同朋友喺尖沙咀瘋狂購物完,就係附近搵啲好嘢食。見到有間牛肉火鍋個樣幾靚仔走上去試一試。入到去裝修好新淨,坐得非常之舒服。見到隔離枱啲牛非常之新鮮。所以就想要啲牛試下。平時都食咗好多吊籠嗰啲部位,所以今次就揀一個之前都未見過個名嘅部位嚟試下。今次叫呢個牛個名都幾特別嘅叫做爪邊。佢係比較瘦身少少,但係咬落去勁有咬口,一路食一路牛肉嗰啲味就充滿曬成個口。好有牛味。食完會有少少肉嘅回甘甜味。跟住梗係唔少得叫咗個牛柏葉,係新鮮嗰隻牛柏葉冇漂到完全白色,食落非常之爽彈。最鍾意食就係佢會索曬湯好多嘅汁,very juicy 😆最意想不到嘅就係佢啲餃子都好好食,佢應該係每日新鮮自己包,因為佢嗰個皮係比較薄同埋,食落會彈牙。如果係雪過嘅皮應該唔會有呢個效果。👍

2024-06-18 45 瀏覽
#潮牛莊no one can make me lie about food. unless pay alot of money.this place is really surprise with the beef brisket.the pink color u see means the meat just right cooking time. not too raw not too cook. meat is tinder and soft. very lovely texture.the beef tendon is soft and good. soup base is beef bone soup with pepper taste. clear and good.nothing to complaint.seat is large.will come back.🤝138$ next time try high level beef.#food #hkfood #hongkongfood #台灣美食 #日本グルメ #ukfood #澳洲美食 #馬保國 #香港美食 #深圳美
#潮牛莊

nothing to complaint.
seat is large.
will come back.🤝

#food #hkfood #hongkongfood #台灣美食 #日本グルメ #ukfood #澳洲美食 #馬保國 #香港美食 #深圳美食 #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2024-06-18
2024-06-06 63 瀏覽
呢間火鍋店係逐份明碼實價 想食咩就點咩樣樣都係品質保證~同朋友兩個人都可以點少少地~手工鮮蝦雲吞果然比一般機器製作的雲吞更加鮮美和細緻餡料中新鮮的蝦肉、適量的調味料以及細膩的包餡手工,都能帶出雲吞的彈牙口感。優質的餛飩皮也能讓雲吞吃起來更加滑潤鮮嫩。桂花蚌桂花蚌的肉質非常鮮嫩Q彈,入口即融, 肉質飽滿豐厚,帶有一種海洋的清甜味道,桂花蚌的味道還帶有一絲微妙的鹹甜交織,口感柔滑綿密牛肉吊龍+鍋底吊籠位於牛背脊內側,豐滿濕潤、細緻嫩滑仲叫左d蔬菜 吸收哂肉香 都好食d📌潮牛莊火鍋In Beef Hotpot尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓A號舖港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約3分鐘

呢間火鍋店係逐份明碼實價 想食咩就點咩
樣樣都係品質保證~同朋友兩個人都可以點少少地~

手工鮮蝦雲吞
果然比一般機器製作的雲吞更加鮮美和細緻

桂花蚌

口感柔滑綿密

牛肉吊龍+鍋底
吊籠位於牛背脊內側,豐滿濕潤、細緻嫩滑
仲叫左d蔬菜 吸收哂肉香 都好食d

📌潮牛莊火鍋
In Beef Hotpot
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓A號舖
港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約3分鐘

靚牛選擇之《潮牛莊火鍋》餐廳裝修企理光猛,而且有VIP房夠哂私隱度高,食物有質素,湯底係零味精,配料種類多,座底後職員有細心講解,牛肉同出邊唔同,用既係騸牯牛,香港比較少供應,而每個部位口感都唔同, 有驚喜係肉眼邊又名(吊龍),肉眼邊係接近牛頸脊既位置,紋理平均,入口牛肉味濃,油份重,而且餐廳有提示只需淥5-8秒,因為每人口感都不同,而菠菜苗色澤翠綠,入口清甜。總結,午市套價唔算貴,而且食物質素不錯,下次可以再來。
靚牛選擇之《潮牛莊火鍋

總結,午市套價唔算貴,而且食物質素不錯,下次可以再來。
2024-05-27
午餐
同朋友聚舊, 朋友建議打邊爐, 推介黎依間餐廳, 覺得依度牛的部位選擇多且高質去到餐廳睇Menu, 見倒有特別的騸牯牛系列, 吸引左我的注意~~ 而騸牯牛系列都有十幾款的選擇, 睇Menu,  每樣都好吸引, 難以選擇。朋友連忙推介吊龍吊龍:侍應好快送黎一碟吊龍, 見倒肉色鮮紅, 睇得出鮮度好夠, 碟上亦好細心咁寫左肉的最佳食用方法係鍋入面略灼8秒左右, 放入口, 食落肉味濃而肉質細緻嫩滑, 質素上乘現炸響鈴:打邊爐又點小得響鈴依度的響鈴係即炸的,將響鈴快速放落湯底涮一涮,響鈴香脆熱辣之餘再索左湯汁,既脆身又美味!游水金鮪魚刺身朋友俾menu 裡面的刺身吸引,於是我地叫左個游水金鮪魚刺身刺身色澤白裡透紅,而入口即化,甘香鮮甜!而餐廳的服務亦值得一讚,侍應服務有禮,亦面帶笑容!

吊龍:

現炸響鈴:
打邊爐又點小得響鈴

游水金鮪魚刺身
刺身色澤白裡透紅,而入口即化,甘香鮮甜!

而餐廳的服務亦值得一讚,侍應服務有禮,亦面帶笑容!
2024-05-21
2024-05-27 69 瀏覽
潮牛莊火鍋@尖沙咀金馬倫廣場高質邊爐鍋😋呢日同同事去咗尖沙咀打邊爐,呢間店舖裝修幾Grand,食材新鮮,會溫馨提示你食物要淥幾多分鐘,好貼心。龍蝦刺身:龍蝦肉質鮮嫩,搭配上火鍋的熱氣,十分驚喜。配以醬汁,更突出龍蝦的鮮甜味。蘇格蘭聖子皇:蘇格蘭聖子皇非常新鮮,肉質細膩,帶來非凡的味覺享受。肉眼邊牛肉: 肉眼邊是上等牛肉部位,入口即化的口感,配合火鍋湯底,突出肉質本身的香甜鮮美。吊龍牛肉:吊龍牛肉是非常稀有而珍貴的牛肉部位,充分保留肉質的嫩滑,同時還能帶出牛肉的甜香。
潮牛莊火鍋@尖沙咀金馬倫廣場

高質邊爐鍋😋

龍蝦刺身:

蘇格蘭聖子皇:
蘇格蘭聖子皇非常新鮮,肉質細膩,帶來非凡的味覺享受。

肉眼邊牛肉:

吊龍牛肉:
2024-05-27 55 瀏覽
講到食牛,餐廳都唔錯,地方乾淨,員工的服務態度良好,起碼唔會黑面。新鮮牛柏葉味道鮮美,口感豐盈,肉質鮮嫩多汁。搭配濃郁的封門柳湯底,香氣四溢,令人食欲大開。湯底的選擇也非常重要。經典的麻辣湯底,麻辣鮮香,能提升整體口味;清湯做底,則更能突出牛肉本身的鮮美。每種湯底都能呈現不同的風味,令人難以抉擇。無論選擇哪種湯底,都能在熱騰騰的火鍋中,盡情品嘗新鮮的牛肉,感受牛肉本身的鮮美與醇厚。肉質嫩滑,搭配各式時蔬,再沾上特製醬料,一口下去,滿口生香,回味無窮。

2024-05-27 138 瀏覽
而家好興食潮汕牛火鍋,雖然大陸好抵食,但係唔想山長水遠,可以試吓尖沙咀呢間,地點方便環境仲好闊落!每一碟牛肉都會寫明烚幾多秒係建議時間,跟住做就就食到牛嘅最佳狀態🥰我哋叫咗腰咀同牛頸脊,前者油脂比較豐富,雪花紋好平均,牛味鮮甜甘香☺️而後者牛尾比較濃郁,質感鮮嫩,非常有咬口!除咗咬其他配菜都非常出色,響鈴即叫即炸非常酥脆,美國桶蠔非常肥美鮮味十足,仲有手工水餃皇,外皮非常之薄,餡料又多,每隻都脹卜卜!整體食物同環境都好唔錯~——————評分:7/10.平圴消費:~$500

——————
評分:7/10
平圴消費:~$500

2024-05-26 45 瀏覽
尖沙咀金馬倫廣場呢間火鍋店環境又靚又寬敞,裝潢、佈置好有品味。用餐環境讓人感到很放鬆,適合同家人聚會。佢哋主打嘅潮汕牛喺其他地方都好少見,好新鮮同埋品質好高,啱晒食肉獸!!食完真係覺得佢哋嘅牛肉品質非常驚豔。一見到有「吊龍」即刻嗌碟嚟試下。嚟到又大碟又靚,即刻好期待。吊龍肉味香濃,又有少少咬口,作火鍋略灼就最啱。幾驚喜佢哋竟然有「腰咀」,味道特別鮮甜,同其他部位幾唔同。我哋仲叫咗幾款丸款、餃類。黑椒牛筋丸味道好香,而且口感彈牙多汁。而手工水餃皇就皮薄餡靚,大隻飽滿,味道鮮甜。

2024-05-26 40 瀏覽
打邊爐最緊要係咩❓就係材料新鮮,呢間火鍋店絕對做得到環境非常之好,地方乾淨座位舒適,真係加哂分💯員工服務態度極好👍🏻呢度出名食靚牛,所以都必定要叫吓—試之下果然喜出望外😍✨挽手入口即溶😍油脂分佈平均,有肉味有口感✨手打騸牿牛鮮牛肉丸呢個丸真係不得之了😍 一食就知真材實料💯淨係從紋理外觀就睇得出真係手打,同任食邊爐無得比,食落啖啖肉味,越嚼越香,但又唔會起渣的✨皇帝菜打邊爐點少得皇帝菜,新鮮,唔會話放左好耐老哂雖然價錢偏貴,因為打邊爐嚟講,算係中上價錢但一間用心經營嘅餐廳,服務同食物水準咁高,真係值得的👍🏻
打邊爐最緊要係咩❓
就係材料新鮮,呢間火鍋店絕對做得到

呢度出名食靚牛,所以都必定要叫吓
—試之下果然喜出望外😍

✨挽手
入口即溶😍油脂分佈平均,有肉味有口感

✨手打騸牿牛鮮牛肉丸

✨皇帝菜
打邊爐點少得皇帝菜,新鮮,唔會話放左好耐老哂

雖然價錢偏貴,因為打邊爐嚟講,算係中上價錢
但一間用心經營嘅餐廳,服務同食物水準咁高,真係值得的👍🏻
2024-05-26 48 瀏覽
這間野食店的食物選擇極為豐富,除了一般火鍋店會提供的材料外,還有各式各樣的粥粉麵飯,午市更有一人鍋供應首推牛腩清湯鍋($178)湯底清爽鮮甜,唔會有有太重油膩感。牛腩軟爛入口即化, 再配上手工餃子、魚皮餃、豬骨濃汁貢丸等,每一種都口感獨特,餡料豐富,其他材料如娃娃菜、海鮮菇、唐生菜、珍珠筍、秋葵、番茄等, 都好新鮮,入口脆嫩爽口,仲令到湯底更清甜添,最好食梗係䯀牯牛,肉質嫩滑鮮美, 煮過後保持肉汁,牛味香濃如果還覺得不夠,可以再另外點一份花足蝦刺身和吊龍,前者鮮甜彈牙,後者肥美多汁,兩款都能完美pairling整體而言,這間野食店的料理水準不錯,無論是湯頭、肉品還是蔬菜,滿足到食客的味蕾,絕對值得一試

首推牛腩清湯鍋($178)

2024-05-25 35 瀏覽
台式、重慶、四川火鍋就食得多,今次換換新口味去左【潮牛莊火鍋】試下潮式火鍋。呢間火鍋店係單點模式,主打超級特色騸牯牛。除左火鍋仲有粉麵飯食、唔怕無聊。清湯爽腩河:湯底清澈透明,但味道香濃而不油膩,彰顯出牛腩既鮮美。河粉既口感滑嫩,帶有微微既彈性。爽腩肉霖軟滑、牛味香濃。蔬菜盤:蔬菜全部都好新鮮,非常爽甜,個人最推薦娃娃菜同土豆片。坑腩爪:前胸同喺肋骨之間嘅牛柳,肉本身有筋膜,脂肪較少,所以有咬口同有肉味,霖滑肉爽,油香適中。淥3-5秒就足夠。爪邊:呢個位置係肋骨部分既肉,呢個部位比較瘦,有咬口,牛味香濃同甘香。淥5-8秒就足夠。

2024-05-24 29 瀏覽
今日又嚟到尖沙咀食飯,因為朋友好鍾意食打邊爐,所以對打邊爐嘅餐廳好有要求,所以我完全冇上網睇過關於呢間餐廳,直接相信佢咁樣準時喺餐廳門口出現,第一個感覺真係有驚喜,有別於一般嘅打邊爐餐廳,呢間感覺好乾淨好企理,個地下唔會又濕又滑,然後所有嘢食擺盤都好精緻又新鮮,連店員嘅服務態度都好好,所以幾時都話跟住識食嘅朋友去食晚餐係幸福嘅!我哋今次都叫咗好多樣嘢,全部都好出色,有幾樣嘢我覺得必須要同大家介紹吓嘅,因為下次再嚟都一定會必點!南非活鮑魚超級大隻,又夠新鮮,肉質厚實,口感q彈,食落完全冇渣,食晒成碟都覺得未夠喉。牛頸脊口感肥嫩,油脂分布一流,真係第一眼見到個油花已經好開心,食落就更加滿足!啲蝦真係超大一隻,好少何去打邊爐見到咁大隻,仲要爽口,勁新鮮!今次約齊一大班朋友嚟食,又可以舒舒服服咁樣坐喺度傾偈傾一晚,又食到好好味嘅食物,真係勁開心。

2024-05-24 35 瀏覽
今日出去尖沙咀,同老公去咗打邊爐,潮牛莊火鍋地點方便,裝修有格調,食物高質,坐喺度食嘢好舒服!花螺:新鮮肥美的花螺入口即化,外殼易剝,肉質軟嫩彈牙,配上店家醬汁,更添鮮味,讓人欲罷不能。清湯牛坑腩:湯頭清澈透亮,牛肉軟嫩多汁,完全融化在口中。湯裏還加入了蔥、薑等香料,味道鮮美醇厚,餐後仍然回味無窮。花足蝦:大隻肥美的花足蝦,肉質鮮嫩多汁,剝殼即食。蝦肉入口即化,我沾上香噴噴的蒜泥醬汁,更是增添了不少香氣與風味。花足蝦新鮮美味。,值得推介。
今日出去尖沙咀,同老公去咗打邊爐,
潮牛莊火鍋地點方便,裝修有格調,
食物高質,坐喺度食嘢好舒服!

花螺:

花螺
花足蝦
清湯牛坑腩
2024-05-24 32 瀏覽
今日約咗客戶尖沙咀傾嘢,順便帶佢食一間有質素嘅火鍋尖沙咀呢間潮牛莊火煱,裝修非常之舒適,仲有房間俾你一大班朋友聚腳嘅地方我個客戶最鍾意食牛,基本上樣樣款式都好新鮮,我哋兩個乜嘢都想食😂我哋叫咗牛肉之外,重點叫咗金錢牛𦟌呢個真係必食,肉質超級鮮嫩,好似入口即溶仲好食過一般嘅日本和牛😆我哋每人一碟另外一個就係嗰個豬腳筋麵,呢個面嘅豬腳筋彈牙一口咬落去,你會覺得好豐富嘅骨膠原👍🏻湯底又夠味呢!兩款真係要嗌。下次要約一大班朋友過嚟,因為佢有房坐得舒服
今日約咗客戶尖沙咀傾嘢,順便帶佢食一間有質素嘅火鍋

下次要約一大班朋友過嚟,因為佢有房坐得舒服
2024-05-18