2023-01-05 644 瀏覽
◌ ◍ 滿小館 ◍ ◌ 原本係網上見到諗住試下佢地嘅片皮鴨 可惜要電話預留今日售罄不過佢哋都有其他著名打卡菜式好似佢地嘅咕嚕肉好有仙氣身為咕嚕肉忠實粉絲嘅我不得不讚保持住冰鎮感覺之外佢地仲有煙霧做效果豬肉外脆內軟非常香口成碟鋪滿生果好豐富 簡直係視覺同味道滿分佢地嘅燒味系列都好正 就算係叉燒都有兩款唔同整法選擇今次試左蜜糖柚子汁 味道好清新好餸飯估唔到依間餐廳竟有酒店中菜嘅水準質素➽明爐燒鵝皇➽小館鴛鴦叉燒皇(蜜糖+柚子)➽蟲草花泡時菜➽大師傅豉油王炒麵➽小館冰鎮甜酸豬爽肉➣ 尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖
◌ ◍ 滿小館 ◍ ◌

今次試左蜜糖柚子汁
味道好清新好餸飯
估唔到依間餐廳竟有酒店中菜嘅水準質素

➽明爐燒鵝皇
➽小館鴛鴦叉燒皇(蜜糖+柚子)
➽蟲草花泡時菜
➽大師傅豉油王炒麵
➽小館冰鎮甜酸豬爽肉

➣ 尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖

小館鴛鴦叉燒皇(蜜糖+柚子)
明爐燒鵝皇
小館冰鎮甜酸咕嚕肉
蟲草花泡時菜
大師傅豉油王炒麵
小館鴛鴦叉燒皇(蜜糖+柚子)
明爐燒鵝皇
小館冰鎮甜酸咕嚕肉
大師傅豉油王炒麵
  • 小館冰鎮甜酸豬爽肉
2022-12-19 662 瀏覽
尖東竟然有一間咁唔起眼 但平日晚市竟然全場坐滿咁濟,估唔到又幾高質既中菜🤭🤭火焰古法燒腩叉 $168 👉🏻 見枱枱都有點我地都唔執輸🤭 叉燒偏肥 但係真正既肥瘦相間,比想像中好食👍🏻🌶️🦐🦑水煮海中寶(細) $328 👉🏻 好食啊🥹 有蝦球、元貝、桂花蚌,每款有四至五舊 份量唔算好多,不過食得出海鮮係新鮮同埋係好食嘅!個底仲有好多薯粉同埋芽菜架。🍠🥬紫薯山藥泡時蔬 $108 👉🏻 餐廳用上波菜,都好嫩,湯底清淡淡但唔係無味嗰種。八味金磚 $78 👉🏻 即係炸豆腐,炸皮香脆,但好奇怪豆腐又唔係話好熱,如果熱啲應該會好食啲嘅。松茸淮山杞子燉螺頭🐚 $78位 👉🏻 個湯都幾足料,有幾舊瘦肉 仲有啲菇🍄個湯青得黎又幾濃味。而架餐廳係Openrice book台有9折,折左之後$791/2個人,睇餐牌就會覺得係普普通通嘅中菜,但其實食物都比想像中好食嘅 ,不過overall黎睇價錢就顯得有少少貴,CP值略低🤭🤭🤭

2028 瀏覽
2075 瀏覽
2022-12-15
  • 火焰古法燒腩叉
2022-12-19 449 瀏覽
預約超過兩星期,突然4日前電郵通知預約被取消,原因餐廳已滿。至電餐廳陳生,只不斷重複餐廳巳滿,完全無有合理解釋,詢問是否超額預訂,又避而不答,更說OpenRice 平台從來沒有訂枱保證,餐廳有權可以除時取消預約。非常之不合理。再追問,陳生只重覆說對不起,希望可以快點收綫。陳生對客人嘅態度,很過分。
2022-12-19
2022-12-18 543 瀏覽
尖東同屋企人搵左呢間叫正式少少既食點心價錢偏高但品質勁差好少食到一肚氣要劣評先講落單段可以四個字都未黎齊野食講緊只係普通既素腸粉都要等 食完一籠上一籠咁隔離枱都係不停追單 見佢地一個炸兩追三次都未有 又落錯單又成 最後要cancel 埋所以餃類既皮都係極痴 未食已經爛哂所有點心都係麻麻 綿花雞第一次見係有骨雞(當我見識少) 魚肚係仲硬硬地….流沙奶黃包係無流沙花之戀春卷 靚就靚 但好油下紅棗糕同蝦腸係唯一一個好食😂😂到最後加單又係四個字先上野食成餐都唔知食左咩 笑死本身都唔打算影相寫食評最後都係嬲到要上黎寫
尖東同屋企人搵左呢間叫正式少少既食點心
價錢偏高但品質勁差
好少食到一肚氣要劣評

先講落單段可以四個字都未黎齊野食
講緊只係普通既素腸粉都要等 食完一籠上一籠咁

所以餃類既皮都係極痴 未食已經爛哂
所有點心都係麻麻

綿花雞第一次見係有骨雞(當我見識少) 魚肚係仲硬硬地….

流沙奶黃包係無流沙
花之戀春卷 靚就靚 但好油下

紅棗糕同蝦腸係唯一一個好食😂😂

到最後加單又係四個字先上野食
成餐都唔知食左咩 笑死
本身都唔打算影相寫食評
最後都係嬲到要上黎寫
這家尖東的中菜館環境寧靜雅緻裝修古色古香之餘 又不失現代感~重點是每款菜式的味道非常出色就連擺盤賣相都超有心思 .ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ ⚘/ 食物 Food /♡ 古巴雪茄春卷(2件)警告⚠️ 吸煙有害健康 .ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ 從不吸煙的我向來都對煙草非常反感😫為甚麼今次我竟然會學得「壞過凱婷」🫣🤣哈哈我才不會呢.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ 其實這是蝦肉春卷 .ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ 賣相真的一流 我們看到都覺得非常搞笑~令人未品嚐美食前已經有一流的視覺享受.ᐟ.ᐟ  玻璃缸的賣相真的好像煙灰缸呢🤫裡面還十分搞鬼地盛住一些「煙灰」般的燕麥片非常健康哈哈.ᐟ.ᐟ 春卷的外皮炸得很乾身 感覺不太油膩裡面的蝦肉非常爽彈鮮甜大家記得要趁熱吃.ᐟ.ᐟ♡ 火焰古法燒腩叉超級超級推介大家試.ᐟ.ᐟ 不但味道超好吃而且絕對是打卡精選.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ 店員在我們席前在出爐叉燒上點火燃起火焰後 肉香發揮得更加淋漓盡致~熊熊火焰的視覺效果非常吸引令叉燒色澤更加鮮亮帶焦香~燒腩叉肥瘦適中 油脂分佈平均外皮微焦脆邊 包住中間層層分明的肉叉燒肉味尤其濃郁 肉質鬆化尤其是輕輕炙燒過後特別油潤甘香.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ ♡ 頭抽乾炒安格斯牛河乾炒牛河炒
這家尖東的中菜館環境寧靜雅緻
裝修古色古香之餘 又不失現代感~
重點是每款菜式的味道非常出色
就連擺盤賣相都超有心思 .ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ

/ 食物 Food /
♡ 古巴雪茄春卷(2件)

警告⚠️ 吸煙有害健康 .ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ

從不吸煙的我向來都對煙草非常反感😫
為甚麼今次我竟然會學得「壞過凱婷」🫣🤣
哈哈我才不會呢.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ

其實這是蝦肉春卷 .ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
賣相真的一流 我們看到都覺得非常搞笑~
令人未品嚐美食前已經有一流的視覺享受.ᐟ.ᐟ

超級超級推介大家試.ᐟ.ᐟ
不但味道超好吃
而且絕對是打卡精選.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ

店員在我們席前在出爐叉燒上點火
燃起火焰後 肉香發揮得更加淋漓盡致~
熊熊火焰的視覺效果非常吸引
令叉燒色澤更加鮮亮帶焦香~
燒腩叉肥瘦適中 油脂分佈平均
外皮微焦脆邊 包住中間層層分明的肉
叉燒肉味尤其濃郁 肉質鬆化
尤其是輕輕炙燒過後特別油潤甘香.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
♡ 頭抽乾炒安格斯牛河

乾炒牛河炒得相當出色 超有鑊氣
安格斯牛的肉質較嫩 很有肉香~
每條河粉都平均地沾上頭抽醬油
色澤均衡 帶少許甜味 不太油膩.ᐟ.ᐟ
♡ 惠州梅菜扣肉包(3件)

第一次吃就被這個刈包俘虜了.ᐟ.ᐟ

店員推介我們可以試試
金黃色和白色的兩層晶瑩通透
活像一塊寶玉一樣.ᐟ.ᐟ

桂花椰汁糕的桂花味非常突出
配上香滑軟糯的椰汁糕 香氣清新~

♡ 軟心朱古力糯米糍

軟心朱古力糯米糍超級超級好吃.ᐟ.ᐟ
Mochi外皮煙韌有嚼勁
裡面流心的朱古力軟心更是驚喜
在嘴裡爆發出來 令人很想繼續吃.ᐟ.ᐟ
♡ XO醬帶子炒腸粉

份量比想像中多~
腸粉煙煙韌韌非常入味
珍珠帶子和芽菜蘸上XO醬超好吃~

♡ 金湯松露餃

松露餃外皮煙韌有彈性
裡面包住豬肉、蝦肉和菜粒
餡料非常重松露味道~
再蘸上濃郁南瓜味的金湯

秋冬當然要喝點燉湯
這裡的湯水十分滋潤養生
上菜時仍是熱辣辣的 湯水超鮮甜.ᐟ.ᐟ
這裡的茶葉選擇十分多元化
不但可以選出傳統的普洱、牡丹、鐵觀音、香片等
還有三種特別的花茶 如:桂花烏龍、瑰荔堂煌、白桃烏龍

個人比較喜歡瑰荔堂煌

讓我們一直都能喝到暖暖的花茶~ ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎

/ 環境 Environment /

餐廳格局整潔分明 分了幾個用餐區
近酒檯的位置空間感十足
旁邊有花卉裝飾 坐得非常舒適~
窗邊的位置採用了落地大玻璃

裡面有很多格
清潔程度非常整潔乾淨

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

滿小館
尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖

「仙氣」除咗用嚟形容女神外,有冇諗過都可以形容中菜❓位於尖東嘅「滿小館」,主打精緻中菜🌟菜式睇得之餘又好味😚估唔到中菜都可以咁打卡able📸.🍴小館冰鎮甜酸豬爽肉💰$198打卡必點菜式📸一上檯立即煙霧瀰漫,充滿仙氣🧚‍♀️當煙霧散開後,小冰山就出現❄️小冰山鋪滿生果,豬爽肉就埋藏於冰山中😛豬爽口入口先係冰感,再咬一口就有炸後熱感出現,冰火交融好過癮😆口感外脆內嫩,味道酸酸甜甜,令人無法抗拒一口接一口🤤.🍴火焰古法燒腩叉💰$168又一打卡菜式📸上菜後店員於盤下點火,熊熊烈火將腩叉燒香🔥腩叉細香層層分明,肥瘦適中😋入口先係火燒後焦香,再來腩叉蜜糖甜香🍯肉質細嫩可口,香而不膩👍🏻.🍴燕麥金沙蝦球💰$198蝦球炸得非常香脆,內裡肉質彈牙爽口🦐金沙包滿下亦充滿鹹香😚.🍴苦盡甘來💰$78有機白涼瓜佐以話梅🙂入口先係涼瓜甘苦,再慢慢散發話梅酸甜,正如菜式名般苦盡甘來🤓非常清新開胃😉.可惜今次兩個人嚟食唔到太多道菜,仲有好多菜式想試🥲建議多啲人食可以品嚐唔同款式🤪此外午市點心同樣出色,下次放假過嚟嘆返一盅兩件先😎

🍴小館冰鎮甜酸豬爽肉
💰$198

🍴火焰古法燒腩叉
💰$168
火焰古法燒腩叉

🍴燕麥金沙蝦球
💰$198
蝦球炸得非常香脆,內裡肉質彈牙爽口🦐金沙包滿下亦充滿鹹香😚

🍴苦盡甘來
💰$78
苦盡甘來

火焰古法燒腩叉
苦盡甘來
2022-10-30 449 瀏覽
位置方便,座位闊落,空間感十足。那天我們坐大廳,VIP房也有人坐。頗熱鬧。點了冰鎮咕嚕肉,片皮鴨,鐵板牛柳,八味金磚,醉蝦,炒薯絲,金沙蝦球,辣子雞。味道中上,食物夠熱。價錢公道。會再幫襯。
2022-10-29 554 瀏覽
一直想試中菜館,今日終於試到🥳之前book 左兩次都book 唔到🙃菜式賣相有驚喜,適合鍾意打卡朋友仔😌今次試左打卡必點咕嚕肉,上菜個陣大家都俾哩到菜吸引,個個拎相機影相📸️,味道唔錯。有試蜜糖芥末蝦球,哩個菜比較失望,普通炸蝦球,蝦球同下面脆米唔係咁夾到。八味金磚味道唔錯,但有進步空間,上菜個陣唔夠熱。最後試左一個素菜,菜名唔記得,但作法幾特別,係冬瓜加🍄一齊蒸,幾清新感覺,叫哩個菜要早少少order. 因為要等45分鐘時間😌整體而言,菜式影相打卡一流,味道還可以,上菜熱度可改善,始終中菜都係熱d比較好食😜

菜式賣相有驚喜,適合鍾意打卡朋友仔😌

八味金磚味道唔錯,但有進步空間,上菜個陣唔夠熱。

咕嚕豬爽肉
八味金磚
蜜糖芥末蝦球
素菜
2022-10-28
  • 冰鎮黑豚咕嚕肉
作為一個日常東鐵既人經常呢間餐廳無數次但一直都無入過去今次終於鼓起好奇心去試一試·位於尖沙咀東地帶既滿小館餐廳面積很大 · 空間感十足裝修帶點古色古香既味道♡ 茶位 ($14)茶類選擇幾多 · 選左桂花烏龍會用小蠟燭維持茶既溫度 · 呢樣幾加分♡ 火焰古法燒腩叉($168)店員上枱會先點火 · 輕輕炙燒過令油脂再滲出黎微焦既燒腩叉 · 肥肉相間完全放肆咁將腩肉放入口邊位微焦帶脂香 · 係幾正既肥叉♡ 蜜椒土豆日本牛 ($178)每次中菜必備既蜜椒牛和牛同薯仔爆炒過 · 外層微脆然後沾滿醬汁甜甜地帶黑椒香 · 如果牛肉粒切大粒少少就更完美♡ 冰鎮咕嚕蝦球 ($258)上枱既浮誇感已經打滿分而咕嚕系列一直都係我心頭好大蝦先香炸過再加入咕嚕醬汁就算沾左醬汁仍然香脆 · 蝦肉爽彈大大隻冰火交融下 · 無論口感定賣相都很可以但一定要趁熱食 · 因為冰鎮會令蝦肉變凍♡ 薑葱粉絲大蝦煲 ($168)本身係泰式粉絲煲既忠粉 · 所以明明戒澱粉都忍唔住叫左粉絲炒到剛剛好 · 唔會過濕而無哂口感吸哂醬汁既粉絲非常惹味好欣賞大蝦開邊 · 方便進食唔洗出動雙手中式粉絲有個人之處 · 但我還是鍾情泰粉༞༞༞༞༞

作為一個日常東鐵既人
經常呢間餐廳無數次
但一直都無入過去
今次終於鼓起好奇心去試一試
位於尖沙咀東地帶既滿小館
餐廳面積很大 · 空間感十足
裝修帶點古色古香既味道

♡ 茶位 ($14)
茶類選擇幾多 · 選左桂花烏龍
會用小蠟燭維持茶既溫度 · 呢樣幾加分

♡ 火焰古法燒腩叉($168)
店員上枱會先點火 · 輕輕炙燒過令油脂再滲出黎
微焦既燒腩叉 · 肥肉相間
完全放肆咁將腩肉放入口
邊位微焦帶脂香 · 係幾正既肥叉

♡ 蜜椒土豆日本牛 ($178)
每次中菜必備既蜜椒牛
和牛同薯仔爆炒過 · 外層微脆然後沾滿醬汁
甜甜地帶黑椒香 · 如果牛肉粒切大粒少少就更完美

♡ 冰鎮咕嚕蝦球 ($258)
上枱既浮誇感已經打滿分
而咕嚕系列一直都係我心頭好
大蝦先香炸過再加入咕嚕醬汁
就算沾左醬汁仍然香脆 · 蝦肉爽彈大大隻
冰火交融下 · 無論口感定賣相都很可以
但一定要趁熱食 · 因為冰鎮會令蝦肉變凍

♡ 薑葱粉絲大蝦煲 ($168)
本身係泰式粉絲煲既忠粉 · 所以明明戒澱粉都忍唔住叫左
粉絲炒到剛剛好 · 唔會過濕而無哂口感
吸哂醬汁既粉絲非常惹味
好欣賞大蝦開邊 · 方便進食唔洗出動雙手
中式粉絲有個人之處 · 但我還是鍾情泰粉

༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ
小小總結:
今次無好奇害死貓
一次叫哂我鍾意既菜式 · 整體上幾滿意
唯獨要講係粉絲量可以再多啲👻
1K
2022-10-26 364 瀏覽
呢間中菜館位於尖東麼地道,午餐主打傳統嘅創意點心,夜晚就提供多款中式料理~ 整體環境闊落,坐得好舒服,格局同中式酒樓相似,更可以預約獨立廂房添!啱晒一家人嚟聚餐🥰坐低後即刻開咗壺茶,除咗有經典茶葉仲有幾款花葉可以選擇😛 玫瑰堂煌散發著淡淡嘅花香味,清甜可口!值得一讚嘅係下面會放小蠟燭熱住佢保持溫度,超級貼心👍🏻小館冰鎮甜酸豬爽骨係佢哋嘅重點打卡招牌菜之一💞 上枱時見到雪山冰同白煙已經feel到好冰鎮嘅感覺🤤 咕嚕肉外皮冰涼爽脆,內裏熱辣辣,冰火交融,肉質嫩滑,帶點BBQ嘅香味,旁邊更配上新鮮清甜嘅菠蘿、士多啤梨同藍莓,忍唔住一粒接一粒食😋 係視覺同味蕾嘅享受呀!火焰古法燒腩叉係另一款必點嘅打卡菜式🥰 以小鐵板呈現,嚟到後店員會再點火燒一燒佢🔥腩叉半肥瘦,肉質鬆軟多汁,外皮帶點焦香,上面更鋪滿桂花糖,甜而不膩🫣 超級推介😎黑松露海鮮炆飯都係第一次試!色澤均勻,飯粒濕潤,每啖都充滿著醬油香味,配上少量蝦同翠玉瓜粒粒令到整體嘅口感更加豐富~ 食咗咁多肉當然要叫返個杞子茨實濃湯浸時菜減低罪惡感🥬 湯底清甜,飲完都唔會覺得口乾,搭配新鮮蔬菜健康又好味!最後叫咗兩款甜品作結~ 薑汁棗皇糕晶瑩剔透,

最後叫咗兩款甜品作結~ 薑汁棗皇糕晶瑩剔透,煙靭Q彈,薑味幾出,同時散發著淡淡嘅紅棗味😛 軟心朱古力糯米糍有五細粒,外皮軟熟又帶點煙靭,內裡有滿滿嘅朱古力餡,甜而不膩,開心又滿足😌

2022-10-25 363 瀏覽
We eat food for its texture, elastic or crispy mouthfeel, as well for fragrance, flavor & color 尖東呢間中菜館午市點心都幾出名,咁啱有晚放工約朋友嚟食晚飯,點咗冷盤小菜等、菜式味道做得唔錯秘製鮑魚雞煲Chicken Hotpot with Abalone > 份量大到兩個人都食唔晒、建議搵多啲friends嚟share!足足有8隻鮑魚,燘得有咬口又幾香!仲有成隻雞嘅雞件全部啖啖肉肉、嫩滑又入味,個汁真係調得好好味好啱撈飯。蒜頭亦煮到好腍味道幾好紅燒bb鴿Roasted Crispy Pigeon > 細細隻皮脆有肉汁好香口拍蒜陳醋海蜇頭 Jellyfish Salad with Garlic and Chinese Vinegar > 個蒜頭陳醋汁酸咪咪夠晒開胃,海蜇頭質量唔錯“輯輯脆”好爽口紫薯山藥泡時蔬Braised Vegetables with Purple Potato & Yam in Broth > 個上湯清甜好味,令紫薯、淮山和白菜仔更甜更好食

Chicken Hotpot with Abalone

Roasted Crispy Pigeon

> 細細隻皮脆有肉汁好香口

紫薯山藥泡時蔬

> 個上湯清甜好味,令紫薯、淮山和白菜仔更甜更好食

瑰荔堂煌(茶)
Rose and Lychee Tea

> 充滿花果香氣的養生熱茶,有個座用火㷫住、愈飲愈出味幾好飲

拍蒜陳醋海蜇頭/瑰荔堂煌
拍蒜陳醋海蜇頭/瑰荔堂煌
拍蒜陳醋海蜇頭
比佢午市既點心吸引左,但唔記得晚市通常都無點心😮‍💨 今次就一試晚市小菜,Menu選擇都頗多, 仲會標示埋邊啲可以打卡📸-🎈小館冰鎮甜酸豬爽肉 ($198)必打卡之選!一上枱就見到仙氣飄飄,小冰山上插住幾片水果,入面仲收埋左唔少咕嚕肉!冰鎮既效果令咕嚕肉既外皮更香脆,裏面既豬肉微溫。打得又睇得😹-🎈蒜泥白玉 ($98)因為用既係白肉,所以主要靠個醬汁!蒜蓉味好夠,微辣好開胃~-🎈燕麥金沙蝦球 ($168)加左少少燕麥但味道唔重,係鹹蛋味更加突出。炸粉唔厚,而且炸得香脆。一咬落去會有「嚓」一聲😹-🎈小館獅子頭 ($68)獅子頭係一位位計的,所以一份就有一粒,每份都跟一小碗飯。獅子頭夠鬆軟,係無牙都食得系列😛-🎈薑汁棗皇糕 ($42)去到甜品環節就試下薑汁棗皇糕!呢到既棗皇糕薑汁味好突出~-🎈茶水 ($14/位)茶水真係要特登拎出來講,因為呢到除左酒樓常見既普洱、香片等傳統茶之外,仲有桂花烏龍、瑰荔堂煌同白桃烏龍!貫徹返餐廳新派呢個概念👍 我哋就叫左白桃烏龍,透明玻璃茶壺下有蠟燭加熱。覺得呢個茶位真係抵比😹-🎀總括而言🎀👉食物:幾有新意,午市點心都好有特色!👉服務:正常,上菜好快手👍👉環境

🎈小館冰鎮甜酸豬爽肉 ($198)

小館冰鎮甜酸豬爽肉
🎈蒜泥白玉 ($98)
蒜泥白玉
蒜泥白玉

因為用既係白肉,所以主要靠個醬汁!蒜蓉味好夠,微辣好開胃~
🎈燕麥金沙蝦球 ($168)
燕麥金沙蝦球

🎈小館獅子頭 ($68)
小館獅子頭

獅子頭係一位位計的,所以一份就有一粒,每份都跟一小碗飯。
小館獅子頭
獅子頭夠鬆軟,係無牙都食得系列😛
🎈薑汁棗皇糕 ($42)
薑汁棗皇糕

去到甜品環節就試下薑汁棗皇糕!呢到既棗皇糕薑汁味好突出~
🎈茶水 ($14/位)

茶水

🎀總括而言🎀
👉食物:幾有新意,午市點心都好有特色!
👉服務:正常,上菜好快手👍
👉環境:座位闊落,位置都好多

🎀其他小資訊🎀
👉訂位:Openrice 都有得book
👉信用卡優惠:🈚
2022-10-21 310 瀏覽
唔講唔知 原來好時中心下面有一間精緻中菜餐廳😻 晚市都好旺 因為菜式好味 又好打卡able😆 想試嘅朋友記得訂位入座後可以先挑選茶 除咗有平時飲開嘅 仲可以揀白桃烏龍茶 桂花烏龍茶同埋瑰荔堂煌👅 我就揀咗白桃烏龍茶 味道清新唔錯👍🏻 今晚試咗幾個小菜 水準都唔錯 賣相真係超正🤩🐷火焰古法燒腩叉 店員上菜後會點火😍 一條香噴噴嘅火炙肥叉就咁就誕生🤤 叉燒夠肥夠嫩 好香👍🏻🧊小館冰鎮甜酸豬爽肉要數最打卡able嘅菜式莫過於呢一碟🤩 一上枱仙氣盡現 好有效果😍 咕嚕肉外皮好香脆 醬汁味道啱啱好 必試👅🦐鳳尾蝦多士每件多士上都有一隻大蝦 爽口彈牙😋 多士炸得非常鬆脆 好味🤤🐮鐵板蒜片牛仔柳用鐵板上 鑊氣十足👍🏻 牛仔柳好腍好入味👅 配上蒜片同洋蔥好好食😋🤤海棠滑豆腐非常出色 豆腐同蒸蛋好滑👅 上高嘅芡汁有蝦仁 帶子 翠玉瓜 紅蘿蔔同菇 味道非常好食 一定勁好送飯😆👅薑汁棗皇糕薑味好重 煙煙韌韌🌟

今晚試咗幾個小菜 水準都唔錯 賣相真係超正🤩

🤤海棠滑豆腐

👅薑汁棗皇糕
薑味好重 煙煙韌韌🌟
2022-10-21 228 瀏覽
有時候食西餐食到悶悶地,去食下中菜都不錯。最近就去左尖東既【滿小館】試佢既晚市小菜。就算平日夜晚客人都算多。 八味金磚:炸豆腐外面面衣唔會太厚、外脆内軟,調味偏淡,但作為一道開胃小食不錯。 小館冰鎮甜酸豬爽肉:非常打卡able既菜色,其實就係咕嚕肉+乾冰。豬爽肉無骨無肥膏,肉質爽口,一口一粒。味道都算ok,不過冰有少少冲淡左coating醬汁既味道。 霸皇辣子鴛鴦鷄:鴛鴦鷄係鷄肉+鷄軟骨,而且用左兩種coating炸。分量算好多,非常惹味,但又唔會過鹹,辣度都唔會太超過。非常推薦! 紫薯山藥泡時蔬:以中菜黎講,蔬菜分量好大一碟。本身怕上湯會鹹,點知都ok wo。紫薯同山藥增加左唔同口感,幾特別。 椰汁桂花糕:食完辣食岩岩好,桂花香、唔會太甜、不過略嫌椰汁味淡左D。
  • 八味金磚
疫情放緩,相約朋友尖東飲菜。得知呢間新派中菜餐館「滿小館」有靚茶飲,星期一至五午市仲要免收茶介,食物質素高,所以決定黎大快朵頤。餐館位於九龍香格里拉酒店對面的好時中心,非常鄰近地鐵站🚉。嗌上一壺桂花烏龍,淡淡桂花清香配上優雅烏龍,清心潤喉,有誠意地用上蠟燭🕯️助熱保溫。鴛鴦小館南非鮑魚:用上酒杯🍸呈上冰鎮鮑魚做頭盤,鴛鴦顏色十分吸引!原味鮑魚煙韌帶出鮮味,醬油鮑魚就如醬油漬物般,既有醬油香又不失本身鮮嫩。古巴雪茄春卷:熱辣辣炸起,雪茄造型玩味十足,春卷炸至香脆可口,內附爽彈大蝦肉,外脆內軟。鮑汁雞腳:鮑汁咸度適中,雞腳炆至焾身入味,雞軟骨同筋勁都食埋,正!花生🥜炒香過先再放入煲,差啲連汁都想飲埋。金湯松露餃:金湯汁是高湯雞汁,松露餃內餡充滿雜菌香菇,黑松露味香濃,餃子晶凝通透。運程流沙包:表情流沙包好可愛😍,一啖咬落流沙餡嗌出,流心效果一流,熱辣辣呈上,好好味😋。紅燒BB 鴿:炸至外脆內軟,鎖住肉汁,又吾會油膩,鐘意佢炸至乾爽,吾會滴油,唔夠味又可以蘸上准鹽,提升層次。有錢佬炒飯:聽到個名好好奇😯,原來係咸蛋黃蝦干炒飯,粒粒分明每一粒都蘸上咸蛋黃,食落起砂好香好濃,蝦🦐干提鮮,加埋翠玉瓜

有錢佬炒飯:聽到個名好好奇😯,原來係咸蛋黃蝦干炒飯,粒粒分明每一粒都蘸上咸蛋黃,食落起砂好香好濃,蝦🦐干提鮮,加埋翠玉瓜粒中和。

薑汁棗皇糕:

總結: