2024-05-08 38 瀏覽
朋友之前介紹話黃埔站對出有一間抵食麵包店,今日難得經過,當然入去睇睇啦!點知真係有被燒到,見到入邊好多唔同種類嘅麵包同蛋糕同埋pastries,我都買左幾樣返屋企食,結果真係幾好食啊,價錢仲要好親民!我今日要咗個抹茶紅豆方包,提子鬆餅,老婆餅,最後都要埋一包曲奇。包曲奇好重牛油味,食嘅時候仲有微暖,感覺超級新鮮,老婆餅雖然係典型傳統中國店舖先有,但係呢度嘅質素都幾好,提子鬆餅亦都好好食,鬆軟得來夠dense!what查紅豆方包亦都好軟熟,食得出有抹茶味,紅豆亦都好大粒!我見呢度都有賣好多唔同款式嘅生日蛋糕,全部啲造型都好得意,相信街坊都可以嚟呢度買生日蛋糕俾小朋友!

2024-05-08 27 瀏覽
麵包舖出動搵食,發現咗屋企附近黃埔新邨開咗一間港式街坊麵包店「滿地可餅店」,路過首先會被香噴噴嘅麻糬波波嘅價錢吸引,$12就有三個,仲要好似個拳頭咁大,超級抵食,仲要係焗流量超快,好多街坊不停咁買,唔買真係對唔住自己👍🏻另外麵包店款式多餘天上繁星,超級多款的港式麵包、蛋撻、雞批、椰撻、三文治、曲奇、蛋糕、泡芙、糯米糍、懷舊式卷蛋、連生日蛋糕都有,而且仲係店內裏面嘅工場自家焗製,保證新鮮,睇見佢啲蛋撻、麻糬波波等等一盤一盤咁出爐,好受街坊歡迎👍🏻我都係喺黃埔街坊,梗係忍唔住又買咗好多😋買咗超多款式$100都唔使,返工食又得做下午茶又可以👍🏻▪️麻糬波波 $ 12 / 3 個▪️雞批 $ 12▪️芝麻軟法包 $ 16.5▪️煙肉芝士包 $ 10.5▪️火腿芝士卷 $ 10.5▪️維也納包 $ 12▪️芝士火腿三文治 $ 14

我都係喺黃埔街坊,梗係忍唔住又買咗好多😋
買咗超多款式$100都唔使,返工食又得做下午茶又可以👍🏻

▪️芝士火腿三文治 $ 14

• 麻糬波波
1K
2024-05-05 62 瀏覽
呢間麵包店位於黃埔地鐵站上面附近,我見佢入面款式選擇都幾多又好多人幫襯就入去買下黎食,入面除左麵包仲有曲奇,蛋糕,生日蛋糕同埋各款中西式西餅,我買左火腿芝士包個包外層係軟身既,唔會好硬,而且入面加埋軟心芝士同火腿推介大家買黎食下另外買左麻糬波波聽職員講朱古力味唔係成日有,我甘岩揀左佢出爐既時間黎買到,朱古力入面咬落煙韌同有朱古力粒,原味就麻糬味濃郁d 香蕉蛋糕呢個甘懷舊既蛋糕好耐無食,所以買左一整條

香蕉蛋糕呢個甘懷舊既蛋糕好耐無食,所以買左一整條

外賣自取
尋日去咗紅磡食完嘢之後,想買返啲麵包做聽日早餐,喺地鐵站附近發現咗呢間「滿地可餅店」,見到呢度乜嘢麵包、糕餅都有齊,價錢亦都唔算好貴,所以就入去掃咗一堆包。原味布甸包($13)對比起其他大餅舖,呢度嘅價錢平啲,布甸幾滑溜,甜度適中,麵包皮唔會好硬,質感脆,翻熱咗食更好。紫薯條($6/條;$20/4條)我好鍾意食呢個紫薯條,賣相吸引,食落外皮脆卜卜,估唔到入面仲有紫薯餡,好食!麻薯波波($5/粒;$12/3粒)嘩!見到咁大粒麻薯波波都只係12蚊三粒咁抵,梗係要買嚟試下😍食落煙韌好味。咖啡方包($17)有扭紋嘅咖啡方包,成功吸引咗我去買。方包鬆軟可口,食落有淡淡咖啡香味碎蛋紫菜肉鬆卷($13.5)入面非常足料,碎蛋同紫菜嘅份量都幾多,仲加埋出面嘅肉鬆增加鹹香味。肉桂合桃提子($12)幾重肉桂香,加埋粒粒爽口合桃碎,甜而可口。花生卷($10.5)呢個花生卷非常足料,入面有超多花生粒,麵包夠多層,每一層都有花生餡。牛角包($12)阿爸最鍾意食牛角包,所以一見到佢就話要買喇,食落鬆脆可口,牛油香重。
尋日去咗紅磡食完嘢之後,想買返啲麵包做聽日早餐,
喺地鐵站附近發現咗呢間「滿地可餅店」,

原味布甸包($13)

紫薯條($6/條;$20/4條)

麻薯波波($5/粒;$12/3粒)

咖啡方包($17)
有扭紋嘅咖啡方包,成功吸引咗我去買。
方包鬆軟可口,食落有淡淡咖啡香味

碎蛋紫菜肉鬆卷($13.5)

肉桂合桃提子($12)
幾重肉桂香,加埋粒粒爽口合桃碎,甜而可口。

花生卷($10.5)

牛角包($12)
2024-05-03
早餐
  • 麻薯波波
  • 花生卷
  • 紫薯條
$4個手掌大麻薯波波傳統麵包糕點好齊全黃埔開了新餅店,去到門口已見人山人海,麵包香氣亦吸咗我入去😋小小店舖但麵包西餅種類齊全,有傳統港式麵包西餅,如老婆餅、豆沙燒餅、菠蘿包、蛋撻等,亦有最低新興的布甸麵包、麻薯波波等! 麻薯波波超受歡迎,新鮮出爐😌 每日口味都唔同,是日就有原味及開心果味! 麻薯波波有手掌🖐🏻咁大粒,$12/3粒,好抵食! 波波外脆內煙韌,開心果💚味裡面仲有開心果粒,真係好食得太過份!夏天☀️推介朱古力泡芙 $12,及芒果味雪媚娘 $14,入口凍凍地,餡料幼滑紫薯條 $20/4紫色💜外型吸引,外脆內軟,裡面還有紫薯餡!馬德蓮貝殼蛋糕 🐚這款法式甜點,一袋大慨有6-8粒,鬆軟較濕潤,牛油味濃郁

$4個手掌大麻薯波波
傳統麵包糕點好齊全

黃埔開了新餅店,去到門口已見人山人海,
麵包香氣亦吸咗我入去😋

麻薯波波超受歡迎,新鮮出爐😌
每日口味都唔同,是日就有原味及開心果味!

紫薯條 $20/4
紫色💜外型吸引,外脆內軟,裡面還有紫薯餡!

馬德蓮貝殼蛋糕 🐚
這款法式甜點,一袋大慨有6-8粒,鬆軟較濕潤,牛油味濃郁
滿地可 - 黃埔地鐵站新開的港式麵包店 🇭🇰自從黃埔地鐵站開了麵包店 - 滿地可,我竟然成了忠粉!!店舖小小的,但種類齊全,傳承港式麵包的製作工藝,用料實在,價格親民。---傳統瑞士卷我竟然一星期買了兩次!瑞士卷蛋糕鬆軟,內餡香濃,甜度適中,是經典的味道!麻薯波波有芝士和原味黑芝麻兩種口味。原味有芝麻香,芝士波波味道鹹香,麻薯Q彈,好食。-蛋白蛋撻撻皮酥脆,蛋白嫩滑,甜度不膩。不過個人還是最愛傳統蛋撻傳統蛋撻撻皮酥香,蛋撻心濃厚。另外也十分推薦肉鬆麵包,麵包鬆軟,肉鬆鹹香,做早餐或下午茶棒棒的。傳統粵式餅食也有得賣,蛋黃酥外皮酥鬆,內餡香甜,蛋黃沙沙,很愛很愛。老婆餅也做得不錯,外皮酥鬆,內餡香甜,冬瓜餡軟糯,必吃!-古早蛋糕也很可以,蛋糕口感綿密,芝士味濃郁,簡單好食。滿地可紅磡民兆街2-20號黃埔新村地下N1號舖. #滿地可 #黃埔 #麵包 #港式

滿地可 - 黃埔地鐵站新開的港式麵包店 🇭🇰

自從黃埔地鐵站開了麵包店 - 滿地可,我竟然成了忠粉!!

傳統瑞士卷我竟然一星期買了兩次!

瑞士卷蛋糕鬆軟,內餡香濃,甜度適中,是經典的味道!

蛋白蛋撻撻皮酥脆,蛋白嫩滑,甜度不膩。

不過個人還是最愛傳統蛋撻

傳統蛋撻撻皮酥香,蛋撻心濃厚。
另外也十分推薦肉鬆麵包,

麵包鬆軟,肉鬆鹹香,做早餐或下午茶棒棒的。
傳統粵式餅食也有得賣,

蛋黃酥外皮酥鬆,內餡香甜,蛋黃沙沙,很愛很愛。

老婆餅也做得不錯,外皮酥鬆,內餡香甜,冬瓜餡軟糯,必吃!
古早蛋糕也很可以,

蛋糕口感綿密,芝士味濃郁,簡單好食。

滿地可
紅磡民兆街2-20號黃埔新村地下N1號舖.

#滿地可 #黃埔 #麵包 #港式
2024-04-27 34 瀏覽
黃埔站對出有間麵包店,店外標榜用上日本鳥越麵粉,企喺門口已經聞到香噴噴嘅麵包香氣,款式眾多,港式麵包、方包、三文治、蛋糕、糕點、撻/酥皮、曲奇、糯米糍等,價錢親民,難怪深受街坊歡迎👏作為包包控又點少得食返幾款經典港式包點,菠蘿包發到脹卜卜,外層酥脆,內裡鬆軟,叮熱再夾埋邪惡嘅牛油,正。雞尾包鹹甜度適中,椰絲帶有口感,椰香同牛油夠balance。粟米火腿包餡料多,層次豐富,大人小朋友都鍾意。牛油椰絲卷咬落幾酥,唔會好甜,椰味突出,性價比高。椰絲奶油包放上滿滿嘅cream,凍食好有雪糕feel~ 咸餐包就啱早餐食,夾埋炒蛋加條腸仔整返個all day breakfast!估唔到呢度都有麻糬波波,好大一個,煙煙韌韌,一定要買!椰撻同蛋撻都唔錯,牛油香氣濃郁,唔油膩、臨走前見香蕉蛋糕新鮮出爐,十分軟熟,食得出係香精味但唔會抗拒,都唔錯。

2024-04-24 49 瀏覽
返工經過黃埔站一出有間新開麵包店門口寫住「店內的包包用上的是日本 #鳥越麵粉 」引誘左我入去🥲 而個佛心價的麻糬波波相當吸睛🙊—除此之外,店內仲有賣 糯米糍、合桃酥 、曲奇 ,仲有 燉蛋、葡撻等⋯非常之咁多款式🍪🍩🥪🥖—差不多每個入內的客人都會買呢款麻糬,問了店員佢地係咪只出兩款口味原來佢地total 有開心果, 芝士, 朱古力, 同原味但每日都只會出兩款波波的size 比一般見到的大食落外皮脆, 而內餡煙靭🥹朋友表示,覺得呢一家的質感比起旺角東好多人排隊的那一家更好食呢!!! 她喜歡這家的「脆皮」 做得很好吃😋而個人比較喜歡食朱古力口味🤓Shopping Bag👜 購物清單如下~ 可以參考看看😃麻糬波波 $5/1 @12/3蕃薯包$10.5朱古力軟心包 $10.5葡撻@8/1糯米糍@6/1雪媚娘@14/1黑糖合桃紅莓 @16.5/1(無糖)芝麻軟法包 @16.5/1
返工經過黃埔站一出有間新開麵包店
門口寫住「店內的包包用上的是日本 #鳥越麵粉 」
引誘左我入去🥲 而個佛心價的麻糬波波相當吸睛🙊
原味麻糬波波

差不多每個入內的客人都會買呢款麻糬,
問了店員佢地係咪只出兩款口味
原來佢地total 有開心果, 芝士, 朱古力, 同原味
但每日都只會出兩款
波波的size 比一般見到的大
食落外皮脆, 而內餡煙靭🥹

而個人比較喜歡食朱古力口味🤓

2024-04-17
午餐
原味麻糬波波
  • 麻糬波波
屋企附近新開嘅麵包舖,幫襯過兩次起黃埔地鐵站對面,一出嚟就聞到一陣麵包香味,忍唔住又入去兜個圈款式偏向傳統,有大量港式麵包、蛋撻、唐餅🇭🇰亦有新穎嘅麻糬波波、布甸麵包店舖主張用日本鳥越Caravan麵粉▶️ 麻糬波波 ($12/3粒)有原味同朱古力味 (朱古力嗰個仲要新鮮出爐)超級巨型,手板咁大🖐🏻圓轆轆脹卜卜搣嘅時候好有拉扯度入面雖然望落空氣,但整體口感唔錯外皮脆口少少似菠蘿皮,入面夠煙靭鍾意佢原味加入芝麻粒,特別香🖤而且冇一般麻糬波波咁油平均$4/粒,抵食▶️ 蛋白蛋撻|原味蛋撻 ($6/個)放起門面真係好吸引🤩全部牛油曲奇皮,蛋漿充滿光澤食落蛋漿好似布甸咁,唔會好甜或太水汪汪不過嫌曲奇皮唔鬆脆偏淋然而有牛油香亦唔會太油膩 (拎上手冇成手油)🧈▶️ 椰撻x2 ($6/個)特登叫佢俾啲燶啲嘅我曲奇撻皮同樣唔夠脆,椰絲餡多但冇「超群」嗰啲咁香不過算唔錯▶️ 葡撻x2 ($8/個)比蛋撻同椰撻細少少做到千層酥效果,但酥脆度都係差少少🤏🏻▶️ 咖啡方包8片裝($17)見幾特別試吓,另外有綠茶紅豆、肉鬆口味有咖啡雲石面☕️方包好軟熟,唔需要烘熱都可以只有淡淡咖啡味,主要係甜餐包味,自己配返杯Americ
屋企附近新開嘅麵包舖,幫襯過兩次
店舖主張用日本鳥越Caravan麵粉

▶️ 麻糬波波 ($12/3粒)
有原味同朱古力味 (朱古力嗰個仲要新鮮出爐)
超級巨型,手板咁大🖐🏻圓轆轆脹卜卜

搣嘅時候好有拉扯度
入面雖然望落空氣,但整體口感唔錯
外皮脆口少少似菠蘿皮,入面夠煙靭
鍾意佢原味加入芝麻粒,特別香🖤
而且冇一般麻糬波波咁油
平均$4/粒,抵食
麻糬波波

▶️ 蛋白蛋撻|原味蛋撻 ($6/個)
放起門面真係好吸引🤩
全部牛油曲奇皮,蛋漿充滿光澤
食落蛋漿好似布甸咁,唔會好甜或太水汪汪

不過嫌曲奇皮唔鬆脆偏淋
然而有牛油香亦唔會太油膩 (拎上手冇成手油)🧈
蛋白蛋撻|原味蛋撻

▶️ 椰撻x2 ($6/個)
特登叫佢俾啲燶啲嘅我
曲奇撻皮同樣唔夠脆,椰絲餡多但冇「超群」嗰啲咁香
不過算唔錯
椰撻

▶️ 葡撻x2 ($8/個)
比蛋撻同椰撻細少少
做到千層酥效果,但酥脆度都係差少少🤏🏻
葡撻

▶️ 咖啡方包8片裝($17)
見幾特別試吓,另外有綠茶紅豆、肉鬆口味
有咖啡雲石面☕️
方包好軟熟,唔需要烘熱都可以
只有淡淡咖啡味,主要係甜餐包味,自己配返杯Americano食又幾夾🤭一甜一苦
咖啡方包8片裝

▶️ 玉桂合桃提子包 ($12)
聞落好重玉桂味,食落就唔太覺
合桃佈滿玉桂卷,面頭仲有杏仁片
玉桂合桃提子包

▶️ 朱古力軟心包 ($10.5)
朱古力軟心包

好多麵包都係新鮮焗起熱辣辣,見到啱啱焗起脹卜卜嘅提子麥包都勁想買
勝在款式真係超級多,實有款啱你😍
件裝蛋糕、合桃酥、糯米糍、creme brulee、牛油曲奇、奶醬奶油佔三文治都有

麵包質感煙靭軟綿唔空氣唔乾,仲冇豬油味,感覺用靚材料健康啲
姐姐們幾親切,街坊feel
不過麵包舖比較迫,多人幫襯,未必可以慢慢睇慢慢揀🙈
性價比高,買咗咁多嘢都唔過$100,平均$7買到一樣野,非常抵食!
會再幫襯~
下午茶
麻糬波波
椰撻
咖啡方包8片裝
玉桂合桃提子包
朱古力軟心包
2024-04-22 170 瀏覽
🍞滿地可餅店 (紅磡)有一日放學之後突然間包癮起,去咗黃埔站A出口步行大約8秒鐘、跑步大約2秒就到嘅滿地可餅店瘋狂買麵包!😆😆呢間包舖嘅嘢超級抵,種類都有好多~一嚟到門口就見到有$12三個麻糬波波!麻糬波波大大個,一個$5,買三個就超級抵😍買咗兩個泡芙,一個原味,一個朱古力味~都只係$12一個!令我都非常推介香蕉蛋糕~$22大大個,可以做兩人份量嘅早餐🤣紫薯條一個$6,四個$20~有真材實料嘅紫薯做餡,下次嚟再買😍以地理位置極度方便嘅包舖嚟講,都可以以呢個價錢買到咁多款包,好抵玩🤣🤣
🍞滿地可餅店 (紅磡)

買咗兩個泡芙,一個原味,一個朱古力味~都只係$12一個!

2024-04-22 31 瀏覽
今日經過黃埔站,一出地鐵站就見到有一間好多人嘅麵包舖,我印象中記得以前唔係呢間,所以應該係開業冇幾耐,睇落去好多選擇,又有曲奇又有蛋糕又有麵包,但撻麻糬波同埋布甸包嗰啲全部都有,而且價錢都相當抵。我今日要咗個咖啡方包,一開個包裝已經聞到勁香咖啡味,麻糬波波亦都好正,佢擁有超級qq嘅口感,更加係暖嘅! 另外都買咗個藍莓焗蛋糕,超級紮實,真材實料!最後我都叫咗一個肉鬆包,真係超足料,上面鋪咗滿滿一層嘅肉鬆,而且個包十分之軟熟,下次經過都一定要再入貨。

【紅磡•滿地可餅店】@ππππππππππππππππππππππππππππππ紅磡新鮮出爐熱辣辣麵包餅店舖頭位置係位於黃埔a出口對面布甸麵包蛋白蛋撻(牛油皮)蛋撻牛油皮 綠茶紅豆方包瑞士卷布甸麵包 加入牛奶、糖、蛋、黃油和各式各樣的香料和果乾製成。是一個溫暖、濕潤的甜點,外層烤得微酥,中間卻保持著濃郁的濕潤度。當一勺香草冰淇淋融合於熱騰騰的布甸麵包上,這種對比的口感成為了許多人的最愛。蛋白蛋撻經典的牛油皮酥皮底層,給人帶來濃郁的黃油香氣和令人滿足的口感。當咬下一口,皮酥蛋滑的對比立刻爆發在味蕾上。蛋液部分細滑而不過於甜膩,帶著微微的焦糖香味。綠茶紅豆方包 它獨特的綠茶香味,給人清新提神的感覺,而紅豆的甜味與綠茶的略帶苦澀恰到好處地平衡。每一口都能感受到紅豆的顆粒感,為整體的口感增添了一份豐富性。瑞士卷由細膩的蛋糕和柔滑的奶油或果醬填充組成。其外觀緊密而均勻地卷起,絲毫不露填充料。當切開時,螺旋狀的截面令人賞心悅目,而口感上則是蛋糕的輕盈與填料的濃郁在口中的完美融合。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 100✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
【紅磡•滿地可餅店】@
紅磡新鮮出爐熱辣辣麵包餅店
舖頭位置係位於黃埔a出口對面

布甸麵包
蛋白蛋撻(牛油皮)
蛋撻牛油皮

#紅磡美食 #滿地可餅店 #web3紅磡
滿地可餅店
紅磡民兆街2-20號黃埔新村地下N1號舖
2024-04-19 96 瀏覽
新開港式懷舊餅店🥰極級抵食!又好多款式 超級佛心小店 好羨慕紅磡黃埔區街坊呀🥹麻糬波波 $12/3喺門口已經見到有麻糬波波 即刻心心眼 本身$5一個已經抵 $12仲有三個❣️每日口味都唔同 當日就有原味、朱古力 好煙韌好香 有空氣感得嚟又唔係空心🥹呢個價錢好滿意 朱古力粒多!芝麻軟法包 無糖 $16.5黑麥合桃紅莓包 $16.5呢啲袋裝包好大份都唔洗$20 食3日都得🤣有啲款無糖 感覺健康 微甜唔dry 帶麵粉香 就咁食/加果醬都得呀紫番薯包 $10.5肉桂合桃提子包 $12 餡料十足 特別係紫薯包超級脹卜卜 兩款都鬆軟香甜全部咬開都唔會好空虛 係有良心嘅飽肚包😆

麻糬波波 $12/3

芝麻軟法包 無糖 $16.5
黑麥合桃紅莓包 $16.5

紫番薯包 $10.5
肉桂合桃提子包 $12
餡料十足 特別係紫薯包超級脹卜卜 兩款都鬆軟香甜
全部咬開都唔會好空虛 係有良心嘅飽肚包😆

2024-03-27 187 瀏覽
去紅磡食完嘢,順便買啲麵包返去做聽朝早餐,見到有間新開嘅麵包舖,就試吓新嘢先麻糬波波$12/3姐姐係咁叫$12 3個麻糬波波,大大粒咁平,冇理由唔試㗎有開心果味同原味兩隻口味簡,開心果味會甜D,味道唔算會wow一聲,但好抵食原味蛋糕$15雞蛋糕拎上手超級重手,唔似平時的雪芳蛋糕輕飄飄的食落有蛋香,早餐食一個飽琴午餐都未肚餓墨西哥包$10.5墨西哥包系扭紋個種,比起平時食開的大個少少味道同平時舊式麵包舖嘅差唔多,幾好食㗎
麻糬波波$12/3
姐姐係咁叫$12 3個麻糬波波,大大粒咁平,冇理由唔試㗎

原味蛋糕$15
雞蛋糕拎上手超級重手,唔似平時的雪芳蛋糕輕飄飄的
食落有蛋香,早餐食一個飽琴午餐都未肚餓

墨西哥包$10.5
墨西哥包系扭紋個種,比起平時食開的大個少少
味道同平時舊式麵包舖嘅差唔多,幾好食㗎

2024-03-11 130 瀏覽
✨朱古力麻糬波波($5)放學即刻想咬嘢,所以嚟買麻糬波波🥹🥹呢個麻糬波波好大舊😳外酥脆 內煙韌,內裏有一種mochi口感 而且冇乜空氣感。朱古力味係有嘅,唔會好甜🤎
✨朱古力麻糬波波($5)
朱古力麻糬波波
2024-03-11