2016-07-05 2322 瀏覽
鵝肝超嫩滑,好似豆腐咁,夾起時要筷子同匙羹並用。每晚好快賣曬。薄殼好少地方有得食。鵝片肉質柔軟,普寧豆醬炒通菜豆漿偏少,可要求多豆漿。整體味道唔錯,唯獨係淋上碟嘅鹵水汁偏咸,建議分開上。地方唔算細,可惜擺位少,好早就坐滿客,最好打電話訂位先。
  • 鹵水鵝肝
  • 薄殼
2016-06-12 1878 瀏覽
一向不太喜歡吃泰式螄蚶,怕它那血腥味,自從在這𥚃試過潮式螄蚶,超喜歡.......喜歡它沒有血腥味,喜歡它脆口感覺,每粒也有專人打開及檢查,保證沒問題,食得也放心!雖然今晚主角是來食螄蚶,但其他食物也不錯!潽寧豆腐:真的外脆內滑沙爹牛肉芥蘭:牛肉可以不理,因為太過鬆肉粉了,但芥蘭超嫩椒鹽蠔仔:炸得夠乾身,沒腥味豉油皇鵝腸:不算太肥,但豉油不夠香及有點咸炒薄殻:可能未係時候,薄殼超細隻,但炒得幾香
雖然今晚主角是來食螄蚶,但其他食物也不錯!
潽寧豆腐:真的外脆內滑
沙爹牛肉芥蘭:牛肉可以不理,因為太過鬆肉粉了,但芥蘭超嫩
椒鹽蠔仔:炸得夠乾身,沒腥味
豉油皇鵝腸:不算太肥,但豉油不夠香及有點咸
炒薄殻:可能未係時候,薄殼超細隻,但炒得幾香
2016-06-11
  • 潮式螄蚶
  • 普寧豆腐
2016-04-17 1492 瀏覽
舖面唔係好大,一行四人諗住食過番尋味 walk-in,爭d 無位坐!舖位隔離棟樓重建緊,所以比較多小昆蟲,街道有點暗,建議如果女士們晚市要來,最好找個伴。先來個鹵水鵝片。鹵水汁夠味夠多,鵝片同下面的豆腐都夠入味。鵝片肥瘦厚薄適中,這一碟我實在找不到要負評的地方,一上枱大家就以光速食完蠔仔肉碎粥,例牌份量四人很足夠。芫茜葱分開上夠細心,料很足,蠔仔食極都仲有。不過我覺得味道上稍嫌淡,不夠香。不是最好味的蠔仔粥。食潮州菜叫蠔餅是常識吧。很standard 的味道,同粥一樣,料很足,不過我覺得整薄些少會比較香口。四人分每人有兩大件,好飽。 最後上的芥菜排骨煲。芥菜煮得焾,排骨有點淡。有家的味道。

鹵水鵝片
煎蠔餅

最後上的芥菜排骨煲。芥菜煮得焾,排骨有點淡。有家的味道。
大芥菜排骨煲
鹵水鵝片
  • 滷水鵝片
2016-03-28 1424 瀏覽
鹵水鵝件拼盤-ok九肚魚肉碎粉絲湯- 不能接受的咸蠔仔粥-一D鮮味都冇豆腐煲-咸+油蠔仔餅-超多粉、超多油,冇乜蠔似起似一條濕了水的碗布咸肉炒韮菜花- 韮菜可以,咸肉咸得食一啖就自然吐出可能在舊區,老人家多,食物是嚴重的咸又或是只能重點吃出名的小菜,怪自己沒做資料搜集
鹵水鵝件拼盤-ok

九肚魚肉碎粉絲湯- 不能接受的咸

蠔仔粥-一D鮮味都冇

豆腐煲-咸+油

蠔仔餅-超多粉、超多油,冇乜蠔

似起似一條濕了水的碗布

咸肉炒韮菜花- 韮菜可以,咸肉咸得食一啖就自然吐出

可能在舊區,老人家多,食物是嚴重的咸

又或是只能重點吃出名的小菜,怪自己沒做資料搜集

2016-03-15 1837 瀏覽
潮州菜雖然唔係成日食,但其實我都好鍾意,尤其係各式鹵水、胡椒豬肚湯。心水店唔係好多,九龍城樂口福、北角和平飯店甚至某d大排檔都唔錯,今次就試比較少去的長沙灣呢間人氣店。佢位處寧靜小街上,格局好街坊,以大枱為主。未點食物枱面已有一碟仔醃菜+花生,醃菜酸味甚低,反而甜度好高,仲好似食到少少砂糖,易入口好好食。食潮州嘢當然要點鹵水,大部分鹵水食物都可以雙拼,以較貴價的一樣計算。除非人多,否則建議點雙拼,因為一碟分量頗多,單食一樣未免有點寡。我呢碟係鵝片($118)拼鵝粉肝($128),所以一碟係$128。鵝片切得好薄,皮薄脂肪少,鵝肉好滑好腍,鹵水味夠香,點少少醋鮮味更出,非常唔錯。鵝肝唔油,實感偏實淨,初初咬好似冇咩味,食多一兩件香味先慢慢滲出,不過食左兩件已開始覺得滯了。見到隔離枱的椒鹽蠔仔($78)賣相吸引,又跟住點來試試。原來又係超大碟,粗略估計都有約三十粒。每粒蠔仔好飽滿,粉漿薄薄的,仲清楚見到蠔仔個樣。質感外脆內軟,加埋炸蒜粒好香,想減輕油膩,可以加點醋食。呢度都有好多款潮州小炒,樣樣都好似好吸引,有菜脯蛋、梅膏骨等等,最後揀左豉椒鵝腸($138)。上枱時睇色水已覺得好對版,食落
呢度都有好多款潮州小炒,樣樣都好似好吸引,有菜脯蛋、梅膏骨等等,最後揀左豉椒鵝腸($138)。上枱時睇色水已覺得好對版,食落感受到其鑊氣,豉椒惹味非常,鵝腸好爽脆,雖然部分鵝腸多膏好邪惡,都忍唔住狂食,最多刮走d肥膏先食。
有咁多惹味餸,忽然興起想食碗白粥($10)佐吃,雖然已煲到米粒爆開,但完全唔熱,連暖都稱唔上,比較失色。
我一向好想試下潮式甜品反沙芋,不過今次人少,又冇機會會下佢,唯有下次call齊人馬去啦。
值得去指數:

2015-11-23 2026 瀏覽
3個女仔行完街唔知食乜好,Openrice 一下邊到有好野食,咁岩我地係長沙灣區,見到有呢間野,咁我地就去試下,本身因為都幾鐘意打冷。不過呢,我地得3個人,所以食得唔多野,叫左好少野食咋!去相↓椒鹽蠔仔 - 大大隻好好食,個椒鹽味適中,入面好嫩,值得一試。炒菜 - 冇特別,但係就覺得都幾油,都幾唔抵好似$4x-5x。招牌”老”水鵝腸拼鵝片 - 好食,我覺得真係可以稱得上招牌,食完好想再食。加碗綿綿的潮州白粥
3個女仔行完街唔知食乜好,
Openrice 一下邊到有好野食,
咁岩我地係長沙灣區,
見到有呢間野,咁我地就去試下,
本身因為都幾鐘意打冷。

不過呢,我地得3個人,
所以食得唔多野,叫左好少野食咋!
去相↓
加碗綿綿的潮州白粥
2015-10-29
  • 椒鹽蠔仔
  • 鵝腸
  • 鵝片
2015-11-16 1599 瀏覽
好久沒食砂鍋粥了,看到呢間店覺得就呢間啦,我同老公兩個人叫了蟹粥、鹵水鵝片同薑汁芥蘭,是不是有點多呢鹵水鵝片,非常高水準之作。鵝片軟稔入味,肥膏很少,合我的心意。鹵水汁沒有死鹹的感覺,帶有八角、香茅等味道,禁不住一吃再吃。墊底的豆腐更出色。薑汁芥蘭,煮得剛好,仲有一啲薑片夾雜喺中間,有薑汁味。蟹粥,粥帶著海鮮的鮮味,螃蟹鮮美,還有很多蟹膏,真是好好味
薑汁芥蘭,煮得剛好,仲有一啲薑片夾雜喺中間,有薑汁味。
蟹粥,粥帶著海鮮的鮮味,螃蟹鮮美,還有很多蟹膏,真是好好味

2015-10-24 2087 瀏覽
新加坡朋友來港, 帶佢去試食潮州菜。醃螄蚶好在可以叫半份, 好鮮味, 但同枱冇人敢食, 所以我一個人食哂半份。滷水鵝片好香滑同多肉汁, 冇切得太薄, 超正!普寧豆腐, 原本好有期望, 確係外脆内軟, 但其實冇乜味, 亦唔覺有咩特別椒鹽蠔仔料靚, 蠔仔好大隻, 但椒鹽感覺唔夠惹味其他菜式質素也可以。會為滷水及生醃菜式再嚟~!
新加坡朋友來港, 帶佢去試食潮州菜。
醃螄蚶
滷水鵝片好香滑同多肉汁, 冇切得太薄, 超正!
普寧豆腐
椒鹽蠔仔料靚, 蠔仔好大隻, 但椒鹽感覺唔夠惹味
椒鹽蠔仔
其他菜式質素也可以。會為滷水及生醃菜式再嚟~!
鍋貼涼瓜
2015-10-23
醃螄蚶
蟹粥
朋友推介,咁就姑且一試去試吓⋯今晚試咗香港好少見嘅醬油賴尿蝦,食落去係好鮮甜⋯但係亦浸滿醬油嘅鹹味,身邊兩位朋友就讚不絕口⋯但可惜非我杯茶。鵝片就不過不失普通,同街邊大排檔一樣,以佢哋嘅呢度嘅煎蠔格⋯同我鍾意食嘅炸蠔餅感覺相差好遠,所以我都唔多Like。全晚最好味就係碟話梅排骨,鹹鹹甜甜送飯一流。最搞笑係我哋叫咗個凍烏頭,食完野都仲未黎⋯最後原來漏單,鋪頭細細⋯當晚又唔係好多人,咁都可以漏單,總括來講呢間餐廳並非我杯茶,應該唔會有下次。

煎蠔格
醬油賴尿蝦
話梅骨
蒜蓉炒白菜
煎蠔格
2015-09-02 1894 瀏覽
平時同朋友食飯,唔係西餐就日本菜,突然同朋友講想去打冷,朋友都讚成。搜尋之下,搵到呢間評語好似唔錯,就同朋友黎一試如何。可能早去到關係,店裡面只有一兩大檯客,但侍應都問了聲:有無BOOK檯?,就知道再過一陣一定會好多人。就坐之後,先飲左啖熱茶,可能太耐無飲茶,茶雖然唔太濃,但就有一種茶香,用黎消膩的話唔錯。花生同甜酸菜就幫助開胃。雖然只得兩個人,但大家都想試多啲野,最後叫左煎蠔餅、鹵水鵝拼盤同糖醋麵。當然,食打冷緊係要配埋支啤酒啦!先黎既係煎蠔餅,蠔仔份量好足,啖啖都食到蠔肉,蠔餅邊緣圍住加左蛋煎,所以餅邊特別鬆脆同有蛋香。只食蠔餅覺得太單調的話可以加啲魚露同胡椒粉,味道立即提升。鹵水鵝拼盤入面有鵝片、鵝件、鵝掌、紅腸、滷蛋同豆腐。最好食既係面頭既鵝片,切得夠薄身而且入味,連皮食都唔會油膩。鵝件唔知係咪我地唔好彩,切中個無咩肉既位,舊舊都成舊肥肉,失色不少。還好鵝掌、紅腸、滷蛋同豆腐都有返正常水準,滷水汁唔太鹹,有鵝肉香味,但香料味就唔太突出,不過配合返清淡既豆腐都唔錯。兩面王糖醋麵,加埋砂糖同醋一齊食,開胃得黎又消去左油膩感,可惜雖然面煎得香脆,但底嗰面就淋左啲,變了"一面王"。整體
搜尋之下,搵到呢間評語好似唔錯,就同朋友黎一試如何。
滷水鵝拼盤
糖醋兩面王
整體上食物都有水準,價錢亦唔算太貴。食到中途已經全院滿座,其中都有唔少熟客,打冷就係要食得熱熱鬧鬧。其實仲想試埋其他野食,但無奈得兩個人兩個胃,裝唔落咁多野食,所以下次一於BOOK定位,叫多啲人去食。
2015-08-22
滷水鵝拼盤
  • 鹵水鵝拼盤
2015-08-25 2735 瀏覽
身上明明未有半點潮州血統的我,卻偏偏對潮式美食趨之若鶩:各式滷水的濃香厚味、蠔仔粥的鮮甜多汁、胡椒豬肚湯的香辛暖胃、還有金黃香脆的煎蠔烙,每一味都令我垂涎三尺,食指大動。幾位多年同窗好友小聚,選擇吃潮州菜,小弟自是期待萬分,欣然赴會。星期六的夜晚,店內人聲鼎沸,坐無虛席。便急急點了數道小菜,然後耐著性子等待佳餚一一上檯。* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *潮陽梅羔骨 - $78這裡的「羔」正寫應為「膏」,即是指用上梅膏醬 (冰梅醬) 烹調的排骨。就菜式而言,並非每一家潮州菜餐館都會提供,的確很有一試的價值。潮州人吃飯好以醬入饌,一檯餸菜,各配以不同醬料:滷水有蒜醋、蠔烙有魚露等等‧‧‧店家用上肥瘦交錯的一字肋骨 (即是金沙骨),先炸過、走油後再以梅醬一同爆香,外面不沾油,咬下去時卻甘香鬆脆、脂香四溢。梅醬本身味帶酸甜,又恰好抵消了排骨的油膩,和上海菜裡面的甜酸排骨和廣東菜的咕嚕肉、生炒骨一樣,都是送飯妙品。若真要挑剔其不足之處,就是排骨未能完全去

潮陽梅羔骨 - $78

若真要挑剔其不足之處,就是排骨未能完全去臊,但瑕不掩瑜,我自己很喜歡這道菜。
滷水鵝拼盤 - $128

個人感覺滷水菜式是潮州菜中的靈魂所在,若先上檯的滷水弄得不行,對其他菜式的期望恐怕也要打個折扣。

遺憾的是,潮匯館的這道滷水拼盤給到最高分也只是中規中矩而已:油香尚可但鵝肉較「霉」口,偏鹹的滷水汁又淋得太多,吃一啖便要灌上好幾口茶才能緩和下來。
方魚肉碎砂鍋粥 (例牌) - $88

叫慣了蠔仔粥,同窗W想來一點新意,我們便順她想法叫了個方魚肉碎粥。該粥以砂窩盛載,一客例牌已足夠我等3男1女共4人享用,每人也吃到差不多兩碗,份量方面無庸置疑,給夠滿分。

方魚,即是大地魚,常用來煲湯又或者煨粥,以增其鮮甜。潮匯館的粥沒有偷工減料,每塊魚乾都有約成人的拇指般大小。此外,粥底又夠綿滑、白米粒粒「開花」,感覺已是十足十的廣東粥,反而不似普通潮式粥品。

蔥花、芫茜等都是用碟另上,隨客人喜好自行添加,夠貼心。
隨便盛一碗粥已有約2、3塊魚乾,料多就是不同凡響。
香煎蠔仔烙 - $78

自問對酒店的生蠔感覺「麻麻地」,卻獨愛蠔仔的海鮮風味。咬破一粒渾圓的蠔仔,任憑其甘甜的汁液流淌於味蕾之上,已足夠陶醉好一陣子。所以,一說到煎蠔烙,第一時間出現在腦海中的便是以充分鑊氣煎香的蛋漿裹著粒粒飽滿蠔仔的完美畫面。可惜,咬開潮匯館的蠔仔烙,看到橫切面時我才發現完全不是自己想像中那一回事。

肉眼所見,夾在兩層蛋漿中間的是一層厚厚的灰色蠔漿!雖說這種做法更費工夫,蠔仔的味道也能更平均地分佈到烙餅的每一個位置,但看起來就是有點噁心,而且也沒有咬破蠔仔時的那種快感了,實在令我有點失落。
反沙芋頭 (8件) - $68

吃完主菜,又怎可以少了甜品的份兒?芋頭夠「粉」、乾身、香脆但絲毫不硬,砂糖平均地包裹著每條大拇指般粗身的芋頭,絕對是大廚的實力之作,很滿意。

最後,意猶未盡的我們追加了一道蒜茸炒通菜 ($55),使當晚的飯聚畫上了滿足的句號。

後記:

平心而論,潮匯館的出品絕非劣食,有些更是同類食肆的水準之上。只是每個人心中都有自己衡量美食標準的「一把尺」,好吃與否,就如冬天飲水,冷暖自知。我會繼續追尋符合自己心中理想的潮式食店,希望終有一日可以完成心中那塊完美的拼圖。
2015-08-22
  • 潮陽梅羔骨
  • 方魚肉碎砂窩粥 (例牌)
  • 反沙芋頭
2015-08-18 1592 瀏覽
早兩三個月曾經試過walk in 但無位。今晚突然想食潮洲嘢、打電話無人接聽,於是再次walk in博一博。今次竟然博到!  星期二晚竟然都全爆!好在啱啱有二人枱走。另一加分地方:估唔到可以簽卡!咁啱帶唔夠現金。好彩!
早兩三個月曾經試過walk in 但無位。
 星期二晚竟然都全爆!好在啱啱有二人枱走。

公雞餐具
雜錦鵝片拼盆
薑汁芥蘭
豉油王鵝腸
另一加分地方:估唔到可以簽卡!咁啱帶唔夠現金。好彩!
2015-08-18
5 分鐘 (堂食)
薑汁芥蘭
豉油王鵝腸
2015-08-07 1881 瀏覽
有日放工行過見到呢間潮州野就想試下,跟住就膽粗粗叫幾個同事一齊食,去到見到全場爆滿,好在我地早訂枱,去到唔洗等。介紹食咩先呢個蠔仔肉碎粥值得一試,蠔好新鮮唔腥兼且一煱份量足料。普寧豆腐外脆內滑,師傅好野。滷水拼盤不過不失,但略嫌個汁唔夠香。前菜好入味,加埋杯潮州鐡觀音,真係胃口大開。

介紹食咩先
蠔仔肉碎粥
呢個蠔仔肉碎粥值得一試,蠔好新鮮唔腥兼且一煱份量足料。
普寧豆腐
普寧豆腐外脆內滑,師傅好野。
滷水併盤
滷水拼盤不過不失,但略嫌個汁唔夠香。
前菜
前菜好入味,加埋杯潮州鐡觀音,真係胃口大開。
2015-08-03
前菜
2015-08-06 1392 瀏覽
大部分中式餐室都供應花生 前菜給食客醒醒胃。奈何味道不太誘人,吃一口便停下來。但這裡的花生爽脆香口,沒有放久了的油益味。甜菜應該是甜味菜,吃一口便停不下來。新鮮沖的鐵觀音非常香濃秘製梅羔骨味道香濃,單試梅汁的話,會偏咸。但配上排骨的話,味道卻剛好。原來羔骨是指排骨的肥膏比例相對會高鹵水鵝拼盤不特別,鵝片不嫩滑,反而有點"鞋"普寧豆腐個人認為必食! 有別於坊間餐廳的炸豆腐,更滑更輕身,即使外皮炸得酥脆,豆腐依然嫩滑無比! 👍👍方魚蠔仔肉碎湯飯蠔仔飽滿又新鮮,方魚先炸後煲,肉碎彈牙而不肥膩。很久沒吃到好評的蠔仔粥
花生 甜菜

鐵觀音

新鮮沖的鐵觀音非常香濃
梅羔骨

秘製梅羔骨
鹵水

鹵水鵝拼盤
不特別,鵝片不嫩滑,反而有點"鞋"

方魚蠔仔肉碎湯飯
2015-08-05
花生 甜菜
鐵觀音
梅羔骨
2015-07-27 1410 瀏覽
星期曰~因“港人港樓“的效應,街道聚集了很多排隊買樓的人士,我與蝦子餅亦趁熱鬧去感受吓氣氛,由下午3:00一直坐着等消息,至晚上6:30又悶又餓,於是我倆去附近食潮菜輕鬆吓,於卡位坐下即點了凍烏頭、鵝片鵝翼拼墨魚、普寧豆腐和蠔仔肉碎粥醫肚;晚上8:00街上的人群漸漸散去,雖然今次空手而回,但順路食到水準依然的潮州菜,亦不枉此行!
鵝片,鵝翼拼墨魚

凍烏頭