2023-08-11 185 瀏覽
《搶眼火焰燒味🔥》———————————————-#滿小館 💫-呢間中菜都幾唔錯,之前食過佢嘅點心,再帶屋企人嚟試吓佢嘅晚市小菜,水準仍然唔錯,值得推介😎-☄️ 火焰古法燒腩叉一上枱個火已經好搶眼,火焰燒烤嘅香味同煙燻味突出💨 腩叉油脂感爆發,油光亮澤,外邊微微焦香,十分香口,果然係招牌菜😆-❄️ 冰燒三層肉燒味係其中一個主打,除咗叉燒之外,仲有燒腩仔🥰 燒肉肥瘦得宜,肉質鬆化😌-🐮 脆皮牛坑腩酥炸脆皮炸至金黃色,內裡炆得幾入味,內裏香口腍滑,層次都睇幾豐富,佐酒極品🍻-💰 有錢佬炒飯炒得好有鑊氣,粒粒分明,飯粒比心較乾身,無咁乾身😜略帶鹹蛋黄嘅香味,裡面仲有蝦肉、翠玉瓜粒、蔥花等等,十分豐富😉-最後仲嗌咗甜品,選擇都幾多,我哋揀咗椰香鮮芒卷、楊枝甘露凍味道清新,芒果新鮮清甜,非常之唔錯😗-⭐️價錢參考:(另收加一茶芥)火焰古法燒腩叉: $168冰燒三層肉: $128脆皮牛坑腩: $168有錢佬炒飯: 130椰香鮮芒卷: $42楊枝甘露凍: $42🍌抵deal 指數:7/10
《搶眼火焰燒味🔥》
———————————————-
#滿小館 💫
☄️ 火焰古法燒腩叉
❄️ 冰燒三層肉
🐮 脆皮牛坑腩
💰 有錢佬炒飯
⭐️價錢參考:(另收加一茶芥)
火焰古法燒腩叉: $168
冰燒三層肉: $128
脆皮牛坑腩: $168
有錢佬炒飯: 130
椰香鮮芒卷: $42
楊枝甘露凍: $42
🍌抵deal 指數:7/10
滿小館 (尖沙咀) 📍尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖上網見到呢間擁有眾多好評而且地點方便就腳的尖東新派中菜廳決定相約朋友大快朵頤,當然要點其招牌古法燒腩叉🤩。白桃烏龍:精緻玻璃壺呈上,蠟燭慢慢助熱儀式感滿滿。烏龍茶可解膩消滯,白桃獨有香甜微妙的香氣增強了烏龍茶清爽口感,不錯。拍蒜陳醋海蜇頭:海蜇頭質感爽脆彈牙,肉質較厚,營養豐富,用上大量蒜粒麻油拌勻 ,加添陳醋,酸酸味味,做涼拌開胃菜一流。冰鎮磯煮五頭南非鮑魚:乾冰令鮑魚有騰雲駕霧的感覺,冰鎮效果加倍。磯煮是用日式醬油和昆布慢火炆煮,除了可以保持鮑魚鮮嫩的肉質,而且醬汁香濃清甜,好適合夏天食。水煮鱸魚片:花椒八角點少得,大量鮮和乾辣椒增香增味,毫不吝嗇的滑嫩鱸魚片,不會一夾即散!豆卜吸滿湯汁精華,仲有爽口新鮮嘅芽菜,闊身掛汁的薯粉,辣度有如十小辣,嗜辣者必點!脆米海皇泡飯:先呷一淡湯頭,海鮮鮮味突出,配上大量海皇粒,仲有帶子蘿蔔粒熬煮出,份外鮮甜,幾乎有五至六碗飯,份量驚人,加上脆米粒增加口感,停不了口。BB乳鴿:香燒紅燒乳鴿,慢慢LUN好正,調味吾會過鹹,適當乳鴿油香增加食慾,外皮燒得外脆內軟,肉質軟焾。火焰古法燒腩叉
滿小館 (尖沙咀) 📍
尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖

火焰古法燒腩叉:一整條已切件的蜜汁豬腩叉,上菜時加酒精再火炙一下,儀式感得黎又聞到碳烤香,增添風味,叉燒肥瘦相間,表面燒至香脆帶焦,油脂豐腴。仲帶桂花花瓣係表面增添甜味清新度。

總結:
出色新派中菜 食物高質
地點方便 朋友相聚好地方

#尖沙咀#尖東#中菜#滿小館#白桃烏龍#拍蒜陳醋海蜇頭#冰鎮磯煮五頭南非鮑魚#水煮鱸魚片#脆米海皇泡飯#BB乳鴿#火焰古法燒腩叉

回到香港🇭🇰當然要狂吃粵菜🥳我們一口氣點了很多道鑊氣小菜~👻非常推薦蝦多士和火焰古法燒腩叉.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ⚘/ 食物 Food /♡ 火焰古法燒腩叉盯著火焰燒腩叉上面那油亮的光澤👀饞得我口水有如瀑布般直流三千尺🤤🤤🤤吃了好幾塊已經覺得有點飽嘿嘿🤰🏻大家要做好大快朵頤的準備哦.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ 我最喜歡外邊微微焦香 中間肥瘦得宜 肉質非常鬆化 吃下去是豐富的油香潤澤.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ ♡ 懷舊蝦多士蝦多士口感非常特別 外脆內爽第一次點來試試就被賣相俘虜了.ᐟ.ᐟ 黃金鬆脆彈多士包裹住爽彈的蝦肉 炸得很香 配上千島醬口味十分鹹鮮~ ♡ 有錢佬炒飯這道黃金炒飯炒得相當出色 超有鑊氣每顆米飯🍚都平均地沾上鹹蛋黃的黃金顏色裡面的材料有蝦肉、翠玉瓜粒、蔥花等 炒得很乾身不太油膩 色澤鮮豔吸引.ᐟ.ᐟ 🤩♡ 頭抽乾炒安格斯牛河餐廳用料很高質 連炒河粉都是用安格斯牛肉質比較軟嫩 肉香十足~一分錢一分貨 整體來說是物有所值的👍🏻♡ 啫啫通菜炒牛柳餐廳又一鑊氣之作.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ通菜份量很多 用了蝦醬和蝦乾先爆香再加上吸收了安格斯牛柳的濃郁牛肉香味非常好吃可口.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ✿/ 環境 Environment
回到香港🇭🇰當然要狂吃粵菜🥳

♡ 懷舊蝦多士

蝦多士口感非常特別 外脆內爽
第一次點來試試就被賣相俘虜了.ᐟ.ᐟ
黃金鬆脆彈多士包裹住爽彈的蝦肉 炸得很香
配上千島醬口味十分鹹鮮~

♡ 有錢佬炒飯

這道黃金炒飯炒得相當出色 超有鑊氣
每顆米飯🍚都平均地沾上鹹蛋黃的黃金顏色
裡面的材料有蝦肉、翠玉瓜粒、蔥花等
炒得很乾身不太油膩 色澤鮮豔吸引.ᐟ.ᐟ 🤩

♡ 頭抽乾炒安格斯牛河

餐廳用料很高質 連炒河粉都是用安格斯牛
肉質比較軟嫩 肉香十足~
一分錢一分貨 整體來說是物有所值的👍🏻

/ 環境 Environment /

餐廳格局整潔分明 分了幾個用餐區
晚市主要放了很多張大圓桌 供十幾人用餐
也有一家可以關門的廂房
非常適合重視私隱度的多人聚會~

☀︎

/ 服務 Service /

餐廳收加一服務費
晚市服務效率正常 上菜速度不錯𓁙

/ 價錢 Price /

茶芥$14/位 原因在於茶葉選擇豐富
有傳統的普洱、牡丹、鐵觀音、香片
也有特別的口味:桂花烏龍、瑰荔堂煌、白桃烏龍
在這裡跟大家推薦瑰荔堂煌🌹 .ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ

/ 其他 Others /

餐廳洗手間位於餐廳盡頭裡面
裡面有三四格
清潔程度非常整潔乾淨
2023-08-02 420 瀏覽
去完旅行返黎好掛住中餐,即刻搵左間網上評價好地點又方便的中餐廳同屋企人食飯。火焰古法叉燒腩-姐最歡喜的一碟!叉燒腩係半肥瘦,肉質非常嫩口淋滑-上面金黃色的係桂花,特別的桂花香甜令叉燒好有記憶點-火焰住令到腩肉帶點微微的焦香,色香味俱全😌😌冰鎮話梅涼瓜-話梅打碎左成醬汁,酸甜十足好開胃-涼瓜吸左話梅汁,十分爽甜蒜蓉粉絲蒸元貝-蒜蓉豪不吝嗇好大量-元貝好大隻,鮮甜懷舊蝦多士-蝦肉爽口彈牙,真的啖啖肉-蝦餡沾左蛋黃,更香滑-overall 多士炸得好脆口,$58/ pcs 黎講好值!鴛鴦南非鮑魚-磯煮&清酒煮都可以試哂,姐更歡喜清酒,坊間比較少見-鮑魚厚肉,入味又彈牙!柚子蜜蛋散-蛋散好脆口,完全唔油膩-加左柚子蜜好香甜好滿足😋😋

火焰古法叉燒腩
-姐最歡喜的一碟!叉燒腩係半肥瘦,肉質非常嫩口淋滑
-上面金黃色的係桂花,特別的桂花香甜令叉燒好有記憶點
-火焰住令到腩肉帶點微微的焦香,色香味俱全😌😌

冰鎮話梅涼瓜
-話梅打碎左成醬汁,酸甜十足好開胃
-涼瓜吸左話梅汁,十分爽甜

-蒜蓉豪不吝嗇好大量
-元貝好大隻,鮮甜

懷舊蝦多士
-蝦肉爽口彈牙,真的啖啖肉
-蝦餡沾左蛋黃,更香滑

鴛鴦南非鮑魚
-磯煮&清酒煮都可以試哂,姐更歡喜清酒,坊間比較少見
-鮑魚厚肉,入味又彈牙!

柚子蜜蛋散
-蛋散好脆口,完全唔油膩
-加左柚子蜜好香甜好滿足😋😋
柚子蜜蛋散

2023-08-01 316 瀏覽
之前黎試過茶市,點心唔錯,今次同朋友一齊嚟試下晚市同樣出色,勝在地點方便,有空間感,食中茶又可以靜靜地傾下章拍蒜頭陳醋海蜇頭🧄($78)味道清新,海蜇爽脆,拍蒜頭和陳醋的配搭帶出了海蜇的鮮美砂鍋豉油雞(半隻)🐓($158)都幾抵食,雞肉嫩滑多汁,豉油味道濃郁,砂鍋烹調保持了食材的原汁原味,份量十足,係白飯殺手🍚薑蔥焗桶蠔🦪($238)蠔鮮甜彈牙,薑蔥的香氣襯托出桶蠔的鮮味,焗製使蠔更加入味,值得一試。小館冰鎮甜酸豬爽肉🐷($198)基本上係每枱必點❤️,豬肉鮮嫩多汁,冰鎮後更顯清爽,係食過最脆嘅咕嚕肉🫰🏻,黎到一定要試荔荷章魚雞粒炒飯🪷($158)香口可口,章魚和雞粒的組合豐富多樣,荔枝和荷葉的加入增添了一份獨特的風味,令到個飯帶有少少甜味,分量十足,4個人share 食都冇問題柚子蜜蛋散🍊($38)而家少見嘅傳統甜品,口感香脆鬆化,絕對是完美的結束。

拍蒜頭陳醋海蜇頭🧄($78)
味道清新,海蜇爽脆,拍蒜頭和陳醋的配搭帶出了海蜇的鮮美

砂鍋豉油雞(半隻)🐓($158)

薑蔥焗桶蠔🦪($238)

小館冰鎮甜酸豬爽肉🐷($198)

荔荷章魚雞粒炒飯🪷($158)

柚子蜜蛋散🍊($38)
而家少見嘅傳統甜品,口感香脆鬆化,絕對是完美的結束。
今日約左好友共聚,想食中菜又坐得舒服啲傾計,見呢間好評都幾多,就揀選了位於尖東的中菜廳,預先訂位並預留了一隻太爺雞和大元貝。瑰荔堂皇,茶芥$14/位先揀茶底,揀啲特別啲試下,好個靚茶壺🫖裝住,下底仲有爐仔興住唔怕d茶凍,玫瑰🌹加荔枝香的茶,好香又易入口,茶味唔太濃,唔怕夜晚訓唔著覺。🍽冰鎮荔枝串串茄$78前菜,打卡able! 有乾冰造成煙霧效果,仙氣滿滿🤩涼伴車厘茄酸酸甜甜和荔枝蜜,好開胃!消暑一流!🐔茶香煙燻太爺雞$368💖要先預訂!招牌菜,茶香煙燻味好出!一開蓋煙燻味撲鼻而來!雞肉滑嫩,切得好整齊,同行人覺得鹹左少少,而我就覺得剛剛好😋😋人人口味唔同。🐷火焰古法燒腩叉$168又係可以打卡既皇牌!職員上菜時點火,燒焦叉燒底部,食起上黎燶燶地邊,半肥瘦好香口又厚肉!上面仲有桂花糖多一陣花香甜味。🍽蒜蓉蒸大元貝$48/隻大大大元貝!鮮味!夠juicy, 粉絲同元貝絕對係好襯!🍤脆米柚子蜜蝦球$168大推!脆米餅上面係鮮蝦球,大大粒又爽口!配柚子蜜一流!🐮脆皮牛坑腩$168外脆內軟,雙重口感,牛坑腩正常發揮。🥬紫薯山藥泡時蔬$108健康之選!淮山爽口,紫薯香甜,配上高湯白菜🥬,清甜解膩。每

瑰荔堂皇

瑰荔堂皇,茶芥$14/位

冰鎮荔枝串串茄

🍽冰鎮荔枝串串茄$78

🐔茶香煙燻太爺雞$368

火焰古法燒腩叉

🐷火焰古法燒腩叉$168

🍽蒜蓉蒸大元貝$48/隻
大大大元貝!鮮味!夠juicy, 粉絲同元貝絕對係好襯!

脆米柚子蜜蝦球

🍤脆米柚子蜜蝦球$168
大推!脆米餅上面係鮮蝦球,大大粒又爽口!配柚子蜜一流!

脆皮牛坑腩

🐮脆皮牛坑腩$168
外脆內軟,雙重口感,牛坑腩正常發揮。

紫薯山藥泡時蔬

🥬紫薯山藥泡時蔬$108
健康之選!淮山爽口,紫薯香甜,配上高湯白菜🥬,清甜解膩。

椰香鮮芒卷

每人各自叫左一款甜品一齊食:
🥭椰香鮮芒卷$42👍🏼👍🏼👍🏼芒果鮮甜,軟淋淋椰香卷,推薦。
🥭楊枝甘露凍$42,正常發揮。
🍽薑汁棗皇糕$38,薑汁唔會過重,軟軟糯糯,都幾飽肚。

作為尖沙咀中心地帶,價錢中上,🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️而且職員主動有禮,服務態度好,筆者有機會再回訪。

📍 滿小館 (尖沙咀)
地址:尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖(尖東港鐵站P2出口行2分鐘)
2023-07-24
瑰荔堂皇
冰鎮荔枝串串茄
火焰古法燒腩叉
脆米柚子蜜蝦球
紫薯山藥泡時蔬
椰香鮮芒卷
  • 薑汁棗皇糕
滿小館 ♡ 完美演繹仙氣中菜較早前為大家介紹過位卡尖東特高質中菜餐廳的午市點心,這次再次相約好友一聚,到訪滿小館,嚐嚐晚市的特式菜餚。餐廳除了有較常見的中式茶外,也有特式茶飲,這次點了瑰荔堂煌,是帶有荔枝果香的清新茶飲,附有小火爐加熱,保證客人喝的每一口都是熱茶,相當細心。🍅 冰鎮荔枝串串茄 $78超打卡able 的前菜,冰鎮車厘茄在擺盤上花了點小心思,在玻璃碗底部加份乾冰,營造仙氣效果。車厘茄配以荔枝蜜,酸酸甜甜,非常開胃,是夏季必點的涼菜。🐷 火焰古法燒腩叉 $168小編超喜歡吃半肥瘦叉燒了,而保持微溫狀態的叉燒是最美味的,滑小館的以小火爐火焰古法燒腩叉,上桌已震撼食客眼球,叉燒經火焰後散發陣陣炭火香氣,入口肉質稔滑,甜而不膩,十分推薦這道來自火焰山的火焰古法燒腩叉喔!🌊 蒜蓉蒸大元貝$48/隻大大隻的蒜蓉蒸大元貝,以蒜蓉清蒸,元貝啖啖鮮味,加上粉絲吸收了元貝精華,特別好吃。🍤 脆米柚子蜜蝦球 $168香脆甜蜜的黃金炸蝦球,蝦肉爽彈,配上脆脆米通,整到菜充滿爆趣口感,甜蜜美味。🐔 茶香煙燻太爺雞 $368煙燻太爺雞是粵式名菜,又稱為「茶香雞」。色澤淺棕的太爺雞,經茶葉煙燻,帶有獨特
滿小館 ♡ 完美演繹仙氣中菜

🍅 冰鎮荔枝串串茄 $78

🐷 火焰古法燒腩叉 $168

🌊 蒜蓉蒸大元貝$48/隻

🍤 脆米柚子蜜蝦球 $168
🐔 茶香煙燻太爺雞 $368
煙燻太爺雞是粵式名菜,又稱為「茶香雞」。色澤淺棕的太爺雞,經茶葉煙燻,帶有獨特的茶香,雞肉嫩滑美味,帶有豐富香甜的滷水底味及煙燻茶香,,不蘸任何醬料都已經十分夠味。

脆皮牛坑腩 $168
脆皮牛坑腩外層脆皮鬆化,內裏牛腩香口腍滑,口感極富層次,吃時蘸一點喼汁,可有解解膩。

紫薯山藥泡時蔬 $108
白菜以上湯煨煮,加入香甜粉糯的紫薯和爽脆可口的淮山,令整道菜式顯得格外清甜。

🥭 椰香鮮芒卷 $42
香糯的糯米外層鋪滿椰絲,包裹著香滑奶凍和新鮮芒果粒粒,是香甜飽肚之選。

🥭 楊枝甘露凍 $42
楊枝甘露凍也配以乾冰呈現,顯得特別仙氣。酸酸甜甜楊枝甘露奶凍,混入大量金柚和芒果果,散發出甜蜜濃郁的果香,是大小和小朋友的喜歡的款式。

🫘 薑汁棗皇糕 $38
晶瑩剔透的薑汁棗皇糕滋補養氣,味道清甜不辣,而且口感軟糯,是正氣之選。

🍽 餐廳:滿小館 @themoonious
🌐地址: 尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖 (尖東站P2出口)

🐮 #cowing吃在尖沙咀

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀美食 #滿小館
2023-07-24
  • 脆米柚子蜜蝦球
2023-07-23 418 瀏覽
好耐都冇飲茶。。細個覺得唔知點解大人咁鍾意去茶樓飲茶。。好似好浪費時間。。到自己大個做左媽咪之後。。發覺可以慢慢咁嘆番餐係一種享受。。。。所以我都帶番自己既小朋友一齊去飲番個茶。。當然。。我都會簡番d環境好d坐得舒適d,唔會咁多老人家果d傳統酒樓啦。。因為行程係去科學館。。所以我簡左尖東呢間 滿小館入到去環境都寬敞。。我地1大2小坐左張圓枱。。星期日都有番咁上下客人。。但都唔覺得好嘈吵。我地先點左個前菜 串串茄。呢d天氣食粒落口真係好fresh好透心涼。。食落口仲有好重既荔枝味👍👍👍跟住就黎d蒸點啦。帶子餃比傳統既蝦餃多左帶子同露荀口感都唔錯。。。但個皮可以薄小小跟住傳統既燒賣。。好有以前的味道☺️☺️香煎蘿蔔糕。。冇乜特別XO帶子腸粉。呢個係最讚。黎到d味已經好濃好香。跟住仲聽到石鍋既ji ji聲。。香氣撲鼻要快手用匙羹攪一攪。。如果唔係會痴晒底。好在黎到時有攪攪。。我地食到最後有少少焦。但唔係燶既。。。好香口。。為一可以再好d係可以再辣d小朋友點都要食個甜品。呢個楊枝金露凍好足料果肉。。黎到仲有干冰出煙好仙氣。。味道酸酸甜甜。。好醒胃。再加上我地叫左白桃烏龍。。味道唔會好似普洱太濃。。
因為行程係去科學館。。所以我簡左尖東呢間 滿小館

跟住就黎d蒸點啦。帶子餃
比傳統既蝦餃多左帶子同露荀
口感都唔錯。。。但個皮可以薄小小

跟住傳統既燒賣。。好有以前的味道☺️☺️

香煎蘿蔔糕。。冇乜特別

再加上我地叫左白桃烏龍。。味道唔會好似普洱太濃。。小朋友都可以飲。
呢間中菜廳有傳統點心同新式款式。。大人小朋友都有岩食既野。。可以慢慢嘆番杯茶
2023-07-23 253 瀏覽
📍 @themoonious in Tsim Sha TsuiChineseFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price: 💰 $600Favorite:💖 Cripsy roasted pork belly ------------------------------✅ Located at Mody Road, only take 1 minute walk from Tsim Sha Tsui East MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering food. Incredibly varied menu.✅ Everything is prepared fresh and comes nicely presented.✅ Their Cripsy roasted pork belly is my favourite! Super crispy pork skin w
Chinese

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price: 💰 $600

✅ Their Cripsy roasted pork belly is my favourite! Super crispy pork skin with tender meat

✅ The golden shrimp toast is amazing too! It's a old fashion Chinese dim sum. it's in the most elegant decoration. Exceptional taste and texture

✅ Authentic and excellent

✅ Portions are generous and value for money

✅ All fresh ingredients

✅ Nice Chinese food

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to chill with friends or family gathering.
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to make a booking well in advance
✅ Overall the food quality was outstanding
✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny✨

#globaleats #eatwithfoodiez
2023-07-17 580 瀏覽
佢可以碟碟餸都鹹到死,800幾蚊一碟既海斑一款2味 鹹到完全浪費左條魚,早2日預訂既燒豬又係得含鹹字,$78一隻預訂巨型蟹鉗又係鹹鹹鹹!叫鵝油炒麵變左豉油王炒麵,個廚房發緊夢?個鮑魚雞煲未上菜已經即刻叫侍應叫廚房唔好再整得咁鹹,點知佢將成煲再煮過,啲雞又鞋又un,叫咗碟紫薯唔知咩炒時菜又係九唔搭八碟菜冇味嘅,可能其他餸太鹹,所以碟菜冇味。成餐飯最正常喺個冰鎮咕嚕肉,餐飯埋單$3300 ,賣腎食垃圾。開喺尖沙咀都咁嘅質素,樓下村屋茶餐廳都好食過佢。
佢可以碟碟餸都鹹到死,
叫鵝油炒麵變左豉油王炒麵,個廚房發緊夢?
開喺尖沙咀都咁嘅質素,樓下村屋茶餐廳都好食過佢。
今日返到嚟位於尖東好時中心嘅滿小館 ,之前就試過佢哋嘅午餐,今次就試埋佢個晚餐。坐低唔少得開壺茶,今晚叫嘅係鐵觀音,清新芳香,茶介每位$14 。距離上次食已經過咗一段時間,最近佢都加咗啲新菜式。首先要講嘅係呢份水煮鱸魚片,$198 。深紅湯低加上鋪滿辣椒,一上枱已經感受到佢嘅辣 ,今次呢份係細嘅水煮鱸魚,唔夠嘅可以叫大份,$368。啱啱去完重慶返嚟,佢嘅味道都可以貼近到當地,麻辣度對於香港本地嚟講係已經足夠。魚片除咗完全吸收咗啲麻辣,仲保留到原本既鮮味,而切片嘅size唔會話太大片等你可以慢慢食,我個人就最鍾意嗰種麻嘅感覺。除咗食魚,佢嗰底仲有啲薯粉,唔會話太硬身,而且完全吸收晒啲麻辣嘅精華,鍾意麻辣嘅你點可以唔連個底都清埋 。第二味叫咗蒜蓉蒸大元貝,$48/隻至少要叫兩隻。元貝size唔細,直徑大約係個$5銀咁上吓 。然後佢係非常厚身,厚到切咗一半上枱會俾你個感覺好似係有兩粒咁,蒜蓉元全滲透貝同粉絲,而隻貝都相當爽口鮮甜 。 炎炎夏日,就緊係要叫佢哋嘅招牌菜,冰鎮5頭南非鮑,$118 。上枱賣相噴晒煙已經相當吸引,睇到都feel到佢嘅冰鎮 ,佢分咗兩隻味,磯煮同清酒,就算只係叫一隻你

鐵觀音

水煮鱸魚片(細)
蒜蓉蒸大元貝
第二味叫咗蒜蓉蒸大元貝,$48/隻至少要叫兩隻。

冰鎮南非五頭鮑魚
炎炎夏日,就緊係要叫佢哋嘅招牌菜,冰鎮5頭南非鮑,$118 。上枱賣相噴晒煙已經相當吸引,睇到都feel到佢嘅冰鎮 ,佢分咗兩隻味,磯煮同清酒,就算只係叫一隻你都可以揀鴛鴦味架。呢隻南非鮑,大隻之餘你睇佢裙邊起晒釘幾靚仔。凍食就好似食刺身咁,加強咗個鮮同爽
磯煮味非常味入味,而清酒味就加強咗個鮑魚味,帶出更多鮮甜。
茶香煙燻太爺雞
再嚟亦都係佢哋嘅招牌菜,茶香煙燻太爺雞,$368一隻。雞大大隻,燻至金黃色,落刀斬件分配得好好,擺位亦都係靚仔。茶燻完全滲透雞皮,一入口已經有強勁茶燻回香。
雞肉嫩滑,肩膊位置配合煙燻,會有啲熟成香味,味道感覺似食Ham或者芝士咁 。睇下件雞髀,嫩滑多肉。雞翼皮嘅面積比較多,更加能夠吸收煙燻味,味道濃郁,肉亦都嫩。講埋個雞胸,大件啖啖肉,胸肉分明有咬口,雞味香口 ,最後睇下淨返嘅雞油,就係呢隻雞嘅精華,撈飯一流。
脆米海皇泡飯
有咁多好餸當然要叫個飯 ,飯就揀咗呢款脆米海皇泡飯,$168 。湯底濃郁夠味鮮甜 ,餸方面有蝦,小瑤柱,冬菇等 ,飯粒分明入味。跟餐另上一碗脆米自由添加,為碗泡飯增添更多元化嘅口感 。
金銀蛋沉時蔬
食咗咁多味肉,都揀返碟菜先 ,叫咗份金銀蛋沉時蔬,$118 。鹹蛋唔會話太鹹,除咗但粒以外佢仲有蛋花。皮蛋切粒size啱啱好,唔會話好甘澀,容易入口。菜就係菠菜,軟身,味道剛好唔會話好重鐵味。
椰汁糕
最後店家好好,仲送咗份甜品俾我哋,雲石花碟配襯上枱方便打咭之餘又增加賣相美感。呢碟係椰汁糕,椰美濃厚,滑身細致,加咗啲粒粒增添口感。
芒果糯米糍
呢碟係係糕餡嘅芒果糯米糍,煙韌芒果皮加上椰絲,入面嘅芒果餡用糕包住好香芒果味之餘,比起平日嘅芒果糯米糍係一種新口感 。

除咗食物,服務上自覺幫你換碟,同會留意住幫你加茶都係值得一讚嘅地方。

訂座電話:26383329
地址:尖東麼地道63號好時中心30-41號地舖
#滿小館 #themoonious
2023-07-12
用餐優惠
試食活動
鐵觀音
水煮鱸魚片(細)
冰鎮南非五頭鮑魚
金銀蛋沉時蔬
椰汁糕
芒果糯米糍
  • 冰鎮5頭南非鮑
  • 水煮鱸魚片
上星期和四個朋友約飯局,有朋友話來過這間小館食過,話幾好食,坐得舒服,價錢不太貴,所以選了這店食晚飯我本人欣賞佢哋D出品有新派特別:火焰腩义,冰鎮咕嚕肉和巨無霸蟹鉗懷舊菜有: 杏汁白肺湯,蝦多士 和片皮鴨因我們只得五位,不能選擇太多菜色,點了六餸一湯,加兩支白葡萄酒,飽飽😊不過如想食到,記得訂坐時同店員講定想食什麼先預定,因當晚我隔離枱客人都想食蟹鉗和蝦多士,同店員落單,店員回應說現只有最後三件蝦多士,其他都賣完啦!😅

懷舊菜有: 杏汁白肺湯,蝦多士 和片皮鴨

2023-07-03
  • 蟹鉗巨無霸
  • 片皮鴨
  • 滋味燉湯
本身我自己幾鐘意去中式餐館飲下茶☕️、嘆下點心,今次介紹一間食物質素幾高嘅中菜館-滿小館,呢間人氣本身已經幾高,我book位嘅時候就嚟Full,當日去到餐館的確係座無虛席。有幾款菜式我特別鐘意。No 1: 冰鎮甜酸豬爽肉色香味俱全嘅一碟菜式,上到枱時一陣接一陣嘅仙氣係眼前展現,成碟餸搭配左菠蘿、藍莓、洋蔥、士多啤梨🍓,望落顏色好豐富 ,小朋友睇到好開心😁聞到陣酸酸甜甜嘅咕嚕肉再夾雜住菠蘿味🍍食落去時有少少出乎預料之外,冰鎮❄️豬爽肉原以為成舊肉雪過之後會軟淋淋、無咩口感,但食落去原來係會外脆內軟,愈食愈想食😋😋😍😍 呢款菜式可以挑剔嘅位係份量太少,多人一齊分享就會唔夠喉,呢碟咁好味,如果份量再多啲會更加好,可以開心share呀嘛😉No 2: 脆米海皇泡飯對於無飯不歡嘅我嚟講,一定要叫返個好味道嘅飯填飽下肚仔。呢個飯好足料,魚湯🐟搭配白飯,湯入面有足料嘅柱貝粒、冬菇、菜粒🥬,湯好鮮甜一啲都唔會腥,食法又夠特別,可以加入脆米一齊食,食落chokchok聲,小朋友都岩食👍🏻No 3: 留比大家食完之後分享😁(menu入面有好多特色菜式,大家可以去發掘下)呢間餐廳有bb凳,亦提供bb餐具,媽咪們可

No 1: 冰鎮甜酸豬爽肉
聞到陣酸酸甜甜嘅咕嚕肉再夾雜住菠蘿味🍍
冰鎮甜酸豬爽肉

No 2: 脆米海皇泡飯
脆米海皇泡飯

呢間餐廳有bb凳,亦提供bb餐具,媽咪們可以考慮下🥰
冰鎮甜酸豬爽肉
2023-07-11 271 瀏覽
見200幾個哈哈笑(讚)應該冇揀錯,點知呢一餐我請嘅生日飯,令我都幾失禮。海皇粒粒飯:冇味,自己加咗鹽至好少少,都有問侍應攞胡椒粉,但辣都唔辣嘅,朋友(生日果位)話放耐咗會走哂d味😅冰鎮豬爽肉,其實係咕嚕肉,不過等佢比d冰凍下佢,凍食好味d。通菜牛肉:好咸柚子蜜疍散:甜甜地,不過朋友話ok啦😅。埋單600幾蚊,唔值、唔推介

通菜牛肉:好咸

柚子蜜疍散:甜甜地,不過朋友話ok啦😅。

埋單600幾蚊,唔值、唔推介
2023-07-07
生日
2023-07-10 237 瀏覽
公司季度請食飯,由於公司係尖沙咀,所以老闆揀左係尖東既餐廳,貪尖東無尖沙咀既嘈吵,食完近MTR同巴士站,可以輕輕鬆鬆走。今晚黎左依間滿小館,地方好靚就講不上,但係企企理理舒舒服服。因為我地10個人又飲酒,老闆事前已經留左間房,菜應該都係之前就寫好左。烤夫我唔識分好唔好食,因為之前未食過。海哲頭夠味,厚身,爽口。但唔夠凍,要扣d火焰腩叉依個幾特別,再來噴晒火咁,食落有桂花糖香同夠香口。招牌蝦多士隻蝦多士有料到,又大,又脆,又厚,又有蝦味,暫時係食過最好既蝦多士。冰鎮咕嚕肉出黎時會出晒煙,食落皮脆肉嫩。岩打卡,又好食。但碎冰可以小d,因為阻住我影相。片皮鴨隻鴨脹卜卜,真係成隻片晒比你。皮脆鴨香,唔似出面片完得小小。真係好鬼多塊鴨松露炒蝦球蝦夠爽,松露味岩岩好,但d菜有幾條有渣,依度改進下就perfect大班2味蒸頭腩,味夠,食唔到魚鱗。如果加d粉絲應該會更好。大班2味啖啖肉,d肉唔會一夾就散。條魚夠新鮮就唔會難食玉盤唔知咩依個好食,冬瓜入面有d 齋菜 食完覺得好清新好健康。有錢佬炒飯乾身,有咸旦味,夠鑊氣。另外重有個芒果卷都幾特別,但擺唔到咁多相嗱。總括黎講當晚開心既,地方企理,食物得,正

烤夫
我唔識分好唔好食,因為之前未食過。

海哲頭
夠味,厚身,爽口。
但唔夠凍,要扣d

火焰腩叉
依個幾特別,再來噴晒火咁,食落有桂花糖香同夠香口。

招牌蝦多士

冰鎮咕嚕肉

片皮鴨

真係好鬼多塊鴨

松露炒蝦球

大班2味
蒸頭腩,味夠,食唔到魚鱗。
如果加d粉絲應該會更好。

大班2味
啖啖肉,d肉唔會一夾就散。條魚夠新鮮就唔會難食

玉盤唔知咩
依個好食,冬瓜入面有d 齋菜 食完覺得好清新好健康。

有錢佬炒飯
乾身,有咸旦味,夠鑊氣。

另外重有個芒果卷都幾特別,但擺唔到咁多相嗱。

總括黎講當晚開心既,地方企理,食物得,正常服務。

• 玉盤素菜
  • 冰鎮咕嚕肉