2023-04-22 361 瀏覽
店名叫淡路,大部分食材都係日本直送,而部分真係由淡路島送到。今日店內有兩位師傅,一位係負責我今餐既Simon師傅;另一位係有超過40年經驗既日本師傅Eto san。師傅都幾好傾之外,野食真心好好味,過左一個愉快既下午🥰—Lunch Set $980 (+10% service charge)—✧ 前菜✧✦螢光魷魚 配 Kimizu Sauce✦竹子豆腐 配 昆布✦蝦 配 韮菜、芥末味噌-✧刺身✧✦ 野生鱲魚皮(經清酒烹調)配 辣蘿蔔蓉極爽口彈牙,加上輕輕既魚味✦鹿兒島木魚 配 少量蒜蓉洋蔥即係鰹魚,記得師傅話用鹽處理過所以冇腥味✦伴:紫蘇花、薑花、淡路島洋蔥絲蘿蔔絲、蘿蔔苗、四季紅啲紫蘇花同薑花可以摘出黎夾落木魚度一齊食,或者放落醬油蘸黎食;淡路島既洋蔥接近係唔辣只有甜味😳冇落醬油都完全食到!-✧煮物✧汁煮鮫魚 配 蝦、櫻花糯米、蕨菜-✧燒物✧金鯛 配 櫻花蘿蔔-✧主菜✧漬物:牛蒡、短蘿蔔、長蘿蔔、蕎頭莖、日本榨菜✦淡頭島手釣池魚 配 柚子皮、蔥、薑因為手釣,魚既質感好結實同濃味,用上柚子皮所以亦都辟走左腥味✦四國魷魚 配 山椒葉勁重膠質,好好味✦九州大池魚王 配 漬昆布、燒紫菜絲、醬

✧ 前菜✧
✦螢光魷魚 配 Kimizu Sauce
✦竹子豆腐 配 昆布
✦蝦 配 韮菜、芥末味噌
✦ 野生鱲魚皮(經清酒烹調)配 辣蘿蔔蓉
極爽口彈牙,加上輕輕既魚味
✦鹿兒島木魚 配 少量蒜蓉洋蔥
即係鰹魚,記得師傅話用鹽處理過所以冇腥味
✦伴:紫蘇花、薑花、淡路島洋蔥絲蘿蔔絲、蘿蔔苗、四季紅
✧煮物✧
汁煮鮫魚 配 蝦、櫻花糯米、蕨菜
✧燒物✧
金鯛 配 櫻花蘿蔔
✧主菜✧
漬物:牛蒡、短蘿蔔、長蘿蔔、蕎頭莖、日本榨菜
✦淡頭島手釣池魚 配 柚子皮、蔥、薑
✦四國魷魚 配 山椒葉
勁重膠質,好好味
✦九州大池魚王 配 漬昆布、燒紫菜絲、醬油
魚味會少啲同質感會軟熟少少,比細池魚既油脂重🥰我相對覺得香啲
✦灸燒大刀魚 配 淡路島洋蔥、醬油
腩位,燒完啲魚油出曬黎,勁正
✦灸燒金目鯛 配 三色漬、炸蕎頭絲
係日本十大名魚😌應該都食過喇掛?好味係基本
✦長崎吞拿魚 (第四段Toro)配 wasabi莖
平時我唔係好食到Toro, 因為油脂會重加埋腥, 但出奇地呢個一啲都唔腥而又好香, 原來係熟成過, 所以會褪走左啲腥味,同埋用鹽比醬油會更加提升到Toro既香味🥰正呀
✦長崎吞拿魚 (第六段 中Toro)配 wasabi莖
比第四段Toro既油脂會輕啲
✦北海道根室海膽 配 柚子皮、三文魚籽 配 青檸汁
☺️勁甜呀海膽,簡單而直接!
✧湯✧
甜品
✦靜岡蜜瓜
2023-04-16 224 瀏覽
「淡路」取自於日本嘅淡路島,店內嘅Eto師傅有超過40年嘅經驗,佢哋部分食材甚至係由日本直送,好新鮮。- Appetizer佢哋提供三款前菜,其中嘅螢光魷魚配有蛋黃醋同當季蔬菜,咬落口感不俗。而豆腐就順滑香甜,沖繩觸蝦都甜美無比。- Sashimi平靖魚口感爽口,又有姜花、四季紅同淡路島蘿蔔等配襯,好新鮮。- Steamed脆櫻花蝦好好味- Main佢哋嘅壽司食材全部都好新鮮,師傅亦都好用心介紹。印象最深刻係佢哋嘅深海池魚,有柚子皮同柚子胡椒醬一齊食,口感好豐富- Soup- Dessert蜜瓜好甜💰$980

- Appetizer

- Dessert
蜜瓜好甜

💰$980
2023-03-27 242 瀏覽
上星期六雖然落暴雨,但好彩係去《淡路》食omakase。事關我一食完行出門口即刻落暴雨,諗住今次奶野啦。點知餐廳職員即刻俾左把遮我,仲叫我唔使還😲原來餐廳好細心咁特別準備左啲遮俾客人以防不時之需。真係好sweet🥰可以話係野食同service都十分出色👍🏻餐廳取名位於日本西部既島嶼淡路島,裝修都係木系為主。一行入去見到bar枱位置,大概有9個座位。另外有3間房,每間可以坐4個人,亦可合併成為一間大房,坐到12人左右。當日係食午餐,而午餐其實得1個omakase set架啫。就係$980有14品既omakase set。由於餐廳要準備食材,記得要起碼1日前book位呀。如果直接walk in既話凈係可以嗌個$680 9件壽司既omakase set。《竹》$980前菜2款、刺身2款、煮物、天婦羅、5件手握壽司、海膽丼、湯、水果✨✨✨✨玉子豆腐選用嫩滑既淡路島雞蛋,鋪上白飯魚bb。味道比較淡,作為前菜十分適合。✨目一鯛配水雲目一鯛係香港好少見,係我第一次食呢款魚。魚身較實淨,味道清爽,有魚肉既甜味。配埋滑捊捊既水雲,酸酸地好清新。食完前菜就食刺身。當日serve我地既係Simon師傅。真係

《竹》$980
✨✨✨
✨玉子豆腐

✨目一鯛配水雲

食完前菜就食刺身。當日serve我地既係Simon師傅。真係每道菜都好用心介紹,唔係求其講2句就算。
✨長崎縣平政魚
平政魚既肉質肥嫩,油脂十分平均,介乎油甘魚同鰤魚之間。配微辣蘿蔔苗、四季紅同青檸汁,酸酸地又辣辣地。
✨九洲鮫魚
燒左個魚皮逼返啲油脂出黎。上面係柚子皮,食落香啲。薑花同紫蘇葉可以撈落淡路島既豉油到提升香味。

伴碟仲有淡路島既洋蔥同蘿蔔,一定要試個洋蔥!微微辣但係好甜!

✨東京穴子
即係海鰻。配日本菜心、豆卜同冬菇,撒上山椒粉。海鰻味道清淡得黎帶甜味,肉質細緻。

✨天婦羅
淡路島洋蔥、牛蒡、山菜、瑩光魷魚
天婦羅好脆身,完全唔油

✨淡路島兵庫縣手釣池魚
手釣肉實啲濃味啲。上面係蔥、薑容、柚子皮,搽左有拖羅油脂既豉油夠曬味。
✨真鯛
真鯛鮮美。白身魚本身都會較淡味,配昆布鹽同有獨特既香氣同特殊辣味既山椒葉更可提升個味道。
✨野生吞拿魚醬油漬
醃左10分鐘既醬油,上面係七彩芝麻同燒紫菜。吞拿魚入曬味,好腍身。

✨四國依左木
魚皮燒左香好多。啡色既係淡路島磨碎左炒過既洋蔥,綠色既係柚子胡椒。食落有柚子香氣同埋辣辣地。

✨長崎拖羅
撒上竹炭鹽同芽蔥,上下都有wasabi 。上面係磨左既wasabi,下面係wasabi莖。拖羅口感柔軟,肉質鮮美,入口即溶😋

✨雲丹丼
選用北海道海膽,落左柚子皮同wasabi。
海膽creamy得黎極其鮮甜,真係無得輸👍🏻

✨暖笠笠既湯
✨日本蜜柑
生果都係揀最當造既,真係甜到不得了
今早在中環覆診睇驗身結果📃,指數全部正常,終於放下心頭大石😌,決定中午去食餐好啲去慶祝一下🤗,行到歌賦街附近,見到一間食OMAKASE 嘅日本餐廳 ---“淡路”,今日一於善待一下自己先🥰。~竹~ $9801️⃣前菜2️⃣刺身3️⃣煮物4️⃣揚物5️⃣食事6️⃣吸物7️⃣甘物前菜:白魚苗伴玉子豆腐這道菜結合咗白魚苗嘅清爽🤗和玉子豆腐嘅滑嫩🥰。這兩種食材的口感結合起來,呈現咗一種獨特的風味😋。吞拿山藥伴水雲酢水雲醋酸味清新,口感清爽,能夠有效地平衡山藥嘅黏性🥰,兩者結合,再加上炙過的吞拿魚🐟,呈現出了一種獨特的口感和味道,增進食慾😋,作為前菜非常適合😍。刺身:長崎縣鮫魚嘅魚皮略略煎過🔥,上面加咗少少柚子皮🍊,之後師傅教我先榨幾滴青檸汁🍋,之後配上淡路島洋蔥🧅一齊食,口感複雜,非常好味。鹿兒島鰹魚脂肪含量較少,口感較為爽口清新🥰,蘸上自家調配嘅豉油,味道顯得相輔相成🥰。伴菜之一嘅淡路島洋蔥🧅,味道甜美唔嗆喉,生食都唔會有一般洋蔥嘅辛辣口感😍。師傅見我咁欣賞啲洋蔥🧅,俾多一小碟淡路島洋蔥俾我食,今次生洋蔥上面加咗土佐醋,完全提起洋蔥嘅鮮美,非常好食😋。煮物:味煮穴子穴子肉質纖細,清甜味鮮😋,配上豆腐皮和日本菜心🥬,

~竹~ $980

白魚苗伴玉子豆腐

吞拿山藥伴水雲酢

煮物:
味煮穴子
穴子肉質纖細,清甜味鮮😋,配上豆腐皮和日本菜心🥬,十分好食😋。

揚物:
螢光魷魚雜錦天婦羅
螢光魷魚 - 天婦外表酥脆,魷魚🦑肉身多汁煙韌。
牛蒡天婦羅 - 炸成金黃酥脆嘅外皮,一口咬下香味四溢,非常好食😋。
樹菜 - 🥬有獨特嘅苦味和澀味,但營養非常豐富。
淡路島洋蔥 - 洋蔥🧅表面炸得金黃酥脆,但裡面還保留了豐富嘅蔥肉汁🥰,甜味被凝聚封鎖在其中😍。

食事
手握壽司5️⃣貫+海膽杯
1. 兵庫縣手釣池魚 - 魚肉較為結實,味道濃郁😍,上面加了柚子皮🍊和薑🫚,加強了層次和口感🥰。
2. 瀬戶內海魴鮄魚 - 肉質紮實,味道清甜。師傅無添加任何醬油,只用山椒葉來提味,已經十分好食😋。
3. 鰤魚 - 肉質鮮甜、脂膏豐富,上面放了柚子🍊胡椒🧂和燒過的紫菜,呈現了多重口感🥰。
4. 伊佐木 - 即香港叫的雞魚,味道鮮甜彈牙,師傅將魚皮炙燒🔥過,加上少少醬油,再將炒過的洋葱🧅和少量Wasabi放係面,提升了層次感🥰,非常好食😋。
5. 拖羅卷 - 紫菜中間夾住件厚拖羅,上面放上了竹炭盬、日本溫室芽葱和Wasabi莖,食落非常惹味😋。
6. 海膽杯 - 海瞻分別來自北海道口岸、根室和宫城 ,再加了少許柚子皮🍊、醬油和Wasabi,海膽味道甘甜,幾乎入口即溶🤤。

吸物
清湯 - 入面有米通,賣相唔錯🤗,師傅話不用麵豉湯 原因係食完OMAKASE,飲啲清清地嘅嘢可以清下個腸胃🥰。

甘物
静岡縣蜜瓜 - 🍈又甜又多汁,為這餐OMAKASE完美作結😍。

總括而言,食材非常新鮮,服務十分貼心,多謝Simon師傅用心嘅製作和講解,令我有一個難忘的OMAKASE 體驗。另外餐廳有3️⃣間獨立4️⃣人房,必要時仲可以打通變成1️⃣2️⃣人房間添,一班人開Party都得🥰。

2023-03-16
2022-11-06 584 瀏覽
好失望囉,感覺俾劏了一頸血,除咗壽司Ok,其他都唔得,兩個人食咗4900百幾,冇驚喜又唔飽肚,冇下次,長腳蟹肉質好鞋,前菜小食勁難食,食咗一啖,就冇食了,另外有個小食炸蟹腳,外邊包住米去炸的,肉質不新鮮,酸酸地,食完吐返出嚟,以話給侍應聽,沒有作任何回答,好搞笑,完全以個人感覺反應
餐廳環境主要用木系裝修,吧枱只有10個座位,有房間可預訂,全店選用日本「能作」錫杯酒盅,杯墊也用淡路島屋頂瓦片造成,和三州瓦、石州瓦並稱為日本三大瓦之一,筷子托的形狀原來都是淡路島的輪廓,對餐具要求講究,提升用餐體驗!大部份食材來自日本淡路島,總廚也是來自日本九州,對出品要求高,質素有保證,當晚一共有23道菜前菜: 1.門鱔真子啫喱 2.水菜沙律/3.水雲無花果 刺身: 4.長崎縣車海老5.北海道帶子6.北海道根室海膽7.鹿兒島鰹魚8.九州長崎吞拿魚腩吸物:9.清湯(昆布魚丸)10. 日式雞肉燒賣11.蟹肉茄子12. 炸牛鰍魚/ 日本粟米13. 甘鯛豆乳14. 煮鮑魚壽司:15. 淡路島手釣池魚16. 大分縣深海池魚17. 長崎笠子18. 九州伊佐木19. 北海道喜之次20. 吞拿魚腩21. 北海道根室海膽22. 吞拿魚蓉小卷/ 玉子燒23. 甜品:蜜瓜,晴王提子整晚服務非常好,師傅做的每道菜都會耐心講解,擺盤及造型不錯,最後請我食多個魚生飯團,絕對是一間值得一試的日本料理!
前菜:

6.北海道根室海膽
7.鹿兒島鰹魚
8.九州長崎吞拿魚腩

吸物:
9.清湯(昆布魚丸)
10. 日式雞肉燒賣

21. 北海道根室海膽
22. 吞拿魚蓉小卷/ 玉子燒

23. 甜品:蜜瓜,晴王提子

2022-07-24 307 瀏覽
Best fd 生日,緊要食好啲,經我research 過之後,就帶佢去中環食Omakase, 今次去呢間「淡路」之前已經聽過,一於同朋友食好d慶祝生日。一入店就有好nice 嘅manager 出來招呼,今晚係有兩組客人,一組係4個女仔,另外一組就係我和朋友兩個女仔,全女班客人,共兩個師傅,一個日本人,一個香港師傅,每個師傅招呼一組客人。我哋就揀咗22道菜嘅Omakase $2200 🍣 松。夕食晚餐22品 🍣(1) 季節前菜三款師傅會介紹你由淡味到濃味去順序食☺️**有酒膽襯托住蟹肉加上淡路鳥蛋黃醬,夠清新又特別**Perma ham 加無花果好小在廚師發瓣見到,但係加埋水雲黏滑嘅口感,好好味**自家制胡麻豆腐,非常細滑,高質(季節刺身)**師傅好有心思切好個剌身, 食過咁多次omakase, 呢個師傅擺得最靚,成個迷你盤景咁。🦐 車海老鮮甜、肉質結實,拖羅厚切非常甘香,入口即溶😋笠子刺身(港稱石九公),肉質細膩彈牙,味道鮮美,其他所有配菜全部好新鮮,紫蘇花散發出嘅清新香味,將刺身鮮甜感完全帶出來😋🔸鱧魚湯,鱧魚係淡路島夏日當造嘅「名物」。日本鱧即係海鰻,同「門鱔」差唔多,用嚟煮湯十分

🍣 松。夕食晚餐22品 🍣

(1) 季節前菜三款

師傅會介紹你由淡味到濃味去順序食☺️
**有酒膽襯托住蟹肉加上淡路鳥蛋黃醬,夠清新又特別
**自家制胡麻豆腐,非常細滑,高質

(季節刺身

🔸鱧魚湯,鱧魚係淡路島夏日當造嘅「名物」。日本鱧即係海鰻,同「門鱔」差唔多,用嚟煮湯十分清甜,經理話食完剌身飲可以清下味蕾再試下道菜。

**全晚我最鍾意食嘅就係慢煮四國鮑魚,鮑魚煮到非常軟身,師傅話用了超過4小時去煮,另外再加埋鮑魚膏來做個汁,好香濃👍

**食Omakase, 除了食高質時令食材之外,仲有係欣賞師傅做壽司嘅專業態度,同埋手握壽司嘅手勢。

🍣 五大名魚:石牛公、大池魚王、沙追魚、伊佐木、喜知次、拖羅⋯⋯等等,
**我最欣賞係淡路島大池魚王:口感彈牙鮮甜, 肉質結實。師傅只係落咗少少醬油已經好好味😋
**拖羅:高質,油脂非常甘香,入口即溶。配合埋竹炭鹽,將味道再提升。

**第二様令我印象深刻嘅就非常新鮮嘅北海道馬糞海膽,濃厚甘甜,入口即溶。海膽杯中間加了果茄、潺菜及山藥,味道特別又夾。呢個海膽杯。食完大滿足😋

***平時我對玉子燒都係一般般,但係呢度個玉子燒好香蛋味,口感鬆軟,師傅話原來係用兵庫縣嘅日本雞蛋王,我唔怪得蛋味咁濃,仲見到玉子嘅鮮明層次,師傅冇咁上下功力都唔會做得到👍

***然後好鍾意佢最尾係用日本時令生果埋尾,比起用甜品,更加解膩同舒服,哈密瓜大愛🤤

**麵豉湯唔係一般嘅麵豉湯,係用赤、白、黃三種麵豉及河蜆煲成,所以佢唔會好似一般面鼓湯得個鹹字,而係鹹鹹地中帶啲甘甜。

🍈 最後季節果物有驚喜,係靜岡蜜瓜 🍈和晴王提子 ,靜岡蜜瓜超清甜加上晴王嘅清甜中又帶有花香,完美結束今次omakase體驗。

2022-07-24 240 瀏覽
位於上環嘅小巷入面開咗間隱世嘅Omakase餐廳名係叫日本淡路島嘅淡路大部分食材都係淡路島直送用料非常之上盛仲有日本師傅主理真係頂級嘅美食享受前菜🍮門鱔真子啫喱啫喱好Q彈,門鱔真子咸咸哋,食落個感覺幾特別🍅日本果茄配三文魚籽果茄好清甜,配埋三文魚籽口感好夾🥠左口魚配南蠻漬左口魚有炸過,南蠻漬可以中和返左口魚嘅油膩感,味道酸酸哋好開胃刺身🦪北海道根室縣海膽不愧為北海道直送嘅海膽,食落好鮮甜,完全唔腥唔苦,口感好creamy🦐車海老車海老肉質實正,爽口彈牙,非常之新鮮,啜埋蝦頭嘅膏就perfect🐟右口魚魚味好香,口感好嫩滑,味道鮮甜🐟鹿兒島鰹魚配埋洋蔥一齊食幾特別,就算魚肉大件都唔會膩🐟大拖羅壓軸登場嘅就係大拖羅,口感creamy入口即溶,仲要完全食唔到筋,真係超級高質🍵門鱔清湯食完刺身飲呢碗清湯清吓口腔就一流,呢碗湯魚味香濃得嚟飲落又好清新,仲有門鱔肉喺個湯到,唔怪之得咁香啦🍖鹿兒島煙肉師傅用咗日本備長炭去烹調呢道菜,鹿兒島煙肉燒完後好香油脂味,肉質亦好嫩滑,配菜仲有北海道露荀、淡路島他他醬,點埋醬食更加好味🍙日式雞肉燒賣外表睇落好似飯團,點知原來係雞肉燒賣,真係好驚喜,外層嘅米係煸冬
位於上環嘅小巷入面
仲有日本師傅主理
真係頂級嘅美食享受

前菜
🍮門鱔真子啫喱
啫喱好Q彈,門鱔真子咸咸哋,食落個感覺幾特別
🍅日本果茄配三文魚籽
果茄好清甜,配埋三文魚籽口感好夾
🥠左口魚配南蠻漬

🦪北海道根室縣海膽
🦐車海老
🐟右口魚
魚味好香,口感好嫩滑,味道鮮甜
🐟鹿兒島鰹魚
配埋洋蔥一齊食幾特別,就算魚肉大件都唔會膩
🐟大拖羅

🍵門鱔清湯

🍖鹿兒島煙肉

🍙日式雞肉燒賣
冬菇金菇
芥辣酸汁

🍤牛鰍魚天婦羅
賣相相當精緻,炸得非常酥脆,牛秋魚肉高溫炸完都仲好嫩滑,粟米天婦羅係用日本黃粟米,所以超甜,點埋咸咸哋嘅雪鹽食就仲正。

🥔九州蓮藕餅
呢個蓮藕餅係用九州蓮藕磨成蓉之後拎去蒸,蒸完再炸。再配埋櫻花蝦,百合片同Wasabi汁,將全部嘢撈埋一齊食勁好味👏🏻

🦪四國鮑魚
呢道菜嘅鮑魚係慢煮咗四個鐘,所以好入味同好淋,師傅加咗鮑魚肝醬,點埋食就更加鮮,旁邊嘅蘿蔔同樣好淋,唔會比鮑魚遜色

🍣池魚壽司
池魚本身已經係貴價魚類,淡路嘅池魚仲要係手釣嘅池魚,所以魚味更濃,口肉質更實正

🍣深海池魚王壽司
啱先嘅手釣池魚已經好出色,估唔到接住落嚟嘅係深海池魚王,味道更為濃烈,真係頂級享受

🍣鮋魚壽司
呢款壽司無搽醬油,只係落咗少少鹽同紫蘇葉,都已經好好味

🍣依佐目壽司
呢款壽司火炙過,所以好香,面層加咗炒過嘅淡路島洋蔥,食落好夾

🍣喜之次壽司
同樣係火炙過,身為日本五大名魚之一嘅喜之次完全無令我失望,魚味濃郁,口感嫩滑,配埋炸紫菜絲食真係完美配搭

🍣長崎拖羅壽司
拖羅係火炙過,用紫菜包住一齊食個感覺同刺身好唔同,係另一種嘅美味

🍸海膽杯
睇到都流哂口水,海膽份量多到滿瀉,同樣係北海道根室縣嘅海膽,食落鮮甜無比,真係幸福嘅感覺

🍙拖羅小卷
拖羅小卷除咗食到拖羅嘅鮮味之外,仲食到紫菜號香味,仲配埋用兵庫縣雞蛋做嘅玉子卷,食落好濃蛋味,不愧為日本No.1雞蛋

🍲河蜆麵豉湯
呢個麵豉湯用咗白麵豉、赤麵豉同西京麵豉去熬製而成,仲加咗細細隻嘅河蜆,令個湯好鮮甜

🍈靜岡蜜瓜
日本直送嘅蜜瓜真係好鮮甜,再配埋晴王提子,為呢餐盛宴畫上圓滿嘅句號

2022-07-24 1275 瀏覽
今次約左間omakase餐廳位於上環呢間有九州師傅👨‍🍳坐鎮今次由慶師傅負責處理食材多款食材都係嚟自淡路島每啖都係幸福嘅滋味🔸前菜▫門鱔真子啫喱▫果茄三文魚籽秋葵▫左口魚配水雲南蠻漬前菜由左至右淡味至濃味咁食,係味覺嘅享受。啫喱有真子,有點粒粒嘅咬口非常特別。果茄非常鮮甜,配埋魚籽香味十足。左口魚配左南蠻漬酸酸甜甜好好食。🔸刺身▫北海道根室海膽▫鏗魚▫長崎拖羅▫車海路▫右口魚▫淡路島蘿蔔最鍾意北海道根室海膽,超鮮甜😍拖羅無筋,有入口即溶嘅感覺!每款都有唔同配料,口感豐富。🔸湯▫門膳湯▫河蜆湯用左白麵豉、麵豉、西京麵豉煮,唔會太鹹。門膽湯配有海膽豆腐、荷蘭豆、真雕,非常鮮甜,清除味蕾,為烹煮做準備。🔸真味真味嘅所有食材都用左備長炭燒,非常香炭燒味。▫️鹿兒島煙肉配露筍用左淡路島他他醬配上BB紫蘇葉,煙肉肉質香濃。▫️日本燒賣外層包著糯米配芥辣酸汁,內層有雞肉、冬菇,日式燒賣第一次試,非常獨特!▫️炸牛秋魚 ▫️粟米天婦羅🍤外層係蕃薯絲,炸完好酥脆。用左黃粟米,非常鮮甜。▫️九州蓮藕餅蓮藕磨成蓉蒸完再炸,配有櫻花蝦及wasabi汁,非常香脆👍🏼四國慢煮鮑魚配鮑魚肝醬、蘿蔔蘿蔔好入味,慢煮鮑魚用左4個
今次約左間omakase

▫淡路島蘿蔔

🔸湯
▫門膳湯
▫河蜆湯
用左白麵豉、麵豉、西京麵豉煮,唔會太鹹。

🔸真味
真味嘅所有食材都用左備長炭燒,非常香炭燒味。

▫️鹿兒島煙肉配露筍
用左淡路島他他醬配上BB紫蘇葉,煙肉肉質香濃。

▫️日本燒賣

▫️炸牛秋魚
▫️粟米天婦羅🍤
外層係蕃薯絲,炸完好酥脆。用左黃粟米,非常鮮甜。

▫️九州蓮藕餅

四國慢煮鮑魚配鮑魚肝醬、蘿蔔
蘿蔔好入味,慢煮鮑魚用左4個鍾烹煮,煮得好腍,入口軟滑。

🔸壽司
▫北海島喜之次配炙燒過紫菜
▫大拖羅筋配京蔥
▫北海道根室海膽
▫吞拿魚蓉卷配兵庫縣玉子

手釣魚質更濃更滑。手釣魚肉口感實淨。深海池魚口感彈牙爽口,油甘香濃。石九公無須再搽醬油已經好濃味。淡路島洋蔥配有調味料炒過,雞魚炙燒過再配上洋蔥,味道好香濃。喜之次油脂香濃,大拖羅油脂更香。北海道根室海膽creamy入口即溶。

🔸甜品
▫靜岡蜜瓜
2022-07-16
朋友知我就嚟生日、話帶我去旅遊日本淡路島!其實係去歌賦街享用一頓由廚師按節令時食煮出來的割烹料理,確是一趟非一般的美饌旅程松・夕食・晚餐 22品▪︎季節前菜▪︎三款精美前菜揭開今次盛宴序幕:1。鮮甜的馬糞海膽底托著松葉蟹肉,用淡路島蛋黃醬和千田柚子提味,十分醒胃2。 接著是鹹香的parma Ham,佐以無花果和滑捋捋水雲,美味綻放3。 自家製胡麻豆腐,配上一片青豆,味道簡潔清爽,口感煙煙韌韌▪︎季節刺身▪︎> Simon師傅很有心機把這道色彩斑斕的刺身、擺出有如風光明媚的日本島嶼淡路島,令我聯想到在島上有著各式各樣的新鮮生猛海鮮和特色蔬菜:1. 晶瑩亮白的是九洲右口魚、入口肉質緊緻彈牙,內捲著一絲絲幼身的牙蔥好清爽,上面捲放著火灸過的魚皮和肝、精緻又香口,頂部一點橙紅色係微辣嘅蘿蔔蓉令味道更豐富2. 唧啲青檸汁落長崎縣的車海老,口感更為冰爽脆嫩,師傅用清酒煮過蝦頭、啲膏又香又甜,蝦旁是薑花非常清香3. 在碟中央也是長崎縣出產的拖羅,色澤粉紅亮麗,魚肉被經日處理過後,口感油潤柔軟,筋位咬下去是脆而不韌非常細膩4. 擺盤有我最鍾意的紫蘇花株,把嬌柔紫花放入醬油去點食刺身、風味一流5. 大家

松・夕食・晚餐 22品

▪︎季節前菜▪︎

三款精美前菜揭開今次盛宴序幕:

▪︎季節刺身▪︎

5. 大家食過青瓜花嗎?中間微型頂有黃花那支就是它,味道比大條青瓜更濃爽脆

6. 後面放著的牽牛花葉也是首次食到,點啲醬油入口清澀有毛毛的口感,好得意

▪︎清湯▪︎

> 門鱔清湯配玉子豆腐和青豆,白色那塊門鱔很嫩滑,玉子豆腐也很好食,上面瓢著一片木之牙即山葵葉,令湯嘅清香味道更出

▪︎珍味▪︎

> 經備長炭燒出來嘅松本市煙肉甘腴脂香、建議先食煙肉試下個原味,再用落了土佐醋的牛油生菜和大分羅白苗去包著煙肉食另有一番甘香不膩的滋味;青甜汁多的北海道露筍嫩而無渣,沾旁邊由淡路島雞蛋打成的他他汁,風味甚佳

▪︎蒸/煮物▪︎

> 用金菇、百合和四國雞免治搓成丸子,外層用日本糯米包著形成日本燒賣,以酸甜開胃的芥末喼汁點嚟食,是一道有中華料理風味的日本家常菜

▪︎燒物/炸物▪︎

> 炸牛鰍魚一分為二肉質結實具彈性;魚和北海道甜粟米天婦羅可點旁邊很幼細的雪鹽拌炸過的紫蘇葉一齊食,香甜惹味

櫻花蝦蓮藕餅

> 把蓮藕刨後蒸好搓成藕餅狀再炸,再配海苔汁、櫻花蝦和百合;蓮藕餅彈牙、醬汁清甜唔肥膩

瀨戶內海四國鮑魚

> 經慢火煮4小時的六頭鮑魚,入口軟腍唔韌幾乎唔駛點咬!又夠入味我哋每人食一整隻鮑魚你話幾咁happy!師傅物盡其用把鮑魚肝製成墨綠色醬淋面令味道更香更濃,再以“木之牙”山椒葉加強清香,旁邊的蘿蔔先係"big boss",索晒鮑汁入味又甜!地表最強!

▪︎手握壽司▪︎

粒子/石九公

> 亮白無比的白身深海魚,口感實在魚味清香,師傅加入昆布鹽、內放紫蘇葉,不用點醬油也非常夠味

大池魚王

> 師傅輕抹一層醬油令魚肉閃爍有光,最特別上面有一片煮過的昆布,令細膩爽脆富油脂的魚肉增添清新食味,同時令魚的鮮香更突出

沙追魚

> 呈微啡色魚片是被師傅火灸過的效果烤香味濃,上面有柚子胡椒,令肉質結實味道濃郁的沙追更為清爽可口

伊佐木

> 燒過的魚皮上有一抹銀鱗很易認出!新鮮雪白的魚肉剔透玲瓏,口感豐盈油滑;上面一點點深色的是磨碎後香炒的淡路島洋蔥,令魚味生色不少

喜知次

> 被譽為最嬌貴的日本名魚,上面洒了炸蕎頭絲和燒過的紫菜絲,見師傅漂運用閑熟刀法在魚片輕拍幾下再𠝹幾刀然後火灸,令魚皮的紅色紋理更為鮮明亮澤,魚片有種像在飛舞嘅動感!肉質入口豐香油潤,鮮甜甘美,蕎頭絲中和了油脂感、加倍升華魚香

拖羅

> 肥美甘腴的厚切拖羅色澤潤紅,配上溫室牙蔥、竹炭鹽和鮮磨山葵,一咬魚油和魚香即時溢出、即溶程度爆燈!筋部亦甘脆鬆香,配搭烤過的紫菜和舍利,味道完美無瑕

海膽

> 我同餐廳經理Ken講笑話如果每餐只能食1樣嘢、咁就海膽啦唔駛諗其他喇!橙褐色完整飽滿的是北海道根室海膽,口感嫩滑乾身不黏。愈食愈起勁,我哋決定加錢點北海道鹽水海膽,呢個種類保存期只有2~3日,排列雖無咁齊整個子小小、味道卻是極致的香濃鮮甜creamy柔嫩

拖羅蓉小卷

> 拖羅蓉色澤鮮亮粉嫩,師傅起晒啲筋、比淨toro肉我哋食,入口非常香、潤、滑、甜!

▪︎玉子燒▪︎

> 一層層分明的玉子燒用上淡路島雞蛋新鮮製作,剛剛整起由另一位師傅端出來時仲係度震騰騰!食落鬆軟蛋味香濃

▪︎麵豉湯▪︎

> 超特別,用上赤麵豉、西京麵豉和白麵豉熬製湯汁,放入舞茸菇令味道更清雅、鹹味適中順喉

▪︎漬物▪︎

> 開胃的日本特色醃菜,酸甜爽脆、適合在夏天吃增進食慾:

· 日本榨菜
· 紅酒蕎頭
· 扁蘿蔔
· 長蘿蔔
· 牛蒡

▪︎季節果物▪︎

> 大顆清甜的晴王和甜如蜜又多汁的靜岡蜜瓜是最完美的餐後水果

季節刺身:右口魚/車海老/拖羅
沙追
拖羅蓉小卷/玉子燒
季節前菜:巴馬火腿/無花果/水雲
2022-07-11 480 瀏覽
星期日當然要到蘇豪區chill下,今次book左午餐食Omakase ,真係無失望。”竹” 🎍🔸季節前菜🔹季節刺身🔸珍味🔹蒸/煮物🔸手握壽司🔹卷物🔸麵豉湯🔹季節果物🎋季節前菜有三款味道由較淡開始,首先有▪️▫️魚子啫喱配梅汁,粒粒口感,淡淡的鮮味先refresh 一下。▪️▫️水雲左口魚配南蠻渍,水雲酸甜開胃清新,熟左口魚配搭新鮮。▪️▫️自家製黑豆腐(胡麻): 軟糯口感,好香濃黑芝麻味。🎋 季節刺身兩款▪️▫️右口魚刺身,配上右口魚魚肝,辣蘿蔔蓉,右口魚魚皮,可以卷起配上紫蘇花,紫蘇葉苗及柚子酸汁食。配搭快起來會特顯魚鮮,紫蘇花會食食下香味先滲出來,一啖有多層味感。▪️▫️長崎竹籤魚,配酸牽牛花葉,芋頭莖,紫蘇葉苗,淡路島蘿蔔絲,青檸皮。擺盤好精美細緻,每個元素都食得之餘,仲可以提鮮及改變口感,欣賞師傅專業嘅解說,好似食緊藝術品。🎋珍味▪️▫️日式雞肉燒賣,傳統居酒屋嘅食物,雞肉混有金菇,冬菇,百合,外面有糯米,配上芥辣酸汁。外面糯米軟綿綿,燒賣又煮到鬆軟入味。▪️▫️西京燒花金鯛配日本辣椒,魚皮香口,西京燒食到淡淡麵豉味,肉質軟滑,油脂豐富。我嘅日本辣椒幸運地沒有辣味,仲爽脆清甜。🎋 蒸/煮物▪️▫️九洲蓮藕餅,

”竹” 🎍

🎋珍味
日式雞肉燒賣
西京燒花金鯛

🎋 蒸/煮物
▪️▫️九洲蓮藕餅,配芥末海苔汁,櫻花蝦,百合。蓮藕打容混入蝦肉,先炸後煮,配上醒胃芥末海苔汁,香脆櫻花蝦,攪勻食有軟有脆,味道一流。
▪️▫️北海道粟米天婦羅配雪鹽,粒粒清甜粟米,絕不油膩天婦羅外皮,配上輕軟雪鹽,口感細膩。
北海道粟米天婦羅
蒸/煮物 蓮藕蝦餅

🎋 手握壽司
▪️▫️北海道鳥貝,配醬油,青檸汁
▪️▫️手釣池魚
▪️▫️石九公,山蕉葉,胡麻鹽
▪️▫️大池魚皇,配味煮昆布
▪️▫️伊左目(第一級),配香葱
▪️▫️木魚,配香葱,蒜頭,竹碳鹽
▪️▫️大拖羅
▪️▫️三重海膽杯
廚師發板壽司

壽司每件都用料上乘,配上嘅醬汁,topping都大有來頭,做到美觀又提鮮。特別係海膽杯,份量特多,海膽鮮甜啖啖入口即溶,回香甘甜,零腥味零海水味 。

🎋 卷物,有拖羅蓉,配葱,醬油,芝麻

🎋河蜆麵豉湯,有白,赤,西京,三類麵豉,河蜆令湯更鮮甜。
河蜆麵豉湯

🎋季節果物: 山梨縣桃。

ご馳走様でした。 從店內裝修,服務,食物出品,以為自己飛左日本,每樣都一絲不苟,絕對值得試,而且期待下次再光臨。
2022-07-10
北海道粟米天婦羅
蒸/煮物 蓮藕蝦餅
廚師發板壽司
河蜆麵豉湯
歌賦街向來多野食, 今日車車係上環做完野就睇下有咩好西, 發現好耐都無好好善代自己於是好即慶加任性咁決定一個人去食我呀媽家姐! 入到去見到長長嘅長枱, 淺木色調嘅環境好舒服, 今日嘅lunch由慶師傅負責, 全程都有傾有講, 除左認識多左日本淡路島嘅食物文化, 仲學左揀食材嘅知識, 一個人食其實都唔會悶, 反而幾enjoy個過程 🌟前菜前菜有三款:玉子豆腐軟滑結實, 高湯味道滲哂入去洋蔥慢煮牛肉牛肉口感軟腍, 牛味濃郁, 洋蔥鮮甜味帶入牛肉之中黑胡麻豆腐上面係蜜糖豆同wasabi, 豆腐黑胡麻味濃郁中帶淡淡豆香, 豆腐口感帶點煙煙韌韌嘅口感, 非常特別 季節性刺身🌟鹿兒島鰹魚九洲師傅將外皮微微燒過會香口d, 同時令口感更豐富, 上面仲有紫蘇葉, 而薑入面有醋所以顏色帶啡, 無咁易壞, 鰹魚肉質柔嫩鮮甜魚味濃郁, 配搭淡路島嘅洋蔥爽甜清脆唔辣, 而柚子酸汁令味道清新, 又唔會蓋過左佢嘅鮮味非常開胃, 同蒜亦好夾, 師傅仲話如果係日本食會配搭蒜片食🌟九洲伊佐木因鱗片花紋形似家雞所以港稱雞魚嘅伊佐木上面磨左少許柚子皮, 滴少少青檸汁, 加d紫蘇花一齊食味道更突出, 亦可配搭旁邊嘅青瓜花一齊食

🌟前菜
前菜有三款:
玉子豆腐
軟滑結實, 高湯味道滲哂入去
洋蔥慢煮牛肉
牛肉口感軟腍, 牛味濃郁, 洋蔥鮮甜味帶入牛肉之中
黑胡麻豆腐

季節性刺身
🌟鹿兒島鰹魚

🌟九洲伊佐木
因鱗片花紋形似家雞所以港稱雞魚嘅伊佐木上面磨左少許柚子皮, 滴少少青檸汁, 加d紫蘇花一齊食味道更突出, 亦可配搭旁邊嘅青瓜花一齊食, 魚肉質感較結實, 車車比較中意柚子皮紫蘇花一齊食味道更清新, 而旁邊嘅淡路島蘿蔔絲亦唔可以錯過, 食落同平時食嘅好大分別, 口感爽脆爽,清甜無渣

🌟慢煮室津蠔
室津蠔外層香脆可口, 醬汁帶點辣味, 食落蠔肉creamy鮮甜飽滿多汁, 蠔味濃厚, 旁邊仲有淡路島洋蔥同昆布, 沾埋醬汁幾好味

🌟山葯海膽杯
海膽杯分成3層, 底層係質感比淮山厚嘅大和芋, 中層係整碎左嘅秋葵再加入硯水同木魚水混合而成, 而最頂層就係北海道鹽水海膽同果茄, 食左果茄之後再混合食, 黏黏嘅口感帶海膽同魚子嘅鮮味, 清涼醒胃

🌟九洲目光魚
目光魚炸左之後有少少似九肚魚, 但比九肚魚好食幾倍, 炸粉好薄, 外脆內軟, 魚肉非常柔嫩, 調味剛好, 連魚入面嘅骨都可以食用, 加點青檸汁一齊食更好味, 最後先食旁邊嘅日本青椒仔, 味道唔太辣, 亦唔油膩, 有少少爽脆嘅口感

🌟炸蓮藕餅
蓮藕餅外軟內脆, 入面有一粒粒嘅蓮藕碎, 食落幾有口感配上海苔汁, 百合同櫻花蝦混合一齊食用, 味道柔和適中, 帶微微酸味, 清新開胃

🌟壽司
兵庫縣手釣池魚
魚肉較為結實, 魚味更濃

粒子魚
賴户內海嘅粒子魚(港稱石九公), 口感紮實, 師傅特意唔落醬油, 改為用昆布鹽, 山椒葉令白身魚更提鮮

石湖鯛
配搭紫蘇花同淡路島炒過嘅洋蔥碎, 同樣無醬油, 食落魚油豐腴, 味道帶咸咸地之後會慢慢食到魚嘅鮮甜味

熊本大池魚王
上面擺左少少靚昆布, 魚肉滑溜帶甜同昆布好夾

喜之次
五大名魚之一嘅喜之次上面放左炸橋頭絲同炸過嘅紫菜絲, 微微燒過令其更香口, 魚油滿溢, 肉質柔軟

拖羅卷
中間夾住厚拖羅, 入面仲加入左溫室牙蔥, 竹碳鹽, 同埋帶微微辣嘅Wasabi莖, 食落更惹味

赤睦魚
屬五大名魚之一嘅赤睦魚沾上魚干醬同柚子胡椒後味道較濃, 質感十分柔嫩富油香,師傅加左魚干醬後再燒, 味道更香

海膽
北海道三重縣海膽, 同樣磨左少量柚子皮, Wasabi 同醬油, 海膽極creamy, 濃郁鮮甜

手卷
紫菜用碳爐輕輕燒過令其更香脆可口, 入面包住滿滿嘅拖羅蓉, 入埋7色芝麻同蔥, 食落口。感豐富, 油香滿溢

🌟味噌湯
味噌湯由3種麵豉整成分別係白麵/赤麵/西京麵豉, 入面仲有河硯令味道更鮮甜

🌟靜岡蜜瓜
蜜瓜果肉清甜多汁好好味
2022-06-05
午餐
🔸淡路島喺日本有「食材寶庫」嘅美名🥰由海鮮,牛肉,水果,甚至到洋蔥都有與別不同嘅特色。咁如果一餐廚師發辦係主打淡路風味,會有咩唔同呢?🤩我感受到嘅係,除咗基本刺身壽司呢啲之外,今次食到嘅炸物,煮物,燒物等等嘅料理手法都更加全面,唔會比魚生搶晒射光燈,而師傅善於利用一啲小變化去突顯食材個性,都係令人大拍手掌👏🏻🔶~松~ 夕食 $2200🔶▪️季節前菜▪️季節刺身▪️清湯▪️珍品▪️蒸/煮物▪️手握壽司8貫▪️卷物▪️燒物/炸物▪️玉子燒▪️麵豉湯▪️季節果物🔸前菜已經感受到個料理全面性,有個海膽杯撈咗蜆水微甜口感佳👍🏻最大驚喜係有個炸倉魚肉質十分嫰滑,外脆內軟❤️🔸刺身一次過嚟,擺盤靚,色香味俱全。車海老嘅鮮甜程度算係我人生食過數一數二😍咁拖羅唔洗多講係好肥美嘅,但一定要提有個好特別嘅笠子刺身(港稱石九公),肉質細膩又彈牙,印象深刻😎🔸鱧魚湯都比較少飲到,其實係門鱔。十分清甜,巧妙咁安排喺食完刺身之後清一清腸胃再繼續迎接之後嘅料理👍🏻🔸之後接住落炸目光魚同慢煮熊本和牛。和牛外面有微焦香但入面仲係粉紅色,火喉拿捏就係勁🔥但炸目光魚係更有驚喜,佢有啲似炸九肚魚咁熱辣辣連細骨入口一齊食,味道濃又香👏🏻🔸慢煮四國鮑魚係

🔶~松~ 夕食 $2200🔶
▪️燒物/炸物
▪️玉子燒
▪️麵豉湯
▪️季節果物

🔸慢煮四國鮑魚係我全餐最愛之一🤤首先我未食過鮑魚可以烹調到咁軟身嘅口感,其次係佢用鮑魚膏整咗個汁調味錦上添花好正❤️

🔸手握壽司部分可以欣賞師傅強勁嘅手藝。稀有青柳貝同赤貝有啲似,但有更強烈海水香氣;然後人生第一次食瀨尿蝦壽司好多蝦膏一流;海膽係北海道馬糞膽,濃厚甘甜,回甘強😋

🔸玉子燒係用咗兵庫縣嘅日本雞蛋王者,蛋香完勝平時食到嘅玉子燒❤️然後好鍾意佢最尾係用日本時令生果埋尾,比起用甜品,更加解膩同舒服,哈密瓜大愛🤤

🔸服務係滿分,好到不能再好 (但無加一)
趁假期陪姊妹👭去中環睇展前就去左附近搵食🙌天氣咁熱就會想食日本野😜所以就黎左呢間新開既「淡路」🙌餐廳由🇯🇵日本 九州廚師主理🧑‍🍳而我地今日係興師傅服務我地😊除左壽司吧外更設有三間可間隔相連嘅房間🤗好啱同知己好友一齊係私人空間靜靜地傾下計享受美食🤗⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀餐廳用既杯墊及菜式大部份係來自🇯🇵日本兵庫縣淡路島🤗每個杯墊係由火山石做🙌刻劃嘅花紋亦都唔一樣🙂聽師傅講淡路島仲盛產洋蔥🧅蘿蔔🙌所以在菜式上都有投放這兩大淡路島明物😊🔸前菜從淡到濃🙌淡路玉子🥚淡淡蛋香炸過芋頭外面上面鋪了明太子醬😊濃郁胡麻味黑胡麻豆腐口感輕煙韌😊🔸刺身鹿兒島鏗魚最正就係烤過的表面🥰有一種炙燒過的香味😊配料加入了醋薑茸、四季紅 🌺bb紫蘇葉、蒜蓉 🧄蘿蔔及楊蔥🧅撈埋食令魚味不濃的鏗魚增添了一層風味🤤🔸大路魚刺身令人眼前一亮😍黃色青瓜花🥒四季紅加點青檸汁令刺身好鮮甜😋🔸大户島慢煮炸蠔食落帶creamy😊底下有室津紫菜及蘿蔔絲😊🔸海膽杯中間果茄🍅好甜🤤杯中無添加北海道鹽水海膽、潺菜及山藥😊口感好滑溜特別😍🔸九洲目光魚肉味濃甜😋廚師將頭尾連皮炸到外脆內暖超好食🫠🔸蓮藕搓左個波再去炸😃蓮藕炸皮薄脆😊搭
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀

🔸前菜
從淡到濃🙌淡路玉子🥚淡淡蛋香
炸過芋頭外面上面鋪了明太子醬😊
濃郁胡麻味黑胡麻豆腐口感輕煙韌😊

🔸刺身

🔸九洲目光魚肉味濃甜😋廚師將頭尾連皮炸到外脆內暖超好食🫠

🔸蓮藕搓左個波再去炸😃蓮藕炸皮薄脆😊搭配白合櫻花蝦撈埋海帶wasabi 汁食落一啲都唔油膩😌

🍣手握壽司
🐟淡路島冰庫手釣池魚口感彈牙鮮甜🥰
🐠粒子魚😌以昆布鹽及山椒葉提鮮😇唔使點醬油都夠味🙌
🐟石門鯛油脂味重加入鹽面頭有炒過既楊蔥👍
🐠熊本海池魚☺️魚身好滑味道香濃柚子胡椒醬
🐟喜之次經火炙後魚肉鮮味更濃更突出與面頭炸橋頭絲好夾
🐠池魚燒過魚肝超濃味配柚子胡椒🤤

🐠長崎拖蘿以紫菜包住芽沖及竹炭鹽 wasabi😊夠厚身好滿足😍

🔸三重海膽杯甘香鮮甜又creamy🥰膽肉瓣塊肥厚飽滿😊份量好多一啲都唔孤寒😂

🔸碎拖蘿包住蔥及芝麻製成小卷🙌拖羅蓉好順滑🙌食到呢度已經好飽😂

最後飲埋呢碗用赤、白、黃三種麵豉及河蜆煲成熱辣辣好濃厚既麵豉湯暖胃👍以及甜品靜岡蜜瓜甜度極高又多汁🥰

整體嚟講從前菜到刺身🐟壽司,仲有割煮🍲每一道都食到師傅用心配搭😌淡路島既楊蔥真係好爽甜😊環境舒適☺️好適合幾個朋友相聚或情侶來慶祝🥰下次要晚上來食下備長炭烤燒鮑魚及牛肉先得🥰
  • 九洲目光魚
  • 喜之次壽司
  • 淡路島冰庫手釣池魚壽司
  • 三重海膽杯
2022-05-31 98 瀏覽
又是上班的日子⋯⋯工作壓力大,好好善待自己食個靚靚午餐不用收加一服務費的廚師發板,卻有五星級的服務👏👍🥳————————-🌲竹:午餐(18道菜)😇1⃣️季節前菜(3品):2⃣️季節刺身:3⃣️珍味:4⃣️煮物:5⃣️手握壽司🍣(8貫):6⃣️卷物:7⃣️麺豉湯:8⃣️季節果物:—————————-先來一個梅酒梳打給這個愛喝酒的我,不過當然我會選擇一些好酒才喝呢!😛(一)大蜆的甜➕嫰滑無比的肉➕新鮮的一道菜已發揮了日本師傅的功架👍(二)一個看落去像甜品的前菜,但吃下去又帶一點微辣的感覺,咬落去的滑溜溜就是好吃😋(三)一個看似豆腐,吃下去又不像豆腐,但確實又是豆腐的一個前菜,自家製的口感煙煙靭靭的又彈牙的感覺👍—————————🐟𩶘魚刺身的新鮮、肉質的彈牙感覺,鮮甜味美😋————————-🦪外皮鬆化入口即溶的新鮮甜美的蠔,又大隻又美味,咬下去內裏熱辣辣的😋———————🍵用海苔百合做的一個蛋湯,有着百合的清香,一個有心思又特別的食法————————🍣8貫的手握壽司🍣,每款都有心思,有特別,每款都吃着不同的味道,不同的鮮味、不同的配搭、刺身壽司🍣都是限定季節,所以每次吃都由廚師發板季節的限定———————🌮香噴噴脆卜卜的日
又是上班的日子⋯⋯
工作壓力大,好好善待自己食個靚靚午餐
不用收加一服務費的廚師發板,卻有五星級的服務👏👍🥳

————————-
6⃣️卷物:
7⃣️麺豉湯:
8⃣️季節果物:
—————————-
先來一個梅酒梳打給這個愛喝酒的我,
不過當然我會選擇一些好酒才喝呢!😛

(一)大蜆的甜➕嫰滑無比的肉➕新鮮
的一道菜已發揮了日本師傅的功架👍

—————————
🐟𩶘魚刺身的新鮮、肉質的彈牙感覺,鮮甜味美😋

————————-

————————
———————
🌮香噴噴脆卜卜的日本珍珠米做的卷物,吃得實在滋味
——————

🍚日本海膽的鮮甜美味,配上飯加埋一起吃啖啖的鮮,啖啖的甜
———————
🥣三款日本麵豉做的麵豉湯.。加入了鮮甜的蜆肉,味道就更加鮮上加鮮
———————
🍈靜岡的蜜瓜做甜品🍈,最後一道的甜品也吃得心也甜了。

———————-
優悠自在嘆午餐…..淡路甘露在中環