2016-03-03 478 瀏覽
係fb 見人地食, 自己又心思思想食, 呢間潮福又好似好多分店, 一於要試下~揀完D海鮮, 點好哂菜跟手好快就到~~樣樣好大碟!!擺到唔夠位擺…服務員幫我地蒸第一道菜!仲比左個牌我地,上面有寫要蒸既時間.第一道菜好快就蒸完,又長又大隻既蟶子~~本身入面已經有蒜蓉同粉絲,夾雜住咁多肉既蟶子一齊食仍然爽口而不失鮮味.再黎薑蔥美國石蠔!! 呢度D石蠔就唔算太大隻,不過真係好新鮮,食落去真係鮮甜.然後到扇貝,隻扇貝成隻碟咁大隻~~~每一淡的肉汁都充滿著蒜蓉同鮮味,可其美味上面黃色係花甲,下面紅色唔記得咩黎黃色海水味重D就咸D﹐紅色就冇咁重鮮甜D,一樣咁好食!!呢碟安格斯肥牛個服務員幫我地整,佢問我地幾成熟,我地要5成熟佢就幫我地蒸,夠5成熟就叫我地食,係5成熟既時候塊肉仲有少少血色,但食落超爽口個服務員都叫我地快D食,過左5成熟就會硬,結果當真如此!!食完牛我地就食雞,呢碟招牌雞認蒸既時間可能要耐D,但認真野味D雞肉好軟,完全食唔出薑蔥味,但食到好濃郁既雞味,鐘意食雞既朋友必試最後到呢個蒜蝦糯米飯,賣相認真唔錯,蝦有好多,要蒸8分鐘先有得食,食落完全冇油,而且蝦味同飯味完全分開,可能因為蝦夠淋

揀完D海鮮, 點好哂菜跟手好快就到~~

樣樣好大碟!!擺到唔夠位擺…

然後到扇貝,隻扇貝成隻碟咁大隻~~~

每一淡的肉汁都充滿著蒜蓉同鮮味,可其美味

上面黃色係花甲,下面紅色唔記得咩黎

黃色海水味重D就咸D﹐紅色就冇咁重鮮甜D,一樣咁好食!!

服務員都叫我地快D食,過左5成熟就會硬,結果當真如此!!

食落完全冇油,而且蝦味同飯味完全分開,可能因為蝦夠淋而飯夠硬而帶出呢種軟硬兼施,認真好味。

總括黎講大埔可以有蒸氣火鍋而且有咁多新鮮既海鮮揀,相當方便我地呢班大埔人,推薦各位真係抵食。
2016-02-13
10 分鐘 (堂食)
2016-03-02 473 瀏覽
自數月前吃過一次潮福便難以忘掉這特色石鍋海鮮,每每有朋友想吃海鮮,我都會提意一嚐潮福的滋味。今天去過大埔超級城後,便與友人一起走過旁邊大埔廣場的潮福吃海鮮。我去過數次,但大埔店也是首次,也再簡單說說,潮福是一間中式酒家,但裝修較華麗鮮明在海鮮區可自己揀選想要的海鮮,例如段隻計的當然揀隻較飽滿的啦。雖然吃海鮮不建議沾醬油,但付了醬油費也順帶拿一碟,多款配料醬油任君選擇。特價龍蝦只售$98元,即叫即劏即蒸,集新鮮、肥美、爽肉、彈牙於一身,龍蝦的鮮甜與蒜香非常搭配,再者便是龍蝦肉的爽口彈牙,肉質鮮嫩,蒸煮時間剛剛好,令我無法挑剔。花竹蝦有手掌般的大,由2兩至6-7兩重的都有。花竹蝦非常新鮮,肉質較為爽彈,而且很鮮甜可口,這蝦真的很美味。不常吃海鮮的我看到鮑魚便難掩期待的情緒。鮑魚伴了少量蟲草花蒸煮,蒸數分鐘便能食用。鮑魚爽口彈牙,但亦保持嫩滑,能輕易咬開,味道鮮而到位,不能不試。手打豬肉丸(6粒)看似簡單,但turn out絕不平凡,手打肉丸粒粒足料彈牙,每粒也比乒乓球為大,肉質超級爽口,富肉香,但略微單調。南瓜排骨粥是必點了,用海鮮滴漏下來的精華煮粥,吃盡海鮮的精髓。粥底鮮甜,帶淡淡南瓜味
南瓜排骨粥是必點了,用海鮮滴漏下來的精華煮粥,吃盡海鮮的精髓。粥底鮮甜,帶淡淡南瓜味,而排骨只屬配角。我會選擇加大量芫茜、蔥和大頭菜增加香味。
2016-01-09
2016-02-01 1067 瀏覽
大埔一日遊,晚上返回市中心覓食,原來亦有潮福的店,近月外吃太多,還是清蒸海鮮合心意。 內設游水魚缸,本地外地進口的海鮮皆有。 南瓜排骨粥底,簡單味美。 鐘情龍蝦,$188/只,開邊蒜蓉蒸,肉質新鮮有彈性。 象牙蚌仔 $188/半打,肉厚鮮甜。 日本元貝 $58/只,我們點了兩只,足本厚身味道香甜多汁。 最後一道肉,順德污糟蒸雞,不及上次點的蟲草花蒸鮮雞好。兩次光顧潮福,海鮮新鮮,價錢合理,員工蒸煮工夫訓練有條,時間掌握得剛好,但可能是藍田的店比較新,感覺好一點。
內設游水魚缸,本地外地進口的海鮮皆有。
南瓜排骨粥底,簡單味美。
鐘情龍蝦,$188/只,開邊蒜蓉蒸,肉質新鮮有彈性。
象牙蚌仔 $188/半打,肉厚鮮甜。
日本元貝 $58/只,我們點了兩只,足本厚身味道香甜多汁。
最後一道肉,順德污糟蒸雞,不及上次點的蟲草花蒸鮮雞好。

2016-01-31
2016-01-15 1143 瀏覽
近來石鍋蒸係香港大行其道,真係您蒸我都蒸,千其咪蝕底呀 ﹗經朋友解釋,蒸氣火鍋原來係由強國傳入香港架,我真係完全唔知,有點孤陋寡聞啊。上網左搵右搵,最後揀最就腳既潮福蒸氣火鍋啦 ﹗因為阿爸阿媽都跟大埔共存亡,係唔會離開大埔食飯架,跟住又掛住屋企隻狗,想急急食完呢。全家人已經到齊,我放工最遲一個到場。一坐低連凳都未暖,部長嬸嬸已不停催促落單,我都忍唔住講聲,等一等、唔好急可以麻?團火湧緊上黎囉。大家研究左 menu 一大輪,部長嬸嬸建議出去海鮮區直接 order,仲要成家齊齊去。我心諗唔洗咁麻煩架麻,出到去混亂過街市,幾批食客們齊齊 order,再跟服務員您一言我一語嘈到拆天,仲要左諗右諗慢到嘔血,救命 ﹗我燥底小宇宙又要爆發喇,叫阿爸阿媽細妹返位坐先,我一個人 order 就搞掂。唔洗 1 分鐘就點好晒啦,都唔知班友係度玩咩要玩咁耐 ﹗預祝娘親生日蒸蒸晚宴,澳洲龍蝦、南非鮑魚、7 吋游水花竹蝦、5 吋紐西蘭珍寶元貝、美國石蠔、膏蟹、花蛤皇、蟲草花雞、蒜蓉茄子、南瓜花膠粥!7 吋游水花竹蝦,巨形得恐怖 ﹗仲要勁生猛不停郁,好惡呀 ﹗每人 1 隻夠喇。四眼侍應嬏嬏過黎親自 serve,親切

7 吋游水花竹蝦,巨形得恐怖 ﹗仲要勁生猛不停郁,好惡呀 ﹗每人 1 隻夠喇。四眼侍應嬏嬏過黎親自 serve,親切殷勤,感覺溫暖,thank you。Menu 上都有寫明每款食材蒸既所需時間,一目了然。

開呀,食得喇 ﹗在迷霧中發現美味巨蝦呢 ﹗四眼侍應嬏嬏細心地問要唔要影相呀?影完成分比大家喇,當然要影黎 show 比各路朋友睇下啦,哈哈 ﹗滾熱辣出爐,長過隻碟囉,非常燙手呢,好采我都仲頂得住。一黎就狠狠地扭甩佢個頭,蝦膏噴射,滴到成碟都係喇,快快用口盛住,咪?料 ﹗蝦膏甘香無比,味道濃厚鮮甜,無腥無嗅,極品 ﹗連超彈蝦肉齊齊趙,好食到打冷震 ﹗我地全家不約而同發出讚嘆之聲,好好味呀 ﹗

蒜蓉開邊澳洲龍蝦,特價推廣每人有半隻架,size 略細不到 1 斤呢。清香蒜蓉味撲面而來 ﹗非常香噴噴啊 ﹗我唔客氣喇,大舊肉我既,哈哈。龍蝦肉彈到震騰騰呢,質地爽彈多汁、鮮嫩無比、特濃鮮甜龍蝦味上配金銀蒜既清香惹味,簡直無械可擊、天下無敵 ﹗半隻絕對唔夠喉呀,比十隻我,我要食十隻。

蒜蓉蒸珍寶活帶子,即叫即劏絕對新鮮,size 超異形呀 ﹗外殼最少有 5 吋大呢。除左外殼超異形外,連帶子肉都超大超厚身呢,最少 2cm 所以要中間?開易熟好多,如果蒸得耐會又硬又韌唔食得架喇。蒸既火侯及時間掌握得出神入化,跟 menu 上面蒸既時間完全相符,嫩滑鮮甜多汁,腍棉中帶超級彈性,不乾不鞋不硬,一啖過夠豪氣,好好味 ﹗

薑蔥蒸南非活鮑魚,生猛南非鮑魚一捉上黎就即刻好興奮咁跳晒舞,唔洗咁開心既。師傅即刻帶佢地入房洗白白,刷到乾乾淨淨出場,閃令令 ﹗得左 ﹗上碟,起筷 ﹗加點金銀蒜指天椒豉油,我最愛最基本既混醬,惹味帶香辣跟海鮮超乎想像地夾,鮑魚海水味清香,鮑味鮮而濃,爽彈滑溜無得頂,勁有添食既衝動呢。

清蒸奄仔蟹,居然係段隻計,唔掛得條繩咁幼啦,多謝 HKD160 蚊,都幾狼死架喎 ﹗求其捉隻送入屠房,師傅仲幫佢擺到拑住自己個殼出場,以示新鮮活潑真係剛剛歸西。清蒸奄仔蟹,阿爸阿媽厭麻煩唔食,咁我叫一隻自己嘆啦。最初我係想食大膏蟹架,但見到條咸水草粗到可以紮得住我,要成千蚊一隻蟹明知搵笨,心有不甘所以唔食囉。

清蒸奄仔蟹,個石鍋火侯勁過屋企百倍呀,十多分鐘隻蟹已經可以熟透喇。蟹既清香味道隨著白煙直撲埋黎,流晒口水囉 ﹗點解肉質怪怪的?我食過好多間都好好食,但完全唔會似佢咁彈滑到出奇架 ﹗堅係第一次,無人能及,結實彈牙滑不留口既質地,流滿海水咸香及鮮蟹肉汁,蟹膏甘香濃厚,蛋味強烈而黏口,激好味道 ﹗必食 ﹗

薑蔥蒸美國石蠔,阿媽又唔食,叫三隻阿爸阿妹同我三個自己嘆啦。3 隻 3 個 size 大中細有齊,搞錯呀 ﹗有無諗會過分贓唔勻打大交呢?勁爽口呀,有別於一般桶蠔及生蠔。爽彈多汁既口感,即叫即開即蒸鮮味無窮,想不到的快感。

清蒸花蛤皇,最初只係 order 半斤,但發現只有十多隻邊夠食喎,立即加單啦。好肥美飽滿,濕潤 juicy 香噴噴,滿足到飛起 ﹗非常有彈性既花蛤肉,想像不到的鮮甜味美,淡淡海水咸香不需任何調味,一啜入口再啜又再啜,食唔停口。

金銀蒜蒸茄子,好想食菜呢,但諗諗下到底有無蒸菜架呢?哈哈。印象中應該有,例如菜卷都係蒸架喎。當時又諗唔到另外叫碟炒菜咪得囉,唔一定要蒸架麻。金銀蒜蒸茄子,原全估錯晒,點解會切片蒸呢?薄一點可以快一點熟?吸收更多水份?一般只會切條或開邊呢。金銀蒜蒸茄子,茄子完全蒸透,金銀蒜香味陷入茄子之中,再淋上少量蒜容指天指豉油令味道更濃郁更香辣,軟滑濕潤一啖塞入口,塞得滿滿的,好美味呀 ﹗

蟲草花蒸走地雞,食左大量海鮮無肉落肚梗係唔夠充實咁囉,叫隻雞穩陣喇。雞仔黎喎,皮光肉滑、苗條身材好,我鍾意 ﹗不太喜歡大肥雞,皮厚又肥又多油呢。雞件略醃有味道又有雞味,滿意。薄薄雞皮滑而不肥,肉質鮮嫩有咬口,有做健身,good ﹗

南瓜花膠粥,點解要係南瓜,我唔食南瓜呢,令外個粥底又無花膠,侷住揀依個啦。經過兩小時既餚製,加上火侯十足,大量蒸氣、大量海鮮精華、大量肉汁跟粥底混和,天人合一、天下無敵 ﹗粥底棉到不可思議,味道豐富到有如百鳥歸巢、森羅萬象 ﹗依餐貴就貴在依窩萬鮮粥喇,龍蝦、鮑魚、花竹蝦、珍寶元貝、美國石蠔、膏蟹、花蛤皇、蟲草花雞,所有味道結合,好味到震 ﹗就算我已經好飽喇,但都忍唔住一碗接一碗地倒晒落口呢。最後食埋隻膠口彈牙花膠,完滿結束,禮成 ﹗

2015-12-10
  • 花蛤皇
  • 蟲草花雞
  • 蒜蓉茄子
2015-12-17 1296 瀏覽
最近無論係雜誌, Openrice, Facebook, IG 都有潮福蒸氣石鍋既蹤影, 人氣一時無兩!住大埔既友人K小姐生日飯話好想試下, 我地一班朋友當然逢陪!蟲草花蒸新鮮雞呢個本身唔係我所好, 因為本身對d 蟲草冇咩好感, 硬係覺得d咁健康既野唔方好食得去邊但係一入口真係超出我想像! 雞切得細細件好滑好入味! 好清新, 仲有少少花香味! 極力推介!另外我地仲叫佐蒜蓉蒸元貝, 足足有手掌咁大隻! 蒸既時間岩岩好, 肉質好晶螢好剔透, 未食已經流口水,可惜我用電話影得唔夠清! 否則效果一定更好!肉蟹糯米飯畎為係最後食, 大家都已經好飽! 所以我只係食佐少少蟹膏我就冇再食D飯, 但入口真係好香口, 金金黃黃, 細細啖品嚐, 真係好正!最後呢個粥真係精華所在!淨係睇個色水都知佢有幾鮮味幾濃!就算飽到爆都覺得好好食!真係正到不得了!!!!!!!!!!!!!我完全比呢碗粥制服佐!大家一定一定要試!!!!
蟲草花蒸新鮮雞
可惜我用電話影得唔夠清! 否則效果一定更好!
肉蟹糯米飯
最後呢個粥真係精華所在!淨係睇個色水都知佢有幾鮮味幾濃!
就算飽到爆都覺得好好食!
大家一定一定要試!!!!
2015-12-01
2015-12-07 1230 瀏覽
今晚去到人人都話正既潮福開餐,一開始真係樣樣都想食,但耐何今餐飯腳就只得已經食得飽飽地既男友,所以最終就只叫叫咗美國石蠔同花竹蝦=0=好快待感靚女就將美食拎到嚟,一見到隻蠔真係俾隻蠔大到嚇親,蒸熟後好鮮甜又多汁,而且睇落仲好乾淨,好肥美咁,食落啖啖肉,好好味,以我蠔精黎講,呢隻蠔確係好食!花竹蝦都同樣勁大隻,肉質仲好彈牙,鮮甜既同時,仲好多蝦膏,用嚟送啤酒一齊食真係勁正勁夾!再加埋充滿海鮮精華既粥底下,真係好滿足,今餐食得好開心~
好大隻呀~
鮮味!膏好香!
2015-09-13
好大隻呀~
鮮味!膏好香!
筆者常聽說潮福蒸氣石鍋有多原汁原汙味有多吸引,今天決定身先士卒,走入大埔潮福試試真偽。走到岩店內,每張枱上都放了一頂保温更隔熱的藤帽,感覺份外風味。坐下就立刻有人帶我出去揀選海鮮。海鮮種類非常多,我選了二人份量的瀨尿蝦、鮑魚、龍蝦、大元貝、和牛片及菜,可惜當天沒有蟶子。說到醬料真的一應俱全、辣椒亦有分鮮辣椒同刴椒分,還有花椒油。其它配料有芫茜、葱粒、生蒜、炸蒜等。 等待之時,再有店員會將排骨、南瓜及米倒進石鍋,之後再放透氣蒸隔就蒸食物。而這裏挺好的地方,是店員會幫我將食物放入石鍋,按好蒸的時間,再為我上碟,只需慢慢等吃就行了。最後就是令人唾涎三尺的排骨粥了。打開蓋見狀不浠不稠,南瓜都融化成粥的一部部份,因此粥底呈橙黃色,加上海鮮及和牛流出來的精華汁液,更加美味。我一口氣吃了三碗,吃過後抱著大肚子滿意地回家。

龍蝦
鮑魚
大元貝
和牛片
瀨尿蝦
新鮮排骨粥
題外話/補充資料: 小貼士:想粥底更鮮甜,不妨多放點一些蜆類。
2015-11-07 1853 瀏覽
當天, 我百無聊賴兼屁股痕, 去到老遠探一個十年沒見又不好感情的友人 .... 我們在 甜椰坊 吃過甜品之後, 便到隔壁的 潮福蒸氣石鍋 繼續吃喝 ~潮福蒸氣石鍋這裏有小型海鮮市場 ! 鮮活的海產生猛, 即點即蒸 ~多達十多款的自助調味料 ~每張檯上都有像頂草織帽子的東西, 其實是鍋蓋 ~ 這草藤鍋蓋有很強的保溫功能而且還能給食物一種清香, 是雲南的特色 ~Menu, 除了例明食物種類和價錢外, 還有清楚寫明蒸食物的所需時間~紐西蘭蟶子皇 蒸 5 分鐘 .... OK ~紐西蘭蟶子皇蟶子蒸得火喉剛好, 肉質嫩滑細緻, 而且非常鮮味, 粉絲也吸收了蒜茸和蟶子的鮮味 ~薑汁酒蒸花膠筒 $128/例蒸 5 分鐘 .... OK~薑汁酒蒸花膠筒花膠筒, 黏軟腍滑膠質重, 沙薑味道重, 口感、味道皆一流, 絕頂美味 ! 開邊龍蝦蒸 5 分鐘 .... OK ~開邊龍蝦龍蝦肉質爽口嫩滑又彈牙, 龍蝦味道鮮甜細緻, 不用花巧, 原味就是正~蟲草鮮鮑糯米飯 $168蒸 5 分鐘 .... OK~蒸好的糯米飯香氣四溢, 糯米飯吸收了蟲草、鮮鮑之後非常幽香, 味道雅緻脫俗 ~餐後果是冰涼西瓜 .... 健
潮福蒸氣石鍋
這裏有小型海鮮市場 ! 鮮活的海產生猛, 即點即蒸 ~
多達十多款的自助調味料 ~
每張檯上都有像頂草織帽子的東西, 其實是鍋蓋 ~
紐西蘭蟶子皇
蒸 5 分鐘 .... OK ~
紐西蘭蟶子皇
薑汁酒蒸花膠筒 $128/例
蒸 5 分鐘 .... OK~
薑汁酒蒸花膠筒
開邊龍蝦
蒸 5 分鐘 .... OK ~
開邊龍蝦
蟲草鮮鮑糯米飯 $168
蒸 5 分鐘 .... OK~
餐後果是冰涼西瓜 .... 健康 !

本篇完 ~

2015-10-07 2218 瀏覽
呢排聽唔少朋友提起蒸氣石鍋,不過風評似乎一般,皆因個「等」字;肚餓等食,確係難受!不過耳聽三分假,難得大埔都新開咗間潮褔蒸氣石鍋,梗要試試啦!入座發覺原來喺主力食海鮮,本人雖然唔太into 海鮮,特別係太濃味ge,不過勝在佢主打清蒸,咁又但試無妨~~當晚order 咗聖子﹑扇貝、龍蝦同鮮蝦糯米飯!海鮮嚟講,清蒸就最童叟無欺, 新鮮唔新鮮,級數係點,一睇成品就知,放入口更加係呃唔到人!而全晚所order ge 海鮮,都一個字- 「鮮」! 每一款都入口充滿海鮮ge 咸香都鮮甜味道,只要配合蔥蒜清蒸,已經十分惹味!另外個飯底,見好多朋友大推個粥,不過今次order ge 糯米飯一樣正,香糯有嚼勁,而且有少少鮮蝦鮮味, soo good ah!

5 分鐘 (堂食)
2015-10-05 2107 瀏覽
聽人講呢期興蒸石鍋,所以覓食女子組又出動了,難得新界區有分店佢呢到嘅特色係磅秤海鮮即蒸即食!基於海鮮都吾平,我地都係主打貝殼類多,因為養養都新鮮所以全部貝殼都好鮮甜,有D仲配埋粉絲,真係無得頂。聖子皇--一人一隻,爽口彈牙,配上蒜溶一齊蒸,D粉絲吸曬d甜味!正!鑽石蜆--大粒厚肉,海蜆,略帶海水咸味,不錯日本元貝--又一粉絲嘅最佳拍檔,有膏,酒樓都竟然有挑腸,細心南非龍蝦--都要一試,蝦肉彈牙,小小膏,原條入口就岩岩好最後其實仲有飯或姐粥可以叫,同樣係蒸,愛健康或長輩都應該好中意,CP值高!

鑽石蜆--大粒厚肉,海蜆,略帶海水咸味,不錯

南非龍蝦--都要一試,蝦肉彈牙,小小膏,原條入口就岩岩好

2015-10-04 1758 瀏覽
蒸氣石鍋最近在各區都紛紛湧現, 先前到旺角吃過, 今次去大埔, 近近地就帶帶媽媽去食, 味道方面頗有水準, 但服務則未及旺角的好.茶樓面積好寬敞, 不過我坐的位置經常比人撞椅背....還有侍應總是喜歡上菜後把手抹落我的椅背...安頓後就出去自製調味醬料, 雖然海鮮夠鮮味, 但總想加少少辣椒豉油, 還有XO醬、沙茶醬等等.海鮮檔有各種不同海鮮, 例如象拔蚌、鮑魚、花竹蝦、石蠔、大元貝等, 價錢絕不便宜, 大概比市價貴5倍.籐蓋加蒸鍋, 還有計時鐘, 直接按下材料所需蒸煮時間, 夠鐘就會嘟嘟聲響起, 方便通知店員過來幫忙打開籐蓋. 但大埔店的店員可能比較忙, 每次都要我們舉手叫店員過來幫忙, 不像旺角店般那麼機警.一早決定要吃粥, 所以點好菜後就把米、南瓜及排骨放在鍋底蒸煮, 然後在蒸隔上放海鮮蒸, 這即謂 '上蒸海鮮, 下煮粥', 精華就滴入粥內, 待吃完海鮮, 粥就煲得剛剛好.5隻花竹蝦已經要$218, $36/一兩, 連去開街市買餸既師奶都話貴啦, 因為街市賣$7/一兩.蝦肉實淨彈牙, 吃每啖都是咬緊自己D血汗錢....再點一斤紐西蘭鑽石蜆, 大概20-22隻.全部放入蒸鍋裏蒸5分鐘

蝦肉實淨彈牙, 吃每啖都是咬緊自己D血汗錢....
再點一斤紐西蘭鑽石蜆, 大概20-22隻.
全部放入蒸鍋裏蒸5分鐘便可吃, 但由於我們還在吃蝦, 侍應就提議繼續放在蒸氣鍋內保持熱度, UM...以我一個不諳烹煮的小妹來說, 都知放在蒸鍋只會令蜆overcooked啦, 好費解店員會有咁既提議.
於是照請店員把蜆全數拿起放在碟上, 大部份蜆都開晒口, 而且飲飽水, 脹卜卜. 蜆肉算大兼嫩滑, 好新鮮.
吃完海鮮就食排骨粥, 當然越多海鮮, 粥就會越鮮甜, 今次的粥煲得幾綿, 但不夠海鮮, 所以甜度只屬一般.
另外一提, 今次的籐蓋令到煙向四處溢出, 而不是向上升, 一邊等著吃就一邊被蒸氣追著...
題外話/補充資料: 食材是夠新鮮, 但服務不太好, 整體來說價格偏高.
2015-09-05
  • 花竹蝦
  • 鑽石蜆
2015-10-04 1922 瀏覽
下晝食左甜品好彩都仲有空位黎食呢個蒸氣石鍋! 之前已經聽朋友試過旺角嗰間,今日就黎試一試係咪真係咁特別啦!一入到黎就俾佢個蓋吸引到,都幾搞笑丫,雖然唔知點解要用呢個蓋@@呢度大部分都係海鮮,因為就咁蒸就最新鮮最甜! 當然仲有雞肉和牛同一啲菜類啦,不過我地就無嗌到!呢度既海鮮都可以自已出去揀,有啲就一份份咁計,有啲就計重量,豐儉由人啦!鑽石蜆($128一斤)-都幾多粒,我地4個人每人都有4粒!呢度每枱都有姐姐專門幫我地蒸野食,所以我地望住佢熟就有得食啦!粒蜆好大粒!一打開蓋就聞到浸咸水味,證明佢真係新鮮!想原汁原味就咁食都得,但我就中意點豉酒吊一吊味既,蜆肉岩岩好熟,好甜又爽口,自己食哂一斤都唔係問題呀哈哈!聖子($38一隻)-見到少絲底真係大開心,蒸熟之後就係一浸既蒜蓉粉絲味,聖子都係新鮮到一個點,咁大隻啲肉竟然唔軔,都幾抵食!日本扇貝($48一隻)-係我地自己出去揀嫁,大大隻@@又係蒜蓉粉絲底正呀扇貝肉質鮮甜,唔點豉油都好味!龍蝦(168一隻)-為食妹嗌左兩隻小龍蝦,一人半邊姐姐每一份海鮮都set左時間,所以蒸到岩岩好熟係最好食既肉質,夠哂彈牙!蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯($188)-食海解
扇貝肉質鮮甜,唔點豉油都好味!
龍蝦(168一隻)-為食妹嗌左兩隻小龍蝦,一人半邊
蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯($188)-食海解又點會飽?所以嗌左個糯米飯,又同時有蝦食!蝦唔算大隻,但都有啲肉食同埋幾鮮甜!糯米飯撈埋蒜蓉好好味,我就嫌佢唔夠咸再落左啲豉油添!肥妹食左兩碗

最後食飽飽仲有西瓜送,好好啊!
2015-09-28
2015-09-30 1790 瀏覽
奶奶抽中了優惠券, 可惜只限在大埔店使用 ...... 益了我!襯著中秋小假期去了一趟大埔遊, 順便把券用掉。潮福蒸氣石鍋在大埔超級城內, 旁邊有間同集團的甜品店。曾經到過旺角潮福, 店內裝修與大埔潮福沒有太大分別, 只見檯面上的計時器及蒸爐開關已二合為一。所有海鮮價格是有條理地列明出來, 童叟無欺。同樣有活海鮮放在店的一旁, 仿如小市場般隨便挑選, 即點即磅即時拿進廚房裏清理。自助調味料多達十多款, 不過我還是喜歡吃海鮮那單純的鮮味。兩頁餐牌, 有齊食物售價及建議的蒸煮時間, 不過有些費用要留意:花生每碟$10, 茶芥醬油每位$12, 白飯每碗$12, 另收加一服務費。至於點了甚麼生料, 我把一部份的數出來:蒜蓉開邊蒸生猛龍蝦  $168/隻所需時間:5分鐘5分鐘原來是過得很快, 嘟.嘟.嘟.嘟.嘟.嘟, 侍應生聽到聲音後便幫我們把龍蝦分配, 隨後便放下其他生料, 蓋著蓋來計時蒸。蒜蓉開邊蒸, 只有充滿海洋鮮甜, 雪白色滑嫩鮮肉, 肉質彈牙紮實。蒜蓉蒸紐西蘭蟶子皇  $38/隻所需時間:4分鐘蒜蓉蒸, 有粉絲墊底, 蟶子已被清理乾淨, 反而我覺得蒸4分鐘令蟶子肉轉硬, 鮮甜卻欠缺爽口
襯著中秋小假期去了一趟大埔遊, 順便把券用掉。
潮福蒸氣石鍋在大埔超級城內, 旁邊有間同集團的甜品店。
所有海鮮價格是有條理地列明出來, 童叟無欺。
自助調味料多達十多款, 不過我還是喜歡吃海鮮那單純的鮮味。
至於點了甚麼生料, 我把一部份的數出來:
蒜蓉開邊蒸生猛龍蝦  $168/隻
所需時間:5分鐘
蒜蓉蒸紐西蘭蟶子皇  $38/隻
所需時間:4分鐘
蒜蓉蒸, 有粉絲墊底, 蟶子已被清理乾淨, 反而我覺得蒸4分鐘令蟶子肉轉硬, 鮮甜卻欠缺爽口。
薑汁酒蒸花膠筒  $128/例
所需時間:5分鐘
蒸好後的花膠筒, 黏軟膠質重, 沒有腥氣只有既香又鮮的沙薑味, 早知就點$198/中量級。
買單時, 侍應生還送上西瓜, 又甜又起砂!
題外話/補充資料: 味道 5 (食材新鮮, 會難吃的嗎?) 環境 3 服務 3.5 (侍應生會幫忙蒸食物, 但變相會較為趕。) 衛生 4 抵食 4
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
優惠券
2015-09-28 1129 瀏覽
住在東鐵沿線的女子組今次就找來大埔一間蒸氣火鍋補食一個中秋飯首先嘗試蒸氣火鍋感覺十分新奇有趣哈哈這裡就像魚市場一般可以邊看邊選擇海鮮每款海鮮都十分新鮮其實真的很喜歡食蜆類今次點來鑽石蜆肉質多彈牙蜆肉都不組每粒都滿佈海水鮮味另外大讚的蟶子都幾大條的蟶子肉質彈牙配上蒜肉和有粉絲底 大讚的粉絲完全吸收了其精華蒸龍蝦也不錯十分新鮮的不用加任何調味料都能帶岀鮮味最後就以一個糯米飯作結
住在東鐵沿線的女子組

不用加任何調味料都能帶岀鮮味

最後就以一個糯米飯作結
2015-09-28
2015-09-16 1106 瀏覽
潮福最近人氣超強,係旺角店長期都爆棚,早2日屋企人話大埔都開佐分店,更係先食為快!第一道菜係清蒸龍蝦。極度新鮮既龍蝦,即使無任何調味醬仍非常好吃!肉質彈牙,味道鮮甜,值得一讚!之後就係重頭戲了?大大隻既鮮蝦,扇貝,蚌同鮑魚,聞落已經胃口大開先說鮮蝦,雖然之前都曾經品嚐過手掌咁大既鮮蝦,但大隻得黎d 肉仲係咁彈牙、味道咁清新既真係第一次!鮑魚吃起來感覺還好,值得一讚既係蚌同扇貝吃起來感覺非常爽口,同以往食開既好唔同!蒸雞一向都係我至愛,平時食既蒸雞蒸得太耐會唔夠滑,但係經過精心秘製既呢盤蒸雞,蒸到熟透都依然香滑無窮,令人大開眼界!和牛即蒸即食,感覺真係又過癮,又有口福!牛既鮮味同口感亦係一流!總括而言,極力推薦潮福,下次再食過!
總括而言,極力推薦潮福,下次再食過!
5 分鐘 (堂食)