2024-06-07 48 瀏覽
餐廳員工服務態度不錯 但食物水準麻麻…吞拿魚三文魚子丼只是薄薄的一片吞拿魚蓉 吞拿魚味道和質量都大不如前 三文魚籽數量也很少 不值這個價… 可見客人不多不是沒有原因的 希望可改善
吞拿魚
同朋友行觀塘海濱公園散步,由觀塘起步行到尾其實都幾長幾攰🙈🤣 於是就喺個邊搵吓有冇好西食,結果就揀咗喺海濱匯嘅呢間海街丼😍 環境好優雅,裝修好新淨,店員都好有禮貌,第一印象已經好好!😆醬汁吞拿魚丼 ($200)丼飯有醃過嘅呑拿魚、呑拿魚蓉加三文魚籽。醃過既吞拿魚好大塊好厚,好有咬感。味道方面,即使唔點豉油都好,完全冇腥味,醃料令到吞拿魚口感更加豐富,好match !吞拿魚蓉好滑又多,都係冇腥味,吞拿魚愛好者一定要嚟試!三文魚籽同上!😍😍 仲有!呢個丼飯除咗1️⃣ 就咁撈Wasabi同豉油食之外,仲有兩種食法🤩 2️⃣ 將附送嘅壽司醋果凍撈埋落啲飯一齊食。佢係好似一嚿落咗醋嘅啫喱,食落幾開胃,味蕾受刺激😆3️⃣ 食到剩返1/3,可以將廚師們親自用鮮魚秘製熬成嘅魚湯(魚介出汁),仲有碟上面嘅其他配料倒落個飯度,變成茶漬飯咁食,呢個食法又有另一種風味。魚湯仲係暖既,飲落去好鮮甜,好似褪去食Wasabi嘅濃烈,而溫暖腸胃嘅感覺,值得一試!🫰(放心,唔明可以問,職員都好客氣有禮貌👍🏻👍🏻)鰻魚丼 ($155)鰻魚飯都好好食,鰻魚燒得好香,魚肉極厚,感覺魚仲多過飯🤣 食落去好滑身,鰻魚汁落得啱啱好,唔會過鹹或

醬汁吞拿魚丼 ($200)

(放心,唔明可以問,職員都好客氣有禮貌👍🏻👍🏻)

鰻魚丼 ($155)

鰻魚飯都好好食,鰻魚燒得好香,魚肉極厚,感覺魚仲多過飯🤣 食落去好滑身,鰻魚汁落得啱啱好,唔會過鹹或者過淡🤤

兩個定食都有送漬物牛蒡,但係佢係醃過,酸酸甜甜,好爽脆,好好味😍仲有仲有!茶都好香,唔知係咪茉莉花綠茶(?),可以飲幾杯都唔厭😚 餐廳喺餐具方面嘅設計都好有心,每一台嘅筷子座裝飾都唔同,好可愛😆

結論
🫰食物味道出色
🫰刺身新鮮
🫰食法特別
⚡️要行 (如果地鐵站過嚟,牛頭角站落就會近啲),但如果想安安靜靜同朋友傾吓偈聚下舊,呢度真係首選👯‍♀️👯☺️

好味度:9/10
回頭度:8.5/10

餐廳資料
餐廳名稱:海街丼 (海濱匯)
餐廳地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖
  • 醬汁吞拿魚丼
2024-06-05 27 瀏覽
日本「海街丼」在觀塘海濱開了新店,風聞已久,今天當然要試一試了。餐廳地方頗大,以木系裝潢,環境舒適,呈現出一遍日式風格。餐廳標榜所有海鮮食材跟調味料都是由日本築地市場直送到港,主打魚生飯,我們當然要點丼飯。每款丼飯都配有一小碟茄子前菜、特製壽司醋果凍、茶漬飯和一個用保暖杯裝嘅特製「魚介出汁」,可以「一丼二食」。店員上菜時便講解了丼飯的食法。我們選了醬汁吞拿魚丼連茶漬飯高湯:丼飯內有三種吞拿魚,分別是肥美綿綿的吞拿魚蓉、鮮甜的魚子、以及兩款以醬汁醃製的赤身及拖羅。以醬汁醃製的赤身充滿油香,拖羅則十分肥美甘香,鮮味十足。我們根據店員的指示,首先混合醬油和芥末,然後按個人喜好加入透明的壽司醋果凍,溶入米飯。吃到差不多時,加入用鮮魚秘製的一小壺高湯(魚介出汁)、紫菜、芝麻及脆米加入飯內,原本的刺身飯便變成熱辣辣的茶漬飯,熱騰騰的,配上淡淡的茶香,又是另一種吃法,非常好味。滑蛋鰻魚飯鰻魚很肥美,滑蛋十分滑,配上醬汁,十分出色。我們很快便吃光了。一間新開的日式餐廳,材料真的非常新鮮,怪不得連開幾間分店了。

我們選了醬汁吞拿魚丼連茶漬飯高湯:
滑蛋鰻魚飯
鰻魚很肥美,滑蛋十分滑,配上醬汁,十分出色。
我們很快便吃光了。
2024-06-05 31 瀏覽
今日去咗「海街丼」食飯,餐廳環境舒適,服務態度友善,讓你可以輕鬆享受美食!🤤🤗滑蛋豬扒飯,滑蛋煮得嫩滑細膩,豬扒炒得香脆多汁,再加上濃郁嘅照燒醬汁,每一口都帶來滿滿嘅滿足感!🍚🍘🥢🍛刺身兩點,新鮮嘅刺身包括吞拿魚同帶子,入口即化,鮮甜的味道讓人回味無窮!🍣🍖🍱燒明太子,燒得好香嘅明太子外層微焦,內裡鮮嫩,帶來一種獨特嘅風味!🥢🍥🍛🤤有機會會再去~☺️👍🏻❤️🥰🍴😋

有機會會再去~☺️👍🏻❤️🥰🍴😋
2024-06-05 17 瀏覽
在香港日式丼飯都好受歡迎,在海濱匯就有一間新開的海街丼,想試下新口味就入去試左都幾唔錯!三文魚親子丼 連荼漬飯高湯新鮮欲滴的三文魚片和大蝦🍤,並且鋪散十幾粒亮晶晶的深紅色魚籽,映襯在溫潤白亮的米飯,猶如點點明珠,視覺效果極為誘人。軟嫩細滑的三文魚刺身立即在舌尖化開,鮮美多汁的口感令人沉醉,日本米飯恰到好處的粘稠感!吃到一半將保溫壺的高湯倒入,暖笠笠的茶漬飯與咸香醇厚的醬汁完美融合,層層疊加的美妙滋味在口中迴盪!豚肉生薑燒丼軟嫩多汁的豚肉帶有生薑的香味,仲配有一個溫泉蛋,將溫泉蛋同日本米飯撈一起,米飯軟糯煙韌更增添了滑溜口感!

三文魚親子丼 連荼漬飯高湯

豚肉生薑燒丼

2024-06-04 48 瀏覽
下班後想找個靜謐舒適的地方吃飯,觀塘海濱匯是個不錯的選擇。【刺身拼盤】店鋪的刺身均由日本空運直送,放入口中完全感受到那份鮮味。特別是肥大肉厚的帶子,口感柔嫩,格外甜美。【廚師精選丼】他們的丼飯跟平常的日式餐廳有所不同,就是可以「一丼三吃」,趣味性十足。第一種就是最基本的吃法,添加醬油和山葵,享受魚生的鮮味;第二種就是將透明啫喱狀的壽司醋與米飯拌勻 ,變成壽司飯;最後一種,當壽司飯吃到差不多的時候,便可加入他們的「魚介出汁」變成茶漬飯。【抹茶&朱古力羊羹芝士蛋糕】2件賣相小巧精緻的蛋糕,芝士味道濃郁,抹茶味道的中央還有紅豆粒,令口感更加豐富。

下班後想找個靜謐舒適的地方吃飯,觀塘海濱匯是個不錯的選擇。

刺身拼盤】

廚師精選丼】

【抹茶&朱古力羊羹芝士蛋糕】
2024-06-02 51 瀏覽
放工同同事出嚟食下嘢吹下水,近近哋去咗公司對面嘅海濱匯,呢個商場夜晚真係幾靜,但好在幾間餐廳都有唔少食客。好一陣冇食日本嘢,我哋揀咗食海街丼,哈哈,同事叫佢做海丼街,其實人哋叫海街丼呀🤣店員好快安排我哋入咗張二人枱,亦送上餐牌同熱茶,睇下食咩好先。⭐醬汁吞拿魚丼同事揀咗個吞拿魚丼,賣相真係唔錯,上面有醬汁醃過嘅吞拿魚,仲有魚籽同埋吞拿魚蓉,下層喺熱騰騰嘅珍珠飯,旁邊仲附上醋啫哩,店員示意可以加落飯入面變成壽司飯,另外仲會附上一壺高湯,丼飯食到一半可以加入高湯變成茶漬飯,一碗飯就有兩款口味啦👍⭐滑蛋鰻魚定食自己點左滑蛋鰻魚定食,看似普通,但滑蛋用高湯煮過又滑又鮮味,仲有肥美嘅鰻魚,拌飯食真係好好食🤤另外定食仲有碟涼菜、沙律同麵豉湯,高質又豐富。一邊食一邊傾計,唔覺唔覺又到咗餐廳收門的時間,大約八點半左右餐廳送上帳單,抬頭一望原來食客已經走得七七八八,咁我哋都唔好阻行收工喇😆
⭐醬汁吞拿魚丼
⭐滑蛋鰻魚定食
2024-05-31
2024-06-02 36 瀏覽
約返啲舊同事,喺海濱匯聚一聚,見到間新開嘅海鮮丼飯,其實夜晚嘅海濱匯真喺無咩可以食,又見新開都多人食,舊同事話想試一試。夜晚唔想食太多澱粉質嘅我地,叫咗個刺身兩點,今日喺吞拿魚+帶子,另外都點咗個醬汁吞拿魚配蛋諗住配下飯傾下計,當下小食,因為唔想太熱氣。刺身都真喺好鮮甜,吞魚粒配獨特醬汁加上生多攪拌,有少少開胃嘅感覺,同埋一少粒一少粒咁入口,都好適合打牙鉸。主食我地叫咗個滑蛋豬扒飯,滑蛋唔會過熟,仲有剛好嘅半熟蛋汁撈飯食,豬扒亦都好juicy,喺比較高質嘅滑蛋豬扒飯。好欣賞佢啲筷子托同餐具,全部都好精緻。

好欣賞佢啲筷子托同餐具,全部都好精緻。

2024-06-02 19 瀏覽
我今日放工後,約同好友去位於觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖的海街丼食日本魚,環境舒適,坐得舒服。我點左個 鹽燒比目魚定食$145,配飯,味噌湯,漬物及沙律;好友點左個 滑蛋雞肉(單點)$100;另外點左個 刺身拼盤的兩點(帶子及赤身魚)$110。店長話:刺身用魚直接由日本漁港空運到香港,沒有經過急凍冷藏。由於每天材料不同,就要向店員查詢是日鮮魚及海鮮的品種。鹽燒比目魚燒得剛剛好,皮脆而魚肉鮮嫩無比,加少量檸檬汁已經好美味;刺身拼盤的帶子和赤身魚也是鮮味無窮。

• 刺身拼盤
  • 鹽燒比目魚
2024-05-28 43 瀏覽
收工經過海濱匯,見到佢哋一樓新開咗一間日本餐廳🇯🇵,裝修都幾乾淨企理,Menu又幾吸引,所以決定試一試!🤩焰燒三文魚帶子丼🐟$190唔好以為佢係平平無奇嘅火炙三文魚同埋帶子丼飯!呢間舖頭嘅丼飯已經包括咗付魚介出汁🥣 同埋 漬物,當大家食到咁上下,開始冇乜刺身嘅時候,就可以將魚湯,倒落去剩返嘅飯度做個茶漬飯!個人覺得呢個食法都幾好,解決咗平時食當飯食到最後剩係得白飯嘅問題,做得幾有心思!❤️刺身拼盤兩點🍣$110佢哋嘅刺身係用魚直接由日本漁港空運到香港,中間冇經過急凍冷藏,由於每日返嚟嘅刺身都唔同,所以每日嚟到刺身拼盤都會有唔同㗎,我哋今日就係赤身同埋帶子!兩款刺身都好鮮甜,算係一分錢一分貨啦!

焰燒三文魚帶子丼🐟$190

刺身拼盤兩點🍣$110
2024-05-28 35 瀏覽
觀塘收工之後,我就去咗附近嘅海濱匯嗰度搵返餐飯食,依間日式料理店真係唔錯,佢嘅嘢食都好好味。我就叫咗個和牛土手煮定食,會包含一個麵豉湯,沙律,前菜同飯。佢嘅牛肉好軟腍,個汁都好正,好適合撈飯,而且佢仲有唔少蒟蒻喺底下。然後仲可以加少少錢加配一個甜品同埋特飲。今日嘅甜品係抹茶芝士蛋糕甜而不膩非常好食,而且細細份份量啱啱好飲,我就揀咗菠蘿可爾必思,味道都OK 。除咗個定食之外,我仲叫咗一個刺身兩點,佢每日嘅刺身都有少少唔同,好彩今日有帶子,佢嘅帶子好好食,非常之新鮮。

2024-05-27 50 瀏覽
屋企人去牛頭角海濱玩,發現新開咗間「海街丼」,就係我哋以前喺九展食過嘅好味!當晚就即刻揀佢做晚餐!「海街丼」嘅環境好舒適,氣氛熱鬧,啲員工都好友善。我哋叫咗鰻魚原條(便當盒飯),勁華麗,份量夠足,好味,肥美👍囡囡揀咗銀鱈魚西京燒定食,味道鮮美,附送埋沙律、炒飯同湯品。必叫刺身拼盤!新鮮刺身入口清新,每口都令人心動!定食/鮮魚生丼配魚高湯,香濃鮮甜。總括嚟講,「海街丼」嘅食物好味,推介刺身同鰻魚飯!

「海街丼」嘅環境好舒適,氣氛熱鬧,啲員工都好友善。

必叫刺身拼盤!新鮮刺身入口清新,每口都令人心動!
定食/鮮魚生丼配魚高湯,香濃鮮甜。

總括嚟講,「海街丼」嘅食物好味,推介刺身同鰻魚飯!
2024-05-26 49 瀏覽
觀塘海濱滙1樓新開了這間日本過江龍「海街丼Umimachidon」,久仰大名,之前的分店是在將軍澳及北角,現在觀塘開了第三間分店,啱晒我呢啲九龍人。餐廳以日系裝修,環境舒適。餐廳標榜所有海鮮都係每日新鮮由日本築地市場直送運到。所以今日一定要點一個三文魚親子丼!職員細心向我們講解食法:1)先將豉油同芥末混合來吃刺身2)再將特製嘅啫喱狀壽司醋融入米飯,酸酸甜甜特別好味3)最後從小壺倒出鮮魚秘製嘅「魚介出汁」,加上芝麻紫菜等混合成茶漬飯一丼三食,多重享受又健康!而其實熟食也同樣出色,我點了一個鰻魚滑蛋定食,小朋友亦非常喜歡,大讚好味道!

職員細心向我們講解食法:
1)先將豉油同芥末混合來吃刺身
2)再將特製嘅啫喱狀壽司醋融入米飯,酸酸甜甜特別好味
一丼三食,多重享受又健康!

2024-05-22 83 瀏覽
Weekday Dinner 醬汁吞拿魚丼連茶漬飯高湯 店員一上菜會講解丼飯有兩種食法,第一種是直接享用,可以按個人喜好加入透明的壽司醋啫喱。丼飯有三種吞拿魚:肥美的吞拿魚蓉、魚子及兩款以醬汁醃製的甘香赤身及入口即溶的拖羅,鮮味十足。吃到差不多,可以旁邊的一小壺高湯、紫菜、芝麻及脆米加入變成熱辣辣的茶漬飯,成為另一種食法,美味又暖胃。滑蛋雞肉雞肉用醬油醃過後,引出雞肉的美味。雞蛋不會太熟,半熟滑身,濃稠的口感吃起來不錯,可以吃到來自味醂和洋葱的甜味,下飯一流。餐廳位於海濱匯,裝潢帶有日式餐廳的風格,座位闊落,以淺木色作為主調,配上暖色調的燈具,環境舒服。
Weekday Dinner

醬汁吞拿魚丼連茶漬飯高湯

滑蛋雞肉

2024-05-21 58 瀏覽
之前食過將軍澳分店覺得性價比幾高刺身質素都鮮味今次見到觀塘開左新分店反正經過就試下宝丼【特上】特上宝井入面有吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、海膽、甜蝦、鮭魚子、青瓜整體味道都新鮮,依然保持水準,入面料好多,食極D刺身都未得完套餐有湯,茶同透明啫喱,透明啫喱用黎伴飯増加口感三文魚親子井三文魚數量都唔少正常發揮刺身都鮮味大家經開觀塘不妨可以一試💁‍♀️海街丼 (海濱匯) (觀塘)👣觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖

之前食過將軍澳分店
覺得性價比幾高
刺身質素都鮮味
今次見到觀塘開左新分店
反正經過就試下

宝丼【特上】
特上宝井入面有吞拿魚、油甘魚、
章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、
海膽、甜蝦、鮭魚子、青瓜
整體味道都新鮮,依然保持水準,
入面料好多,食極D刺身都未得完
套餐有湯,茶同透明啫喱,
透明啫喱用黎伴飯増加口感

三文魚親子井
三文魚數量都唔少
正常發揮
刺身都鮮味

大家經開觀塘不妨可以一試

💁‍♀️海街丼 (海濱匯) (觀塘)
👣觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖
  • 特上