2024-05-20 61 瀏覽
📍九龍灣 海街丼以前食過佢哋喺九展嘅分店,已經覺得佢哋嘅定食好出色,今次見到佢喺觀塘開咗新分店,而又喺我今日工作嘅附近,所以就同朋友收咗工之後過嚟,睇吓佢嘅質素如何。餐廳係位於海濱匯嘅一樓,裝修比較開放式,但係都保留日式餐廳嘅風格,位置坐得好舒服。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و醬汁吞拿魚丼連茶漬飯高湯 $200佢呢個吞拿魚定食有兩種食法,首先店員同我哋介紹隔離有一盤類似啫喱嘅東西,其實係醋嚟,可以自行加入去飯入邊一齊食。而食到三份一左右就可以加入另外有一壺嘅高湯,整返一個熱辣辣嘅茶漬飯出嚟。佢嘅吞拿魚刺身係有調味,而佢嘅高湯都好香甜,普遍嚟講質素都真心唔錯。味噌燒油甘魚定食 $145佢呢個油甘魚方面,定食有兩舊油甘魚腩,仲有沙律、麵豉湯、同漬物,味覺尚有多重嘅享受。而佢嘅油甘魚加上麵豉調味,令到成個魚肉嘅味道更上一層樓,再加埋白飯一齊食,真係超滿足。
📍九龍灣 海街丼

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

醬汁吞拿魚丼連茶漬飯高湯 $200

味噌燒油甘魚定食 $145
海街丼主打日本直送魚生飯,每次食都好滿足☺️☺️☺️最初在東京開店,後來經香港店主帶來香港,全部海鮮食材跟調味料都係日本空運到港👍<海寶丼> $170<刺身三點> $160<海寶丼>賣相好吸引😚 丼飯鋪滿吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚同青瓜海鮮既量係多到可以啖啖都食到🤩🤩🤩,刺身新甜,肉質彈牙👍每款丼飯都配有一小碟茄子前菜、特製壽司醋果凍、茶漬飯配料同用保暖杯裝嘅特製「魚介出汁」,可以一丼二食😍食法1️⃣:加入醬油、芥末、壽司醋果凍個醋啫喱同海鮮飯非常夾,令鮮味提升一個層次👍👍👍食法2️⃣:吃到一半,可加入碎紫菜、芝麻、脆脆三款配料,再倒入鮮魚熬製嘅「魚介出汁」,整成茶漬飯享用茶漬飯淡淡清甜,好食又暖胃兩種食法都好好食,食完好滿足☺️☺️<刺身三點>刺身三點分別係吞拿魚、油甘魚、帆立貝油甘魚鮮甜,帆立貝肥美刺身同丼飯,我比較推介海鮮丼,海鮮丼完勝✌️
海街丼主打日本直送魚生飯,每次食都好滿足☺️☺️☺️

<海寶丼> $170
<刺身三點> $160

<海寶丼>
海鮮既量係多到可以啖啖都食到🤩🤩🤩,刺身新甜,肉質彈牙👍

食法1️⃣:加入醬油、芥末、壽司醋果凍
個醋啫喱同海鮮飯非常夾,令鮮味提升一個層次👍👍👍

茶漬飯淡淡清甜,好食又暖胃

兩種食法都好好食,食完好滿足☺️☺️

<刺身三點>
刺身三點分別係吞拿魚、油甘魚、帆立貝
油甘魚鮮甜,帆立貝肥美

刺身同丼飯,我比較推介海鮮丼,海鮮丼完勝✌️
🥜環境舒適,商場人流不多,可以好好同朋友歡聚おまかせ丼(Omakase 丼)連茶漬飯高湯 $270🥜超豐盛,有大拖羅、赤身、海膽、三文魚籽同埋玉子,用料十分新鮮又足料🥜大拖羅好厚好肥美,平時我好少食吞拿魚,因為覺得有時會有陣魚腥味,但呢度完全唔會!🥜玩味濃,一丼三食一上菜店員好細心咁樣講解食法。1️⃣咩都未撈2️⃣ 綠色小碟係啫喱醋,可以自己撈落醋飯,鹹鹹甜甜3️⃣食淨三分之一嘅時候可以將湯壺入面既湯汁倒出,加入芝麻、蔥粒同埋玄米粒一齊食,湯汁嘅味道鮮甜,熱辣辣,配埋一齊食另有一番風味燒明太子 $48🥜從未食過燒嘅明太子,值得一試🥜唔會太鹹,配飯食更正
🥜環境舒適,商場人流不多,可以好好同朋友歡聚

おまかせ丼(Omakase 丼)連茶漬飯高湯 $270

🥜玩味濃,一丼三食
一上菜店員好細心咁樣講解食法。
1️⃣咩都未撈
2️⃣ 綠色小碟係啫喱醋,可以自己撈落醋飯,鹹鹹甜甜

燒明太子 $48
🥜從未食過燒嘅明太子,值得一試
🥜唔會太鹹,配飯食更正
2024-05-18 59 瀏覽
今日去開牛頭角海濱滙做野,做完野喺呢度樓下果商場見到呢間叫海街丼的日式餐廳非常吸引!🤭 入去醫下肚先番屋企先😍😍入面裝修唔錯,餐具都好精緻😀😀喺度睇緊餐牌時,店員就過黎向我推介咗一啲刺身和丼飯😌原來呢度有個丼飯叫廚師精選,每日的配料都唔同既😃 今日就叫呢個先啦☺️☺️食完呢個刺身丼仲可以用魚湯黎整茶漬飯🥰魚湯仲要喺用保温壺裝住,保持熱度,超級正😍😍😍廚師精選丼魚湯做茶漬飯海街丼 (海濱匯) (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖

入面裝修唔錯,餐具都好精緻😀😀

廚師精選丼

魚湯做茶漬飯

海街丼 (海濱匯) (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖
2024-05-16
之前經常幫襯過鰂魚涌店,見最近搬咗嚟公司樓下,開張第二日即刻落去試,食完就再book星期一12:45部門team lunch 11位,當然仲同我哋講會比一張過嘅長枱我哋。星期一12:15如常有人打嚟reconfirm booking,12:30我哋就連同經理出發,落到去有個侍應同我地講要等,因為埋緊單,等等下唔對路,就問咗一個自稱姓蕭嘅經理,佢答我就埋單,仲要分開兩張枱!我問點解,佢就話冇辦法,因為本身係唔會有得訂枱!我想問,係你哋話可以訂枱呢?當時仲要自稱經理嘅蕭小姐話冇辦法!只有係繼續等,同埋分開兩張枱嘅方案!完全冇諗過解決方法同埋道歉!我哋同事同經理都感到不快,唯有轉場,仲要同公司其他同事講永不幫襯!