2019-09-26 322 瀏覽
同個喜歡食辣嘅好姊妹食飯,點可以唔揀滿江紅呢😏😏呢間滿江紅小甜甜我地食過好多次,每次都食到好滿足🥰🥰旺角,尖沙咀店我地都食過,今次食銅鑼灣近灣仔呢間分店🏠一於試勻佢全部店😆😆💁🏻‍♀️麻辣魚腩煲食得辣嘅朋友,記得叫大辣,辣得好爽🥶🥶魚腩分量唔算多,佢下面有啲薯仔,蘿白同青瓜墊底,我一個人都可以ko一煲,送飯一流🤤🤤🤤💁🏻‍♀️辣子雞好大兜,分量十足,佢入面仲有腰果,好野味🤩🤩💁🏻‍♀️辣子土豆絲點少得我的最愛土豆絲🥔口感清爽,但味道比較清,中和上面果兩碟重口味🙈🙈‼️我地兩個人食三碟餸都飽到上心口,下次要叫多啲人試多幾個煲先得😋😋

💁🏻‍♀️麻辣魚腩煲
食得辣嘅朋友,記得叫大辣,辣得好爽🥶🥶

💁🏻‍♀️辣子雞
好大兜,分量十足,佢入面仲有腰果,好野味🤩🤩

💁🏻‍♀️辣子土豆絲

• 辣子雞
  • 辣子土豆絲
2019-09-12 349 瀏覽
炎炎夏日食返啲辣嘢 出一身汗, 刺激下自己鬱悶嘅心情 去到小甜甜就梗係要食佢個麻辣魚春魚鰾煲喇, 但好可惜我哋去食嗰日佢竟然冇曬魚春不過唔緊要嗰啲魚標, 個皮滑一滑, 裏面就脆卜卜 當然重點係個汁, 今次畀足料 ,好香 另外必食嘅係佢嘅辣子田雞 今次食到要噴火 好刺激 ,唔係一般嘅刺激,係你一咬落去就會標眼水 試問自己都幾食得辣, 但今次真係食到好傷心 另外嘅就係佢的土匪雞 ,一個桶拎上嚟,好可愛 個湯酸酸甜甜少少辣, 降火啱曬! 小甜甜真係夠曬傳奇 ,我平日去食 ,到今時今日 ,都仲係排曬隊 ,亦都好多人叫外賣 ,果然真金不怕洪爐火 咩時勢香港人都係要辣下 ,出下火
炎炎夏日食返啲辣嘢
出一身汗, 刺激下自己鬱悶嘅心情

不過唔緊要嗰啲魚標, 個皮滑一滑, 裏面就脆卜卜
當然重點係個汁, 今次畀足料 ,好香

另外必食嘅係佢嘅辣子田雞
今次食到要噴火
好刺激 ,唔係一般嘅刺激,係你一咬落去就會標眼水
試問自己都幾食得辣, 但今次真係食到好傷心

另外嘅就係佢的土匪雞 ,一個桶拎上嚟,好可愛
個湯酸酸甜甜少少辣, 降火啱曬!

咩時勢香港人都係要辣下 ,出下火
2019-08-14 411 瀏覽
lunch去咗食呢間滿江紅小甜甜,聽個名以為d野會好辣,但其實有辣有唔辣,任君選擇。Lunch set都幾抵食,$40-60,包湯包一碟菜同野飲。我叫咗個$45東坡肉飯:湯同菜就都正正常常,冇咩值得講。東坡肉好琳,好多舊都係7成瘦3成肥左右。呢個肥膏比例對我黎講已經好足夠,唔係就太油膩。係食到最後有一舊全部都係肥黎,咁就冇食到果舊,其他都冇問題唔錯唔錯!

2019-08-01 322 瀏覽
今日同屋企人口痕痕想食川菜,但又想地點方便….上網一睇,原來旺角都有一間川菜,叫滿江紅小甜甜!我地就決定過黎一試啦!我地一家人,有人食得辣又有人食唔到辣,所以我地就叫左個沙鍋雲吞雞!入面好足料,有半隻雞同好多雲吞,食完都有少少飽!另外,仲有個招牌鹽焗蜆,入口好清甜,我地都好中意食!另外最推介既係呢度既甜品呀!我屋企人最中意食芒果涼粉,入面既芒果好濃味,真係好好食!我媽媽食到唔停口tim ar!呢間餐廳其實都推介!
2019-07-28 298 瀏覽
呢間充滿中國古典風氣既店鋪睇下個menu先!首先嗌左呢一個藥膳鳳爪,藥材味超級濃!!!而且鳳爪好好口感,好鬆軟,唔會好硬。我會比 7/10分佢!然後嗌左呢個炸豬皮,口感超級鬆脆,唔會乾爭爭,又唔會軟淋淋口感十分爽。我比8/10分!之後嗌左個麻辣火鍋,呢個肥牛真係好好好好正!!!但份量就唔係話好多一份適合兩個人食用。我比9/10分佢。我仲嗌左杯西瓜汁添!夏天咁熱西瓜就最適合解暑啦!佢個味道仲超級濃!好好味!最後仲嗌左幾碟小食添!個炸饅頭值得一試!

呢間充滿中國古典風氣既店鋪
睇下個menu先!

首先嗌左呢一個藥膳鳳爪,
藥材味超級濃!!!
而且鳳爪好好口感,
好鬆軟,
唔會好硬。
我會比 7/10分佢!

然後嗌左呢個炸豬皮,
口感超級鬆脆,
唔會乾爭爭,又唔會軟淋淋
口感十分爽。
我比8/10分!

之後嗌左個麻辣火鍋
呢個肥牛真係好好好好正!!!
但份量就唔係話好多
一份適合兩個人食用。
我比9/10分佢。

我仲嗌左杯西瓜汁添!
夏天咁熱西瓜就最適合解暑啦!
佢個味道仲超級濃!好好味!

最後仲嗌左幾碟小食添!
個炸饅頭值得一試!
2019-07-10 288 瀏覽
最愛小甜甜,平時多人起黎都要排隊等入座,今次算好彩一黎就可以入座了😬坐低更二話不說魚春魚卜煲呀唔該🤤🤤辣度可以自己選擇👍🏻識食一定叫尼個,而且配菜都多,啲汁都好入味.新嘗試,同事試過話好食,所以我都黎試下尼個凍豆腐,不過對於我黎講就一般般了😯焗蜆必點最後啲蜆汁塔飯一齊食,好好味,好鮮甜👍🏻最後都一定會叫碟萵筍,可以清炒或是蒜蓉炒🤤🤤 食咁多辣嘢點樣要叫啲野飲清清個腸胃,鮮榨火龍果,顏色好睇之餘又好似鮮甜🤤🤤

焗蜆必點最後啲蜆汁塔飯一齊食,好好味,好鮮甜👍🏻

最後都一定會叫碟萵筍,可以清炒或是蒜蓉炒🤤🤤

2019-07-01 296 瀏覽
20190610 好耐冇食個麻辣川菜 ,難得呢排冇乜病痛,老婆又批准食辣,一於放蹤下-去食小甜甜叫咗個麻辣雞煲 最鍾意啲煲仔有火燒著,keep著夠熱,麻而不太辣,岩我口味水煮魚 略覺得魚片太多骨,味道夠入味酸菜魚午餐套餐 呢間小甜甜食lunch set真係好抵 有飯有餸有飲料有糖水
20190610

叫咗個
麻辣雞煲
最鍾意啲煲仔有火燒著,keep著夠熱,麻而不太辣,岩我口味

水煮魚
略覺得魚片太多骨,味道夠入味

酸菜魚午餐套餐
呢間小甜甜食lunch set真係好抵
有飯有餸有飲料有糖水
酸菜魚午餐
酸菜魚午餐
2019-06-15 1182 瀏覽
很久沒有來過小甜甜吃宵夜了。記得以前,差不多每個禮拜都至少來一次,因為小女嗜辣,這裡的口味對我來說就非常吸引。後來交了個不吃辣的男朋友,然後就少了專門去吃辣的機會。這次,男友說要陪我吃辣的,還提議要吃滿江紅。話說我上次帶他去吃已經是四年前,我見到他吃得滿頭大汗,辣得一直猛灌飲料,自此之後就再沒敢帶他吃辣了。這次他很堅定地說要吃,我也唯有服從了。為了不要令男友再次滿頭大汗,我放棄了好多好想吃的菜式,魚春魚卜煲、田雞煲、川味粉條、水煮魚⋯⋯好多菜色都惹味十足。不過男友說給我解饞,叫了個泡椒鳳爪。醃製得很夠味,肉質爽口,酸辣可口。男友又是一輪汗如雨下。今晚的蜆也沒有讓人失望,被錫紙包裹住的蜆在裡面浸滿湯汁,侍應姐姐用刀戒開後,熱騰騰的香氣撲鼻而來,而且沒有沙,每個蜆都肉質飽滿。每次必點的不辣菜式。樟茶鴨一拿出來就香氣四溢,濃濃的煙燻味,可以外皮不夠酥。全晚最出乎預料的非它莫屬了!色澤暗啞,一看就知道跟以前的水準相差甚遠!而且炸得不均勻,乾涸,只有鹹味,完全失掉脆感。——失敗!以前,我可以一個人吃一整盤,下次,只能吃幾根了,真心失望!最後,不得不提的是,有個高瘦男侍應,全程在玩手機,任由其他同
很久沒有來過小甜甜吃宵夜了。
後來交了個不吃辣的男朋友,然後就少了專門去吃辣的機會。

這次,男友說要陪我吃辣的,還提議要吃滿江紅。
這次他很堅定地說要吃,我也唯有服從了。

不過男友說給我解饞,叫了個泡椒鳳爪。

泡椒鳳爪

醃製得很夠味,肉質爽口,酸辣可口。
男友又是一輪汗如雨下。

原味焗蜆

每次必點的不辣菜式。

樟茶鴨

樟茶鴨一拿出來就香氣四溢,濃濃的煙燻味,可以外皮不夠酥。

椒鹽雞翼尖

全晚最出乎預料的非它莫屬了!
色澤暗啞,一看就知道跟以前的水準相差甚遠!
而且炸得不均勻,乾涸,只有鹹味,完全失掉脆感。——失敗!
以前,我可以一個人吃一整盤,下次,只能吃幾根了,真心失望!

珍寶青檸樹

最後,不得不提的是,有個高瘦男侍應,全程在玩手機,任由其他同事怎麼忙碌,他也沒幫過忙,更何況,在我看來,他應該也是在工作的一員吧?!
除了他,其他同事都是勤勤懇懇的。

想不到,現在的水準已經查這麼多⋯⋯OK只能是給美好回憶一個交代。
原味焗蜆
2019-06-03 410 瀏覽
近排去左灣仔個間小甜甜食,水準依然好好我中意就係川北涼粉,係其他川菜餐廳食過,都係覺得小甜甜係最好食!另外最推介既係魚撲煲,唔似其他店得幾舊,食極都有,最底仲有青瓜、蘿蔔、薯仔,索囇d汁,好入味!食辣野唔小得飲品,個度野飲有珍寶size尼杯係珍寶青檸樹,味道偏酸,怕酸既就唔太適合飲laaa而口水雞超多,叫左半隻,多過其他店叫一隻,cp值高而佢d甜品亦不錯,不過沙翁比較貴,35蚊得2舊。杏仁蛋白足料清甜,不過就要等大概15分鐘
近排去左灣仔個間小甜甜食,水準依然好好
另外最推介既係魚撲煲

食辣野唔小得飲品,個度野飲有珍寶size
尼杯係珍寶青檸樹,味道偏酸,怕酸既就唔太適合飲laaa
而口水雞超多,叫左半隻,多過其他店叫一隻,cp值高

而佢d甜品亦不錯,不過沙翁比較貴,35蚊得2舊。
杏仁蛋白足料清甜,不過就要等大概15分鐘
  • 珍寶青檸樹
  • 麻辣粉條
  • 魚樸煲
2019-05-29 260 瀏覽
因為今天要上training 的原因, 與同事在灣仔和銅鑼灣交界發現一間川菜小館, 店鋪不大, 多都有數張六人卡位, 因為是12:30 左右, 所以不用等侯便有位子, 餐牌選擇多, 又有飯, 又有粉麵, 於是選了酸辣魚飯餐.跟餐先來一個木瓜湯, 很鮮甜, 不像一般的味精湯, 到主菜酸辣魚和一碗白飯, 酸辣魚的魚柳很滑, 味道亦不太咸和辣, 十分開胃, 合送飯, 唯魚比較多骨, 吃時要小心一點, 岩一d 唔太食得辣的朋友享用. 辣同譚仔十小辣差不多同事比較食得辣, 叫了烏江魚, 一樣的送, 不過是紅色和辣些, 比較像水煮魚般, 鐘意辣的朋友一定喜歡.最後更送上糖水, 我們選了番薯糖水, 落了很多薑, 味道很辛辣, 很美味下次會再來試試晚飯.

酸辣魚飯

蕃薯糖

下次會再來試試晚飯.
2019-05-29
酸辣魚飯
蕃薯糖
  • 酸辣魚
2019-05-19 330 瀏覽
👧🏻滿江紅小甜甜👧🏻相信係銅鑼灣區返工的你們😋對這間店舖都不太陌生😂宵夜的好地方😆😆同同事去都差不多超過10次🥳因為銅鑼灣要係11點後搵宵夜的地方不是太多選擇😭😭😭⭐️必叫[魚春魚卜煲]$98⭐️必叫[椒鹽雞翼尖]$30
👧🏻滿江紅小甜甜👧🏻
不是太多選擇😭😭😭
⭐️必叫[魚春魚卜煲]$98
⭐️必叫[椒鹽雞翼尖]$30
2019-05-16 262 瀏覽
晚餐時間麻辣癮又發作,一於約埋三五知己去搵甜甜醫下個肚先🤣還記得第一次光顧嘅時候是朋友介紹的,大大話話都已經有五年以上🤔👈🏻想當年...而且唔使睇餐牌就可以即點菜😝泡椒鳯爪 - 夠入味蒜泥白肉 - 好香嘅蒜蓉味再加上半肥半瘦嘅🐖肉,正😋👍🏻👍🏻👍🏻麻辣魚春魚卜煲 - 👆🏻係我嘅大愛但我鐘意食佢入面嘅薯仔同蘿蔔多d囉😍唔知大家有冇同感呢?😁原味焗蜆 - 粒粒飽滿連汁一齊食更惹味總括來說食物好食,而且還保持到水準,講真現在有幾多間食店可以做到,開頭就好食但過了一段時間就keep唔到,如果lee到加埋服務可以改善一些會更好
晚餐時間麻辣癮又發作,一於約埋三五知己去搵甜甜醫下個肚先🤣

泡椒鳯爪 - 夠入味

麻辣魚春魚卜煲 - 👆🏻係我嘅大愛
但我鐘意食佢入面嘅薯仔同蘿蔔多d囉😍唔知大家有冇同感呢?😁

原味焗蜆 - 粒粒飽滿連汁一齊食更惹味

• 蒜泥白肉
  • 焗蜆
2019-05-15 170 瀏覽
早知今日是收夜,所以一早就約左朋友去食個宵夜或者糖水聚聚。然後朋友就話帶我去個有驚喜的鋪頭食窩,反正就聽住先啦。滿江紅小甜甜,甜品糖水?錯唔曬噶又,如其名小部分甜品,主要都是滿江紅!魚春魚卜煲,香辣,越食越想食魚卜爽口,沾汁一口,再配啤酒,人生一大樂事魚春,吸曬湯汁,味道大滿足呢煲野絕對好評!然後是唔辣的醬茶鴨呢樣就差左小小,上菜的時候就已經聞到好香,期待都幾高,但是食都時候呢就有點不符合口味,味道雖然不錯,但是就是太干啦,食落口覺得一般般,可能同魚煲有個對比掛,或者是我唔識食……另外還有椒鹽雞翼尖同焗蜆都是好好食,下次組隊再試多幾樣先。
早知今日是收夜,所以一早就約左朋友去食個宵夜或者糖水聚聚。
然後朋友就話帶我去個有驚喜的鋪頭食窩,反正就聽住先啦。
魚春魚卜煲,香辣,越食越想食
魚卜爽口,沾汁一口,再配啤酒,人生一大樂事
魚春,吸曬湯汁,味道大滿足
呢煲野絕對好評!
然後是唔辣的醬茶鴨
另外還有椒鹽雞翼尖同焗蜆都是好好食,下次組隊再試多幾樣先。
2019-05-02 267 瀏覽
無辣不歡既我真心推薦小甜甜,聽個名你可能會以為係糖水鋪,但人地係貨真價實既川菜啊。。😋焗蜆,每次必點菜式,採用新鮮又飽滿既蜆加入白酒再焗。再放少少辣椒。自然焗出鮮甜既湯汁。而食既時候連壳夾起再盛反少少湯汁一齊食真係好好味👍重點推薦菜式:魚春魚卜煲。微辣,帶小火爐上臺可以令你一路食到熱辣辣既菜。以免破壞口感。齋食魚卜煲個人覺得膩。而呢個菜式完美配合。偏辣既夫妻肺片,可能因為係涼菜,本人覺得麻麻。椒鹽雞翼,雖然好多地方都有得食,但都ok.泡椒鳳爪,夠味,夠辣,唔錯。食左咁多野,當然唔少得甜品啦。椰汁黑糯米,本人最愛❤而且間鋪開到好夜,宵夜當然無問題啦。3

偏辣既夫妻肺片,可能因為係涼菜,本人覺得麻麻。

椒鹽雞翼,雖然好多地方都有得食,但都ok.

泡椒鳳爪,夠味,夠辣,唔錯。

食左咁多野,當然唔少得甜品啦。椰汁黑糯米,本人最愛❤
而且間鋪開到好夜,宵夜當然無問題啦。
2019-05-01 226 瀏覽
先講講呢間鋪頭個名叫做小甜甜,但係絕對唔係食甜品!而係大家都估唔到嘅川菜🌶🌶鍾意食辣嘅朋友相信一定有聽過呢間餐廳,而我就係第一次黎。一入到鋪頭,咁岩又冇位,所以就直接坐低左係近門口嘅一張四人枱。店舖嘅裝修和枱面嘅餐具一睇就知係食中菜一打開個Menu見到全部都係辣嘅真係有莫名其妙嘅興奮,心諗:正呀!喺食物方面,分別點左3個菜和2杯飲品(評分:5⭐️為最高)食川菜不少的一定係涼菜,見到個menu樣樣都好吸引。最後就揀左唔係度度都有得食嘅川北涼粉。涼菜:川北涼粉(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)呢道菜相信大家都唔陌生,配料有辣椒、香蔥和炸蒜,配上麻辣汁,令到本身冇任何的涼粉變得好野味😋麻麻辣辣,令人食到停唔到口!由於今次係朋友介紹嘅,所以就order左我朋友的最愛—魚春魚卜煲主菜:魚春魚卜煲今次係我第一次食魚春同魚卜。一聽個名覺得好得人驚,因為始終都係魚嘅內臟,可能好多人都接受唔到。而我一開頭都有少少抗拒,不過都係抱住一個試吓嘅心態去食。結果呢道菜的確令我有驚喜,一開始我以為魚春同魚卜會好腥,但食落去一啲腥的味道都冇,相反魚卜好滑、魚春好有口感!而煲內仲有青瓜、薯仔,煮淋左係非常之入味,又辣。不過叫呢道菜要

店舖嘅裝修和枱面嘅餐具一睇就知係食中菜

喺食物方面,分別點左3個菜和2杯飲品
(評分:5⭐️為最高)

涼菜:川北涼粉(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

主菜:魚春魚卜煲

而煲內仲有青瓜、薯仔,煮淋左係非常之入味,又辣。不過叫呢道菜要提提大家,因為佢係一個鍋,上菜時係未完全煮熟,所以大家要留意上菜後要等佢煮熟先好食!!!💡💡💡

主菜:水煮桂花魚片(評分:⭐️⭐️)
最後一道菜就係我最鍾意食嘅水煮魚,因為本人唔太鍾意食有骨嘅所以特登嗌咗佢嘅水煮桂花魚片。

一上菜嘅賣相非常之吸引,因為表面有好多辣椒,亦都有莞西、芽菜等配料。第一時間食左芽菜同青瓜,呢個辣汁真係非常煮得非常入味,味道絕對係香港人口味,所以呢刻我對佢嘅期望係十分高!

之後再試佢嘅魚片,問題就嚟啦!魚片的確係冇骨但係竟然有魚鱗!!!食魚有魚鱗係一個不可接受的事!!🤢完全大大扣分!!🤢🤢🤢

第二個問題就係我地點的係桂花魚片,但魚片的數量唔多,仲要撘多個魚頭俾我地!!🤮🤮🤮

感覺好恐怖啊😱對於唔識食魚的我來講,成件事感覺錯晒,呢款水煮魚片即刻變咗水煮雜菜魚煲,完全無從入手😥

結論係非常之後悔叫咗水煮桂花魚片,因為桂花魚片係貴過野生魚,但我認為呢個魚頭令我覺得桂花魚片同野生魚嘅分別都唔會太大。
所以如果同我一樣都唔太識食魚,我就唔太推薦你點呢道菜。💡

所以最後我都只係食鍋裏的薯粉同埋青瓜。味道的確係唔錯,只係魚真係大大扣分!!!

飲品:藍精靈(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
呢杯特飲叫藍精靈,喺Menu上面係完全冇任何講解嘅,所以如果本身未飲過嘅你叫咗,喺未飲之前,絕對真係唔會知佢係有啲咩成份。
呢杯野對於飲過佢嘅我來講,都唔知點解佢會叫藍精靈,因為佢除咗個杯藍色之外,同藍色或者精靈都冇任何嘅關連。😅

其實呢杯係菠蘿同埋椰奶嘅混合特飲,椰奶味好重,表面亦有少少泡,一啲都唔hea!
如果鍾意飲椰子飲品嘅你,絕對唔可以錯過!最後,我亦都有再追加多一杯😛

最後要講一講餐廳嘅環境,餐廳入邊有唔少卡位係適合朋友們一路食飯一路傾計,不過最可惜嘅係今次坐咗一個門口位,啲客人行出行入嘅時候,就會吹左外來的空氣入嚟,加上當時咁岩隔離鋪在進行裝修,所以有人行出行入就會有好大陣裝修味同埋吹左街上嘅熱氣入嚟,所以提醒大家如果可以避免的話,就唔好坐門口呢個位啦!💡

總括而言,呢間餐廳嘅味道絕對係適合鍾意食辣嘅人,麻辣嘅味道適中,菜式大多數都好滿意,只係嗰道水煮桂花魚片真係令人失望🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️
2019-04-25
  • 川北涼粉