2024-05-20
📍九龍灣 海街丼以前食過佢哋喺九展嘅分店,已經覺得佢哋嘅定食好出色,今次見到佢喺觀塘開咗新分店,而又喺我今日工作嘅附近,所以就同朋友收咗工之後過嚟,睇吓佢嘅質素如何。餐廳係位於海濱匯嘅一樓,裝修比較開放式,但係都保留日式餐廳嘅風格,位置坐得好舒服。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و醬汁吞拿魚丼連茶漬飯高湯 $200佢呢個吞拿魚定食有兩種食法,首先店員同我哋介紹隔離有一盤類似啫喱嘅東西,其實係醋嚟,可以自行加入去飯入邊一齊食。而食到三份一左右就可以加入另外有一壺嘅高湯,整返一個熱辣辣嘅茶漬飯出嚟。佢嘅吞拿魚刺身係有調味,而佢嘅高湯都好香甜,普遍嚟講質素都真心唔錯。味噌燒油甘魚定食 $145佢呢個油甘魚方面,定食有兩舊油甘魚腩,仲有沙律、麵豉湯、同漬物,味覺尚有多重嘅享受。而佢嘅油甘魚加上麵豉調味,令到成個魚肉嘅味道更上一層樓,再加埋白飯一齊食,真係超滿足。
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
醬汁吞拿魚丼連茶漬飯高湯 $200