邊凍龍蝦冷盤。只要胃納夠大,食足四隻已經回本。
是日中式原盅燉湯蟲草花淮山杞子燉竹絲雞,落足材料、湯香兼味清甜;如果唔係要留肚品嚐其他美食,一定會飲多兩盅。
印象中除了極少數自助餐的北京填鴨較好食,大部份自助餐廣東燒味,只看賣相已完全放棄試味的衝動。估唔到眼前的油雞、蜜汁叉燒及燒鴨的賣相竟然媲美名牌燒味店,每款淺嘗一塊,原來不只賣相,真係幾好味。
中式粉麵檔的麵料有潮式魚蛋魚皮餃炸魚皮豆卜潮式滷水牛什金錢肚牛膀白蘿蔔炆得夠腍夠入味,可以媲美潮式粉麵店。捧著牛什河,走到旁邊的燒味部,每款燒味斬一嚿加餸,美味加上更美味!
不容錯過旁邊即叫即淥的蝦籽撈粗麵。先加一點酒店自家調製甜豉油,再要求淥麵阿姐重手落足兩滿茶匙炒香了的蝦籽。麵條爽口彈牙有嚼勁,兼且完全沒有鹼水味;加上蝦籽鹹香、豉油香甜⋯⋯估唔到酒店都可以食到雲吞麵名店的人手擀竹昇麵質素!
最後輪到甜品,大部份是近年自助餐非常流行的迷你甜品,完個蛋糕只有朱古力紅桑子慕絲蛋糕貓山王榴槤蛋糕。好處是可以品嚐多件不同款式甜品,感覺較精緻,亦可以避免發生自己切餅搞到一塌糊塗的情況;但弊處就是少了一點震撼性。
多款迷你甜品以朱古力口味及奶凍為主,亦有迷你檸檬撻,但竟然欠缺芝士餅。整體來說,西式甜品款式有改善空間。

估唔到中式甜品都有兩款:楊枝甘露豆腐花。還有3個不同品牌雪糕:Haagen Dazs、Movenpick 及 I Scream;而且似乎經過刻意挑選,每個品牌分別揀了各自的獨有口味。3個不同品牌雪糕的這個安排在其他酒店自助餐較少見,抵讚。
不能不提 Candy corner,款式很多,包括珍寶珠,及手工拉制糖果。眼見不少小朋友都會在 Candy corner 取一手糖果離開,雖然做法不太正確,但相信餐廳營運單位亦預計了這情況,沒有刻意制止,當作氹小朋友吧!
「Marina Kitchen」必食回本菜一定是即蒸原隻龍蝦,單單是這款美食,已值回票價。雖說每個Food Station面積的確及不上同級五星級酒店的自助餐,缺少了一點氣派,但亦未至於太細。剌身 corner 欠缺了三文魚及吞拿赤身?但三文魚唔算靚剌身,而自助餐的吞拿赤身一向唔好味。沒有即焗 pizza、即煮意大利麵 live kitchen、日式天婦羅或者甜品款式唔夠多,可能是美中不足之處;但自助餐應有的其他美食種類都有齊,而且質素全部都幾高。很多自助餐的最大問題是只追求款式花多眼亂,但質素一般;而「Marina Kitchen」雖然款式唔多,但勝在有質素,尤其是熱盤。雖然價格稍貴,但仍然是值得考慮的酒店自助餐選擇之一;如果一定要食生蠔、三文魚刺身或者天婦羅,那就要另找他選。
2021-10-12
2021-10-04 5228 瀏覽
如啤梨晚報所講,往事只能回味。回顧過去就只感到唏噓,因為以往的時光你都不能回去。🤷🏾印象中的海洋公園,往往都要在金鐘搭接駁城巴🚍才能到海洋公園,所以想到幾十年後的現在,大家可以由最近家中的港鐵站,轉幾次車,坐港鐵直接來到海洋公園?🚇最小時候的記憶,就是海洋公園的集古村以及大樹灣入口。以往記憶的還有烏龜園、恐龍樂園、以及超動感影院。越曠飛車都已經是近年新添置的過山車,以往最經典的往往都是海盜船以及舊式過山車以及滑浪飛船。但現在的我,即使到最新那個小丑型過山車,雖然速度算高,但都已經完全沒有恐懼感覺🤷🏾話說回來,這間酒店經營的自助餐,可能是由於它是酒店的,因此無論室內環境,定還是食品的擺設,以致食物質素,其實都相當不錯,遠超我所想像。剌身的款式雖然不算太多,但是帆立貝可以任你食。其餘的𩶘魚或是鱆紅,也算挺新鮮,後來這個比較少女刺身師傅,還和我的小嬰兒再玩耍聊天一番😂沙律菜款式夠多,旁邊亦都有芝士、帕爾瑪火腿等等。海鮮就是青口、藍青口、大蝦,大蝦其實挺為大隻,是近期吃過的自助餐較正斗,都見到有些蝦膏;藍青口算是比較少見,比起另一隻乾淨,可以給小朋友試試看。最特別的,竟然在熱爐那邊,除了幾款燒

話說回來,這間酒店經營的

剌身的款式雖然不算太多,但是
帆立貝可以任你食。其餘的𩶘魚或是

沙律菜款式夠多,旁邊亦都有芝士、帕爾瑪火腿等等。

海鮮就是青口、藍青口、大蝦,大蝦其實挺為大隻,

最特別的,竟然在熱爐那邊,除了幾款燒味,好像叉燒、豉油雞、燒鴨,竟然有一大盤牛雜,還心想不如吃多些刺身好過吃牛雜🤔不過後尾恐怕肚子不夠暖熱,還是試了一下。🙄

牛腸比較肥,亦都比較多似粉腸部份,因此不夠香味;
牛肚都不算太過特別;牛肺就好得多,夠爽身,醮些辣椒油以及香蔥蒜,當然好吃。

其他嘢食例如是
咖哩,好像只有一兩款,比較普通,也不算太特別;反而
牛尾,是燉牛尾那一種,燉得相當軟林
,輕易和大嚿骨分離,吃到大大嚿牛尾肉,好像媽媽煲湯那種一般。

甜品這個環節有有大量榴槤甜品,不是個個都喜愛,如果是太熟太過軟林的質地,我也不太喜歡,兼夾如果中午自助餐已經吃個非常濃味的榴槤的話,可能陪上一整天口腔也有個
榴槤味的後果
因此,我只是要個
cream brûlée 焦糖榴槤布丁,本身蛋味香濃,
榴槤加入了少許香氣,不算太過突出,不過好香,都已經不錯,頂上的那層焦糖烤得夠脆
輕輕敲碎用來伴布丁吃相當可口。

雪糕也總算有綠茶味道,都算不錯,不過其他味道就比較少了

茶、咖啡、果汁,之後果汁可以任斟,茶咖啡檸水等等就只得一杯,而且咖啡奶茶都極淡味。
慶祝紀念
生日
2021-09-24 3847 瀏覽
When it comes to family dinner/ celebration, buffet will always be our first choice. We came here for lunch buffet ($548 +10%pp) for my dad’s birthday celebration. Here they have a wide range of food, got at least 6 types of Chilled Seafood and Sashimi respectively. There’re quite a lot of hot dishes too, in Chinese, Indian and Western style, as well as Meat Craving Station, Noodles and Congee. Food was standard. Their scallop sashimi was fresh and sweet. Their char siu was good too! Dessert-wi
Dessert-wise as they are having a durian promotion week so 80% of the desserts were durian-flavoured...🤢 I skipped those and had the Movenpick ice-cream😍 They also serve Haagen Dazs too I guess it’s a good news for ice-cream lovers.🍦
Tbh I was expecting more from the buffet given this price for lunch buffet is quite high.

For lunch buffet I’d still prefer JW Cafe @JW Marriott in Admiralty as they serve quality food and premium Chinese specialties like fish maw and abalone during lunch and it’s just $428 pp.
2021-09-23
2021-09-22 2992 瀏覽
今日嚟到香港海洋公園萬豪酒店食自助餐,未入場已經感受到強烈渡假氣氛。自助餐取餐處和用膳區的距離不遠,方便長者和照顧小朋友的成年人拿取食物。餐桌擺放略嫌擠迫,枱面大小也偏細,幸好侍應態度服務有效率,用完的碟很快便收走了。*清蒸龍蝦*這是本餐廳的賣點,喜歡熱食龍蝦的朋友千萬不要錯過,屋企人起碼吃了三至四隻,肉質鮮甜新鮮,啱晒老人家同埋小朋友。*蟲草螺頭燉烏雞*燉湯唔錯,冇乜味精,好香濃嘅燉雞湯味。*韓式和牛*留意番呢一個係美國嘅和牛,薄切香煎之後配以韓式醬汁調味,個人認為牛逼質感一般,有渣。*美國燒牛肉*正當對韓式燒牛肉失望之時,廚房隔鄰有另外一款西式燒牛肉可供選擇。這份燒牛肉肉質鮮嫩,最重要師傅切得好薄,所以好好食。*煎鵝肝*正常酒店水準,可惜放底的麵包是硬身,不是脆身,只好放棄。*刺身*很意外這裏沒有三文魚刺身,可以看見酒店餐廳十分有誠意,其中最好食嘅係帶子及牡丹蝦刺身。*牛雜麵*第一次看見酒店餐廳會提供牛雜麵給食客,嘗試了一兩塊牛雜,是合格的,但這菜式未必能符合對自助餐有期望的食客。*甜品*場內大概有十幾款的甜品供賓客選擇,但是其中有超過一半也是有榴槤味道的,對於榴槤有抗拒的食客未必

*清蒸龍蝦*

*蟲草螺頭燉烏雞*
燉湯唔錯,冇乜味精,好香濃嘅燉雞湯味。
*韓式和牛*

*美國燒牛肉*

*煎鵝肝*
正常酒店水準,可惜放底的麵包是硬身,不是脆身,只好放棄。

*刺身*

*牛雜麵*

*甜品*
場內大概有十幾款的甜品供賓客選擇,但是其中有超過一半也是有榴槤味道的,對於榴槤有抗拒的食客未必適合。雪糕是使用Movenpick,Häagen-Dazs,及榴槤味專用牌子,適合榴槤的朋友一定可大快朵頤。
總括而言,這次自助晚餐符合了用餐前預期,以每名$600左右(連同服務費)計算,質素是中上。
2021-09-09 3094 瀏覽
9月8日星期三往海洋公園萬豪酒店食lunch buffet 滿心歡喜 點知十分失望 食物種類太少,冷盤龍蝦都冇,只有凍蝦 蜆 青口而且無味道, 西湯蕃茄湯非常咸, 其他熱盤 都係普通嘢 呢個價錢$548 +10% 十分唔抵食 冇下次!另外 侍應反應十分快但係好阻礙我嘅食慾因為我都未放下刀叉佢已經走埋嚟 收碟 又不停喺你旁邊行嚟行去!
2021-08-26 2970 瀏覽
有驚喜喎估唔到質素幾高海鮮種類選擇多刺生新鮮 元貝好大隻每位包一杯飲品特別喜歡龍蝦好新鮮鵝肝煎得好香滑甜品精致 仲要係榴槤主題值得推薦的自助晚餐匯豐信用卡75折添😆
2021-08-25
信用卡優惠
牛扒,羊架
2021-08-16 3033 瀏覽
聽講呢間buffet好難book,夜晚已經冇晒位了,所以就提前兩個星期book咗Lunch buffet。食物上大致OK,有冷盤海鮮,亦有蒸嘅海鮮。但熟食方面比較少,佢嘅刺身一流👍🏻而且甜品方面亦有好多選擇。環境上,都坐得非常舒適,枱與枱之間相隔都有一定距離。服務態度上,侍應比較少,所以佢哋都做到有啲發脾氣,但因為係自助餐,同佢地接觸比較少,所以都OK。要讚下係佢哋嘅育嬰室,非常之舒適,如果有超細嘅BB去,亦有地方餵奶換片。

2021-08-07 2998 瀏覽
幾位朋友都好鍾意食自助餐,其中有位自助餐常客朋友推介食呢間,話一定岩晒大家我地想食星期五happy Friday,都幾full booking,要等一個月,咁受歡迎應該堅唔錯,唯有等啦一入到門口就見旋轉雪糕櫃,非常吸精,裡面除左有hagazen同movenpick,仲有d雪芭好耐冇食自助餐,一見到龍蝦🦞,立即拎左半隻食,算大隻,有肉汁,而且味道唔錯熱食望落唔錯,但太多正野,冇試到🥲鵝肝超正,煎得岩岩好,少少燶,鎖住d汁不停即煎,唔洗點排隊,食左兩件🥰自己好鍾意食甜品,所有留左肚食甜品。差唔多所有款式都試左,心太軟係最正,我朋友話好味過出面甜品舖食果d,我都覺得係🤣無論賣相定味道都掂過唔少甜品舖,即整即食,所以keep到流心😋檸檬撻酸酸地,幾有層次

一入到門口就見旋轉雪糕櫃,非常吸精
,裡面除左有hagazen同movenpick,仲有d雪芭

熱食望落唔錯,但太多正野,冇試到🥲

鵝肝超正,煎得岩岩好,少少燶,鎖住d汁
不停即煎,唔洗點排隊,食左兩件🥰

自己好鍾意食甜品,所有留左肚食甜品

檸檬撻酸酸地,幾有層次

❀ 海灣餐廳及海灣咖啡室 #黃竹坑 ❀❗️期待已久海洋公園酒店 啱晒一家大細❗️——————————————————前排去海洋公園萬豪酒店,一嚐佢哋嘅自助餐!酒店一出海洋公園站就到達,都算方便。裝修採取木系顏色,有融入大自然嘅感覺,最正係有個超靚又有滑梯嘅親子游泳池,超啱一家大細來玩👨‍👩‍👧‍👦!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 自助早餐 $378 (星期一至四) $478(五六日)☞ 自助晚餐 $638 (星期一至四) $688(五六日)基本上有齊晒所有自助餐應有嘅食品👌🏻特別賣點係有大大隻毛蟹、多種海鮮、同埋榴槤甜!冷盤選擇有沙律、cold cut、壽司師傅即切嘅刺身、壽司,幾鮮甜! 熱食就試咗羊架、粉麵等等,質素不過不失。最正當然係海鮮🦞!超級多膏又好味嘅毛蟹、青口、蜆肉、蝦,應有盡有,鍾意海鮮嘅一定超滿足!最後仲有各式各樣嘅甜品,最特別係有榴槤泡芙同埋榴槤撻,我自己就唔特別鍾意榴槤,但朋友食得勁開心,大贊佢嘅榴槤香!仲有任食嘅Haagen dazs雪糕添!小朋友嚟到一定勁開心😆。——————————————————✨整體味道: 3.8/5 ✨環境裝修: 4/5✨服務態度: 3.8/5✨性價比:
❀ 海灣餐廳及海灣咖啡室 #黃竹坑 ❀
❗️期待已久海洋公園酒店 啱晒一家大細❗️

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 自助早餐 $378 (星期一至四) $478(五六日)
☞ 自助晚餐 $638 (星期一至四) $688(五六日)
冷盤選擇有沙律、cold cut、壽司師傅即切嘅刺身壽司,幾鮮甜!
熱食就試咗羊架、粉麵等等,質素不過不失。

✨整體味道: 3.8/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
作為主題樂園嘅酒店,裝修別具匠心,環境唔錯。自助餐食品選擇應有盡有,最鍾意佢有非常吸引嘅海鮮選擇,另外仲有榴槤甜品!質素都算唔錯,幾適合一家大細又玩又食😆!
——————————————————
海灣餐廳及海灣咖啡室 (黃竹坑)
🚩黃竹坑黃竹坑道180號香港海洋公園萬豪酒店海灣地下