2024-07-16 264 瀏覽
📍海街丼今日又去食好西🙆‍♀️海行丼位於觀塘(近牛頭角)寫字樓海濱匯入面環境好靚好舒服餐廳海鮮都係日本直送 食落直係好新鮮!🤤我地就試左兩款丼飯1.醬油漬海蝦丼$180成個隻有成6隻大蝦、三文魚籽、玉子同青瓜刺身蝦真係好彈牙鮮甜!醬油漬又唔會太鹹夾埋三文魚子食勁正!鮮味十足😍店員好詳細講解食法丼飯本身係白飯底 上菜既時侯會附有特製醋啫喱可以按番個人口味調配唔同酸度既壽司醋飯唔止個啫喱特別!個魚生丼飯仲可以變成茶漬飯食到咁上下可以加番個鮮魚袐製湯食完生冷野可以暖下胃👍🏻可以加埋芝麻、紫菜、同脆粒食會加更香2. 海寶丼(上) $170丼飯有齊吞拿魚、油甘魚,章魚、穴子、蜆、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子、青瓜個丼飯勁足料每一啖飯都食到滿滿既魚生🤤而且每款魚生都好肥美足滿油份我最鐘意個雪蟹!真係好鮮甜整體餐點都好高質附近番工既打工仔有口福啦👍🏻
📍海街丼

可以按番個人口味調配唔同酸度既壽司醋飯
唔止個啫喱特別!個魚生丼飯仲可以變成茶漬飯
食到咁上下可以加番個鮮魚袐製湯
食完生冷野可以暖下胃👍🏻
可以加埋芝麻、紫菜、同脆粒食會加更香

2. 海寶丼(上) $170
個丼飯勁足料
每一啖飯都食到滿滿既魚生🤤
而且每款魚生都好肥美足滿油份
我最鐘意個雪蟹!真係好鮮甜

整體餐點都好高質
附近番工既打工仔有口福啦👍🏻

2024-07-11 281 瀏覽
首先上枱的是刺身拼盤,三款新鮮上乘的海鮮刺身--吞拿、油甘和帶子皆厚切新鮮。吞拿肉質緊致,帶有一絲甜味,入口即化。油甘肉質細膩如霜,口感嫩滑。帶子軟嫩鮮甜。鹽燒比目魚定食的擺盤精緻,展現了日式料理特有的美感和細膩。比目魚經過鹽燒處理,外皮微焦,內部鮮嫩多汁,鹽分恰到好處地提升了魚肉的鮮味,配搭的檸檬片更是畫龍點睛,為魚肉增添了一絲清爽的酸味,讓整道菜顯得更清新可口。定食配上一大碗軟糯的日本飯、味噌湯、沙律和漬物。餐後贈送新品柚子蛋糕,柚子味香濃,不錯!室內環境光潔簇新,相當舒適。

鹽燒比目魚定食的擺盤精緻,展現了日式料理特有的美感和細膩。

定食配上一大碗軟糯的日本飯、味噌湯、沙律和漬物。

餐後贈送新品柚子蛋糕,柚子味香濃,不錯!

室內環境光潔簇新,相當舒適。

2024-07-04 179 瀏覽
大半個月無見😆繼續飲飲食食嚟到海濱道77號搵食~醬油漬蝦丼連茶漬飯魚湯$180有6大隻蝦、三文魚籽、玉子、蝦肉軟糯鮮甜好新鮮~店員會細心講解食法可按個人口味加入wasabi,特製醋啫喱調配適合自己既壽司飯~好特別建議食到3份1飯再倒魚湯、紫菜飯素,變身茶漬飯一個丼有兩種食飯~魚湯好香奶白色,非常誘人店員仲好細心幫我地配餐有甜品同野飲刺身兩點$110~赤身&吞拿魚厚切赤身脂肪含量少,肉質緊實,有咬口,食落口唔會好肉肥膏咁。後者相對有油脂香,配埋wasabi更好。雜錦天婦羅$803款之中最鍾意南瓜,好粉幾甜。蕃薯&茄子都嚟錯~粉漿薄而脆除左天婦羅醬汁,亦可以蘸柚子鹽食飲品:沖繩菠蘿酒$60好夠凍~菠蘿味突出,易口入藍莓味可爾必思$39估唔到都幾夾,好開胃。甜品:香橙羊羹芝士蛋糕~橙味食落好清新~芝士味香濃另一款唔知係咪原味,食到d紅豆蓉朱古力味厥餅~呢個幾驚喜,平時都係食開黃豆粉或抹茶粉,估唔到冰冰涼涼既厥餅配朱古力都幾夾,甜中有朱古力既苦🩵🩷座位非常寬敞,店員好nice,都幾多人
大半個月無見😆繼續飲飲食食
嚟到海濱道77號搵食~

醬油漬蝦丼連茶漬飯魚湯$180
有6大隻蝦、三文魚籽、玉子、

蝦肉軟糯鮮甜好新鮮~
店員會細心講解食法

建議食到3份1飯再倒魚湯、紫菜飯素,變身茶漬飯
一個丼有兩種食飯~魚湯好香奶白色,非常誘人
店員仲好細心幫我地配餐有甜品同野飲

刺身兩點$110~赤身&吞拿魚厚切

雜錦天婦羅$80
3款之中最鍾意南瓜,好粉幾甜。
蕃薯&茄子都嚟錯~粉漿薄而脆
除左天婦羅醬汁,亦可以蘸柚子鹽食

飲品:
沖繩菠蘿酒$60
好夠凍~菠蘿味突出,易口入

藍莓味可爾必思$39
估唔到都幾夾,好開胃。

甜品
香橙羊羹芝士蛋糕~橙味食落好清新~芝士味香濃
另一款唔知係咪原味,食到d紅豆蓉

座位非常寬敞,店員好nice,都幾多人

2024-07-03
  • 刺身兩點
  • 沖繩菠蘿酒
2024-07-02 133 瀏覽
🍱餐廳:海街丼(海濱匯)🏫地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖工作很攰,唔想自己煮,喺附近觀塘搵食係最好的選擇,今晚試咗「海街丼」,餐廳以日系裝修,環境舒適。據聞餐廳所有嘅海鮮都係每日新鮮由日本築地市場直送運到,梗係要試吓啦,果然冇令我哋失望😀~醬汁吞拿魚丼(連茶漬飯高湯)$200是新鮮美味的海鮮丼飯,包括有前菜(三文魚粒)、刺身飯,餐廳用鮮魚秘製的「魚介出汁」,非常豐富❤️食材有三款吞拿魚,以中拖羅為主,還有拖羅魚蓉及三文魚籽,全部十分新鮮,色澤鮮明,肥美甘香,魚味濃郁首先我哋混合醬油和芥末食咗刺身先,剌身十分新鮮,色澤鮮明,肥美甘香,魚味濃郁;然後加入透明啫喱狀的壽司醋入米飯來食,酸酸甜甜的非常開胃;最後可加入用鮮魚秘製的一小壺高湯、紫菜、芝麻及脆米等入米飯內一齊食,即係茶漬飯,又有另一番風味😋另外仲叫咗鰻魚飯(原條)、醬油漬蝦丼連茶漬飯高湯、小食炸鰻魚及木魚茄子,款款也在水準之上,食得很滿足😍總括來講,呢間餐廳地方寬敞,環境整潔,木系裝修的日式風格給人有舒適的感覺,食材高質,員工服務也殷勤有禮,值得再次回訪,再試吓其他食物🥰
🍱餐廳:海街丼(海濱匯)
🏫地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖

~醬汁吞拿魚丼(連茶漬飯高湯)$200

📍海街丼 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖牛頭角嘅商業區一直都係一個美食沙漠餐廳選擇唔算好多海街丼開左之後,終於都係商業區裏面搵到一間食刺身海鮮丼同埋日本野啦!知道呢一間海街丼鰂魚涌都好多人食!終於有機會試到!呢間餐廳以木系風格為主,環境舒適唔會好迫!💠刺身兩點 $110是日精選刺身分別係油甘魚同埋帶子大大舊厚切油甘魚~~💠鹿兒島A4黑毛和牛丼 $175和牛燒得剛剛好,非常可口💠海寶丼連茶漬飯高湯 $230第一次丼飯有兩種食法,食到一半之後,將高湯倒落碗中成為咗茶漬飯!感受幾新鮮同特別!海膽夠哂鮮甜!
📍海街丼

牛頭角嘅商業區一直都係一個美食沙漠
餐廳選擇唔算好多
知道呢一間海街丼鰂魚涌都好多人食!
終於有機會試到!
呢間餐廳以木系風格為主,環境舒適唔會好迫!

💠刺身兩點 $110

是日精選刺身分別係油甘魚同埋帶子
大大舊厚切油甘魚~~

💠鹿兒島A4黑毛和牛丼 $175

和牛燒得剛剛好,非常可口

💠海寶丼連茶漬飯高湯 $230

人均$150起|觀塘|日本菜|海街丼有試過這種「一泡兩吃」的魚生飯嗎? 真的太好吃了!海街丼提供的魚生飯套餐真的超出色。他們使用的魚片新鮮程度和肥美程度都非常高,讓我有種身在日本的感覺。另外,他們還提供熱騰騰的茶泡飯高湯和紫菜絲一起享用,超級開胃!這個套餐平均每份只要150元,性價比非常高。我尤其喜歡他們的「三文魚親子丼」和「醬油吞拿魚牛油果丼」,都可以搭配茶泡飯高湯一起吃,飽足感爆表!對於想品嘗正宗好吃的魚生飯的朋友來說,海街丼絕對是必訪之選。「一泡兩吃」的體驗,搭配完美的醬汁和飯高湯,實在太棒了!我真的完全愛上他們的料理,大家一定要去試試看!——————為食分界線——————📍 海街丼 (海濱匯) (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖人均消費: $150
人均$150起|觀塘|日本菜|海街丼

有試過這種「一泡兩吃」的魚生飯嗎? 真的太好吃了!

海街丼提供的魚生飯套餐真的超出色。

——————為食分界線——————
📍 海街丼 (海濱匯) (觀塘)

人均消費: $150

2024-06-22 177 瀏覽
黎到學期尾6月份,辛辛苦苦考試溫書,夜晚梗係搵好野食放鬆心情喇,去觀塘海濱行下,再去海濱滙係我地親子好多時既指定動作,今晚黎間新餐廳,平時都係西餐,有日式進駐真好。環境光線都好舒服,坐低店員會介紹今日鮮! 我就揀刺身,每日不同,好有日本直送既感覺,好鮮甜又夠厚身。囡就揀滑蛋雞肉單點+白飯,又滑又嫩,愈食愈話好味,和屋企食中式既好唔同。好可愛既筷子座,我地係青蛙和魚,唔知大家係咩呢?不妨留意下話我知。+$39 配甜品+特飲 ,好滿足。

環境光線都好舒服,坐低店員會介紹今日鮮!
我就揀刺身,每日不同,好有日本直送既感覺,好鮮甜又夠厚身。

+$39 配甜品+特飲 ,好滿足。
2024-06-18 109 瀏覽
上星期嚟到係觀塘海濱道新開嘅海街丼,店內裝修充滿日本風味,以居酒屋木系裝潢為主,環境同氣氛都唔錯呀👍🏻我哋分別叫咗 海寶丼(上) 連茶漬飯高湯 同埋 醬汁吞拿魚丼連茶漬飯高湯,丼飯嘅食材豐富,分別有吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子同青瓜等,魚生新鮮又足料🤤而醬汁吞拿魚丼同樣出色,經醬汁醃過嘅吞拿魚刺身肉質柔軟香濃,加埋吞拿魚蓉同三文魚籽,口感非常豐富!值得一讚嘅係店員上菜嘅時候,仲會好詳細咁介紹餐點嘅食法,可以根據自己口味加入豉油同wasabi,再將特製既醋啫喱溶入飯度,食到差唔到 1/3 左右可以加埋秘製嘅「魚介出汁」,製成茶漬飯,兩種食法同樣香口美味😋
2024-06-16 91 瀏覽
-海街丼🍽️-三文魚親子丼 $190呢個親子丼魚生份量都幾足有成5大片三文魚/有1隻牡丹蝦/魚籽😍店員介紹左兩個食法😋第一可以自己倒醋啫喱落好就個人口味去撈個壽司飯🍚第二就係食淨1/3就可以倒茶漬湯落去變湯飯😍個湯係魚湯黎勁鮮甜👍-滑蛋豬排飯 $120滑蛋既熟度煮到岩岩好仲係滑dodo但又未至於係生既🤣豬排外皮係半卜卜脆因為底部浸住蛋汁😌-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_觀塘#foodieluveat_日本菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #觀塘 #海濱匯 #日本菜 #日本料理 #丼飯 #定食 #魚生丼
海街丼🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_觀塘
#foodieluveat_日本菜
舊年同閨蜜去過鰂魚涌區既分店就愛上左魚生丼加茶漬為組合,所以星期五放工時都帶左老公去食飯同樣既野。之前來過觀塘呢個新商場食過西餐已經好鐘意呢度又望到海,加埋空間感舒適既地方食野,and then 同老公食飽飯去海濱行下。之前同老公分享過同閨蜜食過邊個丼之後,佢既第一次到到訪就已經好快點左我上次同閨蜜一齊食過既海寶丼(特上),因為佢既目光一早就放左喺新鮮既海膽度。題外話:我同老公發現因這店用既係咸豉油,如果比較喜歡甜豉油的甜度配魚生可配搭丼盤上既透明醋啫喱做差不多效果。

2024-06-14 92 瀏覽
海街丼係北角有分店,之前兒子同我食過,質素不錯,現在觀塘海濱匯開了分店,很近我公司,當然要去試試,我們選了二款不同的丼飯定食,附送漬物牛蒡涼菜及麵豉湯。三文魚親子丼份量十足,三文魚厚切,肥美甘香,色澤鮮明,魚味濃郁,三文魚子新鮮,晶瑩剔透,口感爽脆,大蝦新鮮彈牙,將啫喱醋倒入飯一齊食,略帶酸味,相當開胃。鰻魚丼鰻魚燒得好香口,份量相當多,非常厚肉,肉質肥美彈牙,配上濃郁既醬汁散發出誘人香氣,與日本米飯一起食,十分滿足。這裡的裝修有日本風味,環境舒適,所有海鮮都係每日由日本直送運到,十分新鮮,質素很高,員工親切有禮,值得推介。

鰻魚丼
散發出誘人香氣,與日本米飯一起食,十分滿足。

今次去到牛頭角行吓海濱附近,晚餐入咗呢間日本嘢試吓~本身就係一間比較隱蔽嘅商場入邊,如果唔係去嗰邊散步~都幾難搵到~~~由於唔知食乜好,店員推介我哋食廚師精選,呢個係廚師當日拍板嘅丼飯~~~1.廚師精選 $270今日的丼飯包括拖羅、吞拿魚、三文魚子、海膽幾款~~~份量都正常,而且呢度食丼飯比較特別~~~上菜嘅時候,店員會教你首先將旁邊透明啫喱狀嘅「壽司醋啫喱」自行放入白飯入邊~即係想要幾多醋自己話事~~~透明啫喱醋遇到飯嘅溫熱會溶化~~酸酸甜甜都幾得意🤣同平時嘅壽司醋有啲唔同!當你食晒上面所有嘅刺身,店員話將旁邊嘅一啲配料可以倒晒入去,另外再配咗一個保溫壺(入面放住魚湯),倒入個白飯入邊~~最後變咗油漬飯👍👍👍即係一個飯有兩種配搭~~都係第一次咁樣食🤣🤣🤣2.海街丼沙律 $85沙律菜都幾大碟,醬汁酸酸地好開胃🤤對面仲包含咗少少獅子狗、蟹柳等等嘅配料~~~👍兩條友食完都夠飽👍而且一個飯兩種食法比較少見~~都係幾有趣嘅體驗🏠 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖#umimachidon #海街丼 #北角美食#將軍澳美食 #觀塘美食 #黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #

1.廚師精選 $270

即係一個飯有兩種配搭~~都係第一次咁樣食🤣🤣🤣

2.海街丼沙律 $85

🏠 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖

#umimachidon #海街丼 #北角美食
#將軍澳美食 #觀塘美食 #黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食
廚師精選
海街丼沙律
廚師精選
海街丼沙律
2024-06-11 50 瀏覽
今次呢俾我哋搵到一間位於牛頭角嘅日式料理,佢嘅招牌係食丼飯,舖頭一共有三間分店,牛頭角分店係啱啱開張無耐㗎!另外兩間分別位於將軍澳同北角🙆🏻‍♀️!舖頭裝修都好有日式,日料新鮮程度足夠,份量較大,對得住個價錢!1️⃣: 海寶丼(特上): 份量好夠有帶子,鮮蝦,海膽!2️⃣:醬汁吞拿魚丼: 每一塊吞拿魚都係厚切唔好以為係簡單一個丼飯,佢仲會可以有特別食法!店員建議先漲了配搭食用,當壽司飯食到差唔多嘅上下,可以配上佢哋嘅魚介出汁,當做茶漬飯咁樣食。[牛頭角]📍香港九龍觀塘海濱道77號海濱匯1&2座1樓13&14號[北角]📍北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖[將軍澳]📍海街丼 (東港城) (將軍澳)將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖

1️⃣: 海寶丼(特上): 份量好夠有帶子,鮮蝦,海膽!
2️⃣:醬汁吞拿魚丼: 每一塊吞拿魚都係厚切

唔好以為係簡單一個丼飯,佢仲會可以有特別食法!

[牛頭角]
📍香港九龍觀塘海濱道77號海濱匯1&2座1樓13&14號
[北角]
📍北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖
[將軍澳]
📍海街丼 (東港城) (將軍澳)
將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖
2024-06-10 40 瀏覽
收工去海濱行,行到去海濱盡頭,見時間差唔多,就行去海濱匯搵下野食。上年聖誕時喺呢頭食,feeling 唔錯。今次上黎就見到呢間日本料理,一於試下三文魚親子丼,服務員拎黎時講解埋點食,佢地預備左一碟啫喱醋,自己調節飯既醋味配魚生,食到差不多剩3份1左右,再加配料同一小壺魚湯,撈埋成茶漬飯,2種口味同時試到,好味👍👍黑豚肉丼啲豬肉煎得岩岩好,豬肉肥而不膩,上面搽埋醬汁同沙律醬,好開胃。一大碗食完,唔會覺得太滯,配埋個麵豉湯,好舒服👍加錢可以有甜品飲品,叫左朱古力羊羹芝士蛋糕,上面係朱古力味既羊羹,下面係芝士蛋糕,口感唔錯,係嫌細舊左,幾啖就食哂,如果大舊啲會好啲。呢間真係幾高質,食完會想再食多次。
呢間真係幾高質,食完會想再食多次。
黑豚肉丼

朱古力羊羹芝士蛋糕

可爾必思

2024-06-04
黑豚肉丼
朱古力羊羹芝士蛋糕
可爾必思
2024-06-09 41 瀏覽
海街丼算是丼飯餐廳中比較高質素的,不過位處偏僻,要有心找才找得到海濱匯店也是位處地鐵站行走15分鐘位置,不過店家裝潢相當漂亮,用料也是不錯出品醬汁吞拿魚丼 連茶漬飯高湯200.00其中一個招牌,這個吞拿魚丼以中拖羅為主,入口帶油香,醋飯調味恰好,配上完全無筋的拖羅魚蓉,滿滿的三文魚籽,紫蘇葉質素也高吃到一半,把魚高湯倒進飯內,高湯的魚鮮味意外地出式整體就是讚!三文魚親子丼 連茶漬飯高湯190.00非常肥美的三文魚跟三文魚籽,新鮮度高,配醋飯同樣出色價格未必是最便宜,但是刺身的質素絕對沒有馬虎,質素甚高!海街丼 (海濱匯) (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖

出品
醬汁吞拿魚丼 連茶漬飯高湯
200.00

吃到一半,把魚高湯倒進飯內,高湯的魚鮮味意外地出式
整體就是讚!

三文魚親子丼 連茶漬飯高湯
190.00
非常肥美的三文魚跟三文魚籽,新鮮度
高,配醋飯同樣出色

價格未必是最便宜,但是刺身的質素絕對沒有馬虎,質素甚高!

海街丼 (海濱匯) (觀塘)