1K
2018-08-23 71 瀏覽
尋晚因為要同瓊姐傾工作,準備星期四開會嘅project🤓,為縮短時間用食晚飯嘅方式傾😏😏。我哋就落咗去旺角“湯.米”一邊食一邊傾,但係食物太好食,我哋兩條友掛住食,咩工作都冇傾過😜😜。睇下個咖喱奶蓋鍋幾吸引,味道仲好好添,🍛咖喱加上🧀芝士又真係好特別喎~ 鹹鹹地又辣辣地,又香又過癮,材料十足🥘。佢哋嘅台式小食都好正宗,我哋叫咗酥脆花枝墨魚丸,台式腸仔, 麻辣臭豆腐同涼拌小青瓜,每款都好好食,值得一試😉👌🏻。最驚喜係佢哋嘅台式飲品,芝士桃桃及芝士四季春茶都好得,而且奶蓋味酸甜,如去湯.米的話,必飲之選👍🏻。

• 酥炸花枝墨魚丸
  • 台式香腸
  • 芝士桃桃
2018-08-22 39 瀏覽
係旺角睇完戲想食台灣野上openrice見到呢間餐廳就嚟左打邊爐餐牌小食我地叫左酥炸花枝墨魚丸 即炸熱辣辣又彈牙沙茶牛肉鍋好大份 有成十幾種火鍋料 辣度可以自己揀 我要左小辣湯底幾濃郁 加上辣辣地 幾野味鍋料有牛肉、牛肉丸、炸魚皮、鳴門卷、鵪鶉蛋仲有唔少菜 娃娃菜 椰菜 鮮冬菇 雲耳 金針菇 豆腐 豆角最後落埋粉絲朋友叫左韓國泡菜鍋一上就聞到陣好香嘅泡菜味最特別係佢有豚肉、年糕同公仔麵其他大部分鍋料都同我個鍋差不多而家桃當造 我就揀左杯芝芝桃桃好甜 飲到芝士又咸咸地 幾特別朋友叫左杯滿杯紅柚子見到有幾片柚子係到話酸酸地可以幫助消化再追加左金菇同大蝦拼青口1份有蝦同青口各2隻好新鮮

餐牌

小食我地叫左酥炸花枝墨魚丸
即炸熱辣辣又彈牙

沙茶牛肉鍋
好大份 有成十幾種火鍋
辣度可以自己揀 我要左小辣
湯底幾濃郁 加上辣辣地 幾野味
鍋料有牛肉、牛肉丸、炸魚皮、鳴門卷、鵪鶉蛋
仲有唔少菜 娃娃菜 椰菜 鮮冬菇 雲耳 金針菇 豆腐 豆角

最後落埋粉絲

朋友叫左韓國泡菜鍋
一上就聞到陣好香嘅泡菜味
最特別係佢有豚肉、年糕同公仔麵
其他大部分鍋料都同我個鍋差不多

再追加左金菇同大蝦拼青口
1份有蝦同青口各2隻
好新鮮
2018-08-22 667 瀏覽
臭臭鍋係香港都有一段日子了,湯·米暫時係我食過其中一間最好吃的一間台式臭臭鍋店,不單鍋物做得地道,連飲料都有一手,兩者都相當有水準是很難得的!水吧counter都幾大。白色裝修簡潔,感覺不錯,不過枱太細,枱和枱之間距離太少,會比較吵。店家提議perfect match 醬料,蒜蓉x1+ 醬油x2+ 豆瓣/沙茶醬x3 spoon,其實湯底已經十分濃郁,不加醬料也很好吃。沙茶牛肉鍋($108) BB辣牛肉片、豆腐、豆角、炸薯仔、炸枝竹、鵪鶉蛋、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、粟米、蛤蜊、鳴門卷牛肉份量蠻多的,蔬菜也有不少,很健康!沙茶味濃郁,加粉絲食,吸晒湯底味道。跟粉絲芝士茶茶八號($34)少冰少甜,茶味獨特,配厚厚的芝士奶蓋很幼滑,味道香濃,鹹鹹地,又好夾。炸魚皮($28)放湯食,好香脆。酥炸花枝墨魚丸($34)可以吃到花枝肉,不會只有魚漿而已,炸的不油膩,很值得推薦。招牌臭臭鍋 ($108) BB辣臭豆腐、牛肉片、米血糕、鴨血、滷大腸、台灣貢丸、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、粟米、蛤蜊、鳴門卷臭豆腐很嫩,很入味,娃娃菜和椰菜份量不少,內容物豐富,湯頭很濃郁,口味和在台灣旅遊

水吧counter都幾大。

沙茶牛肉鍋($108) BB辣

跟粉絲

炸魚皮($28)放湯食,好香脆。

招牌臭臭鍋 ($108) BB辣
臭豆腐很嫩,很入味,娃娃菜和椰菜份量不少,內容物豐富,湯頭很濃郁,口味和在台灣旅遊時吃的一樣,很道地。

跟飯

純紅玉($26)少糖少冰,紅玉紅茶是台茶18號又稱紅玉,在香港手搖飲很少見,店家選擇的產品很用心,口感比一般紅茶清新回甘,不加糖更能喝出茶香。

• 酥炸花枝墨魚丸
  • 招牌臭臭鍋
  • 芝士茶茶八號
  • 純紅玉
2018-08-22 38 瀏覽
夜晚繁忙時間,店裏已經滿座,座位十分擠迫,而且一間店得2個侍應,但唔緊要,餐廳好多都係咁,我見侍應十分忙,完全無停過手,d鍋都幾危險下,一個唔小心分分鐘燙傷,所以我都唔好意思催,但最後等了40幾分鐘,先同我講漏單😓,明明我仲同佢對左單落咩嘢食見OpenRice 評價幾好先黎試下,結果成肚氣走。最後我無食到,因爲如果我重新叫完後即刻出單比我,廚房要重新煮時間大約要再等10幾分鐘,咁我真係呆坐一個鐘為左個迷你部隊鍋啦,我全程睇隔離3個食客食的鍋,並唔值得100幾蚊一個鍋
45 分鐘 (堂食)
2018-08-21 53 瀏覽
今晚約左朋友起旺角食飯Walk in去左湯·米食臭臭鍋好好彩仲有位裝修得幾簡約光猛鍋物都有好多款選擇我要左沙茶牛肉鍋湯底味道香濃 就咁飲都唔會過咸牛肉份量都幾多 食落嫩滑 牛味重配料仲有大量娃娃菜同椰菜冬菇豆腐同丸食完都真係幾飽朋友要左泰式海鮮鍋佢要左大辣都幾惹味有少少似喇沙湯海鮮份量都好多 有蝦 青口 同埋蜆仲叫左個小食 酥炸花枝墨魚丸炸得香脆 墨魚丸彈牙爽口我叫左杯芝芝桃桃 少甜雖然未飲過喜茶既芝芝桃桃但呢杯都唔錯飲落桃味都幾出 芝士都幾多 唔會溶哂朋友個杯係芝士四季春佢都話好飲醬料~
今晚約左朋友起旺角食飯

朋友個杯係芝士四季春
佢都話好飲

醬料~
2018-08-21 145 瀏覽
近日人氣臭臭鍋來到香港,喜歡台灣和熱愛火鍋的朋友怎可以錯過?旺角湯‧米也主打臭臭鍋,位於鬧巿之中,自然吸引不少人前來一試,我們當然也不例外,來到湯‧米,門外已開始出現輪候的人潮了,所以我們等了5-10分鐘就可以位座了﹗旺角地段,店舖面積雖然不算細,但也明白租金昂貴,加上一人一鍋,進食也較需時,所以都明白店家盡量加添座位,雖然有點迫,但也無損吃臭臭鍋的心情﹗餐牌非常簡單,9款臭臭鍋,特式飲品及小食⋯每張枱面都備有調味架,非常骨子⋯不用多想,招牌臭臭鍋當然是必選的,湯底惹味,帶點微辣,材料豐富,雖然臭豆腐不夠臭,但怕臭的朋友正好踏出第一步試試這人間美食,另外配料還有豬大腸、米血糕、鴨血等等⋯每日限定的巴蜀烤魚鍋很適合愛辣的朋友,因為越食越辣,越食越刺激,但值得一讚的是冷氣夠,雖然辣,但不至於出汗XD烤魚外層燒得非常香脆,魚肉嫩滑,愛魚朋友不容錯過﹗每款湯鍋都可免費配白飯或粉絲,另也可以加$12轉配滷肉飯⋯小食方面酥炸花枝墨魚丸非常出色,外脆彈牙,一粒粒墨魚粒混在其中,口感大滿足﹗柚子蜜雞翼也很美味,柚子的清新甜味配合雞翼的香脆,讚﹗飲品方面除了傳統的珍珠奶茶(右$26)外,還有整杯新鮮水果

餐牌非常簡單,9款臭臭鍋,特式飲品及小食⋯

每張枱面都備有調味架,非常骨子⋯

巴蜀烤魚鍋
烤魚外層燒得非常香脆,魚肉嫩滑,愛魚朋友不容錯過﹗

每款湯鍋都可免費配白飯或粉絲,另也可以加$12轉配滷肉飯⋯

酥炸花枝墨魚丸

柚子蜜雞翼
柚子蜜雞翼也很美味,柚子的清新甜味配合雞翼的香脆,讚﹗

飲品方面除了傳統的珍珠奶茶(右$26)外,還有整杯新鮮水果的超級水果綠妍(左$37)都大受歡迎,我們見很多客人點超級水果綠妍,所以都被吸引跟著點,好Fresh啊﹗當然喜歡芝士的朋友不要錯過芝士系列,例如芝士莓莓,不是很多地方有得飲啊﹗
2018-08-16
酥炸花枝墨魚丸
柚子蜜雞翼
見到朋友係ig post story 見到好吸引😍食完先知原來將軍澳都有分店👀等我仲去左旺角食😂不過旺角店既裝修俾我既感覺係好似喜茶😂成個feel都好文青,但居然係主打食火鍋,呢個配搭都幾創新😜👉🏿✨招牌臭臭鍋 Hkd 108 💸📌朋友叫左小辣,入面真心幾多料,又鴨血、米糕、牛肉、臭豆腐、肉丸、金菇等,平時比較細食既應該一個鍋係食唔晒,唔太餓又想試既朋友仔不妨可以叫一個share再叫小食👾小辣黎講呢個唔會太辣😈👉🏿✨韓國泡菜鍋 Hkd 112 💸📌韓妹緊係要食番韓國野😆(嘔)其實見到有呢個鍋諗都唔洗諗就決定左,快到🙄不過呢個入面因爲有泡菜,佢會愈煮愈辣,店員就話嗌bb辣好😅但點知叫左bb辣都仲係好辣!要瘋狂飲野先得。泡菜鍋啲料同樣都多,豚肉、泡菜、豆腐、公仔麵、蛋、娃娃菜...反正又係勁多料,絕對食得飽👍🏿👉🏿✨芝士莓莓 Hkd 39 💸📌特別小小間正門一入去係間茶飲店,芝士奶蓋乜乜乜...要有既款麵有齊晒~打邊爐落埋單飲奶蓋不知幾正~呢款就比較common 啲,飲落麵食到果肉,奶蓋比較咸,不過撈勻飲都ok既😍👉🏿✨滿杯紅柚子 Hkd 35 💸📌呢個真心勁爆推介!我真係好中意飲紅柚😂同

👉🏿✨招牌臭臭鍋 Hkd 108 💸

👉🏿✨韓國泡菜鍋 Hkd 112 💸

反正又係勁多料,絕對食得飽👍🏿
👉🏿✨芝士莓莓 Hkd 39 💸

👉🏿✨滿杯紅柚子 Hkd 35 💸

📌呢個真心勁爆推介!我真係好中意飲紅柚😂同樣酸酸甜甜帶小小沙冰既好感,飲落有啲甘香,正呀😈
2018-08-19 43 瀏覽
沙茶牛肉鍋 $108沙茶醬其實即係潮州改良咗嘅沙嗲醬 😋湯底個味好香 但係唔會辣 唔食得辣嘅人都可以叫呢個😆好豐富既餸: 牛肉、牛丸、娃娃菜、椰菜、金菇、豆腐、豆角、鵪鶉蛋、嗚門卷 ☺️☺️ 牛肉覺得夠唔夠新鮮!好鍾意個鵪鶉蛋細細粒好香蛋味好好食👍 菜份量多 唔使驚好似平時啲打邊爐咁只係食肉好油膩😆可以揀粉絲或者麵 我要左粉絲 粉絲索左啲沙茶湯底真係好好味💛份量都好多 最後食唔晒😹酥炸花枝墨魚丸$34炸得外脆內軟 墨魚丸口感彈牙 好食!👍👍台灣夜市小香腸$26平時會食到個種台灣腸 有煎香過😋雖然個碗好細 但係份量都幾多!芝士茶茶8號 $29係用咗八種唔同嘅茶溝埋 飲落特別香又清 芝士奶蓋味道夠鹹香😋芝芝莓莓 $35你個相對就冇芝士茶茶8號咁好飲 個草莓味道有點假 芝士份量好少 😿
沙茶牛肉鍋 $108

酥炸花枝墨魚丸$34
炸得外脆內軟 墨魚丸口感彈牙 好食!👍👍

台灣夜市小香腸$26

芝士茶茶8號 $29

芝芝莓莓 $35
2018-08-19 30 瀏覽
環境好舒服 四圍圍都乾乾淨淨 同幾位姊妹食一人一鍋打邊爐 食完都無口渴既感覺 無咩味精 好自然味道 個醬料係精華 唔會太咸 剛剛好 要大讚 我地仲叫左炸墨魚丸 炸雞扒 台腸 墨魚丸值得一試 雞扒比出面豪大大雞扒更好食 可惜我地掛住食 只影左一個鍋既相
2018-08-12
2018-08-18 681 瀏覽
甫走進這家即感受到濃濃台灣味這裡的招牌是台灣臭臭鍋招牌台灣臭臭鍋用料豐富有牛肉片臭豆腐鴨血血米糕等特色食材食材都籠罩著一股臭豆腐的氣味值得一讚是牛肉片用料上乘口感軟腍充滿肉香巴蜀烤魚鍋則以香辣為主打烤魚大大條份量十足魚骨少肉質滑溜結實鍋內的蔬菜盡吸湯底的精華辣度可不能小看喔喜歡吃辣的朋友值得一試另外還有需要注意的是湯底會隨著水份蒸發變得愈來愈濃不想吃得太重口味的話可要求侍應加水。飲品方面點了芝芝桃桃和芝芝莓莓兩者都是以沙冰為主再鋪上一層厚厚芝士表層的芝士令鹹甜味融和得天衣無縫
甫走進這家即感受到濃濃台灣味
辣度可不能小看喔
喜歡吃辣的朋友值得一試
另外還有需要注意的是
湯底會隨著水份蒸發變得愈來愈濃
不想吃得太重口味的話可要求侍應加水。
飲品方面點了芝芝桃桃和芝芝莓莓
芝芝莓莓
2018-08-14
  • 臭臭鍋
2018-08-18 46 瀏覽
今日同朋友想打邊爐,但係又唔想咁普通,所以上左openrice search下有冇特吃啲嘅邊爐,點知俾我發現左呢間台式邊爐。我地一人一鍋,朋友叫左個「招牌臭臭鍋」,呢個係一個加左臭豆腐去煮嘅湯底,我中意臭豆腐,但湯有臭豆腐味就唔係好中意,好似怪怪地,反而我朋友幾中意,中唔中意個味就因人而異。我叫左個「沙茶牛肉鍋」幾好食,好重沙茶味,夠濃, 兩個鍋都係略嫌太多菜 似菜煲多啲。小食叫左「臭豆腐」,好香臭豆腐味,我個人幾中意食港式臭豆腐,但係呢個台式臭豆腐係林身嘅,我覺得麻麻。

要辣?要唔辣?唔好煩啦😂一人一鍋!其實一人火鍋唔係咩新鮮野,台灣同大陸有期都好興,即使香港都有我最愛既吉野家代表✨😆不過呢間湯•米有少少唔同,佢既一人前火鍋選擇好多而且唔馬虎 唔係只有多幾粒魚蛋定牛肉豬肉既分別,好似主打巴蜀辣魚呀,藥膳呀,泡菜呀,沙嗲呀,甚至咖啡加cream😂😂😂呢啲唔太大路 唔係個個都一定食/食得既,一人前就岩晒🤘🏻每個平均HKD$100左右。🐡#巴蜀烤魚鍋 $108小辣加熱力之後其實都幾辣下,而且愈食愈辣,呢個大家要量力而為🙈不過都幾爽既🤤有烤魚心癮又無人陪既可以黎頂住先,不過唔好指望似真正烤魚個種🤷🏻因為上面既魚扒係煎熟先放上去,唔太入味之外就係有愈煮愈老問題🙊🙊🙊🍲#藥膳豚肉鍋 $108呢個係唔食辣既媽咪點既🤣幾好幾好,一人鍋既精髓就係 我同佢出街可以食辣啦🤤🤤🤤藥膳呢款我其實都幾中意,樣子雖然有啲hea🤣但其實下面好多料,而且有藥味得黎唔會太勁,敗筆係湯有啲偏鹹,唔可以當湯飲~

每個平均HKD$100左右。

🐡#巴蜀烤魚鍋 $108

🍲#藥膳豚肉鍋 $108
2018-08-10
5 分鐘 (堂食)
2018-08-15 109 瀏覽
之前在尖沙咀食了某間一人一鍋後, 就愛上了。無論是臭臭鍋, 芝士鍋, 泡菜鍋, 都好好味!這次來到旺角, 看見這間環境似乎坐得舒服, 人又不多, 就試試這間一人一鍋。餐牌還是大同小異的一人鍋。依舊叫了招牌臭臭鍋。招牌臭臭鍋 $108試過後, 有點失望, 覺得這個價錢吃這麼普通的一人一鍋, 其實可以去吉野家, 質素不錯價錢也便宜。首先, 臭臭鍋來到, 基本上沒有什麼"臭味", (其實即是不香)。裏面的臭豆腐, 也沒什麼特別...那真的稱得上是"臭臭鍋"嗎?其次, 大部份都是菜, 其實我也明白, 清楚知道餐單上的材料, 很多都只有一件, 沒有問題。但無論是米血糕, 鴨血, 豬大腸...都真的細件得可憐。只是牛肉還算不錯, 湯底味道其實是普通一人一鍋...哪裏有什麼台灣特色....真的吉野家做到。鮮奶茶 $25最普通應該就試出最基本的質素好不好飲。試完真的很普通。淡, 茶味不多, 奶味也不重, 不知重點在哪。可能我本來對台式的一人一鍋有一定的要求和期望, 真的有點失望。只是普通的一人一鍋, 沒什麼特色, 因此覺得性價比極低, 不會再試。(這裏還有加一服務費)差不多價錢吃的臭臭鍋或其他味道的鍋
之前在尖沙咀食了某間一人一鍋後, 就愛上了。
無論是臭臭鍋, 芝士鍋, 泡菜鍋, 都好好味!

餐牌還是大同小異的一人鍋。
依舊叫了招牌臭臭鍋。
招牌臭臭鍋 $108
真的吉野家做到。
鮮奶茶
鮮奶茶 $25
最普通應該就試出最基本的質素好不好飲。

差不多價錢吃的臭臭鍋或其他味道的鍋, 質素可以好很多。
2018-08-14
1K
今晚同M佬去旺角睇戲,中間得1個鐘晚飯時間,話多唔多,話少唔少,但又唔想求其食碗雲呑麵喎!而至愛打邊爐嘅我哋發覺戲院附近開咗間台式火鍋:湯•米,主打一人一鍋,仲有少見嘅臭臭鍋!湯•米除咗臭臭鍋,仲有另外八款嘅火鍋湯底㗎。巴蜀烤魚鍋M佬就揀咗巴蜀烤魚鍋,上枱一刻見到魚唧份量咁多,真係好surprise!魚肉煮得嫩滑入味,雖然多骨,但條條大骨,都算ok!而配料仲有娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、豆腐、豆角、粟米、炸薯仔、鮮冬菇同炸枝竹等,蔬菜已預先加入鍋內,所以夠晒入味。火鍋仲配有粉絲、公仔麵或白飯可揀,識食一定揀粉絲,索晒湯汁精華,好滿足。沙茶牛肉鍋而我就揀咗沙茶牛肉鍋,鍾意佢嘅濃厚花生醬同沙茶味,而牛肉份量唔少,新鮮軟嫩。而配料仲有牛肉丸、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、豆腐、豆角、粟米、炸薯仔、鮮冬菇同炸枝竹等。加埋最愛嘅公仔麵,相當唔錯。滿杯紅柚子、超級水果綠妍食得台灣嘢又點少得飲台式飲品呢?滿杯紅柚子同超級水果綠妍都夠晒解喝,而且水果比例好多,口感夠晒豐富。

沙茶牛肉鍋

滿杯紅柚子、超級水果綠妍

2018-08-13
飲料店到處林立絕對是完全打救長期缺水的我如果是可以享受冷氣又可以補充水份更可以填飽肚子的餐廳就真的很吸引吧❤️-芝芝莓莓非常開胃濃郁芝士和酸甜雜莓沙冰互相不會搶戲-麻辣臭臭鍋配料非常入味一個人一個鍋好過癮耶
飲料店到處林立
絕對是完全打救長期缺水的我