2018-04-05 59 瀏覽
今日做完野係紅磡周圍行,本來諗搭西鐵走,跟住突然見到呢間餐廳.之前係朋友度都有聽過,今日咁岩見到就走左入去試下。一入去可能我地都比較早,所以唔洗等都已經有位。前菜根據餐廳職員講呢個前菜係自家製的,入口都幾惹味海鮮我地叫左個海鮮套餐都唔錯,海鮮都幾生猛雞骨丸雞骨丸粒粒都係真材實料都係師傅親手打,粒粒入口夠晒彈牙,一啲都唔會粉,仲好多肉汁,餐廳果然係手打,一啲都無花假手切牛肉牛肉最重要嘅一點係唔好煮太耐,入口就會保持嫩滑,餐廳呢碟手切牛肉入口夠晒肉味,而且份量十足,又唔會太肥。二個人食到飽晒,真係好滿足,絕對值得再黎
一入去可能我地都比較早,所以唔洗等都已經有位。
前菜
根據餐廳職員講呢個前菜係自家製的,入口都幾惹味
海鮮
我地叫左個海鮮套餐都唔錯,海鮮都幾生猛
雞骨丸
手切牛肉
二個人食到飽晒,真係好滿足,絕對值得再黎
2018-04-05 43 瀏覽
又到放工時候緊係搵間就腳嘅好野食下野喇,係openrice搵左一陣,最終決定去呢間離公司近嘅餐廳,地方雖然唔算太大,但員工就夠晒親切,個人真係好耐無食過打邊爐198套餐係門口就見到個198套餐,於是叫左個198套餐,不過發現呢個真係值得試下,所有野係用新鮮料,好似鮑魚呢啲都有得食,都幾令人驚喜,入口夠鮮味,煮完口感依然都唔錯,真係一個幾令人開心。牛肉呢度嘅牛肉都真係幾有心思,夠份量唔再講,重點係牛肉嘅肉味好夠,又唔會入口好多肥膏餐廳嘅火鍋都真係幾令人興奮,咩都有得食下,價錢都唔算太貴,幾個朋友食下野傾下偈都算係好地方,下次都要再黎先得。
198套餐
牛肉
2018-04-05 44 瀏覽
係紅磡放工選擇真係多,本來諗住食老麥,跟住突然發現餐廳,見到餐牌啲價錢好似都ok,係openrice睇左一陣,最終決定去呢間餐廳,地方都算幾大,但員工好有熱心招呼我地,都幾貼心海鮮198套餐店員強烈推薦我地叫個海鮮198套餐食下,不過上枱之後我地都發現個海鮮198套餐真係好唔錯下,店員話海鮮198套餐用嘅海鮮,係新鮮海鮮黎架,入口鮮味真係好足下夠晒份量,入口都真係唔錯,最後底仲可以食埋。牛肉呢度嘅西班牙豚肉雖然係冷藏貨,不過都真係有啲意思,份量足之餘,師傅係晚市前會預先解凍架,真係都幾貼心,等客人叫嘅時候,入口唔會有雪味貼心嘅服務再加埋唔錯嘅食物,餐廳都值得再食下
海鮮198套餐
牛肉
貼心嘅服務再加埋唔錯嘅食物,餐廳都值得再食下
2018-04-04 49 瀏覽
雞煲係我既至愛,真係日日食都唔怕,今日同左阿妹去黃埔睇戲,睇完戲再search 下付近有咩雞煲食,見到間唔係太貴既雞煲拿拿淋行過去試下先~~~yeah ,勁香喎,D香味好遠都聞到,唔入黎都對唔住自己成煲雞勁多,仲要用鮮雞,口感勁正件件雞都入晒味~~~洋蔥好爽口牛肉粒都幾靚,唔會太肥,好多肉汁'雲吞好大粒,皮都唔易爛....蝦好彈牙, 我每次都會牛餐肉,好好味~~~~魚皮餃都唔錯魚皮比較細塊,但都好脆~~~~
雞煲係我既至愛,真係日日食都唔怕,今日同左阿妹去黃埔睇戲,
拿拿淋行過去試下先~~~
yeah ,勁香喎,D香味好遠都聞到,
唔入黎都對唔住自己
成煲雞勁多,仲要用鮮雞,口感勁正
件件雞都入晒味~~~
洋蔥好爽口

牛肉粒都幾靚,唔會太肥,好多肉汁'
雲吞好大粒,皮都唔易爛....
蝦好彈牙,
我每次都會牛餐肉,好好味~~~~
魚皮餃都唔錯
魚皮比較細塊,但都好脆~~~~
2018-03-27 75 瀏覽
之前同屋企人泥過食一次,已經讚口不絕,回味無窮一路都想再返尋味,咁岩有機會,大家都好樂意再食返呢間既打邊爐,今日係閒日所以無咁多人,不用等都已經有位,幸運😎好快坐低服務人員已經泥招呼我地食咩,我地緊係即刻Oder 食海龍皇餐啦,上次食過一次,我地今次更加食得得心應手,知道海鮮幾耐就食得,今次既海鮮有花蟹,海蝦,鮑魚,蜆,貴妃蚌同龍躉魚片。新鮮依然,蜆無沙,樣樣海鮮都洗得好乾淨企理。大滿意!今次我地再多人食,所以都無話跟次序泥食嚕,反正大家自由發揮吧,哈哈,今次5款配料我地揀左鮮雞,手打墨丸,韭菜餃,火鍋必食午餐肉😂豚肉同雲吞,份量絕對夠哂我地食,我地將雞留到最後煲粥先落,試下整雞粥😂我地清哂枱面煲既食物,就叫服務生俾栗米南瓜芋頭我地煲淋。再加入雞件煲,最後加香菜蔥花調味,原本粥底已經有海鮮既鮮味再加入雞件,絕對好味非常,大家可以試下真係👍🏻食到全煲清。最後仲有埋我最鐘意既紅豆沙作結尾簡直大滿足,很少食店會包埋甜品,呢到已經加分!總結還是會有第三次😂食上引呢!
總結還是會有第三次😂食上引呢!
紅磡抵食嘅海鮮粥底邊爐🍲價錢OK座位又闊落👍🏻海龍皇鍋 (HKD 198)套餐有7款海鮮+5款自選配料+3款蔬菜+2款餐前小食+ 重點嘅順德粥+甜品一開始男朋友仲驚唔夠食,點知最後飽到連甜品都食唔落😂海鮮有7款:魚🐟 /蝦🦐 /蟹🦀 /大蜆 /沙白 /貴妃蚌 /鮑魚🦐蝦好新鮮係咁跳跳紮😂 大蜆同沙白完全冇沙✨其他海鮮都鮮甜😋教埋要煮嘅時間👍🏻配料我地簡左肥牛/ 雞肉/ 手打墨魚丸/ 午餐肉/ 娃娃菜手打墨魚丸幾彈牙☺️最後店員姐姐將南瓜粒、芧頭粒& 🌽粟米粒加入粥一齊煮🍲 真係好好食🤤原本已經飽嘅我地都食哂啲粥🤗
紅磡抵食嘅海鮮粥底邊爐🍲價錢OK座位又闊落👍🏻

海龍皇鍋 (HKD 198)

一開始男朋友仲驚唔夠食,點知最後飽到連甜品都食唔落😂

教埋要煮嘅時間👍🏻

配料我地簡左肥牛/ 雞肉/ 手打墨魚丸/ 午餐肉/ 娃娃菜

手打墨魚丸幾彈牙☺️

2018-03-25 35 瀏覽
自從上個月嚟咗呢度食粥底海鮮火鍋之後,老婆就念念不忘,不停遊說我要再黎食,終於,今日就答應左再同老婆和家人再次幫襯了。坐低冇耐,粥底同埋分量十足嘅海鮮就送到面前了,除咗分量十足,海鮮都十分新鮮,貝殼類冇沙,個個都顧住剝殼食蟹、食蝦,好快我哋就清空左d海鮮,哈哈食完海鮮,自選五樣火鍋配料亦都立即送到枱面,墨魚丸爽口彈牙,豚肉本人十分欣賞,肉質唔鞋口,好味食完所有火鍋配料,當然要食埋個精華粥底喇,粟米、芋頭粒、南瓜粒加上粥膽,食落鮮甜,個個都食咗兩至三碗,最後我哋係全部清晒。食完粥,仲有個紅豆沙甜品送超飽、超滿足總結,呢度嘅海鮮粥底火鍋$198冇加一,超抵食,分量足, 店員服務態度好,坐得亦都十分舒適,其實唔洗老婆叫,我都一定會再嚟。

食完粥,仲有個紅豆沙甜品

超飽、超滿足

2018-03-20
2018-03-25 52 瀏覽
今日係poly聽完talk,就孖住朋友去紅磡食dinner喇,好耐冇去紅磡,其實都唔知有咩食。出poly行到天橋嘅盡頭落去就開始搵嘢食喇,行幾步見到一間火鍋店,$198全包打邊爐,好似好吸引喎,就入去食呢間啦。店員好熱情咁招呼我哋入去坐,兩個人坐四個人嘅卡位呀,好闊落,成張枱好大,可以隨便擺嘢,勁舒服睇睇餐牌先,$198海龍王鍋,成個餐好豐富呀!有好多海鮮,又可以自選打邊爐配料,就叫呢個餐十下十下啦原來除咗$198全包打邊爐之外,仲可以散叫打邊爐㗎。見到門口有個大牌食雞煲,其實都好吸引,不過兩個人食唔到咁多嘢,唯有下次先叫啦張打邊爐仔都好多野食,下次一定試 檯面有包濕紙巾,非常貼心!對於呢包濕紙巾,小妹真係感激不盡! 事緣係咁嘅,小妹非常粗心大意,唔小心倒瀉成碗豉油,成身都係,灰爆好彩有呢包濕紙巾咋!!可以即時係咁抹店員都非常之好 ,第一時間有兩個店員幫我抹枱抹櫈,又抹埋地下真係好唔好意思!!要好多謝啲店員黎幫我,如果唔係真係拿手唔成勢非常感激店員,超好服務,唔該曬 !!一嚟就有兩碟餐前小食。食主食前先食下小菜,好開胃呢除咗豉油之外,仲有六款調味醬料,任添加,調返啱自己嘅醬料先一嚟就有

張打邊爐仔都好多野食,下次一定試

好彩有呢包濕紙巾咋!!可以即時係咁抹
非常感激店員,超好服務,唔該曬 !!

一嚟就有兩碟餐前小食。食主食前先食下小菜,好開胃呢

除咗豉油之外,仲有六款調味醬料,任添加,調返啱自己嘅醬料先

一嚟就有海鮮啦,好興奮呀
啲海鮮全部都好新鮮呀!!啲蝦一黎到隻隻都好生猛跳跳紮
又有我平時好鍾意嘅貝類海鮮,鮑魚啦,貴妃蚌,大蜆等。另外又有魚,又有蟹
滿足晒我食海鮮既慾望呀!

全部海鮮都好鮮甜!鮑魚肥美,爽口彈牙
蟹有好多膏,好多蟹肉,好有鮮味!蝦就唔使講啦,紮紮跳非常新鮮,非常彈牙!!魚肉亦都好嫩好滑,冇得頂呀!

食完海鮮就到打邊爐喇,五款配料我哋叫咗肥牛,手打墨魚丸,花膠,雞肉同埋黑毛豬腩片。其實仲有好多配料好想叫,選擇困難症又出黎喇
不過唔緊要啦,五樣份量都已經好多,驚食唔曬㖭

逐樣講下先,肥牛好靚呀,都有唔少片,整完之後仲好淋,一啲都唔會靭

黑毛豬腩片,聽個名超勁!黑毛豬果然食落好香豬肉味

花膠非常正!!滋潤養顏!得幾塊咋,話咁快就食完喇,超正勁想encall

手打墨魚丸,好香墨魚味!爽滑彈牙,食到一粒粒嘅墨魚,正呀!!
仲有鮮雞肉,雞肉非常嫩滑,唔會好似平時食雞肉鞋十十

我哋仲叫咗一個雜菜籃,份量幾多下,有木耳,金菇,生菜同娃娃菜
打邊爐梗係要有菜濕下口咁先夠完美架嘛

朋友好欣賞呢間舖頭有好多支裝嘅汽水。支裝同平時罐裝既係唔同啲,D汽都勁啲
我哋前後叫咗幾支先夠喉呢

打完晒邊爐主角就出場喇!!就係我哋期待已久嘅粥底呀!我自己從來未食過粥底火鍋所以覺得好特別。用打完邊爐嘅湯底,果然係精華所在!所有海鮮呀肉類蔬菜嘅精華都盡在湯底
加埋粥同配料入去食,估唔到係咁好味
因為粥入面仲會加入南瓜 ,芋頭同粟米,成個粥變咗非常香!!仲有葱呀,欖菜,芫茜等等一齊食,完全係頂瓜瓜!!
平時好少食粥嘅我都忍唔住食曬成鍋,真係超好食丫

想試下海鮮粥底火鍋嘅朋友都不妨嚟呢間鋪頭試一試,包你食過返尋味!!同埋呢間鋪頭嘅服務質素真係非常好!店員一流,非常讚!!

2018-03-23 33 瀏覽
之前都同一班朋友去其他地方食海鮮火鍋,但價錢偏貴,而且份量唔夠。今次 聽到其他朋友介紹紅磡嗰間好食而且抵食嘅海鮮火鍋,於是一班朋友去試吓啦。每人先198 ,就可以食海鮮火鍋,仲要係好多款海鮮!首先餐廳都好細心,寫明晒每樣海鮮需要淥熟嘅時間,所以全部都煮得啱啱好!每款海鮮都非常新鮮,上菜時亦都有冰浸住確保佢保持新鮮。除咗海鮮之外我哋叫咗其他嘅海鮮配料,例如豆腐花膠粟米等等。我哋叫到成枱嘢食,個個都捧住個肚走。每人埋單都係二百幾蚊咋!咁抵食嘅海鮮喺邊度搵?一定會再encore

2018-03-19
2018-03-22 32 瀏覽
台灣朋友飛過黎睇演唱會, 當然要約見面食飯啦, 由於佢行程緊湊只能夠係紅磡附近食, 上網睇到呢間”漁樂鍋”有粥底海鮮火鍋, 就帶朋友去試新野喇~ 訂左枱到達後唔洗等位, 侍應安排入座後介紹有咩野食可以選擇, 而我地目標明確揀左”海龍皇鍋”套餐, 套餐有 (1) 餐前小食 (2)粥底 (3) 7款時令海鮮 (4)自選5款配料 (5)滋味蔬菜 (6)甜品餐前小食- 係麻辣土豆絲同甜甜地既芋條, 好香口海鮮- 每款都新鮮而且洗得乾淨, 店家亦好貼心係餐紙上列明每款海鮮要煮幾耐, 唔洗驚過熟自選5款配料- 我地揀左比較小有既花膠 , 肥牛, 墨魚丸, 鮮淮山同響鈴, 水準以上!粥底+滋味蔬菜- 食野其他食物之後, 通知店員佢就會拎d蔬菜同配菜黎幫食客煮個粥, 個粥吸收哂海鮮精華, 食落去好鮮甜, 所以好飽都食哂佢~

餐前小食- 係麻辣土豆絲同甜甜地既芋條, 好香口

2018-03-15
2018-03-20 25 瀏覽
一班朋友仔去左食粥底火鍋,之前試過其他地方粥底火鍋,感覺唔錯,所以有興趣再食。我地叫左一個套餐,包左人頭份量嘅蟹、蝦、魚、蚌、蜆等海鮮,之後仲可揀5款配量,每人198,覺得份量啱啱好~~而且海鮮都好新鮮生猛。
2018-03-20 1489 瀏覽
朋友同我都鐘意粥底邊爐,有一段時間冇食,所以我地約左來呢間漁樂鍋試試,呢度位置都好方便我地,坐地鐵就來到。8點鐘好full下,可能因為天氣都涼少少咁多,所以多人打邊爐。呢度主要食火鍋,我見門口餐牌show左雞煲,都差D受誘惑,好想食。粥底鍋價錢好抵食,每人二百蚊都唔洗,包埋前菜、七樣海鮮、五樣配料,仲有蔬菜同粥底,飽到上心口,唔怪得D人話性價比高。仲要俾我地見到枱面上有tissue同濕紙巾,正前菜兩小碟粥水花蟹都好大隻,啖啖肉架蝦係好新鮮,所以可以見到有個煲蓋給住,仲會跳出來除左蟹、蝦,仲有另外五款海鮮呀,有蚌、沙白、蜆、鮑魚,夠哂睇頭鮑魚好大隻,又爽;兩隻蚌都好大隻,洗得乾淨,好鮮甜架;魚肉都好有彈性!墨魚丸係手打架,每人有3粒,都幾彈牙雲吞都係細細粒,有蝦肉明顯,淥一陣食得。魚皮餃都係每次火鍋必定食!雞骨丸好新奇,幾爽脆美國肥牛唔差架,都幾有牛味,又夠lum。響鈴粥底配埋南瓜、芋頭、粟米,加埋粥底,食左兩大碗,好正

仲要俾我地見到枱面上有tissue同濕紙巾,正

前菜兩小碟

粥水

花蟹都好大隻,啖啖肉架

蝦係好新鮮,所以可以見到有個煲蓋給住,仲會跳出來

墨魚丸係手打架,每人有3粒,都幾彈牙

雲吞都係細細粒,有蝦肉明顯,淥一陣食得。

魚皮餃都係每次火鍋必定食!

雞骨丸好新奇,幾爽脆

美國肥牛唔差架,都幾有牛味,又夠lum。

響鈴

粥底配埋南瓜、芋頭、粟米,加埋粥底,食左兩大碗,好正

1K
2018-03-20 881 瀏覽
鐘意食火鍋,都有唔同形式,有麻辣、海鮮、主打牛的,仲有唔少人都喜歡嘅粥底火鍋,食過嘅粥底鍋就唔多,一張手掌數得哂,其中有間印象特別好,亦經常回訪。今後可以加埋呢間漁樂鍋入去名單中,有機會喺呢邊,都會再訪。漁樂鍋位於紅磡灣中心地下,鄰近黃埔站,十分方便。餐廳裝潢光猛,一律卡座,十分舒適,唯冷氣唔係好夠平日晚上八成滿座,我地一行四人一早預約,店員好快安排好位置,我地都有再仔細睇過餐牌,最終都係選擇最抵食嘅「海龍皇套餐」,即係我地都好鐘意嘅粥底鍋,定價$198/位,包括7款時令海鮮、5款自選配料、2款餐前小食、粥底配料、粥底,仲冇收加一、醬油。餐前小食粥水待滾起之後,可以先淥海鮮,餐紙上有列明各款海鮮嘅烹煮時間,可以作為參考。7款海鮮:花蟹、鮮蝦、鮑魚、貴妃蚌、象拔蚌、沙白、魚海鮮按人頭份量,花蟹兩大隻,有少少膏,所以粥底都會好鮮味,我地睇住時間,大約煮左十分鐘。鮮蝦生蝦咁跳,用個煲蓋蓋住,食落爽口彈牙另外其他海鮮會一整盤上,睇落都幾吸引,擺放整齊。貴妃蚌好大隻,爽口鮮甜象拔蚌都好大隻。鮑魚每人一隻,5分鐘剛好,唔會韌。沙白吐沙乾淨。好多粥底都會用多寶魚,我同朋友就麻麻地,陣味太勁。反而呢度

前菜

粥水

7款海鮮:花蟹、鮮蝦、鮑魚、貴妃蚌、象拔蚌、沙白、魚

花蟹

鮮蝦生蝦咁跳,用個煲蓋蓋住,食落爽口彈牙

鮮蝦

另外其他海鮮會一整盤上,睇落都幾吸引,擺放整齊。
鮑魚、貴妃蚌、象拔蚌、沙白、魚

貴妃蚌好大隻,爽口鮮甜

象拔蚌都好大隻。

鮑魚每人一隻,5分鐘剛好,唔會韌。

沙白吐沙乾淨。

好多粥底都會用多寶魚,我同朋友就麻麻地,陣味太勁。反而呢度嘅魚又ok
唔會太多細骨,起碼唔係多寶。

5款自選配料:美國肥牛、手打雞骨丸、手打墨魚丸、魚片頭、手工鮮蝦雲吞
一樣都係人頭份量,樣樣野都幾靚仔,唔會話將價就貨。

美國肥牛
當然唔及散點嘅靚,但都可以接受,又唔會太肥膩,或者韌。
美國肥牛

手打雞骨丸、手打墨魚丸人頭三粒,丸類手打,細細粒,一口size,雞骨丸樂過癮,好似有啲軟骨口感

手打雞骨丸

手打墨魚丸

魚片頭
魚片頭

手工鮮蝦雲吞細細粒,薄皮有蝦肉。
手工鮮蝦雲吞

原本都好夠飽,但我地都追加左幾樣野,真係飽到差啲粥都食唔落

響鈴 $38
響鈴

魚皮餃 $36
魚皮餃

蘿蔔片、唐生菜 $28/份
兩樣都好吸汁,湯底幾鮮,蘿蔔薄片,唔會好難熟

蘿蔔片

唐生菜

粥底、南瓜粒、粟米、芋頭粒
粟米好甜,滾起加上啲南瓜、芋頭粒腍左,就可以加粥膽、芫茜、蔥,粥底香濃,食到好飽!

椰青水、津路 $18/枝、汽水 $9/樽裝
2018-03-19
鮮蝦
鮑魚、貴妃蚌、象拔蚌、沙白、魚
手打雞骨丸
2018-03-20 26 瀏覽
星期一與朋友聚頭約食飯,有幾個朋友住土瓜灣,所以約jor紅磡食飯;於是乎搵到哩間粥底火鍋餐廳。餐廳都幾寬敞,而且感覺有啲似冰室;🧐全部都係卡位,坐得都幾舒服。😌由於我地有提前book位(怕無位啊),所以好早就到(7:30pm);餐廳都未見多人,但係8點後就開始好多人。我地一行六人嗌jor海鮮火鍋套餐🤗火鍋跟7款海鮮、粥底、5款自選小食;我地嗌jor肥牛、魚皮餃、豆腐、花膠、🌽。本身以為會唔夠食(我地4男2女)但係最後都超級飽!🤓揀配料既時候仲有小菜俾我地醫肚!7款海鮮有🦐、蟹、貴妃蚌、魚、鮑魚、2款貝殼類(我唔知叫咩名🤭)而且檯面都有寫明每款海鮮需時幾耐所以全程自己操作都無問題。啲🦐上黎仲跳緊嫁!而且好鮮甜我忍唔住食jor好多🦐!真係好好味最窩心既係佢竟然每台都有韓國啲baby濕紙巾!方便你食完海鮮抹👋🏻,好細心啊。而且我地嗌嘢飲既時候,佢得凍柚子蜜...但係知道我地想飲熱既之後就馬上安排...佢地好好人!而且沖得幾好飲😋最後食完之後,店員會幫我地整格海鮮粥🤤我食jor兩碗!😝皆因啲粥有曬海鮮精華,好鮮甜唔腥☺️最後滿載而歸,飽到不行了。🤪個店員仲文我地要唔要甜品(跟餐的)我地即刻擰頭.
星期一與朋友聚頭約食飯,
有幾個朋友住土瓜灣,所以約jor紅磡食飯;
於是乎搵到哩間粥底火鍋餐廳。

餐廳都幾寬敞,而且感覺有啲似冰室;🧐
全部都係卡位,坐得都幾舒服。😌

由於我地有提前book位(怕無位啊),
所以好早就到(7:30pm);
餐廳都未見多人,但係8點後就開始好多人。

我地一行六人嗌jor海鮮火鍋套餐🤗
火鍋跟7款海鮮、粥底、5款自選小食;
我地嗌jor肥牛、魚皮餃、豆腐、花膠、🌽。
本身以為會唔夠食(我地4男2女)
但係最後都超級飽!🤓
揀配料既時候仲有小菜俾我地醫肚!
而且檯面都有寫明每款海鮮需時幾耐
所以全程自己操作都無問題。
啲🦐上黎仲跳緊嫁!而且好鮮甜
我忍唔住食jor好多🦐!真係好好味
最窩心既係佢竟然每台都有韓國啲baby濕紙巾!
方便你食完海鮮抹👋🏻,好細心啊。
而且我地嗌嘢飲既時候,佢得凍柚子蜜...
但係知道我地想飲熱既之後就馬上安排...
佢地好好人!而且沖得幾好飲😋

最後食完之後,店員會幫我地整格海鮮粥🤤
我食jor兩碗!😝
皆因啲粥有曬海鮮精華,好鮮甜唔腥☺️
最後滿載而歸,飽到不行了。🤪
個店員仲文我地要唔要甜品(跟餐的)
我地即刻擰頭...真係太飽啦。

一人一隻蟹
生猛🦐
海鮮粥
2018-03-20
一人一隻蟹
生猛🦐
海鮮粥
如果我話香港人真係好愛打邊爐🍲,冬天打,夏天打,日打夜打,相信冇人會反對。😝但係次次打邊爐都搞到又飽又滯,分分鐘第二日飽滯感都仲未散,其實真係唔係好頂得順。😟相比起啖啖肉🍖極濃味嘅打邊爐,我最近愛上了吃海鮮🐟粥底火鍋,既有打邊爐嘅特色之餘亦唔會食到滯住滯住,最緊要食海鮮冇咁肥嘛!😈經朋友介紹下知道紅磡開咗一間主打海鮮🐟粥底火鍋的<漁樂鍋>,今日就和爸爸👨🏻來一起試試店內雖然祇有簡單的裝修,但非常光猛而且整齊衛生。👍🏻原來<漁樂鍋>不祇有朋友上次吃的<海龍王鍋>🐟套餐,還有<牛魔王鍋>🐮套餐。有睇開我食評嘅朋友都知道我因為宗教信仰所以都儘量都小食牛肉🐮,今次還是選<海龍王鍋🐟>套餐吧!有無朋友會擔心唔知粥底海鮮鍋嘅進食步驟或者各種海鮮要滾幾耐⏳嗎??不用擔心!墊枱紙上已經清楚寫好,唔記得都可以隨時睇,非常貼心❤套餐包括兩款餐前小食,今天是土豆絲🥔和青瓜豆乾🥒,兩款都是微辣🌶的,可以邊吃著邊等待湯底滾起。與其說是打邊爐湯底,倒不如說是米漿水🍚。起初送來的時候都擔心會不會太淡,但嘗試了第一隻蝦🦐便知原來清淡才好!

店內雖然祇有簡單的裝修,但非常光猛而且整齊衛生。👍🏻

餐前小食

與其說是打邊爐湯底,倒不如說是米漿水🍚。起初送來的時候都擔心會不會太淡,但嘗試了第一隻蝦🦐便知原來清淡才好!因為這樣才不會搶去海鮮🐟的鮮甜原味。(叫慣海鮮的人都知道,新鮮的海鮮🐟其實不用什麼調味,清蒸也會好吃,現在道理也一樣)
七款時令海鮮

叫得<海龍王👑>鍋,當然分量有返咁上下,七款時令海鮮🐟每日生猛運到。今天就有龍躉腩片,鮮蝦🦐,蟹🦀,鮑魚,貴妃蚌,大蜆和沙白。(有齊魚蝦蟹🦐🦀🐟仲有鮑魚,真係非常豐富喔!!)
有奇怪鮮蝦為什麼要蓋上透明蓋子嗎?因為D蝦🦐真係仲郁緊的,唔冚蓋真係會跳出來,第一下打開時我被跳出來的蝦嚇了一跳😱。
新鮮的蝦🦐當然味道出衆,鮮甜有蝦味而且肉質爽口彈牙。
鮑魚雖然不巨型但是新鮮之餘而且肉質實在,好吃好吃😄!!
另外三款貝殼類包括貴妃蚌,大蜆和沙白都乾淨無沙,當中最鮮甜美味可說是大大隻的貴妃蚌。❤
躉腩片

有發現沒有介紹龍躉腩片🐟嗎?因為我們欣賞到另加$88💰也要額外再點一碟,因為實在太!好!吃!了!👑
躉腩片

厚薄適中的龍躉腩片🐟不帶一條骨, 輕輕一烚就可以吃,啖啖香滑的漁肉白雪雪又滑嘟嘟❤,我和爸爸也極度欣賞,相信若不是已經太飽應該會再點第二碟😄。
五款自選配料

吃過海鮮後還有五款自選火鍋配料,除了必食的<美顏花膠片>外還有<手打雞骨丸>🐔。
含大量骨膠原的花膠片非常入味,夠淋夠滑,厚厚的有口感又唔腥,絕對是女生最愛😍!!
手打雞骨丸應該是店家自製的,雞肉丸🐔肉質彈牙而且還吃到雞軟骨小粒,口感有趣有層次。
海鮮粥底製造過程

吃完所有海鮮🐟和火鍋配料🐔後就可以加入芋頭,南瓜和粟米🌽到海鮮🐟米水精華中,把芋頭南瓜都煲到熟透淋掉後就壓蓉。再加入五大天然調味料<香蔥,芫茜,大頭菜,菜脯和冬菜>和爛飯🍚一起煮,等一會就可以吃到純正順德海鮮粥了。😄

完成後的粥底🍲又香又棉滑,海鮮🐟的精華再加上蔬菜🌽的清甜,味道一流,賣相更有如黃金蟹🦀粥!!
整餐飯吃得很飽但是完全沒有飽滯油膩感,這點絕對是普通啖啖肉🍖重口味打邉爐不能所媲美的。
最後還有紅豆沙作甜品,但是我們都已經很飽所以就推卻沒有吃了😝。
<海龍王👑窩>套餐每位$198免加一,星期1至4於七點半前結賬還有88折,好抵好抵👍🏻。
PS.提提大家,如果想吃的話記得早一天前打☎去留枱和預訂海鮮鍋喔!
2018-03-12
七款時令海鮮