2018-07-31 449 瀏覽
朋友遲下班,不過我太肚餓了,所以一個人的「自私」鍋最適合我邊等他邊吃。最近新寶戲院街尾開業的湯米環境舒適光亮,既有湯鍋吃,又有台式飲品外賣,感覺很不錯。近來我都愛吃辣的湯鍋,故我選了巴蜀烤魚鍋,自己先行大飽口福。巴蜀烤魚鍋一端上桌確實讓人驚豔,看起來相當誘人,烤鍋裡腕魚蠻有份量的,只吃魚肉都滿足。腕魚煮得軟嫩入味,吃起來有香氣濃郁,但不刺鼻,不嗆辣,魚肉肥美帶有厚度。娃娃菜,椰菜,雲耳,金針菇,豆腐,豆角,粟米,炸薯仔,鮮冬菇,炸枝竹這些菜蔬上桌前已經先加入湯鍋內,這樣蔬菜可以更入味。炸薯仔跟烤魚的湯汁超搭配,很好吃。主食方面有米線,粉絲,公仔麵及白飯可選,每一種都很適合搭配巴蜀烤魚鍋,相當下飯。我就選了粉絲,粉絲吸附了滿滿湯汁精華,風味十足。柚子蜜雞翼幾乎每桌都必點這一道,因為真的太美味,雞翼的雞皮炸得很酥脆,頗有光澤,咬下去時香氣撲鼻,雞肉飽滿,柚子酸甜口味極佳。飲品方面我選了芝士茶茶八號,芝士奶蓋上的抹茶粉很可愛。先打開杯蓋大口喝,把芝士奶蓋和茶一起喝到嘴裡,一口喝下就覺得很妙,芝士奶蓋微微鹹香,然後茶的甜美中和起來變成充滿芝士香的奶茶。朋友終於來到,他急不及待點了沙茶牛肉鍋,他
巴蜀烤魚鍋,芝士茶茶八號

巴蜀烤魚鍋芝士茶茶八號

芝士茶茶八號

朋友終於來到,他急不及待點了沙茶牛肉鍋,他都肚餓嘛。沙茶牛肉鍋花生醬味濃厚,所有配料通通在沙茶鍋裡,滾呀滾,湯底越滾越香。
沙茶牛肉鍋

滿滿的牛肉讓朋友覺得物超所值,牛肉新鮮,肉質軟嫩,沙茶湯讓牛肉味道更豐富。牛丸口感不俗挺彈牙,恰到好處,豆腐亦夠軟嫩,入口即化。
沙茶牛肉鍋

台灣夜市小香腸烤出十分漂亮的粉紅色澤,完全沒看見絲毫烤焦的現象,拌入蜜糖,小香腸變得甜絲絲的。香腸皮脆脆的,香腸滋味立刻蔓延整個口腔。
台灣夜市小香腸

朋友一眼就相中芝士桃桃,蜜桃的鮮香,綿密細滑的芝士奶蓋兩者結而為一,用嘴巴分兩層各喝有不同的口感,攪拌在一起更是完美調和,引出蜜桃的甜美,只要喝一口就會被芝士桃桃征服。
巴蜀烤魚鍋,芝士茶茶八號
巴蜀烤魚鍋芝士茶茶八號
2018-07-31 285 瀏覽
去旺角搵野食,雖然天氣熱,但都阻唔到鍾意食火鍋既我地因為未食過台灣臭臭鍋,一於黎試下呢到係一人一鍋自私食,計埋臭臭鍋,一共有9款鍋,有辣有唔辣,每個鍋仲會列明有咩食材我地揀左沙茶牛肉鍋,日式味噌鍋,可以跟飯,粉絲或公仔麵除左豉油外,枱上有4款醬料, 沙茶醬,辣椒粉,豆辦醬,蒜蓉,可以跟指示調較perfect match沙茶牛肉鍋,沙茶湯底濃郁,但都幾油膩有牛肉, 牛肉丸 椰菜, 娃娃菜, 金針菇, 冬菇, 豆腐等, 非常豐富最後放個粉絲落去,索哂汁幾夠味而日式味噌鍋,湯底無咁油膩,可以順便飲碗湯主菜換左豚肉外, 其他配菜同牛肉鍋差唔多豚肉雖薄切但嫩滑,有菜有肉,未食哂已經飽價錢仲只係$98, 價錢算親民小食, 酥炸花枝墨魚丸, 睇見價錢比雞扒貴, 原來係內有乾坤黃金色既花枝墨魚丸外表香脆, 內裡蘊藏粒粒彈牙墨肉魚配上甜酸醬或梅粉更加滋味法式焦糖烤布蕾,見價錢好平, 但原來唔算好大個已經雪凍過, 但糖衣仍然好脆, 甜度適中,燉蛋蛋味濃郁食火鍋一定要飲凍野, 叫左杯爆檸四季春, 有齊雙檸, 味道好fresh又爽 另一杯係芝士茶茶八號, 上層係芝士奶蓋, 下層係茶, 開始飲時要45 度飲,
去旺角搵野食,雖然天氣熱,但都阻唔到鍾意食火鍋既我地

因為未食過台灣臭臭鍋,一於黎試下

我地揀左沙茶牛肉鍋,日式味噌鍋,可以跟飯,粉絲或公仔麵

沙茶牛肉鍋,沙茶湯底濃郁,但都幾油膩
最後放個粉絲落去,索哂汁幾夠味

而日式味噌鍋,湯底無咁油膩,可以順便飲碗湯
主菜換左豚肉外, 其他配菜同牛肉鍋差唔多
豚肉雖薄切但嫩滑,有菜有肉,未食哂已經飽
價錢仲只係$98, 價錢算親民

黃金色既花枝墨魚丸外表香脆, 內裡蘊藏粒粒彈牙墨肉魚
配上甜酸醬或梅粉更加滋味

法式焦糖烤布蕾,見價錢好平, 但原來唔算好大個
已經雪凍過, 但糖衣仍然好脆, 甜度適中,燉蛋蛋味濃郁

另一杯係芝士茶茶八號, 上層係芝士奶蓋, 下層係茶, 開始飲時要45 度飲, 可以同時飲到兩種口味,雖然咁飲就無咁凍, 不過芝士味幾濃,但又唔會太甜,咁mix & match 都幾好飲,唔太溜, 而且我鍾意佢個奶蓋上有個公仔

2018-07-29 33 瀏覽
適逢周末,剛剛看完mission impossible, 十分刺激,可能太過投入,未到七時,而肚子咕嚕咕嚕的響,今天要大吃一餐。路經豉油街,在琳琅滿目的食肆中,發現清泉。這間餐廳裝修簡潔,帶一點文青風格,本來以為是cafe, 原來是吃火鍋的,仲有多款台式特飲,真的有意思。他們供應9款火鍋,仲有台式小食同特飲。一人一鍋,有鍋又有麵,仲可以改配滷水肉飯添。火鍋花款唔少,有招牌的臭臭鍋、沙茶牛肉鍋、韓國泡菜鍋、曰式味噌鍋、巴蜀烤魚鍋、泰式烤魚鍋、藥膳豚肉鍋同香辣牛肉鍋等。而醬料也有蒜蓉、辣椒粉、豆瓣醬、沙茶醬和鼓油等供應。沙茶牛肉鍋$108這個沙茶鍋有牛肉、牛肉丸、娃娃菜、椰菜、云耳、金針茹、冬茹、豆腐、豆角、粟米、炸薯仔、枝竹、鵪春蛋、蛤蜊和鳴門卷等等,材料十分多樣化。而這個湯底有濃香的沙茶味,既香又惹味,加埋公仔麵索囇D湯,更加滋味。加上湯底濃香,又完全唔辣,是怕辣又愛濃口味道人仕的選擇。咖喱奶蓋鍋$108這咖喱鍋咖喱味濃,又透出陣陣牛奶香味,湯頭薄身,而濃稠度適中,有少少辛口感覺而不會太辣,味道有點兒像日本咖哩磚的味道。鍋裡的材料和剛剛的鍋大致相同:牛肉、魚蛋、娃娃菜、椰菜、云耳、金針

而醬料也有蒜蓉、辣椒粉、豆瓣醬、沙茶醬和鼓油等供應。

沙茶牛肉鍋$108

。加上湯底濃香,又完全唔辣,是怕辣又愛濃口味道人仕的選擇。

咖喱奶蓋鍋$108

這咖喱鍋咖喱味濃,又透出陣陣牛奶香味,湯頭薄身,而濃稠度適中,有少少辛口感覺而不會太辣,味道有點兒像日本咖哩磚的味道。鍋裡的材料和剛剛的鍋大致相同:牛肉、魚蛋、娃娃菜、椰菜、云耳、金針茹、冬茹、豆腐、豆角、粟米、炸魚、炸薯仔、枝竹、鵪春蛋、蛤蜊和鳴門卷等等。牛肉肥瘦得宜,有肉味,
即使灼到全熟,也不會鞋口。最愛湯鍋𥚃有多多牛肉,又有滿滿的菜蔬,感覺健康

加$15轉的滷肉飯,滷肉香酥軟腍又入味,味道唔錯。

酥炸花枝墨魚丸$34

這花枝墨魚丸一客六粒,炸得好香口,墨丸墨魚味十足,口感彈牙,仲有甜酸醬或椒鹽可以沾,味道唔錯。

柚子蜜雞翼$26

這雞翼一客三件,雞翼細細隻,炸得皮脆肉嫩,加上清新香甜的柚子醬,少一點肥膩感覺。

吃著火鍋,口裡燙燙的,再喝一口冰涼的水果茶,一冰一火,十分過癮。超級水果綠妍$35-
這水果綠妍大大杯,琥珀色的茶底,浸著七彩的水果,賣相吸引。這綠妍味道香甜,滿有水果風味,又帶著陣陣綠茶香,感覺清新。喝罷仲有士多啤梨、西瓜、西柚、香橙、百香果和青檸,可以食用,味道真的和其他台式飮品店無異。

而honey 的荔枝紅玉$21
口感冰涼,帶有清香的荔枝味,味道清甜唔唔假,仲有淡淡然的茶香,十分消暑解渴。

兩口子一邊吃火鍋,看著鍋裏的食物由生變熟,一邊吃,一邊傾吓計,氣氛比平曰吃中西日菜熱鬧得多,也許那就是吃火鍋的樂趣吧。

2018-07-29
2018-07-28 48 瀏覽
今日放假,約埋幾個朋友行街,係旺角行完街想打邊爐,但又唔想食咁普通嘅火鍋。咁岩行過見到有新野喎,台式臭臭鍋專門店,我見餐廳環境舒適,座位都好闊,環境夠光猛👍🏻加上員工態度親熱,仲有其他唔同款式嘅鍋物選擇,好吸引,所以就入咗去食。Menu上有8款唔同既鍋物!價錢親民!我自己選擇左"沙茶牛肉鍋",牛肉夠淋,配料都好足,湯夠濃味,辣度啱啱好!我揀粉絲配火鍋,最鍾意粉絲索晒啲湯,零舍好味!我朋友選擇左"巴蜀烤魚鍋"一樣係超正,中意食烤魚既朋友,一定要試試!另外..呢個"泰式海鮮鍋",有少少微辣,海鮮新鮮,另有一番泰國風味!而呢個"香辣牛肉鍋",夠香夠辣,牛肉新鮮,配料十足!我地另加左D小食..臭豆腐,酥炸花枝墨魚丸,青瓜同雞翼臭豆腐兩個字可形容.."夠臭",臭味難以形容,越臭越好味,超正雞翼炸得好香👍🏻👍🏻青瓜鮮甜👍🏻👍🏻花枝丸口感彈牙👍🏻👍🏻最後當然唔少得飲品啦!有三十多款選擇!飲品有芝士桃桃,芝士莓莓,芝士茶茶八號,滿杯紅䄂子!賣相巳經好吸!芝士系列..芝士味夠濃,咸咸地,溝埋甜嘅果汁又幾夾!而滿杯紅油子,帶點甘甜,解渴一流!整體黎講今餐食得好開心,下次黎會試下個咖喱奶蓋鍋同飲其他款芝士系
Menu上有8款唔同既鍋物!價錢親民!
而呢個"香辣牛肉鍋",夠香夠辣,牛肉新鮮,配料十足!
我地另加左D小食..臭豆腐,酥炸花枝墨魚丸,青瓜同雞翼

雞翼炸得好香👍🏻👍🏻
青瓜鮮甜👍🏻👍🏻
花枝丸口感彈牙👍🏻👍🏻
最後當然唔少得飲品啦!
有三十多款選擇!

芝士系列..芝士味夠濃,咸咸地,溝埋甜嘅果汁又幾夾!
而滿杯紅油子,帶點甘甜,解渴一流!

整體黎講今餐食得好開心,下次黎會試下個咖喱奶蓋鍋同飲其他款芝士系列😋
後記:原來湯米飲品有外賣服務👍🏻

2018-07-09
2018-07-27 673 瀏覽
收工同朋友出旺角覓食既時候見到有間排哂隊等位就過去八卦下係咩黎啦~原本呢間湯米係有得單買野飲同食臭臭鍋~本身諗住試下佢d飲品之後朋友就話不如試埋d鍋!!好中意呢間餐廳既風格,走既路線都主要係簡約風 即使人流多都唔會有種壓逼感!!!成個感覺帶比人好舒服經過一輪之後坐低服務員好好禮貌咁推介我地食咩~最後我地決定分別叫左四個唔同既鍋咁樣可以share黎食!!首先上枱既係香辣牛肉鍋~一黎到已經聞到好香既麻辣味!牛肉都好新鮮,份量又多喎 一人鍋都有咁多片牛肉,值得加分。配料方面都好足,又有菜又有豆腐個d 就算唔叫其他野 一個人食其實都夠架!另一個朋友就點左巴蜀烤魚鍋,一上枱就覺得好香好香 雖然條魚唔係完條上,但都好夠食 魚肉好新鮮 唔會話好腥配上其他調味就令到魚肉更加入味!!第三個鍋就係沙茶牛肉鍋~ 基本上每個鍋都好香離遠都聞到陣味haha食落去佢湯底係非常濃郁..忍唔住係咁飲湯!!呢個鍋又係配料好足夠 朋友就叫左粉絲食 索埋d湯真係不得了啊!最後一個鍋就係泰式海鮮鍋!! 個湯底係好香既冬陰公湯加有少少喇沙既味道又係超濃郁!!配料方面就有大大隻蝦,蝦好新鮮而且又啖啖肉!! 仲有青口之類既海鮮可能
成個感覺帶比人好舒服

經過一輪之後坐低服務員好好禮貌咁推介我地食咩~
最後我地決定分別叫左四個唔同既鍋咁樣可以share黎食!!
首先上枱既係香辣牛肉鍋~一黎到已經聞到好香既麻辣味!
牛肉都好新鮮,份量又多喎 一人鍋都有咁多片牛肉,值得加分。
香辣牛肉鍋

巴蜀烤魚鍋
另一個朋友就點左巴蜀烤魚鍋,一上枱就覺得好香好香
雖然條魚唔係完條上,但都好夠食 魚肉好新鮮 唔會話好腥
配上其他調味就令到魚肉更加入味!!
沙茶牛肉鍋

食落去佢湯底係非常濃郁..忍唔住係咁飲湯!!
泰式海鮮鍋
可能因為有海鮮既關係令到個湯更加香~~
個人最推介既係海鮮鍋同烤魚鍋!!
小食方面就叫左好幾左~~有d都估佢唔到又幾好食喎!
雞翼控一定要叫雞翼黎食!!今次就叫柚子蜜雞翼同麻辣雞翼兩款~
柚子蜜雞翼同蜜糖雞翼差唔多~都係整到個皮脆脆地之後食落就甜既~口感豐富!!
麻辣雞翼如果可以再辣多少少就更加完美了!!!!!不過都好香口
麻辣雞翼

涼拌小青瓜唔算好特別,不過食左咁多濃味既野食呢個青瓜有種可以清新口腔既感覺haha
涼拌小青瓜

我自己就最中意食呢個酥炸花枝墨魚丸~~炸得好脆之餘點埋醬真係好好食

酥炸花枝墨魚丸

飲品方面 見到餐廳有好多芝士乜乜既野就一定要叫杯黎試下!!
係香港暫時仲未搵到間好飲既..飲完呢間之後就比我搵到了!!
我地點左杯芝士茶茶八號,聽店員講話係用八種茶溝埋黎沖 好特別!

呢到竟然有我最最最中意飲既芝士桃桃!!緊係一定要試下
一飲已經覺得好幸福haha因為好好飲!!d芝士唔會太咸 溝埋d桃好香~~
飲完一次之後成日都好掛住心思思想再去飲
呢杯飲品已經列入為出旺角必買既飲品!!!!!!!
而且芝士既份量仲要好多~岩哂我地幾個芝士控hehe!
芝士桃桃
最後呢杯滿杯紅柚子~~雖然我無親身飲到不過聽朋友講話佢飲完覺得好fresh~~
又唔會太酸又唔會太甜 可以中和翻岩岩食完鍋既濃味!!
滿杯紅柚子
香辣牛肉鍋
泰式海鮮鍋
麻辣雞翼
滿杯紅柚子
2018-07-25 302 瀏覽
都有一段時間冇食台式臭臭鍋, 今日台灣美食癮起, 喺美食集中地旺角和油麻地之間的 豉油街找到這間台式臭臭鍋。餐廳光猛潔淨,裝修型格, 最重要係冷氣充足, 大熱天時都非常涼快。餐牌約有十款 湯底可供選擇。 面前有幾款醬料可以自由調配。 跟住餐牌指示, 先下些蒜蓉醬, 再加唔辣嘅豆瓣醬或沙茶醬, 最後加上豉油, 自製美味調味料。 台灣夜市小香腸$26外皮很香脆, 肉質唔算太鹹很惹味, 切開一小片方便易食,一瞬間就清空了。 招牌臭臭鍋$108鍋底很平, 容易滾起, 傳來陣陣酸酸臭臭的味道, 唔算太強烈不過湯底都幾惹味。 我們叫了一隻辣椒屬於小辣,但其實一點也不辣。材料很豐富, 牛肉片份量很多。 還有臭豆腐,炸支竹, 木耳,椰菜 ,金菇,豆角,蛤蜊, 薯仔, 鳴門卷,鴨血,米血糕。。 每款 少量。 邊款啱食可以自己再追加。 跟餐会有飯,粉絲,或公仔麵。 公仔麵很吸湯, 約半個份量。 鵪鶉蛋放湯真係好正, 細細粒又有蛋香。這杯 芝士桃桃($35) 估唔到幾好飲。 面層的是芝士味奶泡, 帶少少的咸, 很creamy, 和底層的桃味果汁很夾。 純茶茶8號$23 比較普通的綠茶加了糖。超級水果綠姸

台灣夜市小香腸$26

招牌臭臭鍋$108

鵪鶉蛋放湯真係好正, 細細粒又有蛋香。

純茶茶8號

純茶茶8號$23
比較普通的綠茶加了糖。
超級水果綠姸
超級水果綠姸 $35
招牌限定的特飲。 裏面充滿水果, 集合了西柚,橙,西瓜,青檸,士多啤梨, 用上綠茶底, 鮮果味集於 一身, 感覺非常清新, 解渴冰涼。
日式味噌鍋

日式味噌鍋$98
這款鍋底也是完全唔辣。 乳白色的湯底估唔到味噌味道似模似樣, 很有日式味噌湯拉麵風味, 和臭臭鍋湯底完全兩回事。 材料亦很豐富, 豬肉片薄切 嫩滑,肉味亦很濃。

我們兩大一細追加了一個麵, 已經超級滿足飽飽了
。 味道唔錯,乾淨企理, 值得再嚟。
超級水果綠姸
日式味噌鍋
2018-07-25 187 瀏覽
今天陪女兒往旺角做美容,攪完一輪已經晚上8點多,個肚餓到打鼓,我們經過豉油街一家台式火鍋店,名叫湯.米,店內環境雅潔,裝修擺設時尚,最重要女兒喜歡食一人一鍋的火鍋,那麼我就陪她試試這間味道如何?巴蜀烤魚鍋:湯底有辣道選擇,我們都不食辣,所以下落叫走辣,但原來餐牌上鍋名後有辣椒🌶️,表示湯底用豬骨加辣椒熬成,所以湯底已經有辣味。材料方面都好豐富,有腕魚、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、豆角、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鵪鶉蛋、蛤蜊、鳴門卷、香菜,將腕魚煎炸至金黃色,吸收了湯汁,魚肉嫩滑又惹味!每鍋都有飯或麵或粉絲跟,我們選了粉絲,因為比較爽口。泰式海鮮鍋,材料有鮮蝦、青口、蛤蜊、蕃茄、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、豆角、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鵪鶉蛋、鳴門卷、香菜。湯底鮮甜帶辣味!台灣夜市小香腸:小香腸皮脆肉嫩。麻辣臭豆腐:真的名符其實臭豆腐,味道比港式臭豆腐濃好多,因為沒有炸過,口感比較林,味道麻中帶辣!芝士桃桃:都好大杯,桃味香甜,芝士濃郁,攪勻之後,有點像奶昔,香滑口感,不會太甜。芋香珍珠奶茶:甜度適中,珍珠煙靭,奶茶味和芋香味好夾!法式焦糖烤布蕾:飯後甜品,蛋香滑,面

每鍋都有飯或麵或粉絲跟,我們選了粉絲,因為比較爽口。

台灣夜市小香腸:小香腸皮脆肉嫩。

芋香珍珠奶茶:甜度適中,珍珠煙靭,奶茶味和芋香味好夾!
法式焦糖烤布蕾:飯後甜品,蛋香滑,面有一層薄薄的焦糖,增加口感和甜味。好味!
2018-07-17
2018-07-24 355 瀏覽
同好姊妹係旺角買野之後揾食,想舒舒服服食得他他調調傾下計, 豉油街一排新開左好多餐廳,花多眼亂,最終決定入呢間食鍋物又有現在好興同潮流嘅台式飲料,奶蓋,波霸同水果茶,應有盡有啱晒我倆個。重點店內光潔新裝冷氣夠冷無火鍋嘅臭味,整飲料嘅center最吸引我!招呼坐低還即時送上兩杯水比我地! 隻杯係不銹鋼刻左店名!招牌臭臭鍋食材豐富有牛肉還有主角臭豆腐,其他還有大量蔬菜菇菌,蜆 ,鵪鶉蛋 ,豬紅同豬血糕還可跟粉絲添!辣度可自選,叫左少辣可同朋友分享,湯底濃誰然話臭豆腐但接受到的臭!滷肉飯除粉絲之外還好+$12 要碗台式滷肉飯,味道好夠夠晒台灣地道。沙茶牛肉鍋沙茶同牛肉好配搭,因為香味同質地都偏濃味,牛肉跟本不用再醮什麼醬汁已經出奇香濃,牛肉滾都差不多熟就可以食,一點都唔過火滑口,可能肥瘦比例剛好!還有大量配料高麗菜同娃娃菜鮮菇牛丸酥炸花枝丸熱辣辣金黃彈牙食落有嚼頭好鮮好惹味!芝士桃桃新產品朋友同我也是白桃迷點可以唔叫呀! 奶蓋濃香桃味濃唔好過甜 ❣超級杯水果綠妍用上多款時令水果,還有叉提供除飲之外還可食埋水果添!清甜!

招呼坐低還即時送上兩杯水比我地! 隻杯係不銹鋼刻左店名!

滷肉飯

酥炸花枝丸
熱辣辣金黃彈牙食落有嚼頭好鮮好惹味!

超級杯水果綠妍
用上多款時令水果,還有叉提供除飲之外還可食埋水果添!
清甜!

2018-07-19
2018-07-24 83 瀏覽
臭臭鍋@旺角覺得餐廳名好可愛,不過真正嘅英文名係 Soup  and Rice~ 雖然係食臭臭鍋,但裝潢係俐落簡約嘅 feel麻辣臭豆腐有微妙嘅臭味,好此道嘅人一定鍾意,就算唔食嘅人都應該接受到~ 豆腐嘅口感好特別,食落幾綿密,相當唔錯!酥炸花枝墨魚丸用淮鹽同辣醬變出兩種口味 芝士茶茶八號個芝士奶蓋勁濃厚,杯蓋上張貼紙教用 45 度角飲,就會飲到芝士同下面嘅茶~ 小恐龍圖案亦好 cutie 超級水果綠妍係水果茶,真係成杯都係水果!仲準備定叉俾你督啲水果𠻹阿 兩杯飲品都係咁正!揀咗兩個唔同嘅臭臭鍋,招牌臭臭鍋有喺香港冷門啲嘅米血糕同鴨血,沙茶牛肉鍋嘅材料有啲唔同,湯底就變成沙茶味。共通點係兩個都有好多牛肉,哈哈!牛肉丸好彈牙!連個鍋都有嗰隻得意小恐龍㗎 臭臭鍋仲配個麵或者粉絲,肉燥飯就加 $12,兩樣都好食~
臭臭鍋@旺角

酥炸花枝墨魚丸用淮鹽同辣醬變出兩種口味

超級水果綠妍

兩杯飲品都係咁正!

沙茶牛肉鍋

共通點係兩個都有好多牛肉,哈哈!

牛肉丸好彈牙!

連個鍋都有嗰隻得意小恐龍㗎

臭臭鍋仲配個麵或者粉絲,肉燥飯就加 $12,兩樣都好食~
超級水果綠妍
2018-07-24 82 瀏覽
同朋友旺角睇完戲,順便係附近搵食,就係豉油街戲院前面,見到呢間台式火鍋店,幾好生意咁,招牌臭臭鍋個名咁盞鬼、仲有好多新派特飲,就係咁決定入去試下店內裝修簡約舒服,用黑白灰做主調,燈光明亮特別醒神,雖然店內有好多人打緊邊爐,勝在冷氣夠勁,坐低仲好涼爽下menu 有9款鍋可以揀配飯,即食麵或者粉絲,另外可以選擇辣度,我地就揀左招牌臭臭鍋同埋藥膳豚肉鍋,兩款都係配粉絲。招牌臭臭鍋份量幾多,肥牛可以自行控制生熟,唔洗驚煮到韌晒,湯底係好濃嘅沙嗲味,配上臭豆腐,台式大腸同埋大量新鮮配菜,一人一鍋滾起之後,互相調和,濃湯帶點蔬菜嘅清甜,配菜滲出牛肉香、粉絲更加索盡全部湯底嘅精華,咁大鍋唔覺意全清,臭得真係好好味醬料款式有4款,可以自由配搭,亦可跟店入面建議嘅比例去調較,但我覺得原創湯底已夠濃夠香,根本唔駛落醬料喎藥膳鍋有紅棗同枸杞,兩種都係帶微甜既中藥材味,飲落幾順喉滋潤,個鍋一樣有好多蔬菜,感覺比較健康,粉絲底吸曬湯既藥膳味,入口好似好補身咁,如果天氣再凍D就更正表面嗰層焦糖烤得好脆,布蕾好香蛋味,可能今天即做又大賣,輕輕唔夠凍,若然雪得再凍啲就100分飲品餐牌design幾靚,仲有

招牌臭臭鋦

法式焦糖烤布蕾

芝士桃桃

飲品餐牌design幾靚,仲有好多款,連最近好hit 既芝士奶蓋同水果茶都有!
我地就揀左芝士桃桃同芝士凍頂烏龍茶

芝士係桃桃既面,佔成杯野5分1左右。綿綿嘅芝士又香又濃,就咁飲芝士已經好滿足😝,香濃芝士襯埋甜嘅桃汁,夏天咁熱飲完,消下暑啱晒。

芝士凍頂烏龍

呢杯芝士比例多D,佔左杯飲品既四分之一,打開蓋飲既第一啖係濃濃帶點芝士咸香既奶泡,烏龍茶無茶澀味,好清香。芝士溝勻埋茶好夾,個人推薦,必飲。
呢個一人一鍋,好玩又好食,唔駛下下要打邊爐咁嘥時間,比起齋食大碗麵又冇咁悶,同埸仲有致愛嘅台式飲品,啱晒我心意
招牌臭臭鋦
法式焦糖烤布蕾
芝士凍頂烏龍
汗流滿面的站在街上, 我想, 還有甚麼比得上在大冷氣下歎火鍋呢? 在鼓油街發現湯•米分店,沒有大大招牌, 但簡約的裝潢設計令人感覺舒適, 比起火鍋店其實更像一家文青Café~ 途人很容易被吸引入座XD 大冷氣下坐在窗邊, 不用流汗也可以吸收維他命C ~XD 涮涮鍋共有9款, 有重口味的也有養生鍋, 有台式有韓式有日式, 選擇不算少。 每桌都置有調味醬料, Menu上還貼心提供了完美比例配搭: 1匙蒜蓉 + 2匙醬油 + 3匙豆瓣醬/沙茶醬, 的確又香又惹味~ 涼拌小青瓜新鮮爽脆, 口味清淡消暑解膩一流。 柚子蜜雞翼外皮焦脆, 裡面肉質仍然嫩滑, 配搭甜甜柚子蜜蠻開胃的。 主角出場~~ 友人的日式味噌鍋非常清香, 除了豚肉外, 還有各式蔬菜、雜菌等, 蔬菜與味噌從來都是perfect match! 我的咖哩奶蓋鍋遠遠都聞到香濃咖哩味, 加入忌廉(奶蓋)的湯汁特別細滑, 特別喜歡配料中的豆腐, 略粗身的質感不會一夾就碎, 吸滿湯汁口感十足! 鍋物全部附送公仔麵/粉絲/白飯, 也可以加$12轉滷肉飯, 我選了最吸收湯汁的粉絲, 早早丟進鍋裡煮, 最後就變成咖喱粉絲啦~ 湯•米的飲品選
汗流滿面的站在街上,

我想,
還有甚麼比得上在大冷氣下歎火鍋呢?

在鼓油街發現湯•米分店,
沒有大大招牌,
但簡約的裝潢設計令人感覺舒適,
比起火鍋店其實更像一家文青Café~
途人很容易被吸引入座XD

大冷氣下坐在窗邊,
不用流汗也可以吸收維他命C ~XD

涮涮鍋共有9款,
有重口味的也有養生鍋,
有台式有韓式有日式,
選擇不算少。

每桌都置有調味醬料,
Menu上還貼心提供了完美比例配搭:
1匙蒜蓉 + 2匙醬油 + 3匙豆瓣醬/沙茶醬,
的確又香又惹味~

涼拌小青瓜新鮮爽脆,
口味清淡消暑解膩一流。

柚子蜜雞翼外皮焦脆,
裡面肉質仍然嫩滑,
配搭甜甜柚子蜜蠻開胃的。

主角出場~~
友人的日式味噌鍋非常清香,
除了豚肉外,
還有各式蔬菜、雜菌等,
蔬菜與味噌從來都是perfect match!

我的咖哩奶蓋鍋遠遠都聞到香濃咖哩味,
加入忌廉(奶蓋)的湯汁特別細滑,
特別喜歡配料中的豆腐,
略粗身的質感不會一夾就碎,
吸滿湯汁口感十足!

鍋物全部附送公仔麵/粉絲/白飯,
也可以加$12轉滷肉飯,
我選了最吸收湯汁的粉絲,
早早丟進鍋裡煮,
最後就變成咖喱粉絲啦~

湯•米的飲品選擇極多,
跟外面的茶飲店沒有分別,
而且不用大排長龍XD

看到我最愛的超級水果綠妍當然不會錯過,
大大一杯裡面全是鮮果,
解渴又解膩最適合吃火鍋時喝,
吃飽飽後還可以吃點水果當飯後甜點,
清洗味蕾~

一家店滿足了文青風、涮涮鍋跟台式飲品三大要求,
還坐得舒舒服服不用排隊,
一定會再光顧啦!
2018-07-04
5 分鐘 (堂食)
2018-07-19 118 瀏覽
2/7晚上係旺角搵晚餐食逛到附近一頭都知道比較多野食,見到呢間新開同都多人食,呢間隔離的鍋都試過好食的,見呢間個沙茶牛肉鍋賣相幾好,咁就抱住期待既心情試一試啦兩個人叫左一個沙茶牛肉鍋,一個泰式海鮮鍋,見到好似海鮮都幾齊咁,又寫明個鍋有啲咩野,都覺得呢個價錢應該唔差既。牛肉鍋唔錯,符合期待,一鍋都睇落幾滿咁,海鮮鍋就有點失望了,同圖的有啲差距,不過隻蝦還可接受等左一陣滾了,搵下有咩食,就發現得睇到既蝦外,咩海鮮都冇了我諗諗下拎返餐牌對一對,又細心咁搵多幾次,青口同蛤蜊都冇,個鍋啲料小得很,咁唔對路,咁侍應問一問,我都未食過,咁同佢講換一個吧,賣一個海鮮鍋得一隻蝦,點食呀最後佢問冇左咩,青口,蛤蜊,豆腐,支竹,金菇,蛋佢補返俾我,之後都聽到有幾枱客都有同樣情況,個鍋都係少左啲野但個牛肉鍋又好似冇少左料,咁唔穩定既餐廳點再下次。補回仲有試左既野飲酸酸的都還好,不過不失,但因為其他野飲感覺上好似唔好飲,也許是有點期望,卻被海鮮鍋導致失望很大
2/7晚上係旺角搵晚餐食
逛到附近一頭都知道比較多野食,
見到呢間新開同都多人食,
呢間隔離的鍋都試過好食的,
見呢間個沙茶牛肉鍋賣相幾好,
咁就抱住期待既心情試一試啦

兩個人叫左一個沙茶牛肉鍋,
一個泰式海鮮鍋,
見到好似海鮮都幾齊咁,
又寫明個鍋有啲咩野,
都覺得呢個價錢應該唔差既。
沙茶牛肉鍋

牛肉鍋唔錯,符合期待,
一鍋都睇落幾滿咁,
唔足料的鍋

海鮮鍋就有點失望了,
同圖的有啲差距,
不過隻蝦還可接受

等左一陣滾了,搵下有咩食,
就發現得睇到既蝦外,咩海鮮都冇了

我諗諗下拎返餐牌對一對,
又細心咁搵多幾次,青口同蛤蜊都冇,
個鍋啲料小得很,
咁唔對路,咁侍應問一問,
我都未食過,咁同佢講換一個吧,
賣一個海鮮鍋得一隻蝦,點食呀

最後佢問冇左咩,
青口,蛤蜊,豆腐,支竹,金菇,蛋
佢補返俾我,
之後都聽到有幾枱客都有同樣情況,
個鍋都係少左啲野

但個牛肉鍋又好似冇少左料,
咁唔穩定既餐廳點再下次。

補回仲有試左既野飲
紅柚子

酸酸的都還好,不過不失,
但因為其他野飲感覺上好似唔好飲,

也許是有點期望,卻被海鮮鍋導致失望很大
2018-07-02
2018-07-19 80 瀏覽
旺角街頭難得有見望落清新餐廳,開頭因為係飲野cafe,原來裡面有火鍋食!芝士茶茶八號 $29好得意恐龍公仔~ 仲揸住杯野飲ga!呃like一流!芝士奶蓋茶,茶底濃得黎夠清香滿杯紅柚子 $33柚子沙冰! 好好飲! 必飲~ 夠清新,唔太甜,好適合夏天飲,打邊爐飲佢夠晒解膩~正沙茶牛肉鍋 $120份量都唔少,好香濃沙茶醬味道! 出咗肥牛,仲有好多蔬菜、菇類、丸、好夠飽!巴蜀烤魚鍋 $112有得選擇辣的程度,要咗小辣,都幾夠辣味。 有一大塊鯇魚。烤香咗o既魚皮好香脆,魚肉依然嫩滑。放d粉絲落去,吸收晒的辣湯味道,夠惹味~滷肉飯 (火鍋 + $15轉)粉絲 (火鍋配的)調味混醬咸酥雞扒 $28juicy,流晒d肉汁出來~超級水果杯 $35好多水果! 清親好會太甜,太多糖的假甜味
芝士茶茶八號 $29

好得意恐龍公仔~ 仲揸住杯野飲ga!呃like一流!
芝士奶蓋茶,茶底濃得黎夠清香

滿杯紅柚子 $33

沙茶牛肉鍋 $120

巴蜀烤魚鍋 $112

放d粉絲落去,吸收晒的辣湯味道,夠惹味~

滷肉飯 (火鍋 + $15轉)

粉絲 (火鍋配的)

調味混醬

咸酥雞扒 $28
juicy,流晒d肉汁出來~

超級水果杯 $35

好多水果! 清親好會太甜,太多糖的假甜味

2018-07-18 90 瀏覽
最近興起食台式臭臭鍋,是晚又同阿爸來試下。店在旺角油麻地交界位,雖不近地鐵站,但也很方便。八點來到還是全店滿座,剛剛好有人走,只等了一會兒,lucky呀枱上有調味格,有生蒜,沙茶醬,辣椒等,個人覺得湯底已很濃味,都無點過醬料。沙茶牛肉鍋($108)阿爸要了沙茶牛肉鍋,好香啊。湯底是濃濃的沙茶醬味,鍋內有娃娃菜,牛肉片,豆腐等,簡單美味。阿爸選了跟公仔麵,除鍋附上半個。招牌臭臭鍋($108)自己選了招牌鍋物,唔唔,好像跟沙茶無乜分別呢?湯底也是沙茶醬湯,味濃但不覺臭?哈哈。選了跟飯,是珍珠米,雖然是涼的,但塗湯後也是很好味。米糕綿綿的,好吃。不臭的臭豆腐鍋內還有鴨血,木耳,椰菜,娃娃菜等,蔬菜相當多,感覺較健康蜂蜜綠姘($17)芝士四季春($27)飲品方面選擇很多,阿爸點了蜂蜜綠茶,很清甜。自己點了芝士奶蓋系列,芝士奶蓋很厚,芝味也濃但偏甜了點,四季春茶茶味不突出,味道還可以。法式焦糖烤布蕾($13)熔岩黑巧克力烤布蕾($13)食飽飽又食下甜品先,布甸13蚊咋幾抵喎,要了兩款口味各一。布甸一早做好放雪櫃,但焦糖同朱古力係有人點先加上去的,焦糖甜甜微暖好味喎,朱古力醬好濃朱味正呀,布甸不過

沙茶牛肉鍋($108)
阿爸選了跟公仔麵,除鍋附上半個。
招牌臭臭鍋($108)
選了跟飯,是珍珠米,雖然是涼的,但塗湯後也是很好味。
米糕綿綿的,好吃。
不臭的臭豆腐
鍋內還有鴨血,木耳,椰菜,娃娃菜等,蔬菜相當多,感覺較健康

蜂蜜綠姘($17)芝士四季春($27)
飲品方面選擇很多,阿爸點了蜂蜜綠茶,很清甜。
法式焦糖烤布蕾($13)熔岩黑巧克力烤布蕾($13)
食飽飽又食下甜品先,布甸13蚊咋幾抵喎,要了兩款口味各一。
布甸一早做好放雪櫃,但焦糖同朱古力係有人點先加上去的,焦糖甜甜微暖好味喎,朱古力醬好濃朱味正呀,布甸不過甜,加上好有蛋香,抵食

細細鍋都好飽㗎,加埋飲品同甜品真係飽到上心口,哈哈。
2018-07-11
5 分鐘 (堂食)
2018-07-18 75 瀏覽
最近比較疲憊,自然而然就早吃晚餐接近下午六點半左右,人潮還不算多,但到用餐時間就有人潮了 新餐廳新裝修,光潔明亮菜單,主打台式一人一鍋火鍋價位落在$98~$112之間~火鍋已包一碗白飯/粉絲/公仔麵(+$12可升級滷肉飯)飲品也有很多選擇,的確讓人聯想起喜茶超級水果茶很大一杯,裡面更有不少新鮮水果,非常解渴本來想吃臭臭鍋,不過這晚因材料關係而暫時未有 的確非常失望但都來到就點了其他試試看藥膳豚肉鍋清膳的湯底滿滋補的有一點藥膳味這個料算是很豐富的~~應有盡有,蔬菜,金菇,豆腐,豚肉等等~~~都還挺不錯吃的~~也有沾醬可以沾不過湯頭很夠味,我們就沒有沾醬了升級的滷肉飯,滷肉肥瘦適中食起來也不會覺得太油膩男友點的香辣牛肉鍋,辣度也可以選擇配料有牛肉,其他料跟剛剛的都差不多湯頭很濃,不會死辣,且帶點麻辣香點了粉絲,粉絲更吸盡了濃湯的精華,非常惹味!麻辣臭豆腐 麻香味重,豆腐也算滑身 且夠入味,不錯!下次一定會再來試試看臭臭鍋的旺角豉油街60-104號鴻都大廈地下AB舖
最近比較疲憊,自然而然就早吃晚餐
接近下午六點半左右,人潮還不算多,但到用餐時間就有人潮了

新餐廳新裝修,光潔明亮

菜單,主打台式一人一鍋
火鍋價位落在$98~$112之間~

火鍋已包一碗白飯/粉絲/公仔麵
(+$12可升級滷肉飯)

飲品也有很多選擇,的確讓人聯想起喜茶

超級水果茶
很大一杯,裡面更有不少新鮮水果,非常解渴

本來想吃臭臭鍋,不過這晚因材料關係而暫時未有
的確非常失望
但都來到就點了其他試試看

清膳的湯底滿滋補的
有一點藥膳味

這個料算是很豐富的~~
也有沾醬可以沾

不過湯頭很夠味,我們就沒有沾醬了

升級的滷肉飯,滷肉肥瘦適中
食起來也不會覺得太油膩

男友點的香辣牛肉鍋,辣度也可以選擇
配料有牛肉,其他料跟剛剛的都差不多
湯頭很濃,不會死辣,且帶點麻辣香
點了粉絲,粉絲更吸盡了濃湯的精華,非常惹味!

麻辣臭豆腐
麻香味重,豆腐也算滑身
且夠入味,不錯!

下次一定會再來試試看臭臭鍋的

旺角豉油街60-104號鴻都大廈地下AB舖